FOK!forum / Culinesse à gogo / leef je uit op asperges
TheaterMaMazaterdag 8 mei 2010 @ 22:55
Dames en heren van het culinaire verblijdt en verras mij met uw creatieve visie op de asperge
alstublieft
RedBitchzaterdag 8 mei 2010 @ 23:11
tvp, ik heb vandaag een kilo asperges gekocht en heb ze nog nooit van mijn leven zelf bereid.
Ben wat verwend/ verziekt met de asperges uit pot.
LastRequestzaterdag 8 mei 2010 @ 23:22
Gewoon met boter, ham en ei
Spanky78zaterdag 8 mei 2010 @ 23:27
Half gaargekookt in een quiche met goede ham, oude kaas en peterselie. Errug lekker!

Dit doe ik overigens pas als ik een keer of 2-3 gewoon asperges gewoon gekookt heb gegeten. Goede apserges hebben neits extra nodig! (nouja, een goed glas witte wijn misschien )
Pietverdrietzondag 9 mei 2010 @ 10:12
Ik eet asperges het liefst met wat nieuwe aardappels (van malta of cyprus) en een klassieke hollandaise (dus niet uit een pakje)
Tezzzondag 9 mei 2010 @ 10:15
Witte asperges eet ik het liefst traditioneel: met peterselieboter, beenham en een eitje. Daarnaast een dotje aardappelpurree.

Groene asperges eet ik het liefst door ze kort voor te koken en daarna te grillen met zeezout en olijfolie.
foodloverzondag 9 mei 2010 @ 11:46
Zag ze in de supermarkt liggen, zo open en bloot, is echt niet goed, je moet ze afdekken met een vochtige doek, dus maar niet gekocht, eet ze wel weer eens lekker vers uit de grond bij ouders in Limburg.
progjezondag 9 mei 2010 @ 12:05
quote:
Op zaterdag 8 mei 2010 23:22 schreef LastRequest het volgende:
Gewoon met boter, ham en ei
precies

Ik eet ze morgen weer
08gnoT.zondag 9 mei 2010 @ 12:07
Ham, ei, en mayo hier. En verse is echt 1000x lekkerdr dan uit pot.
Pietverdrietzondag 9 mei 2010 @ 12:15
quote:
Op zondag 9 mei 2010 11:46 schreef foodlover het volgende:
Zag ze in de supermarkt liggen, zo open en bloot, is echt niet goed, je moet ze afdekken met een vochtige doek, dus maar niet gekocht, eet ze wel weer eens lekker vers uit de grond bij ouders in Limburg.
Ik zou echt nooit en te nimmer asperges bij een supermarkt kopen.
typisch iets wat ik direct van de boer koop.
golferzondag 9 mei 2010 @ 13:00
Maak er vooral soep van. Met boter en kookroom erbij. Heerlijk.
Pietverdrietzondag 9 mei 2010 @ 14:04
quote:
Op zondag 9 mei 2010 13:00 schreef golfer het volgende:
Maak er vooral soep van. Met boter en kookroom erbij. Heerlijk.
Waarom gebruik je koksroom? Gewoon echte room gebruiken.
TheaterMaMazondag 9 mei 2010 @ 14:19
quote:
Op zaterdag 8 mei 2010 23:11 schreef RedBitch het volgende:
tvp, ik heb vandaag een kilo asperges gekocht en heb ze nog nooit van mijn leven zelf bereid.
Ben wat verwend/ verziekt met de asperges uit pot.
dan ben je zeker verziekt ja, ik heb ooit bij de opening van het aspergeseizoen op een culinairfestival bij een van de restaurants die zich aldaar presenteerden een salade gekregen met asperges uit pot, ja daar betaal ik dus niet voor he

vrij traditioneel allemaal wel, op de quiche na, bedoel je dat je ze eerst blancheert voordat ze in de quiche gaan, of dat ze nog half rauw zijn als je ze eet?

Wat te denken van asperges met zalm?
Of in een pasta?
vind men dat zonde?
Oceanonixzondag 9 mei 2010 @ 18:52
De eerste van het seizoen worden op de klassieke manier gegeten. Later in het seizoen probeer ik ook wat nieuwe recepten uit.
LeeHarveyOswaldmaandag 10 mei 2010 @ 10:36
Zelf ben ik van mening dat met het koken van asperges alle smaak verloren gaat in het water. Lekker voor soep, maar niet om zo te eten. Ik roerbak asperges in boter.
Innocencemaandag 10 mei 2010 @ 11:34
Lekker in risotto ook! Bouillion met schillen maken.

Of met tagliatelle, gepocheerde zalm en kruidensabayon. Vind dat laatste sowieso lekkerder als een traditionele dikke saus bij asperges.
Pietverdrietmaandag 10 mei 2010 @ 15:26
quote:
Op maandag 10 mei 2010 10:36 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Zelf ben ik van mening dat met het koken van asperges alle smaak verloren gaat in het water. Lekker voor soep, maar niet om zo te eten. Ik roerbak asperges in boter.
Schil de asperges eens en kook de schillen een half uurtje in wat water. In dat water kook je dan je asperges. Het kooknat smaakt net zo aspergeachtig als de asperge. Dat nat uiteraard invriezen en nog een keer gebruiken voor de volgende asperges, als je er eerste weer de schillen in hebt gekookt uiteraard.
Dit kookvocht kan je ook als basis gebruiken voor een aspergesoep. Die smaakt dan zo naar asperges dat je haast denkt dat het kunstmatig aroma is.
Olemaandag 10 mei 2010 @ 16:54
quote:
Op zondag 9 mei 2010 12:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik zou echt nooit en te nimmer asperges bij een supermarkt kopen.
typisch iets wat ik direct van de boer koop.
Helaas gaat dat een beetje lastig in de stad.
Anders zou ik dat zeker doen!

En ik eet ze toch het liefst 'traditioneel' met ham, eieren een roomboter en goede aardappels
Lelieblaadjemaandag 10 mei 2010 @ 17:00
geen zin in stink pis
Pietverdrietmaandag 10 mei 2010 @ 17:09
quote:
Op maandag 10 mei 2010 16:54 schreef Ole het volgende:

[..]

Helaas gaat dat een beetje lastig in de stad.
Anders zou ik dat zeker doen!

En ik eet ze toch het liefst 'traditioneel' met ham, eieren een roomboter en goede aardappels
Stukkie rijden?
En anders de markt, die zijn vaak nog beter dan Supermarkt, of groentenspecialist?
kabouter.mutsmaandag 10 mei 2010 @ 17:13
Ik eet ze vanavond. Van een aspergeboer op de veluwe.
Maak er een hollandaise saus bij.
Met ei, ham en puree.
Hebben jullie een voorkeur voor dunne of dikke asperges?
Ikzelf heb het liefst dikke.
Pietverdrietmaandag 10 mei 2010 @ 17:17
Ik neem altijd de dikke, minder schilverlies per kilo
Pietverdrietmaandag 10 mei 2010 @ 17:18
quote:
Op maandag 10 mei 2010 17:00 schreef Lelieblaadje het volgende:
geen zin in stink pis
open jij dan een kip patat en appelmoes topic?
Martijn_77maandag 10 mei 2010 @ 20:02
Komende Hemelvaart weer vers van de boer
fratsmanmaandag 10 mei 2010 @ 20:06
Asperges!

Gewoon ouderwets met ham en ei en een botersausje graag.
progjemaandag 10 mei 2010 @ 20:10
quote:
Op maandag 10 mei 2010 15:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Schil de asperges eens en kook de schillen een half uurtje in wat water. In dat water kook je dan je asperges. Het kooknat smaakt net zo aspergeachtig als de asperge. Dat nat uiteraard invriezen en nog een keer gebruiken voor de volgende asperges, als je er eerste weer de schillen in hebt gekookt uiteraard.
Dit kookvocht kan je ook als basis gebruiken voor een aspergesoep. Die smaakt dan zo naar asperges dat je haast denkt dat het kunstmatig aroma is.
stom dat ik daar nooit zelf aan heb gedacht...

Maar bedankt voor je tip, nu waren ze nog lekkerder dan anders
Chancesmaandag 10 mei 2010 @ 20:11
quote:
Op zaterdag 8 mei 2010 23:22 schreef LastRequest het volgende:
Gewoon met boter, ham en ei
En kaas!
TheaterMaMamaandag 10 mei 2010 @ 20:52
quote:
Op maandag 10 mei 2010 20:10 schreef progje het volgende:

[..]

stom dat ik daar nooit zelf aan heb gedacht...

Maar bedankt voor je tip, nu waren ze nog lekkerder dan anders
wordt dat vocht op een gegeven moment niet te bruin?
en hoe vaak kun je zo dat vocht "recyclen"?
Pietverdrietmaandag 10 mei 2010 @ 21:46
quote:
Op maandag 10 mei 2010 20:52 schreef TheaterMaMa het volgende:

[..]

wordt dat vocht op een gegeven moment niet te bruin?
en hoe vaak kun je zo dat vocht "recyclen"?
Neuh, het wordt beige op zijn ergst, maar dat zie je niet aan de asperges. En na een keer of 3 maak ik er echt soep van, en die wordt me lekker.
LieLiemaandag 10 mei 2010 @ 22:41
In de nieuwe Boodschappen stonden ook allerlei aspergerecepten.
www.boodschappen.nl
#ANONIEMmaandag 10 mei 2010 @ 23:09
quote:
Op maandag 10 mei 2010 15:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Schil de asperges eens en kook de schillen een half uurtje in wat water. In dat water kook je dan je asperges. Het kooknat smaakt net zo aspergeachtig als de asperge. Dat nat uiteraard invriezen en nog een keer gebruiken voor de volgende asperges, als je er eerste weer de schillen in hebt gekookt uiteraard.
Dit kookvocht kan je ook als basis gebruiken voor een aspergesoep. Die smaakt dan zo naar asperges dat je haast denkt dat het kunstmatig aroma is.
Je kunt ze ook confijten in olie. De smaakstoffen in asperges lossen namelijk wel op in water, maar niet in olie. Je kunt het beste een neutrale olie nemen (zonnebloemolie) en je hebt een thermometer nodig. De olie verwarmen voor je de geschilde asperges er in legt. De olie mag niet te heet worden, want het water in de asperges mag niet gaan koken. Tussen de 15 en 20 minuten, afhankelijk van de dikte, op 90 graden.
TheaterMaMamaandag 10 mei 2010 @ 23:33
quote:
Op maandag 10 mei 2010 23:09 schreef ..-._---_-.- het volgende:

[..]

Je kunt ze ook confijten in olie. De smaakstoffen in asperges lossen namelijk wel op in water, maar niet in olie. Je kunt het beste een neutrale olie nemen (zonnebloemolie) en je hebt een thermometer nodig. De olie verwarmen voor je de geschilde asperges er in legt. De olie mag niet te heet worden, want het water in de asperges mag niet gaan koken. Tussen de 15 en 20 minuten, afhankelijk van de dikte, op 90 graden.
dit is een hele bijzondere
golferdinsdag 11 mei 2010 @ 00:19
quote:
Op maandag 10 mei 2010 23:09 schreef ..-._---_-.- het volgende:


Je kunt ze ook confijten in olie. De smaakstoffen in asperges lossen namelijk wel op in water, maar niet in olie. Je kunt het beste een neutrale olie nemen (zonnebloemolie) en je hebt een thermometer nodig. De olie verwarmen voor je de geschilde asperges er in legt. De olie mag niet te heet worden, want het water in de asperges mag niet gaan koken. Tussen de 15 en 20 minuten, afhankelijk van de dikte, op 90 graden.
Alsof een huis-tuin-en-keukenkok dit allemaal gaat doen.
RobinOokdinsdag 11 mei 2010 @ 00:25
Ja, deze huis-tuin-en-keukenkok heeft dat ooit gedaan ja. Vorig jaar.
Was geen succes. Ten eerste had ik wel 2 flessen olie nodig voordat alles onder stond. Dure aangelegenheid, want die olie ga je niet later nog eens gebruiken om lekker in te bakken. Ten tweede was er ondanks de thermometer vast toch iets misgegaan, want de olie rook/smaakte heeel erg naar asperges. En de asperges waren en bleven vet.

Dit jaar deed ik het beter. Asperges vacuum verpakt, samen met een klont boter en peper/zout. En dat een half uurtje in een warm waterbad van 85 graden celsius. Helemaal goed, want boter wil je sowieso.
In eerste instantie denk je, "oei, te knapperig, te rauw", maar dat was dus helemaal niet zo. Ze hadden een bite, maar waren evengoed heerlijk zacht en sappig.
golferdinsdag 11 mei 2010 @ 00:28
En we hebben natuurlijk allemaal thuis een vacumeerder om vacuüm te verpakken een waterbad die op constante temperatuur blijft.
RobinOokdinsdag 11 mei 2010 @ 00:35


En vandaag geroerbakt. Zeven minuten in de arachideolie, hoog, hoog vuur. Dan nog even een sausje van lichte sojasaus, shaoxing wijn en suiker erbij en in laten koken. Echt heerlijk! Voor als je een beetje uitgekeken bent op de boter, ei en ham.

[ Bericht 2% gewijzigd door RobinOok op 11-05-2010 02:30:07 ]
RobinOokdinsdag 11 mei 2010 @ 00:37
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 00:28 schreef golfer het volgende:
En we hebben natuurlijk allemaal thuis een vacumeerder om vacuüm te verpakken een waterbad die op constante temperatuur blijft.
Ja, nee, maar toch ben ik een huis-tuin en keukenkok!
En voor dat zogenaamde konfijten, wat mij dus niet beviel, daarvoor heb je geen ingewikkelde apparaten nodig. Zeggen ze. Ik kan het dus niet aanraden, maar toch, er schijnen mensen te zijn die het wel is bevallen.
Tezzdinsdag 11 mei 2010 @ 07:24
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 00:19 schreef golfer het volgende:

[..]

Alsof een huis-tuin-en-keukenkok dit allemaal gaat doen.
Ehhh Golfer, ikke, huis-tuin-en-keukenkok to the max doe dat ook!
Ik recycle het vocht niet, dat dan weer niet, maar de schillen kook ik zeker! Probeer het eens, je soep wordt er echt lekkerder van...
En nog een tip: als ik de asperges kook voeg ik een lepeltje suiker aan het water toe. Dat deed oma vroeger altijd en oh wat waren de asperges daar lekker.....

EDIT: het is nog vroeg..... Ik zie nog dat jij een hele andere post quotte in plaats van het schillenverhaal. Sorry sorry sorry ik slaap nog half denk ik.
Pietverdrietdinsdag 11 mei 2010 @ 07:34
quote:
Op maandag 10 mei 2010 23:09 schreef ..-._---_-.- het volgende:

[..]

Je kunt ze ook confijten in olie. De smaakstoffen in asperges lossen namelijk wel op in water, maar niet in olie. Je kunt het beste een neutrale olie nemen (zonnebloemolie) en je hebt een thermometer nodig. De olie verwarmen voor je de geschilde asperges er in legt. De olie mag niet te heet worden, want het water in de asperges mag niet gaan koken. Tussen de 15 en 20 minuten, afhankelijk van de dikte, op 90 graden.
lijkt mij nu niet lekker, als je dit al doet dan in boter met wellicht een beetje witte wijn, worteltjes worden goddelijk op die manier.
TheaterMaMadinsdag 11 mei 2010 @ 15:28
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 00:19 schreef golfer het volgende:

[..]

Alsof een huis-tuin-en-keukenkok dit allemaal gaat doen.
Ik zou niet weten waarom niet
Pietverdrietdinsdag 11 mei 2010 @ 15:29
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 00:19 schreef golfer het volgende:

[..]

Alsof een huis-tuin-en-keukenkok dit allemaal gaat doen.
Juist de hobbykok doet vaak veel moeilijker over dingen dan de profkok.
#ANONIEMdinsdag 11 mei 2010 @ 15:31
Wij eten ze vanavond ook Denk dat ik ze gewoon schil, kook in kookvocht van de schillen (goeie tip Piet!) en dan eet met purree, sausje, ham en ei
TheaterMaMadinsdag 11 mei 2010 @ 17:44
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 15:29 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Juist de hobbykok doet vaak veel moeilijker over dingen dan de profkok.
precies te veel werk is te duur in een restaurant
Pietverdrietdinsdag 11 mei 2010 @ 18:32
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 17:44 schreef TheaterMaMa het volgende:

[..]

precies te veel werk is te duur in een restaurant
Nee, dat is het niet.
Een vakman werkt gewoon anders.
golferwoensdag 12 mei 2010 @ 16:14
Vanavond wordt het dit:
Verse asperges eerst voorkoken en droogdeppen.
Gerold in ham en besmeerd met Philadelphia light met bieslook.
Doe de rolletjes in een schaal en strooi er wat geraspte 30+ kaas op.
In een voorverwarmde oven (200 graden) 10 minuten laten verwarmen.
Over de warme schotel 2 gekookte eieren verkruimelen.

En natuurlijk trek ik van de schillen en de kontjes weer een heerlijk soepje.
fratsmanwoensdag 12 mei 2010 @ 16:16
quote:
Op woensdag 12 mei 2010 16:14 schreef golfer het volgende:
Vanavond wordt het dit:
Verse asperges eerst voorkoken en droogdeppen.
Gerold in ham en besmeerd met Philadelphia light met bieslook.
Doe de rolletjes in een schaal en strooi er wat geraspte 30+ kaas op.
In een voorverwarmde oven (200 graden) 10 minuten laten verwarmen.
Over de warme schotel 2 gekookte eieren verkruimelen.

En natuurlijk trek ik van de schillen en de kontjes weer een heerlijk soepje.
Klinkt goed, maar drooggedept en dan in de oven, worden ze daar niet te droog van?
golferwoensdag 12 mei 2010 @ 16:21
quote:
Op woensdag 12 mei 2010 16:16 schreef fratsman het volgende:


Klinkt goed, maar drooggedept en dan in de oven, worden ze daar niet te droog van?
Ik denk ook dat ik ze even besprenkel met wat goede olijfolie.
#ANONIEMwoensdag 12 mei 2010 @ 16:25
Maar uh, hoe maak je dan precies soep van dat kookvocht? Heb gister toch maar alles weggespoeld want ik wist niet wat ik ermee moest
LeeHarveyOswaldwoensdag 12 mei 2010 @ 16:28
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 00:25 schreef RobinOok het volgende:
Ja, deze huis-tuin-en-keukenkok heeft dat ooit gedaan ja. Vorig jaar.
Was geen succes. Ten eerste had ik wel 2 flessen olie nodig voordat alles onder stond. Dure aangelegenheid, want die olie ga je niet later nog eens gebruiken om lekker in te bakken. Ten tweede was er ondanks de thermometer vast toch iets misgegaan, want de olie rook/smaakte heeel erg naar asperges. En de asperges waren en bleven vet.

Dit jaar deed ik het beter. Asperges vacuum verpakt, samen met een klont boter en peper/zout. En dat een half uurtje in een warm waterbad van 85 graden celsius. Helemaal goed, want boter wil je sowieso.
In eerste instantie denk je, "oei, te knapperig, te rauw", maar dat was dus helemaal niet zo. Ze hadden een bite, maar waren evengoed heerlijk zacht en sappig.
Dit is eigenlijk een beetje het punt wat ik eerder probeerde te maken... bereid je asperges niet in water, maar in vet (boter ). In eerste instantie voldoet het niet aan je verwachting want het is niet snottig. Maar het is zoveel lekkerder.

Boter + karwij + komijnzaad + asperges in de pan. Roerbakken, en op het laatst seranoham erbij
LeeHarveyOswaldwoensdag 12 mei 2010 @ 16:30
quote:
Op woensdag 12 mei 2010 16:25 schreef heaven7 het volgende:
Maar uh, hoe maak je dan precies soep van dat kookvocht? Heb gister toch maar alles weggespoeld want ik wist niet wat ik ermee moest
Schillen er in koken. Afgieten in andere pan. Wat zout er door, bakje creme fraiche (spelfouten voorbehouden), wat peper. Volgens mij was je er dan aardig.
Pietverdrietwoensdag 12 mei 2010 @ 17:22
quote:
Op woensdag 12 mei 2010 16:25 schreef heaven7 het volgende:
Maar uh, hoe maak je dan precies soep van dat kookvocht? Heb gister toch maar alles weggespoeld want ik wist niet wat ik ermee moest
Bind het kookvocht met wat aardappel, snij een bloemige aardappel klein en kook deze in het vocht tot gaar. Staafmixer erin indien nodig. Waarom met aardappel? Omdat bloem de smaak minder maakt, en aardappel niet.
Breng op smaak met zout en peper, monteer af met een scheut room
Voeg gare aan stukken gesneden asperges toe.
#ANONIEMwoensdag 12 mei 2010 @ 17:44
Damn dat was makkelijk geweest Bedankt voor het recept iig! Volgende keer ga ik dat zeker doen
Cherryblossomwoensdag 12 mei 2010 @ 17:57
Ik heb een tijdje terug ook verse grote witte asperges gekocht. Gewoon geschild gekookt en met zo'n supermarktsausje-uit-een-pakje gegeten. Was wel erg lekker, maar dichter bij de onderkant werd hij erg bitter, terwijl de bovenste helft meer zoet was. Ik had van de onderkant ongeveer 1,5cm afgesneden.

Hoort de onderkant bitter/houtig? Of had ik te weinig afgehakt? (ik vond het zo zonde om veel weg te snijden:P)
Vandaag...woensdag 12 mei 2010 @ 20:23
Je moet niet een standaard stuk afsnijden maar breken. Zachtjes de asperge een beetje knakken tot je het natuurlijk breekpunt voelt. Vanaf dan is het houterig.
Cherryblossomwoensdag 12 mei 2010 @ 20:48
Maar dan moet je misschien 1/3 ervan weggooien. Waar je wel voor betaald. Wat zonde.
golferwoensdag 12 mei 2010 @ 21:04
quote:
Op woensdag 12 mei 2010 20:48 schreef Cherryblossom het volgende:
Maar dan moet je misschien 1/3 ervan weggooien. Waar je wel voor betaald. Wat zonde.
Je eet liever bittere,oneetbare houterige uiteinden omdat je er voor betaald hebt?
kabouter.mutsdonderdag 13 mei 2010 @ 09:09
Dikke asperges breken niet!

Had ook soep gemaakt en die was werkelijk heerlijk!

Had aan het kookvocht een kippenbouillonblokje toegevoegd. oeps blokje!!
Dat bij een roux gedaan.
Wat asperges erdoor geblenderd en nog een bergje aspergestukjes er door en wat peper.
Pietverdrietdonderdag 13 mei 2010 @ 09:10
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 09:09 schreef kabouter.muts het volgende:
Dikke asperges breken niet!
Oh jawel, met een luide knak
Asperges die niet breken zijn oud.
Pietverdrietdonderdag 13 mei 2010 @ 09:11
quote:
Op woensdag 12 mei 2010 20:23 schreef Vandaag... het volgende:
Je moet niet een standaard stuk afsnijden maar breken. Zachtjes de asperge een beetje knakken tot je het natuurlijk breekpunt voelt. Vanaf dan is het houterig.
Doe dat eens met asperges die zo uit het land komen, die breken allemaal direct.
kabouter.mutsdonderdag 13 mei 2010 @ 09:17
Nou niet al te lange dikke asperges hebben bij mij moeite om te knakken.
En ze waren vers, de dag na de pluk.
Waren ook wel errruuuug dik.
Ik had 4 asperges en dat woog samen 750 gram.
Pietverdrietdonderdag 13 mei 2010 @ 09:28
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 09:17 schreef kabouter.muts het volgende:
Nou niet al te lange dikke asperges hebben bij mij moeite om te knakken.
En ze waren vers, de dag na de pluk.
Waren ook wel errruuuug dik.
Ik had 4 asperges en dat woog samen 750 gram.
Asperges moet je op de dag van de pluk eten.
RobinOokdonderdag 13 mei 2010 @ 12:32
Volgens mij geldt het alleen voor groene asperges, die truc van 'm zelf laten knakken waar ie wil.
Van de witte snij je gewoon beschaafd een stukje af. Wel effe voelen natuurlijk, aan het nieuwe uiteinde. Van die ouwe krengen uit de supermarkt moet natuurlijk meer af dan van asperges die 's ochtends nog op het land stonden.
#ANONIEMdonderdag 13 mei 2010 @ 13:02
Nou ik had asperges van de supermarkt, die zonder vochtige doek 5 dagen in de koelkast laten liggen, het kontje er vanaf gesneden, goed geschild en ze waren heerlijk hoor.
RobinOokdonderdag 13 mei 2010 @ 13:23
Kan het me niet voorstellen.
Pietverdrietdonderdag 13 mei 2010 @ 13:26
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 13:23 schreef RobinOok het volgende:
Kan het me niet voorstellen.
Ik ook niet.
Maar ik ken ook mensen die zweren bij van der valk, of denken dat hollandaise uit zo een pakje komt..
#ANONIEMdonderdag 13 mei 2010 @ 13:31
Ja hoor doe maar lekker denigrerend. Ik vond ze erg lekker en dat jullie het je niet kunnen voorstellen is niet mijn probleem toch?
RobinOokdonderdag 13 mei 2010 @ 13:31
Inderdaad.
Pietverdrietdonderdag 13 mei 2010 @ 13:40
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 13:31 schreef heaven7 het volgende:
Ja hoor doe maar lekker denigrerend. Ik vond ze erg lekker en dat jullie het je niet kunnen voorstellen is niet mijn probleem toch?
Trek het je niet aan, Robinook en ik zijn het soms ook verschrikkelijk niet eens met elkaar. Gisterenavond nog flink woorden gehad, en daarna weer goed gemaakt, toch, Robinook?
RobinOokdonderdag 13 mei 2010 @ 13:54
Pietverdrietdonderdag 13 mei 2010 @ 13:57
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 13:54 schreef RobinOok het volgende:

Heb alleen iets teveel gedronken gisteren geloof ik. Maar de tonijn was lekker.
RobinOokdonderdag 13 mei 2010 @ 14:02
Wat had ik ook alweer?
Bluesdonderdag 13 mei 2010 @ 14:03
Wij eten ook vaak asperges uit de supermarkt
Laat die betweters toch lekker H7
FP128donderdag 13 mei 2010 @ 14:05
Verse witte asperges zijn heerlijk en ik kan er na al die jaren nog steeds
van genieten Zo dus!
Pietverdrietdonderdag 13 mei 2010 @ 14:23
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 14:03 schreef Bluezz het volgende:
Wij eten ook vaak asperges uit de supermarkt
Laat die betweters toch lekker H7
Ja stel je voor, je zou kwaliteit kopen, vlees bij een goede slager, asperges en aarbeien van de boer ipv uit chili, giekenland of spanje.
Nee, mensen die commentaar hebben op de kwaliteit van groenten in de supermarkt zijn betweters.
#ANONIEMdonderdag 13 mei 2010 @ 14:30
Je mag er best commentaar op hebben en je zal ongetwijfeld gelijk hebben maar je hoeft dan nog niet denigrerend te doen richting de mensen die wel hun groenten en vlees daar kopen en genoegen nemen met die kwaliteit.
Bluesdonderdag 13 mei 2010 @ 14:32
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 14:23 schreef Pietverdriet het volgende:


Ja stel je voor, je zou kwaliteit kopen, vlees bij een goede slager, asperges en aarbeien van de boer ipv uit chili, giekenland of spanje.
Nee, mensen die commentaar hebben op de kwaliteit van groenten in de supermarkt zijn betweters.
Ik erger me aan jullie toon. Niet aan de boodschap.
Zo goed?
#ANONIEMdonderdag 13 mei 2010 @ 14:37
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 14:32 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Ik erger me aan jullie toon. Niet aan de boodschap.
Zo goed?
Dat dus
Pietverdrietdonderdag 13 mei 2010 @ 14:38
Byte_Medonderdag 13 mei 2010 @ 14:40
asperges met nieuwe aardappels, beenham, ei, hollandaise



en de schillen meekoken, het kookvocht kun je heerlijke aspergesoep van maken.
Pietverdrietdonderdag 13 mei 2010 @ 14:41
Jammer alleen dat het nog zo koud is, zelfs folieasperges zijn nog duur.
Byte_Medonderdag 13 mei 2010 @ 14:44
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 14:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Jammer alleen dat het nog zo koud is, zelfs folieasperges zijn nog duur.
ik heb ze vorig weekend bij mn ouders gegeten, geen idee wat ze kostten
RobinOokdonderdag 13 mei 2010 @ 14:48
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 14:32 schreef Bluezz het volgende:

Ik erger me aan jullie toon.
Moet je niet doen. Da's slecht voor je hart.
#ANONIEMdonderdag 13 mei 2010 @ 21:03
Over supermarktasperges: de asperges van de AH hier zijn om te huilen, maar wat de Plus hier heeft liggen ziet er echt verbazend goed uit, alsof ze bij de boer vandaan komen in plaats van uit het distributiecentrum.

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 13-05-2010 21:03:43 ]
Oceanonixdonderdag 13 mei 2010 @ 21:24
Net aspergetaart met een stroop van balsamicoazijn gemaakt (recept allerhande). En aardappel-aspergetaart.
Beide erg lekker.
Trustendonderdag 13 mei 2010 @ 21:28
O pietverdriet verlicht mij, hoe maak ik een klassieke hollandaisesaus?
Pietverdrietdonderdag 13 mei 2010 @ 21:49
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 21:28 schreef Trusten het volgende:
O pietverdriet verlicht mij, hoe maak ik een klassieke hollandaisesaus?
Klop 3 a 4 eidooiers in een rvs schaal tot ze plakkerig worden, voeg een eetlepe citoensap toe, en een eetlepel koud water, en een flinke snuf zout, verder kloppen,. ongeveer 1 minuut.
200 gram Boter in klontjes toevoegen en au bain marie langzaam opwarmen, tot de saus begint te binden. Terwijl je roert mogen er geen klontjes ontstaan, als dat het geval is, de schaal van warmte halen en in ijswater zetten.
Verwarm tot de saus dik wordt.
Voeg een klont koude boter toe en roer deze met de garde erdoorheen zodat het garen van de eidooiers stopt.
Afsmaken met witte peper en evt nog wat zout

Als variatie gebruik ik ipv citroensap en water ook wel ingekookte droge witte wijn met wat groene kruiden en blaadje laurier. Dat haal je door een zeef.
Om de saus een beetje meer bite te geven kan je ook een heel klein beetje cayennepeper toevoegen, maar echt een heel klein beetje.
Deze variaties maken dat het geen echte hollandaise meer is, maar wel lekker.

restaurant truuks
Als je saus schift, voeg een klontje ijs toe, kloppen, de saus emulgeert dan weer
Als de saus te dik wordt, voeg wat water toe, melk of room doen het ook
Als je saus niet dik wordt kan het toevoegen van wat vloeistof ook helpen, of je doet het volgende:
Spoel een RVS schaal om met heel heet water. Doe een theelepel citroensap en een theelepel saus in, klop deze tot hij dik wordt, voeg theelepel of druppelstraal gewijze de saus toe en blijf kloppen, niet te veel tegelijk toevoegen. Dit werkt altijd.

Let wel, deze hollandaise smaakt geheel anders dan de sauzen uit een pakje.
Pietverdrietdonderdag 13 mei 2010 @ 21:50
Oh, en gebruik BOTER, geen margarine.
Als je zoute boter gebruikt, geen zout toevoegen.
Persoonlijk vind ik de wat kazig smakende normandische boter niet zo lekker in de hollandaise
Erosjuhhhdonderdag 13 mei 2010 @ 22:23
TT change? : Piet, leef je uit op dit asperge-topic!
Verder moet je geen asperge roerbakken maak er dan meteen een kroket van
Oceanonixvrijdag 14 mei 2010 @ 00:42
Roerbakken kan prima. Van de week gedaan met honing en gembersaus. Het was heerlijk!
RobinOokvrijdag 14 mei 2010 @ 01:31
Niks van aantrekken. Puristen hou je altijd.
Puristen zijn gewoon mensen zonder eigen smaak. Die heb je ook in de kunst of andere uitingsvormen. Die kunnen niet zelf bepalen wat ze mooi, leuk of lekker vinden en houden zich dus aan de veilige grenzen van de klassieke keuken/kunst/whatever. Lekker veilig, niks mis mee maar wel een beetje saai.
Pietverdrietvrijdag 14 mei 2010 @ 07:55
quote:
Op vrijdag 14 mei 2010 01:31 schreef RobinOok het volgende:
Lekker veilig, niks mis mee maar wel een beetje saai.
Het is net ons sexleven.
Marlalalavrijdag 14 mei 2010 @ 09:27
Om te bewaren
Oceanonixvrijdag 14 mei 2010 @ 11:56
quote:
Op vrijdag 14 mei 2010 01:31 schreef RobinOok het volgende:
Niks van aantrekken. Puristen hou je altijd.
Puristen zijn gewoon mensen zonder eigen smaak. Die heb je ook in de kunst of andere uitingsvormen. Die kunnen niet zelf bepalen wat ze mooi, leuk of lekker vinden en houden zich dus aan de veilige grenzen van de klassieke keuken/kunst/whatever. Lekker veilig, niks mis mee maar wel een beetje saai.
Ik had 5 kg asperge in de koelkast en als je met 2 pers er van eet wil je wil eens wat proberen. En 5 dagen achtereen de purist uithangen is wel heel saai.
En om nou asperge bij het ontbijt te eten ging mij ook iets te ver.

Kortom lekker aan het experimenteren. En om de dag sta ik de gekookte schillen door de passe vite te halen om ook nog soep te kunnen maken.
Yvesssvrijdag 14 mei 2010 @ 23:54
Over de supermarktasperges, die kwaliteit wisselt enorm, maar dat zie je snel genoeg. Ik heb ze deze week 2x gehaald bij verschillende supermarkten. De eerste waren behoorlijk goed, maar ik had al gezien dat ze net aangeleverd waren. Ik weet niet precies hoe lang het distributieprocess van tuinder naar super duurt, maar het waren behoorlijke asperges zonder houterige elementen. Wat ik gisteren heb gekocht, was eigenlijk voor consumptie absoluut ongeschikt. Gebroken asperges in de verpakking, uitdroognaden over de gehele lengte en enkele aspergetoppen papperig/verrot. Dit maakte me gisteren niet zoveel uit, ik had een aspergesoep voor de geest en die is ook wel gelukt. De staafmixer liep nog aardig vast op die rotzooi.
Samengevat: bij de supermarkt moet je geluk hebben dat de asperges net zijn binnengebracht. Maar de handel blijft natuurlijk dagen liggen en daar ga je. In die zin zijn asperges toch echt een streekproduct, net zo delicaat als verse vis. Liever zou ik de boer op gaan om ze zelf te halen, maar volgens mij zit je dan in Utrecht in de verkeerde provincie. Geen goede zandgronden hier.
Oceanonixzaterdag 15 mei 2010 @ 09:59
Dat is niet waar hoor. In Bilthoven zit een goede aspergeboer!
Yvessszaterdag 15 mei 2010 @ 10:05
Je hebt helemaal gelijk. Dat moet dan haast wel deze zijn:

Asperge kwekerij
Buijs & Zonen
Soestdijkseweg Z 152
3721 AH Bilthoven
Oceanonixzaterdag 15 mei 2010 @ 10:36
Inderdaad dat is hem. Die heeft een goede kwaliteit. Maar zo goedkoop als in Limburg rechtstreeks van de boer worden ze nooit bij hem.
Yvessszaterdag 15 mei 2010 @ 10:45
De prijs maakt me niet zo heel veel uit, als je zeker weet dat ze goed zijn, wil je daar best wat extra's voor betalen. Bedankt voor de tip! Waar zit de man? Ergens in de buurt van het gemeentehuis?
Oceanonixzaterdag 15 mei 2010 @ 11:04
Ja aan de overkant van de weg. Er staat een bord bij de ingang van het pad. Dat loopt nog een meter of 500 het bos waarna je bij een boerderij aankomt.
In de schuur die aan het huis zit, zit een klein groen deurtje. Daar is de verkoop.
Ze hebben ook eieren, ham, saus en wijn.
Yvessszaterdag 15 mei 2010 @ 11:08
Redelijk verstopt, dus. Ik zat al op google streetview te kijken, dan zie je alleen een villa. Maar dan weet ik wel waar het is, ik kom er zeker 3x per week langs. Nogmaals, bedankt!!
#ANONIEMzaterdag 15 mei 2010 @ 14:39
Zit er ook een aspergeboer in de omgeving van Arnhem?
Pietverdrietzaterdag 15 mei 2010 @ 14:51
quote:
Op zaterdag 15 mei 2010 14:39 schreef heaven7 het volgende:
Zit er ook een aspergeboer in de omgeving van Arnhem?
http://lmgtfy.com/?q=aspergeteler+omgeving+arnhem
Trustenzaterdag 15 mei 2010 @ 15:05
Momenteel is het wel huilen met de pet op qua asperges. Groentemannen hier in de buurt konden me alleen helpen aan asperges van 2 cm dik ofzo die ook nog flink houterig waren terwijl ik hier toch echt mooie asperges kan kopen meestal. Het kwam door het weer zeiden ze, de aardbeien zijn ook duur momenteel..
Pietverdrietzaterdag 15 mei 2010 @ 15:12
De komende week wordt het warmer, dan knallen ze de grond uit. Rij een stukje en koop de asperges direct van de boer. Meestal hebben die dan ook aardbeien van de koude grond en verse aardappelen.
dat is leuk, lekker en je ondersteunt een groep mensen die hard werken en het moeilijk genoeg hebben. En Nee, een aspergeteler is geen subsidieboer
Trustenzaterdag 15 mei 2010 @ 15:14
quote:
Op zaterdag 15 mei 2010 15:12 schreef Pietverdriet het volgende:
Rij een stukje en koop de asperges direct van de boer.
Zou wel willen maar heb geen rijbewijs
Pietverdrietzaterdag 15 mei 2010 @ 15:21
quote:
Op zaterdag 15 mei 2010 15:14 schreef Trusten het volgende:

[..]

Zou wel willen maar heb geen rijbewijs
Je hebt vast wel vrienden die het wel hebben die ook asperges lusten.
Yvessszaterdag 15 mei 2010 @ 15:43
quote:
Op zaterdag 15 mei 2010 14:39 schreef heaven7 het volgende:
Zit er ook een aspergeboer in de omgeving van Arnhem?
Otterlo, dat is te doen.
http://www.aspergeboerderij.nl/
#ANONIEMzaterdag 15 mei 2010 @ 16:36
quote:
Eh ja het zal wel aan mij liggen maar ik vind alleen info over asperges en nieuws enzo, geen aspergeteler in Arnhem.
#ANONIEMzaterdag 15 mei 2010 @ 16:36
quote:
Op zaterdag 15 mei 2010 15:43 schreef Yvesss het volgende:

[..]

Otterlo, dat is te doen.
http://www.aspergeboerderij.nl/
Dankje
Trustenzaterdag 15 mei 2010 @ 18:30
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 21:24 schreef Oceanonix het volgende:
Net aspergetaart met een stroop van balsamicoazijn gemaakt (recept allerhande).
Ik heb deze zojuist geprobeerd te maken maar weet niet wat ik fout heb gedaan maar toen ik na 5 minuten in de oven keek lag het hele eiermengsel verspreid over de bakplaat en die bakjes waren gewoon weer plakjes bladerdeeg geworden. Heb alles weg kunnen gooien...
FkTwkGs2012zaterdag 15 mei 2010 @ 18:45
hoe dikker hoe beter toch?

tvp ook. vind persoonlijk de groene asperges het meest smakelijk (en dan geldt hoe dunner hoe beter aangezien ik die krengen niet wens te schillen)
Oceanonixzaterdag 15 mei 2010 @ 20:44
quote:
Op zaterdag 15 mei 2010 18:30 schreef Trusten het volgende:

[..]

Ik heb deze zojuist geprobeerd te maken maar weet niet wat ik fout heb gedaan maar toen ik na 5 minuten in de oven keek lag het hele eiermengsel verspreid over de bakplaat en die bakjes waren gewoon weer plakjes bladerdeeg geworden. Heb alles weg kunnen gooien...
Je hebt de bladerdeeg plakjes niet aan elkaar geplakt. Waarschijnlijk omdat je ze niet goed genoeg hebt laten ontdooien
Trustenzaterdag 15 mei 2010 @ 20:47
quote:
Op zaterdag 15 mei 2010 20:44 schreef Oceanonix het volgende:
Je hebt de bladerdeeg plakjes niet aan elkaar geplakt. Waarschijnlijk omdat je ze niet goed genoeg hebt laten ontdooien
Jawel hoor...dat is ook niet waar ze stuk zijn gegaan maar die opstaande randjes zijn gewoon weer omgebogen ofzo..
Spanky78zaterdag 15 mei 2010 @ 20:48
Lekker hoor; gisteren een beenhammetje gegrild en een mosterdsausje erbij gemaakt. Verse asperges van de boer, niet zo dik, maar erg goed van smaak (alleen een pokkewerk om te schillen), de asperges zonder toevoeging gegeten. verder nog wat aardappelpartjes in de oven gedaan met wat boter en tuinkruiden. Lekker lente-eten.
Pietverdrietzaterdag 15 mei 2010 @ 20:48
quote:
Op zaterdag 15 mei 2010 20:47 schreef Trusten het volgende:

[..]

Jawel hoor...dat is ook niet waar ze stuk zijn gegaan maar die opstaande randjes zijn gewoon weer omgebogen ofzo..
Nog een beetje oefenen dus
Trustenzaterdag 15 mei 2010 @ 20:56
quote:
Op zaterdag 15 mei 2010 20:48 schreef Pietverdriet het volgende:
Nog een beetje oefenen dus
Zoiets
Spanky78zaterdag 15 mei 2010 @ 20:57
balsamico bij apserges? kan me er niet echt iets lekkers bij voorstellen, wat mis ik?
Trustenzaterdag 15 mei 2010 @ 21:00
quote:
Op zaterdag 15 mei 2010 20:57 schreef Spanky78 het volgende:
balsamico bij apserges? kan me er niet echt iets lekkers bij voorstellen, wat mis ik?
Kan je niet vertellen of het lekker is dus maar probeer het eens
http://www.ah.nl/recepten/recept?id=633454&rq=aspergetaartjes
LeeHarveyOswalddonderdag 5 mei 2011 @ 12:09
Kick. In 2011 alleen maar een KLB-topic over asperges kan echt niet :D

De eerste asperges dit jaar alweer op. Gister een paar forse AA's een flinke tijd zachtjes in de boter met de deksel erop laten smoren.
fratsmandonderdag 5 mei 2011 @ 12:59
Al 4 keer dit jaar! En ze zijn heerlijk. :9
golferdonderdag 5 mei 2011 @ 13:12
Kan ze eigenlijk alweer niet meer zien. Heb het nu al 5x gegeten, dit seizoen.
Gaan dit weekend naar Texel en raad eens wat onze vrienden daar op het menu voor ons gezet hebben.... :)
LeeHarveyOswalddonderdag 5 mei 2011 @ 13:14
Oh ik kan nooit genoeg krijgen van asperges!
Byte_Medonderdag 5 mei 2011 @ 13:59
quote:
0s.gif Op zondag 9 mei 2010 13:00 schreef golfer het volgende:
Maak er vooral soep van. Met boter en kookroom erbij. Heerlijk. ^O^
soep maak je van de schillen en het kookvocht, niet van alleen asperges.
rubjedonderdag 5 mei 2011 @ 15:09
aan alle rotterdammers/rijnmond bewoners: Waar kun je momenteel de beste asperges kopen? :? (nee,niet AH :r )

Oh ja,gisteravond zoiets als dit gegeten. :s)
LeeHarveyOswalddonderdag 5 mei 2011 @ 15:16
Zaterdag op de markt, en de Jumbo heeft ook nog wel eens goede liggen (maar dan niet de voorverpakte :) ).
RobinOokdonderdag 5 mei 2011 @ 15:19
Schmidt Zeevis laat zijn vrachtautootjes vaak vers gestoken asperges mee terug nemen als ze in 't Zuiden vis hebben gebracht.
douche-eendjedonderdag 5 mei 2011 @ 21:09
Oeh, asperges O+. Even kijken waar ik hier fijne kan vinden :9
Yvesssdonderdag 5 mei 2011 @ 22:51
Als je die 'piemschuimknisper' hoort bij het langswrijven, zijn ze qua vochtbalans wel OK. De kenner weet wat ik bedoel. En die vind je ook in de supermarkt. Verfijnde smaak van de asperges uit diezelfde supermarkt is dan weer een heel ander verhaal. Maar voor die prijs zeur je ook niet. Blijft lekker.
Fes1-2vrijdag 6 mei 2011 @ 08:36
Ik heb een hekel aan asperges
Bleievrijdag 6 mei 2011 @ 11:23
Ik heb vorige week heel behoorlijke gegeten van de C1000, maar toch maar eens kijken of ik ze ergens op een markt kan krijgen.

Had de schillen en uiteinden eerst een half uurtje laten koken in wat water, en toen de stoominzet erboven, en daar de asperges een kwartiertje in gestoomd. Was echt heerlijk!

Maar ik zou ook weleens wat anders willen dan de traditionele asperges met krieltjes, boter, ham en ei, dus eh, suggesties?
TheaterMaMavrijdag 6 mei 2011 @ 12:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 mei 2011 11:23 schreef Bleie het volgende:
Ik heb vorige week heel behoorlijke gegeten van de C1000, maar toch maar eens kijken of ik ze ergens op een markt kan krijgen.

Had de schillen en uiteinden eerst een half uurtje laten koken in wat water, en toen de stoominzet erboven, en daar de asperges een kwartiertje in gestoomd. Was echt heerlijk!

Maar ik zou ook weleens wat anders willen dan de traditionele asperges met krieltjes, boter, ham en ei, dus eh, suggesties?
Ja, want dat was voor mij de reden om dit topic te beginnen, maar zoals blijkt zijn aspergeliefhebbers puristen.
J.A.N.A.vrijdag 6 mei 2011 @ 13:02
Asperges koken.
Kabeljauw bakken met een beetje Ketjap en knoflook
Mosterdsausje erbij en smullen maar
Erasmovrijdag 6 mei 2011 @ 13:03
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 mei 2011 11:23 schreef Bleie het volgende:
Ik heb vorige week heel behoorlijke gegeten van de C1000, maar toch maar eens kijken of ik ze ergens op een markt kan krijgen.

Had de schillen en uiteinden eerst een half uurtje laten koken in wat water, en toen de stoominzet erboven, en daar de asperges een kwartiertje in gestoomd. Was echt heerlijk!

Maar ik zou ook weleens wat anders willen dan de traditionele asperges met krieltjes, boter, ham en ei, dus eh, suggesties?
Stukkie terug staat een recept voor asperges in hartige taart.
LeeHarveyOswaldvrijdag 6 mei 2011 @ 13:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 mei 2011 11:23 schreef Bleie het volgende:
Ik heb vorige week heel behoorlijke gegeten van de C1000, maar toch maar eens kijken of ik ze ergens op een markt kan krijgen.

Had de schillen en uiteinden eerst een half uurtje laten koken in wat water, en toen de stoominzet erboven, en daar de asperges een kwartiertje in gestoomd. Was echt heerlijk!

Maar ik zou ook weleens wat anders willen dan de traditionele asperges met krieltjes, boter, ham en ei, dus eh, suggesties?
Asperges smoren in boter, serveren met gerookte zalm ernaast.
TheaterMaMavrijdag 6 mei 2011 @ 14:56
asperges met zalm altijd lekker.
Wokken met sojasaus, of grillen, of in een curry met lamsvlees er zijn tal van leuke nieuwe methodes
Natuurlijk leef ik wel in het heiligdom der asperges, een dorp met 2 michelin sterrestaurants die asperges als specialiteit hebben, waarvan 1 het beste aspergerestaurant van nederland 2011 is.
Pietverdrietvrijdag 6 mei 2011 @ 15:43
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 mei 2011 14:56 schreef TheaterMaMa het volgende:
asperges met zalm altijd lekker.
Wokken met sojasaus, of grillen, of in een curry met lamsvlees er zijn tal van leuke nieuwe methodes
Natuurlijk leef ik wel in het heiligdom der asperges, een dorp met 2 michelin sterrestaurants die asperges als specialiteit hebben, waarvan 1 het beste aspergerestaurant van nederland 2011 is.
En dat is?
LeeHarveyOswaldvrijdag 6 mei 2011 @ 16:15
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 mei 2011 15:43 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

En dat is?
Google leert mij dat het 'beste aspergerestaurant 2011' de Collse Hoeve in Nuenen is. Die hebben alleen geen ster, en in Nuenen is maar 1 bestert restaurant, de Lindehof.
Gulozaterdag 7 mei 2011 @ 08:51
Asperges doen wat mij betreft hun bijnaam eer aan. :Y)

Ik eet ze elke week gedurende het seizoen. Ik heb het geluk dat er binnen een straal van 2 kilometer meerdere aspergeboeren zitten, dus ik kan ze altijd vers halen.

Ik was trouwens net bij de slager. Daar zag ik asperge-paté liggen. Nou ben ik geen enorm pate liefhebber, maar ik heb het toch eens geprobeerd om te proeven.

En dat is echt verdraaid lekker! De asperge smaak komt echt enorm goed over, en matched qua smaak lekker met de paté.

Asperge-paté ik heb er een favoriet broodbeleg bij. :Y) ^O^
Cat-astrophezaterdag 7 mei 2011 @ 19:08
Asperges. O+

Ik maak er soep van en kook ze half om ze dan met wat nieuwe aardappeltjes en een stukje zalmfilet op te peuzelen. :Y)

En als ik er teveel kook kunnen de overgebleven stukjes prima in een salade.
Zithzaterdag 7 mei 2011 @ 19:09
Mijn plas gaat er altijd zo van stinken :{
Zithzaterdag 7 mei 2011 @ 19:12
heeft iemand een recept van die 'traditionele manier' zoals ik nu al 10x ben tegengekomen hier (ei, ham)? Nog nooit zo gegeten :)
Cat-astrophezaterdag 7 mei 2011 @ 19:13
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 mei 2011 19:09 schreef Zith het volgende:
Mijn plas gaat er altijd zo van stinken :{
Same here, maar dat heb ik er graag voor over. :P
Pietverdrietzaterdag 7 mei 2011 @ 19:16
Mijn plas stinkt nu ook. Raam open gezet op het toilet
Erasmozaterdag 7 mei 2011 @ 19:56
Daar zit nog best een interessant verhaal achter:

De geur van het witte goud

De ene persoon omschrijft de geur als rotte kool,de ander als zwavelachtige damp of groentesoep.Maar waardoor stinkt urine na het eten van asperges?

Mensen die de geur kennen, weten waar het om gaat, maar uitleggen waar het op lijkt is veel lastiger: het aroma van asperge-urine. De vreemde lucht van de urine na het eten van asperges is een triviale observatie, maar de biochemische en genetische verklaringen zijn dat niet.

En dat is een probleem, vooral als een overtuigd stinkplasser tot zijn verbazing merkt dat iemand vol ongeloof zegt het fenomeen absoluut niet te kennen. Dat wederzijdse onbegrip is begrijpelijk, want niet iedereen blijkt namelijk de geurstoffen te kunnen produceren. Verschillende studies wijzen erop dat rond de vijfenveertig procent van de mensen deze eigenschap bezit, met duidelijke verschillen tussen bevolkingsgroepen.

Beperkte stamboomanalyse van de eigenschap wijst in de richting autosomaal dominante overerving. Er zijn zelfs gevalsbeschrijvingen gemeld van vrouwen die geregeld asperges aten, maar nooit stinkplas produceerden – totdat ze asperges aten tijdens de zwangerschap. Het ongeboren kind was vermoedelijk heterozygoot voor de eigenschap en ging de geurstoffen produceren, die via de placenta in de urine van de moeder terechtkwamen.
Kokhalzend

Maar het verhaal is ingewikkelder dan dat. Sommige studies tonen dat alle mensen de vreemde lucht kunnen ruiken. Maar andere onderzoeken laten overtuigend zien dat een groot deel van de deelnemende proefpersonen zelfs de meest sterk ruikende aspergeplas niet herkennen. Er is sprake van anosmia: het onvermogen een geur te kunnen ruiken. Drie onderzoeken suggereren een hoge frequentie van anosmia: maar liefst 75 procent van de mensen zou aspergeplas niet kunnen ruiken.

Bij aspergeplas speelt kortom een excretie- en perceptiemechanisme. De redactie van Bionieuws ging de uitdaging aan om beide theorieën en de eigen genetische constitutie te toetsen. Zowel voor als na een aspergemaaltijd (een kop aspergesoep plus 400 gram asperges) werden door vier redacteuren urinemonsters geproduceerd in luchtdichte, verzegelde urinecontainers. Om kleurherkenning uit te sluiten werden de monsters geblindeerd afgeleverd en gecodeerd. Tevens leverden twee niet betrokken personen een controleplas.

Voorafgaand aan de test werden de monsters tot 37 graden verwarmd en iedere proefpersoon moest individueel in een testruimte de containers keuren. De resultaten van de geurherkenning bleken zeer consistent tussen de proefpersonen. Alle redacteuren bleken in staat tot productie van stank en tot geurherkenning. Wel verschilt de waardering van aspergeplas, die door sommigen kokhalzend als ‘uiterst walgelijk’ werd gekwalificeerd. De conclusie luidt dat alle redacteuren in staat zijn tot zowel excretie als perceptie, maar de steekproef (n=4) is te klein om bredere conclusies te trekken.

Voor het gehele onderzoeksveld rond asperge-urine geldt dat de definitieve bewijsvoering met robuuste controles na decennia van onderzoek nog steeds ontbreekt. Er is vooral behoefte aan grote steekproeven (eventueel families) met objectieve controle van de geurstoffen door gaschromatografie; niet ruiken zou ook te maken kunnen hebben met een te lage concentratie voor detectie door de menselijke neus.
Spruitjeslucht

Aspergeplas dankt zijn geur aan zwavelverbindingen, zoveel is wel zeker. Als de lucht boven een aspergeplas met gaschromatografie wordt bemonsterd, zijn er zes stoffen aanwezig in een paar duizend maal hogere concentraties ten opzichte van gewone urine. Bovendien zijn ze nauwelijks aantoonbaar of afwezig bij mensen die geen aspergegeur kunnen produceren: methaanethiol, dimethylsulfide, dimethyldisulfide, bis (methylthio) methaan, dimethylsulfoxide en dimethylsulfon. Met deze stoffen kan kunstmatige aspergeplasgeur worden samengesteld.

De grootste stinkers zijn methaanethiol en dimethylsulfide, tevens de essentiële onderdelen van het smaakpalet van koolsoorten – spruitjeslucht! – en andere gekookte groenten. Als in die twee stoffen de zwavel geoxideerd wordt ontstaan dimethylsulfoxide en sulfon die een zoetig aroma geven. Bis(methylthio) methaan komt ook voor in truffels en kreeft. Het wordt in de voedselindustrie gebruikt om ui, knoflook- en asperge- aroma na te bootsen.

191811_962_1204731984585-115243_962_1091531123020-asperges.jpg

Aspergeplas ontleent zijn geur aan zes vluchtige zwavelverbindingen, die (vermoedelijk) ontstaan uit methaanethiol, na afbraak van de voor asperges unieke stof asparagusinezuur.
Zwavel

Dergelijke kleine, vluchtige zwavelverbindingen zou het menselijk lichaam direct afbreken, als ze al niet vervliegen tijdens het koken. Ze moeten daarom afkomstig zijn van een voorloperstof, die stabiel genoeg is om verhitting en passage door de mens te doorstaan. Asparagusinezuur is de meest waarschijnlijke kandidaat. Als de pure stof aan proefpersonen wordt gegeven gaan ze aspergeplas produceren. Die verbinding, of een daarvan afgeleide instabiele intermediair, ontleedt vermoedelijk in de urine tot de vluchtige geurstoffen.

Asparagusinezuur is betrokken bij de afweer tegen nematoden in jonge aspergescheuten. Asperges worden al gegeten sinds de Romeinen, maar de eerste vermeldingen van aspergeplas dateren pas van het begin van de achttiende eeuw. Opmerkelijk genoeg valt dat samen met het begin van het gebruik van zwavel en sulfaat bevattende meststoffen, om de smaak van asperges te verbeteren. Mogelijk beïnvloedt de zwavel in de bodem het asparagusinezuurgehalte in de asperge.

Er zijn allerlei enzymatische en biochemische verklaringen hoe asparagusinezuur tot de vluchtige zwavelverbindingen kan worden omgezet. Maar zoals Steve Mitchell, de Britse autoriteit op dit gebied, al opmerkte is zelfs nog niet bewezen of niet-stinkplassers bepaalde enzymactiviteit missen of dat ze simpelweg het asparagusinezuur niet opnemen uit de darmen. De aspergeplas blijft voorlopig intrigeren.

Bron
douche-eendjezondag 8 mei 2011 @ 18:30
Zo, dat was de eerste keer asperges dit jaar O+. Ik heb het kookwater; schillen&kontjes nog in de pan zitten... iemand een receptje voor fijne aspergesoep?

[ Bericht 27% gewijzigd door douche-eendje op 08-05-2011 18:51:29 ]
motorbloempjezondag 8 mei 2011 @ 19:40
Weet iemand omgeving Nijmegen nog een goede aspergeboer? Heb overigens een voorkeur voor groene asperges :9 maar vind witte zo nu en dan ook lekker. En ik ga binnenkort de Hollandaise van Piet 's proberen :9
Physicszondag 8 mei 2011 @ 21:12
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 mei 2011 08:36 schreef Fes1-2 het volgende:
Ik heb een hekel aan asperges
Smerige troep vind ik het.
Cat-astrophezondag 8 mei 2011 @ 22:02
quote:
0s.gif Op zondag 8 mei 2011 21:12 schreef Physics het volgende:

[..]

Smerige troep vind ik het.
Des te meer voor ons! *O*
HaverMoutKoekjemaandag 9 mei 2011 @ 12:19
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 mei 2011 19:09 schreef Zith het volgende:
Mijn plas gaat er altijd zo van stinken :{
bij mij ook :Y
golfermaandag 9 mei 2011 @ 14:49
We waren een weekend op Texel en daar natuurlijk bij boer Bert en Meina Keijser net buiten Den Burg even een kilootje superverse dikke asperges van het land gehaald. Zit een typische beetje ziltige smaak aan die Texelse.
Trouwens ze hebben een hele grappige aspergeschil-machine laten ontwikkelen. Alles laten schillen koste 1 euro extra en je krijgt op verzoek een flinke zak schillen mee om soep van te maken. :9

[ Bericht 5% gewijzigd door golfer op 09-05-2011 15:21:13 ]
fotostartermaandag 9 mei 2011 @ 21:46
quote:
0s.gif Op zondag 8 mei 2011 19:40 schreef motorbloempje het volgende:
Weet iemand omgeving Nijmegen nog een goede aspergeboer? Heb overigens een voorkeur voor groene asperges :9 maar vind witte zo nu en dan ook lekker. En ik ga binnenkort de Hollandaise van Piet 's proberen :9
Afferden bij Druten zit een tuinwinkel volgens mij. Wellicht hebben die ze :)
Thoricalmaandag 9 mei 2011 @ 23:33
Misschien doe ik iets verkeerd?
Maar ik vind het helemaal nog niet zo makkelijk om lekkere asperges op tafel te zetten.
a) koop ze zo vers mogelijk? In de stad is dat geen sinecure zelfs op de markt vind ik de snijvlakken er al oud en bruin uitzien.
b) schil je ze rondom met een dunschiller dan heb je als vingerdikke asperges hebt bijna meer afval dan eetbaar zeker als je het onderste gedeelte er ook nog eens afknakt. afgedekt onder een vochtige doek tot bereiding.
c)schillen en onderste stukken in wat koud water niet te veel rustig een boullion laten worden.
d)de geschilde asperges in een afgedekte schaal met een paar eetlepels aspergeboullion in de magnetron 4 minuten op vol vermogen en een paar minuten laten rusten.
Vragen, zout, rondom schillen,wat is vers en is die magnetron wel zo'n goed idee?
(de asperges zijn wel aldente maar zelf houd ik niet van groenten zonder bite)
golfermaandag 9 mei 2011 @ 23:49
Veel antwoorden op jouw vragen kan je hier vinden.
LeeHarveyOswalddinsdag 10 mei 2011 @ 00:03
Vandaag een aspergeschiller gekocht. Morgen ga ik'm terug brengen.

Handig-aspergeschiller_groot.jpg

Lijkt ideaal, zes mesjes, asperge erdoor, klaar. Nou, niet dus. Hij slaat consequent 1/3e van de asperge over, en qua dikte gaat er 1/3e van de asperge af. En dan kan je dus alsnog met de dunschiller aan de slag.

Ik had 700 gram asperges, ik had 300 gram schillen (Voor ik met de dunschiller de restjes ging doen, je bent dus de halve asperge kwijt).
WaywardOnedinsdag 10 mei 2011 @ 00:38
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 mei 2011 00:03 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Vandaag een aspergeschiller gekocht. Morgen ga ik'm terug brengen.

[ afbeelding ]

Lijkt ideaal, zes mesjes, asperge erdoor, klaar. Nou, niet dus. Hij slaat consequent 1/3e van de asperge over, en qua dikte gaat er 1/3e van de asperge af. En dan kan je dus alsnog met de dunschiller aan de slag.

Ik had 700 gram asperges, ik had 300 gram schillen (Voor ik met de dunschiller de restjes ging doen, je bent dus de halve asperge kwijt).
:')
Dat krijg je als je te lui bent om het op de normale manier te schillen.
Serieus... mensen die denken dat overal wel een apparaatje voor is en dat het werkt.
In professionele keukens staan ze ook nog met een standaard dunschillertje te schillen. Laat je niet verleiden door dit soort rommel. Zonde van je geld.
golferdinsdag 10 mei 2011 @ 00:59
Wij hebben thuis deze schiller, doet het prima:
aspergeschiller.jpg

Maar een gewone dunschiller voldoet ook prima:
308955.jpg

Op Texel bij de boer waar we verse lieten schillen hadden ze deze briljante:
P1010137.JPG

filmpje
Pregodinsdag 10 mei 2011 @ 01:07
quote:
0s.gif Op zondag 9 mei 2010 10:15 schreef Tezz het volgende:
Groene asperges eet ik het liefst door ze kort voor te koken en daarna te grillen met zeezout en olijfolie.
O+
Tezzdinsdag 10 mei 2011 @ 07:18
quote:
0s.gif Op donderdag 5 mei 2011 22:51 schreef Yvesss het volgende:
Als je die 'piemschuimknisper' hoort bij het langswrijven, zijn ze qua vochtbalans wel OK. De kenner weet wat ik bedoel. En die vind je ook in de supermarkt. Verfijnde smaak van de asperges uit diezelfde supermarkt is dan weer een heel ander verhaal. Maar voor die prijs zeur je ook niet. Blijft lekker.
Nou, ik heb de afgelopen twee weken eenmaal asperges gegeten uit de supermarkt en eenmaal asperges recht van het land en geloof me: een wereld van verschil qua smaak!

Asperges horen onder water bewaard te worden en niet twee dagen (of langer) in een koelcel te liggen voordat ze in je pan belanden...

De supermarktasperges gaven overigens wel een lekkere soep (schillen en 'kontjes' ingekookt en in dat vocht de asperges weer gekookt en daarna soep van gemaakt).
#ANONIEMdinsdag 10 mei 2011 @ 07:20
quote:
0s.gif Op zondag 8 mei 2011 19:40 schreef motorbloempje het volgende:
Weet iemand omgeving Nijmegen nog een goede aspergeboer? Heb overigens een voorkeur voor groene asperges :9 maar vind witte zo nu en dan ook lekker. En ik ga binnenkort de Hollandaise van Piet 's proberen :9
Als je vanuit Overasselt richting St. Walrick rijdt, bij het pannekoekenhuis linksaf. Dan heb je na een paar honderd meter aan je linkerhand een boer die fantastische asperges heeft. Je kan er ook van de andere kant, uit richting Wychen naar toe rijden.
LeeHarveyOswalddinsdag 10 mei 2011 @ 09:30
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 mei 2011 00:38 schreef WaywardOne het volgende:

[..]

:')
Dat krijg je als je te lui bent om het op de normale manier te schillen.
Serieus... mensen die denken dat overal wel een apparaatje voor is en dat het werkt.
In professionele keukens staan ze ook nog met een standaard dunschillertje te schillen. Laat je niet verleiden door dit soort rommel. Zonde van je geld.
In theorie werkt het apparaat prima. Ze hadden alleen de hoek van de messen iets anders moeten maken, en er hadden twee mesjes meer in moeten zitten.

Hij schilt nu 1 kant heel erg dik af. En de andere kant niet.
golferdinsdag 10 mei 2011 @ 14:20
Nu maar weer eens een lekker soepje aan het maken van de schillen die we gisteren uit Texel meegenomen hebben.
uniekhoorndinsdag 10 mei 2011 @ 15:59
Nog lekkere recepten voor de soep??
fratsmandinsdag 10 mei 2011 @ 16:19
Ik krijg ze vrijdag weer, krijg ik net te horen. :9~
golferdinsdag 10 mei 2011 @ 16:26
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 mei 2011 15:59 schreef uniekhoorn het volgende:
Nog lekkere recepten voor de soep??
Gewoon ouderwets volgens dit recept:
http://www.smulweb.nl/124784/koken/recept/Ouderwetse-Aspergesoep
Yvesssdinsdag 10 mei 2011 @ 21:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 mei 2011 07:18 schreef Tezz het volgende:

[..]

Nou, ik heb de afgelopen twee weken eenmaal asperges gegeten uit de supermarkt en eenmaal asperges recht van het land en geloof me: een wereld van verschil qua smaak!

Asperges horen onder water bewaard te worden en niet twee dagen (of langer) in een koelcel te liggen voordat ze in je pan belanden...

De supermarktasperges gaven overigens wel een lekkere soep (schillen en 'kontjes' ingekookt en in dat vocht de asperges weer gekookt en daarna soep van gemaakt).
Ik geloof je meteen. Want ondanks dat de supermarktasperges goed waren qua bite, vond ik de smaak wat vlak. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat ivm. tijdstip van koken ik alleen water heb gebruikt. Zonder suiker, zout of aspergeschillen. Maar ik ga Donderdagmiddag maar eens naar de enige aspergeboer die deze regio rijk is.
#ANONIEMzondag 15 mei 2011 @ 16:46
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 mei 2011 07:20 schreef ..-._---_-.- het volgende:

[..]

Als je vanuit Overasselt richting St. Walrick rijdt, bij het pannekoekenhuis linksaf. Dan heb je na een paar honderd meter aan je linkerhand een boer die fantastische asperges heeft. Je kan er ook van de andere kant, uit richting Wychen naar toe rijden.
Ben er vandaag geweest, officieel heet het daar Alverna. Ik ga nu schillen :).

large_upload.jpg
fratsmanzondag 15 mei 2011 @ 17:29
Ik heb er alweer zin in. :@ Tot wanneer duurt het Aspergesseizoen?
douche-eendjezondag 15 mei 2011 @ 19:05
quote:
0s.gif Op zondag 15 mei 2011 17:29 schreef fratsman het volgende:
Ik heb er alweer zin in. :@ Tot wanneer duurt het Aspergesseizoen?
Tot eind juni :) Ik heb ook weer zin in asperges, kan van het weekend wel weer :9
essentieelzondag 15 mei 2011 @ 19:14
verschil tussen supermarkt en 'van de boer' is echt enorm... maar ben verder niet zo'n fan; het begint goed, en hoe verder naar het einde, hoe harder en smakelozer.
Sjeenmaandag 16 mei 2011 @ 12:18
Die van de boer hier waren zeer goed bevallen vorige week, morgen dus maar weer halen :D

Ik schil ze overigens hiermee:
38040-050.jpg
TheaterMaMadonderdag 19 mei 2011 @ 13:43
quote:
0s.gif Op zondag 15 mei 2011 19:05 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Tot eind juni :) Ik heb ook weer zin in asperges, kan van het weekend wel weer :9
het aspergeseizoen zal dit jaar wel eerder eindigen omdat het ook veel vroeger begonnen is
markmarkmarkmaandag 30 mei 2011 @ 20:55
quote:
Ingrediënten
500 g witte asperges
4 pakjes roomboterbladerdeeg (diepvries), ontdooid
1 ei, alleen het geel
25 g boter
1 sjalot, gesnipperd
50 ml vermout extra dry (fles 0.75 liter)
1 beker slagroom (250 ml)
2 pakjes gerookte zalmfilet (a 100 g)
Materialen
bakpapier
Bereiden
1. Schil de asperges en verwijder de houtachtige onderkant. Leg de asperges in een pan met koud water en breng het water aan de kook. Kook de asperges 5 min. en zet het vuur uit. Laat ze nog ca. 10 min. met de deksel op de pan staan tot ze gaar, maar nogwel stevig zijn. 2. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Halveer de plakjes bladerdeeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik er met een vork gaatjes in. Klop het eigeel los en bestrijk hier het bladerdeeg mee. Bak in de oven in ca. 8 min. goudbruin. Neem uit de oven en laat afkoelen. 3. Verhit ondertussen de boter in een steelpan en fruit de sjalot 3 min. Voeg de Martini toe en laat 3 min. inkoken. Voeg de slagroom toe en laat op laag vuur nog ca. 8 min. inkoken. Zeef de saus en beng op smaak met peper en zout. 4. Halveer de asperges in de lengte. Leg op elk bord een plakje bladerdeeg. Leg hier een plakje zalm op en vervolgens 3 halve asperges. Schep er wat saus over. Herhaal vanaf het plakje zalm en dek af met een plakje bladerdeeg.
zo eet ik ze het liefst.
alleen geen martini erin en de saus niet zeven, en heel fijn gesneden rode paprika erin.
FkTwkGs2012maandag 30 mei 2011 @ 20:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 mei 2011 09:30 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

In theorie werkt het apparaat prima. Ze hadden alleen de hoek van de messen iets anders moeten maken, en er hadden twee mesjes meer in moeten zitten.

Hij schilt nu 1 kant heel erg dik af. En de andere kant niet.
Ook in de keuken geldt; KISS O+

http://en.wikipedia.org/wiki/KISS_principle