abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zaterdag 8 mei 2010 @ 22:55:09 #1
132170 TheaterMaMa
levenskunstenaar
pi_81195246
Dames en heren van het culinaire verblijdt en verras mij met uw creatieve visie op de asperge
alstublieft
Niet naar wat men is wordt men beoordeeld, maar naar wat men schijnt
pi_81195992
tvp, ik heb vandaag een kilo asperges gekocht en heb ze nog nooit van mijn leven zelf bereid.
Ben wat verwend/ verziekt met de asperges uit pot.
this bitch bites
pi_81196434
Gewoon met boter, ham en ei
The rock candy's melted, only diamonds now remain
pi_81196652
Half gaargekookt in een quiche met goede ham, oude kaas en peterselie. Errug lekker!

Dit doe ik overigens pas als ik een keer of 2-3 gewoon asperges gewoon gekookt heb gegeten. Goede apserges hebben neits extra nodig! (nouja, een goed glas witte wijn misschien )
Whatever...
  zondag 9 mei 2010 @ 10:12:51 #5
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81204943
Ik eet asperges het liefst met wat nieuwe aardappels (van malta of cyprus) en een klassieke hollandaise (dus niet uit een pakje)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81204978
Witte asperges eet ik het liefst traditioneel: met peterselieboter, beenham en een eitje. Daarnaast een dotje aardappelpurree.

Groene asperges eet ik het liefst door ze kort voor te koken en daarna te grillen met zeezout en olijfolie.
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  zondag 9 mei 2010 @ 11:46:04 #7
296595 foodlover
live and learn
pi_81206585
Zag ze in de supermarkt liggen, zo open en bloot, is echt niet goed, je moet ze afdekken met een vochtige doek, dus maar niet gekocht, eet ze wel weer eens lekker vers uit de grond bij ouders in Limburg.
pi_81207068
quote:
Op zaterdag 8 mei 2010 23:22 schreef LastRequest het volgende:
Gewoon met boter, ham en ei
precies

Ik eet ze morgen weer
"Wie niet gelooft in wonderen, is geen realist."
  zondag 9 mei 2010 @ 12:07:01 #9
271665 08gnoT.
Mwoooaahhh!!
pi_81207123
Ham, ei, en mayo hier. En verse is echt 1000x lekkerdr dan uit pot.
[PAINT] Wat gebeurt er bij de formaties #1 -- #2 -- #3 -- #4 -- #5 -- #6 -- #7 -- #8 -- #9 -- #10
Steun de strijd voor een indianenforum!
  zondag 9 mei 2010 @ 12:15:42 #10
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81207388
quote:
Op zondag 9 mei 2010 11:46 schreef foodlover het volgende:
Zag ze in de supermarkt liggen, zo open en bloot, is echt niet goed, je moet ze afdekken met een vochtige doek, dus maar niet gekocht, eet ze wel weer eens lekker vers uit de grond bij ouders in Limburg.
Ik zou echt nooit en te nimmer asperges bij een supermarkt kopen.
typisch iets wat ik direct van de boer koop.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 9 mei 2010 @ 13:00:02 #11
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_81208990
Maak er vooral soep van. Met boter en kookroom erbij. Heerlijk.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  zondag 9 mei 2010 @ 14:04:32 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81211233
quote:
Op zondag 9 mei 2010 13:00 schreef golfer het volgende:
Maak er vooral soep van. Met boter en kookroom erbij. Heerlijk.
Waarom gebruik je koksroom? Gewoon echte room gebruiken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 9 mei 2010 @ 14:19:15 #13
132170 TheaterMaMa
levenskunstenaar
pi_81211812
quote:
Op zaterdag 8 mei 2010 23:11 schreef RedBitch het volgende:
tvp, ik heb vandaag een kilo asperges gekocht en heb ze nog nooit van mijn leven zelf bereid.
Ben wat verwend/ verziekt met de asperges uit pot.
dan ben je zeker verziekt ja, ik heb ooit bij de opening van het aspergeseizoen op een culinairfestival bij een van de restaurants die zich aldaar presenteerden een salade gekregen met asperges uit pot, ja daar betaal ik dus niet voor he

vrij traditioneel allemaal wel, op de quiche na, bedoel je dat je ze eerst blancheert voordat ze in de quiche gaan, of dat ze nog half rauw zijn als je ze eet?

Wat te denken van asperges met zalm?
Of in een pasta?
vind men dat zonde?
Niet naar wat men is wordt men beoordeeld, maar naar wat men schijnt
pi_81221572
De eerste van het seizoen worden op de klassieke manier gegeten. Later in het seizoen probeer ik ook wat nieuwe recepten uit.
pi_81244249
Zelf ben ik van mening dat met het koken van asperges alle smaak verloren gaat in het water. Lekker voor soep, maar niet om zo te eten. Ik roerbak asperges in boter.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_81246047
Lekker in risotto ook! Bouillion met schillen maken.

Of met tagliatelle, gepocheerde zalm en kruidensabayon. Vind dat laatste sowieso lekkerder als een traditionele dikke saus bij asperges.
Sweet and innocent...
  maandag 10 mei 2010 @ 15:26:33 #17
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81254739
quote:
Op maandag 10 mei 2010 10:36 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Zelf ben ik van mening dat met het koken van asperges alle smaak verloren gaat in het water. Lekker voor soep, maar niet om zo te eten. Ik roerbak asperges in boter.
Schil de asperges eens en kook de schillen een half uurtje in wat water. In dat water kook je dan je asperges. Het kooknat smaakt net zo aspergeachtig als de asperge. Dat nat uiteraard invriezen en nog een keer gebruiken voor de volgende asperges, als je er eerste weer de schillen in hebt gekookt uiteraard.
Dit kookvocht kan je ook als basis gebruiken voor een aspergesoep. Die smaakt dan zo naar asperges dat je haast denkt dat het kunstmatig aroma is.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator / Miss SHO maandag 10 mei 2010 @ 16:54:06 #18
22592 crew  Ole
pi_81258198
quote:
Op zondag 9 mei 2010 12:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik zou echt nooit en te nimmer asperges bij een supermarkt kopen.
typisch iets wat ik direct van de boer koop.
Helaas gaat dat een beetje lastig in de stad.
Anders zou ik dat zeker doen!

En ik eet ze toch het liefst 'traditioneel' met ham, eieren een roomboter en goede aardappels
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_81258450
geen zin in stink pis
When you look inside a girls heart, you would see how much she cries. You'll find hidden secrets, best friends and lies. But what you'd see the most is how hard it is to stray strong when nothing's right and everything's wrong.
  maandag 10 mei 2010 @ 17:09:44 #20
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81258808
quote:
Op maandag 10 mei 2010 16:54 schreef Ole het volgende:

[..]

Helaas gaat dat een beetje lastig in de stad.
Anders zou ik dat zeker doen!

En ik eet ze toch het liefst 'traditioneel' met ham, eieren een roomboter en goede aardappels
Stukkie rijden?
En anders de markt, die zijn vaak nog beter dan Supermarkt, of groentenspecialist?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81258983
Ik eet ze vanavond. Van een aspergeboer op de veluwe.
Maak er een hollandaise saus bij.
Met ei, ham en puree.
Hebben jullie een voorkeur voor dunne of dikke asperges?
Ikzelf heb het liefst dikke.
  maandag 10 mei 2010 @ 17:17:26 #22
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81259118
Ik neem altijd de dikke, minder schilverlies per kilo
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 10 mei 2010 @ 17:18:18 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81259158
quote:
Op maandag 10 mei 2010 17:00 schreef Lelieblaadje het volgende:
geen zin in stink pis
open jij dan een kip patat en appelmoes topic?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 10 mei 2010 @ 20:02:43 #24
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_81266323
Komende Hemelvaart weer vers van de boer
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_81266468
Asperges!

Gewoon ouderwets met ham en ei en een botersausje graag.
pi_81266628
quote:
Op maandag 10 mei 2010 15:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Schil de asperges eens en kook de schillen een half uurtje in wat water. In dat water kook je dan je asperges. Het kooknat smaakt net zo aspergeachtig als de asperge. Dat nat uiteraard invriezen en nog een keer gebruiken voor de volgende asperges, als je er eerste weer de schillen in hebt gekookt uiteraard.
Dit kookvocht kan je ook als basis gebruiken voor een aspergesoep. Die smaakt dan zo naar asperges dat je haast denkt dat het kunstmatig aroma is.
stom dat ik daar nooit zelf aan heb gedacht...

Maar bedankt voor je tip, nu waren ze nog lekkerder dan anders
"Wie niet gelooft in wonderen, is geen realist."
  maandag 10 mei 2010 @ 20:11:05 #27
244544 Chances
Pleasure!
pi_81266665
quote:
Op zaterdag 8 mei 2010 23:22 schreef LastRequest het volgende:
Gewoon met boter, ham en ei
En kaas!
Pleasure!
  maandag 10 mei 2010 @ 20:52:36 #28
132170 TheaterMaMa
levenskunstenaar
pi_81268756
quote:
Op maandag 10 mei 2010 20:10 schreef progje het volgende:

[..]

stom dat ik daar nooit zelf aan heb gedacht...

Maar bedankt voor je tip, nu waren ze nog lekkerder dan anders
wordt dat vocht op een gegeven moment niet te bruin?
en hoe vaak kun je zo dat vocht "recyclen"?
Niet naar wat men is wordt men beoordeeld, maar naar wat men schijnt
  maandag 10 mei 2010 @ 21:46:09 #29
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81271959
quote:
Op maandag 10 mei 2010 20:52 schreef TheaterMaMa het volgende:

[..]

wordt dat vocht op een gegeven moment niet te bruin?
en hoe vaak kun je zo dat vocht "recyclen"?
Neuh, het wordt beige op zijn ergst, maar dat zie je niet aan de asperges. En na een keer of 3 maak ik er echt soep van, en die wordt me lekker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81275523
In de nieuwe Boodschappen stonden ook allerlei aspergerecepten.
www.boodschappen.nl
pi_81277211
quote:
Op maandag 10 mei 2010 15:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Schil de asperges eens en kook de schillen een half uurtje in wat water. In dat water kook je dan je asperges. Het kooknat smaakt net zo aspergeachtig als de asperge. Dat nat uiteraard invriezen en nog een keer gebruiken voor de volgende asperges, als je er eerste weer de schillen in hebt gekookt uiteraard.
Dit kookvocht kan je ook als basis gebruiken voor een aspergesoep. Die smaakt dan zo naar asperges dat je haast denkt dat het kunstmatig aroma is.
Je kunt ze ook confijten in olie. De smaakstoffen in asperges lossen namelijk wel op in water, maar niet in olie. Je kunt het beste een neutrale olie nemen (zonnebloemolie) en je hebt een thermometer nodig. De olie verwarmen voor je de geschilde asperges er in legt. De olie mag niet te heet worden, want het water in de asperges mag niet gaan koken. Tussen de 15 en 20 minuten, afhankelijk van de dikte, op 90 graden.
  maandag 10 mei 2010 @ 23:33:48 #32
132170 TheaterMaMa
levenskunstenaar
pi_81278499
quote:
Op maandag 10 mei 2010 23:09 schreef ..-._---_-.- het volgende:

[..]

Je kunt ze ook confijten in olie. De smaakstoffen in asperges lossen namelijk wel op in water, maar niet in olie. Je kunt het beste een neutrale olie nemen (zonnebloemolie) en je hebt een thermometer nodig. De olie verwarmen voor je de geschilde asperges er in legt. De olie mag niet te heet worden, want het water in de asperges mag niet gaan koken. Tussen de 15 en 20 minuten, afhankelijk van de dikte, op 90 graden.
dit is een hele bijzondere
Niet naar wat men is wordt men beoordeeld, maar naar wat men schijnt
  dinsdag 11 mei 2010 @ 00:19:07 #33
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_81280286
quote:
Op maandag 10 mei 2010 23:09 schreef ..-._---_-.- het volgende:


Je kunt ze ook confijten in olie. De smaakstoffen in asperges lossen namelijk wel op in water, maar niet in olie. Je kunt het beste een neutrale olie nemen (zonnebloemolie) en je hebt een thermometer nodig. De olie verwarmen voor je de geschilde asperges er in legt. De olie mag niet te heet worden, want het water in de asperges mag niet gaan koken. Tussen de 15 en 20 minuten, afhankelijk van de dikte, op 90 graden.
Alsof een huis-tuin-en-keukenkok dit allemaal gaat doen.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  dinsdag 11 mei 2010 @ 00:25:34 #34
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_81280457
Ja, deze huis-tuin-en-keukenkok heeft dat ooit gedaan ja. Vorig jaar.
Was geen succes. Ten eerste had ik wel 2 flessen olie nodig voordat alles onder stond. Dure aangelegenheid, want die olie ga je niet later nog eens gebruiken om lekker in te bakken. Ten tweede was er ondanks de thermometer vast toch iets misgegaan, want de olie rook/smaakte heeel erg naar asperges. En de asperges waren en bleven vet.

Dit jaar deed ik het beter. Asperges vacuum verpakt, samen met een klont boter en peper/zout. En dat een half uurtje in een warm waterbad van 85 graden celsius. Helemaal goed, want boter wil je sowieso.
In eerste instantie denk je, "oei, te knapperig, te rauw", maar dat was dus helemaal niet zo. Ze hadden een bite, maar waren evengoed heerlijk zacht en sappig.
  dinsdag 11 mei 2010 @ 00:28:34 #35
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_81280536
En we hebben natuurlijk allemaal thuis een vacumeerder om vacuüm te verpakken een waterbad die op constante temperatuur blijft.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  dinsdag 11 mei 2010 @ 00:35:41 #36
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_81280729


En vandaag geroerbakt. Zeven minuten in de arachideolie, hoog, hoog vuur. Dan nog even een sausje van lichte sojasaus, shaoxing wijn en suiker erbij en in laten koken. Echt heerlijk! Voor als je een beetje uitgekeken bent op de boter, ei en ham.

[ Bericht 2% gewijzigd door RobinOok op 11-05-2010 02:30:07 ]
  dinsdag 11 mei 2010 @ 00:37:52 #37
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_81280787
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 00:28 schreef golfer het volgende:
En we hebben natuurlijk allemaal thuis een vacumeerder om vacuüm te verpakken een waterbad die op constante temperatuur blijft.
Ja, nee, maar toch ben ik een huis-tuin en keukenkok!
En voor dat zogenaamde konfijten, wat mij dus niet beviel, daarvoor heb je geen ingewikkelde apparaten nodig. Zeggen ze. Ik kan het dus niet aanraden, maar toch, er schijnen mensen te zijn die het wel is bevallen.
pi_81283749
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 00:19 schreef golfer het volgende:

[..]

Alsof een huis-tuin-en-keukenkok dit allemaal gaat doen.
Ehhh Golfer, ikke, huis-tuin-en-keukenkok to the max doe dat ook!
Ik recycle het vocht niet, dat dan weer niet, maar de schillen kook ik zeker! Probeer het eens, je soep wordt er echt lekkerder van...
En nog een tip: als ik de asperges kook voeg ik een lepeltje suiker aan het water toe. Dat deed oma vroeger altijd en oh wat waren de asperges daar lekker.....

EDIT: het is nog vroeg..... Ik zie nog dat jij een hele andere post quotte in plaats van het schillenverhaal. Sorry sorry sorry ik slaap nog half denk ik.
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  dinsdag 11 mei 2010 @ 07:34:17 #39
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81283825
quote:
Op maandag 10 mei 2010 23:09 schreef ..-._---_-.- het volgende:

[..]

Je kunt ze ook confijten in olie. De smaakstoffen in asperges lossen namelijk wel op in water, maar niet in olie. Je kunt het beste een neutrale olie nemen (zonnebloemolie) en je hebt een thermometer nodig. De olie verwarmen voor je de geschilde asperges er in legt. De olie mag niet te heet worden, want het water in de asperges mag niet gaan koken. Tussen de 15 en 20 minuten, afhankelijk van de dikte, op 90 graden.
lijkt mij nu niet lekker, als je dit al doet dan in boter met wellicht een beetje witte wijn, worteltjes worden goddelijk op die manier.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 11 mei 2010 @ 15:28:34 #40
132170 TheaterMaMa
levenskunstenaar
pi_81298947
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 00:19 schreef golfer het volgende:

[..]

Alsof een huis-tuin-en-keukenkok dit allemaal gaat doen.
Ik zou niet weten waarom niet
Niet naar wat men is wordt men beoordeeld, maar naar wat men schijnt
  dinsdag 11 mei 2010 @ 15:29:40 #41
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81299010
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 00:19 schreef golfer het volgende:

[..]

Alsof een huis-tuin-en-keukenkok dit allemaal gaat doen.
Juist de hobbykok doet vaak veel moeilijker over dingen dan de profkok.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81299117
Wij eten ze vanavond ook Denk dat ik ze gewoon schil, kook in kookvocht van de schillen (goeie tip Piet!) en dan eet met purree, sausje, ham en ei
  dinsdag 11 mei 2010 @ 17:44:50 #43
132170 TheaterMaMa
levenskunstenaar
pi_81305329
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 15:29 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Juist de hobbykok doet vaak veel moeilijker over dingen dan de profkok.
precies te veel werk is te duur in een restaurant
Niet naar wat men is wordt men beoordeeld, maar naar wat men schijnt
  dinsdag 11 mei 2010 @ 18:32:13 #44
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81307164
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 17:44 schreef TheaterMaMa het volgende:

[..]

precies te veel werk is te duur in een restaurant
Nee, dat is het niet.
Een vakman werkt gewoon anders.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 12 mei 2010 @ 16:14:31 #45
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_81345552
Vanavond wordt het dit:
Verse asperges eerst voorkoken en droogdeppen.
Gerold in ham en besmeerd met Philadelphia light met bieslook.
Doe de rolletjes in een schaal en strooi er wat geraspte 30+ kaas op.
In een voorverwarmde oven (200 graden) 10 minuten laten verwarmen.
Over de warme schotel 2 gekookte eieren verkruimelen.

En natuurlijk trek ik van de schillen en de kontjes weer een heerlijk soepje.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_81345624
quote:
Op woensdag 12 mei 2010 16:14 schreef golfer het volgende:
Vanavond wordt het dit:
Verse asperges eerst voorkoken en droogdeppen.
Gerold in ham en besmeerd met Philadelphia light met bieslook.
Doe de rolletjes in een schaal en strooi er wat geraspte 30+ kaas op.
In een voorverwarmde oven (200 graden) 10 minuten laten verwarmen.
Over de warme schotel 2 gekookte eieren verkruimelen.

En natuurlijk trek ik van de schillen en de kontjes weer een heerlijk soepje.
Klinkt goed, maar drooggedept en dan in de oven, worden ze daar niet te droog van?
  woensdag 12 mei 2010 @ 16:21:22 #47
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_81345855
quote:
Op woensdag 12 mei 2010 16:16 schreef fratsman het volgende:


Klinkt goed, maar drooggedept en dan in de oven, worden ze daar niet te droog van?
Ik denk ook dat ik ze even besprenkel met wat goede olijfolie.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_81346002
Maar uh, hoe maak je dan precies soep van dat kookvocht? Heb gister toch maar alles weggespoeld want ik wist niet wat ik ermee moest
pi_81346160
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 00:25 schreef RobinOok het volgende:
Ja, deze huis-tuin-en-keukenkok heeft dat ooit gedaan ja. Vorig jaar.
Was geen succes. Ten eerste had ik wel 2 flessen olie nodig voordat alles onder stond. Dure aangelegenheid, want die olie ga je niet later nog eens gebruiken om lekker in te bakken. Ten tweede was er ondanks de thermometer vast toch iets misgegaan, want de olie rook/smaakte heeel erg naar asperges. En de asperges waren en bleven vet.

Dit jaar deed ik het beter. Asperges vacuum verpakt, samen met een klont boter en peper/zout. En dat een half uurtje in een warm waterbad van 85 graden celsius. Helemaal goed, want boter wil je sowieso.
In eerste instantie denk je, "oei, te knapperig, te rauw", maar dat was dus helemaal niet zo. Ze hadden een bite, maar waren evengoed heerlijk zacht en sappig.
Dit is eigenlijk een beetje het punt wat ik eerder probeerde te maken... bereid je asperges niet in water, maar in vet (boter ). In eerste instantie voldoet het niet aan je verwachting want het is niet snottig. Maar het is zoveel lekkerder.

Boter + karwij + komijnzaad + asperges in de pan. Roerbakken, en op het laatst seranoham erbij
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_81346206
quote:
Op woensdag 12 mei 2010 16:25 schreef heaven7 het volgende:
Maar uh, hoe maak je dan precies soep van dat kookvocht? Heb gister toch maar alles weggespoeld want ik wist niet wat ik ermee moest
Schillen er in koken. Afgieten in andere pan. Wat zout er door, bakje creme fraiche (spelfouten voorbehouden), wat peper. Volgens mij was je er dan aardig.
La derecha oprime, la izquierda libera
  woensdag 12 mei 2010 @ 17:22:19 #51
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81348317
quote:
Op woensdag 12 mei 2010 16:25 schreef heaven7 het volgende:
Maar uh, hoe maak je dan precies soep van dat kookvocht? Heb gister toch maar alles weggespoeld want ik wist niet wat ik ermee moest
Bind het kookvocht met wat aardappel, snij een bloemige aardappel klein en kook deze in het vocht tot gaar. Staafmixer erin indien nodig. Waarom met aardappel? Omdat bloem de smaak minder maakt, en aardappel niet.
Breng op smaak met zout en peper, monteer af met een scheut room
Voeg gare aan stukken gesneden asperges toe.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81349182
Damn dat was makkelijk geweest Bedankt voor het recept iig! Volgende keer ga ik dat zeker doen
pi_81349664
Ik heb een tijdje terug ook verse grote witte asperges gekocht. Gewoon geschild gekookt en met zo'n supermarktsausje-uit-een-pakje gegeten. Was wel erg lekker, maar dichter bij de onderkant werd hij erg bitter, terwijl de bovenste helft meer zoet was. Ik had van de onderkant ongeveer 1,5cm afgesneden.

Hoort de onderkant bitter/houtig? Of had ik te weinig afgehakt? (ik vond het zo zonde om veel weg te snijden:P)
  woensdag 12 mei 2010 @ 20:23:12 #54
140414 Vandaag...
overwegend zonnig
pi_81355776
Je moet niet een standaard stuk afsnijden maar breken. Zachtjes de asperge een beetje knakken tot je het natuurlijk breekpunt voelt. Vanaf dan is het houterig.
pi_81357081
Maar dan moet je misschien 1/3 ervan weggooien. Waar je wel voor betaald. Wat zonde.
  woensdag 12 mei 2010 @ 21:04:58 #56
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_81357874
quote:
Op woensdag 12 mei 2010 20:48 schreef Cherryblossom het volgende:
Maar dan moet je misschien 1/3 ervan weggooien. Waar je wel voor betaald. Wat zonde.
Je eet liever bittere,oneetbare houterige uiteinden omdat je er voor betaald hebt?
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_81372001
Dikke asperges breken niet!

Had ook soep gemaakt en die was werkelijk heerlijk!

Had aan het kookvocht een kippenbouillonblokje toegevoegd. oeps blokje!!
Dat bij een roux gedaan.
Wat asperges erdoor geblenderd en nog een bergje aspergestukjes er door en wat peper.
  donderdag 13 mei 2010 @ 09:10:53 #58
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81372012
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 09:09 schreef kabouter.muts het volgende:
Dikke asperges breken niet!
Oh jawel, met een luide knak
Asperges die niet breken zijn oud.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 13 mei 2010 @ 09:11:53 #59
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81372018
quote:
Op woensdag 12 mei 2010 20:23 schreef Vandaag... het volgende:
Je moet niet een standaard stuk afsnijden maar breken. Zachtjes de asperge een beetje knakken tot je het natuurlijk breekpunt voelt. Vanaf dan is het houterig.
Doe dat eens met asperges die zo uit het land komen, die breken allemaal direct.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81372061
Nou niet al te lange dikke asperges hebben bij mij moeite om te knakken.
En ze waren vers, de dag na de pluk.
Waren ook wel errruuuug dik.
Ik had 4 asperges en dat woog samen 750 gram.
  donderdag 13 mei 2010 @ 09:28:03 #61
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81372179
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 09:17 schreef kabouter.muts het volgende:
Nou niet al te lange dikke asperges hebben bij mij moeite om te knakken.
En ze waren vers, de dag na de pluk.
Waren ook wel errruuuug dik.
Ik had 4 asperges en dat woog samen 750 gram.
Asperges moet je op de dag van de pluk eten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 13 mei 2010 @ 12:32:54 #62
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_81376400
Volgens mij geldt het alleen voor groene asperges, die truc van 'm zelf laten knakken waar ie wil.
Van de witte snij je gewoon beschaafd een stukje af. Wel effe voelen natuurlijk, aan het nieuwe uiteinde. Van die ouwe krengen uit de supermarkt moet natuurlijk meer af dan van asperges die 's ochtends nog op het land stonden.
pi_81377318
Nou ik had asperges van de supermarkt, die zonder vochtige doek 5 dagen in de koelkast laten liggen, het kontje er vanaf gesneden, goed geschild en ze waren heerlijk hoor.
  donderdag 13 mei 2010 @ 13:23:06 #64
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_81378023
Kan het me niet voorstellen.
  donderdag 13 mei 2010 @ 13:26:54 #65
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81378136
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 13:23 schreef RobinOok het volgende:
Kan het me niet voorstellen.
Ik ook niet.
Maar ik ken ook mensen die zweren bij van der valk, of denken dat hollandaise uit zo een pakje komt..
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81378279
Ja hoor doe maar lekker denigrerend. Ik vond ze erg lekker en dat jullie het je niet kunnen voorstellen is niet mijn probleem toch?
  donderdag 13 mei 2010 @ 13:31:37 #67
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_81378297
Inderdaad.
  donderdag 13 mei 2010 @ 13:40:00 #68
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81378605
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 13:31 schreef heaven7 het volgende:
Ja hoor doe maar lekker denigrerend. Ik vond ze erg lekker en dat jullie het je niet kunnen voorstellen is niet mijn probleem toch?
Trek het je niet aan, Robinook en ik zijn het soms ook verschrikkelijk niet eens met elkaar. Gisterenavond nog flink woorden gehad, en daarna weer goed gemaakt, toch, Robinook?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 13 mei 2010 @ 13:54:05 #69
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
  donderdag 13 mei 2010 @ 13:57:40 #70
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81379249
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 13:54 schreef RobinOok het volgende:

Heb alleen iets teveel gedronken gisteren geloof ik. Maar de tonijn was lekker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 13 mei 2010 @ 14:02:30 #71
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_81379415
Wat had ik ook alweer?
pi_81379459
Wij eten ook vaak asperges uit de supermarkt
Laat die betweters toch lekker H7
pi_81379537
Verse witte asperges zijn heerlijk en ik kan er na al die jaren nog steeds
van genieten Zo dus!
75 topics = FIN
  donderdag 13 mei 2010 @ 14:23:51 #74
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81380126
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 14:03 schreef Bluezz het volgende:
Wij eten ook vaak asperges uit de supermarkt
Laat die betweters toch lekker H7
Ja stel je voor, je zou kwaliteit kopen, vlees bij een goede slager, asperges en aarbeien van de boer ipv uit chili, giekenland of spanje.
Nee, mensen die commentaar hebben op de kwaliteit van groenten in de supermarkt zijn betweters.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81380344
Je mag er best commentaar op hebben en je zal ongetwijfeld gelijk hebben maar je hoeft dan nog niet denigrerend te doen richting de mensen die wel hun groenten en vlees daar kopen en genoegen nemen met die kwaliteit.
pi_81380429
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 14:23 schreef Pietverdriet het volgende:


Ja stel je voor, je zou kwaliteit kopen, vlees bij een goede slager, asperges en aarbeien van de boer ipv uit chili, giekenland of spanje.
Nee, mensen die commentaar hebben op de kwaliteit van groenten in de supermarkt zijn betweters.
Ik erger me aan jullie toon. Niet aan de boodschap.
Zo goed?
pi_81380574
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 14:32 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Ik erger me aan jullie toon. Niet aan de boodschap.
Zo goed?
Dat dus
  donderdag 13 mei 2010 @ 14:38:35 #78
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81380617
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81380668
asperges met nieuwe aardappels, beenham, ei, hollandaise



en de schillen meekoken, het kookvocht kun je heerlijke aspergesoep van maken.
  donderdag 13 mei 2010 @ 14:41:52 #80
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81380712
Jammer alleen dat het nog zo koud is, zelfs folieasperges zijn nog duur.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81380778
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 14:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Jammer alleen dat het nog zo koud is, zelfs folieasperges zijn nog duur.
ik heb ze vorig weekend bij mn ouders gegeten, geen idee wat ze kostten
  donderdag 13 mei 2010 @ 14:48:14 #82
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_81380901
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 14:32 schreef Bluezz het volgende:

Ik erger me aan jullie toon.
Moet je niet doen. Da's slecht voor je hart.
pi_81394708
Over supermarktasperges: de asperges van de AH hier zijn om te huilen, maar wat de Plus hier heeft liggen ziet er echt verbazend goed uit, alsof ze bij de boer vandaan komen in plaats van uit het distributiecentrum.

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 13-05-2010 21:03:43 ]
pi_81395491
Net aspergetaart met een stroop van balsamicoazijn gemaakt (recept allerhande). En aardappel-aspergetaart.
Beide erg lekker.
pi_81395661
O pietverdriet verlicht mij, hoe maak ik een klassieke hollandaisesaus?
  donderdag 13 mei 2010 @ 21:49:01 #86
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81396368
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 21:28 schreef Trusten het volgende:
O pietverdriet verlicht mij, hoe maak ik een klassieke hollandaisesaus?
Klop 3 a 4 eidooiers in een rvs schaal tot ze plakkerig worden, voeg een eetlepe citoensap toe, en een eetlepel koud water, en een flinke snuf zout, verder kloppen,. ongeveer 1 minuut.
200 gram Boter in klontjes toevoegen en au bain marie langzaam opwarmen, tot de saus begint te binden. Terwijl je roert mogen er geen klontjes ontstaan, als dat het geval is, de schaal van warmte halen en in ijswater zetten.
Verwarm tot de saus dik wordt.
Voeg een klont koude boter toe en roer deze met de garde erdoorheen zodat het garen van de eidooiers stopt.
Afsmaken met witte peper en evt nog wat zout

Als variatie gebruik ik ipv citroensap en water ook wel ingekookte droge witte wijn met wat groene kruiden en blaadje laurier. Dat haal je door een zeef.
Om de saus een beetje meer bite te geven kan je ook een heel klein beetje cayennepeper toevoegen, maar echt een heel klein beetje.
Deze variaties maken dat het geen echte hollandaise meer is, maar wel lekker.

restaurant truuks
Als je saus schift, voeg een klontje ijs toe, kloppen, de saus emulgeert dan weer
Als de saus te dik wordt, voeg wat water toe, melk of room doen het ook
Als je saus niet dik wordt kan het toevoegen van wat vloeistof ook helpen, of je doet het volgende:
Spoel een RVS schaal om met heel heet water. Doe een theelepel citroensap en een theelepel saus in, klop deze tot hij dik wordt, voeg theelepel of druppelstraal gewijze de saus toe en blijf kloppen, niet te veel tegelijk toevoegen. Dit werkt altijd.

Let wel, deze hollandaise smaakt geheel anders dan de sauzen uit een pakje.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 13 mei 2010 @ 21:50:43 #87
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81396445
Oh, en gebruik BOTER, geen margarine.
Als je zoute boter gebruikt, geen zout toevoegen.
Persoonlijk vind ik de wat kazig smakende normandische boter niet zo lekker in de hollandaise
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 13 mei 2010 @ 22:23:24 #88
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_81397815
TT change? : Piet, leef je uit op dit asperge-topic!
Verder moet je geen asperge roerbakken maak er dan meteen een kroket van
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
pi_81403469
Roerbakken kan prima. Van de week gedaan met honing en gembersaus. Het was heerlijk!
  vrijdag 14 mei 2010 @ 01:31:19 #90
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_81404684
Niks van aantrekken. Puristen hou je altijd.
Puristen zijn gewoon mensen zonder eigen smaak. Die heb je ook in de kunst of andere uitingsvormen. Die kunnen niet zelf bepalen wat ze mooi, leuk of lekker vinden en houden zich dus aan de veilige grenzen van de klassieke keuken/kunst/whatever. Lekker veilig, niks mis mee maar wel een beetje saai.
  vrijdag 14 mei 2010 @ 07:55:37 #91
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81406808
quote:
Op vrijdag 14 mei 2010 01:31 schreef RobinOok het volgende:
Lekker veilig, niks mis mee maar wel een beetje saai.
Het is net ons sexleven.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81407837
Om te bewaren
pi_81412007
quote:
Op vrijdag 14 mei 2010 01:31 schreef RobinOok het volgende:
Niks van aantrekken. Puristen hou je altijd.
Puristen zijn gewoon mensen zonder eigen smaak. Die heb je ook in de kunst of andere uitingsvormen. Die kunnen niet zelf bepalen wat ze mooi, leuk of lekker vinden en houden zich dus aan de veilige grenzen van de klassieke keuken/kunst/whatever. Lekker veilig, niks mis mee maar wel een beetje saai.
Ik had 5 kg asperge in de koelkast en als je met 2 pers er van eet wil je wil eens wat proberen. En 5 dagen achtereen de purist uithangen is wel heel saai.
En om nou asperge bij het ontbijt te eten ging mij ook iets te ver.

Kortom lekker aan het experimenteren. En om de dag sta ik de gekookte schillen door de passe vite te halen om ook nog soep te kunnen maken.
pi_81442658
Over de supermarktasperges, die kwaliteit wisselt enorm, maar dat zie je snel genoeg. Ik heb ze deze week 2x gehaald bij verschillende supermarkten. De eerste waren behoorlijk goed, maar ik had al gezien dat ze net aangeleverd waren. Ik weet niet precies hoe lang het distributieprocess van tuinder naar super duurt, maar het waren behoorlijke asperges zonder houterige elementen. Wat ik gisteren heb gekocht, was eigenlijk voor consumptie absoluut ongeschikt. Gebroken asperges in de verpakking, uitdroognaden over de gehele lengte en enkele aspergetoppen papperig/verrot. Dit maakte me gisteren niet zoveel uit, ik had een aspergesoep voor de geest en die is ook wel gelukt. De staafmixer liep nog aardig vast op die rotzooi.
Samengevat: bij de supermarkt moet je geluk hebben dat de asperges net zijn binnengebracht. Maar de handel blijft natuurlijk dagen liggen en daar ga je. In die zin zijn asperges toch echt een streekproduct, net zo delicaat als verse vis. Liever zou ik de boer op gaan om ze zelf te halen, maar volgens mij zit je dan in Utrecht in de verkeerde provincie. Geen goede zandgronden hier.
pi_81450121
Dat is niet waar hoor. In Bilthoven zit een goede aspergeboer!
pi_81450215
Je hebt helemaal gelijk. Dat moet dan haast wel deze zijn:

Asperge kwekerij
Buijs & Zonen
Soestdijkseweg Z 152
3721 AH Bilthoven
pi_81450746
Inderdaad dat is hem. Die heeft een goede kwaliteit. Maar zo goedkoop als in Limburg rechtstreeks van de boer worden ze nooit bij hem.
pi_81450929
De prijs maakt me niet zo heel veel uit, als je zeker weet dat ze goed zijn, wil je daar best wat extra's voor betalen. Bedankt voor de tip! Waar zit de man? Ergens in de buurt van het gemeentehuis?
pi_81451280
Ja aan de overkant van de weg. Er staat een bord bij de ingang van het pad. Dat loopt nog een meter of 500 het bos waarna je bij een boerderij aankomt.
In de schuur die aan het huis zit, zit een klein groen deurtje. Daar is de verkoop.
Ze hebben ook eieren, ham, saus en wijn.
pi_81451371
Redelijk verstopt, dus. Ik zat al op google streetview te kijken, dan zie je alleen een villa. Maar dan weet ik wel waar het is, ik kom er zeker 3x per week langs. Nogmaals, bedankt!!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')