FOK!forum / Culinesse à gogo / Rauwe eieren
Renzokuwoensdag 16 juni 2010 @ 23:59
Wie eet ze wel eens en zo ja zijn het verse eitjes van de boer of uit de supermarkt?
nattermanndonderdag 17 juni 2010 @ 00:00
Nee. Heb vroeger tijdens het maken van een cake te veel van het deeg gesnoept, waardoor ik ervan moest braken. Sindsdien heb ik een fobie voor rauwe eieren
Twizudonderdag 17 juni 2010 @ 00:03
Jep, regelmatig.

Uit de supermarkt gewoon.
TwenteFCdonderdag 17 juni 2010 @ 00:04
quote:
Op donderdag 17 juni 2010 00:00 schreef nattermann het volgende:
Nee. Heb vroeger tijdens het maken van een cake te veel van het deeg gesnoept, waardoor ik ervan moest braken. Sindsdien heb ik een fobie voor rauwe eieren
Dat heb ik met tomatensoep.
Geerddonderdag 17 juni 2010 @ 00:04
Jup als ik wakker word elke dag 2.
Renzokudonderdag 17 juni 2010 @ 00:04
quote:
Op donderdag 17 juni 2010 00:03 schreef Twizu het volgende:
Jep, regelmatig.

Uit de supermarkt gewoon.
Waarmee eet je ze en nooit problemen gehad?
RobinOokdonderdag 17 juni 2010 @ 00:18
quote:
Op woensdag 16 juni 2010 23:59 schreef Renzoku het volgende:
Wie eet ze wel eens en zo ja zijn het verse eitjes van de boer of uit de supermarkt?
Gewoon die uit de supermarkt. Maar dan wel net gekocht.
Nooit problemen gehad.
08gnoT.donderdag 17 juni 2010 @ 00:34
quote:
Op donderdag 17 juni 2010 00:03 schreef Twizu het volgende:
Jep, regelmatig.

Uit de supermarkt gewoon.
LastRequestdonderdag 17 juni 2010 @ 13:15
Waarom zou je rauwe eieren eten?
Is dat dan lekker? Of ergens doorheen?

Ik heb er eigenlijk nooit van gehoord, behalve in van die anti-kater-shakes ofzo
Rave_NLdonderdag 17 juni 2010 @ 13:19
Voor het trainen, een glas met 4 eieren zonder eigeel naar binnen werken.
Lekker nee.
Goed ja.
RobinOokdonderdag 17 juni 2010 @ 13:23
In (koreaanse) steak tartaar:


Of holandse filet americain: ............................................. Of in de dressing van een Caesar salad:


In chocolade mousse, haagse bluf, etc, etc.
LastRequestdonderdag 17 juni 2010 @ 13:28
Aah merci.

Ik zag het meer voor me als gewoon een rauw ei an sich eten, zoals je ook een gekookt eitje zomaar kunt eten
ColdFeetdonderdag 17 juni 2010 @ 13:38
Ik ook wel. Maar nooit 'los', dat lijkt me eigenlijk vrij goor.
RobinOokdonderdag 17 juni 2010 @ 13:40
Wat ik vroeger met mijn moeder wel eens maakte was eiwit met suiker stijf slaan, dan dooier er nog door en een scheutje drank. Weet niet meer wat eigenlijk. En dat moest je dan snel opslurpen, voordat het weer "terugliep". Maar dat vond ik best lekker altijd. Jaren later nog eens gedaan en toen von'k het niks. Maar als ik een rauw ei moest eten, dan deed ik het zo. :-)
08gnoT.donderdag 17 juni 2010 @ 13:43
quote:
Op donderdag 17 juni 2010 13:15 schreef LastRequest het volgende:
Waarom zou je rauwe eieren eten?
Is dat dan lekker? Of ergens doorheen?

Ik heb er eigenlijk nooit van gehoord, behalve in van die anti-kater-shakes ofzo
Vooral in toetjes, opkloppen en mousse van maken, of om ijs luchtiger te maken.
ColdFeetdonderdag 17 juni 2010 @ 13:51
quote:
Op donderdag 17 juni 2010 13:40 schreef RobinOok het volgende:
Wat ik vroeger met mijn moeder wel eens maakte was eiwit met suiker stijf slaan, dan dooier er nog door en een scheutje drank. Weet niet meer wat eigenlijk. En dat moest je dan snel opslurpen, voordat het weer "terugliep". Maar dat vond ik best lekker altijd. Jaren later nog eens gedaan en toen von'k het niks. Maar als ik een rauw ei moest eten, dan deed ik het zo. :-)
Met booze erdoor krijg je alles lekker Maar ik geloof dat ik pas.
08gnoT.donderdag 17 juni 2010 @ 17:38
Moet wel zeggen dat een rauwe dooier me wel heel vies lijkt Ik gebruik meestal alleen het wit
robber57donderdag 17 juni 2010 @ 20:59
Ik heb als jochie jaren lang iedere woensdag en zaterdag avond een rauw geklutst eitje met suiker gedronken , ik was een beetje een mager scharminkeltje en mijn moe wist daar wel raad mee.
Rauwe eitjes, broodjes rauwe tartaar gemend met rauw ei+peper en zout, bruine bonen met uitgebakken vetspek en minstens twee juslepels gesmolten spekvet over de boontjes , brood met spek/stroop enz enz.
Ik kan me niet herinneren dat ik het ooit vies vond, het ging er altijd in als koek
08gnoT.donderdag 17 juni 2010 @ 21:34
quote:
Op donderdag 17 juni 2010 20:59 schreef robber57 het volgende:
Ik heb als jochie jaren lang iedere woensdag en zaterdag avond een rauw geklutst eitje met suiker gedronken , ik was een beetje een mager scharminkeltje en mijn moe wist daar wel raad mee.
Rauwe eitjes, broodjes rauwe tartaar gemend met rauw ei+peper en zout, bruine bonen met uitgebakken vetspek en minstens twee juslepels gesmolten spekvet over de boontjes , brood met spek/stroop enz enz.
Ik kan me niet herinneren dat ik het ooit vies vond, het ging er altijd in als koek
Je weet dat rauw ei maar voor een paar procent verteerd kan worden?
Rave_NLdonderdag 17 juni 2010 @ 21:35
quote:
Op donderdag 17 juni 2010 20:59 schreef robber57 het volgende:
Ik heb als jochie jaren lang iedere woensdag en zaterdag avond een rauw geklutst eitje met suiker gedronken , ik was een beetje een mager scharminkeltje en mijn moe wist daar wel raad mee.
Rauwe eitjes, broodjes rauwe tartaar gemend met rauw ei+peper en zout, bruine bonen met uitgebakken vetspek en minstens twee juslepels gesmolten spekvet over de boontjes , brood met spek/stroop enz enz.
Ik kan me niet herinneren dat ik het ooit vies vond, het ging er altijd in als koek
en? Is het goed gekomen??
Bosbeetledonderdag 17 juni 2010 @ 22:06
Ken wel iemand die dagelijks 1 rauw ei at zo uit de schil brrr moet er niet aan denken

[ Bericht 1% gewijzigd door Bosbeetle op 17-06-2010 22:21:56 ]
FkTwkGs2012donderdag 17 juni 2010 @ 22:21
quote:
Op donderdag 17 juni 2010 22:06 schreef Bosbeetle het volgende:
Kan wel iemand die dagelijks 1 rauw ei at zo uit de schil brrr moet er niet aan denken
at? hij is dood?
Bosbeetledonderdag 17 juni 2010 @ 22:21
quote:
Op donderdag 17 juni 2010 22:21 schreef FkTwkGs2012 het volgende:

[..]

at? hij is dood?
nee ik ken hem niet meer
Farenjidonderdag 17 juni 2010 @ 22:47
Ik heb heel vaak ontbeten met een japans ontbijt: een of twee rauwe eieren klutsen met wat sojasaus en sambal, ondertussen rijst koken en dat dan erdoorheen roeren. Het ei is dan niet meer echt helemaal rauw maar vormt een soort van laagje om de rijst heen. Lekker hartig, maar ook lekker smeuig.

Als je de japanse naam hoort wordt het wellicht wat minder smakelijk: "tamago bukkake gohan".
Bortecinemdonderdag 17 juni 2010 @ 23:49
Ja, regelmatig. Maar wel verwerkt, niet zo uit de schaal.
Renderclippurvrijdag 18 juni 2010 @ 00:00
Twee rauwe eitjes pakken, 2-3 volle eetlepels suiker erbij en dan opkloppen/mixen tot het een soort van dikke vla wordt. Serieus het lekkerste wat ik ooit gegeten heb
Mirjamvrijdag 18 juni 2010 @ 01:07
*poets
popolonvrijdag 18 juni 2010 @ 01:08
In echte mayo zit ook rauw ei.
Zokunenvrijdag 18 juni 2010 @ 01:20
We hebben hier ook kippen, maar rauw ei spreekt me gewoon niet aan. Ook meen ik me te herinneren dat je een ei na het leggen minimaal 48u moet laten liggen, geen idee waar dat vandaan komt en ik eet sowieso weinig ei.
#ANONIEMvrijdag 18 juni 2010 @ 08:42
quote:
Op vrijdag 18 juni 2010 01:20 schreef Zokunen het volgende:
We hebben hier ook kippen, maar rauw ei spreekt me gewoon niet aan. Ook meen ik me te herinneren dat je een ei na het leggen minimaal 48u moet laten liggen, geen idee waar dat vandaan komt en ik eet sowieso weinig ei.
daar heb ik dus nog nooit van gehoord... ik vind het altijd een sport om eitjes te rapen onder de kip vandaan zodat ze nog warm zijn. Rauw ei eet ik net als de meesten hier verwerkt in gerechten.
robber57vrijdag 18 juni 2010 @ 19:50
quote:
Op donderdag 17 juni 2010 21:34 schreef 08gnoT. het volgende:

[..]

Je weet dat rauw ei maar voor een paar procent verteerd kan worden?
Kun je dat onderbouwen?
Ik heb daar nl nog nooit van gehoord.
Waarom zou je dat niet verteren?

Het druist ook een beetje in tegen de wetenschap dat ieder roofdier in de natuur (letterlijk) een moord doet voor een ei vanwege de enorm hoge voedingswaarde.
Ik vind met google niet meer dan wat discussies die geen uitsluitsel geven, en enorme wetenschappelijke onderzoeken die concluderen dat er geen of weinig verschil is tussen rauw of gekookt ei wat betreft vertering in de maag.

[ Bericht 23% gewijzigd door robber57 op 18-06-2010 20:08:24 ]
robber57vrijdag 18 juni 2010 @ 19:51
quote:
Op donderdag 17 juni 2010 21:35 schreef Rave_NL het volgende:

[..]

en? Is het goed gekomen??
Ik vrees van wel ( 103 KG op dit moment)
quote:
Op vrijdag 18 juni 2010 00:00 schreef Renderclippur het volgende:
Twee rauwe eitjes pakken, 2-3 volle eetlepels suiker erbij en dan opkloppen/mixen tot het een soort van dikke vla wordt. Serieus het lekkerste wat ik ooit gegeten heb
Dat dus
08gnoT.vrijdag 18 juni 2010 @ 21:04
quote:
Op vrijdag 18 juni 2010 19:50 schreef robber57 het volgende:

[..]

Kun je dat onderbouwen?
Ik heb daar nl nog nooit van gehoord.
Waarom zou je dat niet verteren?

Het druist ook een beetje in tegen de wetenschap dat ieder roofdier in de natuur (letterlijk) een moord doet voor een ei vanwege de enorm hoge voedingswaarde.
Ik vind met google niet meer dan wat discussies die geen uitsluitsel geven, en enorme wetenschappelijke onderzoeken die concluderen dat er geen of weinig verschil is tussen rauw of gekookt ei wat betreft vertering in de maag.
o.a. http://forum.bodynet.nl/d(...)en-3.html#post488418 : Lees het vrij vaak op BB-fora.
Farenjizaterdag 19 juni 2010 @ 11:20
quote:
Op vrijdag 18 juni 2010 00:00 schreef Renderclippur het volgende:
Twee rauwe eitjes pakken, 2-3 volle eetlepels suiker erbij en dan opkloppen/mixen tot het een soort van dikke vla wordt. Serieus het lekkerste wat ik ooit gegeten heb
Dit heb ik dus zojuist geprobeerd.

De eerste hap was op zich best lekker!
Tweede hap: hmm, smaakt toch wel wat apart! ;{
Derde hap: gadverdamme!

De derde hap heb ik niet eens doorgeslikt, heb het weggepleurd, werd er echt zowat misselijk van.
robber57zondag 20 juni 2010 @ 14:11
quote:
Op vrijdag 18 juni 2010 21:04 schreef 08gnoT. het volgende:

[..]

o.a. http://forum.bodynet.nl/d(...)en-3.html#post488418 : Lees het vrij vaak op BB-fora.
"Het eiwit in rauwe eieren heeft een biologische beschikbaarheid van 51%, koken verhoogt dit percentage tot circa 91%, wat betekent dat het eiwit van gekookte eieren tweemaal beter wordt opgenomen dan dat van rauwe eieren"

"While you will still obtain nutritional benefits from consuming cooked egg whites, from a nutritional perspective it would seem far better to consume them uncooked."

“Raw eggs are one of the best compact foods in nature. Eggs are the ultimate, complete fast food. However the protein in eggs is not utilised for cellular reproduction. They are utilised for regeneration and maintenance."

En zo is er nog wel meer te lezen.

Het geeft voor mij niet het overal beeld dat rauwe eieren eten slechter zou zijn dan gekookt, ongeveer de helft van het eiwit kan niet op worden genomen wat toch wel iets anders is dan de "paar procent" waar jij het over hebt, blijft de andere 50% die wel word opgenomen.

Het is ook weer zo'n discussie net als met roomboter,melk,olijfolie enz enz waarvan je meestal net zoveel studies kunt vinden die het een beweren als studies die het andere beweren.
Ik ben erg geneigd te denken dat iets wat puur natuur is en weinig behandelingen heeft ondergaan niet zo heel slecht kan zijn aangezien onze voorvaderen daar duizenden jaren op hebben geleefd zonder all welvaarts ziektes die we nu kennen.

Maar bovenal: het is lekker!