Ben op zoek geweest naar bintjes maar die verkoopt men nergens meerquote:Op donderdag 13 mei 2010 13:20 schreef whitesosa het volgende:
Grote bintjes
Niet voorkoken
Minuut of 10 voorbakken op ongeveer 150 graden en daarna afbakken op 170/180
En vast vet, ook al is het veel ongezonder de smaak is beter. En vet regelmatig verversen natuurlijk.
quote:De plant is zeer gevoelig voor phytophthora, zowel in het loof als in de knol. Hij is ook vatbaar voor wratziekte. Vanwege deze gevoeligheid voor phytophthora hebben de grootwinkelbedrijven onder druk van de milieubeweging de verkoop van Bintje gestaakt, terwijl ze het ras Bildtstar, dat nog gevoeliger is, wel blijven verkopen. Toch wordt Bintje nog veel verbouwd. Voorstanders van het ras beweren dat door de snelle groei de milieulast vanwege het kleiner aantal bespuitingen uiteindelijk gunstiger uitvalt dan bij andere rassen.
K ga zo die kant wel ff op en dan vragen wat hij me het beste kan aanradenquote:Op donderdag 13 mei 2010 13:52 schreef kletsbets het volgende:
Bij de aardappelboer op de markt of een goede groentenboer moet je om BONKEN vragen.
In frites snijden en een uurtje in gezouten water leggen, daarna droogdeppen.
Bakken in zonnebloemolie, 7 minuten op 150 graden, uit lekken en afkoelen. In niet te rgote porties te gelijk bakken, dan koelt je olie teveel af, gaan ze liggen koken ipv bakken.
Afbakken op 180 graden voor een minuut op 4 of tot ze lekker knapperig zijn.
Zeezout erop, en huisgenmaakte mayo erbij.
Sorry voor dit, maar @ 00:47 waar hij in plaats van 'In de midden van de zee, rauwe mosselen eten' zei 'In de midden van de zee, rauwe vis eten' , en let daar goed op want je hoort een voice over 'mosselen' zeggen:')quote:Op donderdag 13 mei 2010 15:04 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik vond de aflevering van Plat Preferé over Mosselen met Friet zeer informatief over Vlaamse friet. Lekker grondig.
Ja maar je vroeg wat WIJ je aanraadden, dus dat heb ik opgeschreven. Ik weet niet wat de groentenboer jou aanraadquote:Op donderdag 13 mei 2010 13:57 schreef Winner_Taco het volgende:
[..]
K ga zo die kant wel ff op en dan vragen wat hij me het beste kan aanraden
T lijkt me sterk dat hij het tegendeel gaat beweren toch Maar hij was dicht duhhhhquote:Op donderdag 13 mei 2010 16:59 schreef kletsbets het volgende:
[..]
Ja maar je vroeg wat WIJ je aanraadden, dus dat heb ik opgeschreven. Ik weet niet wat de groentenboer jou aanraad
Volgens mij kun je beter geen olijfolie gebruiken om in te frituren. Zonnebloem-, arachide- of rijstolie is beter geschikt voor die hoge temperaturen (en daarnaast hebben deze drie 'n wat neutralere smaak)quote:
Nee, vastkokende aardappelen hebben een te laag zetmeelgehaltequote:Op donderdag 13 mei 2010 13:18 schreef Like-a-Bunny het volgende:
Vastkokende aardappelen
frituurolie (olijf).
Zei ik vastkokende? Ik bedoel juist kruimige, die hebben inderdaad een hoger zetmeelgehalte.quote:Op donderdag 13 mei 2010 19:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, vastkokende aardappelen hebben een te laag zetmeelgehalte
En niet frituren in olijfolie, daar ontstaan veel vrije radicalen, kankerverwekkend.
Beter te frituren in ossewit.
Zeker bij herhaald verhitten. Daarom komt er in het Middellandsezee gebied ook duidelijk meer maagkanker voor.quote:Op dinsdag 18 mei 2010 12:20 schreef Like-a-Bunny het volgende:
Ik wist trouwens niet dat Olijfolie vrije radicale opwekte? Gebeurt dat ook bij gebruik in keuken?
Idd, zo hoort het !quote:Op dinsdag 18 mei 2010 16:41 schreef devlinmr het volgende:
Van de week gewone snelschillers van C1000 (kruimig). schillen en in frieten snijden, goed afspoelen. 5 minuten (bijna gaar) gekookt met zout.
uit laten dampen en even opgeschud.
In de olie (180 gr) gebakken tot goudbruin.
Best gelukte friet ooit.
Oeh. Dat zou wel een reden kunnen zijn om de zonnebloem-/arachide-olie erin te houden...quote:Op dinsdag 18 mei 2010 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zeker bij herhaald verhitten. Daarom komt er in het Middellandsezee gebied ook duidelijk meer maagkanker voor.
Frituren in Olie is niet lekker.quote:Op woensdag 19 mei 2010 10:14 schreef Like-a-Bunny het volgende:
[..]
Oeh. Dat zou wel een reden kunnen zijn om de zonnebloem-/arachide-olie erin te houden...
Mmkmkmkmkaaaaaakmakakaaaaaaa mkammamjammiequote:Op woensdag 19 mei 2010 09:23 schreef Winner_Taco het volgende:
Voorkoken is totaal niet nodig . De zaak waar ik wel eens patat haal (zit helaas niet zo in de buurt hier anders zou ik ze nooit zelf maken ) maakt ze zo van verse aardappel waar je bij staat .
En dan krijg je dit :
[ afbeelding ]
@The Hives : Ik heb ze wel even afgespoeld maar daarna ca 1,5 uur laten drogen tussen 2 theedoeken . Op die manier krijg je perfect krokante hap .
@ Pietverdriet ,: De bint is toch eigenlijk ook een vastkokende aardappel ? Waarom wordt die zoveel (met succes) gebruikt ?
Ik zou het niet weten eerlijk gezegd, ben zelf allergisch voor aardappels maar hier in het dorp is het altijd feest als de frieslanders weer van het land komen Ik woon trouwens in Brabant, dus het zijn geen exclusieve Friese dingenquote:Op maandag 15 november 2010 02:59 schreef robber57 het volgende:
Ik haat friezen, of anders gezegd; ik krijg altijd ruzie met ze
Wat zijn dat?, kruimige?, hoe groot?
Dat dus, koken met ingrediënten die niet/nauwelijks,slecht te krijgen zijn of idioot duur is niet mijn ding.quote:Op maandag 15 november 2010 03:08 schreef Stokstaart het volgende:
Bintjes zijn perfect . Alleen niet of nauwelijks meer te krijgen
Ik heb ergens de klok horen luiden dat na bevriezing of vorst, de zetmeel gaat omzetten in suikers die te bruine friet oplevert.quote:Op zondag 21 november 2010 21:25 schreef robber57 het volgende:
Volgende portie word een andere aardappel , misschien die frieslanders als ik ze kan vinden, meer eerst nog volgende week het ingevroren restant Victoria's.
Word vervolgt....
Gaat het over de snackbar op de Voordam?quote:Op zondag 21 november 2010 21:25 schreef robber57 het volgende:
Nieuwe ronde, nieuwe kansen.
Vanavond de resterende 2 kg Victoria's geschild en tot staafjes geperst.
Wederom doe ik er verder niets mee, dus alleen de aardappels na het schillen wassen en daarna gewoon snijden en bakken.
Voorbakken; een iets andere formule, iemand (een kok)vertelde me dat als de temperatuur van het vet bij het voorbakken te laag word omdat je er eigenlijk te veel in gooit je het bij het afbakken in de problemen komt (goudkleurig maar worden snel slap of knapperig maar eigenlijk verbrand/te donker), verder raadde hij aan om bij het afbakken van kruimige aardappel niet zo hoog in temperatuur te gaan 170 graden was meer dan genoeg.
Zijn truuk bij het voorbakken in een kleine pan: vet opstoken tot 190 graden, als de pan op temperatuur is gooi je de patat er in en draai gelijk de temperatuur terug naar 160 graden, het vet koelt zo nog steeds af als je de rauwe patat er in gooit maar niet zo heel veel, na 30 a 45 seconden is de temperatuur gedaald tot 160 graden en blijft dan daarop.
Verder advies wat ik kreeg: met ossewit word bakken op lagere temperaturen nogal vettig omdat het vet niet zo dun word door de lagere temperatuur en er dus nogal wat vet aan de patat blijft hangen, dit komt wel overeen met mijn resultaat hieronder.
Het voordeel van ossewit komt vooral bij hoge temperaturen omdat het vet stabieler is en minder oxideert maar als je dus op lagere temperatuur gaat bakken is het misschien beter een plantaardige olie te overwegen.
Nou ja, aldus gebakken(nog in ossewit); pan op 190, patat er in, terug draaien naar 160, na 8 minuten er uit en laten afkoelen.
Af bakken: 5 minuten op 170 graden
Resultaat: mooi goudbruin, knapperig, geen bruine/half verbrande puntjes meer en de patat blijft redelijk krokant op mijn bord maar een beetje vettig, smaak; meer zoals ik het wil alla "de vlaming"
Een hele verbetering maar nog niet helemaal zoals ik het wil, ik denk dat het gene ik wil niet zal lukken met deze pieper.
Ik wil dat de patat aan de buitenkant "chips-achtig" wordt zoals die van een vlaams frietkot, ik vermoed dat de aardappel nog kruimiger moet(meer zetmeel).
Volgende portie word een andere aardappel , misschien die frieslanders als ik ze kan vinden, meer eerst nog volgende week het ingevroren restant Victoria's.
Wellicht ga ik het ossewit ook vervangen door een vloeibare plantaardige variant maar ik sta hier niet helemaal welwillend tegenover, plantaardig vet/olie gaat vergaat snel en oxideert waarbij er allemaal giftige rotzooi in je vet komt(oxidatie producten), zeker als je de temperatuur boven de 170 graden maakt en dat doe ik regelmatig want dezelfde pan word af en toe ook gebruikt voor snacks en die wil je juist zo heet mogelijk bakken om ze zo droog mogelijk te krijgen.
Weet het nog niet.
Word vervolgt....
Er is natuurlijk wel een verschil tussen verse voorgebakken friet en diepvriesfrietquote:Op dinsdag 23 november 2010 23:23 schreef robber57 het volgende:
Hm, kroky bakt(e) fabriekspatat van Boots frites uit Ursem(Rustenburg) zoals bijna alle snackbars in noordholland, in de tijd dat de friet nog daadwerkelijk door Boots gemaakt werd was dat een plus.
Ik woonde destijds in Ursem en op zaterdag kon je dan nog gewoon naar de fabriek rijden met een plastic tasje, je belde aan en de eigenaar deed dan voor 5 gulden verse patat in je tasje en dan naar huis en bakken, die patat was erg lekker.
Boots frites bestaat niet meer (als zelfstandig bedrijf)en is opgeslokt door Aviko en ik vermoed dat Kroky nu aviko gebruikt het smaakt iig als dertien in een dozijn friet van om het even welke snackbar ook.
Wel altijd goede service, vriendelijk en een schone tent en automatiek.
Mag ik wel vlees bakken in olijfolie? Ik heb eigenlijk geen idee hoe hoog te temperatuur dan wordt.quote:Op donderdag 13 mei 2010 19:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, vastkokende aardappelen hebben een te laag zetmeelgehalte
En niet frituren in olijfolie, daar ontstaan veel vrije radicalen, kankerverwekkend.
Beter te frituren in ossewit.
Dat dacht ik ook altijd, dat het verschil komt doordat fabrieksfriet bevroren is geweest.quote:Op zaterdag 27 november 2010 14:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Er is natuurlijk wel een verschil tussen verse voorgebakken friet en diepvriesfriet
Ja, maar...quote:Op maandag 20 december 2010 23:58 schreef megamandy het volgende:
ossewit
Komen de lekkerste frieten uit
Heerlijkquote:Op dinsdag 21 december 2010 18:38 schreef GuitarJJ het volgende:
Eindresultaat:
[ afbeelding ]
Eerst keer dat ik zelf patat/friet gemaakt hebben. Naar mijn weten is de poging goed gelukt! Het was erg lekker!
Heb onderstaande stappenplan gebruikt. Verder gewoon de standaard Albert Heijn kookvaste aardappelen gebruikt, aangezien ik geen bintjes kon vinden.
http://www.hoedoe.nl/eten(...)bak-ik-vlaamse-friet
Ziet er goed uit!quote:Op dinsdag 21 december 2010 18:38 schreef GuitarJJ het volgende:
Eindresultaat:
[ afbeelding ]
Eerst keer dat ik zelf patat/friet gemaakt hebben. Naar mijn weten is de poging goed gelukt! Het was erg lekker!
Heb onderstaande stappenplan gebruikt. Verder gewoon de standaard Albert Heijn kookvaste aardappelen gebruikt, aangezien ik geen bintjes kon vinden.
http://www.hoedoe.nl/eten(...)bak-ik-vlaamse-friet
AH XLquote:Op donderdag 23 december 2010 01:34 schreef BorTheWolf het volgende:
Ossewit is in mijn lokale buurtsuper niet meer verkrijgbaar.
Iemand een tip waar ik ossewit kan verkrijgen ?
Direct voorbakken zonder wassen vind ik veel lekkerder.quote:Op maandag 7 februari 2011 17:37 schreef okiokinl het volgende:
de truuk is snijden en dan lang wassen of weken.
zou kunnen, heb ik een of andere tv kok wel eens horen vertellen, dat je lang moest wassen...quote:Op vrijdag 8 april 2011 11:34 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Direct voorbakken zonder wassen vind ik veel lekkerder.
Belangrijk puntquote:Op dinsdag 30 augustus 2011 19:00 schreef GuitarJJ het volgende:
Vandaag weer eens wat patat gemaakt via dit recept:
http://www.hoedoe.nl/eten(...)bak-ik-vlaamse-friet
Erg lekker!
Verder ook nog hamburgers gemaakt volgens dit recept. Superlekker met wat cheddarkaas erbovenop!
http://www.bbq-nl.com/2010/01/hamburgers.html
quote:Eet de frieten
Met mayonaise. Frietsaus is echt heel erg foute boel. Nee, serieus, bak dan geen frieten.
nr 3 in dit topicquote:Op dinsdag 30 augustus 2011 21:39 schreef Weltschmerz het volgende:
Een autoriteit die op bezoek gaat bij een autoriteit om de perfecte Vlaamse friet te leren bakken:
Vanaf 2:40 gaat het over de friet.
Aha, ik dacht dat dit een nieuw topic was, ik denk ik plaats hem maar weer eens.quote:
Volgens mij geldt dit vooral voor extra virgen olijfolie. Daar wordt ovver het algemeen niet in gefrituurd. Geraffineerde(gewone) olijfolie zou juist heel stabiel zijn bij hoge temperaturen. Maar daar wordt nog wel eens over getwist.quote:Op dinsdag 18 mei 2010 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:
quote:
Op dinsdag 18 mei 2010 12:20 schreef Like-a-Bunny het volgende:
Ik wist trouwens niet dat Olijfolie vrije radicale opwekte? Gebeurt dat ook bij gebruik in keuken?
[..]
Zeker bij herhaald verhitten. Daarom komt er in het Middellandsezee gebied ook duidelijk meer maagkanker voor.
Ik zou wel eens kunnen uitrekenen (om en nabij) hoe snel het frituurvet eigenlijk afkoelt en hoe lang het weer zou duren voor ie op temperatuur is. (maar nu even niet)(straks misschien)quote:Op woensdag 31 augustus 2011 11:40 schreef dekilo het volgende:
Friet frituren met een huis tuin en keuken friteuse bakken is verre van ideaal aangezien de friteuse never op temperatuur blijft.
Neem de proef maar eens op de som!
Stel je friteuse in op de temp die je wilt hebben!
Gooi je frieten erin!
Je ziet meteen het lampje aanspringen dat hij is aan het bijwarmen.
Draai de temperatuur knop terug tot het bijwarm lampje uitgaat.
Bij mijn ketel en dat is al een forse daalde de temperatuur 40 graden!
Eer de gewenste temperatuur behaald werd waren de frieten al gaar!
De lekkerste frieten die ik eet haal je in de friture in Wittem!
Ga echter niet als het druk is!
Het is spelen met het gas maar mijn Pa en oma maakte de lekkerste friet in een ketel op het gas!
Je maakt een verkeerde aanname; de gemiddelde frituurpan vet vulling is hooguit 2.5 liter groot en meestal niet meer dan 1.5 a 2 liter, ik heb het dan over het normale ronde model frituurpan.quote:Op woensdag 31 augustus 2011 12:39 schreef Holy_Goat het volgende:
Kon het niet laten
Stel, voor het gemak pakken we friet/patat van 12x12mm. We gooien 500 gram hiervan in 5 liter olie.
Frietjes zijn bij start van verwarmen 10 graden celcius, olie 180 graden
Een schatting van de eigenschappen voor aardappel, geeft de waarden (om en nabij)
Geleidingscoefficient K ~= 0.55 W/m.K
Warmtecapaciteit c ~= 3500 J/kg.K
Dichtheid rho ~= 1100 kg/m^3
Diffusiekonstante a ~= k / (rho*c )
Dt = temperatuurverschil friet met olie = 180-10
Nu, controle indringdiepte om te kijken of het model (ongeveer) valide zou zijn, voor de allereerste seconde: wortel(4*a*t) = 0.76mm indringdiepte. Dit is (veel) lager dan de helft van 12mm, dus prima.
Hoeveel energie wordt er dus de aller eerste seconde aan het vet onttrokken, er vanuit gaande dat de convectieve overdrachtscoefficient door het hete vloeibare vet in combinatie met het inkieperen heel hoog is:
q = k * Dt / wortel(pi*a*t) ~= 139.5 KWatt per vierkant meter frietoppervlak (die eerste seconde).
Oppervlakte frietjes is te berekenen dmv dichtheid en gewicht plus omtrek frietjes, wat een totale energie absorptie geeft van 21,1 KWatt
Dan gekeken naar een 'standaard' frituurvet, impliceert dit een afname van temperatuur, tijdens alleen al de eerste seconde, van om en nabij de 2,3 graden.
Daarom dus ook: niet teveel friet tegelijk in een (te kleine) frituur!
** let wel hier zitten dus redelijk wat aannames in. Ga je verder in de tijd kijken heb je een dalend en uiteindelijk stabiliserend temperatuurverschil, waarin diverse factoren mee gaan tellen. In ieder geval: een vrij lastige differentiaal vergelijking zal hier uitrollen. Leuk om eens te simuleren in een programma als ansys, maar dat kost a) veel tijd en b) is nog steeds een schatting, hoewel nauwkeuriger.
Dat klopt dan wel grofweg toch? Met maar de helft of zelfs iets minder vet zal de temperatuurdaling dus ongeveer 4.6-5 graden zijn de eerste seconde, dus binnen 2seconden zal het lampje ongeveer *klik* aanspringenquote:Op donderdag 1 september 2011 00:03 schreef robber57 het volgende:
[..]
Je maakt een verkeerde aanname; de gemiddelde frituurpan vet vulling is hooguit 2.5 liter groot en meestal niet meer dan 1.5 a 2 liter, ik heb het dan over het normale ronde model frituurpan.
Jouw gecalculeerde 2.3 graden is dan ook lichtelijk aan de lage kant.
Ik weet uit ervaring dat het thermostaat in een frituurpan doorgaans een delta T van 8 graden heeft, dwz dat als de pan op de ingestelde temperatuur is hij weer 8 graden moet afkoelen alvorens de verwarming weer bijspringt en dan heb je het over een kwalitatief goede pan van een gerenommeerd merk.
Bij de wat goedkopere merken kan/zal dat nog wel meer zijn.
En wat zie je als je je patat in de pan gooit na een paar seconden?; het lampje springt weer op "aan" en je hoort de klik van het thermostaat, dwz dat kennelijk na het in kieperen van de patat het vet zo 8 graden of meer is afgekoeld.
Als je er diepvries patat in gooit ( ) word dat nog (veel) meer....
Wel een leuke wetenschappelijke benadering
^^ Dit klinkt veelbelovend! De laatste maanden heb ik een aantal keer zelf patat gemaakt. De eerste keer ging het goed, en inderdaad, toen begon ik (per ongeluk) op een hogere temperatuur met voorbakken. De keren daarna was het resultaat altijd vrij slap.quote:Op zondag 21 november 2010 21:25 schreef robber57 het volgende:
Zijn truuk bij het voorbakken in een kleine pan: vet opstoken tot 190 graden, als de pan op temperatuur is gooi je de patat er in en draai gelijk de temperatuur terug naar 160 graden, het vet koelt zo nog steeds af als je de rauwe patat er in gooit maar niet zo heel veel, na 30 a 45 seconden is de temperatuur gedaald tot 160 graden en blijft dan daarop.
Is die 160 graden nou de ideale voorbakl temperatuur of is dat gewoon het laagste wat jouw frituurpan aangeeft?quote:Op vrijdag 11 mei 2012 22:14 schreef Guus Muisarm het volgende:
Voorkoken is voor aardappel schijfkes. 15 min koken, afgieten en in schijven snijden, dan afbakken.
Friet doe je voorbakken op 160 graden (minuut of 4) daarna afbakken op 190 graden.
Degene die patat blijven roepen: Ga dood. Langzaam en met veel pijn.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |