abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 15 april 2010 @ 18:00:48 #1
145755 kahaarin
You are my sunshine......
pi_80351934

Volg de aswolk op Buienradar
http://www.sat24.nl/Eyjafjallajokull-volcano.aspx



Laatste berichten:
quote:
BRUSSEL - Het Nederlandse luchtruim gaat vanaf donderdagavond 19.00 uur dicht in verband met de stofwolk die is ontstaan door een vulkaanuitbarsting woensdagochtend in IJsland.

Dat heeft een woordvoerster van luchthaven Schiphol donderdag laten weten. Het vliegverkeer wordt de komende uren in fases afgebouwd.

Volgens de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol wordt er op zijn vroegst om 06.00 uur morgenochtend weer gevlogen. De aswolk zal in ieder geval tot vrijdagochtend 6 uur in het Nederlandse luchtruim blijven hangen.

Het vliegverkeer boven een groot deel van noordwest-Europa ligt mogelijk twee dagen plat als gevolg van de aswolk in de lucht.

Het kan ook nog langer duren voordat de Nederlandse lucht vrij is van asdeeltjes. Volgens een medewerker van Eurocontrol, die de situatie van minuut tot minuut in de gaten houdt, hangt dit af van de activiteit van de vulkaan.

Gesloten

De aswolk zorgt voor problemen op luchthavens in Nederland, Scandinavië, België, Groot-Brittannië en Ierland. Veel luchthavens zijn gesloten. Bijna 5000 vluchten zijn geannuleerd, honderduizenden mensen zijn gestrand.

Volgens een woordvoerster van de Britse luchtverkeersleiding is het voor het eerst ''sinds mensenheugenis dat een natuurramp zulke gevolgen heeft'' voor de luchtvaart.

Vluchten

Luchthaven Schiphol verwacht donderdag honderden vluchten te annuleren. Volgens de planning zou Schiphol donderdag 1108 vluchten afhandelen.

''Ruim de helft daarvan is doorgegaan'', aldus een woordvoerster van de luchthaven. Rond half vijf in de middag waren 150 tot 175 vluchten uitgevallen. ''Dat loopt zeker op tot een paar honderd.''

''KLM is goed voorbereid op calamiteiten. Maar hier is het zaak de situatie van uur tot uur te bekijken.'' De zegsvrouw kon niet inschatten hoeveel vluchten op de langere termijn last zullen hebben van het ontregelde luchtverkeer.

Over de kosten van de vluchtverstoringen kon de woordvoerster evenmin iets zeggen.

Gevaarlijk

Vliegen door een stofwolk is gevaarlijk, omdat de motoren kunnen uitvallen. De woordvoerster van Schiphol kon nog niet zeggen hoeveel vluchten er door de maatregelen worden getroffen.

Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen raden reizigers onder meer aan voordat ze van huis vertrekken te controleren of hun vlucht gaat.

Volksgezondheid

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat de aswolk op dit moment geen gevaar vormt voor de volksgezondheid. De kans dat de as zal neerslaan op Nederland, is volgens het instituut ''erg klein''.

Het Landelijke Meetnet voor Luchtkwaliteit (LML) van het RIVM houdt de aswolk in de gaten. ''Omdat de wolk op ongeveer 5 kilometer hoogte hangt, is er weinig kans op hogere blootstelling aan fijnstof'', aldus de woordvoerder.

Het LML, dat op vijftig plaatsen in Nederland de luchtkwaliteit meet, houdt in de gaten of de concentraties fijn stof en zwaveldioxide daar toenemen.

Omboeken

Passagiers die donderdag of vrijdag met KLM van of naar Ierland, Denemarken, Noorwegen, Zweden of Groot-Brittannië reizen, kunnen hun vliegticket kosteloos naar een andere datum omboeken. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij op haar website.

Deze omboekservice geldt alleen voor vluchten van Air France, KLM of Delta. Mensen die meer dan vijf uur zijn vertraagd, kunnen een verzoek indienen voor een volledige vergoeding van hun ticket.

Nacht

Schiphol houdt er rekening mee dat een groot aantal reizigers de nacht op de luchthaven zal moeten doorbrengen. Dat liet een woordvoerster donderdagmiddag weten.

Veel luchtvaartmaatschappijen doen hun best om hotelkamers te reserveren voor gestrande passagiers. Sommige reizigers wachten dat niet af en proberen zelf iets te regelen.

Bij de inormatiebalie voor hotelreserveringen stonden donderdagmiddag lange rijen van mensen die de nacht in een hotel in de buurt willen doorbrengen.

Opvang

Voor de reizigers voor wie geen hotelkamer beschikbaar is, wordt opvang geregeld op de luchthaven zelf. Volgens een woordvoerster heeft Schiphol 2200 veldbedden en kunnen er in geval van nood nog enkele honderden extra slaapplaatsen worden geregeld. Ook worden gestrande reizigers voorzien van eten en drinken.

Schiphol heeft vaker grote aantallen gestrande reizigers moeten opvangen. Vooral bij extreem slecht weer, maar bijvoorbeeld ook na de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001, toen het vliegverkeer van en naar Noord-Amerika was stilgelegd.

''Op zich zijn wij er als luchthaven goed op voorbereid'', aldus de zegsvrouw.

Š ANP
quote:
Ernstige verstoring vliegverkeer van en naar Nederland

Gezamenlijk persbericht van Luchtverkeersleiding Nederland, KLM en Amsterdam Airport Schiphol

Schiphol, 15 april 2010

Vliegverkeer van en naar Nederland zal gedurende de komende uren gefaseerd worden afgebouwd. Zoals het er nu uitziet is het de verwachting dat er vanaf 19.00 uur vanavond geen vliegverkeer van en naar Nederland mogelijk is. Dit is het gevolg van de vulkanische aswolk die is ontstaan door de vulkaanuitbarsting op IJsland.

Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen verzoeken passagiers de berichtgeving nauwlettend in de gaten te houden en contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij en voor vertrek van huis te controleren of hun vlucht kan vertrekken.
Eerdere berichtgeving vandaag
quote:
Nog geen besluit over Nederlandse luchtruim

Er is nog geen officieel besluit genomen om het luchtruim boven Nederland te sluiten in verband met een wolk vulkanische as die zich over Europa verspreidt. Dat heeft een woordvoerster van Eurocontrol donderdag laten weten.

Eerder had de organisatie, die belast is met de veiligheid van het Europese luchtverkeer, gezegd dat het vliegverkeer boven Nederland, België en Noord-Duitsland donderdagmiddag zou worden stilgelegd.

Volksgezondheid

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet nog niet of de wolk met vulkanische as schadelijk is voor de volksgezondheid. Volgens een woordvoerder wordt daar op dit moment onderzoek naar gedaan.

LVNL

De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) houdt er ernstig rekening mee dat het vliegverkeer van en naar de Nederlandse luchthavens donderdag in de loop van de dag moet worden stilgelegd.

Dat heeft een woordvoerster laten weten. Als de aswolk het Nederlandse luchtruim bereikt, en dat is wel de verwachting, is er volgens de zegsvrouw geen vliegverkeer meer mogelijk.
Ouder Nieuws
quote:
Ashcloud cancels European flights
Tens of thousands of airline passengers face travel chaos today after volcanic ash from an eruption in Iceland has forced three airports to shut and brought heavy disruption to others.

Airports in Aberdeen, Edinburgh and Glasgow were shut this morning and five easyJet flights that were due to take off from Stansted were ground due to massive visibility problems.

At Gatwick, 106 flights were cancelled with heavy disruptions expected to follow later today. All flights from Manchester airport have been disrupted.

Newcastle and Belfast are also affected, according to reports, as is Birmingham airport.

A huge ash mushroom across major British flight paths threatens to turn thousands of families returning from Easter holiday into a nightmare.

Business travellers hoping to leave London from City Airport tonight also reported that British Airways had cancelled flights.

Airports have urged travellers to check with their relevent airlines to see whether flights have been effected.

“Following advice from the Met Office, the National Air Traffic Service (NATS) has introduced restrictions to UK airspace this morning as a result of volcanic ash drifting across the United Kingdom from Iceland,” a spokeswoman for Stansted Airport said.

“These measures currently affect Aberdeen, Edinburgh and Glasgow airports which are closed but may also affect other parts of the UK later today,” she said.

After bringing chaos to UK airports, the ash cloud is expected to spread into continental Europe overnight, wrecking holidaymakers’ chances of reaching many international destinations.

A spokesman from NATS said: “The Volcanic Ash Advisory Centre has issued a forecast that the ash cloud from the volcanic eruption in Iceland will track over Europe tonight.

“NATS is working with Eurocontrol and our colleagues in Europe’s other air navigation service providers to take the appropriate action to ensure safety in accordance with international aviation policy.”

The ash cloud is caused by the Eyjafjallajokull volcano, which surged back into life on Tuesday after apparently showing signs of dying down.

It follows eruptions last month in a 1.2 mile wide strip on the flank of the volcano where there is no ice.
quote:
Honderden geëvacueerd na nieuwe uitbarsting
REYKJAVIK - Zeker zevenhonderd inwoners in het zuiden van IJsland zijn woensdagochtend geëvacueerd wegens een vulkaanuitbarsting en meerdere aardbevingen. De vulkaan ligt in het gebied van de gletsjer Eyjafjallajökull, zo liet een politiewoordvoerder weten.

Alle wegen naar het gebied zijn afgesloten, aldus Iceland Review. De geëvacueerden worden ondergebracht in opvangcentra van het Rode Kruis.

Vorige maand barstte voor het eerst sinds 1823 een vulkaan uit in de gletsjer. Ongeveer zeshonderd inwoners moesten hun woningen in het afgelegen en dunbevolkte gebied korte tijd verlaten. Aan de erupties van die vulkaan is dinsdag een einde gekomen.
[..]

Er bestaat nu angst voor een uitbarsting van de Katla:
quote:
REYKJAVIK, Iceland - Blasts of lava and ash shot out of a volcano in southern Iceland on Monday and small tremors rocked the ground, a surge in activity that raised fears of a larger explosion at the nearby Katla volcano.

Scientists say history has proven that when the Eyjafjallajokull volcano erupts, Katla follows — the only question is how soon. And Katla, located under the massive Myrdalsjokull icecap, threatens disastrous flooding and explosive blasts when it blows.

Saturday's eruption at Eyjafjallajokull — dormant for nearly 200 years — forced at least 500 people to evacuate. Most have returned to their homes, but authorities were waiting for scientific assessments to determine whether they were safe to stay. Residents of 14 farms nearest to the eruption site were told to stay away.
.......
Like earthquakes, predicting the timing of volcanic eruptions is an imprecise science. An eruption at the Katla volcano could be disastrous, however — both for Iceland and other nations.

Iceland's Laki volcano erupted in 1783, freeing gases that turned into smog. The smog floated across the Jet Stream, changing weather patterns. Many died from gas poisoning in the British Isles. Crop production fell in western Europe. Famine spread. Some even linked the eruption, which helped fuel famine, to the French Revolution. Painters in the 18th century illustrated fiery sunsets in their works.

The winter of 1784 was also one of the longest and coldest on record in North America. New England reported a record stretch of below-zero temperatures and New Jersey reported record snow accumulation. The Mississippi River also reportedly froze in New Orleans.

"These are Hollywood-sort of scenarios but possible," said Colin Macpherson, a geologist with the University of Durham. "As the melt rises, it's a little like taking a cork out of a champagne bottle."
Maar die is tot nu toe rustig:



De katla is de vulkaan in de myrdalsjökull gletsjer, waar geen bevingen zijn geregistreerd.

Vorige delen
Evacuaties na uitbarsting IJslandse vulkaan onder gletsjer
Aswolk richting NL na uitbarsting vulkaan op IJsland #2
Fotocollecties
http://www.flickr.com/pho(...)es/72157623855495574
http://www.photoshelter.c(...)how/G0000NCksTh2oMK8

Aardbevingsoverzicht IJsland
http://www.vedur.is/skjalftar-og-eldgos/jardskjalftar

Frontpage FOK
[Upd] Luchtruim NL vanaf 19.00u dicht

Verwante DE-links
[Vulkanen] The ring of fire #4: Veel aktiviteit!
Poolkappen, IJsbergen en Gletsjers #3

[ Bericht 57% gewijzigd door kahaarin op 15-04-2010 18:37:08 ]
be nice or go away
pi_80351955
pfff, topic scoren zonder OP! schandalig
  donderdag 15 april 2010 @ 18:01:34 #3
199256 kwiwi
de enige echte.
pi_80351966
^^ beetje lege OP, tevens tvp
pi_80351974
Knutsel'se

Dit was de Lapo:
quote:
Op donderdag 15 april 2010 17:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Mooi dat de Standaard er voor haar lezers even bijzet waar Belgie ligt.
Vraag me af als ze op 1 april zo een kaartje zouden maken en Belgie ergens anders neerleggen hoeveel mensen dat merken.
De Standaard is toch een beetje de Volkskrant van Belgie.
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_80351982
* MarMar wacht op wat er volgt in de OP

en tvp
  donderdag 15 april 2010 @ 18:02:38 #7
132185 Biogarde
Neef van Bassie.
pi_80351994
Wordt het al donker?
Bio is baas. Ik ben niet meer op straat. Ik rij alleen langs om te kijken hoe het gaat.
  donderdag 15 april 2010 @ 18:03:07 #8
267150 Q.E.D.
qat erat ad vundum
pi_80352010
quote:
Op donderdag 15 april 2010 18:02 schreef Biogarde het volgende:
Wordt het al donker?
Dat vroeg ik me ook af.
Hetgeen bewezen en beklonken moest worden.
pi_80352044
quote:
Op donderdag 15 april 2010 18:02 schreef Biogarde het volgende:
Wordt het al donker?
rond 8 uur alsde zon ondergaat
pi_80352048
quote:
Op donderdag 15 april 2010 18:02 schreef Biogarde het volgende:
Wordt het al donker?
  donderdag 15 april 2010 @ 18:04:37 #11
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_80352070
quote:
Op donderdag 15 april 2010 18:02 schreef Burner82 het volgende:
Knutsel'se

Dit was de Lapo:
[..]


In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 15 april 2010 @ 18:04:52 #12
15221 Falco
Afleidingsmanoeuvre
pi_80352078
Het wordt toch wel spannend. Krijgen we in NL ook iets van die aswolk te zien?
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=yIl_jGh-LWE" target="_blank" rel="nofollow">Afleidingsmanoeuvre</a>
  donderdag 15 april 2010 @ 18:05:01 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_80352084
quote:
Op donderdag 15 april 2010 18:04 schreef Burno het volgende:

[..]

rond 8 uur alsde zon ondergaat
Zo laat gaat de zon al onder?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 15 april 2010 @ 18:05:17 #14
137676 TommyGun
Stik er maar in!
  donderdag 15 april 2010 @ 18:05:35 #15
132185 Biogarde
Neef van Bassie.
pi_80352108
Waarom al die berichtgevingen dan? Omdat er een wolkje overvliegt?

Ze vertellen het op de radio en TV alsof het einde nabij is
Bio is baas. Ik ben niet meer op straat. Ik rij alleen langs om te kijken hoe het gaat.
  donderdag 15 april 2010 @ 18:05:49 #16
267150 Q.E.D.
qat erat ad vundum
pi_80352114
quote:
Op donderdag 15 april 2010 18:04 schreef Falco het volgende:
Het wordt toch wel spannend. Krijgen we in NL ook iets van die aswolk te zien?
Het is een redelijk witte wolk hoog in de atmosfeer. Je zult het wel kunnen zien maar het is niet opvallend.
Hetgeen bewezen en beklonken moest worden.
  donderdag 15 april 2010 @ 18:06:36 #17
222937 crazy987
KROEPOEK!!!!!
pi_80352140
tvp.
cameraspullen liggen in de auto.
heb me plekje al gevonden.
You're not your job. You're not how much money you have in the bank. You're not the car you drive. You're not the contents of your wallet. You're not your fucking khakis. You're the all-singing, all-dancing crap of the world.
  donderdag 15 april 2010 @ 18:06:41 #18
267150 Q.E.D.
qat erat ad vundum
pi_80352143
quote:
Op donderdag 15 april 2010 18:05 schreef Biogarde het volgende:
Waarom al die berichtgevingen dan? Omdat er een wolkje overvliegt?

Ze vertellen het op de radio en TV alsof het einde nabij is
Er kunnen 12 uur lang geen vliegtuigen opstijgen in een groot deel van West-Europa. Dat kost dus veel geld.
Hetgeen bewezen en beklonken moest worden.
  donderdag 15 april 2010 @ 18:06:47 #19
15221 Falco
Afleidingsmanoeuvre
pi_80352148
quote:
Op donderdag 15 april 2010 18:05 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zo laat gaat de zon al onder?
Ja hoor, gister een mooie zonsondergang gezien om iets over kwart over 8.
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=yIl_jGh-LWE" target="_blank" rel="nofollow">Afleidingsmanoeuvre</a>
pi_80352188
quote:
Op donderdag 15 april 2010 18:05 schreef Biogarde het volgende:
Waarom al die berichtgevingen dan? Omdat er een wolkje overvliegt?

Ze vertellen het op de radio en TV alsof het einde nabij is
Combinatie van een redelijk unieke gebeurtenis (Zo vaak komt er geen vulkaan wolk onze kant op) en het alsmaar aanwezige drang om elke mug tot olifant te schreeuwen....
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
  donderdag 15 april 2010 @ 18:08:59 #21
52493 Prowl
IMAGE GOES HERE
pi_80352223
quote:
Op donderdag 15 april 2010 18:07 schreef The_stranger het volgende:

[..]

Combinatie van een redelijk unieke gebeurtenis (Zo vaak komt er geen vulkaan wolk onze kant op) en het alsmaar aanwezige drang om elke mug tot olifant te schreeuwen....
Paniek Peeuw!
Vi är Borg. Motstånd är meningslöst. Ni kommer att bli assimilerade!!
pi_80352244
http://www.eumetsat.int/Home/index.htm
Zo versneld ziet het er best heftig uit.
  Moderator donderdag 15 april 2010 @ 18:09:50 #24
42184 crew  DaMart
pi_80352260
Vanmiddag las ik hier dat we een mooie zonsondergang gaan krijgen met die aswolk... maar dan mogen wel eerst die gewone wolken weggaan, anders wordt het nog niks .
Winterwonderland (een kerstverhaal) | Gevangen in sepia (kort verhaal)
Forumsmileys | Het is patat!
  donderdag 15 april 2010 @ 18:10:01 #25
132185 Biogarde
Neef van Bassie.
pi_80352266
quote:
Op donderdag 15 april 2010 18:07 schreef The_stranger het volgende:

[..]

Combinatie van een redelijk unieke gebeurtenis (Zo vaak komt er geen vulkaan wolk onze kant op) en het alsmaar aanwezige drang om elke mug tot olifant te schreeuwen....
Dat tweede idd. Zo typisch Nederlands ook. Ik word er soms zo moe van, echt.
Bio is baas. Ik ben niet meer op straat. Ik rij alleen langs om te kijken hoe het gaat.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')