mediaconsument | vrijdag 7 mei 2010 @ 16:45 |
De TT lijkt me duidelijk, verder:quote: Ik ben namelijk op zoek naar winkels waar ze extra vergine olijfolie in een donkere glazen fles verkopen, dit omdat ik heb begrepen dat helder glas en plastic flessen een slecht effect zouden hebben op de olie mbt. de gezondheid. Daarbij ben ik al bij een aantal supermarkten langs geweest zoals de Albert Heijn en C1000, en heb ik helaas nog niet kunnen slagen. De informatie mbt. de olie heb ik overigens van deze site: http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=531&cod=530&page=9 Alvast bedankt voor de antwoorden. ![]() | |
Marijkezwolle | vrijdag 7 mei 2010 @ 16:47 |
Die van de Aldi zat altijd in groene glazen flessen, maar is vervangen door plastic. Ben je al bij een Natuurwinkel oid geweest? Grote kans dat ze het daar wel in (donker) glas verpakken. | |
mediaconsument | vrijdag 7 mei 2010 @ 16:49 |
quote:Nog niet, misschien daar maar eens kijken dan de volgende keer als ik er ben. Overigens wel frappant dat ze dat bij de Aldi zo veranderd hebben. Of is het zo dat groen/donker glas duurder is in de productie ofzo? | |
wdn | vrijdag 7 mei 2010 @ 16:50 |
Plus en Super de boer hebben beide olijfolie van Bertoli en die andere grote olijfolie fabrikant. Beide in donkergroene flessen. edit: carbonel is die andere maar het is hetzelfde concern ![]() | |
Marijkezwolle | vrijdag 7 mei 2010 @ 16:51 |
quote:Geen flauw idee, ik gok inderdaad dat plastic goedkoper is. Het zijn in elk geval rodflessen, ze lekken bij het schenken en worden daardoor helemaal vet aan de buitenzijde... | |
mediaconsument | vrijdag 7 mei 2010 @ 16:52 |
quote:De bertolli flessen die ik normaal gesproken gebruik uit de C1000 en Albert Heijn waren gemaakt van helder glas. Weet je zeker dat het niet de kleur van de olie is die je zag? Carbonel heb ik nog niet gezien overigens. | |
wdn | vrijdag 7 mei 2010 @ 16:54 |
edit nu ben ik aan het twijfelen. Ik ga het zometeen controleren als ik naar huis ga ![]() | |
Marijkezwolle | vrijdag 7 mei 2010 @ 16:58 |
http://www.carbonell.nl/ Carbonell is ook helder glas. | |
Blues | vrijdag 7 mei 2010 @ 17:01 |
Ik hoor dit voor het eerst? Even het linkje lezen.... | |
Mirjam | vrijdag 7 mei 2010 @ 17:03 |
quote:het klinkt mij ook vreemd in de oren... anyway, ik heb hier toevallig olie in een groene fles staan, volgens mij komt die van de lidl als ik me niet vergis | |
Lienekien | vrijdag 7 mei 2010 @ 17:04 |
Het staat inderdaad in het stuk, maar de reden waarom het slecht zou zijn, wordt niet genoemd. | |
mediaconsument | vrijdag 7 mei 2010 @ 17:04 |
quote:Het staat niet uitgelegd waarom, echter heb ik wel begrepen dat die onderzoekers redelijk betrouwbaar zijn. Dat verhaal over de vetten is sowieso erg belangrijk volgens mij. @Mirjam: Dan ga ik eens kijken bij de Lidl binnenkort, ben benieuwd. ![]() | |
mediaconsument | vrijdag 7 mei 2010 @ 17:05 |
quote:Het zal wel iets te maken hebben met de invloed van zonlicht op de olie ofzo. ![]() | |
Lienekien | vrijdag 7 mei 2010 @ 17:06 |
quote:Nou, dan zet je de fles toch uit de zon? | |
rijsttafel | vrijdag 7 mei 2010 @ 17:06 |
Bij de Lidl heb je dat inderdaad. Uiteraard ook bij de speciaalzaak. Vind het overigens wel vergezocht. Wat kan er nu mis zijn met olie uit een lichte of plastic fles? | |
Mirjam | vrijdag 7 mei 2010 @ 17:07 |
hier staat olijfolie eigenlijk altijd in het gootsteenkastje ![]() | |
Hyperdude | vrijdag 7 mei 2010 @ 17:10 |
Monini of De Cecco extra maagdelijk zitten hiero gewoon in groen glas. De wat minder maagdelijke Monini mixed zit in helder 2 liter plastic. We leven nog. ![]() | |
mediaconsument | vrijdag 7 mei 2010 @ 17:10 |
quote:Hoeveel kans is er dat hij voordat je hem thuis hebt, al dagenlang in de zon heeft gestaan? ![]() | |
Lienekien | vrijdag 7 mei 2010 @ 17:11 |
quote:Je weet niet eens waarom dat zo slecht zou zijn! | |
mediaconsument | vrijdag 7 mei 2010 @ 17:12 |
quote:Daar ga ik nog achteraan, al lijkt me dat het er niet voor niets staat. Het zal verder ook niets extra kosten, als ze dat al bij de lidl zo verkopen. | |
mediaconsument | vrijdag 7 mei 2010 @ 17:15 |
quote:http://www.inuwvoordeel.nl/webwinkel/index.php?item=extra-vierge-olijfolie-inwendig&action=page&group_id=57&lang=NL quote:http://olio-doliva.mysites.nl/mypages/olio-doliva/295251.html Zo zijn er nog wel meer bronnen te vinden waar ze aanraden de olie niet aan zonlicht bloot te stellen. Details over wat het zonlicht precies met de olie doet heb ik helaas nog niet gevonden. | |
The_Hives | vrijdag 7 mei 2010 @ 17:21 |
quote: ![]() | |
Mirjam | vrijdag 7 mei 2010 @ 17:47 |
quote: ![]() die linkse fles ![]() | |
DarkElf | vrijdag 7 mei 2010 @ 17:49 |
de wereldwinkels verkopen olijfolie in donkere flessen meen ik mij te herinneren | |
rijsttafel | vrijdag 7 mei 2010 @ 18:18 |
Ik zou een bepaald type olijfolie trouwens eerder om de smaak kopen dan om het type fles. Die van de lidl vond ik nou niet zo heel geweldig, persoonlijk. | |
Blues | vrijdag 7 mei 2010 @ 18:35 |
Is het echt geen broodje aap? ![]() | |
mediaconsument | vrijdag 7 mei 2010 @ 18:41 |
quote:Dat zonlicht effect kan hebben op een olie lijkt mij niet zo vreemd eerlijk gezegd, net zoals dat vergane olie niet gezond zou kunnen zijn. Verder @rijsttafel: Lekkere olie in de goede fles, dat zou fijn zijn. ![]() | |
RobinOok | vrijdag 7 mei 2010 @ 18:45 |
quote:Oh god, en de dood komt nu met de dag dichterbij! Snelheid is geboden! | |
mediaconsument | vrijdag 7 mei 2010 @ 18:45 |
quote: ![]() | |
Jordy-B | vrijdag 7 mei 2010 @ 18:46 |
Zonlicht kan een effect op olie hebben, maar dat dat gelijk ongezond zou zijn, is lichtelijk overdreven. Neem je bron trouwens met een korrel zout. In jouw bron worden héél veel "feiten" verkondigd, terwijl er nooit zo intensief onderzoek naar het onderwerp is gedaan dat je zulke dingen zeggen kan. In 99 vd 100 keer was een héél voorzichtig "men vermoed..." meer op z'n plaats geweest dan het als hard feit te presenteren. [ Bericht 32% gewijzigd door Jordy-B op 07-05-2010 18:54:36 ] | |
mediaconsument | vrijdag 7 mei 2010 @ 18:53 |
quote:Waarom? | |
Jordy-B | vrijdag 7 mei 2010 @ 18:54 |
quote:In de bron worden héél veel "feiten" verkondigd, terwijl er nooit zo intensief onderzoek naar het onderwerp is gedaan dat je zulke dingen zeggen kan. In 99 vd 100 keer was een héél voorzichtig "men vermoed..." meer op z'n plaats geweest dan het als hard feit te presenteren. | |
mediaconsument | vrijdag 7 mei 2010 @ 18:57 |
quote:Daarom is het ook belangrijk de eerste paragraaf te lezen. quote:Lijkt mij dat die mensen wel weten waar ze over praten eigenlijk. | |
Jordy-B | vrijdag 7 mei 2010 @ 19:04 |
Ik vind het nogal storend dat je denkt dat ik dat niet gelezen zou hebben... Die mensen weten heus wel waar ze over praten. Iemand die slechts een rijtje namen opnoemt, hoeft echter niet dezelfde kennis in huis te hebben als de eerder genoemde namen, of wèl? Bij een onderwerp als voeding, kàn je bijna niets als feit geven... Er is véél meer onderzoek nodig om èchte zekerheid te kunnen bieden. Vooralsnog is het veelal theorie. Het zal dus ook als theorie gebracht moeten worden. Jouw bron is echter een tussenpersoon die het als feiten brengt en daarbij terloops een paar extra's toevoegt. Zo'n opmerking als "Vaak hebben ze ook nog schadelijke additieven (E-nummers en MSG )", bijvoorbeeld. Daarmee wek je de indruk dat E-nummers schadelijk zijn, terwijl we juist met z'n allen hebben afgesproken dat goedgekeurde additieven niet schadelijk zijn. Komt bij dat je niet alle E-nummers over één kam kan scheren. | |
mediaconsument | vrijdag 7 mei 2010 @ 19:06 |
quote:Het zijn dan ook weinig wereldschokkende feiten lijkt mij, dat van de kleur fles vind ik dan ook erg logisch klinken. Verder gaat dit topic niet over de bron, daar ik ook al aangegeven heb dat je zo een aantal andere bronnen hebt gevonden die dezelfde mening hebben. Dat neemt overigens niet weg dat de bron uit de OP goede stof bevat om over na te denken eigenlijk. [ Bericht 2% gewijzigd door mediaconsument op 07-05-2010 19:19:12 ] | |
Jordy-B | vrijdag 7 mei 2010 @ 19:19 |
quote:Nee, het topic gaat over een conclusie die jij getrokken hebt uit die bron. Die bron is onbetrouwbaar, jouw conclusie is dat daarom ook. Het klopt dat olie beter bewaard kan worden in een donkere fles, hoor... Onder invloed van UV-licht ontstaan vrije radicalen die het beginpunt vormen voor verdere chemische reacties, waardoor de kwaliteit van de olie achteruit kan gaan. Maar dat zeggen ze er bij jouw bron niet bij. Je bent prima in staat om ranzige olie te herkennen. Ik betwijfel of de invloed van zulke olie op de gezondheid te merken is. In theorie wel, maar da's dus het hele euvel met jouw bron. Jij maakt je druk over iets wat in de praktijk eigenlijk geen punt is. Bij plastic verpakkingen is het een iets ander verhaal, maar je vindt praktisch altijd iets uit de plastic verpakking terug in je voedsel. Dan moet je alle plastic verpakkingen maar uit je leven bannen. Veel succes daarmee. | |
mediaconsument | vrijdag 7 mei 2010 @ 19:22 |
quote:Dan begrijp ik het doel van jouw posts in dit topic niet en als je op die manier redeneert, dan is zowat elke bron wel onbetrouwbaar. Bedankt verder voor je uitleg, je laat zien dat de bron het toch wel bij het rechte eind heeft. ![]() | |
Jordy-B | vrijdag 7 mei 2010 @ 19:26 |
quote:Nee, dat laat ik niet zien. Knap dat je dat eruit weet op te maken. Je bent prima in staat om ranzige olie te herkennen... dat gebruik je dus niet. En ik betwijfel of de invloed van iets mindere olie op de gezondheid te merken is. In theorie is er een effect, natuurlijk. Maar da's theorie. En dat is dus het hele euvel met jouw bron. Die brengt theorie als feit, met als gevolg dat jij je druk zit te maken om een kleinigheidje dat een verwaarloosbare verbetering geeft qua gezond eten. Zet je olie gewoon niet in de zon. Bij plastic verpakkingen is het een iets ander verhaal, maar je vindt praktisch altijd iets uit de plastic verpakking terug in je voedsel. Dan moet je alle plastic verpakkingen maar uit je leven bannen. Veel succes daarmee. | |
mediaconsument | vrijdag 7 mei 2010 @ 19:28 |
quote:Perfectie blijft een streven uiteraard, daarom helpen alle kleine beetjes mee. | |
Jordy-B | vrijdag 7 mei 2010 @ 19:37 |
quote:Dat klopt. Wat niet klopt is dat jij door verkeerde bronnen en verkeerde conclusies met de verkeerde dingen bezig bent. En dat is dus het punt dat ik probeer te maken. Jij maakt je nu druk om een héél miniem dingetje, dat praktisch geen invloed heeft. Nu heb je een héél klein beetje, terwijl er gewoon veel grotere beetjes zijn die je ook had kunnen aanpakken. En als jouw bron wat duidelijker en eerlijker was geweest, was dit jouw conclusie geweest: Zet je olie niet in de zon, want zonlicht maakt het ranzig. Je had dan ook nooit dit topic geopend, maar gewoon je olie uit de zon gehaald. En dat was verstandiger geweest dan een soort verkapt "oeh oeh, je gaat dood aan olie uit een verkeerde fles"-discussie | |
wdn | vrijdag 7 mei 2010 @ 19:37 |
Ok ik ben er weer en heb even bij de PLUS gekeken. Van de 4 in donkergroene fles heb ik er 2 onthouden: Bertoli Riserva (dus ik moet minder aan mezelf twijfelen ![]() Bio+ ( www.bio-plus.nl stond op de fles). De laatste heeft dit op de website quote:En om ook even duidelijk te zijn: ik denk dat het verschil boter vs olijfolie vele malen groter is en dat het verschil olijfolie gele fles vs olijfolie groene fles nihil zal zijn. De soort kleur fles had toch te maken met de soort persing(?) | |
wdn | vrijdag 7 mei 2010 @ 19:43 |
Enige logica achter dit verhaal die ik kan bedenken: een donkergroene fles zal beduidend minder licht door laten. | |
Jordy-B | vrijdag 7 mei 2010 @ 20:03 |
quote:Ja, dat klopt. En er wordt een groene fles gebruikt, omdat plantaardige olie kan niet zo goed tegen zonlicht kan. Daarom staat er ook altijd "beschermen tegen licht en warmte" of "koel en donker bewaren" op de fles. Maar dat betekent nog niet dat alle olie in een niet-gekleurde fles dan gelijk maar ongezond is, zoals die oh zo betrouwbare bron van de TS beweert. Het is soms wel prettig om de kleur van een olie te kunnen zien, en dat gaat zo lastig als het in een groene fles zit. | |
wdn | vrijdag 7 mei 2010 @ 20:08 |
TS. Gewoon in een kast bewaren en dan maakt het helemaal niet uit welke soort fles ![]() Die website klinkt als een verhaal dat verteld is door een persoon aan een persoon aan een persoon die het daarna ingetikt is. En we weten allemaal wat gebeurd als iemand iets doorverteld aan een ander: de waarheid is dan snel ver te zoeken ![]() | |
Jordy-B | vrijdag 7 mei 2010 @ 20:10 |
quote:Nou ja, plastic is niet inert, zoals glas dat is. Maar de TS gaat vast niet alle plastic verpakkingen uit z'n leven weren, dus dat boeit niet. | |
Pietverdriet | vrijdag 7 mei 2010 @ 20:24 |
Christ, waarom wordt er over de kleur van de fles moeilijk gedaan, leer eerst een dat je olijfolie lekker moet smaken voordat je je druk maakt over de kleur van de fles. | |
FANN | vrijdag 7 mei 2010 @ 20:36 |
quote:bij Albert Heijn hebben ze wel olijfolie in donkere flessen hoor ![]() ![]() deze komt van AH Olijfolie behoort altijd donker en koel bewaard te worden is dus geen fabeltje. | |
Pietverdriet | vrijdag 7 mei 2010 @ 20:37 |
quote:Het blijft bocht die AH olijfolie, donkere fles of niet | |
FANN | vrijdag 7 mei 2010 @ 20:38 |
quote:nee hoor da's prima olijfolie eerste persing. Olijfolie uit blik is nog beter trouwens. | |
Pietverdriet | vrijdag 7 mei 2010 @ 20:39 |
quote:Nope, dat is het niet, eerste persing is sowieso een onzinnige aanduiding, en het is smerig smakend bocht. | |
FANN | vrijdag 7 mei 2010 @ 20:41 |
quote: ![]() | |
RobinOok | vrijdag 7 mei 2010 @ 20:54 |
quote:Nee hoor, hun spaanse is echt lekker. ![]() Helemaal niks mis mee. | |
golfer | vrijdag 7 mei 2010 @ 21:24 |
quote:Licht en warmte kunnen de kwaliteit iets achteruit laten gaan, maar de gemiddelde Nederlander zal dat smaakverschil nauwelijks proeven. Aangeraden wordt dus om olijfolie donker en koel te bewaren. Dat kan ook prima in een lichte fles als je maar zorgt dat de ruimte waarin die fles staat donker en koel is. | |
Pietverdriet | vrijdag 7 mei 2010 @ 21:27 |
quote:Belangrijk is ook dat de olie vers is, bij AH zie ik nogal eens olijfolie die over cq tegen datum is, en dan is ie niet vers meer maar al een paar jaar oud. | |
golfer | vrijdag 7 mei 2010 @ 21:35 |
Elk jaar is er een soort wedstrijd tussen de beste geïmporteerde (Italiaanse) olijfolie in Nederland. Volgende week weer de editie 2010. De uitslag van editie 2009 kan je hier vinden. | |
FANN | vrijdag 7 mei 2010 @ 21:36 |
quote:volgens mij zeik jij gewoon om wat te zeiken te hebben ![]() ik heb hier een fles houdbaarheidsdatum 12.07.2011 en zo heb ik er nog drie nah... tegen die tijd zijn ze allang op hoor ![]() hoe kom je ingodsnaam bij dit soort dingen ??? ![]() | |
borisz | zaterdag 8 mei 2010 @ 11:04 |
Ach bij supermarkt olijfolie zal dat niet veel uitmaken. ![]() | |
Hyperdude | zaterdag 8 mei 2010 @ 11:12 |
quote:De flessen hiero hebben een (veel) kortere bewaar termijn/datum. ![]() Misschien hetzelfde als dat Heineken veel langer houdbaar is als Erdinger ![]() ![]() | |
mediaconsument | zaterdag 8 mei 2010 @ 12:19 |
quote:Waar verkopen ze volgens jou dan de beste olijfolie? | |
Pietverdriet | zaterdag 8 mei 2010 @ 12:36 |
quote:de olijfolie die ik heb staan heeft een productie en een houdbaarheidsdatum. ligt ongeveer een jaar tussen | |
Bruno25 | zaterdag 8 mei 2010 @ 12:38 |
quote:Juist, zet het in een donker kastje of giet het zelf in een donkere fles | |
Bruno25 | zaterdag 8 mei 2010 @ 12:40 |
quote:olijfolie drinken?? Dat zal goed voor de racekak zijn | |
Pietverdriet | zaterdag 8 mei 2010 @ 12:42 |
quote:Dat je van olijfolie aan de schijterij gaat is een sprookje uit de tijd dat de Nederlanders voor het eerst naar spanje gingen in de jaren 70 en daar door de wat gebrekkige hygiene aan de schijterij raakten. De reisleiders vertelden dan dat het kwam voor de olijfolie, dat ze dat niet gewend waren. | |
mediaconsument | zaterdag 8 mei 2010 @ 12:51 |
quote:Het lijkt mij dat goed afgewerkte olijfolie sowieso al in donkere flessen zit eigenlijk. | |
Jordy-B | zaterdag 8 mei 2010 @ 13:27 |
quote:Dat lijkt mij niet. Het uiterlijk van een olie geeft al veel informatie over de kwaliteit. Dat moet je kunnen zien (lastig in een donkere fles). De kleur van de fles heeft niet te maken met de kwaliteit van de olie. | |
Pietverdriet | zaterdag 8 mei 2010 @ 13:29 |
Kleur van de fles zegt niets over de olie, net zo goed dat een kurk in een wijnfles niets zegt over de kwaliteit van de wijn. | |
mediaconsument | zaterdag 8 mei 2010 @ 13:33 |
quote:Dat klopt, echter als je er vanuit gaat dat zonlicht op een dergelijke manier de olie aantast, dan zou je denken dat ze alles goed doen, inclusief het gebruik van een bepaalde fles ofzo. Rode wijn zie je dan ook niet vaak in lichte flessen zitten volgens mij. Dat is overigens net zoiets als dat als ik bij de friettent kom, en ik een zak friet in een plastic zak krijg, ze de friet terugkrijgen en ik het geld terug wil, mits ze uiteraard papieren zakken op voorraad hebben. | |
Pietverdriet | zaterdag 8 mei 2010 @ 13:48 |
quote:Tja, maar als je in frankrijk ofzo wijn gaat kopen bij de boer, neem je een plastic jerrycan mee en krijg je het uit een soort benzinepomp. Die wijn is over het algemeen beter dan alles wat je in Nederland onder de pakweg 10 euro in een groene fles met mooi etiket en kruk etc krijgt. Een product moet je op zijn eigen kwaliteit beoordelen, niet op de verpakking. | |
mediaconsument | zaterdag 8 mei 2010 @ 13:50 |
quote:Daar heb je uiteraard gelijk in, daarom zou het sjiek zijn als er een goede combinatie te vinden is. ![]() | |
Jordy-B | zaterdag 8 mei 2010 @ 14:04 |
quote:Of je koopt gewoon een mooi olieflesje om de olijfolie in te bewaren... ![]() | |
FANN | zaterdag 8 mei 2010 @ 15:56 |
quote:nee, hehe dat snap ik ook wel, maar als je eenmaal een olijfolie hebt gevonden die goed is en goed smaakt, dat weet je denk ik pas als je regelmatig olijfolie eet/gebruikt, dan kijk je ook niet naar de fles, maar het is wel waar dat de goede olijfolie altijd in een donkere fles zit, dus da's geen toeval. Olijfolie is trouwens 2 jaar houdbaar zonder problemen, mits je de fles niet open in de zon laat staan natuurlijk. Als olijfolie NIET meer goed is merk je dat vanzelf dan wordt het ranzig en gaat het vlokken. en ja als ik in Griekenland ben neem ik ook een tonnetje mee rechtstreeks van de boer, maar aangezien hier iedere dag olijfolie wordt gebruikt kan ik niet voor het hele jaar meenemen. dus dan ben je aangewezen op de supermarkt of op website's waar je het kan bestellen. Deze link is voor TS http://nl.solivera.com/kies_goede_olijfolie.htm hier staat veel informatie over olijfolie en waar je op moet letten. en over de Spaanse toeristen die de racekak krijgen van de olijfolie,da's dus meestal gewoon door het drinkwater en NIET door de olijfolie dat klopt ![]() Olijfolie is gewoon beregezond, er zit zelfs een stofje in dat heet Oleocanthal de werking daarvan is gelijk aan de pijnstiller en ontstekingsremmer Ibuprofen. Dus als je vaak last van pijn in je kop hebt, wat ik me met jouw gezemel heel goed voor kan stellen ![]() dan kan je beter vaker olijfolie gaan eten i.p.v. Ibrofennetjes te gaan slikken. | |
Curiosity | zaterdag 8 mei 2010 @ 17:53 |
Het enige wat ik zou kunnen bedenken is bij een doorzichtige fles dat het licht er invloed op heeft, verders niet. Sowieso is het beter olijfolie donker bewaren en een klein flesje vullen en dt in de keuken te zetten. Weer de invloed van licht en temperatuur. [ Bericht 0% gewijzigd door Curiosity op 08-05-2010 18:14:28 ] | |
Marijkezwolle | zondag 9 mei 2010 @ 09:47 |
Ik zag gisteren bij de Plus wel olijfolie in een groene fles staan, dus ik moest nog aan je denken TS ![]() |