FOK!forum / General Chat / Waarom eten we zo weinig paardenvlees?
Roorda_Van_Genumzondag 7 februari 2010 @ 15:03
In Nederland is paardenvlees niet zo makkelijk te verkrijgen; behalve paardenrookvlees.

Dat is toch jammer.

In de ons omringende landen is dat vaak anders; vooral Frankrijk en Italie. Paardevlees is nl. veel gezonder dan bijv. varkensvlees; dat een grote hoeveelheid ongunstig zwavel bevat.
Paardevlees is mager (vlees is sowieso gezond omdat het je vet verbrand (door carnitine) en je er enorm van afvalt) en paardenvlees lijkt een goed alternatief voor varkensvlees.

Plus dat Paarden maar 25 liter water per dag drinken en Koeien wel 150.

Koeien zijn dus grotere milieuvervuilers.

Waarom oh waarom is dit heerlijke vlees zo slecht te verkrijgen in Nederland??
DancingPhoebezondag 7 februari 2010 @ 15:05
Ik zie het zelfs wel eens bij de C1000 liggen, dus ik heb het idee dat het wel steeds beter verkrijgbaar is.
#ANONIEMzondag 7 februari 2010 @ 15:05
quote:
Op zondag 7 februari 2010 15:03 schreef Roorda_Van_Genum het volgende:
In Nederland is paardenvlees niet zo makkelijk te verkrijgen; behalve paardenrookvlees.

Dat is toch jammer.

In de ons omringende landen is dat vaak anders; vooral Frankrijk en Italie. Paardevlees is nl. veel gezonder dan bijv. varkensvlees; dat een grote hoeveelheid ongunstig zwavel bevat.
Paardevlees is mager (vlees is sowieso gezond omdat het je vet verbrand (door carnitine) en je er enorm van afvalt) en paardenvlees lijkt een goed alternatief voor varkensvlees.

Plus dat Paarden maar 25 liter water per dag drinken en Koeien wel 150.

Koeien zijn dus grotere milieuvervuilers.

Waarom oh waarom is dit heerlijke vlees zo slecht te verkrijgen in Nederland??
Omdat sommige mensen het zielig vinden.
alorszondag 7 februari 2010 @ 15:05
Omdat er geen vraag naar is.

En omdat paarden niet worden gezien als vleesdieren. Net als katten en honden hebben ze een hoog knuffelgehalte.
TeringHenkiezondag 7 februari 2010 @ 15:05
Eet jij nooit kroketten?
onderjaszondag 7 februari 2010 @ 15:11
quote:
Op zondag 7 februari 2010 15:05 schreef o.us het volgende:

[..]

Omdat sommige mensen het zielig vinden.
Dat zijn toch vegetariers? Die eten sowieso geen vlees.
Roorda_Van_Genumzondag 7 februari 2010 @ 15:13
quote:
Op zondag 7 februari 2010 15:05 schreef TeringHenkie het volgende:
Eet jij nooit kroketten?
zie mijn usericon. Maar in frikandelllen en kroketten zit weinig paardenvlees.

Er liggen wel veel verschillende soorten rundvlees kroketten; maar ik zit meer te wachten op
paardevleeskroketten.

C 1000 of Appie Hein mag van mij zijn assortiment uitbreiden.
Tja..1986zondag 7 februari 2010 @ 15:15
Ik weet het niet zeker hoor, maar is paardenvlees niet gewoon veel duurder? Dan zal dat de reden wel zijn.
achzondag 7 februari 2010 @ 15:15
wat voor smaak heeft het?
Pixie.zondag 7 februari 2010 @ 15:16
Paardenworst
GlowMousezondag 7 februari 2010 @ 15:17
quote:
Op zondag 7 februari 2010 15:05 schreef alors het volgende:
En omdat paarden niet worden gezien als vleesdieren. Net als katten en honden hebben ze een hoog knuffelgehalte.
Varkens niet?
VaderVanJezuszondag 7 februari 2010 @ 15:17
quote:
Op zondag 7 februari 2010 15:05 schreef TeringHenkie het volgende:
Eet jij nooit kroketten?
Daarmee proef je niet dat je paardevlees eet
VaderVanJezuszondag 7 februari 2010 @ 15:18
quote:
Op zondag 7 februari 2010 15:17 schreef GlowMouse het volgende:

[..]

Varkens niet?
Ik neem liever een varken als huisdier dan een paard
Biancaviazondag 7 februari 2010 @ 15:18
Ik vind het vies. Paardenworst.
Salatrelzondag 7 februari 2010 @ 15:18
quote:
Op zondag 7 februari 2010 15:15 schreef Tja..1986 het volgende:
Ik weet het niet zeker hoor, maar is paardenvlees niet gewoon veel duurder? Dan zal dat de reden wel zijn.
omdat het dus minder makkelijk verkrijgbaar is omdat paarden niet zo massaal voor vlees gefokt worden als varkens en runderen
aloe_verazondag 7 februari 2010 @ 15:20
In Spanje ed lopen flink vleespaarden vrij door de pyreeen. Ze zijn gebrandmerkt met hun eiogenaar. Na een aantal jaar vrij leven worden ze geslacht.

In Nl hebben we enkel bio-industrie vlees, er is geen ruimte om dieren lekker vrij te laten rondlopen, dus hier is er weinig paardenvlees te koop.

Bovendien zijn de afgekeurde hobby-paarden die in NL voor de slacht opgekocht worden, verplicht tot een enkeltje zuid-europa. Hier worden ze gewoon niet geslacht.
Daniel1976zondag 7 februari 2010 @ 15:20
quote:
Op zondag 7 februari 2010 15:05 schreef DancingPhoebe het volgende:
Ik zie het zelfs wel eens bij de C1000 liggen, dus ik heb het idee dat het wel steeds beter verkrijgbaar is.
Onzin. Vroeger kon je op veel plaatsen nog paardenbiefstuk kopen. Dat was toen zelfs goedkoper dan runderbiefstuk dat was toch iets voor de armere mensen. Ik vind het eigenlijk wel lekkerder dan runderbiefstuk.
Tegenwoordig moet je voor een paardenbiefstuk naar een paardenslager.

Het zal wel iets te maken hebben met die mensen die vinden dat een paard hoofd en benen heeft.
SavageMMzondag 7 februari 2010 @ 15:21
quote:
Op zondag 7 februari 2010 15:20 schreef aloe_vera het volgende:
In Spanje ed lopen flink vleespaarden vrij door de pyreeen. Ze zijn gebrandmerkt met hun eiogenaar. Na een aantal jaar vrij leven worden ze geslacht.

In Nl hebben we enkel bio-industrie vlees, er is geen ruimte om dieren lekker vrij te laten rondlopen, dus hier is er weinig paardenvlees te koop.

Bovendien zijn de afgekeurde hobby-paarden die in NL voor de slacht opgekocht worden, verplicht tot een enkeltje zuid-europa. Hier worden ze gewoon niet geslacht.
In NL wordt er ook gewoon geslacht hoor.
Daniel1976zondag 7 februari 2010 @ 15:22
quote:
Op zondag 7 februari 2010 15:05 schreef TeringHenkie het volgende:
Eet jij nooit kroketten?
Oja, dat is waar. In een goede frikandel zit 5% paardenvlees en de rest kip en varken.
house_is_a_feelingzondag 7 februari 2010 @ 15:22


Why We Should Be Eating Horses
Instead of Riding Them
spijkerbroekzondag 7 februari 2010 @ 15:22
quote:
Op zondag 7 februari 2010 15:03 schreef Roorda_Van_Genum het volgende:
dat een grote hoeveelheid ongunstig zwavel bevat.
Is er ook gunstig zwavel?
VaderVanJezuszondag 7 februari 2010 @ 15:24
quote:
Op zondag 7 februari 2010 15:20 schreef aloe_vera het volgende:

Bovendien zijn de afgekeurde hobby-paarden die in NL voor de slacht opgekocht worden, verplicht tot een enkeltje zuid-europa. Hier worden ze gewoon niet geslacht.
Ik zag een tijdje geleden op tv hoe die beesten hier in nl worden geslacht, het wordt dus wel gedaan.
golferzondag 7 februari 2010 @ 15:25
Prima paardenslager in Haarlem waar ik soms vooral kom voor de bekroonde worst:
Peter Wisker
Apekoekzondag 7 februari 2010 @ 15:25
Tja het zal er alles mee te maken hebben dat het paard van oudsher als een edel dier wordt gezien, dat zelfde geld voor zwanen, dat vlees kun je ook bijna nergens krijgen. Mij maakt het geen fuck uit, ik vind paarden kut beesten en zou ze graag uit principe al op willen eten.
BrandXzondag 7 februari 2010 @ 15:29
je aannames zijn nogal off.

Ten eerste: in veel merken rundvleeskroketten zit meer paardenvlees dan rundvlees. Dat was oa. de grote grap bij ons op de manege

Ten tweede: paarden drinken zeer zeker niet maar 25ltr water op een dag I wish!
Paarden drinken ong. 50 liter per dag. Is nog steeds minder dan koeien (overigens geen 125 liter maar 50-70 liter), klopt, maar wel meer dan 25 ltr. Daarbij is water dusdanig goedkoop dat dat het verschil niet maakt.

Grootste reden waarom paardenvlees niet veel gegeten c.q. verkrijgbaar is in Nederland ligt aan de volgende dingen:


  • Paarden zijn soort van huisdieren. Oftewel, de markt is niet zo groot en dus paarden voor consumptie fokken kost te veel geld.
  • Daarbij zijn paarden te gevoelig om op te fokken voor puur het vlees, paarden hebben namelijk een zeer zwak gestel, zowel qua spijsvertering (heel snel koliek, wat al heel snel levensbedreigend is, anders als bij koeien) als qua beenderen (die veel extra gewicht niet kunnen dragen, zoals vleeskoeien dat wel kunnen).
  • Verder is paardenvlees alleen maar te vreten wanneer het paard nog relatief jong is. Als mijn geheugen mij goed helpt, is tot 7-10 jaar oud de max, daarna is het vlees veel te taai. Paarden worden namelijk al tig jaar puur gefokt om hun kracht en soeplesse (is spieren) en niet voor melk of consumptie (is vlees/vet/melk).
  • Paardenvlees wat in Nederland verkrijgbaar is, is nagenoeg uitlsuitend van paarden wat afgemaakt moest worden omdat het niet meer voor recreatie c.q. sport bruikbaar was omdat het bijv. een been heeft gebroken. En dan zitten daar nog strenge regels aan omtrent medicatie wat afgebroken moet zijn (op veel medicatie van paarden en koeien staat daar zelfs de richttijd op, doorgaans 28 dagen) wat de boel ook kostbaar houdt.
  • Paardenvlees uit met name Italie is zwaar dieronterend. Het gebeurt daar niet zelden dat ze door de wijze van transport met gebroken benen enz van de wagen af komen, volledig uitgeteerd omdat ze geen drinken hebben gehad. Iets wat in Nederland onmogelijk is, en een van de redenen waarom groothandels dat paardenvlees niet snel wil importeren, want we weten allemaal dat zodra het volk dat weet, je als groothandel grote imagoproblemen krijgt.

    Zou het mogelijk zijn, paarden te fokken voor vleesconsumptie in Nederland? Ja, maar het is heel kostbaar en tijdrovend om tot een punt te komen waarop je rendabel gaat zijn.



    [ Bericht 0% gewijzigd door BrandX op 07-02-2010 15:49:03 ]
  • The_strangerzondag 7 februari 2010 @ 15:29
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 15:22 schreef spijkerbroek het volgende:

    [..]

    Is er ook gunstig zwavel?
    Het zwavel wat in je lichaam gebruikt wordt zou ik als gunstig betitelen....
    spijkerbroekzondag 7 februari 2010 @ 15:30
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 15:29 schreef The_stranger het volgende:
    Het zwavel wat in je lichaam gebruikt wordt zou ik als gunstig betitelen....
    Als je dat in "grote hoeveelheden" (zie OP) binnenkrijgt, is het dan nog gunstig?
    BrandXzondag 7 februari 2010 @ 15:32
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 15:20 schreef aloe_vera het volgende:
    Bovendien zijn de afgekeurde hobby-paarden die in NL voor de slacht opgekocht worden, verplicht tot een enkeltje zuid-europa. Hier worden ze gewoon niet geslacht.
    Onzin, je hebt door heel Nederland paardenslagers zitten, die hier juist in gespecialiseerd zijn. Veel maneges en handelstallen hebben met dat soort slagers allerlei overeenkomsten.
    golferzondag 7 februari 2010 @ 15:36
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 15:32 schreef BrandX het volgende:


    Onzin, je hebt door heel Nederland paardenslagers zitten, die hier juist in gespecialiseerd zijn. Veel maneges en handelstallen hebben met dat soort slagers allerlei overeenkomsten.
    Onzin. Er zijn in heel Nederland nog maar 3 echte paardenslagers. Er zijn wel veel meer slagerijen die paardenvlees verkopen, maar niet zelf slachten.
    Lees ook maar een dit artikel
    BrandXzondag 7 februari 2010 @ 15:37
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 15:36 schreef golfer het volgende:

    [..]

    Onzin. Er zijn in heel Nederland nog maar 3 echte paardenslagers. Er zijn wel veel meer slagerijen die paardebnvlees verkopen, maar niet zelf slchten.
    Lees ook maar een dit artikel
    nou ik ken er hier rondom Den Haag alleen al drie

    Maar wat jij wil hoor
    BrandXzondag 7 februari 2010 @ 15:37
    Ah ik zie het al, dat is een slager met winkel, en daar zijn er inderdaad niet zo veel meer van. Ik heb het over slachters die paarden slachten, slight difference
    FlinkeNaamzondag 7 februari 2010 @ 15:39
    paardenvlees
    golferzondag 7 februari 2010 @ 15:39
    Verschil tussen een slachterij en een slagerij dus.
    BrandXzondag 7 februari 2010 @ 15:40
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 15:39 schreef golfer het volgende:
    Verschil tussen een slachterij en een slagerij dus.
    True Wij (hier bij mij dus) noemen dat van oudsher gewoon slager, maar dat is fout inderdaad.
    Erasmozondag 7 februari 2010 @ 15:46
    Omdat het slecht te krijgen is hier

    Dus ik kan het alleen kopen als ik toevallig in de buurt van de Randstad ben.
    The_strangerzondag 7 februari 2010 @ 15:49
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 15:30 schreef spijkerbroek het volgende:

    [..]

    Als je dat in "grote hoeveelheden" (zie OP) binnenkrijgt, is het dan nog gunstig?
    Nee, maar dat ligt niet aan het zwavel zelf, net zoals water in te grote hoeveelheden natuurlijk niet gunstig is. Maar dat was de vraag ook niet...
    Remcozondag 7 februari 2010 @ 15:53
    Drinken koeien 150 liter per dag ?
    BrandXzondag 7 februari 2010 @ 15:54
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 15:53 schreef Remzz het volgende:
    Drinken koeien 150 liter per dag ?
    nee 50-70 en als het grazende koeien zijn zelfs minder, doordat ze veel vocht uit het gras halen.
    Er zitten wel meer rare aannames bij TS
    VaderVanJezuszondag 7 februari 2010 @ 16:28
    Van google:

    mei 2005
    Hoeveel water drinkt een koe?
    De hoeveelheid water die een koe drinkt is onder andere afhankelijk van de melkproductie. Als, globale, regel kan aangehouden worden dat voor de productie van 1 liter melk, 1 liter water nodig is. Een koe die 40 liter melk op een dag geeft, heeft dus minimaal 40 liter water nodig. Daarnaast is ook water nodig voor allerlei lichaamsprocessen (bloedsomloop, speekselproductie, groei etc.).

    Vers drinkwater is net zo belangrijk als een goed rantsoen. Wij controleren daarom regelmatig waterbakken op vorstschade en waterleverend vermogen en de waterbronnen op vervuiling. De kwaliteit van het drinkwater moet uitmuntend zijn. Onze koeien krijgen bronwater, uit onze eigen bron, daarom laten we het water jaarlijks onderzoeken. Koeien drinken het liefst water uit een grote hoeveelheid. Een voorraadbak heeft de voorkeur boven een weidepomp. Gemiddeld drinkt zo'n koe 2 - 4 keer/dag; tijdens warme dagen 8 keer.

    Wanneer je alles bij elkaar neemt, kom je al gauw uit op een 100 liter water per dag, wanneer het in de zomer echter warm is, tropische temperaturen > 30 C, dan kan dit oplopen tot wel 150 liter per koe per dag!

    gr. Koeienboer Jannes
    Roorda_Van_Genumzondag 7 februari 2010 @ 16:34
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 15:29 schreef BrandX het volgende:
    je aannames zijn nogal off.

    Ten eerste: in veel merken rundvleeskroketten zit meer paardenvlees dan rundvlees. Dat was oa. de grote grap bij ons op de manege

    Ten tweede: paarden drinken zeer zeker niet maar 25ltr water op een dag I wish!
    Paarden drinken ong. 50 liter per dag. Is nog steeds minder dan koeien (overigens geen 125 liter maar 50-70 liter), klopt, maar wel meer dan 25 ltr. Daarbij is water dusdanig goedkoop dat dat het verschil niet maakt.

    Grootste reden waarom paardenvlees niet veel gegeten c.q. verkrijgbaar is in Nederland ligt aan de volgende dingen:


  • Paarden zijn soort van huisdieren. Oftewel, de markt is niet zo groot en dus paarden voor consumptie fokken kost te veel geld.
  • Daarbij zijn paarden te gevoelig om op te fokken voor puur het vlees, paarden hebben namelijk een zeer zwak gestel, zowel qua spijsvertering (heel snel koliek, wat al heel snel levensbedreigend is, anders als bij koeien) als qua beenderen (die veel extra gewicht niet kunnen dragen, zoals vleeskoeien dat wel kunnen).
  • Verder is paardenvlees alleen maar te vreten wanneer het paard nog relatief jong is. Als mijn geheugen mij goed helpt, is tot 7-10 jaar oud de max, daarna is het vlees veel te taai. Paarden worden namelijk al tig jaar puur gefokt om hun kracht en soeplesse (is spieren) en niet voor melk of consumptie (is vlees/vet/melk).
  • Paardenvlees wat in Nederland verkrijgbaar is, is nagenoeg uitlsuitend van paarden wat afgemaakt moest worden omdat het niet meer voor recreatie c.q. sport bruikbaar was omdat het bijv. een been heeft gebroken. En dan zitten daar nog strenge regels aan omtrent medicatie wat afgebroken moet zijn (op veel medicatie van paarden en koeien staat daar zelfs de richttijd op, doorgaans 28 dagen) wat de boel ook kostbaar houdt.
  • Paardenvlees uit met name Italie is zwaar dieronterend. Het gebeurt daar niet zelden dat ze door de wijze van transport met gebroken benen enz van de wagen af komen, volledig uitgeteerd omdat ze geen drinken hebben gehad. Iets wat in Nederland onmogelijk is, en een van de redenen waarom groothandels dat paardenvlees niet snel wil importeren, want we weten allemaal dat zodra het volk dat weet, je als groothandel grote imagoproblemen krijgt.

    Zou het mogelijk zijn, paarden te fokken voor vleesconsumptie in Nederland? Ja, maar het is heel kostbaar en tijdrovend om tot een punt te komen waarop je rendabel gaat zijn.


  • Vaak als je boeren e.d hoort praten over paarden houden; of dat nu voor liefhebberij of voor eigen consumptie is dan zeggen ze meestal dat het 'een dure hobby' is.

    Koeien lijken me veel arbeidsintensiever met veel tijd kwijt voor melken (2 x per dag). Varkens hebben volgens mij veel meer stront. Daar word je ook niet blijer van.

    Als paarden echt zo moeilijk rendabel zijn te krijgen; hoezo is het dan goedkoper? (als dat nog zo is).

    De slagersbranche zou een goede campagne kunnen voeren om het vlees te promoten.
    (en anders het ministerie van volksgezondheid wel)
    alorszondag 7 februari 2010 @ 16:35
    Maar melkkoeien zijn geen vleeskoeien. En vleeskoeien zijn vaak stieren die helemaal geen melk produceren dus dat scheelt alweer 40 liter water.
    VaderVanJezuszondag 7 februari 2010 @ 16:37
    Ja, dan klopt dat 50-70 denk ik wel.
    alorszondag 7 februari 2010 @ 16:38
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 16:34 schreef Roorda_Van_Genum het volgende:

    [..]

    Vaak als je boeren e.d hoort praten over paarden houden; of dat nu voor liefhebberij of voor eigen consumptie is dan zeggen ze meestal dat het 'een dure hobby' is.

    Koeien lijken me veel arbeidsintensiever met veel tijd kwijt voor melken (2 x per dag). Varkens hebben volgens mij veel meer stront. Daar word je ook niet blijer van.

    Als paarden echt zo moeilijk rendabel zijn te krijgen; hoezo is het dan goedkoper? (als dat nog zo is).

    De slagersbranche zou een goede campagne kunnen voeren om het vlees te promoten.
    (en anders het ministerie van volksgezondheid wel)
    Melkkoeien zijn geen vleeskoeien. Die worden wel geslacht als ze aan het eind van hun latijn zijn, maar dan zit er nauwelijks goed vlees meer op.

    Varkens staan vaak op roosters waardoor de mest meteen in de put valt. Als paarden zo massaal op roosters worden gezet breekt de hel los bij dierenliefhebbers.

    En volgens mij zijn paarden ook helemaal niet met z'n 6 en in een hok te krijgen, koeien blijven dan wel rustig maar paarden die elkaar niet mogen kunnen elkaar flink opjagen -> kost energie = geen vlees meer op de botten.
    BrandXzondag 7 februari 2010 @ 16:53
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 16:34 schreef Roorda_Van_Genum het volgende:

    [..]

    Vaak als je boeren e.d hoort praten over paarden houden; of dat nu voor liefhebberij of voor eigen consumptie is dan zeggen ze meestal dat het 'een dure hobby' is.

    Koeien lijken me veel arbeidsintensiever met veel tijd kwijt voor melken (2 x per dag). Varkens hebben volgens mij veel meer stront. Daar word je ook niet blijer van.
    voor dat melken hebben ze machines uitgevonden inmiddels. Zelfs zulke, dat wanneer de koe zelf gemolken wil worden, ze zelf naar het apparaat kan lopen en dan ook biks (voedsel) krijgt als soort van beloning.
    quote:
    Als paarden echt zo moeilijk rendabel zijn te krijgen; hoezo is het dan goedkoper? (als dat nog zo is).

    De slagersbranche zou een goede campagne kunnen voeren om het vlees te promoten.
    (en anders het ministerie van volksgezondheid wel)
    Het is goedkoper omdat het geen moeite is om het paard te slachten. Het aangeboden paardenvlees is net zo makkelijk en goedkoop te slachten als een koe. Dat is niet het punt. Het wordt pas duur als je het voor massaproductie moet gaan fokken, wat een tijdrovend gebeuren is om eeuwen van spierfok om te zetten in vleesfok. Daar gaan wel een paar generaties (dus een jaar of 15-20) over heen. En aangezien de vraag naar paardenvlees in Nederland ontzettend laag is, zal dat niet gebeuren. En dus zal de slagersbranche het niet gaan promoten.
    De vraag is er niet, dus zal het aanbod niet komen. En promoten dat paardenvlees beter is dan koeienvlees? Dat laatste valt te betwijfelen. Het paardenvlees is zo mager omdat het niet vetgemest wordt voor vleesconsumptie. Netzoals bij veel wildvlees (ree/hert enzo) en wildgevogelte) wat niet in massaproductie gefokt wordt (en dus relatief duur is). Als paardenvlees wel rendabel gefokt zal worden zou dat magere ook heel snel verdwijnen
    BrandXzondag 7 februari 2010 @ 16:54
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 16:28 schreef VaderVanJezus het volgende:
    Van google:

    mei 2005
    Hoeveel water drinkt een koe?
    De hoeveelheid water die een koe drinkt is onder andere afhankelijk van de melkproductie. Als, globale, regel kan aangehouden worden dat voor de productie van 1 liter melk, 1 liter water nodig is. Een koe die 40 liter melk op een dag geeft, heeft dus minimaal 40 liter water nodig. Daarnaast is ook water nodig voor allerlei lichaamsprocessen (bloedsomloop, speekselproductie, groei etc.).

    Vers drinkwater is net zo belangrijk als een goed rantsoen. Wij controleren daarom regelmatig waterbakken op vorstschade en waterleverend vermogen en de waterbronnen op vervuiling. De kwaliteit van het drinkwater moet uitmuntend zijn. Onze koeien krijgen bronwater, uit onze eigen bron, daarom laten we het water jaarlijks onderzoeken. Koeien drinken het liefst water uit een grote hoeveelheid. Een voorraadbak heeft de voorkeur boven een weidepomp. Gemiddeld drinkt zo'n koe 2 - 4 keer/dag; tijdens warme dagen 8 keer.

    Wanneer je alles bij elkaar neemt, kom je al gauw uit op een 100 liter water per dag, wanneer het in de zomer echter warm is, tropische temperaturen > 30 C, dan kan dit oplopen tot wel 150 liter per koe per dag!

    gr. Koeienboer Jannes
    melkkoeien drinken inderdaad meer, maar TS heeft het over vleeskoeien, Dat is wel even wat anders Daarbij zullen paarden bij temperaturen vanaf 25-30 ook zomaar het dubbele gaan drinken, net zoals wij mensen. Dat is niet zo vreemd.
    BrandXzondag 7 februari 2010 @ 17:00
    Oh en daarbij, zoals al eerder gezegd: een paar is zeer gevoelig voor ziekte en heeft een zwak gestel. De veeartskosten zijn vele malen hoger dan bij een koe.

    Om een voorbeeld te geven van hoe kwetsbaar een paard is tov een koe:
    Als een koe een keizersnede moet (en het mag niet in NL, maar het gebeurt nog wel eens zo omdat nood wetten breekt en zo) dan snijden ze de koe gewoon in de stal open, geen desinfectiegebeuren enz, maar gewoon snijden en kalf er uit halen, en daarna dichtnaaien. No problemo. Als de koe al wat krijgt is dat na een antibioticakuur snel verholpen (het kan wel eens anders lopen, maar dit is serieus zoals het is). Zelfde geldt voor koliek, door de vier magen structuur van een koe gaat dit zelden mis.

    Een paar daarentegen: als die een keizersnee moet, staat dat veelal gelijk aan nog maar 50% overlevingskans. Een paard met koliek is lastig. Zonder adequate c.q.goede behandeling wordt het al snel levensbedreigend (knoop in darm, gasophopingen, zand in darmen). Zodra een paard koliek heeft gehad, na de eerste keer gaat het nog, maar krijgt hij vrij snel weer koliek, dan kan je er donder op zeggen dat het bijna chronisch wordt. Het paard zal met regelmaat weer koliek krijgen en steeds gevoeliger worden voor wat hij naar binnen werkt.
    scrub_nursezondag 7 februari 2010 @ 17:32
    maar tis wel lkkr
    BrandXzondag 7 februari 2010 @ 17:41
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 17:32 schreef scrub_nurse het volgende:
    maar tis wel lkkr
    echt wel
    Een paardenbiefstukje, medium rear
    Martijn_77zondag 7 februari 2010 @ 17:42
    Paardenvlees is wel erg lekker
    Eenskijkenzondag 7 februari 2010 @ 18:35
    Paarden eet je niet, ze zijn een edel dier. Het verlengstuk van de mens, een partner eigenlijk.
    Eenskijkenzondag 7 februari 2010 @ 18:35
    Kijk maar naar de geschiedenis.
    DIJKzondag 7 februari 2010 @ 18:36
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 17:00 schreef BrandX het volgende:
    Om een voorbeeld te geven van hoe kwetsbaar een paard is tov een koe:
    Als een koe een keizersnede moet (en het mag niet in NL, maar het gebeurt nog wel eens zo omdat nood wetten breekt en zo) dan snijden ze de koe gewoon in de stal open, geen desinfectiegebeuren enz, maar gewoon snijden en kalf er uit halen, en daarna dichtnaaien. No problemo.
    Hoezo mag een keizersnee niet? Mijn buurman heeft een bepaald soort dikbillen en daar moet altijd een keizersnee aan te pas komen. Dat zie er wel vreemd uit, altijd zo'n hele `rits` op de koe.
    golferzondag 7 februari 2010 @ 19:55
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 18:35 schreef Eenskijken het volgende:
    Kijk maar naar de geschiedenis.
    In het verleden at men alles wat bewoog, dus ook zeker paard.
    alorszondag 7 februari 2010 @ 20:02
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 19:55 schreef golfer het volgende:

    [..]

    In het verleden at men alles wat bewoog, dus ook zeker paard.
    Toch had een paard vroeger veel meer waarde dan menig ander dier en werd het pas gegeten als ie dood ging. Paard was nodig om het land te ploegen, om te molen aan te drijven om het land door te reizen, voor de ridders en soldaten om het land te verdedigen. Mensen hebben behoorlijk wat te danken gehad aan het paard.

    In Amerika is het mede daarom ook taboe om paarden te eten.
    z80zondag 7 februari 2010 @ 20:14
    leer eerst zelf een stukje geschiedenis over paarden en eten.
    vroeger werd een werkpaard als het te oud of te zwak werd geslacht voor het vlees.
    het is niet voor niets dat zuurvlees gemaakt wordt van paard (en later rund).
    BrandXzondag 7 februari 2010 @ 20:21
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 20:14 schreef z80 het volgende:
    leer eerst zelf een stukje geschiedenis over paarden en eten.
    vroeger werd een werkpaard als het te oud of te zwak werd geslacht voor het vlees.
    het is niet voor niets dat zuurvlees gemaakt wordt van paard (en later rund).
    klopt, maar de smaakeisen die we stellen aan vlees tegenwoordig is wel even anders als toen. Maar ook toen al was het op veel onderdelen van het paard zijn lichaam een twijfelachtige smakelijkheid. Vanwaar de uitvinding van het zuurvlees... vol met toegevoegd water en azijn
    Witchfyndermaandag 8 februari 2010 @ 00:22
    Ik vind paardenvlees helemaal niet lekker. Ik zit eerder te wachten op een lekker sappig hertje. Waarom zien we die niet en masse in de supermarkt? .
    Erasmomaandag 8 februari 2010 @ 00:59
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 18:35 schreef Eenskijken het volgende:
    Paarden eet je niet, ze zijn een edel dier. Het verlengstuk van de mens, een partner eigenlijk.
    Jij laatliet je partners tot de dood werken in een mijn, maar wil ze vervolgens niet eten? Apart...
    Isabeaumaandag 8 februari 2010 @ 01:07
    Ik denk overigens ook dat de voornaamste reden dat je het niet veel kan kopen is dat er gewoon geen markt voor is. Of de winkels denken dat er geen markt voor is. Als er veel geld mee valt te verdienen zou je het wel kunnen kopen.
    Daffodil31LEmaandag 8 februari 2010 @ 01:09
    Paardenbiefstuk is bij de slagers aan de Belgische Aldi-winkels prima (en indien gewenst in grote hoeveelheden) verkrijgbaar. En het is best lekker.
    4EverBlackEyedmaandag 8 februari 2010 @ 01:49
    Ik heb volgens mij paard gegeten in Italie (ik heb niet goed gelezen wat er nou op het etiket stond, aangezien ik slecht italiaans kan )
    Vond het wel lekker, maar het is een beetje zoetig??
    BrandXmaandag 8 februari 2010 @ 06:14
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 18:36 schreef DIJK het volgende:

    [..]

    Hoezo mag een keizersnee niet? Mijn buurman heeft een bepaald soort dikbillen en daar moet altijd een keizersnee aan te pas komen. Dat zie er wel vreemd uit, altijd zo'n hele `rits` op de koe.
    Ik zeg niet dat dat niet mag, ik zeg dat dat niet mag zonder dierenarts en zonder desinfecterende voorzorgsmaatregelen .
    Tuurlijk mag een keizersnede an sich wel, anders zou de moederkoe het never overleven en het kalf ook niet, een keizersnede is niet voor niets

    *terugleest
    Ah ik snap waar je vandaan komt, ik zeg het inderdaad niet duidelijk. Ik bedoelde te zeggen dus dat je bij een koe gewoon een mes er in kan zetten en tsjakaaa, kalf eruit. En dat is iets wat officieel niet mag, maar nog wel eens gebeurt wanneer een dierenarts om wat voor reden dan ook niet op tijd kan zijn en de nood hoog is.
    BrandXmaandag 8 februari 2010 @ 06:17
    quote:
    Op maandag 8 februari 2010 00:59 schreef Erasmo het volgende:

    [..]

    Jij laatliet je partners tot de dood werken in een mijn, maar wil ze vervolgens niet eten? Apart...
    Don't feed horsemeat to the obvious troll!
    SnowLeopardmaandag 8 februari 2010 @ 13:34
    Omdat het vies is ..
    Witchfyndermaandag 8 februari 2010 @ 14:16
    quote:
    Op maandag 8 februari 2010 01:07 schreef Isabeau het volgende:
    Ik denk overigens ook dat de voornaamste reden dat je het niet veel kan kopen is dat er gewoon geen markt voor is. Of de winkels denken dat er geen markt voor is. Als er veel geld mee valt te verdienen zou je het wel kunnen kopen.
    Is dat ook de reden waarom struisvogelvlees hier niet zo'n succes is geworden?
    Roorda_Van_Genumwoensdag 10 februari 2010 @ 12:17
    quote:
    Op maandag 8 februari 2010 01:49 schreef 4EverBlackEyed het volgende:
    Ik heb volgens mij paard gegeten in Italie (ik heb niet goed gelezen wat er nou op het etiket stond, aangezien ik slecht italiaans kan )
    Vond het wel lekker, maar het is een beetje zoetig??
    Ja vlees van een jong veulen is zoeter dan dat van een ouder paard.
    Rewimowoensdag 10 februari 2010 @ 12:40
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 15:25 schreef golfer het volgende:
    Prima paardenslager in Haarlem waar ik soms vooral kom voor de bekroonde worst:
    Peter Wisker
    Da's zo'n beetje het enige dat ik mis aan Haarlem. Zalige paardenworst en heerlijke biefstuk daar
    Roorda_Van_Genumzaterdag 13 februari 2010 @ 18:34
    quote:
    Op woensdag 10 februari 2010 12:40 schreef Rewimo het volgende:

    [..]

    Da's zo'n beetje het enige dat ik mis aan Haarlem. Zalige paardenworst en heerlijke biefstuk daar
    PaardenBLOEDWorst neem ik aan?

    Ik heb vanmiddag nog bloedworst gezocht. In bloedworst zit ook meer ijzer dan normaal en is redelijk goed om af te vallen; cq uithoudingsvermogen. Helaas alleen varkensbloedworst.
    Rewimozondag 14 februari 2010 @ 08:56
    Nee, paardenworst is geen bloedworst Het is de worst die Wisker hier in zijn handen houdt. Het ziet er meer uit als Gelderse worst (maar het smaakt véél lekkerder).

    Westbroekzondag 14 februari 2010 @ 10:02
    Frikadellen.
    #ANONIEMzondag 14 februari 2010 @ 10:44
    Dat gaat al lang terug. In het Germaanse tijdperk werd er wel paardenvlees gegeten (onder andere bij offerdiensten), maar toen de Germaanse gebieden gekerstend werden werd het eten van paardenvlees door de christenen als 'heidens' gezien en dus werd er geen paardenvlees meer gegeten.

    (Heb ik eens in een boek gelezen, als ik het me goed herinner.)
    Symphoniczondag 14 februari 2010 @ 11:14
    Ik ben een paardenman in hart en nieren..
    Het Nederlandse paardenvlees is heel humaan over het algemeen, inderdaad vaak paarden die iets gebroken hebben of met chronische pijn/ziektes lopen. een paard slachten is humaner dan in laten slapen. Bij slachten zijn ze binnen een seconde echt dood, en inslapen levert nog wel eens hele lang pijnlijke doodstrijd op.

    ik lust graag een stukje paardenworst.n De rest van het paardenvlees doe je me geen plezier mee. Ik vind de smaak te sterk en te zoet.
    rednitrozondag 14 februari 2010 @ 19:49
    koei en varkens vlees is gewoon veel goedkoper, daarom.
    TeringHenkiezondag 14 februari 2010 @ 20:49
    quote:
    Op zondag 14 februari 2010 11:14 schreef Symphonic het volgende:
    Ik ben een paardenman in hart en nieren..
    Het Nederlandse paardenvlees is heel humaan over het algemeen, inderdaad vaak paarden die iets gebroken hebben of met chronische pijn/ziektes lopen. een paard slachten is humaner dan in laten slapen. Bij slachten zijn ze binnen een seconde echt dood, en inslapen levert nog wel eens hele lang pijnlijke doodstrijd op.

    ik lust graag een stukje paardenworst.n De rest van het paardenvlees doe je me geen plezier mee. Ik vind de smaak te sterk en te zoet.
    Dus een spuitje geven is voor een paard pijnlijker dan een mes in een slagader zetten? Yeah right
    BrandXzondag 14 februari 2010 @ 20:50
    quote:
    Op zondag 14 februari 2010 20:49 schreef TeringHenkie het volgende:

    [..]

    Dus een spuitje geven is voor een paard pijnlijker dan een mes in een slagader zetten? Yeah right
    een paard doen ze geen mes in een slagader zetten

    Een paard wordt geschoten met een pistool met een lange pin. Een bepaald kruispunt tussen zijn ogen en oren, kinderlijk eenvoudig te vinden en te doen.

    edit, heb ff geduld, dan paint ik ff wat ik bedoel.
    alorszondag 14 februari 2010 @ 20:58
    quote:
    Op zondag 14 februari 2010 20:49 schreef TeringHenkie het volgende:

    [..]

    Dus een spuitje geven is voor een paard pijnlijker dan een mes in een slagader zetten? Yeah right
    Het spuitje an sich is niet pijnlijk, maar sommige paarden gaan tegen de verdoving vechten, en dat is zielig. En verder wat BrandX zegt. Er wordt een pin door het hoofd geschoten en daarna is het meteen over.
    BrandXzondag 14 februari 2010 @ 21:01


    het kruispunt van de twee, dat is het punt waarop je het pistool neerzet tegen zijn hoofd. Met een bloedvaart schiet de pin in het uit het hoofd, raakt daarbij precies het centrum van het kleine beetje hersenen wat het paard heeft en hij valt acuut dood neer. het kruispunt geldt bij elk paardachtige. Dus ezels, pony's en zebra's ook.

    Je trekt dus een denkbeeldige lijn van de oorsprong van het rechteroor, en trekt deze naar het midden van het linkeroog en de andere kant op hetzelfde.

    Ik heb nog gezocht naar een plaatje van zo'n pistool, maar kan het niet vinden. Maakt niet zo veel uit, het lijkt op een gewoon doorsnee pistool. Alleen dan met een heen en weer gaande pin ipv een kogel.
    Ephesiszondag 14 februari 2010 @ 21:02
    Omdat het haram is. Paarden zijn edele dieren en niet om gegeten te worden.
    FANNzondag 14 februari 2010 @ 21:04
    quote:
    Op zondag 14 februari 2010 21:01 schreef BrandX het volgende:
    [ afbeelding ]

    het kruispunt van de twee, dat is het punt waarop je het pistool neerzet tegen zijn hoofd. Met een bloedvaart schiet de pin in het uit het hoofd, raakt daarbij precies het centrum van het kleine beetje hersenen wat het paard heeft en hij valt acuut dood neer. het kruispunt geldt bij elk paardachtige. Dus ezels, pony's en zebra's ook.

    Je trekt dus een denkbeeldige lijn van de oorsprong van het rechteroor, en trekt deze naar het midden van het linkeroog en de andere kant op hetzelfde.

    Ik heb nog gezocht naar een plaatje van zo'n pistool, maar kan het niet vinden. Maakt niet zo veel uit, het lijkt op een gewoon doorsnee pistool. Alleen dan met een heen en weer gaande pin ipv een kogel.
    BrandXzondag 14 februari 2010 @ 21:04
    quote:
    Op zondag 14 februari 2010 21:04 schreef FANN het volgende:

    [..]

    tisser?
    FANNzondag 14 februari 2010 @ 21:08
    quote:
    Op zondag 14 februari 2010 21:04 schreef BrandX het volgende:

    [..]

    tisser?
    vin ik zielig
    een paard zou ik nooit kunnen eten

    wel hypocriet want kalfsvlees eet ik wel

    maar als ik dan weer een kalfje zie dan denk ik ik eet nooooooooooit meer kalfsvlees

    ik ben een hypocriet ik weet het
    BrandXzondag 14 februari 2010 @ 21:18
    quote:
    Op zondag 14 februari 2010 21:08 schreef FANN het volgende:

    [..]

    vin ik zielig
    een paard zou ik nooit kunnen eten

    wel hypocriet want kalfsvlees eet ik wel

    maar als ik dan weer een kalfje zie dan denk ik ik eet nooooooooooit meer kalfsvlees

    ik ben een hypocriet ik weet het
    ah naja, ik ben een echte carnivoor. Ik zeg altijd, ik eet liever mijn favo paard op (wanneer het dus afgemaakt moet worden) dan dat de volgende het in de vullisbak gooit.
    Wat overdreven gezegd, maar een kern van waarheid. Hier in nederland dan. Ik ben veel in Italie geweest, maar daar eet ik uit principe geen paardenvlees, gezien de wijze zoals ze daar geslacht worden.
    FANNzondag 14 februari 2010 @ 21:21
    quote:
    Op zondag 14 februari 2010 21:18 schreef BrandX het volgende:

    [..]

    Ik ben veel in Italie geweest, maar daar eet ik uit principe geen paardenvlees, gezien de wijze zoals ze daar geslacht worden.
    nog erger dan dat pistool?
    BrandXzondag 14 februari 2010 @ 21:27
    quote:
    Op zondag 14 februari 2010 21:21 schreef FANN het volgende:

    [..]

    nog erger dan dat pistool?
    dat pistool is helemaal niet erg! Naja, een paard dood moeten maken is altijd niet tof enzo, maar het paard merkt er helemaal niets van. Hij staat gewoon naast je en zo valt hij in ene om. Acuut. Fractie van een seconde. Iets daar tegen zijn hoofd aanzetten vind hij namelijk heel niet erg, en tja dan is het poef en gedaan.

    In italie is het wijze van transporteren van paarden slecht. Ze komen er vele malen erger vanaf dan nodig. Paarden raken namelijk snel in paniek en slaan elkaar dan, waarbij ze elkaars benen breken enz. De andere dieren beter, omdat die overal en nergens gefokt worden (naja, in het gedeelte waar ik veel vertoef althans) en de dus reistijd kort is. Ook in italie wordt overigens niet heel veel paardenvlees gegeten maar meer als hier.
    FANNzondag 14 februari 2010 @ 21:30
    quote:
    Op zondag 14 februari 2010 21:27 schreef BrandX het volgende:

    [..]

    dat pistool is helemaal niet erg! Naja, een paard dood moeten maken is altijd niet tof enzo, maar het paard merkt er helemaal niets van. Hij staat gewoon naast je en zo valt hij in ene om. Acuut. Fractie van een seconde. Iets daar tegen zijn hoofd aanzetten vind hij namelijk heel niet erg, en tja dan is het poef en gedaan.

    In italie is het wijze van transporteren van paarden slecht. Ze komen er vele malen erger vanaf dan nodig. Paarden raken namelijk snel in paniek en slaan elkaar dan, waarbij ze elkaars benen breken enz. De andere dieren beter, omdat die overal en nergens gefokt worden (naja, in het gedeelte waar ik veel vertoef althans) en de dus reistijd kort is. Ook in italie wordt overigens niet heel veel paardenvlees gegeten maar meer als hier.
    klinkt heftig, in Nederland gaat het er dan gelukkig wel iets beter aan toe.

    Toch denk ik niet dat jij je eigen paard op zou kunnen eten

    neu... Toch?

    dat was bij wijze van sproke seg maar
    BrandXzondag 14 februari 2010 @ 21:34
    quote:
    Op zondag 14 februari 2010 21:30 schreef FANN het volgende:

    [..]

    klinkt heftig, in Nederland gaat het er dan gelukkig wel iets beter aan toe.

    Toch denk ik niet dat jij je eigen paard op zou kunnen eten

    neu... Toch?

    dat was bij wijze van sproke seg maar
    ik denk het niet stiekem nee, gelukkig nooit voor de keuze gestaan
    FANNzondag 14 februari 2010 @ 21:35
    quote:
    Op zondag 14 februari 2010 21:34 schreef BrandX het volgende:

    [..]

    ik denk het niet stiekem nee, gelukkig nooit voor de keuze gestaan
    dacht ik al
    nubreektmijnklompmaandag 15 februari 2010 @ 09:20
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 15:03 schreef Roorda_Van_Genum het volgende:


    Plus dat Paarden maar 25 liter water per dag drinken en Koeien wel 150.

    Koeien zijn dus grotere milieuvervuilers.


    daarom kunnen we toch juist beter koeien eten? helpen we ook nog het millieu.
    nubreektmijnklompmaandag 15 februari 2010 @ 09:26
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 16:34 schreef Roorda_Van_Genum het volgende:

    [..]


    Koeien lijken me veel arbeidsintensiever met veel tijd kwijt voor melken (2 x per dag). Varkens hebben volgens mij veel meer stront. Daar word je ook niet blijer van.


    voor die melk hé, die verkopen ze en krijgen ze geld voor. dus dat is 2x geld cashen per koe (melk en vlees) en 1 keer voor paarden (vlees!)
    NoShitSherlockmaandag 15 februari 2010 @ 11:14
    Ga even langs de lokale manege ofzo om dit te gaan vragen.
    Krijg je waarschijnlijk 20 hysterische puber meisjes op je afgestormd.
    Blizziemaandag 15 februari 2010 @ 11:17
    paarden zijn lief
    Erasmomaandag 15 februari 2010 @ 11:24
    quote:
    Op maandag 15 februari 2010 09:26 schreef nubreektmijnklomp het volgende:

    [..]

    voor die melk hé, die verkopen ze en krijgen ze geld voor. dus dat is 2x geld cashen per koe (melk en vlees) en 1 keer voor paarden (vlees!)
    Paarden geven toch echt ook melk hoor

    En een melkkoe kun je niet zo heel veel meer mee, misschien stoofvlees maar verder zijn ze vrij taai
    VonHintenmaandag 15 februari 2010 @ 12:26
    quote:
    Op zondag 14 februari 2010 21:01 schreef BrandX het volgende:
    [ afbeelding ]
    Ik heb nog gezocht naar een plaatje van zo'n pistool, maar kan het niet vinden. Maakt niet zo veel uit, het lijkt op een gewoon doorsnee pistool. Alleen dan met een heen en weer gaande pin ipv een kogel.
    Het wapen van die badguy in No Country For Old Men! Anton Chigurh!



    [ Bericht 10% gewijzigd door VonHinten op 15-02-2010 12:33:40 ]
    VaderVanJezusmaandag 15 februari 2010 @ 13:52
    quote:
    Op zondag 14 februari 2010 21:18 schreef BrandX het volgende:

    [..]

    ah naja, ik ben een echte carnivoor. Ik zeg altijd, ik eet liever mijn favo paard op (wanneer het dus afgemaakt moet worden) dan dat de volgende het in de vullisbak gooit.
    Wat overdreven gezegd, maar een kern van waarheid. Hier in nederland dan. Ik ben veel in Italie geweest, maar daar eet ik uit principe geen paardenvlees, gezien de wijze zoals ze daar geslacht worden.
    Eet je alleen maar vlees?
    VaderVanJezusmaandag 15 februari 2010 @ 13:55
    Een tijdje geleden was er een programma van llink op tv, waar ze lieten zien hoe dat allemaal gebeurde met dat slachten van paarden. Ging er allemaal heel diervriendelijk aan toe.
    golfermaandag 15 februari 2010 @ 14:15
    quote:
    Op maandag 15 februari 2010 13:55 schreef VaderVanJezus het volgende:
    Een tijdje geleden was er een programma van llink op tv, waar ze lieten zien hoe dat allemaal gebeurde met dat slachten van paarden. Ging er allemaal heel diervriendelijk aan toe.
    Dat was het programma Eet smakelijk.
    Kan je HIER terugkijken.
    Vengerrmaandag 15 februari 2010 @ 15:18
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 15:25 schreef Apekoek het volgende:
    Tja het zal er alles mee te maken hebben dat het paard van oudsher als een edel dier wordt gezien, dat zelfde geld voor zwanen, dat vlees kun je ook bijna nergens krijgen. Mij maakt het geen fuck uit, ik vind paarden kut beesten en zou ze graag uit principe al op willen eten.
    Eensch.
    Van een edel dier maakt men simpelweg edel broodbeleg.
    Ik heb toen ik als kind naar een kinderboerderij ging wel eens als experiment een plak paardenworst van mijn bammetjes aan een paard gevoerd.
    Ook paarden zijn het er over eens dat een goed stuk paardenworst niet te versmaden is.
    Je kan het in Dordrecht en omstreken trouwens gewoon bij de Appie Heijn kopen.
    Een lekker stuk chinese reuzenpanda zou er ook wel ingaan.
    VaderVanJezusmaandag 15 februari 2010 @ 15:29
    quote:
    Op maandag 15 februari 2010 15:18 schreef Vengerr het volgende:

    [..]

    Eensch.
    Van een edel dier maakt men simpelweg edel broodbeleg.
    Ik heb toen ik als kind naar een kinderboerderij ging wel eens als experiment een plak paardenworst van mijn bammetjes aan een paard gevoerd.
    Ook paarden zijn het er over eens dat een goed stuk paardenworst niet te versmaden is.
    Je kan het in Dordrecht en omstreken trouwens gewoon bij de Appie Heijn kopen.
    Een lekker stuk chinese reuzenpanda zou er ook wel ingaan.
    Heb ik ook wel eens gedaan toen ik klein was, toen werd ik door die pony in mijn tepel gebeten.
    frank010maandag 15 februari 2010 @ 15:31
    Omdat paarden edeldieren zijn, en mensen die niet graag eten. En omdat het "normaal" is om kip, varken of koe te eten.
    frank010maandag 15 februari 2010 @ 15:31
    quote:
    Op maandag 15 februari 2010 15:29 schreef VaderVanJezus het volgende:

    [..]

    Heb ik ook wel eens gedaan toen ik klein was, toen werd ik door die pony in mijn tepel gebeten.
    haha jou avatar is echt te meesterlijk
    Vengerrmaandag 15 februari 2010 @ 15:34
    quote:
    Op maandag 15 februari 2010 15:29 schreef VaderVanJezus het volgende:

    [..]

    Heb ik ook wel eens gedaan toen ik klein was, toen werd ik door die pony in mijn tepel gebeten.
    Onder paarden is dat een teken van affectie.
    Vengerrmaandag 15 februari 2010 @ 15:37
    quote:
    Op zondag 14 februari 2010 21:08 schreef FANN het volgende:

    [..]

    vin ik zielig
    een paard zou ik nooit kunnen eten

    wel hypocriet want kalfsvlees eet ik wel

    maar als ik dan weer een kalfje zie dan denk ik ik eet nooooooooooit meer kalfsvlees

    ik ben een hypocriet ik weet het
    Stel jezelf gerust met de kennis dat de meeste mensen bewust of onbewust zo hypocriet zijn als de neten.
    Tommekezaterdag 20 februari 2010 @ 21:58
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 15:25 schreef Apekoek het volgende:
    Tja het zal er alles mee te maken hebben dat het paard van oudsher als een edel dier wordt gezien, dat zelfde geld voor zwanen, dat vlees kun je ook bijna nergens krijgen. Mij maakt het geen fuck uit, ik vind paarden kut beesten en zou ze graag uit principe al op willen eten.
    Amen