Omdat sommige mensen het zielig vinden.quote:Op zondag 7 februari 2010 15:03 schreef Roorda_Van_Genum het volgende:
In Nederland is paardenvlees niet zo makkelijk te verkrijgen; behalve paardenrookvlees.
Dat is toch jammer.
In de ons omringende landen is dat vaak anders; vooral Frankrijk en Italie. Paardevlees is nl. veel gezonder dan bijv. varkensvlees; dat een grote hoeveelheid ongunstig zwavel bevat.
Paardevlees is mager (vlees is sowieso gezond omdat het je vet verbrand (door carnitine) en je er enorm van afvalt) en paardenvlees lijkt een goed alternatief voor varkensvlees.
Plus dat Paarden maar 25 liter water per dag drinken en Koeien wel 150.
Koeien zijn dus grotere milieuvervuilers.
Waarom oh waarom is dit heerlijke vlees zo slecht te verkrijgen in Nederland??
Dat zijn toch vegetariers? Die eten sowieso geen vlees.quote:Op zondag 7 februari 2010 15:05 schreef o.us het volgende:
[..]
Omdat sommige mensen het zielig vinden.
zie mijn usericon. Maar in frikandelllen en kroketten zit weinig paardenvlees.quote:
Varkens niet?quote:Op zondag 7 februari 2010 15:05 schreef alors het volgende:
En omdat paarden niet worden gezien als vleesdieren. Net als katten en honden hebben ze een hoog knuffelgehalte.
omdat het dus minder makkelijk verkrijgbaar is omdat paarden niet zo massaal voor vlees gefokt worden als varkens en runderenquote:Op zondag 7 februari 2010 15:15 schreef Tja..1986 het volgende:
Ik weet het niet zeker hoor, maar is paardenvlees niet gewoon veel duurder? Dan zal dat de reden wel zijn.
Onzin. Vroeger kon je op veel plaatsen nog paardenbiefstuk kopen. Dat was toen zelfs goedkoper dan runderbiefstuk dat was toch iets voor de armere mensen. Ik vind het eigenlijk wel lekkerder dan runderbiefstuk.quote:Op zondag 7 februari 2010 15:05 schreef DancingPhoebe het volgende:
Ik zie het zelfs wel eens bij de C1000 liggen, dus ik heb het idee dat het wel steeds beter verkrijgbaar is.
In NL wordt er ook gewoon geslacht hoor.quote:Op zondag 7 februari 2010 15:20 schreef aloe_vera het volgende:
In Spanje ed lopen flink vleespaarden vrij door de pyreeen. Ze zijn gebrandmerkt met hun eiogenaar. Na een aantal jaar vrij leven worden ze geslacht.
In Nl hebben we enkel bio-industrie vlees, er is geen ruimte om dieren lekker vrij te laten rondlopen, dus hier is er weinig paardenvlees te koop.
Bovendien zijn de afgekeurde hobby-paarden die in NL voor de slacht opgekocht worden, verplicht tot een enkeltje zuid-europa. Hier worden ze gewoon niet geslacht.
Is er ook gunstig zwavel?quote:Op zondag 7 februari 2010 15:03 schreef Roorda_Van_Genum het volgende:
dat een grote hoeveelheid ongunstig zwavel bevat.
Ik zag een tijdje geleden op tv hoe die beesten hier in nl worden geslacht, het wordt dus wel gedaan.quote:Op zondag 7 februari 2010 15:20 schreef aloe_vera het volgende:
Bovendien zijn de afgekeurde hobby-paarden die in NL voor de slacht opgekocht worden, verplicht tot een enkeltje zuid-europa. Hier worden ze gewoon niet geslacht.
Het zwavel wat in je lichaam gebruikt wordt zou ik als gunstig betitelen....quote:
Als je dat in "grote hoeveelheden" (zie OP) binnenkrijgt, is het dan nog gunstig?quote:Op zondag 7 februari 2010 15:29 schreef The_stranger het volgende:
Het zwavel wat in je lichaam gebruikt wordt zou ik als gunstig betitelen....
Onzin, je hebt door heel Nederland paardenslagers zitten, die hier juist in gespecialiseerd zijn. Veel maneges en handelstallen hebben met dat soort slagers allerlei overeenkomsten.quote:Op zondag 7 februari 2010 15:20 schreef aloe_vera het volgende:
Bovendien zijn de afgekeurde hobby-paarden die in NL voor de slacht opgekocht worden, verplicht tot een enkeltje zuid-europa. Hier worden ze gewoon niet geslacht.
Onzin. Er zijn in heel Nederland nog maar 3 echte paardenslagers. Er zijn wel veel meer slagerijen die paardenvlees verkopen, maar niet zelf slachten.quote:Op zondag 7 februari 2010 15:32 schreef BrandX het volgende:
Onzin, je hebt door heel Nederland paardenslagers zitten, die hier juist in gespecialiseerd zijn. Veel maneges en handelstallen hebben met dat soort slagers allerlei overeenkomsten.
quote:Op zondag 7 februari 2010 15:36 schreef golfer het volgende:
[..]
Onzin. Er zijn in heel Nederland nog maar 3 echte paardenslagers. Er zijn wel veel meer slagerijen die paardebnvlees verkopen, maar niet zelf slchten.
Lees ook maar een dit artikel
Truequote:Op zondag 7 februari 2010 15:39 schreef golfer het volgende:
Verschil tussen een slachterij en een slagerij dus.
Nee, maar dat ligt niet aan het zwavel zelf, net zoals water in te grote hoeveelheden natuurlijk niet gunstig is. Maar dat was de vraag ook niet...quote:Op zondag 7 februari 2010 15:30 schreef spijkerbroek het volgende:
[..]
Als je dat in "grote hoeveelheden" (zie OP) binnenkrijgt, is het dan nog gunstig?
neequote:
Vaak als je boeren e.d hoort praten over paarden houden; of dat nu voor liefhebberij of voor eigen consumptie is dan zeggen ze meestal dat het 'een dure hobby' is.quote:Op zondag 7 februari 2010 15:29 schreef BrandX het volgende:
je aannames zijn nogal off.
Ten eerste: in veel merken rundvleeskroketten zit meer paardenvlees dan rundvlees. Dat was oa. de grote grap bij ons op de manege
Ten tweede: paarden drinken zeer zeker niet maar 25ltr water op een dagI wish!
Paarden drinken ong. 50 liter per dag. Is nog steeds minder dan koeien (overigens geen 125 liter maar 50-70 liter), klopt, maar wel meer dan 25 ltr. Daarbij is water dusdanig goedkoop dat dat het verschil niet maakt.
Grootste reden waarom paardenvlees niet veel gegeten c.q. verkrijgbaar is in Nederland ligt aan de volgende dingen:Paarden zijn soort van huisdieren. Oftewel, de markt is niet zo groot en dus paarden voor consumptie fokken kost te veel geld. Daarbij zijn paarden te gevoelig om op te fokken voor puur het vlees, paarden hebben namelijk een zeer zwak gestel, zowel qua spijsvertering (heel snel koliek, wat al heel snel levensbedreigend is, anders als bij koeien) als qua beenderen (die veel extra gewicht niet kunnen dragen, zoals vleeskoeien dat wel kunnen). Verder is paardenvlees alleen maar te vreten wanneer het paard nog relatief jong is. Als mijn geheugen mij goed helpt, is tot 7-10 jaar oud de max, daarna is het vlees veel te taai. Paarden worden namelijk al tig jaar puur gefokt om hun kracht en soeplesse (is spieren) en niet voor melk of consumptie (is vlees/vet/melk). Paardenvlees wat in Nederland verkrijgbaar is, is nagenoeg uitlsuitend van paarden wat afgemaakt moest worden omdat het niet meer voor recreatie c.q. sport bruikbaar was omdat het bijv. een been heeft gebroken. En dan zitten daar nog strenge regels aan omtrent medicatie wat afgebroken moet zijn (op veel medicatie van paarden en koeien staat daar zelfs de richttijd op, doorgaans 28 dagen) wat de boel ook kostbaar houdt. Paardenvlees uit met name Italie is zwaar dieronterend. Het gebeurt daar niet zelden dat ze door de wijze van transport met gebroken benen enz van de wagen af komen, volledig uitgeteerd omdat ze geen drinken hebben gehad. Iets wat in Nederland onmogelijk is, en een van de redenen waarom groothandels dat paardenvlees niet snel wil importeren, want we weten allemaal dat zodra het volk dat weet, je als groothandel grote imagoproblemen krijgt.
Zou het mogelijk zijn, paarden te fokken voor vleesconsumptie in Nederland? Ja, maar het is heel kostbaar en tijdrovend om tot een punt te komen waarop je rendabel gaat zijn.
Melkkoeien zijn geen vleeskoeien. Die worden wel geslacht als ze aan het eind van hun latijn zijn, maar dan zit er nauwelijks goed vlees meer op.quote:Op zondag 7 februari 2010 16:34 schreef Roorda_Van_Genum het volgende:
[..]
Vaak als je boeren e.d hoort praten over paarden houden; of dat nu voor liefhebberij of voor eigen consumptie is dan zeggen ze meestal dat het 'een dure hobby' is.
Koeien lijken me veel arbeidsintensiever met veel tijd kwijt voor melken (2 x per dag). Varkens hebben volgens mij veel meer stront. Daar word je ook niet blijer van.
Als paarden echt zo moeilijk rendabel zijn te krijgen; hoezo is het dan goedkoper? (als dat nog zo is).
De slagersbranche zou een goede campagne kunnen voeren om het vlees te promoten.
(en anders het ministerie van volksgezondheid wel)
voor dat melken hebben ze machines uitgevonden inmiddels. Zelfs zulke, dat wanneer de koe zelf gemolken wil worden, ze zelf naar het apparaat kan lopen en dan ook biks (voedsel) krijgt als soort van beloning.quote:Op zondag 7 februari 2010 16:34 schreef Roorda_Van_Genum het volgende:
[..]
Vaak als je boeren e.d hoort praten over paarden houden; of dat nu voor liefhebberij of voor eigen consumptie is dan zeggen ze meestal dat het 'een dure hobby' is.
Koeien lijken me veel arbeidsintensiever met veel tijd kwijt voor melken (2 x per dag). Varkens hebben volgens mij veel meer stront. Daar word je ook niet blijer van.
Het is goedkoper omdat het geen moeite is om het paard te slachten. Het aangeboden paardenvlees is net zo makkelijk en goedkoop te slachten als een koe. Dat is niet het punt. Het wordt pas duur als je het voor massaproductie moet gaan fokken, wat een tijdrovend gebeuren is om eeuwen van spierfok om te zetten in vleesfok. Daar gaan wel een paar generaties (dus een jaar of 15-20) over heen. En aangezien de vraag naar paardenvlees in Nederland ontzettend laag is, zal dat niet gebeuren. En dus zal de slagersbranche het niet gaan promoten.quote:Als paarden echt zo moeilijk rendabel zijn te krijgen; hoezo is het dan goedkoper? (als dat nog zo is).
De slagersbranche zou een goede campagne kunnen voeren om het vlees te promoten.
(en anders het ministerie van volksgezondheid wel)
melkkoeien drinken inderdaad meer, maar TS heeft het over vleeskoeien, Dat is wel even wat andersquote:Op zondag 7 februari 2010 16:28 schreef VaderVanJezus het volgende:
Van google:
mei 2005
Hoeveel water drinkt een koe?
De hoeveelheid water die een koe drinkt is onder andere afhankelijk van de melkproductie. Als, globale, regel kan aangehouden worden dat voor de productie van 1 liter melk, 1 liter water nodig is. Een koe die 40 liter melk op een dag geeft, heeft dus minimaal 40 liter water nodig. Daarnaast is ook water nodig voor allerlei lichaamsprocessen (bloedsomloop, speekselproductie, groei etc.).
Vers drinkwater is net zo belangrijk als een goed rantsoen. Wij controleren daarom regelmatig waterbakken op vorstschade en waterleverend vermogen en de waterbronnen op vervuiling. De kwaliteit van het drinkwater moet uitmuntend zijn. Onze koeien krijgen bronwater, uit onze eigen bron, daarom laten we het water jaarlijks onderzoeken. Koeien drinken het liefst water uit een grote hoeveelheid. Een voorraadbak heeft de voorkeur boven een weidepomp. Gemiddeld drinkt zo'n koe 2 - 4 keer/dag; tijdens warme dagen 8 keer.
Wanneer je alles bij elkaar neemt, kom je al gauw uit op een 100 liter water per dag, wanneer het in de zomer echter warm is, tropische temperaturen > 30 C, dan kan dit oplopen tot wel 150 liter per koe per dag!
gr. Koeienboer Jannes
Hoezo mag een keizersnee niet? Mijn buurman heeft een bepaald soort dikbillen en daar moet altijd een keizersnee aan te pas komen. Dat zie er wel vreemd uit, altijd zo'n hele `rits` op de koe.quote:Op zondag 7 februari 2010 17:00 schreef BrandX het volgende:
Om een voorbeeld te geven van hoe kwetsbaar een paard is tov een koe:
Als een koe een keizersnede moet (en het mag niet in NL, maar het gebeurt nog wel eens zo omdat nood wetten breekt en zo) dan snijden ze de koe gewoon in de stal open, geen desinfectiegebeuren enz, maar gewoon snijden en kalf er uit halen, en daarna dichtnaaien. No problemo.
In het verleden at men alles wat bewoog, dus ook zeker paard.quote:
Toch had een paard vroeger veel meer waarde dan menig ander dier en werd het pas gegeten als ie dood ging. Paard was nodig om het land te ploegen, om te molen aan te drijven om het land door te reizen, voor de ridders en soldaten om het land te verdedigen. Mensen hebben behoorlijk wat te danken gehad aan het paard.quote:Op zondag 7 februari 2010 19:55 schreef golfer het volgende:
[..]
In het verleden at men alles wat bewoog, dus ook zeker paard.
klopt, maar de smaakeisen die we stellen aan vlees tegenwoordig is wel even anders als toen. Maar ook toen al was het op veel onderdelen van het paard zijn lichaam een twijfelachtige smakelijkheid. Vanwaar de uitvinding van het zuurvlees... vol met toegevoegd water en azijnquote:Op zondag 7 februari 2010 20:14 schreef z80 het volgende:
leer eerst zelf een stukje geschiedenis over paarden en eten.
vroeger werd een werkpaard als het te oud of te zwak werd geslacht voor het vlees.
het is niet voor niets dat zuurvlees gemaakt wordt van paard (en later rund).
Jij laatliet je partners tot de dood werken in een mijn, maar wil ze vervolgens niet eten? Apart...quote:Op zondag 7 februari 2010 18:35 schreef Eenskijken het volgende:
Paarden eet je niet, ze zijn een edel dier. Het verlengstuk van de mens, een partner eigenlijk.
Ik zeg niet dat dat niet mag, ik zeg dat dat niet mag zonder dierenarts en zonder desinfecterende voorzorgsmaatregelenquote:Op zondag 7 februari 2010 18:36 schreef DIJK het volgende:
[..]
Hoezo mag een keizersnee niet? Mijn buurman heeft een bepaald soort dikbillen en daar moet altijd een keizersnee aan te pas komen. Dat zie er wel vreemd uit, altijd zo'n hele `rits` op de koe.
Don't feed horsemeat to the obvious troll!quote:Op maandag 8 februari 2010 00:59 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Jij laatliet je partners tot de dood werken in een mijn, maar wil ze vervolgens niet eten? Apart...
Is dat ook de reden waarom struisvogelvlees hier niet zo'n succes is geworden?quote:Op maandag 8 februari 2010 01:07 schreef Isabeau het volgende:
Ik denk overigens ook dat de voornaamste reden dat je het niet veel kan kopen is dat er gewoon geen markt voor is. Of de winkels denken dat er geen markt voor is. Als er veel geld mee valt te verdienen zou je het wel kunnen kopen.
Ja vlees van een jong veulen is zoeter dan dat van een ouder paard.quote:Op maandag 8 februari 2010 01:49 schreef 4EverBlackEyed het volgende:
Ik heb volgens mij paard gegeten in Italie (ik heb niet goed gelezen wat er nou op het etiket stond, aangezien ik slecht italiaans kan)
Vond het wel lekker, maar het is een beetje zoetig??
Da's zo'n beetje het enige dat ik mis aan Haarlem. Zalige paardenworst en heerlijke biefstuk daarquote:Op zondag 7 februari 2010 15:25 schreef golfer het volgende:
Prima paardenslager in Haarlem waar ik soms vooral kom voor de bekroonde worst:
Peter Wisker
PaardenBLOEDWorst neem ik aan?quote:Op woensdag 10 februari 2010 12:40 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Da's zo'n beetje het enige dat ik mis aan Haarlem. Zalige paardenworst en heerlijke biefstuk daar
Dus een spuitje geven is voor een paard pijnlijker dan een mes in een slagader zetten? Yeah rightquote:Op zondag 14 februari 2010 11:14 schreef Symphonic het volgende:
Ik ben een paardenman in hart en nieren..
Het Nederlandse paardenvlees is heel humaan over het algemeen, inderdaad vaak paarden die iets gebroken hebben of met chronische pijn/ziektes lopen. een paard slachten is humaner dan in laten slapen. Bij slachten zijn ze binnen een seconde echt dood, en inslapen levert nog wel eens hele lang pijnlijke doodstrijd op.
ik lust graag een stukje paardenworst.n De rest van het paardenvlees doe je me geen plezier mee. Ik vind de smaak te sterk en te zoet.
een paard doen ze geen mes in een slagader zettenquote:Op zondag 14 februari 2010 20:49 schreef TeringHenkie het volgende:
[..]
Dus een spuitje geven is voor een paard pijnlijker dan een mes in een slagader zetten? Yeah right
Het spuitje an sich is niet pijnlijk, maar sommige paarden gaan tegen de verdoving vechten, en dat is zielig. En verder wat BrandX zegt. Er wordt een pin door het hoofd geschoten en daarna is het meteen over.quote:Op zondag 14 februari 2010 20:49 schreef TeringHenkie het volgende:
[..]
Dus een spuitje geven is voor een paard pijnlijker dan een mes in een slagader zetten? Yeah right
quote:Op zondag 14 februari 2010 21:01 schreef BrandX het volgende:
[ afbeelding ]
het kruispunt van de twee, dat is het punt waarop je het pistool neerzet tegen zijn hoofd. Met een bloedvaart schiet de pin in het uit het hoofd, raakt daarbij precies het centrum van het kleine beetje hersenen wat het paard heeft en hij valt acuut dood neer. het kruispunt geldt bij elk paardachtige. Dus ezels, pony's en zebra's ook.
Je trekt dus een denkbeeldige lijn van de oorsprong van het rechteroor, en trekt deze naar het midden van het linkeroog en de andere kant op hetzelfde.
Ik heb nog gezocht naar een plaatje van zo'n pistool, maar kan het niet vinden. Maakt niet zo veel uit, het lijkt op een gewoon doorsnee pistool. Alleen dan met een heen en weer gaande pin ipv een kogel.
vin ik zieligquote:
ahquote:Op zondag 14 februari 2010 21:08 schreef FANN het volgende:
[..]
vin ik zielig
een paard zou ik nooit kunnen eten![]()
wel hypocriet want kalfsvlees eet ik wel![]()
maar als ik dan weer een kalfje zie dan denk ik ik eet nooooooooooit meer kalfsvlees
ik ben een hypocriet ik weet het
nog erger dan dat pistool?quote:Op zondag 14 februari 2010 21:18 schreef BrandX het volgende:
[..]
Ik ben veel in Italie geweest, maar daar eet ik uit principe geen paardenvlees, gezien de wijze zoals ze daar geslacht worden.
dat pistool is helemaal niet erg! Naja, een paard dood moeten maken is altijd niet tof enzo, maar het paard merkt er helemaal niets van. Hij staat gewoon naast je en zo valt hij in ene om. Acuut. Fractie van een seconde. Iets daar tegen zijn hoofd aanzetten vind hij namelijk heel niet erg, en tja dan is het poef en gedaan.quote:
klinkt heftig, in Nederland gaat het er dan gelukkig wel iets beter aan toe.quote:Op zondag 14 februari 2010 21:27 schreef BrandX het volgende:
[..]
dat pistool is helemaal niet erg! Naja, een paard dood moeten maken is altijd niet tof enzo, maar het paard merkt er helemaal niets van. Hij staat gewoon naast je en zo valt hij in ene om. Acuut. Fractie van een seconde. Iets daar tegen zijn hoofd aanzetten vind hij namelijk heel niet erg, en tja dan is het poef en gedaan.
In italie is het wijze van transporteren van paarden slecht. Ze komen er vele malen erger vanaf dan nodig. Paarden raken namelijk snel in paniek en slaan elkaar dan, waarbij ze elkaars benen breken enz. De andere dieren beter, omdat die overal en nergens gefokt worden (naja, in het gedeelte waar ik veel vertoef althans) en de dus reistijd kort is. Ook in italie wordt overigens niet heel veel paardenvlees gegeten maar meer als hier.
ik denk het niet stiekem nee, gelukkig nooit voor de keuze gestaanquote:Op zondag 14 februari 2010 21:30 schreef FANN het volgende:
[..]
klinkt heftig, in Nederland gaat het er dan gelukkig wel iets beter aan toe.
Toch denk ik niet dat jij je eigen paard op zou kunnen eten![]()
neu... Toch?![]()
dat was bij wijze van sproke seg maar
quote:Op zondag 14 februari 2010 21:34 schreef BrandX het volgende:
[..]
ik denk het niet stiekem nee, gelukkig nooit voor de keuze gestaan
daarom kunnen we toch juist beter koeien eten? helpen we ook nog het millieu.quote:Op zondag 7 februari 2010 15:03 schreef Roorda_Van_Genum het volgende:
Plus dat Paarden maar 25 liter water per dag drinken en Koeien wel 150.
Koeien zijn dus grotere milieuvervuilers.
voor die melk hé, die verkopen ze en krijgen ze geld voor. dus dat is 2x geld cashen per koe (melk en vlees) en 1 keer voor paarden (vlees!)quote:Op zondag 7 februari 2010 16:34 schreef Roorda_Van_Genum het volgende:
[..]
Koeien lijken me veel arbeidsintensiever met veel tijd kwijt voor melken (2 x per dag). Varkens hebben volgens mij veel meer stront. Daar word je ook niet blijer van.
Paarden geven toch echt ook melk hoorquote:Op maandag 15 februari 2010 09:26 schreef nubreektmijnklomp het volgende:
[..]
voor die melk hé, die verkopen ze en krijgen ze geld voor. dus dat is 2x geld cashen per koe (melk en vlees) en 1 keer voor paarden (vlees!)
Het wapen van die badguy in No Country For Old Men! Anton Chigurh!quote:Op zondag 14 februari 2010 21:01 schreef BrandX het volgende:
[ afbeelding ]
Ik heb nog gezocht naar een plaatje van zo'n pistool, maar kan het niet vinden. Maakt niet zo veel uit, het lijkt op een gewoon doorsnee pistool. Alleen dan met een heen en weer gaande pin ipv een kogel.
Eet je alleen maar vlees?quote:Op zondag 14 februari 2010 21:18 schreef BrandX het volgende:
[..]
ahnaja, ik ben een echte carnivoor. Ik zeg altijd, ik eet liever mijn favo paard op (wanneer het dus afgemaakt moet worden) dan dat de volgende het in de vullisbak gooit.
Wat overdreven gezegd, maar een kern van waarheid. Hier in nederland dan. Ik ben veel in Italie geweest, maar daar eet ik uit principe geen paardenvlees, gezien de wijze zoals ze daar geslacht worden.
Dat was het programma Eet smakelijk.quote:Op maandag 15 februari 2010 13:55 schreef VaderVanJezus het volgende:
Een tijdje geleden was er een programma van llink op tv, waar ze lieten zien hoe dat allemaal gebeurde met dat slachten van paarden. Ging er allemaal heel diervriendelijk aan toe.
Eensch.quote:Op zondag 7 februari 2010 15:25 schreef Apekoek het volgende:
Tja het zal er alles mee te maken hebben dat het paard van oudsher als een edel dier wordt gezien, dat zelfde geld voor zwanen, dat vlees kun je ook bijna nergens krijgen. Mij maakt het geen fuck uit, ik vind paarden kut beesten en zou ze graag uit principe al op willen eten.
Heb ik ook wel eens gedaan toen ik klein was, toen werd ik door die pony in mijn tepel gebeten.quote:Op maandag 15 februari 2010 15:18 schreef Vengerr het volgende:
[..]
Eensch.
Van een edel dier maakt men simpelweg edel broodbeleg.
Ik heb toen ik als kind naar een kinderboerderij ging wel eens als experiment een plak paardenworst van mijn bammetjes aan een paard gevoerd.
Ook paarden zijn het er over eens dat een goed stuk paardenworst niet te versmaden is.
Je kan het in Dordrecht en omstreken trouwens gewoon bij de Appie Heijn kopen.
Een lekker stuk chinese reuzenpanda zou er ook wel ingaan.
haha jou avatar is echt te meesterlijkquote:Op maandag 15 februari 2010 15:29 schreef VaderVanJezus het volgende:
[..]
Heb ik ook wel eens gedaan toen ik klein was, toen werd ik door die pony in mijn tepel gebeten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |