abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_105499676
Ik zie dat dit al een ouder topic is, maar met de search vond ik zo even geen nieuwer topic over japans eten.

Ik eet regelmatig van die instant misosoep, maar ik wil dat ook wel eens zelf maken. Miso kan je onder andere kopen bij de natuurvoedingswinkel, maar daar hebben ze verschillende soorten van. Welke moet ik dan hebben?
Is het veel moeite om dashi zelf te maken? Kan je deze ook vegetarisch (zonder bonito vlokken of andere vis/schelpdieren) maken?
Als ik 'meer' maak, hoelang is de soep dan houdbaar?
Hopelijk weet iemand hier wat meer over misosoep, alvast bedankt ;)
And the druids turn to stone...
  maandag 12 december 2011 @ 17:29:05 #77
309770 Tanin
de vreemdeling
pi_105499838
De smaak van Dashi komt voornamelijk uit de bonito vlokken, en in mindere mate het zeewier. Je kunt de bonito weglaten, maar dat doet wel echt wat af aan de smaak. Als ik geen bonito voor handen heb en toch iets Japans moet maken doe ik er meestal een snufje zout extra bij.

Er zijn 2 verschillende soorten miso die voor soep gebruikt worden: wit en rood. Wit is standaard, maar rood gaat ook prima :)

Miso de volgende dag opwarmen gaat prima, langer weet ik niet.

Dashi schijn je te kunnen koken tot het grootste deel van het water verdampt en dan in blokjes te kunnen invriezen.
"Dit? Dit zijn mijn oorlogswonden, heb jarenlang oorlog gevoerd met mezelf, maar ik heb gewonnen!"
pi_105500282
Iemand wel eens geprobeerd de dashi te vervangen door een scheutje tamari? Zou dat een idee zijn? :P
And the druids turn to stone...
  maandag 12 december 2011 @ 18:00:58 #79
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_105501109
Nah, tamari is gewoon sojasaus. Dat lijkt me geen goed idee. Zoute miso met zoute sojasaus.
Ik zou als het perse moet gewoon groentenbouillon of water nemen. En misschien eens experimenteren met lapsang souchong. Niet dat dat op dashi lijkt, meer een beetje op bacon en in een komkommerdressing erg lekker. Misschien in de misosoep ook wel.

(PS ik wil zo graag editten, snik, al die linkjes in het begin, snik, ik haat linkjes die niet werken... :{ )

[ Bericht 5% gewijzigd door RobinOok op 12-12-2011 22:59:20 ]
  maandag 12 december 2011 @ 21:32:27 #80
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_105511580
Kun je eigenlijk in Nederland nog ergens walvis of dolfijn krijgen?
pi_105514547
inderdaad, laat de dashi gewoon weg dan, op zich is de miso zelf al smaakvol genoeg, gewoon net iets meer gebruiken.
beetje sojasaus erbij kan ook best hoor, maar voorzichtig.
houdbaarheid weet ik ook niet.
pi_105514584
quote:
0s.gif Op maandag 12 december 2011 21:32 schreef Erasmo het volgende:
Kun je eigenlijk in Nederland nog ergens walvis of dolfijn krijgen?
harderwijk? ging laatst nog een orka in de verkoop.
  maandag 12 december 2011 @ 22:18:17 #83
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_105514661
quote:
0s.gif Op maandag 12 december 2011 22:16 schreef okiokinl het volgende:

[..]

harderwijk? ging laatst nog een orka in de verkoop.
Helaas heb ik geen vriescel thuis...
  maandag 12 december 2011 @ 22:21:31 #84
309770 Tanin
de vreemdeling
pi_105514884
quote:
0s.gif Op maandag 12 december 2011 22:16 schreef okiokinl het volgende:

[..]

harderwijk? ging laatst nog een orka in de verkoop.
Gestrande witsnuitdolfijn overleden

:Y)
"Dit? Dit zijn mijn oorlogswonden, heb jarenlang oorlog gevoerd met mezelf, maar ik heb gewonnen!"
  maandag 12 december 2011 @ 22:29:11 #85
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_105515422
quote:
Dit is te toevallig, brb pleeg even een telefoontje :P

Btw dankzij die 2e reactie zit mijn scherm nu onder het bier :')
pi_105516278
Leuk topic!
quote:
14s.gif Op woensdag 8 september 2010 18:10 schreef Zeroku het volgende:

[..]

:9!

Oh en Onigiri / お握り :9.

[ afbeelding ]

En geen specifiek voedsel, maar Bento / 弁当 ^O^.

[ afbeelding ]

En als drinken uiteraard Sake / 日本酒 wat hierin zit.
Hoe maak je eigenlijk precies onigiri? En dan vooral de rijst die erin zit dan.
pi_105516627
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 september 2010 15:15 schreef Jabberwocky het volgende:
Ik vind die traditionele restaurantjes in Japan zo leuk, met z'n allen aan een bar zitten terwijl je stukje bij beetje je stukjes tempura of stokjes yakitori krijgt aangereikt. :)

[ afbeelding ]
:Y

Alleen het kiezen is wel lastig. Dan krijg je zo'n menukaart, helemaal in het Japans, met -tig keuzes. Kippeborst, kippevleugel, kippepoot, kippehersens, kippelever, kippenhart etc. etc. en dan alles ook nog van rund en varken. 8)7

Wat ik ook wel apart vond was kushikatsu. Dat moet toch de potentie hebben om een instant-hit te worden bij studenten in Nederland. :+
  maandag 12 december 2011 @ 23:07:13 #88
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_105517642
quote:
0s.gif Op maandag 12 december 2011 22:44 schreef Igen het volgende:
Leuk topic!

[..]

Hoe maak je eigenlijk precies onigiri? En dan vooral de rijst die erin zit dan.
Gewoon met sushirijst. En dan zonder de sushi-azijnmengsel. Je moet het dan vormen als de rijst nog warm is. Meer daarover op: http://www.justhungry.com(...)_revisited_an_e.html

(ik vind het stiekem gewoon lekkerder als het wel is aangemaakt met sushi-azijn)
pi_105519482
Ah okee. Dan moet ik het maar gewoon eens proberen. :)

Ik had trouwen in herinnering dat ik onigiri met "konbu" lekker vond. Of eigenlijk niet, maar dat ik het toch niet kon laten om ze te eten. Nu lees ik dat "konbu" van nature vol glutamaat zit en daarom ook als smaakversterker wordt gebruikt. Of dat de reden zou zijn geweest? :D

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 12-12-2011 23:45:03 ]
  maandag 12 december 2011 @ 23:50:04 #90
309770 Tanin
de vreemdeling
pi_105519728
Warm betekend overigens niet heet. Kan prima als het al afgekoeld is tot een graad of 50. Het hoort officieel met de naakte hand geloof ik, maar ik heb het geleerd met keukenfolie.

Verder inderdaad kortkorrelige rijst (Chinees, Koreaans, Japans), en bij voorkeur in een rijstkoker koken.

En glutamaat/aji no moto is ontdekt in Japan, waarschijnlijk in kombu of een ander zeewier inderdaad.
"Dit? Dit zijn mijn oorlogswonden, heb jarenlang oorlog gevoerd met mezelf, maar ik heb gewonnen!"
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')