Als dit geen grap is, danquote:Op donderdag 4 maart 2010 20:17 schreef Sony360wii het volgende:
Waarom wordt dit werkwoord zo raar vervoegt?
http://nl.wiktionary.org/wiki/bevelen/vervoeging
Verloedering van de Nederlandse taal zeg ik je
Ik werk aan mijn profielwerkstuk en hij beval klinkt gewoon nietquote:Op donderdag 4 maart 2010 20:18 schreef Stoeprand het volgende:
Wie gebruikt dat woord nou? Waar maak je je druk om?
Het is ook bevoel.quote:Op donderdag 4 maart 2010 20:19 schreef Sony360wii het volgende:
[..]
Ik werk aan mijn profielwerkstuk en hij beval klinkt gewoon niet
Wordt vervoegt?quote:Op donderdag 4 maart 2010 20:17 schreef Sony360wii het volgende:
Waarom wordt dit werkwoord zo raar vervoegt?
quote:Verloedering van de Nederlandse taal zeg ik je
Je was me voorquote:
Inderdaadquote:Op donderdag 4 maart 2010 20:17 schreef Sony360wii het volgende:
Waarom wordt dit werkwoord zo raar vervoegt?
http://nl.wiktionary.org/wiki/bevelen/vervoeging
Verloedering van de Nederlandse taal zeg ik je
Ik was haar voor.quote:
quote:Op donderdag 4 maart 2010 21:26 schreef Idler het volgende:
Befehl ist Befehl!
Tjongejonge!quote:Op donderdag 4 maart 2010 21:08 schreef L.no het volgende:
Je hebt altijd woorden in iedere taal dat die onlogisch is zijn.
ja maar waarom is dat niet met vervelen helen en delen zoquote:Op vrijdag 5 maart 2010 00:52 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Tjongejonge!
Maar "bevelen, beval, heb bevolen" is niet onlogisch. Dit is gewoon een sterk werkwoord. Uit dezelfde groep als "stelen, stal, heb gestolen".
Hoe vaak komt het voor dat iemand zegt "Ik beval"quote:Op donderdag 4 maart 2010 20:28 schreef Wxqpr het volgende:
Verleden tijd (enkelvoud) bevelen: Ik beval
Tegenwoordige tijd (enkelvoud) bevallen: Ik beval
Handig.
quote:Op vrijdag 5 maart 2010 00:52 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Tjongejonge!
Maar "bevelen, beval, heb bevolen" is niet onlogisch. Dit is gewoon een sterk werkwoord. Uit dezelfde groep als "stelen, stal, heb gestolen".
Dit dus.quote:Op vrijdag 5 maart 2010 00:53 schreef Tommy.Cooper het volgende:
[..]
ja maar waarom is dat niet met vervelen helen en delen zo
Gij werdt. Ook zo'n leuke. De Firefox spellingscontrole zet er al meteen een rode streep onder.quote:Op vrijdag 5 maart 2010 01:06 schreef Dawwa het volgende:
Gij bevaalt![]()
Die ga ik ooit proberen te gebruiken
Ik haalde altijd onvoldoendes voor Duitsquote:
Wat is daar "quote:
Dat zou ik ook niet weten.quote:
Oh, dat wist ik niet. Dus in de volgende eeuwen kunnen we weinig sterke werkwoorden verwachten.quote:Op vrijdag 5 maart 2010 13:41 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Dat zou ik ook niet weten.
Er zijn ook werkwoorden als: lezen, las, heb gelezen. Dus er zijn verschillende declinaties. Maar waar die vandaan komen, is vaak amper meer te achterhalen, denk ik.
Wel is het zo, dat er een verschuiving optreedt van sterke werkwoorden naar zwakke. Waaien, woei, heb gewaaid verschuift dan naar waaien, waaide, heb gewaaid. Dat komt omdat de sterke werkwoorden als zichzelf onthouden moeten worden, terwijl van de zwakke werkwoorden alleen de regel (stam + de of stam + te) onthouden hoeft te worden. Alle nieuwe werkwoorden, bijvoorbeeld uit andere talen, krijgen ook de zwakke vervoeging.
Dat valt nog wel mee. De Germaanse (d.w.z. Duits/Engels/Nederlandse, enz.) werkwoorden kennen aardig wat correspondentie en zijn op een ablaut-systeem gebaseerd. Wikipedia heeft er een vrij uitgebreid artikel over: Germanic strong verb Specifiek voor het Nederlands kun je b.v. Schönfelds Historische Grammatica van het Nederlands nemen. Dat systeem is echter allang niet meer productief en ook niet heel inzichtelijk.quote:Op vrijdag 5 maart 2010 13:41 schreef Kees22 het volgende:
Dat zou ik ook niet weten.
Er zijn ook werkwoorden als: lezen, las, heb gelezen. Dus er zijn verschillende declinaties. Maar waar die vandaan komen, is vaak amper meer te achterhalen, denk ik.
Klopt. Het is slechts zelden dat een zwak werkwoord een sterke vervoeging krijgt. Je hebt ook vormen die ertussenin zitten, b.v. bakken: bakte (zwak) gebakken (sterk); of die daar weer tussenin zitten: raden: raadde (zwak) of ried (sterk, maar niet zo gebruikelijk) geraden (sterk). Volgens mij is vrijen trouwens zo’n werkwoord dat de vormen vree en gevreeën heeft gekregen, waar er eerst alleen vrijde was, maar dat weet ik niet helemaal zeker. En zeiken – zeek – gezeken misschien ook.quote:Wel is het zo, dat er een verschuiving optreedt van sterke werkwoorden naar zwakke. Waaien, woei, heb gewaaid verschuift dan naar waaien, waaide, heb gewaaid. Dat komt omdat de sterke werkwoorden als zichzelf onthouden moeten worden, terwijl van de zwakke werkwoorden alleen de regel (stam + de of stam + te) onthouden hoeft te worden. Alle nieuwe werkwoorden, bijvoorbeeld uit andere talen, krijgen ook de zwakke vervoeging.
Leuk! Dank!quote:Op vrijdag 5 maart 2010 14:16 schreef Iblis het volgende:
[..]
Dat valt nog wel mee. De Germaanse (d.w.z. Duits/Engels/Nederlandse, enz.) werkwoorden kennen aardig wat correspondentie en zijn op een ablaut-systeem gebaseerd. Wikipedia heeft er een vrij uitgebreid artikel over: Germanic strong verb Specifiek voor het Nederlands kun je b.v. Schönfelds Historische Grammatica van het Nederlands nemen. Dat systeem is echter allang niet meer productief en ook niet heel inzichtelijk.
[..]
Klopt. Het is slechts zelden dat een zwak werkwoord een sterke vervoeging krijgt. Je hebt ook vormen die ertussenin zitten, b.v. bakken: bakte (zwak) gebakken (sterk); of die daar weer tussenin zitten: raden: raadde (zwak) of ried (sterk, maar niet zo gebruikelijk) geraden (sterk). Volgens mij is vrijen trouwens zo’n werkwoord dat de vormen vree en gevreeën heeft gekregen, waar er eerst alleen vrijde was, maar dat weet ik niet helemaal zeker. En zeiken – zeek – gezeken misschien ook.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |