Voor mensen die rationeel denken valt daar verdomd weinig tegenin te brengen.quote:Op vrijdag 2 juli 2010 17:01 schreef Molurus het volgende:
Ik zou daar ook graag een stelling aan verbinden: de wetenschappelijke methode is de enige methode die kan leiden tot kennis en begrip van het bestaan.
Wellicht dat dat laatste nog aardige discussiestof is voor dit topic.
*grinnik*quote:Op vrijdag 2 juli 2010 17:05 schreef Twizu het volgende:
Voor de visueel ingestelde Fok!kers.
Het betekent dat je het (nog) niet kunt meten en er dus geen uitspraak over kunt doen of het aanwezig is of nietquote:Op vrijdag 2 juli 2010 17:26 schreef error_404 het volgende:
Echter ga je er dan wel van uit dat wat je niet kunt meten, niet bestaat, danwel aanwezig is, toch?
Wat Mr.44 al zegt: je kunt niets weten van iets dat je niet kunt meten.quote:Op vrijdag 2 juli 2010 17:26 schreef error_404 het volgende:
Echter ga je er dan wel van uit dat wat je niet kunt meten, niet bestaat, danwel aanwezig is, toch?
Ach, wellicht iets voor een volgend topic. Voor het moment ben ik al lang blij als de gemiddelde F&L'er weet wat er bedoeld wordt met de wetenschappelijke methode.quote:Op vrijdag 2 juli 2010 23:40 schreef Caracca het volgende:
had bij de 1e post het liefst ook wel iets over het empirisch systeem willen zien (is onderdeel van het testen van een hypothese, RCT's, peer review. etc :p )
(op m'n opleiding tot verpleegkundige hebben ze het hier zelfs een heel blok over gehad tijdens ethiek/filosofie/EBP)
Dus al die warhoofden die geloven in dingen die je niet kunt meten, zijn niet per se a priori warhoofdig!quote:Op vrijdag 2 juli 2010 18:14 schreef Molurus het volgende:
[..]
Wat Mr.44 al zegt: je kunt niets weten van iets dat je niet kunt meten.
Dat zijn uitwerkingsdetails, niet wezenlijk voor de methode.quote:Op vrijdag 2 juli 2010 23:40 schreef Caracca het volgende:
obious troll fail. dit laat dus zien wat ghostriders visie is op de wetenschap.
had bij de 1e post het liefst ook wel iets over het empirisch systeem willen zien (is onderdeel van het testen van een hypothese, RCT's, peer review. etc :p )
(op m'n opleiding tot verpleegkundige hebben ze het hier zelfs een heel blok over gehad tijdens ethiek/filosofie/EBP)
Oh, maar ik zei ook niet dat je geen ideeen kunt hebben over iets dat je niet kunt meten.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 00:44 schreef Kees22 het volgende:
Om in het linker deel van dat mooie plaatje te blijven: ik heb een idee van hoe een niet-stoffelijke wereld er uit zou kunnen zien. Ik ben een beetje lui, dus voorlopig bedenk ik nog geen experimenten of zo. Maar het idee geeft me een goed gevoel en veraangenaamt mijn leven, terwijl het me niet verhindert om een normaal mens te zijn.
Dus, volledig volgens de wetenschappelijke methode: hangende de falsificatie houd ik mijn these voor mogelijk.
En, wederom volledig volgens de wetenschappelijke methode, zie ik wel verder als mijn these gefalsifieerd wordt.
quote:
Probeert het een keer of negen.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 01:53 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Hier valt vast wel een rijm op te bedenken.
Je kunt er niks van weten, inderdaad. Maar je kunt wel vermoeden, en naar mijn ervaring wisselt de kans op een juiste hypothese nogal van bijna 1 tot bijna 0. Afhankelijk, merkwaardigerwijze, niet zozeer van het probleem maar van de beschouwer.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 01:11 schreef Molurus het volgende:
[..]
Oh, maar ik zei ook niet dat je geen ideeen kunt hebben over iets dat je niet kunt meten.Je kunt er alleen niets van weten. En de kans dat je desondanks komt tot een juiste hypothese van datgene dat je niet meet of kunt meten is nagenoeg 0. Bovendien is het dan ook nog onverifieerbaar, dus je zult nooit weten of je het bij het juiste eind had. (Als je daar wel achter komt dan komt dat neer op meten.)
Het plaatje geeft dan ook geen goede voorstelling van de methode, want die begint tenslotte bij waarneming en niet bij een idee.
Goed!quote:
quote:Op vrijdag 2 juli 2010 17:05 schreef Twizu het volgende:
Voor de visueel ingestelde Fok!kers.
[ afbeelding ]
Ehr, dan begint het toch bij waarneming? En waarneming zou ik zeker niet 'niks' noemen.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 02:05 schreef Kees22 het volgende:
Nee, het plaatje van wetenschap begint bij het idee. De waarneming is niks. De wetenschap begint bij de vraag: "Wat neem ik waar en wat betekent het?"
*kuch* standard candles *kuch*quote:Op zaterdag 3 juli 2010 03:41 schreef theghostrider het volgende:
[ afbeelding ]
Hoe weet men zo zeker de size van de hemellichamen?
Afstand wordt gemeten mbv de snelheid v het licht. Hoeveel lichtjaren ligt Canis Majoris hier vandaan?
Weet iemand dat zo uit z'n blote kop?
Die sterren liggen iig vele lichtjaren verwijderd vd aarde..vele kilometers lol. Zo ver weg dat het mijns inziens natte vingerwerk moet zijn.
Een wetenschapper daarentegen, moet al bij de gedachte aan geloof overgeven.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 01:53 schreef Kees22 het volgende:
[..]
![]()
![]()
![]()
Een ezel stoot zich in't gemeen
geen twee keer aan dezelfde steen.
Een wetenschapper daarentegen,
..................
Hier valt vast wel een rijm op te bedenken.
Zit je door het niet uitvoeren van experimenten niet al automatisch in het rechterdeel van het plaatje?quote:Op zaterdag 3 juli 2010 00:44 schreef Kees22 het volgende:
Om in het linker deel van dat mooie plaatje te blijven: ik heb een idee van hoe een niet-stoffelijke wereld er uit zou kunnen zien. Ik ben een beetje lui, dus voorlopig bedenk ik nog geen experimenten of zo. Maar het idee geeft me een goed gevoel en veraangenaamt mijn leven, terwijl het me niet verhindert om een normaal mens te zijn.
Ik vind het een beetje vreemd dat mensen die bijvoorbeeld de evo-theorie steunen altijd net doen alsof zij het zelf bedacht hebben.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 08:40 schreef Lod het volgende:
[..]
Zit je door het niet uitvoeren van experimenten niet al automatisch in het rechterdeel van het plaatje?
Hoe ben je op deze conclusie gekomen?quote:Op vrijdag 2 juli 2010 17:01 schreef Molurus het volgende:
Ik zou daar ook graag een stelling aan verbinden: de wetenschappelijke methode is de enige methode die kan leiden tot kennis en begrip van het bestaan.
Heb jij god bedacht? De Bijbel geschreven?quote:Op zaterdag 3 juli 2010 09:09 schreef theghostrider het volgende:
Ik vind het een beetje vreemd dat mensen die bijvoorbeeld de evo-theorie steunen altijd net doen alsof zij het zelf bedacht hebben.
Je redenaties lopen behoorlijk mank. Je hoeft niet zelf met een wetenschappelijke doorbraak te komen om bewijs aan te leveren. Het enige wat je moet hebben met wetenschap (doorbraak of niet) is dat je methodes beschrijft voor experimenten die jouw hypothese onderschrijven. Deze methodes moeten herhaalbaar zijn, in principe door iedereen die daar zin in heeft, en altijd hetzelfde resultaat opleveren (binnen een bepaalde marge). Dan kun je in principe aannemen dat de hypothese klopt.quote:Niemand hier op dit forum heeft persoonlijk voor een wetenschappelijke doobraak gezorgd en men verlangt van de gelovige mensen op dit forum dat ze met ander bewijs komen dan de geschriften.
Als jullie niet positief tegenover de wetenschap stonden hadden jullie je nooit zo ingelezen.
Jah, dat is het enige wat jullie doen je inlezen.
En van daar uit alleen de neus nog in die richting blijven houden.
Doorlezen dus. En je waarschijnlijk verdiepen in de wetenschappelijke termen.. zonder deze benamingen leest het niet zo makkelijk weg namelijk.
Het gelezen hebben en precies hetzelfde doen wat gelovige mensen doen: Quoten uit jullie heilige boeken.
Redeneren volgens jullie boeken.
Zeggen te kunnen redeneren omdat men over vergaarde kennis zegt te beschikken.
'Zelfoverschatting' is synoniem aan de voorgaande zin.
Sja. Je poneert dan ook rationele argumenten tegen iemand als Ghostrider die hardnekkig in onbewijsbare onzin als een god gelooft.quote:
Nou ja, gezien de wereldgeschiedenis geldt datzelfde natuurlijk ook voor religies.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 11:21 schreef hessels het volgende:
Hierbij kan nog worden toegevoegd dat de wetenschap ook ongelooflijk competitief is.
In zulke gevallen kom je bij bijvoorbeeld psychologie wat geen exacte wetenschap is.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 09:48 schreef eldodo het volgende:
[..]
Hoe ben je op deze conclusie gekomen?
Valt alledaagse waarneming en kennis ook onder de wetenschappelijke methode? Welke plaats hebben a priori uitspraken over de wereld, die wel waar moeten zijn? (bijv. 'mensen kiezen dat te doen wat hen op dat moment het belangrijkst lijkt', 'als 2 personen vrijwillig iets uitwisselen denken ze daar beiden baat bij te hebben' e.d.. dat kan je niet testen want het gaat om subjectieve voorkeur, maar het is lastig/onmogelijk uit te gaan van iets anders m.b.t. keuzes)
En het feit dat wetenschap competitief is ten aanzien van het achterhalen van de waarneembare waarheid, en religie ten aanzien van het winnen van zieltjes.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 11:28 schreef Telecaster het volgende:
[..]
Nou ja, gezien de wereldgeschiedenis geldt datzelfde natuurlijk ook voor religies.
Bij de wetenschap vallen er in het algemeen alleen op beduidend minder grote schaal doden bij. :-)
Ik hoop toch echt voor ze dat ze bewijs zoeken die hun steady state model support. ipv zich puur te focusen op het zoeken naar puur tegenbewijs tegen big bangquote:Op zaterdag 3 juli 2010 11:21 schreef hessels het volgende:
Over de jaren heen werd echter steeds meer en meer bewijs gevonden voor de Big Bang, tot uiteindelijk de achtergrondstraling ontdekt werd: dit was een voorspelling gemaakt door de Big Bang theoretici, en bijna onmogelijk te verklaren met de Steady State theorie. De Big Bang theorie is nu algemeen geaccepteerd. Toch zijn er nog steeds wetenschappers die de Steady State theorie aanhangen en naar bewijs tegen de Big Bang op zoek zijn.
Het brengt bijvoorbeeld betere medicatie.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 09:09 schreef theghostrider het volgende:
Niet alle wetenschappen zijn slecht. Ik ben blij dat er medicatie is![]()
Welke oplossing brengt de evolutietheorie? En wat is het doel ervan? Het nut?
Einstein ging bij zijn publicatie van de ART (1916) uit van een statisch universum; het Steady State model werd door mensen als Hoyle pas in 1948 naar voren geschoven. Het lijkt me sterk dat Einstein dit model aanhing.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 12:32 schreef Caracca het volgende:
btw Einstein in zijn tijd was blijkbaar ook nog een voorstander van het steady state model (was ergens terug te vinden ook in z'n formule met de kosmologische term(is nog ergens terug te vinden in z'n youtube vid van RD door Lawrence Krauss ))
Standaard handvatten?quote:Op zaterdag 3 juli 2010 08:04 schreef Molurus het volgende:
[..]
*kuch* standard handles *kuch*
Maar als het je werkelijk interesseert kun je het ook opzoeken natuurlijk.
quote:Op zaterdag 3 juli 2010 10:50 schreef Telecaster het volgende:
[..]
Sja. Je poneert dan ook rationele argumenten tegen iemand als Ghostrider die hardnekkig in onbewijsbare onzin als een god gelooft.
Dat heeft helaas weinig zin bij mensen die nog stug volharden in hun geloof in Sinterklaas-voor-volwassenen.
Domme vraagquote:
ah idd, i stand corrected,quote:Op zaterdag 3 juli 2010 13:05 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Einstein ging bij zijn publicatie van de ART (1916) uit van een statisch universum; het Steady State model werd door mensen als Hoyle pas in 1948 naar voren geschoven. Het lijkt me sterk dat Einstein dit model aanhing.
dit laat alweer zien dat jij niet weet wat atheïsme betekend.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 13:59 schreef theghostrider het volgende:
[..]
Met het geloof in niks, het atheisme kan je het ontstaan van leven niet achterhalen dus die kan je wegstrepen.
Een kapot plaatje? Ah, met zo'n ijzersterk inhoudelijk argument ben ik meteen om natuurlijk.quote:
Het vereist inderdaad heel wat mentale oogkleppen, hersengymnastiek en kromme drogredenaties om de enorme bergen empirisch bewijs die de wetenschappelijke visie ondersteunen te negeren en je desondanks angstvallig vast te blijven klampen aan een sprookjesboek vol lariekoek als engeltjes, mensen die dagenlang in een grote vis kamperen, pratende slangen en zombies uit Nazareth die over het water kunnen lopen, hun eigen vader zijn en die water in wijn kunnen veranderen.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 13:59 schreef theghostrider het volgende:
[..]
Ik ook, maar geloven is moeilijker dan niet geloven.
Ik kan in elk geval niet 1 vorm van kennis (dus niet geloof) bedenken die niet volgens die methode tot stand is gekomen. Alledaagse kennis valt daar ook onder ja.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 09:48 schreef eldodo het volgende:
Hoe ben je op deze conclusie gekomen?
Valt alledaagse waarneming en kennis ook onder de wetenschappelijke methode?
Het is natuurlijk verleidelijk om "steady state" met "statisch" te identificeren, maar het steady state model is zo'n 30 jaar na Hubble's bevindingen gevonden; Einsteins idee van een statisch universum was eigenlijk vooral op intuïtie gebaseerd, "bij gebrek aan beter".quote:
De conclusie die ik uit die 3 trek is dat de evolutietheorie niets te maken heeft met atheisme of religie.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 13:59 schreef theghostrider het volgende:
Hoeveel conclusies kun je trekken mbt het ontstaan van leven.
De bekendste zijn
1 Het geloof in God
2.Het geloof in De Evolutietheorie
3. Een mix van beide bovenstaande conclusies
Met het geloof in niks, het atheisme kan je het ontstaan van leven niet achterhalen dus die kan je wegstrepen.
Is er buiten de zwaartekracht niets anders in het menselijk brein bedacht? Geen enkel ander 'motief' voor het vallen van stenen?quote:Op zaterdag 3 juli 2010 13:59 schreef theghostrider het volgende:
Is er buiten de evolutie theorie en het creationisme werkelijk niets anders in het menselijk brein bedacht dan dan deze 2? Geen enkel ander 'motief' voor het ontstaan van leven en soorten levensvormen?
Je kunt er redelijk vanuit gaan dat elke 2e-jaars student biologie evolutie beter begrijpt dan Darwin ooit heeft gedaan. Het afschrijven van evolutie als een fantasie van Darwin die daarna slechts is herhaald is dus je reinste onzin.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 13:59 schreef theghostrider het volgende:
Darwin had het ook maar bedacht vanuit z'n fantasie en 't is ook een heel eigen leven gaan lijden.
Ik denk dat mocht je iets anders verzinnen je gelijk met de grond gelijk gemaakt wordt. Men verwacht namelijk betrouwbare bronnenHoe doe je dat als je de enige bron bent? Hoe zal Darwin zich hieruit geworsteld hebben?
Darwin's evotheorie begon ook met wat intern passen en meten.. in de geest van hem klopte hetAl kon hij geen enkele bron vermelden
![]()
Ik heb moeite om je posts te volgen; in mijn ogen is het een vage aaneenschakeling van onbegrip en drogredenatie, eerlijk gezegd. Dit is er zo eentje: je lijkt het feit dat je in de natuurwetenschappen in de strikste zin van het woord niet kunt "bewijzen" aan te halen om daarmee een theorie en een religieus concept even waarschijnlijk te achten.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 13:59 schreef theghostrider het volgende:
Ik bedoel maar zo... 2 wegen en hun vertakkingen en jij hebt je keuze gemaakt.
Ik ook, maar geloven is moeilijker dan niet geloven. En de big bang is net zo min als God, nooit te bewijzen. Of is de wetenschap al zover dat ze gauw tijdmachines kunnen bouwen? Als men dat wetenschappelijk voor elkaar weet te boxen, dan zou ik het ook als bewijs aannemen
Ah, maar dat is al opgelost door de theorie aangaande 'Intelligent Falling'.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 17:02 schreef Molurus het volgende:
[..]
Is er buiten de zwaartekracht niets anders in het menselijk brein bedacht? Geen enkel ander 'motief' voor het vallen stenen?
quote:Op zaterdag 3 juli 2010 17:41 schreef Telecaster het volgende:
Ah, maar dat is al opgelost door de theorie aangaande 'Intelligent Falling'.
Ok, je hebt gelijk.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 17:02 schreef Molurus het volgende:
De conclusie die ik uit die 3 trek is dat de evolutietheorie niets te maken heeft met atheisme of religie.
Ligt aan jou interpretatie.quote:Is er buiten de zwaartekracht niets anders in het menselijk brein bedacht? Geen enkel ander 'motief' voor het vallen stenen?
Je vraag heeft ongeveer dat niveau.
quote:1. Walvisachtigen ontstonden in het vroeg-Eoceen, zo'n 50 miljoen jaar geleden. Dolfijnen in hun huidige vorm denk ik aan het begin van het Pleistoceen of Plioceen, aan het begin van de ijstijd.
2. Vanuit landzoogdieren gezien; de achterpoten krompen, de voorpoten werden omgevormd tot vinnen, de neusgaten werden naar achteren verplaatst tot op het voorhoofd, interne veranderingen in de klieren om zout zeewater te verdragen en talloze kleine veranderingen.
quote:Stop de verdieping vrind.
Evolutie van de dolfijn heeft nooit plaats gevonden.
Hij is gecreeerd naar zijn huidige beeld.
Je zegt het zelf al, hij paste zich aan, dat zeker maar dat is GEEN evolutie!
Hooguit herrangschikking van DNA materiaal.
Hij behoort overigens gewoon tot het grondtype zeedier.
quote:Waarom zien we dan in een bepaalde periode tijdens embryologische ontwikkeling van de dolfijn achterpoten verschijnen en later weer verdwijnen?
Wat moet een dier dat tot het 'grondtype' zeedier behoort hiermee?
Volgens mij is dit gewoon het bewijs dat dolfijnen (net als alle andere walvisachtigen) afstammen van een dier dat oorspronkelijk op het land leefde!
quote:HAhahaha iemand die iets baseert op het natte vingerwerk tijds tabelletje van moedertje evolutie.
Merk dan eens op dat alle diergroepen plotseling en tegelijkertijd verschenen in het cambrium.
punt 2: waarom is er dan nooit een fossiel van een zoogdier gevonden met half achterpoot half vin?
Of ging die evolutie zo snel dat het in 1 keer omgevormd was.
Maar evolutie duurde toch honderden miljoenen jaren??????
quote:Evolutie gaat langzaam, niet omdat de stapjes klein zijn, maar omdat de kansen klein zijn. Ja, je kan in 1 keer van een poot naar een vin gaan. Dit is echter een zeer zeldzame gebeurtenis, en het is nog veel zeldzamer dat het een selectievoordeel oplevert. Daarom gaat evolutie langzaam, gemiddeld gezien.
Zoiets belachelijks als een half-poot-half-vin bestaat niet. Het is niet-functioneel en zal zich dus niet kunnen voortplanten.
quote:Niet functioneel heeft niets met niet kunnen voorplanten te maken.
Er zijn voorbeelden te over in de natuur van verre van ideaal "geevolueerde" soorten.
Verder moet je nog eens lezen wat je schrijft en tevens stevig je stoel vast houden (tip)
quote:De bekende voorvechter van Darwinistische evolutie, dr Richard Dawkins meent dat een selectieve opeenvolging van mutaties die goed uitpakken, alles kan verklaren. Deze visie wordt betwist door biofysicus dr Lee Spetner en door moleculair bioloog dr Michael Denton. Dr Werner Gitt, informatiedeskundige, maakt duidelijk dat evolutionaire processen geen daadwerkelijk nieuwe informatie kunnen voortbrengen, en bioloog dr Don Batten laat zien dat er grenzen zijn aan biologische verandering: kikkers zijn kikkers en zullen altijd kikkers blijven.
quote:Kunnen toevallige mutaties en natuurlijke selectie op de lange termijn nieuwe soorten voortbrengen? De Britse hoogleraar zoölogie en godloochenaar Richard Dawkins meent van wel. Maar de Duitse informatiedeskundige prof. Werner Gitt stelt dat daarvoor intelligentie nodig is. „Evolutionaire processen kunnen nooit nieuwe informatie voortbrengen. Er is een ontwerper nodig. Evolutie is een onmogelijk proces.” Creationist en bioloog Don Batten heeft waargenomen dat paarden alleen paarden voortbrengen en honden alleen honden.
Volgens Dawkins kan evolutie wel plaatshebben in heel kleine stapjes. De Israëlische biofysicus dr. Lee Spetner is het daarmee oneens. „Het is onwaarschijnlijk dat veel kleine stapjes leiden tot evolutie. Mutaties -ook de nuttige- leiden altijd tot informatieverlies. Nieuwe informatie kan niet spontaan ontstaan.” Als Dawkins wordt gevraagd naar een voorbeeld waarbij mutatie leidde tot meer informatie, weet hij daar -na lang stilzwijgen- geen antwoord op.
De Nieuw-Zeelandse moleculair bioloog en agnost dr. Michael Denton loopt tegen grote problemen aan als hij met de evolutietheorie complexe systemen, zoals het oog, wil verklaren. „Evolutie werkt gewoon niet. Tussenvormen sterven uit omdat ze niet kunnen overleven. Alleen met een Schepper kun je de aanwezigheid van al het leven verklaren.”
quote:Bacteriën zijn zeker geen primitieve organismen. Ze zijn experimenteel interessant voor de vragen rond macro evolutie omdat ze zich in twintig minuten kunnen verdubbelen, zo kunnen in vier dagen driehonderd generaties ontstaan. Fundamenteel nieuws heeft dit echter na vele jaren experimenteren niet opgeleverd, de complexiteit van de bacterie blijft gelijk. Junker stelt: 'Het is verbazingwekkend dat na zo'n enorme onderzoeksinspanning, van zoveel wetenschappers, gedurende vele decennia, de oorsprong en ontwikkeling van het leven nog steeds zo raadselachtig zijn.'
Weerleg het eerst maar eens dan kom ik wel met m'n bronnen.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 21:03 schreef Caracca het volgende:
leuk al die quote's, nu de bronvermellding nog.
Uiteraard. Zonder bronvermelding, kun je een tekst niet op waarde schatten en er ook geen mening over vormen.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 21:32 schreef theghostrider het volgende:
[..]
Je wilt de afkomst weten alvorens je er een mening over kan of wil hebben???
Vooralsnog zijn het meningen zonder referentie en zonder argument. Kom inderdaad eerst maar eens met de bronnen zodat we hier weten in welke context we die moeten zien.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 21:32 schreef theghostrider het volgende:
Weerleg het eerst maar eens dan kom ik wel met m'n bronnen.
Je wilt de afkomst weten omdat je dan lekker kan zeggen dat zij stom zijn em dam lekker puh roepen. Je wilt de afkomst weten alvorens je er een mening over kan of wil hebben??? Het zijn 'feitjes' en weetjes ontstaan uit logisch nadenken, die geen nadere uitleg behoeft. Je bent het er mee eens of niet.
ik hoef het niet te weerleggen.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 21:32 schreef theghostrider het volgende:
[..]
Weerleg het eerst maar eens dan kom ik wel met m'n bronnen.
Je wilt de afkomst weten omdat je dan lekker kan zeggen dat zij stom zijn em dam lekker puh roepen. Je wilt de afkomst weten alvorens je er een mening over kan of wil hebben??? Het zijn 'feitjes' en weetjes ontstaan uit logisch nadenken, die geen nadere uitleg behoeft. Je bent het er mee eens of niet.
Ach ja hou je poot maar stijf joh...quote:Op zaterdag 3 juli 2010 22:03 schreef Caracca het volgende:
[..]
ik hoef het niet te weerleggen.
(om voor de zoveelste keer mezelf te herhalen)
Een argument zonder bewijs kan worden verworpen zonder bewijs.
en wanneer iemand je nu in een wetenschappelijk geörienteerde topic je op jouw feiten wijst (het niet hebben van bronnen), kom jij met je zoveelste drogreden: "verschuiven van de bewijslast" ( http://nl.wikipedia.org/w(...)ng_van_de_bewijslast )
De namen in de aangehaalde stukken text zijn genoeg; stuk voor stuk creationisten.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 21:49 schreef Molurus het volgende:
[..]
Vooralsnog zijn het meningen zonder referentie. Kom inderdaad eerst maar eens met de bronnen zodat we hier weten in welke context we die moeten zien.
Nee. Hier in F&L mag je fatsoenlijke onderbouwing en bronvermelding verwachten, en dat wordt niet met dit soort flauwe argumenten weggewuifd.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 21:32 schreef theghostrider het volgende:
[..]
Weerleg het eerst maar eens dan kom ik wel met m'n bronnen.
Je wilt de afkomst weten omdat je dan lekker kan zeggen dat zij stom zijn em dam lekker puh roepen. Je wilt de afkomst weten alvorens je er een mening over kan of wil hebben??? Het zijn 'feitjes' en weetjes ontstaan uit logisch nadenken, die geen nadere uitleg behoeft. Je bent het er mee eens of niet.
Als iemand proffesor genoemd wordt neem ik aan dat hij de daarbij behorende papieren op zak heeft.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 21:49 schreef Molurus het volgende:
[..]
Vooralsnog zijn het meningen zonder referentie en zonder argument. Kom inderdaad eerst maar eens met de bronnen zodat we hier weten in welke context we die moeten zien.
Ik heb namelijk sterk het vermoeden dat daar een paar religieuze nutcases tussen zitten die geen enkele aanspraak kunnen maken op expertise op het gebied van biologie.
Ben ik het zowaar mee eens. Deze uitspraak. En wie het gezegd heeft doet er niet toe.quote:Als je weet hoeveel er in 50 jaar kan gebeuren (zie bv.1957-2007) , denk je dan echt dat de vooruitgang al die miljoenen jaren alleen maar heeft liggen slapen en pas de laatste paar 100 jaar is ontwikkeld..????
wat is er dan in al die 800.000.000 jaar volgens jullie gebeurd..?
waarom is niet toen de wasmachine uitgevonden , of het wiel ?
ook dat jullie jezelf en je eigen voorouders niet hoger inschalen als een stel wilde behaarde apen die ""miljoenen"" jaren met dikke knuppels rond gelopen hebben is voor mij een teken van een verminderende IQ of zoals u wilt , geen eigen denkvermogen
Professor is geen beschermde titel. Iedereen kan zichzelf professor noemen.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 23:13 schreef theghostrider het volgende:
[..]
Als iemand proffesor genoemd wordt neem ik aan dat hij de daarbij behorende papieren op zak heeft.
Een hoop geleuter over evolutie, wederom zonder fatsoenlijke onderbouwingen en het welbekende "jullie blaten alles hersneloos na", en dan opeensquote:Op zaterdag 3 juli 2010 23:13 schreef theghostrider het volgende:
[..]
Als iemand proffesor genoemd wordt neem ik aan dat hij de daarbij behorende papieren op zak heeft...
Het gaat hier over de wetenschappelijke methode. Dat staat los van of er een God bestaat. Geef es concreet, inhoudelijk en onderbouwd commentaar. Dat moet binnen 30 regels toch wel mogelijk zijn, lijkt me?quote:Wat als God nu gewoon wel bestaat?
De andere heren hebben je wetenschappelijke pretenties al afdoende onderuitgehaald, maar om nog maar even op jouw bovenstaande 'redenering' in te gaan: dat is er natuurlijk eentje in de categorie "Geen vlees eten is ook een vorm van vlees eten, dus vegetariers zijn ook vleeseters".quote:Op zaterdag 3 juli 2010 19:26 schreef theghostrider het volgende:
[..]
Blijft over de cirkelredenering dat atheistme ook een geloof is, namelijk in het niet bestaan van 1 of meerdere goden.
Sja. Wat als de maan toch van groene kaas is?quote:Op zaterdag 3 juli 2010 23:13 schreef theghostrider het volgende:
[..]
Wat als God nu gewoon wel bestaat?
Als dat echt 100 procent onomstotelijk zou worden bewezen, met alles erop en eraan, het scheppingssprookje incluis? Dan zou ik dat dan als de tot dusver meest plausibele verklaring aanvaarden. Tot er weer iets beters zou komen tenminste.quote:Hoe zou jij reageren als er morgen opeens bewijs voor God publiekelijk aantoonbaar werd gemaakt.
Logisch redeneren zonder tastbaar bewijs legt het in de wetenschappelijke visie af tegen tastbaar bewijs zonder logisch redeneren. Zie ook de quantum mechanica; de meest bizarre, idiote, onrealistische theorie waar ik tot nu toe van heb gehoord. Maar het allervreemdste aan deze theorie is dat alle experimenten keer op keer weer laten zien dat hij werkt.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 23:13 schreef theghostrider het volgende:
Geen tastbaar bewijs nee maar zeer logisch redeneren.
Nee, eigenlijk is het geen onderscheid kunnen of willen maken tussen een doxastisch en religieus geloof.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 23:27 schreef Telecaster het volgende:
[..]
De andere heren hebben je wetenschappelijke pretenties al afdoende onderuitgehaald, maar om nog maar even op jouw bovenstaande 'redenering' in te gaan: dat is er natuurlijk eentje in de categorie "Geen vlees eten is ook een vorm van vlees eten, dus vegetariers zijn ook vleeseters".
Ook niet correct.quote:Logisch redeneren zonder tastbaar bewijs legt het in de wetenschappelijke visie af tegen tastbaar bewijs zonder logisch redeneren. Zie ook de quantum mechanica; de meest bizarre, idiote, onrealistische theorie waar ik tot nu toe van heb gehoord. Maar het allervreemdste aan deze theorie is dat alle experimenten keer op keer weer laten zien dat hij werkt.
Ik zie het zelf eerder als 'er is geen enkele rationele reden om in volslagen onbewezen en onbewijsbare zaken te geloven'. Zeker niet als de bronnen op basis waarvan mensen dat wel doen aantoonbaar vol onzin staan.quote:Op zondag 4 juli 2010 00:14 schreef Frith het volgende:
[..]
Atheïsme is een 'voor waar aangenomen' overtuiging in de propositie: er bestaat geen godswezen of meervoud daarvan.
Onzin. Atheisme is eigenlijk helemaal niks, of op zijn best de ontkenning dat er aanleiding is voor de stelling dat er een godswezen bestaat. Anders gezegd: de wetenschappelijke methode wordt niet toegepast bij de god-hypothese, en er kan dus per definitie geen kennis van een god bestaan. In die zin is het zoiets als a-astrologie, a-ufologie, a-elfisme, asmurfisme, verzin ze maar.quote:Op zondag 4 juli 2010 00:14 schreef Frith het volgende:
Atheïsme is een 'voor waar aangenomen' overtuiging in de propositie: er bestaat geen godswezen of meervoud daarvan.
Ja. Het mooie aan wetenschap is nu juist dat je met logisch redeneren voorbij die intuïtieve kijk op de wereld, gebaseerd op die uiterst beperkte blik die we mensen in ons dagelijks leven werpen.quote:Op zondag 4 juli 2010 00:10 schreef hessels het volgende:
[..]
Logisch redeneren zonder tastbaar bewijs legt het in de wetenschappelijke visie af tegen tastbaar bewijs zonder logisch redeneren. Zie ook de quantum mechanica; de meest bizarre, idiote, onrealistische theorie waar ik tot nu toe van heb gehoord. Maar het allervreemdste aan deze theorie is dat alle experimenten keer op keer weer laten zien dat hij werkt.
Eigenlijk komt het van beide kanten: Veel theoriëen zijn van origine bedacht om bepaalde empirische observaties te kunnen verklaren; het zijn logische kaders bedacht en gemaakt rond bepaalde resultaten. Net zo goed zijn er ook veel theoriëen eerst bedacht, en is er later bewijs voor deze theoriëen gevonden.quote:Op zondag 4 juli 2010 00:14 schreef Frith het volgende:
Ook niet correct.
Want in den beginne is een theorie een stelsel van logische redeneringen zonder tastbaar bewijs. Of iets wetenschap is mag dus niet afhangen van de mate waarin er voorspellingen bij toetsing correct blijken te zijn.
Het logisch en verantwoord redeneren is waarschijnlijk belangrijker dan de empirie die er aan gekoppeld kan worden. Het enige wat die empirie doet, is het uitsluiten van modellen die de waarde NIET voorspeld hadden.
Hm, kun je daar een voorbeeld van geven? Was er niet altijd aanleiding voor de hypothese in de observatie van iets?quote:Op zondag 4 juli 2010 00:54 schreef hessels het volgende:
Net zo goed zijn er ook veel theoriëen eerst bedacht, en is er later bewijs voor deze theoriëen gevonden.
Nou ja, in meer of mindere mate vinden natuurlijk alle theoriëen hun oorsprong in de poging om een bepaalde observatie te verklaren . Hoewel er wel in die tijd een sterke behoefte was aan een theorie die goed dingen kon verklaren als de snelheid van het licht en enkele astronomische fenomenen, vind ik Einstein's relativiteitstheorie toch een goed voorbeeld hiervan.quote:Op zondag 4 juli 2010 01:05 schreef Molurus het volgende:
[..]
Hm, kun je daar een voorbeeld van geven? Was er niet altijd aanleiding voor de hypothese in de observatie van iets?
Haha, ik dacht zelf ook al aan dat voorbeeld. Maar er was wel heel duidelijk een aanleiding voor Einstein's gedachte-experimenten: en dat was de waarneming dat de lichtsnelheid constant is, onafhankelijk van de snelheid van de waarnemer. Stap 1 uit de wetenschappelijke methode werd ook daar niet overgeslagen.quote:Op zondag 4 juli 2010 01:40 schreef hessels het volgende:
Nou ja, in meer of mindere mate vinden natuurlijk alle theoriëen hun oorsprong in de poging om een bepaalde observatie te verklaren . Hoewel er wel in die tijd een sterke behoefte was aan een theorie die goed dingen kon verklaren als de snelheid van het licht en enkele astronomische fenomenen, vind ik Einstein's relativiteitstheorie toch een goed voorbeeld hiervan.
Einstein heeft zijn hele theorie opgesteld, ontwikkeld en wiskundig uitgewerkt, uitgaande van gedachtenexperimenten en zonder over echte ruwe data te beschikken. Het bewijs dat zijn theorie waar was kwam pas later, toen er doelgericht een experiment werd uitgevoerd waar uit zou blijken dat zijn theorie juist was. Uit zijn theorie kwamen ook conclusies waar pas decennia later bewijs voor werd gevonden, zoals het bestaan van zwarte gaten.
Daar heb je gelijk in, de enige manier om echt een theorie te ontwikkelen vóór de empirische observaties zou betekenen dat je een verklarende theorie zou bedenken voor iets wat nog nooit is geobserveerd.quote:Op zondag 4 juli 2010 01:45 schreef Molurus het volgende:
[..]
Haha, ik dacht zelf ook al aan dat voorbeeld. Maar er was wel heel duidelijk een aanleiding voor Einstein's gedachte-experimenten: en dat was de waarneming dat de lichtsnelheid constant is, onafhankelijk van de snelheid van de waarnemer. Stap 1 uit de wetenschappelijke methode werd ook daar niet overgeslagen.
Is er bronvermelding van deze concluderende mening?quote:Op zaterdag 3 juli 2010 21:34 schreef Tijn het volgende:
[..]
Uiteraard. Zonder bronvermelding, kun je een tekst niet op waarde schatten en er ook geen mening over vormen.
Werkelijk? En met behulp van welke kennisstrategie ga jij dan laten zien dat uitspraken uit de astrologie die niet te rijmen zijn met uitspraken uit de astronomie moeten worden verworpen in het voordeel van de astronomie?quote:Op zondag 4 juli 2010 00:28 schreef Molurus het volgende:
[..]
Onzin. Atheisme is eigenlijk helemaal niks, of op zijn best de ontkenning dat er aanleiding is voor de stelling dat er een godswezen bestaat. Anders gezegd: de wetenschappelijke methode wordt niet toegepast bij de god-hypothese, en er kan dus per definitie geen kennis van een god bestaan. In die zin is het zoiets als a-astrologie, a-ufologie, a-elfisme, asmurfisme, verzin ze maar.
Sam Harris verwoordt dat heel aardig, vanaf ongeveer 1 minuut 40:
Astrologie en astronomie doen toch geen uitspraken over hetzelfde deelgebied, voor mij bekend? Astronomie is namelijk een harde wetenschap over de bewegingen van hemellichamen, astrologie is zweverige onzin voor goedgelovige huisvrouwtjes.quote:Op zondag 4 juli 2010 03:35 schreef Frith het volgende:
[..]
Werkelijk? En met behulp van welke kennisstrategie ga jij dan laten zien dat uitspraken uit de astrologie die niet te rijmen zijn met uitspraken uit de astronomie moeten worden verworpen in het voordeel van de astronomie?
Sja. Je kan nu eenmaal nooit bewijzen dat iets *niet* bestaat, daarom ligt de bewijslast al sinds jaar en dag bij mensen die beweren dat iets *wel* bestaat. Russels theepot en zo.quote:Of dat er geen ziel in je hypofyse zit?
Ja. Da's volgens mij ook een reden waarom er mensen zijn die wiskunde niet als "wetenschap" zouden bestempelen. In de wiskunde formuleer je kort door de bocht een theorie door axioma's te kiezen en daarbij theorema's te bewijzen.quote:Op zondag 4 juli 2010 01:59 schreef Tijn het volgende:
Gebeurt het in de Wiskunde niet dat men een theorie bedenkt puur op basis van logica, zonder daarbij eerst een observatie te hoeven doen in de praktijk?
In de wiskunde is dat inderdaad mogelijk.quote:Op zondag 4 juli 2010 01:59 schreef Tijn het volgende:
Gebeurt het in de Wiskunde niet dat men een theorie bedenkt puur op basis van logica, zonder daarbij eerst een observatie te hoeven doen in de praktijk?
Ik wil best een poging wagen hoor. Gebaseerd op het door jou zo gewenste gebruik van mijn fantasie.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 23:13 schreef theghostrider het volgende:
Kom op wees eens een kerel en leg in je eigen woorden uit hoe de dolfijn in het water terecht kwam doormiddel van evolutie.
Waar jij (en waarschijnlijk de meeste creatonisten) m.i. steeds de mist mee ingaan is de gedachte dat een soort gelijk af moet zijn, want anders 'had hij toch niet kunnen overleven'.quote:Dolfijnen hebben een zogenaamd blaasgat achter hun kop. Dat moet vanaf de eerste dolfijn compleet zijn geweest, anders kon het dier onder water niet overleven
Zoiets heeft wel bestaan en sterker nog, het bestaat nog steeds. Jij wilt het alleen niet zien.quote:Zoiets belachelijks als een half-poot-half-vin bestaat niet. Het is niet-functioneel en zal zich dus niet kunnen voortplanten.
Je hoeft helemal niet te bewijzen dat smurfen niet bestaan om een asmurfist te zijn. Op een enkele idiote uitzondering na zijn we dat allemaal om de doodeenvoudige reden dat er geen enkele aanleiding is om te veronderstellen dat smurfen bestaan.quote:Op zondag 4 juli 2010 03:35 schreef Frith het volgende:
Werkelijk? En met behulp van welke kennisstrategie ga jij dan laten zien dat uitspraken uit de astrologie die niet te rijmen zijn met uitspraken uit de astronomie moeten worden verworpen in het voordeel van de astronomie?
Of dat er geen ziel in je hypofyse zit?
Kom, jij zal ook niemand een asmurfist noemen, waarom zou je de term atheist dan wel gebruiken?quote:Op zondag 4 juli 2010 03:35 schreef Frith het volgende:
bij de video: Persoonlijk vind ik het weggooien van negatieve definiëringen ook een raar idee. Ik denk daarbij vooral aan het werk van Derrida, volgens welk een dergelijke notie hoe dan ook larie zou zijn.
Dat de term niet handig is: tja, pech.
Bij walrussen en zeehonden kun je je ook afvragen of je nu moet spreken van vinnen of poten.quote:Op zondag 4 juli 2010 11:17 schreef Lod het volgende:
Terugkomend op de half-poot-half-vin variaties in onze tijd. Wat is een vin? Vinnen zijn in principe de botten die wij in onze handen en voeten hebben maar dan met een huidvlies ertussen in plaats van spieren en gewone huid. Ga eens naar een willekeurige vijver en zoek eens naar een eend. Wat zien we daar?Een poot met tenen waartussen een vlies zit, ik zou bijna de technische term half-poot-half-vin willen gebruiken. Kikkers hebben ze ook. Vogelbekdieren ook meen ik mij te herinneren.
Huh? En de Onaantastbare Heilige Geschriften van de profeet Peyo (Grote Smurf smurve Zijn smurf) en de Verheven Hoogzangen van de profeet Vader Abraham (aha! Bijbelse naam! Hard bewijs!) dan? Daar staat het een en ander toch duidelijk geschreven en gezongen. Bovendien heb ik het persoonlijk nog op tv gezien.quote:Op zondag 4 juli 2010 12:07 schreef Molurus het volgende:
[..]
Je hoeft helemal niet te bewijzen dat smurfen niet bestaan om een asmurfist te zijn. Op een enkele idiote uitzondering na zijn we dat allemaal om de doodeenvoudige reden dat er geen enkele aanleiding is om te veronderstellen dat smurfen bestaan.
Mudfish (weet de precieze naam niet van de visjes, maar leven in de mangroven)quote:Op zondag 4 juli 2010 11:17 schreef Lod het volgende:
Terugkomend op de half-poot-half-vin variaties in onze tijd. Wat is een vin? Vinnen zijn in principe de botten die wij in onze handen en voeten hebben maar dan met een huidvlies ertussen in plaats van spieren en gewone huid. Ga eens naar een willekeurige vijver en zoek eens naar een eend. Wat zien we daar?Een poot met tenen waartussen een vlies zit, ik zou bijna de technische term half-poot-half-vin willen gebruiken. Kikkers hebben ze ook. Vogelbekdieren ook meen ik mij te herinneren.
vinnen, poten, armen, vleugels.. komen allemaal op hetzelfde neer..quote:Op zondag 4 juli 2010 12:27 schreef Molurus het volgende:
[..]
Bij walrussen en zeehonden kun je je ook afvragen of je nu moet spreken van vinnen of poten.
Jij bent dan ook iemand met nul komma nul benul van wetenschapquote:Op zaterdag 3 juli 2010 03:41 schreef theghostrider het volgende:
[ afbeelding ]
Die sterren liggen iig vele lichtjaren verwijderd vd aarde..vele kilometers lol. Zo ver weg dat het mijns inziens natte vingerwerk moet zijn.
Hey, maar hij heeft een sprookjesboekje waarin staat dat de zon om de aarde draait.quote:Op zondag 4 juli 2010 14:13 schreef vaarsuvius het volgende:
[..]
Jij bent dan ook iemand met nul komma nul benul van wetenschap
Ha, ik heb zo'n figuur op kantoor. De ene noemt hij theoretische wetenschap, of wel "van die wetenschappers die boeken lezen en dingen verzinnen" en praktische wetenschap of wel "de echte wetenschappers die dingen maken."quote:Op zondag 4 juli 2010 15:07 schreef vaarsuvius het volgende:
Wat religieuze fanatici doen is de wetenschap in 2 stukjes hakken.
Daar zit in de praktijk toch geen verschil tussen..?quote:Op zondag 4 juli 2010 16:39 schreef hessels het volgende:
Creationisten en ID'ers
Het verschil is dat creationisten daar geen geheim van maken en ID'ers wel. De ID beweging is eigenlijk een reactie op het feit dat creationisme niet mocht worden onderwezen op amerikaanse scholen omdat het geen wetenschap is maar religie, en de staat niet via onderwijs - of hoe dan ook - religie mag opleggen aan haar onderdanen. Verder is het natuurlijk gewoon hetzelfde oude liedje, zoals ook pijnlijk duidelijk werd in de vele rechtszaken over het onderwijzen van ID op scholen.quote:Op zondag 4 juli 2010 16:52 schreef Telecaster het volgende:
Daar zit in de praktijk toch geen verschil tussen..?
ID is niets meer dan een even lachwekkende als doorzichtige poging de scheppingsmythe van een pseudowetenschappelijk sausje te voorzien.
De ID'ers geven in ieder geval toe dat afgaande op wetenschappelijk bewijs alles duidt op evolutie, en proberen daar vervolgens nog steeds hun Schepper in te verwerken, de meeste 'gematigde' christenen die ik ken vallen hier onder. Het is wat geforceerd, maar al een hele grote stap in de goede richting vergeleken met Young Earth creationisten.quote:Op zondag 4 juli 2010 16:52 schreef Telecaster het volgende:
[..]
Daar zit in de praktijk toch geen verschil tussen..?
ID is niets meer dan een even lachwekkende als doorzichtige poging de scheppingsmythe van een pseudowetenschappelijk sausje te voorzien.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |