Omdat sommige mensen het zielig vinden.quote:Op zondag 7 februari 2010 15:03 schreef Roorda_Van_Genum het volgende:
In Nederland is paardenvlees niet zo makkelijk te verkrijgen; behalve paardenrookvlees.
Dat is toch jammer.
In de ons omringende landen is dat vaak anders; vooral Frankrijk en Italie. Paardevlees is nl. veel gezonder dan bijv. varkensvlees; dat een grote hoeveelheid ongunstig zwavel bevat.
Paardevlees is mager (vlees is sowieso gezond omdat het je vet verbrand (door carnitine) en je er enorm van afvalt) en paardenvlees lijkt een goed alternatief voor varkensvlees.
Plus dat Paarden maar 25 liter water per dag drinken en Koeien wel 150.
Koeien zijn dus grotere milieuvervuilers.
Waarom oh waarom is dit heerlijke vlees zo slecht te verkrijgen in Nederland??
Dat zijn toch vegetariers? Die eten sowieso geen vlees.quote:Op zondag 7 februari 2010 15:05 schreef o.us het volgende:
[..]
Omdat sommige mensen het zielig vinden.
zie mijn usericon. Maar in frikandelllen en kroketten zit weinig paardenvlees.quote:
Varkens niet?quote:Op zondag 7 februari 2010 15:05 schreef alors het volgende:
En omdat paarden niet worden gezien als vleesdieren. Net als katten en honden hebben ze een hoog knuffelgehalte.
omdat het dus minder makkelijk verkrijgbaar is omdat paarden niet zo massaal voor vlees gefokt worden als varkens en runderenquote:Op zondag 7 februari 2010 15:15 schreef Tja..1986 het volgende:
Ik weet het niet zeker hoor, maar is paardenvlees niet gewoon veel duurder? Dan zal dat de reden wel zijn.
Onzin. Vroeger kon je op veel plaatsen nog paardenbiefstuk kopen. Dat was toen zelfs goedkoper dan runderbiefstuk dat was toch iets voor de armere mensen. Ik vind het eigenlijk wel lekkerder dan runderbiefstuk.quote:Op zondag 7 februari 2010 15:05 schreef DancingPhoebe het volgende:
Ik zie het zelfs wel eens bij de C1000 liggen, dus ik heb het idee dat het wel steeds beter verkrijgbaar is.
In NL wordt er ook gewoon geslacht hoor.quote:Op zondag 7 februari 2010 15:20 schreef aloe_vera het volgende:
In Spanje ed lopen flink vleespaarden vrij door de pyreeen. Ze zijn gebrandmerkt met hun eiogenaar. Na een aantal jaar vrij leven worden ze geslacht.
In Nl hebben we enkel bio-industrie vlees, er is geen ruimte om dieren lekker vrij te laten rondlopen, dus hier is er weinig paardenvlees te koop.
Bovendien zijn de afgekeurde hobby-paarden die in NL voor de slacht opgekocht worden, verplicht tot een enkeltje zuid-europa. Hier worden ze gewoon niet geslacht.
Is er ook gunstig zwavel?quote:Op zondag 7 februari 2010 15:03 schreef Roorda_Van_Genum het volgende:
dat een grote hoeveelheid ongunstig zwavel bevat.
Ik zag een tijdje geleden op tv hoe die beesten hier in nl worden geslacht, het wordt dus wel gedaan.quote:Op zondag 7 februari 2010 15:20 schreef aloe_vera het volgende:
Bovendien zijn de afgekeurde hobby-paarden die in NL voor de slacht opgekocht worden, verplicht tot een enkeltje zuid-europa. Hier worden ze gewoon niet geslacht.
Het zwavel wat in je lichaam gebruikt wordt zou ik als gunstig betitelen....quote:
Als je dat in "grote hoeveelheden" (zie OP) binnenkrijgt, is het dan nog gunstig?quote:Op zondag 7 februari 2010 15:29 schreef The_stranger het volgende:
Het zwavel wat in je lichaam gebruikt wordt zou ik als gunstig betitelen....
Onzin, je hebt door heel Nederland paardenslagers zitten, die hier juist in gespecialiseerd zijn. Veel maneges en handelstallen hebben met dat soort slagers allerlei overeenkomsten.quote:Op zondag 7 februari 2010 15:20 schreef aloe_vera het volgende:
Bovendien zijn de afgekeurde hobby-paarden die in NL voor de slacht opgekocht worden, verplicht tot een enkeltje zuid-europa. Hier worden ze gewoon niet geslacht.
Onzin. Er zijn in heel Nederland nog maar 3 echte paardenslagers. Er zijn wel veel meer slagerijen die paardenvlees verkopen, maar niet zelf slachten.quote:Op zondag 7 februari 2010 15:32 schreef BrandX het volgende:
Onzin, je hebt door heel Nederland paardenslagers zitten, die hier juist in gespecialiseerd zijn. Veel maneges en handelstallen hebben met dat soort slagers allerlei overeenkomsten.
quote:Op zondag 7 februari 2010 15:36 schreef golfer het volgende:
[..]
Onzin. Er zijn in heel Nederland nog maar 3 echte paardenslagers. Er zijn wel veel meer slagerijen die paardebnvlees verkopen, maar niet zelf slchten.
Lees ook maar een dit artikel
Truequote:Op zondag 7 februari 2010 15:39 schreef golfer het volgende:
Verschil tussen een slachterij en een slagerij dus.
Nee, maar dat ligt niet aan het zwavel zelf, net zoals water in te grote hoeveelheden natuurlijk niet gunstig is. Maar dat was de vraag ook niet...quote:Op zondag 7 februari 2010 15:30 schreef spijkerbroek het volgende:
[..]
Als je dat in "grote hoeveelheden" (zie OP) binnenkrijgt, is het dan nog gunstig?
neequote:
Vaak als je boeren e.d hoort praten over paarden houden; of dat nu voor liefhebberij of voor eigen consumptie is dan zeggen ze meestal dat het 'een dure hobby' is.quote:Op zondag 7 februari 2010 15:29 schreef BrandX het volgende:
je aannames zijn nogal off.
Ten eerste: in veel merken rundvleeskroketten zit meer paardenvlees dan rundvlees. Dat was oa. de grote grap bij ons op de manege
Ten tweede: paarden drinken zeer zeker niet maar 25ltr water op een dagI wish!
Paarden drinken ong. 50 liter per dag. Is nog steeds minder dan koeien (overigens geen 125 liter maar 50-70 liter), klopt, maar wel meer dan 25 ltr. Daarbij is water dusdanig goedkoop dat dat het verschil niet maakt.
Grootste reden waarom paardenvlees niet veel gegeten c.q. verkrijgbaar is in Nederland ligt aan de volgende dingen:Paarden zijn soort van huisdieren. Oftewel, de markt is niet zo groot en dus paarden voor consumptie fokken kost te veel geld. Daarbij zijn paarden te gevoelig om op te fokken voor puur het vlees, paarden hebben namelijk een zeer zwak gestel, zowel qua spijsvertering (heel snel koliek, wat al heel snel levensbedreigend is, anders als bij koeien) als qua beenderen (die veel extra gewicht niet kunnen dragen, zoals vleeskoeien dat wel kunnen). Verder is paardenvlees alleen maar te vreten wanneer het paard nog relatief jong is. Als mijn geheugen mij goed helpt, is tot 7-10 jaar oud de max, daarna is het vlees veel te taai. Paarden worden namelijk al tig jaar puur gefokt om hun kracht en soeplesse (is spieren) en niet voor melk of consumptie (is vlees/vet/melk). Paardenvlees wat in Nederland verkrijgbaar is, is nagenoeg uitlsuitend van paarden wat afgemaakt moest worden omdat het niet meer voor recreatie c.q. sport bruikbaar was omdat het bijv. een been heeft gebroken. En dan zitten daar nog strenge regels aan omtrent medicatie wat afgebroken moet zijn (op veel medicatie van paarden en koeien staat daar zelfs de richttijd op, doorgaans 28 dagen) wat de boel ook kostbaar houdt. Paardenvlees uit met name Italie is zwaar dieronterend. Het gebeurt daar niet zelden dat ze door de wijze van transport met gebroken benen enz van de wagen af komen, volledig uitgeteerd omdat ze geen drinken hebben gehad. Iets wat in Nederland onmogelijk is, en een van de redenen waarom groothandels dat paardenvlees niet snel wil importeren, want we weten allemaal dat zodra het volk dat weet, je als groothandel grote imagoproblemen krijgt.
Zou het mogelijk zijn, paarden te fokken voor vleesconsumptie in Nederland? Ja, maar het is heel kostbaar en tijdrovend om tot een punt te komen waarop je rendabel gaat zijn.
Melkkoeien zijn geen vleeskoeien. Die worden wel geslacht als ze aan het eind van hun latijn zijn, maar dan zit er nauwelijks goed vlees meer op.quote:Op zondag 7 februari 2010 16:34 schreef Roorda_Van_Genum het volgende:
[..]
Vaak als je boeren e.d hoort praten over paarden houden; of dat nu voor liefhebberij of voor eigen consumptie is dan zeggen ze meestal dat het 'een dure hobby' is.
Koeien lijken me veel arbeidsintensiever met veel tijd kwijt voor melken (2 x per dag). Varkens hebben volgens mij veel meer stront. Daar word je ook niet blijer van.
Als paarden echt zo moeilijk rendabel zijn te krijgen; hoezo is het dan goedkoper? (als dat nog zo is).
De slagersbranche zou een goede campagne kunnen voeren om het vlees te promoten.
(en anders het ministerie van volksgezondheid wel)
voor dat melken hebben ze machines uitgevonden inmiddels. Zelfs zulke, dat wanneer de koe zelf gemolken wil worden, ze zelf naar het apparaat kan lopen en dan ook biks (voedsel) krijgt als soort van beloning.quote:Op zondag 7 februari 2010 16:34 schreef Roorda_Van_Genum het volgende:
[..]
Vaak als je boeren e.d hoort praten over paarden houden; of dat nu voor liefhebberij of voor eigen consumptie is dan zeggen ze meestal dat het 'een dure hobby' is.
Koeien lijken me veel arbeidsintensiever met veel tijd kwijt voor melken (2 x per dag). Varkens hebben volgens mij veel meer stront. Daar word je ook niet blijer van.
Het is goedkoper omdat het geen moeite is om het paard te slachten. Het aangeboden paardenvlees is net zo makkelijk en goedkoop te slachten als een koe. Dat is niet het punt. Het wordt pas duur als je het voor massaproductie moet gaan fokken, wat een tijdrovend gebeuren is om eeuwen van spierfok om te zetten in vleesfok. Daar gaan wel een paar generaties (dus een jaar of 15-20) over heen. En aangezien de vraag naar paardenvlees in Nederland ontzettend laag is, zal dat niet gebeuren. En dus zal de slagersbranche het niet gaan promoten.quote:Als paarden echt zo moeilijk rendabel zijn te krijgen; hoezo is het dan goedkoper? (als dat nog zo is).
De slagersbranche zou een goede campagne kunnen voeren om het vlees te promoten.
(en anders het ministerie van volksgezondheid wel)
melkkoeien drinken inderdaad meer, maar TS heeft het over vleeskoeien, Dat is wel even wat andersquote:Op zondag 7 februari 2010 16:28 schreef VaderVanJezus het volgende:
Van google:
mei 2005
Hoeveel water drinkt een koe?
De hoeveelheid water die een koe drinkt is onder andere afhankelijk van de melkproductie. Als, globale, regel kan aangehouden worden dat voor de productie van 1 liter melk, 1 liter water nodig is. Een koe die 40 liter melk op een dag geeft, heeft dus minimaal 40 liter water nodig. Daarnaast is ook water nodig voor allerlei lichaamsprocessen (bloedsomloop, speekselproductie, groei etc.).
Vers drinkwater is net zo belangrijk als een goed rantsoen. Wij controleren daarom regelmatig waterbakken op vorstschade en waterleverend vermogen en de waterbronnen op vervuiling. De kwaliteit van het drinkwater moet uitmuntend zijn. Onze koeien krijgen bronwater, uit onze eigen bron, daarom laten we het water jaarlijks onderzoeken. Koeien drinken het liefst water uit een grote hoeveelheid. Een voorraadbak heeft de voorkeur boven een weidepomp. Gemiddeld drinkt zo'n koe 2 - 4 keer/dag; tijdens warme dagen 8 keer.
Wanneer je alles bij elkaar neemt, kom je al gauw uit op een 100 liter water per dag, wanneer het in de zomer echter warm is, tropische temperaturen > 30 C, dan kan dit oplopen tot wel 150 liter per koe per dag!
gr. Koeienboer Jannes
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |