quote:Op zondag 28 maart 2010 21:19 schreef JoPiDo het volgende:
iemand die vervelend is op de basisschool en 7 jaar over de havo doet, mist (wellicht) het talent om zijn inzichten te gebruiken en is daarom niet hoogbegaafd, maar net zo'n stomme fucker als wij allemaal
Als je talent hebt voor voetbal hoef je niet per se een goede voetballer te worden.quote:Op zondag 28 maart 2010 21:19 schreef JoPiDo het volgende:
ik kan het echt niet laten om te reageren in dit topic
hoogbegaafd is niet een hoog IQ, maar veel talenten hebben en óók het talent om daar mee om te gaan
iemand die twee studies doet en prachtig viool speelt, is hoogbegaafd
iemand die mooi kan schilderen en vijf talen spreekt, is hoogbegaafd
iemand die vervelend is op de basisschool en 7 jaar over de havo doet, mist (wellicht) het talent om zijn inzichten te gebruiken en is daarom niet hoogbegaafd, maar net zo'n stomme fucker als wij allemaal
Ik begreep je vraag niet, omdat je twee keer op details in mijn bericht reageerde, ik daar antwoord op gaf en we blijkbaar andere ervaringen hebben. Kan gebeuren lijkt mij, dus ik begreep niet wat je nu wilde vragen.quote:Op zondag 28 maart 2010 21:04 schreef Swetsenegger het volgende:
Behalve dan dat het mij in mijn standpunt versterkt dat het op basisschool leeftijd niet verstandig is kinderen naar een 'speciale school' te doen.
Daar ben ik het niet mee eens! Stimuleren is áltijd goed, zolang het geen pushen wordt. Het is heel belangrijk dat kinderen thuis gestimuleerd worden in hun ontwikkeling, met name wat betreft lezen. Kinderen die thuis voorgelezen worden en gestimuleerd worden om zelf boeken te lezen, ontwikkelen veel vaker een plezier in lezen en worden betere lezers, wat in vrijwel alle aspecten van het dagelijkse en schoolse leven zeer nuttig is. Er is niets mis met stimuleren van interesses en schoolse activiteiten, zolang het maar geen extreme vormen aanneemt.quote:Op zondag 28 maart 2010 21:42 schreef -sabine- het volgende:
Luisteren naar je kind.
De gevoelens proberen te volgen.
De gedachtegangen proberen bloot te leggen.
Zorgen dat thuis wijsneuserij mag, duidelijk maken dat dat buiten de deur niet altijd gewaardeerd wordt. Mijn ervaring is dat vaak volwassenen afgunstig reageren. Alsof je er alleen maar gezegend mee mag en gezegend mee kan zijn. Maak je kind weerbaar tegen dit.
Wel begeleiden, niet stimuleren van bv lezen en schrijven.
Precies, kindjes zijn het. En als het kan ook zo behandelen. Over sociale problemen wil ik wel wat toevoegen. Als je net even anders bent, dan word je al snel anders neergezet. Zeker op basisscholen gaat dit soms keihard. Dit beinvloedt ook jouw zelfvertrouwen en daarmee sociale vaardigheid. Het niet omgaan met HB is juist een veroorzaker van slechte sociale vaardigheden imho. Kinderen weerbaarheid leren is neit eenvoudig, ik ben er voor. Maar kinderen leren zichzelf niet te zijn is weer een ander uiterste.quote:Op zondag 28 maart 2010 22:04 schreef simmu het volgende:
ik ga me zeker niet teveel bemoeien met wat hier gezegd wordt, sommige posts (zoals hier direct boven) klinken zeer zinnig.
ik denk wel dat je erg moet oppassen dat je niet teveel doordraaft in het hoogbegaafdheid gedoe. ik ken mensen die weliswaar hoogbegaafd zijn, maar de sociale iq hebben van een doperwt en daarnaast nog niet zelf een kopje koffie in kunnen schenken, laat staan echt zelfstandig kunnen wonen. wat heb je aan hoogbegaafd zijn als je niet voor jezlef kan zorgen. en dan de rest van de wereld tegen je antagoniseert omdat je steeds maar aan het kletsen bent over hoe hoogbegaafd je wel niet bent. er zijn meer dingen belangrijk en die zijn net zo waardevol voor niet hoogbegaade kindjes als de wel hoogbegaafde kindjes. want kindjes zijn ze allemaal
Mijn ervaring is dat het precies andersom is. Dom zijn heeft status, lage cijfers halen, spijbelen, slecht gedrag. Dan ben je tof. Maar zodra je slim bent en iets kunt hoor je er niet bij. En als je het durft te zeggen ben je helemaal goed de lul. *mompelt iets over maaivelden*quote:Op zondag 28 maart 2010 20:06 schreef ErikT het volgende:
[..]
Ja. Dat komt ook omdat er ouders zijn die met dat soort dingen te koop lopen. En dat komt uiteindelijk allemaal door de belachelijke status die intelligentie heeft in deze maatschappij.
Na je 16e heeft dat geen status meer. Ook op het vmbo zijn er dan genoeg die MBO doen en liever willen dat ze meer kunnen.quote:Op zondag 28 maart 2010 22:57 schreef Satsuma het volgende:
[..]
Mijn ervaring is dat het precies andersom is. Dom zijn heeft status, lage cijfers halen, spijbelen, slecht gedrag. Dan ben je tof. Maar zodra je slim bent en iets kunt hoor je er niet bij. En als je het durft te zeggen ben je helemaal goed de lul. *mompelt iets over maaivelden*
Nee, maar het probleem is dat je tot je zestiende leerplicht hebt en niet vanaf je zestiende. Dus tot die tijd moet je het wel zien te redden in zo'n verstikkend klimaat. (En dan nog geldt dat niet voor iedereen boven de zestien...)quote:Op zondag 28 maart 2010 23:02 schreef Adames het volgende:
[..]
Na je 16e heeft dat geen status meer. Ook op het vmbo zijn er dan genoeg die MBO doen en liever willen dat ze meer kunnen.
Ligt ook maar aan het kind. In mijn tijd had je nog geen bijzondere scholen, maar ik heb het uitermate slecht naar mijn zin gehad op school en had sowieso geen aansluiting. Mijn klasgenoten in groep drie vonden het heelal, paddenstoelen, Latijnse namen van dieren etc. nl helemaal niet interessant terwijl ik daar juist enorm door gefascineerd was. Voor mij had het misschien juist wel heel positief geweest.quote:Op zondag 28 maart 2010 20:29 schreef Ryon het volgende:
Het is geen goed idee om een kind als deze op jonge leeftijd op 'hoogbegaafdheid' meteen op een andere school te doen of naar een speciale klas te sturen met 'soortgenoten' . Dan zet je er een stigma op van hier tot tokio, sluit je het kind sociaal buiten en krijgt hij/zij een hele grote emmer met maatschappelijke stront over zich heen gekieperd.
Dat was ook een probleem op mijn school. Je zit daar toch van half negen tot drie en dan moet je wel wat mogen doen. Ik mocht als ik klaar was met het standaardwerk niks extra's doen, ik mocht dan gaan tekenen. Nou, iedere middag alleen maar tekenen word je ook een keer zat. En dan kun je buiten school wel andere dingen doen, maar je zit je toch dagelijks een paar uur verplicht te vervelen. Ik hoop echt dat dat tegenwoordig wat beter geregeld is.quote:Natuurlijk is het wel belangrijk dat het kind een beetje extra uitgedaagd wordt. Verwacht niet dat de school zich hier fulltime mee bezig gaat houden, basis en middelbare scholen hebben wel wat beters te doen dan continue met alle 30 unieke individuen bezig te zijn. Als ouder zelf kan je wel extra stof aanbieden door middel van buitenschoolse activiteiten. Sportclub, muziekgroep en al wat vroeger beginnen met een extra taal (frans of duits) kan een mogelijkheid bieden.
Maar wat moeten ze dan op school doen? Misschien ben ik idealistisch ingesteld, maar ik dacht dat school er was om dingen te leren... (zal wel met de term 'leerplicht' te maken hebben).quote:Op zondag 28 maart 2010 19:03 schreef Demise het volgende:
Als ouder kun je ook veel doen om je kind te stimuleren, trouwens. Probeer bij voorkeur iets te vinden wat de interesse van het kind wekt, maar wat het kind niet later op school nog eens krijgt. Dan stel je de verveling namelijk alleen maar uit. Zoek naar wat je kind interessant vindt en probeer het een leerzame hobby te bieden door bijvoorbeeld een tweede taal aan te leren of alvast de natuurkundige wetten in te duiken. Op die manier went het kind alvast aan leren, want dat zal het op school waarschijnlijk niet of nauwelijks hoeven, terwijl het kind later wel baat heeft bij het kunnen leren.
Ja, Ik dacht ook dat de maatschappij het beste wilde voor mensen.quote:Op zondag 28 maart 2010 23:15 schreef Grijs het volgende:
[..]
Maar wat moeten ze dan op school doen? Misschien ben ik idealistisch ingesteld, maar ik dacht dat school er was om dingen te leren... (zal wel met de term 'leerplicht' te maken hebben).
En wanneer wisten ze dat ze hoogintelligent waren? En is daar wel of niet iets mee gedaan (versnelling/ aangepaste lesstof)?quote:Op zondag 28 maart 2010 18:32 schreef ShadyLane het volgende:
[..]
Maar dan hebben we het weer over persoonlijke ervaringen. Iedereen is anders. Ik ken veel hoogintelligente mensen die in elk geval tot op heden (ze zijn nu rond de 35) er nog steeds geen problemen van hebben ondervonden.
Ik ken een aantal mensen die niet wisten dat ze 'slimmer dan gemiddeld' waren, maar daar achter kwamen omdat ze vastliepen (zo tussen de 25 en 40 jaar). Mijn man was 29 toen hij niet meer kon werken (zwaar overspannen, tegen een burn-out aan). Onze 2e was juist geboren (een maand oud) en hij weet vrijwel niets van haar eerste jaar, alleen 'dat ze veel huilde' (was niet zo, maar hij kon er toen niet tegen).quote:Om begeleiding op een kind te zetten zonder dat er problemen zijn, omdat ie anders misschien in de toekomst problemen gaat krijgen, gaat mij persoonlijk veel te ver. Maar dat ben ik, ook daar zal iedereen anders in zijn.
Mij hebben ze een klas over laten slaan terwijl ik ook een erg vroege leerling ben (23 sep.) Sta je op de middelbareschool met je 9 jarenquote:Op zondag 28 maart 2010 22:41 schreef She-Wolf het volgende:
Als kind zijnde liep ik ook altijd voor op mijn leeftijdsgenoten. De school heeft toen ik in de 2e klas zat met mijn ouders de mogelijkheid van klas 3 overslaan besproken. Mijn ouders hebben dit toen niet gedaan omdat ik al een vroege leerling was, ik was 5 toen ik naar de eerste klas (groep3) ging. En zij dachten dat het leeftijdsverschil te groot zou zijn als ik ook nog eens een klas over zo slaan en dan weinig aansluiting zou vinden bij mijn klasgenootjes. Achteraf kan ik niet zeggen of dit goed of fout was, aan beide mogelijkheden zitten voor- en nadelen. Wat later wel vervelend was, was dat ik vaak achterin de klas werd gezet aan een leeg groepje tafels. Dit omdat ik de andere kinderen van hun werk zou houden. Op sociaal gebied niet zo'n slimme zet van de school, denk ik. Ik zat de hele dag een beetje te dagdromen en naar buiten te kijken.
Ondanks dat had ik wel altijd vriendinnetjes en lag ik wel goed in de groep. Maar het heeft wel een bepaalde impact gehad op mijn sociale gedrag en spontaniteit.
Als ouder ben ik wat mijn eigen kinderen wel extra alert hierop. Mijn oudste dochter is 4 1/2 en loopt ook op bepaalde vlakken behoorlijk voor. Pas hier op school ook een gesprek over gehad n.a.v. een test die ze afgenomen hebben. Ze is ook vrij lang en praat heel wijs, hierdoor lijkt ze een van de oudere kleuters. Daar trekt ze ook vooral naartoe op school. Thuis is ze bijvoorbeeld heel erg bezig met schrijven en lezen. Ze wil van alles weten hoe je het schrijft en leert zichzelf lezen door veel woorden letter voor letter uit te spreken. Op school doet ze hier echter weinig mee. Daar speelt ze liever met de andere meisjes in de poppenhoek bijvoorbeeld.
Voor het voortgezet onderwijs, misschien is één van deze dingen een mogelijkheid:quote:Op maandag 29 maart 2010 06:38 schreef Muks het volgende:
Iedereen bedankt voor zijn/haar verhalen. Indrukwekkend om te lezen hoe een ieder dit ervaart.
het maakt voor mij duidelijk dat wij wel op de goede weg zijn, maar er nog lang niet zijn. Gelukkig hebben we een school die mee wil denken, die begrijpt dat het belangrijk is voor een kind om je niet alleen maar cognitief te ontwikkelen maar vooral ook sociaal-emotioneel.
Het tutorverhaal dat bij een aantal niet goed bevallen is , is hier voor de oudste een leuke oplossing waar hij zich prettig bij voelt, maar jongste vind het een ramp. Daar hebben we het dus stopgezet.
Het is nu dus zoeken naar de juiste lesstof.
Ook ben ik blij met de info over het voortgezet onderwijs. Over 1,5 jaar moeten we die keuze maken we zijn dus al oriënterend bezig. Wat biedt welke school ? Hoe is de mogelijkheid voor extra verdieping/verbreding ?
Wat omgaan met klasgenoten betreft heeft jongste zich sociaal beter ontwikkeld dat de oudste. Het pesten in de klas komt vooral van de zwakkeren in de groep die hij dus aan het begeleiden was. Duidelijk geen acceptatie van beide kanten. Zijn vriendjes komen juist voor hem op. Wel fijn.
Oudste trekt duidelijk naar oudere kinderen, bijvoorkeur 2-3 jaar ouder.
Grijs, ik PM je nog even.
Daarom mag je er toch wel trots op zijn? Mijn zoon heeft mooie ogen. Daar heeft hij niks voor hoeven doen maar ik ben er ontzettend trots op. Als hij geen mooie ogen had gehad had hij misschien een mooie of karakteristieke neus gehad en was ik daar trots op.quote:Op zondag 28 maart 2010 20:43 schreef -sabine- het volgende:
Wij hebben er twee, eentje wat hoger dan de andere.
Ze hebben ook mooie voeten en navels. Lalalala.
Ik wil aangeven dat ik er niet trots op ben, het is aangeboren, hebben ze niets voor hoeven doen.
Ik vind dit wel heel ver gaan. Natuurlijk moet je je kind leren om zijn weg te vinden in de wereld, maar ik vind het het andere uiterste om van je kind te verwachten dat hij zich volledig aanpast aan 'de anderen'. Die monomanie hoort volgens mij heel erg bij de kindertijd; ik zou hem lekker zijn gang laten gaan. Misschien wordt hij later wel een groot sterrenkundige.quote:Kan ie maar alvast wennen aan de keiharde maatschappij, alvast wennen aan dat de wereld buiten onze poort geen rekening met hem houdt, maar hij dat moet doen met de wereld. Hij was gefixeerd op dino's, sterren enz. Ik heb dat moedwillig omgezet in een fascinatie voor sport. Urenlang hebben we naar Eurosport gekeken. Alle spelregels hebben we hem uitgelegd. Immers over dino's kun je met niemand uit de voeten en over sport wil iedereen wel een balletje opgooien.
Dat onderwijs is er niet, want ons systeem is toegesneden op groepen en gemiddeldes en niet op individuen en uitschieters. Volgens mij doe je er goed aan je kind te leren er zelf het beste van te maken.quote:Op zondag 28 maart 2010 23:10 schreef Satsuma het volgende:
Hoogbegaafde kinderen zijn ook maar gewoon kinderen. Ook al zijn ze soms misschien een beetje anders of hebben ze rare interesses. Iedereen, met welke mogelijkheden of achtergrond dan ook, moet gewoon goed onderwijs krijgen dat bij hem of haar past.
Tegenwoordig zijn er steeds meer scholen die aandacht voor versnelde leerlingen hebben (worden vaak bijelkaar in de klas geplaatst en kunnen bijv. meer huiswerkbegeleiding krijgen). Maar welke scholen dat zijn en hoe dat opgezet is, weet ik verder (nog) niet.quote:Op maandag 29 maart 2010 09:10 schreef PurePoisonPerfume het volgende:
[..]
Voor het voortgezet onderwijs, misschien is één van deze dingen een mogelijkheid:
- Het Nieuwe Gymnasium
Dit is op mijn oude middelbare school ingevoerd (net een jaar nadat ik er kwam, voor mij iets te laat dus). Leerlingen krijgen dan al vanaf de eerste klas Latijn & Grieks, en bovendien extra verdieping in de vorm van themaweken en klasseuitjes, waarbij bepaalde onderwerpen in de diepte behandeld worden op een voor leerlingen leuke manier. Het is een landelijk project, maar ik weet niet op hoeveel scholen het inmiddels in gebruik genomen is.
- Tweetalig onderwijs
Levert vaak extra uitdaging, puur omdat veel onderwijs in het Engels wordt gegeven. Deze scholen zijn er in vrijwel elke (middel)grote stad.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |