Die wikipediapagina's heb ik bekeken en die snapte ik niet.quote:Op dinsdag 6 april 2010 21:56 schreef Prometheus4096 het volgende:
Bekijk eens de wikipedia pagina's van eitwitten en aminozuren. Je kunt ook, oa op youtube, lectures vinden over eiwitten als onderdeel van een biologie introductie.
Op Wikipedia zit een lijstje met talen, kun je zo op "English" (dat is Engels voor "Engels") klikken.quote:Op dinsdag 6 april 2010 21:58 schreef Federer-fan het volgende:
[..]
Die wikipediapagina's heb ik bekeken en die snapte ik niet.Ik zal op YouTube kijken naar lezingen. Wat is eiwit in het Engels, eggnog?
quote:Op dinsdag 6 april 2010 22:01 schreef thabit het volgende:
[..]
Op Wikipedia zit een lijstje met talen, kun je zo op "English" (dat is Engels voor "Engels") klikken.
Zelfde als in het Nederlands, proteïne. Duh.quote:Op dinsdag 6 april 2010 21:58 schreef Federer-fan het volgende:
[..]
Die wikipediapagina's heb ik bekeken en die snapte ik niet.Ik zal op YouTube kijken naar lezingen. Wat is eiwit in het Engels, eggnog?
Wat dacht je van ... egg white?quote:Op dinsdag 6 april 2010 21:58 schreef Federer-fan het volgende:
[..]
Die wikipediapagina's heb ik bekeken en die snapte ik niet.Ik zal op YouTube kijken naar lezingen. Wat is eiwit in het Engels, eggnog?
De discussie gaat inmiddels hier verder!quote:Op woensdag 7 april 2010 18:01 schreef FP128 het volgende:
Volgens mij heeft de user boven mij al een aardige indicatie gegeven met zijn uitleg hoe
je het onderwerp van de ts kan beantwoorden. Ik zou bijna zeggen: Opgelost
Het was een grap.quote:
Wat je hieronder schrijft, kan ik wel volgen. Klasse hoor.quote:Op dinsdag 6 april 2010 23:12 schreef lyolyrc het volgende:
Ik denk dat de verhaaltjes op wikipedia iets te gespecialiseerd zijn als je weinig van scheikunde snapt. Ik heb daarom een stukje geschreven waarbij ik alles zo simpel mogelijk uitleg:
Betekent dat dat levende organismen alleen maar bestaan uit eiwitten? Of zink er ook andere bouwstenen?quote:Allereerst is het van belang om te begrijpen dat met eiwitten niet het wit van een ei wordt bedoeld, maar een bepaalde klasse van chemische verbindingen die alle levende organismen vormen.
Dus elk individueel aminozuur is een bolletje met vier uitsteeksels?quote:Eiwitten worden gevormd door het aaneen rijgen van aminozuren, met andere woorden aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Er zijn 20 verschillende aminozuren beschikbaar waaruit de eiwitten kunnen worden gevormd. Deze aminozuren kun je je voorstellen als een bolletje waar vier verschillende uitsteeksels (in de scheikunde noemen we die uitsteeksels groepen of substituenten) aanhangen: een waterstofgroep, een aminogroep, een carbonzuurgroep en een groep die per aminozuur wisselt. (alleen deze laatste groep bepaalt het verschil tussen de aminozuren onderling).
Dus groep/substituent A van aminozuur X 'zoekt' groep substituent A van aminozuur Y op?quote:Het aaneen rijgen van de aminozuren tot een polypeptide kun je een beetje vergelijken met het rijgen van kralen, er ontstaat een lange keten. Bij eiwitten ontstaat deze keten doordat de carbonzuurgroep van het 1e aminozuur koppelt met de aminogroep van het 2e aminozuur in de keten. De carbonzuurgroep van het 2e aminozuur kan weer koppelen met de aminogroep van het 3e aminozuur, de carbonzuurgroep van het 3e aminozuur weer met de aminogroep van het 4e aminozuur enzovoort. Omdat er 20 verschillende aminozuren beschikbaar zijn, kun je heel diverse ketens krijgen. Ketens zijn bestaan vaak uit al meer dan 100 aminozuren, soms wel honderden aminozuren.
Maar ze bevatten geen genetische informatie want die zit in je DNA? Maar bestaat DNA ook uit eiwit?quote:Eiwitten worden pas functioneel als ze gaan vouwen, dit houdt in dat de keten zich op een speciale manier gaat oprollen: hierbij ontstaan bijvoorbeeld vormen die er uitzien als springveren of zigzagstructuren. Deze vormen geven het eiwit een driedimensionale structuur. Dankzij deze 3D-structuur zijn eiwitten in staat om allerlei functies te vervullen (elk eiwit heeft een unieke functie): bijvoorbeeld chemische stoffen veranderen (dit wordt gedaan door een klasse van eiwitten die we enzymen noemen), stoffen binden en transporteren, mechanische eigenschappen (eiwitten zorgen dat je spieren kunnen bewegen; ook de elasticiteit van je huid is te danken aan eiwitten).
Ik heb vast nog wel een paar honderd vragen.quote:Als dingen onduidelijk zijn, laat het maar weten.
Top!quote:Op woensdag 7 april 2010 20:35 schreef Federer-fan het volgende:
Wat je hieronder schrijft, kan ik wel volgen. Klasse hoor.![]()
Nee, sowieso bestaan organismen voor het grootste gedeelte uit water. Verder spelen fosfolipiden een grote rol. Dit zijn stoffen die een dubbele laag vormen om een cel af te bakenen. Verder heb je nog DNA en RNA. Ook heb je allerlei kleine moleculen die rondzwemmen in het lichaam (bijvoorbeeld afbraakproducten van eiwitten)quote:Betekent dat dat levende organismen alleen maar bestaan uit eiwitten? Of zink er ook andere bouwstenen?
Dit is de uitleg die ik heb gehanteerd om je duidelijk te maken waar de overeenkomsten zitten tussen de aminozuren onderling. In principe zijn atomen (dit zijn de bouwsten van moleculen) voor te stellen als bolletjes. Bosbeetle plaatste in het andere topic dit plaatje, wat een aminozuurmolecuul voorstelt:quote:Dus elk individueel aminozuur is een bolletje met vier uitsteeksels?
Koppeling van aminozuren gebeurt als de NH2-groep reageert met de COOH-groep. Van de NH2-groep laat 1 H (=waterstofatoom) los, van de COOH-groep laat 1 O (=zuurstofatoom)en 1 H (=waterstofatoom) los. De resten van de aminogroep en van de carbonzuurgroep gaan aan elkaar zitten. Omdat elk aminozuur een NH2- en COOH-groep bevat, kun je op deze manier aminozuren aaneen rijgen.quote:Dus groep/substituent A van aminozuur X 'zoekt' groep substituent A van aminozuur Y op?
Eiwitten zijn een expressie van genetische infomatie. Het DNA dicteert in welke volgorde aminozuren gekoppeld moeten worden en bepaalt op die manier hoe het eiwit eruit komt te zien. DNA bestaat zelf niet uit eiwit. Het is opgebouwd uit groepen die zijn afgeleid van een molecuul dat we purine noemen en een molecuul dat we pyrimidine noemen. Verder bevat DNA fosfaatgroepen en een suikerachtige groep die deoxyribose wordt genoemd.quote:Maar ze bevatten geen genetische informatie want die zit in je DNA? Maar bestaat DNA ook uit eiwit?
Hopelijk hebben wij evenveel antwoorden!quote:Ik heb vast nog wel een paar honderd vragen.
Epo is ook een eiwit!quote:Op vrijdag 9 april 2010 23:51 schreef Anoniemst het volgende:
Vraag ik me af welke medicijnen opgebouwd uit eiwitten en aminozuren een rol kunnen spelen in een juridische procedure. Denk meteen aan veel te dure voedingssuplementen voor bodybuilders en aanverwanten...
Waarom reageren de NH2 en de COOH-groep met elkaar, en niet andere groepen? Wat zorgt daarvoor? En waarom moet er een watermolecuul verdwijnen voor dit proces?quote:Op woensdag 7 april 2010 21:16 schreef lyolyrc het volgende:
[..]
Koppeling van aminozuren gebeurt als de NH2-groep reageert met de COOH-groep. Van de NH2-groep laat 1 H (=waterstofatoom) los, van de COOH-groep laat 1 O (=zuurstofatoom)en 1 H (=waterstofatoom) los. De resten van de aminogroep en van de carbonzuurgroep gaan aan elkaar zitten. Omdat elk aminozuur een NH2- en COOH-groep bevat, kun je op deze manier aminozuren aaneen rijgen.
dit is altijd komisch om te lezen.quote:Op dinsdag 6 april 2010 21:47 schreef Federer-fan het volgende:
Ik moet in het kader van een juridische procedure iets weten over werkzame stoffen in geneesmiddelen. Zo gaat het o de werkzame stof, die is opgebouwd uit eiwitten en aminozuren. Kan iemand me heel simpel uitleggen wat dat betekent? Ik kan me er geen voorstelling van maken.
De aminozuren worden aan elkaar geplakt in een bepaalde omgeving, die ervoor zorgt dat deze groepen (de NH2 en COOH) wel bij elkaar kunnen komen, en andere groepen niet. Min of meer (ben vooral op de hoogte hoe eiwitten gevormd worden buiten de levende cel, en hoeveel moeite chemici daarvoor moeten doen).quote:Op zondag 11 april 2010 10:59 schreef Montov het volgende:
[..]
Waarom reageren de NH2 en de COOH-groep met elkaar, en niet andere groepen? Wat zorgt daarvoor? En waarom moet er een watermolecuul verdwijnen voor dit proces?
Dat komt omdat deze twee sterk reactieve groepen zijn door vrije elektronen. Zo gaan bij COOH de elektronen continu van O -> C -> OH en terug en heeft stikstof ongebonden elektronen die door de gehele groep gaan.quote:Op zondag 11 april 2010 10:59 schreef Montov het volgende:
[..]
Waarom reageren de NH2 en de COOH-groep met elkaar, en niet andere groepen? Wat zorgt daarvoor? En waarom moet er een watermolecuul verdwijnen voor dit proces?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |