basis: De Wanneequote:Op zondag 11 juli 2010 12:57 schreef Stali het volgende:
Leren te koken zoals een chef, dat lijkt me wel wat.
Toevoeging: plus ook een basis. Want je kunt zelf wel dingen ontdekken maar is dan zoveel dat je nog niet weet.
Leuk dat je dat doet, dat heeft mijn moeder ook gedaan, en dat boekje is voor mij echt must havequote:Op zondag 11 juli 2010 00:49 schreef Stali het volgende:
Heb zelf sinds een jaar of drie een handgeschreven kookschrift voor mijn dochter in de maak voor als ze op kamers gaat.
Dat komt uit spanjequote:Op zondag 11 juli 2010 01:11 schreef krijtlijk het volgende:
Onlangs heb ik van een vriendin een kookboek gekregen met 1080 recepten er in en heeft bijna 1000 bladzijdes. Het zijn recepten uit de spaanse keuken.
Ik hou eigenlijk helemaal niet van koken, wat dat betreft heeft mijn vriendin me een beetje verkeerd ingeschat. Maar ik moet zeggen dat ik dit echt een leuk kookboek vind.
En ik hou niet van recepten waar saffraandraadjes oid. in moet, van die dingen waar ik nog nooit van gehoord heb laat staan dat ik weet waar het te verkrijgen is.
laatst kwam ik een recept tegen (niet meer terug te vinden natuurlijk) waar een blik champignonsoep toegevoegd moest worden, lekker makkelijk, daar houd ik wel van.
Hier kun je 'm vinden:
http://www.bol.com/nl/s/b(...)books_all/index.html
Heel irritant ook, volgens mij praten ze allemaal Den Blijker na. Met een zuurtje en een zoetje en een bittertje bij het mooie visje, zo vaak dat ik me afvraag of ze een links hoekje op hun bolletje willen.quote:Op zondag 11 juli 2010 00:49 schreef Stali het volgende:
En gebruiken jullie eigenlijk nog kookboeken?
Zat toevallig vanavond op uitzendinggemist.nl vier afleveringen te kijken van "Wie is de Chef", best leuk alleen verbaasde ik me over het geneuzel van mensen die alles op een bedje van iets willen leggen, in verkleinde woorden spreken: halve limoen wordt half limoentje. Heel populair allemaal.
Ik ben zelf wel fan van "On food and cooking/over eten en koken" van Harold McGee, vooral omdat het geen kookboek is maar verteld hoe eten in elkaar zit en wat er gebeurt wanneer je het verwarmd. Dat geeft structuur zodat al die her en der verzamelde kennis van een basis is voorzien, het ordent dan al die info waardoor je er veel meer aan hebt.quote:Maar ik gebruik internet om te lezen over voeding en combinaties. Op een gegeven moment krijg je er wel een gevoel bij te weten wat bepaalde ingredienten bij elkaar doen. Mind you, mijn ouders konden niet koken dus heb het zelf moeten leren.
Maar wat is nu echt een must have kookboek?
Hoe heeft wannee de keuken verneukt?quote:Op zaterdag 1 januari 2011 20:27 schreef Staal het volgende:
Heb de Wannee gekregen van mijn ouders maar in mijn ogen is dat een boek dat de Nederlandse keuken aardig verneukt heeft. Lullig voor de schrijfster die ook financieel geen credits heeft gekregen.
Kapot gekookte groenten om een voorbeeld te noemen. Het gebrek aan kruiden etc.quote:Op zaterdag 1 januari 2011 20:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hoe heeft wannee de keuken verneukt?
Heb ik ook, staan geweldige klassieke recepten in!quote:Op zondag 11 juli 2010 13:38 schreef Pietverdriet het volgende:
en de Eugen Pauli (Eugen Pauli's complete leerboek voor de keuken)
http://www.bol.com/nl/p/n(...).html#product_images
(leerboek voor horeca, klassieker van de te vroeg overleden Eugen Pauli)
Over dat van Wannee ben ik het wel eens. Op zich hoeft er niets mis te zijn met de Nederlandse keuken, maar telkens als ik Wannee opensla kan ik de spruitjeslucht bij wijze van spreken al ruiken.quote:Op zaterdag 1 januari 2011 20:54 schreef Staal het volgende:
[..]
Kapot gekookte groenten om een voorbeeld te noemen. Het gebrek aan kruiden etc.
Ik begrijp niet zo goed waarom het boek als basis wordt aangeraden. De twee boeken van Julie Child en Eugen Pauli neem ik graag van je aan. Maar als het vergelijkbaar is met Wannee dan haak ik toch af.
Wat is er mis met spruitjes?quote:Op zondag 2 januari 2011 12:30 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Over dat van Wannee ben ik het wel eens. Op zich hoeft er niets mis te zijn met de Nederlandse keuken, maar telkens als ik Wannee opensla kan ik de spruitjeslucht bij wijze van spreken al ruiken.
Eugen Pauli ken ik niet zo goed. Julia Child is welliswaar wat inhoud betreft vergelijkbaar met een Wannee voor de Franse keuken, maar dan wel met geslaagde en correcte recepten.
Niets. Helemaal niets. Je moet ze alleen knapperig houden en van het vuur halen voordat ze gaan meuren (alhoewel dat meuren met de nieuwe rassen wat minder is, net zoals de ouderwetse (maar lekkere) bittere smaak)quote:
Volgens mij moet iedereen dat gewoon lekker zelf weten. En ja, ook ik wil een bittere stevige spruit, de smaakvolle manier ze te eten. Als je echter zoveel mogelijk van de voedingsstoffen er uit wilt halen moet je ze wel degelijk langer koken, dan verteer je ze veel beterquote:Op zondag 2 januari 2011 12:53 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Niets. Helemaal niets. Je moet ze alleen knapperig houden en van het vuur halen voordat ze gaan meuren (alhoewel dat meuren met de nieuwe rassen wat minder is, net zoals de ouderwetse (maar lekkere) bittere smaak)
Het staat er ook niet letterlijk in... Het gaat me meer om de algemene trend dat Wannee af en toe net een beetje (onnodig) verfijning mist.quote:Op zondag 2 januari 2011 13:04 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Volgens mij moet iedereen dat gewoon lekker zelf weten. En ja, ook ik wil een bittere stevige spruit, de smaakvolle manier ze te eten. Als je echter zoveel mogelijk van de voedingsstoffen er uit wilt halen moet je ze wel degelijk langer koken, dan verteer je ze veel beter
Maar ik ben me niet bewust dat Wannee wil dat je de spruiten kapot kookt.
Ik denk dat het voor een deel mijn idee is. Sommige users hebben het wel eens over erwtensoep van hun oma of andere lievelingsgerechten van vroeger.quote:Op zondag 2 januari 2011 13:04 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Volgens mij moet iedereen dat gewoon lekker zelf weten. En ja, ook ik wil een bittere stevige spruit, de smaakvolle manier ze te eten. Als je echter zoveel mogelijk van de voedingsstoffen er uit wilt halen moet je ze wel degelijk langer koken, dan verteer je ze veel beter
Maar ik ben me niet bewust dat Wannee wil dat je de spruiten kapot kookt.
Deze wilde ik net gaan posten. Ik haal ook erg veel uit De Zilveren Lepel. Binnenkort het pastaboek daarvan maar eens aanschaffen.quote:Op zondag 2 januari 2011 15:06 schreef _Loki het volgende:
De zilveren lepel is awesome.
Alles is zo simpel maar het smaakt echt geweldig.
Voor hoeveel?quote:Op zondag 2 januari 2011 03:17 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Heb ik ook, staan geweldige klassieke recepten in!
Al diverse dingen uit klaar gemaakt voor een groter gezelschap.
Gewoon bij De Slegte bij de studieboeken gevonden.
True. Het zit gewoon tussen mijn oren.quote:Op zondag 2 januari 2011 14:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Dus het verwijt aan Wannee is onterecht. De Wannee is een goed kookboek imho omdat het zich richt tot de absolute leek. Als je absoluut nog echt gekookt hebt, alleen maar warmgemaakt of eens je moeder geholpen hebt bij wijze van spreken, kan je met de uitleg en aanwijzingen, de recepten, met de wannee de basis leren.
Julia Child is een veel verfijndere keuken, klopt, maar het is niet echt iets voor de beginner of voor gewoon iedere dag een warme maaltijd op tafel zetten.
Ik vind ook niets mis met een stevige (zelfgemaakte) erwtensoep. In de Wannee staat gewoon hoe je die maakt.
En je mag er nog voor betalen ook. Sta ervan te kijken dat mensen dat ook gewoon kopen trouwens.quote:Wat ik verschrikkelijk vind zijn de, laten we ze Sara Nestlever kookboeken noemen, waar de recepten bestaan uit het samenvoegen van hun producten. Taart van Merkroomkaas met merkmargarine en merkkoekjes.
De Zilveren Lepel is niet iets voor mij maar bedankt voor de tip.quote:Op zondag 2 januari 2011 15:25 schreef Miss-MacPhisto het volgende:
[..]
Deze wilde ik net gaan posten. Ik haal ook erg veel uit De Zilveren Lepel. Binnenkort het pastaboek daarvan maar eens aanschaffen.
Pellegrino Artusi is beter imhoquote:Op zondag 2 januari 2011 15:37 schreef Staal het volgende:
[..]
De Zilveren Lepel is niet iets voor mij maar bedankt voor de tip.
Ja maar als ik 3 jaar lang Blue Meisje eet en de punten spaar krijg ik 10 euro kortingquote:Op zondag 2 januari 2011 15:29 schreef Staal het volgende:
En je mag er nog voor betalen ook. Sta ervan te kijken dat mensen dat ook gewoon kopen trouwens.
In NWS en POL kan ik hem soms niet uitstaan maar Piet kom ik erg graag tegen in de rest van de subfora.quote:
Psst niet verder vertellen, maar eigenlijk zijn wij een team van subversievelingen die een ragfijn plot uitvoeren ter ondermijning van de volksgezondheid, de recepten in combinatie met de andere postings dienen er toe de verkoop van maagzuurremmers te bevorderen, net als de versnelde slijtage van kasten door het gewicht van bezitters die we er op jagenquote:Op zondag 2 januari 2011 18:04 schreef Staal het volgende:
[..]
In NWS en POL kan ik hem soms niet uitstaan maar Piet kom ik erg graag tegen in de rest van de subfora.
Eugen Pauli is zeker de moeite waard.quote:Het is eigenlijk precies wat ik zoek. Kan inmiddels aardig koken maar zou graag de basis leren.
Mijn post had er niets mee te maken of ik Piet, kan uitstaan of niet.quote:Op zondag 2 januari 2011 18:04 schreef Staal het volgende:
[..]
In NWS en POL kan ik hem soms niet uitstaan maar Piet kom ik erg graag tegen in de rest van de subfora.
Thanks voor jouw tip.quote:Op zondag 2 januari 2011 15:37 schreef Staal het volgende:
[..]
De Zilveren Lepel is niet iets voor mij maar bedankt voor de tip.
Vond deze trouwens: http://link.marktplaats.nl/402925625
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |