Stokstaart | maandag 13 september 2010 @ 09:08 |
Dat wil ik dus eens gaan maken . Ik ben al dat exotische eten even beu en wil me gaan richten op de Hollandsche keuken . Dus na hutsput ga ik vandaag boerenkool proberen ![]() Nu heb ik wel een idee hoe het aan te pakken . Enige dilemma is een beetje dit : - (room)boter gebruiken om het geheel smeuïg te maken ja/nee ? -kookvocht of melk gebruiken om het nog smeuïger te maken ja/nee ? -uitgebakken spekkies erdoor ja/nee ? - rookworst of bal gehakt ? Ik dank u allen van harte voor de tips ![]() | |
onderjas | maandag 13 september 2010 @ 09:10 |
Spek!!!! | |
FutureFairytale | maandag 13 september 2010 @ 09:11 |
of boter of melk, boter is lekkerder rookworst natuurlijk! en lekker veel spekkies ![]() | |
Lienekien | maandag 13 september 2010 @ 09:11 |
Warme melk en roomboter, om het smeuïg te maken. Oppassen met de melk: te veel en het wordt een drassige hap. Spekjes: ja. Rookworst met mosterd: ja. | |
Lonaa | maandag 13 september 2010 @ 09:17 |
melk of groentenat (voor de gezonde variant) anders idd beetje boter. Spekjes: ALTIJD! Rookworst: ALTIJD! (wel van de Hema... unox is ranzig.) | |
Stokstaart | maandag 13 september 2010 @ 09:19 |
quote:Ik haal altijd een worst bij de slager hier Ik vind die Hema worsten veel te vet ![]() | |
Broertie | maandag 13 september 2010 @ 09:24 |
En voor de stevige bite als het op je bord ligt, wat stukjes augurk erdoor doen... | |
Lonaa | maandag 13 september 2010 @ 09:34 |
quote:Dat zijn ze ook, daarom zijn ze zo lekker ![]() | |
DiRadical | maandag 13 september 2010 @ 09:37 |
quote:Gelijk heb je. Hema worsten zijn ook niet lekker meer als je slagersrookworst hebt gehad Daarnaast komen het Hema en Unox worsten uit dezelfde fabriek. Zoveel verschil zal er nu ook weer neit in zitten. Krijg in 1 keer ook weer trek in boerenkool ![]() quote:Ik gooi er meestal wat piccalilly doorheen. Maar wel pas op mijn bord, niet in de pan | |
fruityloop | maandag 13 september 2010 @ 09:40 |
Een fatsoenlijke houtgerookte worst zonder conserveermiddel, van een goede (biologische) slager, en wat spekjes om uit te bakken. Wij gebruiken altijd het spekvet om de boerenkool smeuïg te maken, naast een beetje melk. Speciale touch, een lepel Piccalilly op het bord. ![]() | |
Weltschmerz | maandag 13 september 2010 @ 09:49 |
Krabbetjes erbij vind ik altijd het lekkerst, spekjes er doorheen hoeft niet. Maar volgens mij is boerenkool typisch zo'n gerecht wat mensen het lekkerst vinden zoals de dat van kinds af aan kregen. | |
Treces | maandag 13 september 2010 @ 09:52 |
quote:Roomboter: Ja. Melk: Ja. Spekjes: Ja. Rookworst. | |
fathank | maandag 13 september 2010 @ 09:58 |
Slagersrookworst. En veul spekjes. Niet dat je 1 keer per 5 happen een miniscuul uitgebakken spekje vindt. | |
NouMooiNiet | maandag 13 september 2010 @ 10:10 |
Oh nou heb ik ook zin in boerenkool.... Piccallilly dat is idd lekker erbij! Veel spekjes en een klein beetje melk. | |
BasEnAad | maandag 13 september 2010 @ 11:15 |
Mosterd en bouillon door de jus! ![]() Spekjes door de boerenkool ![]() Met creme fraiche kun je het ook smeuiger maken Een deel van de boerenkool pas later ongekookt er doorheen roeren, dat geeft wat meet structuur, kleur en smaak. | |
RobinOok | maandag 13 september 2010 @ 12:58 |
1. Puree maken van aardappel, warme melk en bouillonpoeder. (niet te nat, want de boerenkool maakt het nog natter) 2. Gekookte boerenkool erdoor. 3. Serveren met rookworst, zilveruitjes, plakjes augurk en picalily. Maar geroerbakte stukjes kip die je marineerde in 1 eetl sichuan peperkorrels 2 eetl lichte sojasaus (of Kikoman) 1 theel geraspte gember 1 geraspte knoflookje 1 eetl maizena is ook lekker. Sichuanpeper en boerenkool is bij mij al jaren een klassieke combinatie. Bestrooi het ook altijd flink met sichuanpeperzout . (Een eetlepel sichuanpeper en twee eetlepels zeezout in een pan roosteren, minuutje of 5, tot geurig en het zout grijs is geworden. Af laten koelen, fijnmalen) ![]() (ook niet te versmaden over gekookte sperzieboontjes) | |
Stokstaart | dinsdag 14 september 2010 @ 10:11 |
quote:Dankjewel Robinook Ga ook eens kijken of ik ergens een potje surinaamse piccalilly kan scoren ![]() | |
OldJeller | dinsdag 14 september 2010 @ 17:19 |
Is boerenkool nu al te verkrijgen dan? | |
lemonlime | woensdag 15 september 2010 @ 13:50 |
Eigenlijk is boerenkool pas lekker nadat de vorst er over is geweest. Dus gooi de boerenkool een nachtje in de vriezer, dan breken de cellen een beetje af en wordt ie minder hard. [ Bericht 0% gewijzigd door lemonlime op 15-09-2010 13:55:53 ] | |
Cassandra87 | woensdag 15 september 2010 @ 15:57 |
Ik ken nog wel een lekker exotisch gerecht met boerenkool ![]() Maar ik doe altijd met een beetje (demi) creme fraiche of melk om t smeuig te maken, en spekjes (tenzij ik vega boerenkool eet) Rookworst haal ik eigenlijk nooit omdat ik dat dus echt niet lekker vind, en mijn vriend vind een hele worst wel wat veel, plus hij eet net zo lief een bal gehakt of een gebakken speklapje met mij mee (vreemde gewoonte heeft hij trouwens, hij eet eerst t vlees en dan de rest ![]() | |
Erasmo | woensdag 15 september 2010 @ 18:42 |
quote:Boerenkool wordt het hele jaar gekweekt. Verder vind ik een scheutje ketjap erdoor wel lekker. En kaantjes ![]() | |
Ou-Tannu | woensdag 15 september 2010 @ 23:51 |
nu krijg ik ook zin in boerenkool :| | |
La_Vita | woensdag 15 september 2010 @ 23:57 |
quote:OMG ja ik ook ![]() Met worst en spekjes en mosterd ![]() | |
Stokstaart | maandag 25 oktober 2010 @ 06:17 |
Kent iemand een recept van boerenkool met pindakaas ? Klinkt smerig maar vroeger een keer ergens gegeten en de combinatie (toen) was bizar lekker ![]() | |
Charmian | maandag 25 oktober 2010 @ 09:51 |
quote:Maar wie heeft me dan ooit aangepraat dat fritessaus er doorheen lekker is ![]() | |
Charmian | maandag 25 oktober 2010 @ 09:52 |
quote:Hij bestaat: http://www.smulweb.nl/111(...)-pindakaas-en-gehakt!!Klinkt-gek!! | |
FutureFairytale | maandag 25 oktober 2010 @ 09:57 |
quote:gaaf! die ga ik vrijdag maken! ![]() | |
kieskleurig | maandag 25 oktober 2010 @ 10:44 |
Boerenkool met stoofpeertjes, heerlijk! | |
KingOfMars | maandag 25 oktober 2010 @ 10:46 |
Superlekker, vorige week nog een enorme pan gemaakt toen m'n ouders bleven eten. Ik doe er altijd een klont roomboter in, meestal geen melk maar een klein beetje kookroom ofzo. Maar eigenlijk vind ik roomboter wel genoeg. Flink pak uitgebakken spekjes idd, en een lekkere jus erbij. | |
Cassandra87 | maandag 25 oktober 2010 @ 11:23 |
quote:Ohja hierover trouwens, dat exotische gerecht wat wij wel eens eten, donderdag ook weer ![]() Boerenkool met ananas en pindakaas door de rijst heen. Heerlijk! Van een of andere vegasite | |
4EverBlackEyed | maandag 25 oktober 2010 @ 12:55 |
Ik gebruik geen melk of roomboter, maar vleesjus. | |
Ou-Tannu | maandag 25 oktober 2010 @ 19:42 |
Net weer ![]() | |
Thorical | maandag 25 oktober 2010 @ 19:58 |
quote:Dat vind ik zo'n raar recept, "zet de boerenkool op met ruim water"'. Wij doen altijd wat teentjes knof. en een lepeltje balsamico door de boerenkool. | |
Stokstaart | maandag 8 november 2010 @ 15:27 |
En hoe was het ? | |
Gesloten | maandag 8 november 2010 @ 17:47 |
Vanmiddag heb ik een zeer geslaagd experiment gemaakt, stamppot boerenkoolkroketten! ![]() Heb foto`s gemaakt van voor en na het frituren. Wel een beetje baggerkwaliteit, maar dat doet niet onder voor de smaak ![]() ![]() ![]() ![]() | |
popolon | maandag 8 november 2010 @ 17:50 |
Vertel eens wat meer over hoe en wat, ziet er goed uit namelijk. ![]() | |
Stokstaart | maandag 8 november 2010 @ 17:53 |
Wow geniaal ![]() Gewoon stamppot in een jasje ? Of heb je er extra dingen aan toegevoegd ? | |
Gesloten | maandag 8 november 2010 @ 18:04 |
Gewoon je eigen recept voor stamppot gebruiken. Ik heb er nog wat spekjes doorgedaan.Als de stamppot klaar is even laten afkoelen en er kroketvormen van rollen. Eitje klutsen, kroketvorm erdoor halen, kroketvormen door wat paneermeer halen. Kroketten nog even laten liggen in de koelkast en dan zo`n 3 minuten frituren op 170 graden. ![]() | |
Sisiorange94 | maandag 8 november 2010 @ 18:05 |
Roomboter, ja! Melk of kookvocht is niet nodig! Geen gebakken spekjes, maar wel een rookworst! ![]() | |
Charmian | maandag 8 november 2010 @ 22:11 |
Niet om het één of ander maar waarom zou je kroketten van stamppot maken? | |
Gesloten | maandag 8 november 2010 @ 22:36 |
Omdat het kan. | |
Charmian | maandag 8 november 2010 @ 22:58 |
Maar waar eet je het dan bij? Of gewoon als tussendoor? | |
Gesloten | maandag 8 november 2010 @ 23:45 |
We aten het als hoofdgerecht, met een dikke jus erbij als dipsaus. En met een gehaktbal. | |
kieskleurig | dinsdag 9 november 2010 @ 11:31 |
Hoe verzin je het ![]() Leuk idee, dat wel ![]() | |
Prego | dinsdag 9 november 2010 @ 16:28 |
![]() ![]() ![]() | |
Loodje | dinsdag 9 november 2010 @ 17:04 |
Aardappels koken, dan fijnstampen met een klein klontje boter/margarine en een klein scheutje melk ![]() Lekker spekjes bakken Owja ouderwets, boerenkool koken op de aardappels. Rookworst ![]() | |
popolon | dinsdag 9 november 2010 @ 17:12 |
Dat ga ik zeker eens proberen. ![]() | |
Ole | dinsdag 9 november 2010 @ 18:10 |
Leuk idee die kroketten! | |
ColdFeet | dinsdag 9 november 2010 @ 22:45 |
Woh ![]() ![]() | |
Red_85 | woensdag 10 november 2010 @ 15:47 |
Dit is Hollandser dan molens, koeien, tulpen, regen en tegenwind op de fiets en klompen!. De boerenkoolkroket! HELD! | |
Ole | woensdag 10 november 2010 @ 16:06 |
gesloten moet hier patent op aanvragen, en zijn idee aan FEBO slijten of zo ![]() ![]() | |
Ole | woensdag 10 november 2010 @ 16:15 |
Ik vond het wel een eigen topic waard Het Grote Boerenkoolkroketten Fantopic | |
popolon | maandag 22 november 2010 @ 05:00 |
Oh? ![]() | |
theKiD | maandag 22 november 2010 @ 05:04 |
Spekjes door de boerenkool ![]() ![]() | |
kwakz0r | vrijdag 3 december 2010 @ 16:31 |
t belangrijkste verschil is de structuur en het vel. unox worsten hebben geen knapperig vel, en zijn van structuur net grote dikke knakworsten. hemaworst is worstiger en heeft een knapperig vel. ze zijn niet eens heel veel vetter, vooral veel sappiger (het vet in de unoxworst is gewoon meer gevangen in het zompige nepvlees) ja ik sorry ik haat unox rookworst. en die van de slager vind ik meestal te grof ![]() | |
kwakz0r | vrijdag 3 december 2010 @ 16:34 |
ga ik weer eigenwijs doen: ik kook de boerenkool juist apart om te voorkomen dat het bittere kookvocht de aardappels bitter maakt. hier doen we: boerenkool koken, niet te kort, niet tot t bruin is, ertussenin. aardappels apart koken boerenkool goed uitknijpen aardappels stampen met boter boerenkool erdoor stampen nog even opzetten om door te warmen uitgebakken spek (geen gerookt spek maar speklap) erbij en of rundvlees met jus en of rookworst. uitjes en augurkjes erbij voor t frisse. omnomnomnom. en t allerlekkerste: kliekje boerenkool opbakken met een flinke klont boter... | |
Erasmo | vrijdag 3 december 2010 @ 17:26 |
De slager heeft meestal toch ook fijnere worst? De worst van Unox zit een collageen kunstlaagje omheen ipv darm ![]() | |
pussywillow | vrijdag 3 december 2010 @ 18:18 |
Dat vind ik juist zo vies aan alle andere rookworsten, dat knapperige vel ![]() | |
Stali | vrijdag 3 december 2010 @ 20:02 |
Boerenkoolkroket. Wat leuk! Ik zie een zuurkoolkroket ook als tof om te proberen. | |
golfer | vrijdag 3 december 2010 @ 21:20 |
Zondag maar weer eens maken. Bekroonde rookworst van de dorpsslager hebben we al in huis. ![]() | |
simmu | zaterdag 4 december 2010 @ 13:50 |
boerenkoolstamp hoort met spekjes, melk en boter ![]() en dan kruiden met maggi groentenkruiden en smeltjus erbij en een worst natuurlijk | |
popolon | zaterdag 4 december 2010 @ 13:51 |
Hoort? Gelukkig kan iedereen dat zelf uitmaken, da's het mooie van een stamppot. | |
simmu | zaterdag 4 december 2010 @ 13:53 |
tuurlijk mag dat. je mag ook tenen van 1 meter lang hebben en iedere post analyseren op wat jij wenselijk taalgebruik acht ![]() | |
popolon | zaterdag 4 december 2010 @ 13:55 |
't Is maar één post hoor. Over lange tenen gesproken. | |
Stali | zaterdag 4 december 2010 @ 22:47 |
Zelf een beetje lange teentjes? ![]() Beweer dan niet zo stellig over wat hoort. Jij vindt Maggi groentenkruiden en smeltjus horen. Ik bepaal zelf wel dat ik die rommel niet in huis haal. | |
golfer | zaterdag 4 december 2010 @ 23:49 |
Wat is er mis met zelf kruiden en jus maken? I.p.v. die troep uit pakjes? | |
Stali | zondag 5 december 2010 @ 00:02 |
Laatst zei iemand tegen mij dat het van koks maar interessantdoenerij was om gehakt te kruiden met soms meer dan twintig ingredienten. Een ei, paneermeel en een zakje kruiden volstond ook. Toen heb ik ook gevraagd wat er dan allemaal in dat zakje kruiden zat. Denk dat er nog meer in zit en dan voornamelijk teveel zout. Ik ga niet schijnheilig doen want heb ze zelf ook het grootste deel van mijn leven gebruikt. Je moet het ook maar willen leren trouwens. Maar om te beginnen zou iemand al kunnen kijken wat er nu eigenlijk aan kruiden in zo'n zakje zit. En dan zelf zoveel mogelijk vers toevoegen en gaan proeven. Dan wil je echt nooit meer terug naar die zakjes en smeltjus natuurlijk. | |
simmu | zondag 5 december 2010 @ 09:12 |
doe ik doorgaans ook, maar ik heb diep vanbinnen een zwak voor maggi en smeltjus ![]() en pfff, als ik in een receptentopic zeg dat iets voor mij zo-en-zo hoort wil dat toch niet zeggen dat het voor iedereen zo hoort? en dan vervolgens ook tegen mij gaan zeggen dat het anders hoort! lekker hypocriet dan ![]() [ Bericht 16% gewijzigd door simmu op 05-12-2010 09:18:33 ] | |
golfer | zondag 5 december 2010 @ 12:55 |
Al;s je een keer begrijpend lezen leert zal je zien dat ik nergens zeg dat iets hoort of niet hoort. Ik stelde slechts de simpele vraag waarom je niet zelf eigen kruiden en zelfgemaakt jus toevoegt. Het zou je sieren niet gelijk woorden als hypocriet te gebruiken. ![]() |