abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_80411441
registreer om deze reclame te verbergen


Volg de aswolk op radar
http://www.sat24.nl/Eyjafjallajokull-volcano.aspx

Huidige asverspreiding boven EuropaRecent nieuws
Europa kan er nog wel een aantal dagen last van hebben.
quote:
Ash Plume Aviation Crisis May Get Relief Thursday

The jet stream will continue to slam the ash plume into Europe through Wednesday, according to AccuWeather.com meteorologists, but relief for the aviation crisis could come Thursday.

The jet stream winds, which extend from 10,000 feet up to 40,000 feet, show no signs of change through Wednesday. Any ash plume that is released from the Eyjafjall volcano in Iceland will continue to threaten northern Europe and the British Isles.

The ash will come in a direct shot from Iceland right into northern Europe at all levels of the jet stream, according AccuWeather.com Senior Meteorologist Henry Margusity.

"It's like a spray can of ash coming from Iceland," Margusity said. "The ash comes out of the volcano nozzle and spreads out into the atmosphere just like a spray can works."

However, according to AccuWeather.com Meteorologist Rob Miller, a big change in the jet stream pattern will occur Thursday as a storm develops in the central Atlantic Ocean.
UK blijft dicht tot 18:00 aldus bericht van eventjes geleden. Situatie verslechterd ook volgens verwachting.
quote:
N ACCORDANCE WITH ICAO VOLCANIC ASH CONTINGENCY PLAN, NO
IFR CLEARANCE WILL BE ISSUED FOR PENETRATION OF THE FORECAST
CONTAMINATED AREA WI UK AIRSPACE.
.
LONDON FIR/UIR REMAINS ZERO RATE UNTIL 1800 APR 17. SCOTTISH
FIR/UIR IS NOW ALSO ZERO RATE UNTIL 1800 APR 17. SCOTTISH
DOMESTIC FLIGHTS MAY BE AVAILABLE SUBJECT TO INDIVIDUAL
COORDINATION WITH UK FMP. CAUTION CURRENT FORECASTS SHOWS
THAT THE SITUATION IS WORSENING THROUGH THE DAY.

.
FMD BRUSSELS ON BEHALF OF LONDON FMP
quote:
SCHIPHOL - DEN HAAG - Het Nederlandse luchtruim blijft in ieder geval tot zaterdag 14.00 uur gesloten. Dat meldde de Inspectie Verkeer en Waterstaat in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Het Nederlandse luchtruim is nog niet veilig voor de luchtvaart, omdat de vulkanische as uit IJsland door de huidige weersomstandigheden voorlopig boven het Europese vasteland blijft.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat, de Militaire Luchtvaart Autoriteit, Luchtverkeersleiding Nederland en het KNMI beslisten gezamenlijk het luchtruim tot nader order gesloten te houden.

Het Nederlands luchtruim is al sinds donderdagmiddag 18.00 gesloten. Vliegen door een aswolk is onder meer gevaarlijk omdat de motoren van een toestel kunnen uitvallen.

Gestrande reizigers

De tweede nacht sinds de sluiting van het luchtruim door de vulkaanuitbarsting is op Schiphol rustig verlopen. Ongeveer 1500 gestrande reizigers hebben de nacht doorgebracht op veldbedden op de luchthaven, liet een woordvoerster zaterdagochtend weten.

Schiphol bekijkt momenteel, afhankelijk van wanneer het vliegverkeer wordt hervat, hoe lang het nog wenselijk is mensen achter de douane te laten verblijven.

Europese vluchten

Op de luchthaven bevinden zich zaterdagochtend behoorlijk wat mensen die informeren wanneer ze kunnen vliegen of al wachtend de tijd doorbrengen. Het luchtvaartpersoneel is volop aanwezig om ze te woord te staan. Overal verspreid liggen mensen te slapen.

De Europese vluchten met bestemming Amsterdam met aankomsttijden tot 12.00 uur zullen vertraagd zijn. Alle vluchten vanuit Noord-Amerika van zaterdagochtend zijn geannuleerd.

Intercontinentale vluchten

Over het al dan niet vertrekken van intercontinentale vluchten met bestemming Amsterdam, wordt op z'n laatst vier uur voor de lokale vertrektijd een besluit genomen en dat wordt gepubliceerd op de website.

KLM verzoekt passagiers wiens vlucht niet doorgaat, om niet naar de luchthaven te komen.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) maakte eerder bekend dat het Nederlandse luchtruim minimaal tot zaterdagochtend 06.00 uur dicht blijft.

Tweede nacht

Het is de tweede nacht sinds het luchtruim boven veel Europese landen werd gesloten vanwege de aswolk die de vulkaanuitbarsting in IJsland heeft veroorzaakt.

Schiphol heeft de veldbedden voor de reizigers weer in gereedheid gebracht. De horecazaken doen er alles aan om de gedupeerden te voorzien van eten en drinken.

In de nacht van donderdag op vrijdag brachten ongeveer tweeduizend mensen er de nacht door. De hotels in de omgeving van de luchthaven zitten vrijwel allemaal vol.

Luchtruim

Het Nederlands luchtruim blijft minstens tot zaterdagochtend 06.00 uur gesloten in verband met de aswolk die boven het land hangt van de vulkaanuitbarsting in IJsland.

Dat heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat laten weten na overleg vrijdag met de Militaire Luchtvaart Autoriteit, KNMI en de Luchtverkeersleiding Nederland.

België

Het luchtruim boven België blijft in ieder geval tot zaterdagavond 20.00 uur gesloten. Het vliegverbod is met tien uur verlengd.

Dat heeft een woordvoerder van de Belgische staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe bekendgemaakt.

De aswolk hangt nog boven een gebied van Engeland tot Wit-Rusland, aldus de zegsman. Bijkomend probleem is dat er weinig wind is en geen regen. Toch is er ook positief nieuws: de as die de vulkaan nu uitstoot waait naar het noorden en trekt niet richting België.

Engeland

Het Britse luchtruim blijft in ieder geval tot zaterdagavond 19.00 uur (Britse tijd) gesloten. De vliegbeperkingen in Schotland zijn opnieuw ingevoerd. De toestand in Groot-Brittannië zal in de loop van de dag verslechteren, aldus de Britse luchtvaartautoriteiten.

Luchtvaartmaatschappij British Airways liet vrijdagavond weten dat ze al haar vluchten van en naar Londen voor zaterdag heeft geschrapt.

Duitsland

Het Duitse luchtruim blijft nog zeker dicht tot zaterdagmiddag 14.00 uur. Dat heeft een woordvoerster van de Duitse luchtvaartautoriteiten vrijdagavond laat laten weten.

Ook Het luchtruim boven het noorden van Italië zal zaterdag ten minste acht uur lang worden gesloten.

Het vliegverbod gaat om 04.00 uur 's ochtends in en loopt af om 12.00 uur s' middags. Dat hebben de Italiaanse luchtvaartautoriteiten vrijdagavond laat gemeld.

Frankrijk

Hetzelfde geldt voor het luchtruim in het noorden van Frankrijk. Het vliegverbod, onder meer op de luchthavens bij Parijs, geldt in ieder geval tot 12.00 uur 's middags. Dat hebben de Franse luchtvaartautoriteiten vrijdagavond laat gemeld.

Ryaniar

De Ierse prijsvechter Ryanair voert tot maandag 13.00 uur geen vluchten uit van en naar een groot aantal Europese bestemmingen waaronder het Verenigd Koninkrijk, Nederland en het noorden van Duitsland. Dat liet de maatschappij vrijdag weten.

Ryanair neemt het besluit op basis van ''de huidige weersvoorspelling en de voortdurende uitstoot van vulkanisch as in de atmosfeer boven IJsland''.

Passagiers die al een ticket hadden, kunnen omboeken of hun geld terugkrijgen. Ryanair zegt nu het zekere voor het onzekere te nemen en hoopt op deze manier te voorkomen dat passagiers omboeken voor komend weekeinde en dan alsnog teleurgesteld worden.

Het Duitse Lufthansa, de grootste Europese luchtvaartmaatschappij, heeft alle vluchten van en naar Duitse luchthavens tot zaterdag 12.00 uur opgeschort.

NS Hispeed

NS Hispeed zet zaterdag wegens de problemen in de luchtvaart vijf extra lange Thalyssen in van en naar Brussel-Parijs.

De treinen zijn dubbel zo lang en kunnen achthonderd in plaats van vierhonderd passagiers vervoeren. In totaal rijdt de Thalys zaterdag acht keer, aldus een woordvoerster van NS.

Ook worden drie extra Eurostar-treinen (Londen-Brussel) ingezet. Dit is interessant voor Nederlandse vliegtuigpassagiers die in Engeland zijn gestrand.

Touroperators

Touroperators proberen gestrande reizigers verder te vervoeren per bus. Dat heeft vervoersorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) vrijdag gemeld.

''Sommige touroperators bieden zowel vlieg- als busreizen aan'', stelde een woordvoerder. ''Voor hen is het redelijk eenvoudig om de tickets om te boeken.''

Het gaat dan vooral om vluchten binnen de Benelux en West-Europa. Hoeveel mensen op deze manier weg kunnen van Schiphol, kon hij nog niet zeggen.

Vrijdagavond bivakkeerden nog tussen de duizend en vijftienhonderd gestrande reizigers op Schiphol.

Zuid-Europa

De KNV kon vrijdagavond nog niet bevestigen dat er ook touringscars zijn ingeschakeld om naar Zuid-Europa te rijden om daar gestrande groepen toeristen en scholieren op te halen.

''Ik denk dat reisorganisaties nog even de ontwikkelingen rond het luchtruim afwachten'', zei de zegsman.

Hij acht de kans echter wel groot dat de komende dagen reizigers met de bus worden opgehaald. ''Zeker als de aswolk naar het zuiden drijft, zodat de luchthavens in Italië of Spanje langer dicht moeten blijven.''
Vorige deeltjes in deze reeks
 • Evacuaties na uitbarsting IJslandse vulkaan onder gletsjer
 • Aswolk richting NL na uitbarsting vulkaan op IJsland #2
 • Aswolk richting NL, Katla is kalm #3
 • Aswolk richting NL, Katla is kalm #4
 • Nog steeds as en geen vliegverkeer #5

  Fotocollecties
 • http://www.flickr.com/pho(...)es/72157623855495574
 • http://www.photoshelter.c(...)how/G0000NCksTh2oMK8
 • http://www.photoshelter.c(...)how/G0000NCksTh2oMK8
 • http://www.boston.com/big(...)ruptive_volcano.html

  Aardbevingsoverzicht IJsland
 • http://www.vedur.is/skjalftar-og-eldgos/jardskjalftar
 • http://hraun.vedur.is/ja/oroi/allarsort.html

  Externe links
 • http://www.schiphol.nl/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Eyjafjallaj%C3%B6kull
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Katla
 • http://www.flightradar24.com/

  Frontpage FOK
 • Luchtruim zeker tot zaterdag 14.00 dicht
 • Premier Faeröer pakt boot naar huis
 • [Upd] Luchtruim NL vanaf 19.00u dicht
 • As blijft vluchtverkeer nog hele dag verstoren

  Verwante DE-links
 • [Vulkanen] The ring of fire #4: Veel aktiviteit!
 • Poolkappen, IJsbergen en Gletsjers #3

  OP staat hier

  [ Bericht 65% gewijzigd door indahnesia.com op 17-04-2010 14:04:20 ]
 • pi_80411449
  Vanochtend trouwens een trilling ten NW van de Katla vulkaan, om het spannend te houden

    zaterdag 17 april 2010 @ 08:13:49 #3
  176873 marcel-o
  ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
  pi_80411456
  recente pic


  wat k jammer vind aan die webcam
  is dat ie hoe langzaam t ook is, frame voor frame laat zien.
  Veel langzame webcams slaan dan frames over, ziet er dan beter uit.

  achja, k hoef er niet heen nu

  [ Bericht 67% gewijzigd door marcel-o op 17-04-2010 08:22:47 ]
  | Wordfeud: marcel-o |plug.dj/uptempo |<-- draai zelf je platen
    zaterdag 17 april 2010 @ 08:24:14 #4
  94257 aloa
  Steeds harder, steeds sneller
  pi_80411512
  registreer om deze reclame te verbergen
  Europa kan er nog wel een aantal dagen last van hebben.
  Op Accuweather hebben ze het over woensdag
  quote:
  Ash Plume Aviation Crisis May Get Relief Thursday

  The jet stream will continue to slam the ash plume into Europe through Wednesday, according to AccuWeather.com meteorologists, but relief for the aviation crisis could come Thursday.

  The jet stream winds, which extend from 10,000 feet up to 40,000 feet, show no signs of change through Wednesday. Any ash plume that is released from the Eyjafjall volcano in Iceland will continue to threaten northern Europe and the British Isles.

  The ash will come in a direct shot from Iceland right into northern Europe at all levels of the jet stream, according AccuWeather.com Senior Meteorologist Henry Margusity.

  "It's like a spray can of ash coming from Iceland," Margusity said. "The ash comes out of the volcano nozzle and spreads out into the atmosphere just like a spray can works."

  However, according to AccuWeather.com Meteorologist Rob Miller, a big change in the jet stream pattern will occur Thursday as a storm develops in the central Atlantic Ocean.
  Staring at the sea
  Staring at the sand
    zaterdag 17 april 2010 @ 08:24:29 #5
  3011 E.T.
  hormonaal stuiterballetje
  pi_80411517
  Als ik de berichten zo bekijk, groeit mijn hoop dat Swets dinsdag niet naar Rome gaat
  (hij moet twee dagen voor z'n werk naar Rome, en het thuisfront heeft daar niet zo'n zin in .. Hijzelf ook niet zo )
  I can only please one person per day. Today is not your day. Tomorrow isn't looking too good either.
  pi_80411534
  quote:
  Op zaterdag 17 april 2010 08:24 schreef aloa het volgende:
  Europa kan er nog wel een aantal dagen last van hebben.
  Op Accuweather hebben ze het over woensdag
  [..]
  Die zet ik erbij in de OP.
  pi_80411544
  registreer om deze reclame te verbergen
  quote:
  Op zaterdag 17 april 2010 08:13 schreef marcel-o het volgende:
  recente pic
  [ afbeelding ]

  wat k jammer vind aan die webcam
  is dat ie hoe langzaam t ook is, frame voor frame laat zien.
  Veel langzame webcams slaan dan frames over, ziet er dan beter uit.

  achja, k hoef er niet heen nu
  Op de eerdere beelden zie je de wolk de andere kant op gaan, maar ik ben een leek dus wellicht zegt dit niks.
  Is er trouwens bekend hoe lang de activiteit nog doorgaat? Ik meen van de week gelezen te hebben drie dagen, maar dat lijkt niet te kloppen?

  -Edit- Ah, bedankt, aloa.
  Het is moeilijk vriendelijkheid weg te geven, het wordt bijna altijd teruggegeven.
  pi_80411790
  Vulkaan op IJsland blijft spuwen
  quote:
  REYKJAVIK - De vulkaan onder de Eyjafjallajökull-gletsjer in IJsland stoot zaterdag opnieuw een enorme wolk van rook en as uit. In vergelijking met eerdere dagen is de vulkaan niet minder actief geworden.

  Dat heeft de meteorologische dienst in IJsland gemeld. De wind staat in zuidelijke richting, waardoor de aswolk zich naar het Europese continent beweegt. De aswolk heeft het luchtverkeer in grote delen van Europa platgelegd.
    zaterdag 17 april 2010 @ 09:01:45 #9
  52493 Prowl
  IMAGE GOES HERE
  pi_80411802
  Het rookt flink op die webcam
  Vi är Borg. Motstånd är meningslöst. Ni kommer att bli assimilerade!!
    zaterdag 17 april 2010 @ 09:07:38 #10
  19529 Fendy
  True Spirit
  pi_80411850
  TVP, ik zit vast in Istanbul
  Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
  Je hebt gelijk Fen.
    zaterdag 17 april 2010 @ 09:10:16 #11
  21082 Paxlie
  Ies best bro
  pi_80411880
  quote:
  Op zaterdag 17 april 2010 09:07 schreef Fendy het volgende:
  TVP, ik zit vast in Istanbul
  ik gezellig met jou in Istanbul
  Wie werd waar wanneer geboren en waarom werd hij door wie hoe genoemd?
  Praten over mma? Kom naar #mma
    zaterdag 17 april 2010 @ 09:14:20 #13
  19529 Fendy
  True Spirit
  pi_80411930
  quote:
  Op zaterdag 17 april 2010 09:11 schreef indahnesia.com het volgende:

  [..]

  hoi
  Kabar apa?
  Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
  Je hebt gelijk Fen.
    zaterdag 17 april 2010 @ 09:17:32 #14
  52493 Prowl
  IMAGE GOES HERE
  pi_80411968
  Was dat een aardbeving? die hele webcam ging heen en weer
  Vi är Borg. Motstånd är meningslöst. Ni kommer att bli assimilerade!!
  pi_80411972
  quote:
  Op zaterdag 17 april 2010 09:10 schreef Paxlie het volgende:

  [..]

  ik gezellig met jou in Istanbul
  jullie moeten een clubje oprichten joh
    zaterdag 17 april 2010 @ 09:19:26 #16
  208890 June.
  Seriously?
  pi_80411981
  Ik vlieg maandag over een week naar Londen.. Hopelijk gaat de wind dan draaien oid
  Shine bright like a diamond.
  pi_80411990
  quote:
  Op zaterdag 17 april 2010 09:17 schreef Prowl het volgende:
  Was dat een aardbeving? die hele webcam ging heen en weer
  Hier is een seismisch statistiekje.. wachten tot de update.

  http://www.vedur.is/skjalftar-og-eldgos/jardskjalftar
  pi_80412038
  quote:
  Op zaterdag 17 april 2010 09:19 schreef June. het volgende:
  Ik vlieg maandag over een week naar Londen.. Hopelijk gaat de wind dan draaien oid
  aan dit kaartje te zien moet die dan uit het WNW komen
    zaterdag 17 april 2010 @ 09:24:30 #19
  112639 djayzz
  Ideas are bulletproof
  pi_80412041
  Zo, zijn we hier al.

  Die vulkaan én dit topic gaan hard
  Vroegah, toen we voor een loempia nog naar Vietnam moesten.
    zaterdag 17 april 2010 @ 09:25:04 #20
  21082 Paxlie
  Ies best bro
  pi_80412048
  quote:
  Op zaterdag 17 april 2010 09:18 schreef indahnesia.com het volgende:

  [..]

  jullie moeten een clubje oprichten joh
  we zitten al in dezelfde hotelkamer
  Wie werd waar wanneer geboren en waarom werd hij door wie hoe genoemd?
  Praten over mma? Kom naar #mma
    zaterdag 17 april 2010 @ 09:26:22 #21
  46106 dimage
  Beroeps levensgenieter
  pi_80412064
  onzin die aswolk, het is eerder bank-roet met daarna een cash-wolk
  pi_80412112
  quote:
  Op zaterdag 17 april 2010 09:25 schreef Paxlie het volgende:

  [..]

  we zitten al in dezelfde hotelkamer
  whehe okay.. veel plezier in Istanbul dan maar.
    zaterdag 17 april 2010 @ 09:35:02 #23
  94257 aloa
  Steeds harder, steeds sneller
  pi_80412159
  Staring at the sea
  Staring at the sand
    zaterdag 17 april 2010 @ 09:38:40 #24
  112639 djayzz
  Ideas are bulletproof
  pi_80412185
  quote:
  Haha, dat ziet er leuk uit!
  Vroegah, toen we voor een loempia nog naar Vietnam moesten.
  pi_80412221
  quote:
  Op zaterdag 17 april 2010 08:24 schreef E.T. het volgende:
  Als ik de berichten zo bekijk, groeit mijn hoop dat Swets dinsdag niet naar Rome gaat
  (hij moet twee dagen voor z'n werk naar Rome, en het thuisfront heeft daar niet zo'n zin in .. Hijzelf ook niet zo )
  . Heeft zo'n uitbarsting toch z'n voordelen .
  abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Forum Opties
  Forumhop:
  Hop naar:
  (afkorting, bv 'KLB')