Waarom niet? Je hebt geen stufi ontvangen. Dus lijkt het me dat je ook een aftrekpost aan de studiekosten overhoudt. Daarnaast heeft je fiscaal partner een aftrekpost. Ook die mag je naar eigen inzicht verdelen over de partners in het venster 'verdeling'.quote:Op zondag 21 maart 2010 16:49 schreef huiswerk1985 het volgende:
[..]
Ja ik heb nu studie met studiefinanciering aangevinkt; en de normbedragen voor WO over 2009 toegepast. En verder geen extra studiekosten opgegeven.
Je laatste zin snap ik niet helemaal: Het maakt daarnaast niet uit aan wie je welk deel van de studiekosten toerekent. Dat mag je naar eigen (meest voordelige) inzicht doen.
Dat gaat dan, met de normbedragen, toch niet meer op?
ik heb geen recht op stufi als deeltijdstudent. Als je bedenkt dat mijn vriendin niet haar collegegeld zelf betaalt klopt het ingevulde dan nog steeds?quote:Op zondag 21 maart 2010 15:14 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
En ook geen recht op stufi? Dan staat het m.i. goed.
Helaas geen fiscaal partner aanwezig!quote:Op zondag 21 maart 2010 17:26 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Waarom niet? Je hebt geen stufi ontvangen. Dus lijkt het me dat je ook een aftrekpost aan de studiekosten overhoudt. Daarnaast heeft je fiscaal partner een aftrekpost. Ook die mag je naar eigen inzicht verdelen over de partners in het venster 'verdeling'.
Sorry, de vragen en antwoorden lopen door elkaar.quote:Op zondag 21 maart 2010 17:42 schreef huiswerk1985 het volgende:
[..]
Helaas geen fiscaal partner aanwezig!
Dank voor de antwoorden!
Wie heeft haar collegegeld dan wel betaald?quote:Op zondag 21 maart 2010 17:41 schreef dabadbass het volgende:
[..]
ik heb geen recht op stufi als deeltijdstudent. Als je bedenkt dat mijn vriendin niet haar collegegeld zelf betaalt klopt het ingevulde dan nog steeds?
De vraag is of je het collegegeld kunt opvoeren. Als dat niet zo is, kun je het ook niet opvoeren. En als ik me goed herinner moest je vriendin gebruik maken van de normbedragen (haar schermafbeelding is verdwenen,...?).quote:Ik heb nergens ingevuld dat ze 1600EU (collegegeld) betaald heeft, wel hoeveel ze ontvangen heeft.
quote:Op zondag 21 maart 2010 17:59 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Wie heeft haar collegegeld dan wel betaald?
Haar vader, die dat dan ook zal gebruiken bij zijn aangifte
[..]
De vraag is of je het collegegeld kunt opvoeren. Als dat niet zo is, kun je het ook niet opvoeren. En als ik me goed herinner moest je vriendin gebruik maken van de normbedragen (haar schermafbeelding is verdwenen,...?).
1) ik weet niet precies wat opvoeren inhoudt?
2) ik zie de schermafbeeldingen nog gewoon, ook na f5-en
Dus even kijken of de werkelijke kosten hoger zijn dan 2x het normbedrag. Anders kun je het collegegeld sowieso niet opvoeren.
3) haar werkelijke kosten zijn niet hoog; geen collegegeld zelf betaalt, en in totaal maar 2 studieboeken gekocht in 2009 (die ik bij mij heb toegevoegd)
4) ik zelf heb het idee dat het zo helemaal juist is ingevuld nietwaar?
quote:Op zondag 21 maart 2010 20:58 schreef knuppelhout het volgende:
voor het eerst wordt mn aangifte wat ingewikkelder dit jaar. voorheen was het gewoon een baantje naast de studie. nu een fulltime baan, daarnaast een erfenis in de pijplijn en een freelance-klus. als klap op de vuurpijl heb ik eens zitten lezen over dat middelen van box1 over 3 zelf te kiezen jaren... interesting! maar nou wordt het ingewikkeld qua invullen. hieronder mn problemen.
- een klein deel van de erfenis van mn opa: we hebben nog geen exacte getallen na verkoop van zn huisje, dus ik neem aan dat we een schatting moeten doen? of wachten tot volgend jaar de getallen wel helemaal compleet zijn?
- als we over een tijdje het exacte getal (erfenis-notariskosten/heel veel mensen*percentage belasting) hebben, hoe verreken ik dat met de belastingopgaaf van het volgend jaar? of wordt dat voor ons gedaan?
Als je nog resterende persoonsgebonden aftrek hebt...kun je dat uiteraard gebruiken. Als je dat niet hebt, kan dat nietquote:- afgelopen jaar heeft de belastingdienst mijn inkomen verlaagd ivm niet gebruikte persoonsgebonden aftrek van de jaren ervoor. aardig van ze. maar kan ik dat nogmaals doen of zijn die jaren nu gewoon "op"?
Ik ga er van uit dat je dit niet doet vanuit een door jou gedreven onderneming. Als je geen dienstbetrekking hebt gehad met je opdrachtgever (nogal afhankelijk van een aantal omstandigheden: is dit fout gegaan en ben je toch in dienstbetrekking geweest....kan hij naheffingsaanslagen verwachten) ben je dus ook niet in de loonsfeer terecht gekomen. Dan zit je hoogstwaarschijnlijk in de sfeer van "resultaat uit overige werkzaamheden". In dit laatste geval heb je gewoon recht op zakelijk gemaakte kosten m.b.t. je freelancewerkzaamheden.quote:- ik heb eind 2008 een freelance-klus voor het rijk gedaan, de declaratie en betaling zijn pas in 2009 gedaan. Mij werd verteld dat je dit moest zien als een ZZP-inkomen, en omdat ik per jaar onder de 10.000 euro bleef hoeft er geen BTW afgedragen te worden. Het lijkt mij dat ik wel gewoon inkomstenbelasting moet afdragen, maar bij het downloaden van onze gegevens in het aangifteprogramma kwam dit inkomen niet naar voren (waarschijnlijk omdat het geen loon is). Moet ik dit alsnog ergens invoeren? waar? of is er al belasting over geheven? of missen ze het niet aangezien het bij downloaden klaarblijkelijk niet in hun systeem staat...?
Aangifte Inkomstenbelasting 2009 - #2quote:Op zondag 21 maart 2010 21:43 schreef Tano_Stargazers het volgende:
Even een vraag voor de zekerheid:
Ik volg een studie met standaardcollege geld (1620 euro in 2009). Deze studie geeft uiteraard recht of stufi, maar ik heb mijn maanden al opgebruikt (wel nog recht op 0-lening + OV). Daarnaast verdien ik teveel, dus helemaal geen recht.
-Mag ik nu mijn collegegeld aftrekken in de categorie studiekosten zonder studiefinanciering? Of moet ik normbedragen gebruiken?
quote:Op dinsdag 26 januari 2010 20:12 schreef Maharbal het volgende:
Mensen, als jullie het topic even door hadden gelezen m.b.t. de studiekosten dan had je gezien dat ALLE gestelde vragen hier al meerdere keren zijn beantwoord. Nog één keer voor de volledigheid dan:
Voor mensen die studiefinanciering krijgen (of recht hebben op: zie hieronder) gelden normbedragen.
Normbedragen wil zeggen dat de belastingdienst forfaitair vaststelt wat jij ongeveer kwijt zou moeten zijn aan studiekosten per jaar. Deze normbedragen zijn maandbedragen en gelden voor IEDEREEN die RECHT heeft op studiefinanciering.
Heb je bijvoorbeeld 12 maanden gestudeerd, dan pak je de normbedragen voor die maanden er bij (zie bijvoorbeeld http://download.belasting(...)2010_ib2751t01fd.pdf ) en ga je aan de hand van die normbedragen uitrekenen wat volgens de belastingdienst jouw studiekosten zijn. Je werkelijk gemaakte kosten zijn hierbij niet van belang.
Recht hebben op studiefinanciering betekent ook recht hebben op de zogenaamde nul-lening van de IBG. Ook al is je 4 (of bij sommige studies 5) jaar prestatiebeurs afgelopen, je kunt alsnog 3 jaar lenen. Ook die jaren dat je nog kunt lenen gelden als recht hebben op studiefinanciering.
Thanks, had ik al gelezen. Daar staat echter niet wat er gebeurt wanneer je geen stufi krijgt omdat je teveel verdient. Heb je er dan nog recht op (lijkt me niet namelijk)?quote:Op zondag 21 maart 2010 21:51 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Aangifte Inkomstenbelasting 2009 - #2
2e post.
[..]
[..]quote:Wat wilde je precies verrekenen m.b.t. de erfenis? Over de erfenis is (waarschijnlijk) in deze erfbelasting verschuldig. In welke fase van "afwikkeling" van de erfenis zit je? Als je al een daadwerkelijk een deel toegedeeld hebt gekregen (bijvoorbeeld een "deel" in een woning), dan heb je al een vermogensbestanddeel dat je moet aangeven in box 3. Tevens kun je andere vermogensbestanddelen moeten aangeven in box 3, afhankelijk van het soort testament en hoe ver men al is met de verdeling/afwikkeling. Als men slechts heeft bepaald wie wat krijgt en de verdeling moet nog geschieden, dan heb je nog geen vermogensbestanddelen uit die erfenis en heb je m.b.t. de erfenis niet te maken met box 3.
hoe vind ik uit of en hoeveel resterende PGA ik nog heb dan? ik neem aan dat die belastingmeneer het zover als mogelijk heeft opgevoerd afgelopen jaar. wat ik dit jaar krijg = de PGA posten die ik zelf kan bedenken over 2009 neem ik aan...quote:Als je nog resterende persoonsgebonden aftrek hebt...kun je dat uiteraard gebruiken. Als je dat niet hebt, kan dat niet. Let je wel even op dat je dit jaar wellicht ook een paar posten hebt voor de persoonsgebonden aftrek.
[..]
quote:Ik ga er van uit dat je dit niet doet vanuit een door jou gedreven onderneming. Als je geen dienstbetrekking hebt gehad met je opdrachtgever (nogal afhankelijk van een aantal omstandigheden: is dit fout gegaan en ben je toch in dienstbetrekking geweest....kan hij naheffingsaanslagen verwachten) ben je dus ook niet in de loonsfeer terecht gekomen. Dan zit je hoogstwaarschijnlijk in de sfeer van "resultaat uit overige werkzaamheden". In dit laatste geval heb je gewoon recht op zakelijk gemaakte kosten m.b.t. je freelancewerkzaamheden.
Aanvragen binnen 36 maanden na vaststelling van inkomsten van het laatste jaar waarvan je wilt middelen. De rest kan ik je helaas niet mee helpen.quote:Op zondag 21 maart 2010 21:56 schreef knuppelhout het volgende:
je hebt geen idee van die box1-middeling? moet ik dat vooraf doen, of achteraf?
kom er toch maar mooi achter hoeveel ik NIET weet van dit soort zaken. misschien toch maar eens nadenken over de optie een 'mannetje' mn belasting te laten doen volgend jaar. nadeel is dan weer dat je niet precies begrijpt wat er gebeurt en waarom. en het is ook zo leuk om zelf met leuke constructies extra cash binnen te slepen!
Voor zover ik weet heb je recht op studiefinanciering tot op het moment dat je boven de bijverdiengrens komt. Zet je je studiefinanciering stop net voordat je boven de bijverdiengrens komt, dan hoef je niks terug te betalen.quote:Op zondag 21 maart 2010 21:54 schreef Tano_Stargazers het volgende:
[..]
Thanks, had ik al gelezen. Daar staat echter niet wat er gebeurt wanneer je geen stufi krijgt omdat je teveel verdient. Heb je er dan nog recht op (lijkt me niet namelijk)?
Thanks
Uiteraard ook nog bepalingen die zeggen dat je geen recht hebt op studiefinanciering als je van HBO -> WO gaat etc, maar die doen er hier niet toe.quote:1.Een student heeft geen aanspraak op studiefinanciering:
a. indien hij na het verstrijken van zijn aanspraak op de prestatiebeurs in het hoger onderwijs gedurende 36 maanden een lening heeft genoten,
b. indien er 10 jaren verstreken zijn met ingang van de maand waarover voor het eerst studiefinanciering is toegekend voor het volgen van hoger onderwijs,
c. indien hij is ingeschreven aan een opleiding waarvan de duur, daaronder begrepen ten hoogste 12 vakantieweken, korter is dan 1 jaar, of
d. indien hij in het betreffende studiefinancieringstijdvak aanspraak maakt op een tegemoetkoming in de kosten voor de toegang tot het onderwijs of voor levensonderhoud, die door de voor de verstrekking van deze tegemoetkomingen verantwoordelijke autoriteit van een ander land wordt verstrekt.
Daarin staat niet dat het recht op studiefinanciering vervalt, maar dat er slechts een vordering ontstaat. M.i. heb je dus nog steeds recht op studiefinanciering.quote:Indien een studerende in een kalenderjaar meerinkomen heeft, leidt dit tot een vordering van Onze Minister op de studerende. Meerinkomen is het toetsingsinkomen, verminderd met een vrije voet van ¤ 13 215,83.
Super, bedankt voor het uitzoeken. Praktisch gezien zou ik zeggen dat de vordering ontstaat doordat ik geen recht had op de studiefinanciering (immers, anders hoef ik hem toch niet terug te betalen?). Bovendien vind ik het raar dat ik een extra studie doe, in m'n eigen tijd naast m'n werk, en dat toch niet mag aftrekken omdat ik nog geld mag LENEN van de overheid.quote:Op zondag 21 maart 2010 22:04 schreef Maharbal het volgende:
Daarin staat niet dat het recht op studiefinanciering vervalt, maar dat er slechts een vordering ontstaat. M.i. heb je dus nog steeds recht op studiefinanciering.
Ah, wat ik bedoelde met afwikkeling (vereffening in deze) is geaccepteerd of niet. Nu jij aan het afwikkelen/verdelen bent, lijkt het me dat je de erfenis hebt aanvaard. In dit geval heb je wel een aandeel in de boedel (je hebt een aandeel in de onverdeelde boedel) en moet je de waarde van dat aandeel schatten en aangeven in box 3. Is het huis ¤160.000 waard, zijn jullie met z'n 4en en krijgt iedereen een gelijk deel, dan moet je dus ¤40.000 aangeven.quote:Op zondag 21 maart 2010 21:56 schreef knuppelhout het volgende:
mn vader is overleden en 'namens hem' verdelen wij 4 (zijn kinderen) zijn deel vd de erfenis. die bestaat hoofdzakelijk uit verkoop huis, dat recent voltooid is maar de afwikkeling ervan moet nog volgen. dus ja: erfbelasting. hoe voer je dat op? schat je het?
Niks te zien op je vorige aanslag?quote:hoe vind ik uit of en hoeveel resterende PGA ik nog heb dan? ik neem aan dat die belastingmeneer het zover als mogelijk heeft opgevoerd afgelopen jaar. wat ik dit jaar krijg = de PGA posten die ik zelf kan bedenken over 2009 neem ik aan...
Ik bedoelde loondienst bij je opdrachtgever voor je freelance klus. Je vult de freelance klus (mits geen onderneming / loondienst ) in bij "Box 1 - overige inkomsten" in het aangifteprogramma.quote:klopt. ik ben in loondienst maar heb in het kader van een opleidingstraject een freelance expertise gedaan voor het rijk. een mooie vergoeding werd door die overheidsinstelling aan mij overgemaakt. ik vraag me vooral af: waar vul ik dit in (en hoe draag je belasting af???) gekke vraag maar ik zit niet te wachten op een aanslag achteraf. of hoeft dat niet aangezien het zogenaamd een vergoeding voor gemaakte kosten is?
Ik heb zelf te weinig ervaring met de middeling, dus daar kan ik je niks over zeggen. Zul je even moeten wachten op reactie van MaW of Nizno.quote:je hebt geen idee van die box1-middeling? moet ik dat vooraf doen, of achteraf?
kom er toch maar mooi achter hoeveel ik NIET weet van dit soort zaken. misschien toch maar eens nadenken over de optie een 'mannetje' mn belasting te laten doen volgend jaar. nadeel is dan weer dat je niet precies begrijpt wat er gebeurt en waarom. en het is ook zo leuk om zelf met leuke constructies extra cash binnen te slepen!
De vordering ontstaat omdat je te veel bijverdient, en dus geen studiefinanciering "nodig hebt".quote:Op zondag 21 maart 2010 22:13 schreef Tano_Stargazers het volgende:
[..]
Super, bedankt voor het uitzoeken. Praktisch gezien zou ik zeggen dat de vordering ontstaat doordat ik geen recht had op de studiefinanciering (immers, anders hoef ik hem toch niet terug te betalen?). Bovendien vind ik het raar dat ik een extra studie doe, in m'n eigen tijd naast m'n werk, en dat toch niet mag aftrekken omdat ik nog geld mag LENEN van de overheid.
Overigens vrees ik dat je gelijk hebt, ik ga nog navraag doen bij de belastingtelefoon. Mocht iemand meer weten, heel graag!
Nah, superleuke baan aangeboden gekregen voordat ik klaar was met 2e master en nu nog aan het ploegen op een scriptie. Dat kost alleen ff tijd en energie naast een drukke baanquote:Op zondag 21 maart 2010 22:20 schreef Maharbal het volgende:
[..]
De vordering ontstaat omdat je te veel bijverdient, en dus geen studiefinanciering "nodig hebt".
Overigens wel een aparte situatie. Je bent klaar met je studie, meteen begonnen met werken...en bent meteen weer een studie gaan doen?
de rest is niet direct premie oid...quote:Op zondag 21 maart 2010 22:04 schreef Trusten het volgende:
Wie kan mij helpen![]()
Ik ben voltijd student met een bijbaantje en heb de afgelopen jaren vrijwel al mijn loonbelasting e.d. teruggekregen. Dit was vooral een leuk bedrag als ik twee baantjes had in dat jaar. Dit is het afgelopen jaar weer het geval geweest en dacht dan ook een leuk bedrag terug te krijgen. Helaas valt dit nogal tegen en begrjip niet goed waarom ik eerdere jaren bijna alles terugkreeg en dit jaar bijna niets.
Op een rijtje:
Baantje 1(stage)
Loon loonheffingen 2754
Ingehouding loonheffing/premie volksverz. 916
Arbeidskorting 0
Geen loonheffingskorting toegepast dus relatief veel loonheffing betaald. Had verwacht hier dus een flink deel van terug te krijgen.
Baantje 2
Loon loonheffingen 6380
Ingehouden loonbelasting 214
Arbeidskorting 151
Wel loonheffingskorting toegegepast
___________________________________________-
In totaal heb ik dus ¤9134 verdiend en ¤1130 loonheffing betaald. Als ik in mijn overzicht kijk staat er eerst:
Verschuldigde inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen 863
Inkomstenbelasting 2,35 % van ¤9134 = 214 euro
Is de rest dan premie volksverzekeringen (¤649 euro dus) en klopt dit bedrag met mijn salaris?
Oke bedankt, en komt het dan omdat ik vorig jaar de helft (iets van 4700 euro) verdiende daardoor gemiddeld meer terug kreeg ofzo?quote:Op zondag 21 maart 2010 22:28 schreef Nizno het volgende:
Hoe wordt berekend dat jij 863 euro moest betalen.. Daar zit dus de hele berekening in.
Dat heeft weinig echt met de dingen op je jaaropgave te maken.. Eerder met belastingtechnische berekeningen.. Maar idd je bedragen kloppen. En je kan als je dit zo ingevuld hebt en verzenden gaat een bedrag van 267 euro en wat rente verwachten.
die kans is groot.quote:Op zondag 21 maart 2010 22:31 schreef Trusten het volgende:
[..]
Oke bedankt, en komt het dan omdat ik vorig jaar de helft (iets van 4700 euro) verdiende daardoor gemiddeld meer terug kreeg ofzo?
Omdat je toen waarschijnlijk helemaal onder het bedrag van de algemene heffingskortingen bleef, en je dus relatief meer terug kreeg.quote:Op zondag 21 maart 2010 22:31 schreef Trusten het volgende:
[..]
Oke bedankt, en komt het dan omdat ik vorig jaar de helft (iets van 4700 euro) verdiende daardoor gemiddeld meer terug kreeg ofzo?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |