wie zegt dat er geen leven mogelijk is in dit soort stelsels? Als je naar de aarde kijkt zie je dat aarde en maan rond het zelfde zwaartepunt draaien. Dan zou dit ook mogelijk kunnen zijn met middelgrote planeten met hun kleinere metgezellen (die hebben dan een stuk minder last van extreme orbits dan in een standaard model.) Het zou best kunnen zijn dat manen in dergelijke stelsels krioelen van het leven..quote:Op dinsdag 25 mei 2010 08:49 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
24-05-2010
Rare planeetbanen maken 'leefbare' planeten onleefbaar
[ afbeelding ]
Kleine 'leefbare' planeten bij andere sterren hebben het niet altijd gemakkelijk. Hun banen zijn gevoelig voor verstoringen door naburige reuzenplaneten. Dat melden Amerikaanse en Franse sterrenkundigen.
De zoektocht naar leefbare planeten bij andere sterren is vooral gericht op kleine, vaste planeten zoals onze aarde, waar gematigde temperaturen heersen en vloeibaar water aanwezig kan zijn. Nieuwe computermodellen laten echter zien dat die 'leefbaarheid' van tijdelijke aard kan zijn.
Een eenzame aarde-achtige planeet die in een cirkelbaan op de geschikte afstand rond zijn moederster draait, is en blijft leefbaar. Maar als er rond dezelfde ster ook een zware, Jupiterachtige planeet in een langgerekte baan beweegt - zoals die al veel zijn waargenomen - heeft dat grote gevolgen voor de kleine planeet.
De interactie tussen de beide hemellichamen zorgt voor sterke variaties in de baan van de aarde-achtige planeet. Daardoor kan een planeet die op het ene moment nog leefbaar is, duizend jaar later al dodelijk heet of koud zijn geworden. Lang niet elke 'leefbare' planeet is dus een goede broedplaats voor het ontstaan van leven.
© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)
(allesoversterrenkunde)
Je loopt een beetje achter beste KlappernootatWorkquote:Op donderdag 30 september 2010 09:19 schreef KlappernootatWork het volgende:
ExperimentalFrentalMental , heb je dit al gelezen?
http://www.standaard.be/a(...)03NOI&subsection=173
uhh jaquote:Op donderdag 30 september 2010 13:12 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[..]
Je loopt een beetje achter beste KlappernootatWork![]()
Centraal Exo-Planeten Topic
Blijkbaar ken je dat topic nog niet?
Oeiquote:
okee, sterren ontstaan dus op dezelfde manier.quote:Op vrijdag 16 juli 2010 08:45 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
15-07-2010
Alle sterren ontstaan op dezelfde manier
[ afbeelding ]
Europese astronomen zijn er voor het eerst in geslaagd om de materieschijf rond een zware babyster in beeld te brengen. Daarmee is het directe bewijs geleverd dat zware sterren op dezelfde manier ontstaan als hun kleinere soortgenoten (Nature, 15 juli).
De astronomen hebben een object onderzocht dat bekendstaat onder de cryptische naam IRAS 13481-6124 - een 20 zonsmassa's wegende, jonge ster op een afstand van ongeveer tienduizend lichtjaar. Uit eerdere waarnemingen was al gebleken dat de ster een jet vertoont - een straalstoom van materie. Zo'n jet wijst doorgaans op de aanwezigheid van een schijf van gas en stof, van waaruit materie naar een nog in 'aanbouw' zijnde ster toe stroomt.
Om vast de stellen of dat ook bij deze ster het geval is, hebben de astronomen ESO's Very Large Telescope Interferometer (VLTI) ingezet - een instrument met een beeldscherpte die meer dan tien keer zo groot is als die van de huidige optische telescopen in de ruimte. Met de VLTI kon inderdaad worden vastgesteld dat IRAS 13481-6124 is omringd door een materieschijf.
Bij lichte sterren zijn zulke schijven al veel vaker in beeld gebracht. Maar bij zo'n zware ster is nu voor het eerst gelukt. Daaruit blijkt dat de vorming voor alle sterren op dezelfde manier verloopt, ongeacht hun massa.
Toegevoegd door Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)
(allesverserrenkuinde)
Moet je ook ff het programma noemen....quote:Op maandag 11 oktober 2010 10:05 schreef KlappernootatWork het volgende:
Oudste hemellichaam in engeland ontdekt:
Sir Patrick Moore
[ afbeelding ]
hij moet zo langzamerhand zo oud als een planetoide zijn..
Check zijn programma op de BBC, altijd het kijken waard.
quote:Op dinsdag 12 oktober 2010 22:19 schreef -CRASH- het volgende:
[..]
Moet je ook ff het programma noemen....
Want er zijn altijd nieuwe hobbyisten die het programma nog niet kennen.
Bij deze:
The Sky At Night
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |