abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_85453961
Ik kon geen topic vinden betreffende de studie, dus bij deze.

Even een korte introductie, die ik zonder schaamte kaap van de UvA-site. *)

quote:
Introductie Scandinavische talen en culturen

De Scandinavische cultuuruitingen zijn in toenemende mate gewilde exportproducten. Mensen met kennis van de Scandinavische talen en culturen zijn dan ook hard nodig. Tijdens de bachelor Scandinavische talen en culturen specialiseer je je in de Deense, Noorse of Zweedse taal en cultuur, waarbij er ook ruime aandacht is voor het Scandinavische perspectief.

Het populaire hoge Noorden

ScandinaviŰ is populair en niet alleen bij natuurliefhebbers. Ook cultuurminnaars kunnen hun hart ophalen aan de producten uit het hoge Noorden, zoals de talloze vertalingen van Scandinavische boeken en de toneelstukken van oude en moderne Scandinavische toneelschrijvers.

De Scandinavische talen behoren net als het Nederlands tot de Germaanse talen. Er zijn dan ook veel overeenkomsten tussen het Nederlands en het Deens, Noors en Zweeds. Die drie talen verschillen onderling, maar minder dan bijvoorbeeld Duits en Nederlands. Ze komen oorspronkelijk voort uit ÚÚn Scandinavische taal, het Oudnoords, waarin onder andere de Edda geschreven is. Dit koninklijke manuscript met goden- en heldensagen is het meest indrukwekkende Noord-Europese literaire werk uit de middeleeuwen.

Ook de hedendaagse Scandinavische literatuur is populair. Neem romanciers als Per Olov Enquist, Lars Saabye Christensen en Peter H°eg, of schrijvers als Knut Hamsun, Henrik Ibsen of August Strindberg en de vader van het existentialisme, S°ren Kierkegaard. Hun werken behoren tot de wereldliteratuur.

De Scandinavische cultuuruitingen zijn in toenemende mate gewilde exportproducten. In de informatiseringbranche, handel, filmindustrie en uitgeverij zijn mensen met kennis van de Scandinavische talen en culturen dan ook nodig. De bachelor Scandinavische talen en culturen geeft jou een brede kennis van het vakgebied, waarbij je je in een van de drie talen specialiseert, maar het Scandinavische perspectief net zo belangrijk is.

Scandinavische talen en culturen iets voor jou?

* Je hebt een vwo-diploma (ongeacht je profiel) en het lijkt je leuk om te werken bij organisaties met contacten in ScandinaviŰ.
* Je bent ge´nteresseerd in de taal, literatuur en tradities van de landen in het hoge Noorden en je houdt van lezen.
* Een redelijke tot goede beheersing van het Engels en Duits werkt in je voordeel. Het grootste deel van de vakliteratuur is in deze talen geschreven.
* Ook moet je zelfstandig kunnen werken. Het komt daarbij goed van pas als je initiatieven neemt en nieuwsgierig bent.

Studeren in deeltijd

Je kunt Scandinavische talen en culturen ook in deeltijd studeren. Deze dagopleiding duurt vierenhalf jaar. Je volgt dezelfde colleges als voltijdstudenten, maar je doet per jaar minder vakken (40 studiepunten in plaats van 60). De colleges worden alleen overdag gegeven.
Mensen van FOK! die deze studie doen, of zoals ik, gaan doen?

Komt tezamen hier, eindeloos plezier. *O*
pi_85454205
quote:
Op woensdag 18 augustus 2010 22:24 schreef Oneself het volgende:
Raspb3rry en heaven7; het is wat off-topic maar mag ik jullie vragen hoe je je toekomst in ziet na het finishen van deze studie? Welk beroep zou je graag uit willen oefenen?

Props trouwens voor die persoon die uiteindelijk kiest voor wat hij/zij leuk vindt, en niet vanwege louter rationele overwegingen die eerste studie is blijven doen. Ben even de naam van betreffend persoon kwijt. :)
Bij mij is het eigenlijk hetzelfde. Ik doe wat ik leuk vind, en waar ik eindig zie ik wel. Maar goed, ik sta ook iets anders in het leven dan de gemiddelde Nederlander denk ik.

Het toekomstperspectief... tja. Je hebt minors. Die kan je gebruiken om wat meer diversiteit en richting te geven. Combineer het met, ik noem maar wat, een minor Journalistiek.

De UvA zegt dit:

quote:
De arbeidsmarkt

Een universitaire talenstudie leidt niet op tot ÚÚn bepaald beroep. Je bent na je studie niet alleen inzetbaar in banen op je specifieke vakgebied, maar ook in functies die een kritische, zelfstandige en leergierige geest vereisen. Scandinavische cultuuruitingen zijn in toenemende mate gewilde exportproducten. Daarom zijn de arbeidsmarktperspectieven voor mensen met kennis van de Scandinavische talen en culturen goed.

Afgestudeerden kunnen terechtkomen in beroepen als:

* tolk/vertaler;
* pr-functionaris;
* beleidsmedewerker;
* voorlichter.

Mogelijke werkgevers zijn:

* de overheid;
* ambassades;
* de Europese Unie;
* het toerisme;
* het bedrijfsleven;
* boekhandels;
* uitgeverijen;
* het bibliotheekwezen;
* de media.
  woensdag 18 augustus 2010 @ 22:32:55 #3
299272 Oneself
Computer says 'nooo'
pi_85454217
Ik heb naar de studie gekeken, maar vind het te specifiek. Ik zit nu te denken aan Algemene Taalwetenschap. Overigens vind ik de Scandinavische talen erg mooi, alleen zie ik er geen toekomst in. Vandaar ook mijn vraag, ben benieuwd naar je antwoord. :)

Ah zie al antwoord, dank! En succes i.i.g., ik zal dit topic een beetje in de gaten houden. ;)
pi_85454412
Thanks.

Waarschijnlijk is het toch wat magere toekomstperspectief en specificiteit van de opleiding (en veel andere opleidingen in de Taal- en Letterkunde) een breekpunt voor veel mensen.

Nou, je kan het in de gaten houden, maar ik verwacht absoluut geen stormloop hier. Ik bedoel, deze studie trekt een aantal studenten per jaar dat lager ligt dan het aantal uit een gemiddelde klas op een middelbare school. :D
  woensdag 18 augustus 2010 @ 22:44:17 #5
299272 Oneself
Computer says 'nooo'
pi_85454591
quote:
Op woensdag 18 augustus 2010 22:38 schreef Orchestra. het volgende:
Thanks.

Waarschijnlijk is het toch wat magere toekomstperspectief en specificiteit van de opleiding (en veel andere opleidingen in de Taal- en Letterkunde) een breekpunt voor veel mensen.

Nou, je kan het in de gaten houden, maar ik verwacht absoluut geen stormloop hier. Ik bedoel, deze studie trekt een aantal studenten per jaar dat lager ligt dan het aantal uit een gemiddelde klas op een middelbare school. :D
True, maar wellicht zijn er mensen die op z'n minst nadenken over deze studie. Dan is dit topic wel handig. Ik zie'm wel weer verschijnen als het storm gaat lopen. ;)
pi_85455927
Een topic als dit wordt dan ook wel weer gevonden door Google ;) dus iedereen die er iets over wil weten en echt zoekt met google komt dan hier terecht ^O^
Ja doei.
pi_85465413
deze mag open blijven :) andere is al vrij oud (uit 2005) en gaat alleen over de UvA :) Deze over de opleiding in 't algemeen :)
Ja doei.
pi_85466402
De studie die ik eigenlijk wilde doen (richting Zweeds)... maar de afstand en het gebrek aan toekomstperspectief deden mij ervan af zien. Nu studeer ik rechten in Leiden, maar het idee om dit (erbij) te doen is toch nog niet helemaal verdwenen.
pi_85466558
quote:
Op donderdag 19 augustus 2010 11:19 schreef Fip het volgende:
De studie die ik eigenlijk wilde doen (richting Zweeds)... maar de afstand en het gebrek aan toekomstperspectief deden mij ervan af zien. Nu studeer ik rechten in Leiden, maar het idee om dit (erbij) te doen is toch nog niet helemaal verdwenen.
Tja, ik vond rechten echt verschrikkelijk. Ik woon ook niet naast de deur en het toekomstperspectief is inderdaad gebrekkig, maar dat is voor mij in ieder geval van secundair belang.
pi_85467778
Ik zit dit jaar in vwo6 (na de zomervakantie dus) maar ik wil hierna Scandinavische Talen & Culturen doen aan de UvA.
Dikke vette TVP dus ;)

Edit: en wat het toekomstperspectief betreft: Het lijkt me aan te raden om na de Bachelor Scandinavische Talen & Culturen een andere Master te doen welke meer perspectieven biedt op werk. ik wil na de Bachelor bijv. een Master Journalistiek (VU) of Communicatiewetenschappen (UvA) doen.

[ Bericht 21% gewijzigd door folkhemmet op 19-08-2010 12:07:11 ]
pi_85468199
Je zal het sowieso moeten combineren ja. Maar ach, ik zie het vanzelf wel. :P
pi_85468536
quote:
Op donderdag 19 augustus 2010 12:10 schreef Orchestra. het volgende:
Je zal het sowieso moeten combineren ja. Maar ach, ik zie het vanzelf wel. :P
Je bedoelt dat je twee studies tegelijk wilt doen, of...?
En ach, we kunnen niet allemaal bedrijfseconoom worden... ;)
pi_85468645
Nou, met die constructie van minors krijg je sowieso te maken met een andere studie. Eventueel zou je nog een volledige andere studie kunnen doen ja.

Jammer genoeg krijg je geen vergoeding voor een 2e studie. ;(
pi_85580033
Hoi!

Ik doe zelf niet Scandinavische Talen en Culturen, maar ik heb gekozen voor Europese Studies (aan de UvA). Daar moet je dan een variant kiezen en als je dan voor een van de drie talen kiest, leer de de taal, literatuur en cultuur van dat land (maar dus niet het oudnoors en een basis van de andere talen, wat je wel leert als je Scandinavische Talen en Culturen doet). Je volgt de lessen dan wel samen met de mensen die Scandinavische Talen en Culturen doen, dus je leert de taal net zo goed.
Je moet dan natuurlijk wel geinteresseerd zijn in Europa, maar zo vergroot je je toekomstperspectief en leer je veel over het land naar keuze. Voor mij een ideale combinatie!

Overigens kan deze combinatie alleen in Amsterdam, Europese Studies kun je niet volgen in Groningen.

Waar ga jij het volgen? En welke taal wil je gaan doen?

Succes alvast!
pi_85600205
Ja, ik doe het ook in Amsterdam, aangezien Groningen behoorlijk ver weg is en geen significant voordeel biedt ten opzichte van Amsterdam. Zelf ga ik Zweeds doen.

Europese studies? Ja, wel van gehoord, maar wat het nu precies is... geen idee.
pi_85718260
Bij Europese Studies leer je vanalles over Europa (duh): eerst vooral geschiedenis en Europese Unie, later ook literatuur en cultuur. Van je variant (in mijn geval dus Zweeds) leer je het eerste jaar de taal, daarna krijg je literatuur en cultuur. Je hebt daarnaast nog genoeg ruimte in je keuzevakken om je verder te verdiepen richting de vakken die je anders zou krijgen binnen Scandinavische Talen en Culturen.
Maar zoals ik al zei: je moet Europa dan wel interessant vinden, anders schiet je er natuurlijk niks mee op en kun je beter Scandinavische Talen en Culturen doen!

Ah, leuk! Ik doe zelf ook Zweeds :) Misschien zie ik je dan nog wel bij een paar vakken! Veel succes alvast!
pi_85754665
quote:
Op donderdag 26 augustus 2010 08:46 schreef MrsT het volgende:
Ah, leuk! Ik doe zelf ook Zweeds :) Misschien zie ik je dan nog wel bij een paar vakken!
Die kans is aanwezig ja. ^O^

Ah, dat is Europese studies dus. Ja, ik ben niet zo pro-Europa verder. :P
pi_86683042
quote:
Op donderdag 26 augustus 2010 08:46 schreef MrsT het volgende:
Bij Europese Studies leer je vanalles over Europa (duh): eerst vooral geschiedenis en Europese Unie, later ook literatuur en cultuur. Van je variant (in mijn geval dus Zweeds) leer je het eerste jaar de taal, daarna krijg je literatuur en cultuur. Je hebt daarnaast nog genoeg ruimte in je keuzevakken om je verder te verdiepen richting de vakken die je anders zou krijgen binnen Scandinavische Talen en Culturen.
Maar zoals ik al zei: je moet Europa dan wel interessant vinden, anders schiet je er natuurlijk niks mee op en kun je beter Scandinavische Talen en Culturen doen!

Ah, leuk! Ik doe zelf ook Zweeds :) Misschien zie ik je dan nog wel bij een paar vakken! Veel succes alvast!
Maar dan heb je dus geen 'verdiepingsvakken' als Oudnoords, receptieve taalbeheersing Deens, Noors etc.? En ook je bachelorscriptie mag dan niet gaan over een taalkundig onderwerp m.b.t. de Zweedse taal?
Daar gaat het me juist om.
pi_86683501
quote:
Op dinsdag 21 september 2010 18:39 schreef folkhemmet het volgende:

[..]

Maar dan heb je dus geen 'verdiepingsvakken' als Oudnoords, receptieve taalbeheersing Deens, Noors etc.? En ook je bachelorscriptie mag dan niet gaan over een taalkundig onderwerp m.b.t. de Zweedse taal?
Daar gaat het me juist om.
Geen idee, naar mijn weten valt een minor onder 'Taalverwerving [insert taal hier]'. Dat is 1 jaar. Oud-Noords en receptieve taalbeheersing zijn daarvan uitgesloten ja, en de scriptie voor de bachelor ook.
pi_86738263
Je moet bij Europese Studies in het derde jaar 30 studiepunten aan keuzevakken, die je prima kunt vullen met de vakken die je leuk lijken van Scandinavische Talen en Culturen, maar je zult zeker enkele vakken missen. Er zijn daar natuurlijk ook vakken (zoals wetenschapsfilosofie en academische vaardigheden) die je bij allebei de opleidingen hebt.
De (bachelor)scriptie mag je schrijven in het licht van je variant, dus daar kun je best iets over de (in mijn geval) Zweedse literatuur of cultuur doen.
pi_87730805
Gaan er nog mensen naar de Bachelordag @ UvA, 13 nov. a.s.?
pi_87731353
quote:
Op woensdag 18 augustus 2010 22:38 schreef Orchestra. het volgende:
Thanks.

Waarschijnlijk is het toch wat magere toekomstperspectief en specificiteit van de opleiding (en veel andere opleidingen in de Taal- en Letterkunde) een breekpunt voor veel mensen.

Nou, je kan het in de gaten houden, maar ik verwacht absoluut geen stormloop hier. Ik bedoel, deze studie trekt een aantal studenten per jaar dat lager ligt dan het aantal uit een gemiddelde klas op een middelbare school. :D
Ik weet ook niet waarom ik hier nu pas op reageer (zie het nu pas geloof ik ;P + dat ik stiekem het topic omhoog wil bumpen ;) ) maar:
Het valt me op dat er veel anglisten op SES zitten.
Ik zou het leuk vinden als er hier ook eens een student Scandinavistiek reageert, over de studie enzo O+
pi_87731454
Mja, Engels is gewoon een stuk populairder. Net als Spaans en Italiaans bijvoorbeeld.

Dit is een middelmatige studie qua hoeveelheid, geen klein aantal, maar ook zeker geen groot aantal. Prima denk ik. ^O^
pi_87732038
Ik heb heb me aangemeld voor een colloquium doctum voor de opleiding Slavische Talen en Culturen, zoiezo vanwege mijn achtergrond, maar het lijkt me ook leuk om specifiek te leren over de cultuur en geschiedenis.
De opleiding Scandinavische talen en culturen lijkt me ook zeer interessant! Zijn niet zoveel mensen die het doen, maar dat kan dat juist weer interessanter zijn, een unieke studie.
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')