FOK!forum / Culinesse à gogo / Op zoek naar olijfolie in een donkere fles.
mediaconsumentvrijdag 7 mei 2010 @ 16:45
De TT lijkt me duidelijk, verder:
quote:
Wat zijn dan wel ongezonde vetten?

8 Alle oliën die verpakt zijn in plastic flessen. En alle oliën die in helder doorschijnend glas zitten, dus niet verpakt zijn in donkerbruin of groen glas.


Ik ben namelijk op zoek naar winkels waar ze extra vergine olijfolie in een donkere glazen fles verkopen, dit omdat ik heb begrepen dat helder glas en plastic flessen een slecht effect zouden hebben op de olie mbt. de gezondheid. Daarbij ben ik al bij een aantal supermarkten langs geweest zoals de Albert Heijn en C1000, en heb ik helaas nog niet kunnen slagen.

De informatie mbt. de olie heb ik overigens van deze site: http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=531&cod=530&page=9

Alvast bedankt voor de antwoorden.
Marijkezwollevrijdag 7 mei 2010 @ 16:47
Die van de Aldi zat altijd in groene glazen flessen, maar is vervangen door plastic. Ben je al bij een Natuurwinkel oid geweest? Grote kans dat ze het daar wel in (donker) glas verpakken.
mediaconsumentvrijdag 7 mei 2010 @ 16:49
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 16:47 schreef Marijkezwolle het volgende:
Die van de Aldi zat altijd in groene glazen flessen, maar is vervangen door plastic. Ben je al bij een Natuurwinkel oid geweest? Grote kans dat ze het daar wel in (donker) glas verpakken.
Nog niet, misschien daar maar eens kijken dan de volgende keer als ik er ben. Overigens wel frappant dat ze dat bij de Aldi zo veranderd hebben. Of is het zo dat groen/donker glas duurder is in de productie ofzo?
wdnvrijdag 7 mei 2010 @ 16:50
Plus en Super de boer hebben beide olijfolie van Bertoli en die andere grote olijfolie fabrikant.
Beide in donkergroene flessen.
edit: carbonel is die andere maar het is hetzelfde concern
Marijkezwollevrijdag 7 mei 2010 @ 16:51
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 16:49 schreef mediaconsument het volgende:

[..]

Nog niet, misschien daar maar eens kijken dan de volgende keer als ik er ben. Overigens wel frappant dat ze dat bij de Aldi zo veranderd hebben. Of is het zo dat groen/donker glas duurder is in de productie ofzo?
Geen flauw idee, ik gok inderdaad dat plastic goedkoper is. Het zijn in elk geval rodflessen, ze lekken bij het schenken en worden daardoor helemaal vet aan de buitenzijde...
mediaconsumentvrijdag 7 mei 2010 @ 16:52
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 16:50 schreef wdn het volgende:
Plus en Super de boer hebben beide olijfolie van Bertoli en die andere grote olijfolie fabrikant.
Beide in donkergroene flessen.
edit: carbonel is die andere maar het is hetzelfde concern
De bertolli flessen die ik normaal gesproken gebruik uit de C1000 en Albert Heijn waren gemaakt van helder glas. Weet je zeker dat het niet de kleur van de olie is die je zag? Carbonel heb ik nog niet gezien overigens.
wdnvrijdag 7 mei 2010 @ 16:54
edit nu ben ik aan het twijfelen.
Ik ga het zometeen controleren als ik naar huis ga
Marijkezwollevrijdag 7 mei 2010 @ 16:58
http://www.carbonell.nl/
Carbonell is ook helder glas.
Bluesvrijdag 7 mei 2010 @ 17:01
Ik hoor dit voor het eerst?
Even het linkje lezen....
Mirjamvrijdag 7 mei 2010 @ 17:03
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 17:01 schreef Bluezz het volgende:
Ik hoor dit voor het eerst?
Even het linkje lezen....
het klinkt mij ook vreemd in de oren...

anyway, ik heb hier toevallig olie in een groene fles staan, volgens mij komt die van de lidl als ik me niet vergis
Lienekienvrijdag 7 mei 2010 @ 17:04
Het staat inderdaad in het stuk, maar de reden waarom het slecht zou zijn, wordt niet genoemd.
mediaconsumentvrijdag 7 mei 2010 @ 17:04
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 17:01 schreef Bluezz het volgende:
Ik hoor dit voor het eerst?
Even het linkje lezen....
Het staat niet uitgelegd waarom, echter heb ik wel begrepen dat die onderzoekers redelijk betrouwbaar zijn. Dat verhaal over de vetten is sowieso erg belangrijk volgens mij.

@Mirjam: Dan ga ik eens kijken bij de Lidl binnenkort, ben benieuwd.
mediaconsumentvrijdag 7 mei 2010 @ 17:05
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 17:04 schreef Lienekien het volgende:
Het staat inderdaad in het stuk, maar de reden waarom het slecht zou zijn, wordt niet genoemd.
Het zal wel iets te maken hebben met de invloed van zonlicht op de olie ofzo.
Lienekienvrijdag 7 mei 2010 @ 17:06
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 17:05 schreef mediaconsument het volgende:

[..]

Het zal wel iets te maken hebben met de invloed van zonlicht op de olie ofzo.
Nou, dan zet je de fles toch uit de zon?
rijsttafelvrijdag 7 mei 2010 @ 17:06
Bij de Lidl heb je dat inderdaad. Uiteraard ook bij de speciaalzaak.


Vind het overigens wel vergezocht. Wat kan er nu mis zijn met olie uit een lichte of plastic fles?
Mirjamvrijdag 7 mei 2010 @ 17:07
hier staat olijfolie eigenlijk altijd in het gootsteenkastje
Hyperdudevrijdag 7 mei 2010 @ 17:10
Monini of De Cecco extra maagdelijk zitten hiero gewoon in groen glas.
De wat minder maagdelijke Monini mixed zit in helder 2 liter plastic.
We leven nog.
mediaconsumentvrijdag 7 mei 2010 @ 17:10
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 17:06 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Nou, dan zet je de fles toch uit de zon?
Hoeveel kans is er dat hij voordat je hem thuis hebt, al dagenlang in de zon heeft gestaan?
Lienekienvrijdag 7 mei 2010 @ 17:11
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 17:10 schreef mediaconsument het volgende:

[..]

Hoeveel kans is er dat hij voordat je hem thuis hebt, al dagenlang in de zon heeft gestaan?
Je weet niet eens waarom dat zo slecht zou zijn!
mediaconsumentvrijdag 7 mei 2010 @ 17:12
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 17:06 schreef rijsttafel het volgende:
Bij de Lidl heb je dat inderdaad. Uiteraard ook bij de speciaalzaak.


Vind het overigens wel vergezocht. Wat kan er nu mis zijn met olie uit een lichte of plastic fles?
Daar ga ik nog achteraan, al lijkt me dat het er niet voor niets staat. Het zal verder ook niets extra kosten, als ze dat al bij de lidl zo verkopen.
mediaconsumentvrijdag 7 mei 2010 @ 17:15
quote:
Onze olijfolie wordt geleverd in plastic flessen van 500ml (voor verzendingen bij afname meerdere flessen scheelt het aanmerkelijk in kilo gewicht, minder verzendkosten, geen kans op flessenbreuk). U wordt geadviseerd om de olijfolie niet aan zonlicht bloot te stellen en donker en koel te bewaren. Het beste kunt u de olie in een donkere fles of aardewerkkruik overgieten.
http://www.inuwvoordeel.nl/webwinkel/index.php?item=extra-vierge-olijfolie-inwendig&action=page&group_id=57&lang=NL
quote:
De olijven worden op grote netten van nylon opgevangen. Het is belangrijk dat de olijven niet gekneusd zijn om de smaak zo min mogelijk te beïnvloeden en zo snel mogelijk worden gewassen en gemalen tot pulp. Deze pulp wordt vervolgens geperst. Vervolgens wordt de olie (circa 30%) van het water gescheiden, gefilterd en in donkere flessen bewaard. Zonlicht tast de kwaliteit van de olie namelijk aan. De olijfolie is in deze donkere flessen goed een jaar te bewaren. Na dit jaar zal de kwaliteit achteruit gaan.
http://olio-doliva.mysites.nl/mypages/olio-doliva/295251.html

Zo zijn er nog wel meer bronnen te vinden waar ze aanraden de olie niet aan zonlicht bloot te stellen. Details over wat het zonlicht precies met de olie doet heb ik helaas nog niet gevonden.
The_Hivesvrijdag 7 mei 2010 @ 17:21
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 17:03 schreef Mirjam het volgende:


anyway, ik heb hier toevallig olie in een groene fles staan, volgens mij komt die van de lidl als ik me niet vergis
Mirjamvrijdag 7 mei 2010 @ 17:47
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 17:03 schreef Mirjam het volgende:

[..]

het klinkt mij ook vreemd in de oren...

anyway, ik heb hier toevallig olie in een groene fles staan, volgens mij komt die van de lidl als ik me niet vergis


die linkse fles
DarkElfvrijdag 7 mei 2010 @ 17:49
de wereldwinkels verkopen olijfolie in donkere flessen meen ik mij te herinneren
rijsttafelvrijdag 7 mei 2010 @ 18:18
Ik zou een bepaald type olijfolie trouwens eerder om de smaak kopen dan om het type fles.

Die van de lidl vond ik nou niet zo heel geweldig, persoonlijk.
Bluesvrijdag 7 mei 2010 @ 18:35
Is het echt geen broodje aap?
mediaconsumentvrijdag 7 mei 2010 @ 18:41
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 18:35 schreef Bluezz het volgende:
Is het echt geen broodje aap?
Dat zonlicht effect kan hebben op een olie lijkt mij niet zo vreemd eerlijk gezegd, net zoals dat vergane olie niet gezond zou kunnen zijn.

Verder @rijsttafel: Lekkere olie in de goede fles, dat zou fijn zijn.
RobinOokvrijdag 7 mei 2010 @ 18:45
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 16:45 schreef mediaconsument het volgende:
en heb ik helaas nog niet kunnen slagen.
Oh god, en de dood komt nu met de dag dichterbij! Snelheid is geboden!
mediaconsumentvrijdag 7 mei 2010 @ 18:45
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 18:45 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Oh god, en de dood komt nu met de dag dichterbij! Snelheid is geboden!
Jordy-Bvrijdag 7 mei 2010 @ 18:46
Zonlicht kan een effect op olie hebben, maar dat dat gelijk ongezond zou zijn, is lichtelijk overdreven.

Neem je bron trouwens met een korrel zout. In jouw bron worden héél veel "feiten" verkondigd, terwijl er nooit zo intensief onderzoek naar het onderwerp is gedaan dat je zulke dingen zeggen kan. In 99 vd 100 keer was een héél voorzichtig "men vermoed..." meer op z'n plaats geweest dan het als hard feit te presenteren.

[ Bericht 32% gewijzigd door Jordy-B op 07-05-2010 18:54:36 ]
mediaconsumentvrijdag 7 mei 2010 @ 18:53
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 18:46 schreef Jordy-B het volgende:
Neem je bron trouwens met een korrel zout.
Waarom?
Jordy-Bvrijdag 7 mei 2010 @ 18:54
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 18:53 schreef mediaconsument het volgende:

[..]

Waarom?
In de bron worden héél veel "feiten" verkondigd, terwijl er nooit zo intensief onderzoek naar het onderwerp is gedaan dat je zulke dingen zeggen kan. In 99 vd 100 keer was een héél voorzichtig "men vermoed..." meer op z'n plaats geweest dan het als hard feit te presenteren.
mediaconsumentvrijdag 7 mei 2010 @ 18:57
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 18:54 schreef Jordy-B het volgende:

[..]

In de bron worden héél veel "feiten" verkondigd, terwijl er nooit zo intensief onderzoek naar het onderwerp is gedaan dat je zulke dingen zeggen kan. In 99 vd 100 keer was een héél voorzichtig "men vermoed..." meer op z'n plaats geweest dan het als hard feit te presenteren.
Daarom is het ook belangrijk de eerste paragraaf te lezen.
quote:
De algemeen verspreide mening dat alle vetten slecht zijn en dat vetten dik maken, heeft ervoor gezorgd dat overgewicht epidemisch is geworden. Dat komt omdat men zich sindsdien volpropte met geraffineerde koolhydraten en suiker” aldus voedingswetenschapper Dr. Willit. Hij staat niet alleen in deze mening. Een grote deskundige -in het bijzonder van feiten over vetten- is vetexpert en voedingsdeskundige Mary G. Enig. In haar boek ‘Feiten over vetten’ beschrijft ze technische moleculaire feiten over vetten, de invloed van vetten op het lichaam, de natuurlijke bronnen van vetten en een overzicht van aanbevelingen.

Zij zegt over vet: “Het idee dat verzadigd vet hartziekten veroorzaakt is volkomen verkeerd! Maar deze vetgedachte is door de vele campagnes zo diep in de hersenen van de mensen gestampt dat het moeilijk is hen te overtuigen van het tegendeel, tenzij ze er iets over willen lezen op diverse websites.”
Gezonde vetten zijn even belangrijk als groenten en fruit. U heeft ze elke dag nodig voor uw vitaliteit!
Andere wetenschappelijke vetexperts bevestigen de bovengenoemde uitspraken. Enkele daarvan zijn Michael Gurr (prof en biochemicus in Oxford), George Mann (prof en biochemicus Vanderbilt universiteit), Michael Oliver (prof Wynn instituut voor metabolisch onderzoek Londen), Raymond Reiser (prof en biochemicus universiteit Texas), Paul Rosch (prof, medisch college New York).
Lijkt mij dat die mensen wel weten waar ze over praten eigenlijk.
Jordy-Bvrijdag 7 mei 2010 @ 19:04
Ik vind het nogal storend dat je denkt dat ik dat niet gelezen zou hebben...

Die mensen weten heus wel waar ze over praten. Iemand die slechts een rijtje namen opnoemt, hoeft echter niet dezelfde kennis in huis te hebben als de eerder genoemde namen, of wèl?
Bij een onderwerp als voeding, kàn je bijna niets als feit geven... Er is véél meer onderzoek nodig om èchte zekerheid te kunnen bieden. Vooralsnog is het veelal theorie. Het zal dus ook als theorie gebracht moeten worden.

Jouw bron is echter een tussenpersoon die het als feiten brengt en daarbij terloops een paar extra's toevoegt.

Zo'n opmerking als "Vaak hebben ze ook nog schadelijke additieven (E-nummers en MSG )", bijvoorbeeld. Daarmee wek je de indruk dat E-nummers schadelijk zijn, terwijl we juist met z'n allen hebben afgesproken dat goedgekeurde additieven niet schadelijk zijn. Komt bij dat je niet alle E-nummers over één kam kan scheren.
mediaconsumentvrijdag 7 mei 2010 @ 19:06
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 19:04 schreef Jordy-B het volgende:
Ik vind het nogal storend dat je denkt dat ik dat niet gelezen zou hebben...

Die mensen weten heus wel waar ze over praten. Iemand die slechts een rijtje namen opnoemt, hoeft echter niet dezelfde kennis in huis te hebben als de eerder genoemde namen, of wèl?
Bij een onderwerp als voeding, kàn je bijna niets als feit geven... Er is véél meer onderzoek nodig om èchte zekerheid te kunnen bieden. Voor alsnog is het veelal theorie. Het zal dus ook als theorie gebracht moeten worden.

Jouw bron is echter een tussenpersoon die het als feiten brengt en daarbij terloops een paar extra's toevoegt.
Het zijn dan ook weinig wereldschokkende feiten lijkt mij, dat van de kleur fles vind ik dan ook erg logisch klinken. Verder gaat dit topic niet over de bron, daar ik ook al aangegeven heb dat je zo een aantal andere bronnen hebt gevonden die dezelfde mening hebben. Dat neemt overigens niet weg dat de bron uit de OP goede stof bevat om over na te denken eigenlijk.

[ Bericht 2% gewijzigd door mediaconsument op 07-05-2010 19:19:12 ]
Jordy-Bvrijdag 7 mei 2010 @ 19:19
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 19:06 schreef mediaconsument het volgende:

[..]

Het zijn dan ook weinig wereldschokkende feiten lijkt mi, dat van de kleur fles vind ik dan ook erg logisch klinken. Verder gaat dit topic niet over de bron, daar ik ook al aangegeven heb dat je zo een aantal andere bronnen hebt gevonden die dezelfde mening hebben.
Nee, het topic gaat over een conclusie die jij getrokken hebt uit die bron. Die bron is onbetrouwbaar, jouw conclusie is dat daarom ook.

Het klopt dat olie beter bewaard kan worden in een donkere fles, hoor... Onder invloed van UV-licht ontstaan vrije radicalen die het beginpunt vormen voor verdere chemische reacties, waardoor de kwaliteit van de olie achteruit kan gaan. Maar dat zeggen ze er bij jouw bron niet bij. Je bent prima in staat om ranzige olie te herkennen. Ik betwijfel of de invloed van zulke olie op de gezondheid te merken is. In theorie wel, maar da's dus het hele euvel met jouw bron. Jij maakt je druk over iets wat in de praktijk eigenlijk geen punt is.

Bij plastic verpakkingen is het een iets ander verhaal, maar je vindt praktisch altijd iets uit de plastic verpakking terug in je voedsel. Dan moet je alle plastic verpakkingen maar uit je leven bannen. Veel succes daarmee.
mediaconsumentvrijdag 7 mei 2010 @ 19:22
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 19:19 schreef Jordy-B het volgende:

[..]

Nee, het topic gaat over een conclusie die jij getrokken hebt uit die bron. Die bron is onbetrouwbaar, jouw conclusie is dat daarom ook.

Het klopt dat olie beter bewaard kan worden in een donkere fles, hoor... Onder invloed van UV-licht ontstaan vrije radicalen die het beginpunt vormen voor verdere chemische reacties, waardoor de kwaliteit van de olie achteruit kan gaan. Maar dat zeggen ze er bij jouw bron niet bij.

Dan begrijp ik het doel van jouw posts in dit topic niet en als je op die manier redeneert, dan is zowat elke bron wel onbetrouwbaar. Bedankt verder voor je uitleg, je laat zien dat de bron het toch wel bij het rechte eind heeft.
Jordy-Bvrijdag 7 mei 2010 @ 19:26
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 19:22 schreef mediaconsument het volgende:

[..]

Dan begrijp ik het doel van jouw posts in dit topic niet en als je op die manier redeneert, dan is zowat elke bron wel onbetrouwbaar. Bedankt verder voor je uitleg, je laat zien dat de bron het toch wel bij het rechte eind heeft.
Nee, dat laat ik niet zien. Knap dat je dat eruit weet op te maken.

Je bent prima in staat om ranzige olie te herkennen... dat gebruik je dus niet.

En ik betwijfel of de invloed van iets mindere olie op de gezondheid te merken is. In theorie is er een effect, natuurlijk. Maar da's theorie. En dat is dus het hele euvel met jouw bron. Die brengt theorie als feit, met als gevolg dat jij je druk zit te maken om een kleinigheidje dat een verwaarloosbare verbetering geeft qua gezond eten. Zet je olie gewoon niet in de zon.

Bij plastic verpakkingen is het een iets ander verhaal, maar je vindt praktisch altijd iets uit de plastic verpakking terug in je voedsel. Dan moet je alle plastic verpakkingen maar uit je leven bannen. Veel succes daarmee.
mediaconsumentvrijdag 7 mei 2010 @ 19:28
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 19:26 schreef Jordy-B het volgende:

[..]

Nee, dat laat ik niet zien. Knap dat je dat eruit weet op te maken.

Je bent prima in staat om ranzige olie te herkennen... dat gebruik je dus niet.

En ik betwijfel of de invloed van iets mindere olie op de gezondheid te merken is. In theorie is er een effect, natuurlijk. Maar da's theorie. En dat is dus het hele euvel met jouw bron. Die brengt theorie als feit, met als gevolg dat jij je druk zit te maken om een kleinigheidje dat een verwaarloosbare verbetering geeft qua gezond eten. Zet je olie gewoon niet in de zon.

Bij plastic verpakkingen is het een iets ander verhaal, maar je vindt praktisch altijd iets uit de plastic verpakking terug in je voedsel. Dan moet je alle plastic verpakkingen maar uit je leven bannen. Veel succes daarmee.
Perfectie blijft een streven uiteraard, daarom helpen alle kleine beetjes mee.
Jordy-Bvrijdag 7 mei 2010 @ 19:37
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 19:28 schreef mediaconsument het volgende:

[..]

Perfectie blijft een streven uiteraard, daarom helpen alle kleine beetjes mee.
Dat klopt. Wat niet klopt is dat jij door verkeerde bronnen en verkeerde conclusies met de verkeerde dingen bezig bent. En dat is dus het punt dat ik probeer te maken. Jij maakt je nu druk om een héél miniem dingetje, dat praktisch geen invloed heeft. Nu heb je een héél klein beetje, terwijl er gewoon veel grotere beetjes zijn die je ook had kunnen aanpakken.

En als jouw bron wat duidelijker en eerlijker was geweest, was dit jouw conclusie geweest:
Zet je olie niet in de zon, want zonlicht maakt het ranzig.
Je had dan ook nooit dit topic geopend, maar gewoon je olie uit de zon gehaald.

En dat was verstandiger geweest dan een soort verkapt "oeh oeh, je gaat dood aan olie uit een verkeerde fles"-discussie
wdnvrijdag 7 mei 2010 @ 19:37
Ok ik ben er weer en heb even bij de PLUS gekeken.
Van de 4 in donkergroene fles heb ik er 2 onthouden:
Bertoli Riserva (dus ik moet minder aan mezelf twijfelen )
Bio+ ( www.bio-plus.nl stond op de fles).

De laatste heeft dit op de website
quote:
De Bio+ extra vierge olijfolie (500 ml) is afkomstig uit de Franse Provençe en is op biologische wijze geproduceerd. De olijfolie heeft een heerlijke geur en zeer bijzonder is de harmonisch, afgeronde smaak. Bio+ extra vierge olijfolie is een rijke bron aan voedingsstoffen. De olijfolie is uitstekend geschikt voor de bereiding van warme en koude gerechten.

De olijfolie is koud geperst, zorgvuldig gefilterd en is, na een rustperiode, gebotteld in een donkergroene fles van 500 ml.

Natuurazijn en zonnebloemole zijn inmiddels ook toegevoegd aan het Bio+ assortiment.
En om ook even duidelijk te zijn: ik denk dat het verschil boter vs olijfolie vele malen groter is en dat het verschil olijfolie gele fles vs olijfolie groene fles nihil zal zijn.
De soort kleur fles had toch te maken met de soort persing(?)
wdnvrijdag 7 mei 2010 @ 19:43
Enige logica achter dit verhaal die ik kan bedenken:
een donkergroene fles zal beduidend minder licht door laten.
Jordy-Bvrijdag 7 mei 2010 @ 20:03
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 19:43 schreef wdn het volgende:
Enige logica achter dit verhaal die ik kan bedenken:
een donkergroene fles zal beduidend minder licht door laten.
Ja, dat klopt. En er wordt een groene fles gebruikt, omdat plantaardige olie kan niet zo goed tegen zonlicht kan. Daarom staat er ook altijd "beschermen tegen licht en warmte" of "koel en donker bewaren" op de fles.

Maar dat betekent nog niet dat alle olie in een niet-gekleurde fles dan gelijk maar ongezond is, zoals die oh zo betrouwbare bron van de TS beweert.

Het is soms wel prettig om de kleur van een olie te kunnen zien, en dat gaat zo lastig als het in een groene fles zit.
wdnvrijdag 7 mei 2010 @ 20:08
TS. Gewoon in een kast bewaren en dan maakt het helemaal niet uit welke soort fles

Die website klinkt als een verhaal dat verteld is door een persoon aan een persoon aan een persoon die het daarna ingetikt is. En we weten allemaal wat gebeurd als iemand iets doorverteld aan een ander: de waarheid is dan snel ver te zoeken
Jordy-Bvrijdag 7 mei 2010 @ 20:10
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 20:08 schreef wdn het volgende:
TS. Gewoon in een kast bewaren en dan maakt het helemaal niet uit welke soort fles
Nou ja, plastic is niet inert, zoals glas dat is. Maar de TS gaat vast niet alle plastic verpakkingen uit z'n leven weren, dus dat boeit niet.
Pietverdrietvrijdag 7 mei 2010 @ 20:24
Christ, waarom wordt er over de kleur van de fles moeilijk gedaan, leer eerst een dat je olijfolie lekker moet smaken voordat je je druk maakt over de kleur van de fles.
FANNvrijdag 7 mei 2010 @ 20:36
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 16:45 schreef mediaconsument het volgende:
De TT lijkt me duidelijk, verder:
[..]



Ik ben namelijk op zoek naar winkels waar ze extra vergine olijfolie in een donkere glazen fles verkopen, dit omdat ik heb begrepen dat helder glas en plastic flessen een slecht effect zouden hebben op de olie mbt. de gezondheid. Daarbij ben ik al bij een aantal supermarkten langs geweest zoals de Albert Heijn en C1000, en heb ik helaas nog niet kunnen slagen.

De informatie mbt. de olie heb ik overigens van deze site: http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=531&cod=530&page=9

Alvast bedankt voor de antwoorden.
bij Albert Heijn hebben ze wel olijfolie in donkere flessen hoor en bij de Hema ook trouwens...



deze komt van AH

Olijfolie behoort altijd donker en koel bewaard te worden is dus geen fabeltje.
Pietverdrietvrijdag 7 mei 2010 @ 20:37
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 20:36 schreef FANN het volgende:

[..]

bij Albert Heijn hebben ze wel olijfolie in donkere flessen hoor en bij de Hema ook trouwens...

[ afbeelding ]

deze komt van AH

Olijfolie behoort altijd donker en koel bewaard te worden is dus geen fabeltje.
Het blijft bocht die AH olijfolie, donkere fles of niet
FANNvrijdag 7 mei 2010 @ 20:38
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 20:37 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het blijft bocht die AH olijfolie, donkere fles of niet
nee hoor da's prima olijfolie eerste persing.

Olijfolie uit blik is nog beter trouwens.

Pietverdrietvrijdag 7 mei 2010 @ 20:39
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 20:38 schreef FANN het volgende:

[..]

nee hoor da's prima olijfolie eerste persing.

Nope, dat is het niet, eerste persing is sowieso een onzinnige aanduiding, en het is smerig smakend bocht.
FANNvrijdag 7 mei 2010 @ 20:41
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 20:39 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nope, dat is het niet, eerste persing is sowieso een onzinnige aanduiding, en het is smerig smakend bocht.

is goed Piet jij je zin...
RobinOokvrijdag 7 mei 2010 @ 20:54
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 20:37 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het blijft bocht die AH olijfolie, donkere fles of niet
Nee hoor, hun spaanse is echt lekker.
Helemaal niks mis mee.
golfervrijdag 7 mei 2010 @ 21:24
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 17:15 schreef mediaconsument het volgende:


Zo zijn er nog wel meer bronnen te vinden waar ze aanraden de olie niet aan zonlicht bloot te stellen. Details over wat het zonlicht precies met de olie doet heb ik helaas nog niet gevonden.
Licht en warmte kunnen de kwaliteit iets achteruit laten gaan, maar de gemiddelde Nederlander zal dat smaakverschil nauwelijks proeven.

Aangeraden wordt dus om olijfolie donker en koel te bewaren.
Dat kan ook prima in een lichte fles als je maar zorgt dat de ruimte waarin die fles staat donker en koel is.
Pietverdrietvrijdag 7 mei 2010 @ 21:27
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 21:24 schreef golfer het volgende:

[..]

Licht en warmte kunnen de kwaliteit iets achteruit laten gaan, maar de gemiddelde Nederlander zal dat smaakverschil nauwelijks proven.

Aangeraden wordt dus om olijfolie donker en koel te bewaren.
Dat kan ook prima in een lichte fles als je maar zorgt dat de ruimte waarin die fles staat donker en koel is.
Belangrijk is ook dat de olie vers is, bij AH zie ik nogal eens olijfolie die over cq tegen datum is, en dan is ie niet vers meer maar al een paar jaar oud.
golfervrijdag 7 mei 2010 @ 21:35
Elk jaar is er een soort wedstrijd tussen de beste geïmporteerde (Italiaanse) olijfolie in Nederland.
Volgende week weer de editie 2010.
De uitslag van editie 2009 kan je hier vinden.
FANNvrijdag 7 mei 2010 @ 21:36
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 21:27 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Belangrijk is ook dat de olie vers is, bij AH zie ik nogal eens olijfolie die over cq tegen datum is, en dan is ie niet vers meer maar al een paar jaar oud.
volgens mij zeik jij gewoon om wat te zeiken te hebben

ik heb hier een fles houdbaarheidsdatum 12.07.2011

en zo heb ik er nog drie

nah... tegen die tijd zijn ze allang op hoor

hoe kom je ingodsnaam bij dit soort dingen ???
boriszzaterdag 8 mei 2010 @ 11:04
Ach bij supermarkt olijfolie zal dat niet veel uitmaken. .
Hyperdudezaterdag 8 mei 2010 @ 11:12
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 21:36 schreef FANN het volgende:

[..]

....

ik heb hier een fles houdbaarheidsdatum 12.07.2011

...
De flessen hiero hebben een (veel) kortere bewaar termijn/datum.

Misschien hetzelfde als dat Heineken veel langer houdbaar is als Erdinger ?
mediaconsumentzaterdag 8 mei 2010 @ 12:19
quote:
Op zaterdag 8 mei 2010 11:04 schreef borisz het volgende:
Ach bij supermarkt olijfolie zal dat niet veel uitmaken. .
Waar verkopen ze volgens jou dan de beste olijfolie?
Pietverdrietzaterdag 8 mei 2010 @ 12:36
quote:
Op zaterdag 8 mei 2010 11:12 schreef Hyperdude het volgende:

[..]

De flessen hiero hebben een (veel) kortere bewaar termijn/datum.

Misschien hetzelfde als dat Heineken veel langer houdbaar is als Erdinger ?
de olijfolie die ik heb staan heeft een productie en een houdbaarheidsdatum. ligt ongeveer een jaar tussen
Bruno25zaterdag 8 mei 2010 @ 12:38
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 21:24 schreef golfer het volgende:

[..]
Aangeraden wordt dus om olijfolie donker en koel te bewaren.
Dat kan ook prima in een lichte fles als je maar zorgt dat de ruimte waarin die fles staat donker en koel is.
Juist, zet het in een donker kastje of giet het zelf in een donkere fles
Bruno25zaterdag 8 mei 2010 @ 12:40
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 21:35 schreef golfer het volgende:
Elk jaar is er een soort wedstrijd tussen de beste geïmporteerde (Italiaanse) olijfolie in Nederland.
Volgende week weer de editie 2010.
De uitslag van editie 2009 kan je hier vinden.
olijfolie drinken??

Dat zal goed voor de racekak zijn
Pietverdrietzaterdag 8 mei 2010 @ 12:42
quote:
Op zaterdag 8 mei 2010 12:40 schreef Bruno25 het volgende:

[..]

olijfolie drinken??

Dat zal goed voor de racekak zijn
Dat je van olijfolie aan de schijterij gaat is een sprookje uit de tijd dat de Nederlanders voor het eerst naar spanje gingen in de jaren 70 en daar door de wat gebrekkige hygiene aan de schijterij raakten. De reisleiders vertelden dan dat het kwam voor de olijfolie, dat ze dat niet gewend waren.
mediaconsumentzaterdag 8 mei 2010 @ 12:51
quote:
Op zaterdag 8 mei 2010 12:38 schreef Bruno25 het volgende:

[..]

Juist, zet het in een donker kastje of giet het zelf in een donkere fles
Het lijkt mij dat goed afgewerkte olijfolie sowieso al in donkere flessen zit eigenlijk.
Jordy-Bzaterdag 8 mei 2010 @ 13:27
quote:
Op zaterdag 8 mei 2010 12:51 schreef mediaconsument het volgende:

[..]

Het lijkt mij dat goed afgewerkte olijfolie sowieso al in donkere flessen zit eigenlijk.
Dat lijkt mij niet. Het uiterlijk van een olie geeft al veel informatie over de kwaliteit. Dat moet je kunnen zien (lastig in een donkere fles).

De kleur van de fles heeft niet te maken met de kwaliteit van de olie.
Pietverdrietzaterdag 8 mei 2010 @ 13:29
Kleur van de fles zegt niets over de olie, net zo goed dat een kurk in een wijnfles niets zegt over de kwaliteit van de wijn.
mediaconsumentzaterdag 8 mei 2010 @ 13:33
quote:
Op zaterdag 8 mei 2010 13:29 schreef Pietverdriet het volgende:
Kleur van de fles zegt niets over de olie, net zo goed dat een kurk in een wijnfles niets zegt over de kwaliteit van de wijn.
Dat klopt, echter als je er vanuit gaat dat zonlicht op een dergelijke manier de olie aantast, dan zou je denken dat ze alles goed doen, inclusief het gebruik van een bepaalde fles ofzo. Rode wijn zie je dan ook niet vaak in lichte flessen zitten volgens mij.

Dat is overigens net zoiets als dat als ik bij de friettent kom, en ik een zak friet in een plastic zak krijg, ze de friet terugkrijgen en ik het geld terug wil, mits ze uiteraard papieren zakken op voorraad hebben.
Pietverdrietzaterdag 8 mei 2010 @ 13:48
quote:
Op zaterdag 8 mei 2010 13:33 schreef mediaconsument het volgende:

[..]

Dat klopt, echter als je er vanuit gaat dat zonlicht op een dergelijke manier de olie aantast, dan zou je denken dat ze alles goed doen, inclusief het gebruik van een bepaalde fles ofzo. Rode wijn zie je dan ook niet vaak in lichte flessen zitten volgens mij.

Tja, maar als je in frankrijk ofzo wijn gaat kopen bij de boer, neem je een plastic jerrycan mee en krijg je het uit een soort benzinepomp. Die wijn is over het algemeen beter dan alles wat je in Nederland onder de pakweg 10 euro in een groene fles met mooi etiket en kruk etc krijgt.
Een product moet je op zijn eigen kwaliteit beoordelen, niet op de verpakking.
mediaconsumentzaterdag 8 mei 2010 @ 13:50
quote:
Op zaterdag 8 mei 2010 13:48 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Tja, maar als je in frankrijk ofzo wijn gaat kopen bij de boer, neem je een plastic jerrycan mee en krijg je het uit een soort benzinepomp. Die wijn is over het algemeen beter dan alles wat je in Nederland onder de pakweg 10 euro in een groene fles met mooi etiket en kruk etc krijgt.
Een product moet je op zijn eigen kwaliteit beoordelen, niet op de verpakking.
Daar heb je uiteraard gelijk in, daarom zou het sjiek zijn als er een goede combinatie te vinden is.
Jordy-Bzaterdag 8 mei 2010 @ 14:04
quote:
Op zaterdag 8 mei 2010 13:50 schreef mediaconsument het volgende:

[..]

Daar heb je uiteraard gelijk in, daarom zou het sjiek zijn als er een goede combinatie te vinden is.
Of je koopt gewoon een mooi olieflesje om de olijfolie in te bewaren...
FANNzaterdag 8 mei 2010 @ 15:56
quote:
Op zaterdag 8 mei 2010 13:29 schreef Pietverdriet het volgende:
Kleur van de fles zegt niets over de olie, net zo goed dat een kurk in een wijnfles niets zegt over de kwaliteit van de wijn.
nee, hehe dat snap ik ook wel, maar als je eenmaal een olijfolie hebt gevonden die goed is en goed
smaakt, dat weet je denk ik pas als je regelmatig olijfolie eet/gebruikt, dan kijk je ook niet naar de fles,
maar het is wel waar dat de goede olijfolie altijd in een donkere fles zit, dus da's geen toeval.

Olijfolie is trouwens 2 jaar houdbaar zonder problemen, mits je de fles niet open in de zon laat staan
natuurlijk. Als olijfolie NIET meer goed is merk je dat vanzelf dan wordt het ranzig en gaat het
vlokken.

en ja als ik in Griekenland ben neem ik ook een tonnetje mee rechtstreeks van de boer, maar
aangezien hier iedere dag olijfolie wordt gebruikt kan ik niet voor het hele jaar meenemen.

dus dan ben je aangewezen op de supermarkt of op website's waar je het kan bestellen.

Deze link is voor TS

http://nl.solivera.com/kies_goede_olijfolie.htm

hier staat veel informatie over olijfolie en waar je op moet letten.


en over de Spaanse toeristen die de racekak krijgen van de olijfolie,da's dus meestal gewoon
door het drinkwater en NIET door de olijfolie dat klopt

Olijfolie is gewoon beregezond, er zit zelfs een stofje in dat heet Oleocanthal de werking
daarvan is gelijk aan de pijnstiller en ontstekingsremmer Ibuprofen.

Dus als je vaak last van pijn in je kop hebt, wat ik me met jouw gezemel heel goed voor kan stellen
dan kan je beter vaker olijfolie gaan eten i.p.v. Ibrofennetjes te gaan slikken.
Curiosityzaterdag 8 mei 2010 @ 17:53
Het enige wat ik zou kunnen bedenken is bij een doorzichtige fles dat het licht er invloed op heeft, verders niet.

Sowieso is het beter olijfolie donker bewaren en een klein flesje vullen en dt in de keuken te zetten.
Weer de invloed van licht en temperatuur.

[ Bericht 0% gewijzigd door Curiosity op 08-05-2010 18:14:28 ]
Marijkezwollezondag 9 mei 2010 @ 09:47
Ik zag gisteren bij de Plus wel olijfolie in een groene fles staan, dus ik moest nog aan je denken TS