abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zaterdag 8 mei 2010 @ 22:55:09 #1
132170 TheaterMaMa
levenskunstenaar
pi_81195246
Dames en heren van het culinaire verblijdt en verras mij met uw creatieve visie op de asperge
alstublieft
Niet naar wat men is wordt men beoordeeld, maar naar wat men schijnt
pi_81195992
tvp, ik heb vandaag een kilo asperges gekocht en heb ze nog nooit van mijn leven zelf bereid.
Ben wat verwend/ verziekt met de asperges uit pot.
this bitch bites
pi_81196434
Gewoon met boter, ham en ei
The rock candy's melted, only diamonds now remain
pi_81196652
Half gaargekookt in een quiche met goede ham, oude kaas en peterselie. Errug lekker!

Dit doe ik overigens pas als ik een keer of 2-3 gewoon asperges gewoon gekookt heb gegeten. Goede apserges hebben neits extra nodig! (nouja, een goed glas witte wijn misschien )
Whatever...
  zondag 9 mei 2010 @ 10:12:51 #5
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81204943
Ik eet asperges het liefst met wat nieuwe aardappels (van malta of cyprus) en een klassieke hollandaise (dus niet uit een pakje)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81204978
Witte asperges eet ik het liefst traditioneel: met peterselieboter, beenham en een eitje. Daarnaast een dotje aardappelpurree.

Groene asperges eet ik het liefst door ze kort voor te koken en daarna te grillen met zeezout en olijfolie.
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  zondag 9 mei 2010 @ 11:46:04 #7
296595 foodlover
live and learn
pi_81206585
Zag ze in de supermarkt liggen, zo open en bloot, is echt niet goed, je moet ze afdekken met een vochtige doek, dus maar niet gekocht, eet ze wel weer eens lekker vers uit de grond bij ouders in Limburg.
pi_81207068
quote:
Op zaterdag 8 mei 2010 23:22 schreef LastRequest het volgende:
Gewoon met boter, ham en ei
precies

Ik eet ze morgen weer
"Wie niet gelooft in wonderen, is geen realist."
  zondag 9 mei 2010 @ 12:07:01 #9
271665 08gnoT.
Mwoooaahhh!!
pi_81207123
Ham, ei, en mayo hier. En verse is echt 1000x lekkerdr dan uit pot.
[PAINT] Wat gebeurt er bij de formaties #1 -- #2 -- #3 -- #4 -- #5 -- #6 -- #7 -- #8 -- #9 -- #10
Steun de strijd voor een indianenforum!
  zondag 9 mei 2010 @ 12:15:42 #10
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81207388
quote:
Op zondag 9 mei 2010 11:46 schreef foodlover het volgende:
Zag ze in de supermarkt liggen, zo open en bloot, is echt niet goed, je moet ze afdekken met een vochtige doek, dus maar niet gekocht, eet ze wel weer eens lekker vers uit de grond bij ouders in Limburg.
Ik zou echt nooit en te nimmer asperges bij een supermarkt kopen.
typisch iets wat ik direct van de boer koop.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 9 mei 2010 @ 13:00:02 #11
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_81208990
Maak er vooral soep van. Met boter en kookroom erbij. Heerlijk.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  zondag 9 mei 2010 @ 14:04:32 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81211233
quote:
Op zondag 9 mei 2010 13:00 schreef golfer het volgende:
Maak er vooral soep van. Met boter en kookroom erbij. Heerlijk.
Waarom gebruik je koksroom? Gewoon echte room gebruiken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 9 mei 2010 @ 14:19:15 #13
132170 TheaterMaMa
levenskunstenaar
pi_81211812
quote:
Op zaterdag 8 mei 2010 23:11 schreef RedBitch het volgende:
tvp, ik heb vandaag een kilo asperges gekocht en heb ze nog nooit van mijn leven zelf bereid.
Ben wat verwend/ verziekt met de asperges uit pot.
dan ben je zeker verziekt ja, ik heb ooit bij de opening van het aspergeseizoen op een culinairfestival bij een van de restaurants die zich aldaar presenteerden een salade gekregen met asperges uit pot, ja daar betaal ik dus niet voor he

vrij traditioneel allemaal wel, op de quiche na, bedoel je dat je ze eerst blancheert voordat ze in de quiche gaan, of dat ze nog half rauw zijn als je ze eet?

Wat te denken van asperges met zalm?
Of in een pasta?
vind men dat zonde?
Niet naar wat men is wordt men beoordeeld, maar naar wat men schijnt
pi_81221572
De eerste van het seizoen worden op de klassieke manier gegeten. Later in het seizoen probeer ik ook wat nieuwe recepten uit.
pi_81244249
Zelf ben ik van mening dat met het koken van asperges alle smaak verloren gaat in het water. Lekker voor soep, maar niet om zo te eten. Ik roerbak asperges in boter.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_81246047
Lekker in risotto ook! Bouillion met schillen maken.

Of met tagliatelle, gepocheerde zalm en kruidensabayon. Vind dat laatste sowieso lekkerder als een traditionele dikke saus bij asperges.
Sweet and innocent...
  maandag 10 mei 2010 @ 15:26:33 #17
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81254739
quote:
Op maandag 10 mei 2010 10:36 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Zelf ben ik van mening dat met het koken van asperges alle smaak verloren gaat in het water. Lekker voor soep, maar niet om zo te eten. Ik roerbak asperges in boter.
Schil de asperges eens en kook de schillen een half uurtje in wat water. In dat water kook je dan je asperges. Het kooknat smaakt net zo aspergeachtig als de asperge. Dat nat uiteraard invriezen en nog een keer gebruiken voor de volgende asperges, als je er eerste weer de schillen in hebt gekookt uiteraard.
Dit kookvocht kan je ook als basis gebruiken voor een aspergesoep. Die smaakt dan zo naar asperges dat je haast denkt dat het kunstmatig aroma is.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator / Miss SHO maandag 10 mei 2010 @ 16:54:06 #18
22592 crew  Ole
pi_81258198
quote:
Op zondag 9 mei 2010 12:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik zou echt nooit en te nimmer asperges bij een supermarkt kopen.
typisch iets wat ik direct van de boer koop.
Helaas gaat dat een beetje lastig in de stad.
Anders zou ik dat zeker doen!

En ik eet ze toch het liefst 'traditioneel' met ham, eieren een roomboter en goede aardappels
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_81258450
geen zin in stink pis
When you look inside a girls heart, you would see how much she cries. You'll find hidden secrets, best friends and lies. But what you'd see the most is how hard it is to stray strong when nothing's right and everything's wrong.
  maandag 10 mei 2010 @ 17:09:44 #20
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81258808
quote:
Op maandag 10 mei 2010 16:54 schreef Ole het volgende:

[..]

Helaas gaat dat een beetje lastig in de stad.
Anders zou ik dat zeker doen!

En ik eet ze toch het liefst 'traditioneel' met ham, eieren een roomboter en goede aardappels
Stukkie rijden?
En anders de markt, die zijn vaak nog beter dan Supermarkt, of groentenspecialist?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81258983
Ik eet ze vanavond. Van een aspergeboer op de veluwe.
Maak er een hollandaise saus bij.
Met ei, ham en puree.
Hebben jullie een voorkeur voor dunne of dikke asperges?
Ikzelf heb het liefst dikke.
  maandag 10 mei 2010 @ 17:17:26 #22
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81259118
Ik neem altijd de dikke, minder schilverlies per kilo
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 10 mei 2010 @ 17:18:18 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81259158
quote:
Op maandag 10 mei 2010 17:00 schreef Lelieblaadje het volgende:
geen zin in stink pis
open jij dan een kip patat en appelmoes topic?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 10 mei 2010 @ 20:02:43 #24
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_81266323
Komende Hemelvaart weer vers van de boer
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_81266468
Asperges!

Gewoon ouderwets met ham en ei en een botersausje graag.
pi_81266628
quote:
Op maandag 10 mei 2010 15:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Schil de asperges eens en kook de schillen een half uurtje in wat water. In dat water kook je dan je asperges. Het kooknat smaakt net zo aspergeachtig als de asperge. Dat nat uiteraard invriezen en nog een keer gebruiken voor de volgende asperges, als je er eerste weer de schillen in hebt gekookt uiteraard.
Dit kookvocht kan je ook als basis gebruiken voor een aspergesoep. Die smaakt dan zo naar asperges dat je haast denkt dat het kunstmatig aroma is.
stom dat ik daar nooit zelf aan heb gedacht...

Maar bedankt voor je tip, nu waren ze nog lekkerder dan anders
"Wie niet gelooft in wonderen, is geen realist."
  maandag 10 mei 2010 @ 20:11:05 #27
244544 Chances
Pleasure!
pi_81266665
quote:
Op zaterdag 8 mei 2010 23:22 schreef LastRequest het volgende:
Gewoon met boter, ham en ei
En kaas!
Pleasure!
  maandag 10 mei 2010 @ 20:52:36 #28
132170 TheaterMaMa
levenskunstenaar
pi_81268756
quote:
Op maandag 10 mei 2010 20:10 schreef progje het volgende:

[..]

stom dat ik daar nooit zelf aan heb gedacht...

Maar bedankt voor je tip, nu waren ze nog lekkerder dan anders
wordt dat vocht op een gegeven moment niet te bruin?
en hoe vaak kun je zo dat vocht "recyclen"?
Niet naar wat men is wordt men beoordeeld, maar naar wat men schijnt
  maandag 10 mei 2010 @ 21:46:09 #29
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81271959
quote:
Op maandag 10 mei 2010 20:52 schreef TheaterMaMa het volgende:

[..]

wordt dat vocht op een gegeven moment niet te bruin?
en hoe vaak kun je zo dat vocht "recyclen"?
Neuh, het wordt beige op zijn ergst, maar dat zie je niet aan de asperges. En na een keer of 3 maak ik er echt soep van, en die wordt me lekker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81275523
In de nieuwe Boodschappen stonden ook allerlei aspergerecepten.
www.boodschappen.nl
pi_81277211
quote:
Op maandag 10 mei 2010 15:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Schil de asperges eens en kook de schillen een half uurtje in wat water. In dat water kook je dan je asperges. Het kooknat smaakt net zo aspergeachtig als de asperge. Dat nat uiteraard invriezen en nog een keer gebruiken voor de volgende asperges, als je er eerste weer de schillen in hebt gekookt uiteraard.
Dit kookvocht kan je ook als basis gebruiken voor een aspergesoep. Die smaakt dan zo naar asperges dat je haast denkt dat het kunstmatig aroma is.
Je kunt ze ook confijten in olie. De smaakstoffen in asperges lossen namelijk wel op in water, maar niet in olie. Je kunt het beste een neutrale olie nemen (zonnebloemolie) en je hebt een thermometer nodig. De olie verwarmen voor je de geschilde asperges er in legt. De olie mag niet te heet worden, want het water in de asperges mag niet gaan koken. Tussen de 15 en 20 minuten, afhankelijk van de dikte, op 90 graden.
  maandag 10 mei 2010 @ 23:33:48 #32
132170 TheaterMaMa
levenskunstenaar
pi_81278499
quote:
Op maandag 10 mei 2010 23:09 schreef ..-._---_-.- het volgende:

[..]

Je kunt ze ook confijten in olie. De smaakstoffen in asperges lossen namelijk wel op in water, maar niet in olie. Je kunt het beste een neutrale olie nemen (zonnebloemolie) en je hebt een thermometer nodig. De olie verwarmen voor je de geschilde asperges er in legt. De olie mag niet te heet worden, want het water in de asperges mag niet gaan koken. Tussen de 15 en 20 minuten, afhankelijk van de dikte, op 90 graden.
dit is een hele bijzondere
Niet naar wat men is wordt men beoordeeld, maar naar wat men schijnt
  dinsdag 11 mei 2010 @ 00:19:07 #33
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_81280286
quote:
Op maandag 10 mei 2010 23:09 schreef ..-._---_-.- het volgende:


Je kunt ze ook confijten in olie. De smaakstoffen in asperges lossen namelijk wel op in water, maar niet in olie. Je kunt het beste een neutrale olie nemen (zonnebloemolie) en je hebt een thermometer nodig. De olie verwarmen voor je de geschilde asperges er in legt. De olie mag niet te heet worden, want het water in de asperges mag niet gaan koken. Tussen de 15 en 20 minuten, afhankelijk van de dikte, op 90 graden.
Alsof een huis-tuin-en-keukenkok dit allemaal gaat doen.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  dinsdag 11 mei 2010 @ 00:25:34 #34
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_81280457
Ja, deze huis-tuin-en-keukenkok heeft dat ooit gedaan ja. Vorig jaar.
Was geen succes. Ten eerste had ik wel 2 flessen olie nodig voordat alles onder stond. Dure aangelegenheid, want die olie ga je niet later nog eens gebruiken om lekker in te bakken. Ten tweede was er ondanks de thermometer vast toch iets misgegaan, want de olie rook/smaakte heeel erg naar asperges. En de asperges waren en bleven vet.

Dit jaar deed ik het beter. Asperges vacuum verpakt, samen met een klont boter en peper/zout. En dat een half uurtje in een warm waterbad van 85 graden celsius. Helemaal goed, want boter wil je sowieso.
In eerste instantie denk je, "oei, te knapperig, te rauw", maar dat was dus helemaal niet zo. Ze hadden een bite, maar waren evengoed heerlijk zacht en sappig.
  dinsdag 11 mei 2010 @ 00:28:34 #35
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_81280536
En we hebben natuurlijk allemaal thuis een vacumeerder om vacuüm te verpakken een waterbad die op constante temperatuur blijft.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  dinsdag 11 mei 2010 @ 00:35:41 #36
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_81280729


En vandaag geroerbakt. Zeven minuten in de arachideolie, hoog, hoog vuur. Dan nog even een sausje van lichte sojasaus, shaoxing wijn en suiker erbij en in laten koken. Echt heerlijk! Voor als je een beetje uitgekeken bent op de boter, ei en ham.

[ Bericht 2% gewijzigd door RobinOok op 11-05-2010 02:30:07 ]
  dinsdag 11 mei 2010 @ 00:37:52 #37
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_81280787
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 00:28 schreef golfer het volgende:
En we hebben natuurlijk allemaal thuis een vacumeerder om vacuüm te verpakken een waterbad die op constante temperatuur blijft.
Ja, nee, maar toch ben ik een huis-tuin en keukenkok!
En voor dat zogenaamde konfijten, wat mij dus niet beviel, daarvoor heb je geen ingewikkelde apparaten nodig. Zeggen ze. Ik kan het dus niet aanraden, maar toch, er schijnen mensen te zijn die het wel is bevallen.
pi_81283749
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 00:19 schreef golfer het volgende:

[..]

Alsof een huis-tuin-en-keukenkok dit allemaal gaat doen.
Ehhh Golfer, ikke, huis-tuin-en-keukenkok to the max doe dat ook!
Ik recycle het vocht niet, dat dan weer niet, maar de schillen kook ik zeker! Probeer het eens, je soep wordt er echt lekkerder van...
En nog een tip: als ik de asperges kook voeg ik een lepeltje suiker aan het water toe. Dat deed oma vroeger altijd en oh wat waren de asperges daar lekker.....

EDIT: het is nog vroeg..... Ik zie nog dat jij een hele andere post quotte in plaats van het schillenverhaal. Sorry sorry sorry ik slaap nog half denk ik.
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  dinsdag 11 mei 2010 @ 07:34:17 #39
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81283825
quote:
Op maandag 10 mei 2010 23:09 schreef ..-._---_-.- het volgende:

[..]

Je kunt ze ook confijten in olie. De smaakstoffen in asperges lossen namelijk wel op in water, maar niet in olie. Je kunt het beste een neutrale olie nemen (zonnebloemolie) en je hebt een thermometer nodig. De olie verwarmen voor je de geschilde asperges er in legt. De olie mag niet te heet worden, want het water in de asperges mag niet gaan koken. Tussen de 15 en 20 minuten, afhankelijk van de dikte, op 90 graden.
lijkt mij nu niet lekker, als je dit al doet dan in boter met wellicht een beetje witte wijn, worteltjes worden goddelijk op die manier.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 11 mei 2010 @ 15:28:34 #40
132170 TheaterMaMa
levenskunstenaar
pi_81298947
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 00:19 schreef golfer het volgende:

[..]

Alsof een huis-tuin-en-keukenkok dit allemaal gaat doen.
Ik zou niet weten waarom niet
Niet naar wat men is wordt men beoordeeld, maar naar wat men schijnt
  dinsdag 11 mei 2010 @ 15:29:40 #41
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81299010
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 00:19 schreef golfer het volgende:

[..]

Alsof een huis-tuin-en-keukenkok dit allemaal gaat doen.
Juist de hobbykok doet vaak veel moeilijker over dingen dan de profkok.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81299117
Wij eten ze vanavond ook Denk dat ik ze gewoon schil, kook in kookvocht van de schillen (goeie tip Piet!) en dan eet met purree, sausje, ham en ei
  dinsdag 11 mei 2010 @ 17:44:50 #43
132170 TheaterMaMa
levenskunstenaar
pi_81305329
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 15:29 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Juist de hobbykok doet vaak veel moeilijker over dingen dan de profkok.
precies te veel werk is te duur in een restaurant
Niet naar wat men is wordt men beoordeeld, maar naar wat men schijnt
  dinsdag 11 mei 2010 @ 18:32:13 #44
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81307164
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 17:44 schreef TheaterMaMa het volgende:

[..]

precies te veel werk is te duur in een restaurant
Nee, dat is het niet.
Een vakman werkt gewoon anders.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 12 mei 2010 @ 16:14:31 #45
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_81345552
Vanavond wordt het dit:
Verse asperges eerst voorkoken en droogdeppen.
Gerold in ham en besmeerd met Philadelphia light met bieslook.
Doe de rolletjes in een schaal en strooi er wat geraspte 30+ kaas op.
In een voorverwarmde oven (200 graden) 10 minuten laten verwarmen.
Over de warme schotel 2 gekookte eieren verkruimelen.

En natuurlijk trek ik van de schillen en de kontjes weer een heerlijk soepje.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_81345624
quote:
Op woensdag 12 mei 2010 16:14 schreef golfer het volgende:
Vanavond wordt het dit:
Verse asperges eerst voorkoken en droogdeppen.
Gerold in ham en besmeerd met Philadelphia light met bieslook.
Doe de rolletjes in een schaal en strooi er wat geraspte 30+ kaas op.
In een voorverwarmde oven (200 graden) 10 minuten laten verwarmen.
Over de warme schotel 2 gekookte eieren verkruimelen.

En natuurlijk trek ik van de schillen en de kontjes weer een heerlijk soepje.
Klinkt goed, maar drooggedept en dan in de oven, worden ze daar niet te droog van?
  woensdag 12 mei 2010 @ 16:21:22 #47
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_81345855
quote:
Op woensdag 12 mei 2010 16:16 schreef fratsman het volgende:


Klinkt goed, maar drooggedept en dan in de oven, worden ze daar niet te droog van?
Ik denk ook dat ik ze even besprenkel met wat goede olijfolie.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_81346002
Maar uh, hoe maak je dan precies soep van dat kookvocht? Heb gister toch maar alles weggespoeld want ik wist niet wat ik ermee moest
pi_81346160
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 00:25 schreef RobinOok het volgende:
Ja, deze huis-tuin-en-keukenkok heeft dat ooit gedaan ja. Vorig jaar.
Was geen succes. Ten eerste had ik wel 2 flessen olie nodig voordat alles onder stond. Dure aangelegenheid, want die olie ga je niet later nog eens gebruiken om lekker in te bakken. Ten tweede was er ondanks de thermometer vast toch iets misgegaan, want de olie rook/smaakte heeel erg naar asperges. En de asperges waren en bleven vet.

Dit jaar deed ik het beter. Asperges vacuum verpakt, samen met een klont boter en peper/zout. En dat een half uurtje in een warm waterbad van 85 graden celsius. Helemaal goed, want boter wil je sowieso.
In eerste instantie denk je, "oei, te knapperig, te rauw", maar dat was dus helemaal niet zo. Ze hadden een bite, maar waren evengoed heerlijk zacht en sappig.
Dit is eigenlijk een beetje het punt wat ik eerder probeerde te maken... bereid je asperges niet in water, maar in vet (boter ). In eerste instantie voldoet het niet aan je verwachting want het is niet snottig. Maar het is zoveel lekkerder.

Boter + karwij + komijnzaad + asperges in de pan. Roerbakken, en op het laatst seranoham erbij
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_81346206
quote:
Op woensdag 12 mei 2010 16:25 schreef heaven7 het volgende:
Maar uh, hoe maak je dan precies soep van dat kookvocht? Heb gister toch maar alles weggespoeld want ik wist niet wat ik ermee moest
Schillen er in koken. Afgieten in andere pan. Wat zout er door, bakje creme fraiche (spelfouten voorbehouden), wat peper. Volgens mij was je er dan aardig.
La derecha oprime, la izquierda libera
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')