quote:
Op dinsdag 14 september 2010 14:22 schreef prinseszondererwt het volgende:[..]
Het is en blijft een beetje dubbel, lief dat je het vraagt. Er lijkt namelijk weinig echt mis. Die antilichamen bij lief zijn ook maar 20% en mijn eieren worden telkens weer bejubeld. Dan is het erg raar om zelfs de stap naar ivf te moeten zetten en nu hormonen te gaan spuiten. Dat liet ik ook wel vallen bij de gyn, maar die ging er niet op in.
Mijn lief zegt ook: misschien verhoogt het de kansen voor ons wel helemaal niet, het brengt namelijk wel veel stress en geregel met zich mee. Maar om nu te stoppen lijkt ook niet verstandig, over een half jaar zijn wel namelijk uitbehandeld. Dan hebben we alles geprobeerd en kunnen we altijd nog zien hoe het loopt. Snap je? Het is in elk geval best een raar gevoel. Je weet namelijk niet waar je goed aan doet.
Dat dubbele gevoel kan ik me wel voorstellen. Alles is (of lijkt?) goed en dan ga je medisch ingrijpen. Dat voelt onlogisch.
Bij ons leek er bij beiden niets mis, althans volgens de huidige wetenschap. Dat heb ik me steeds bedacht: het hele voortplantingsproces zit ongelooflijk ingewikkeld in elkaar. De medische wetenschap is ver maar veel kennis ontbreekt ook nog. Het lijkt mij daarom waarschijnlijk dat er allerlei mogelijke oorzaken voor verminderde vruchtbaarheid zijn, die gewoon nog niet bekend zijn.
Vanuit die gedachte, kon ik me voorstellen dat hormoonstimulatie en IVF zinvol kon zijn ook als (nog) geen oorzaak is gevonden voor het uitblijven van een zwangerschap. Ik heb er zelf nooit moeite mee gehad om gebruik te maken van deze methodes (wel met de reden dat we dat moesten doen uiteraard).
Voor mij gold zelfs dat ik blij was met de hormoonstimulatie tijdens de IUI omdat ik (ook door de onderzoeksgegevens daaromtrent) het idee had dat IUI zonder hormoonstimulatie voor ons weinig anders zou zijn dan zelf vrijen.
Ik kan me echter ook goed voorstellen dat het voor anderen helemaal niet goed voelt om medisch in te grijpen. Wat een moeilijke afweging is het dan hè? Want hoever wil je gaan?
In de afgelopen maanden, na de miskraam, ben ik daar erg mee bezig geweest. Voor de miskraam was ik ervan overtuigd dat ik nog lang door zou willen gaan en veel behandelingen zou willen doen om zwanger te raken.
Daarna voelde het echter anders. Dit hele traject heeft me veel gekost. Dat wist ik; dat is een bewuste keuze geweest en daar heb ik ook geen spijt van. Nu wil ik echter meer ruimte laten voor het idee van een leven zonder kinderen. Die mogelijkheid bestaat ook, dat we met z'n tweeën een leven zonder kinderen zullen leiden.
Sinds een aantal maanden is dat niet langer een schrikbeeld, waar ik van in paniek kan raken. Het is niet mijn keuze; ik zou het liever anders zien, maar het is een reële mogelijkheid die ik onder ogen wil zien. Ik heb er niet alles voor over om door te gaan in dit traject. Om koste wat kost, kinderen te krijgen. Ik doe wat ik kan, wat ik wil en waar ik achter kan staan.
Zolang ik dat doe, kan ik mezelf later niets verwijten, ook niet als ik niet alle opties heb geprobeerd om kinderen te krijgen. Doe ik dat wel en ga ik daarbij mijn grenzen over, dan heb ik later wel een probleem met mezelf. Want uiteindelijk moet ik met mezelf verder in dit leven, met of zonder kinderen.
Nou ja, klinkt misschien een beetje wazig allemaal en het gaat allang niet meer over waar ik mee begon, maar goed, zo maar wat hersenspinsels.