Dat is juist het erge: dat effect zit al in die schuldaanwas ingebakken! Hij bestaat deels uit rente (op rente..), die over de afgelopen periode bovendien dalende was. Desalniettemin namen de absolute schulden toe, en dat blijven ze waarschijnlijk ook doen omdat m.n. de federale overheid stug doorgaat met het aangaan (en creëren) van méér schuld. De enigen die schuld aan het afbouwen zijn, of in ieder geval niet verder opbouwen, zijn particulieren en bedrijven, maar dat zet nog weinig zoden aan de dijk. Zie ook onderstaande grafiek, waarin je ziet hoe de Amerikaanse schuldenberg zich de afgelopen 30 jaar ontwikkeld heeft:quote:Op maandag 18 januari 2010 15:55 schreef piepeloi55 het volgende:
Wat Dinosaurus_Sr er denk ik probeerd mee te zeggen is dat je schulden weldegelijk harder dan je inkomen kunnen groeien zolang de rente op die schulden % minder snel meegroeit dan de % inkomensgroei en de schulden kunnen blijven worden herfinancierd.
inderdaad.quote:Op maandag 18 januari 2010 15:55 schreef piepeloi55 het volgende:
@ DVR
Wat Dinosaurus_Sr er denk ik probeerd mee te zeggen is dat je schulden weldegelijk harder dan je inkomen kunnen groeien zolang de rente op die schulden % minder snel meegroeit dan de % inkomensgroei en de schulden kunnen blijven worden herfinancierd. Dat dit echter op termijn leid tot instabiliteit en dus niet is vol te houden ben ik volledig met je eens en is in het verleden en dankzij deze crisis weer gebleken.
Dan rest me nog de vraag, aangezien je het in een eerder topic over had, waar de inflatie vandaan moet komen. Het scenario wat je immers schets (ben het er mee eens) leid uiteindelijk tot een grote saneringsronde(n) en dat brengt deflatie met zich mee.
Zijn voorspellingen veranderen tegenwoordig om de maandquote:Op maandag 18 januari 2010 17:30 schreef Arcee het volgende:
Doctor Doom weet het zeker: geen tweede terugval van de wereldeconomie; het wordt een U
quote:Op maandag 18 januari 2010 17:30 schreef Arcee het volgende:
Doctor Doom weet het zeker: geen tweede terugval van de wereldeconomie; het wordt een U
tot op een moment de beurs toch weer in elkaar klapt, dan stoot je ook goed je hoofd met dat schrijven, overigens ben ik het wel met je eens dat je beter long kunt zitten dan short momenteel, het is nog geen markt om veel short posities te kopen.......dat komt wel weer. Uiteindelijk zie ik een japan scenario de komende tien jaar, waarbij de index in een range van 200-450 blijft hangen met hoge pieken en diepe dalen, maar uiteindelijk onder de 200 valt om vandaar uit een fundamenteel sterk herstel te krijgen.quote:Op maandag 18 januari 2010 19:16 schreef LXIV het volgende:
De beurs zal vast wel met horten en stoten omhoog gaan ipv een rechte lijn. Maar dat timen is extreem moeilijk, zo niet onmogelijk. Wanneer je rustig long blijft zitten heb je nog de beste positie. Ik ben al lang blij dat ik in heb kunnen stappen op een moment (300) lager dan mijn uitstap daarvoor.
En lekker wat puts geschreven. Als die experireren boven de hitprijs dan steek je dat geld in je zak. Blijven ze er onder, dan rol je ze gewoon door. Vang je toch iedere keer 40 euro per contract.
Laten we voor de duidelijkheid onderscheid maken tussen geldinflatie en prijsinflatie. Er zijn zowel in de geldhoeveelheid als in de prijzen nu tegengestelde krachten aan het werk.quote:Op maandag 18 januari 2010 15:55 schreef piepeloi55 het volgende:
Dan rest me nog de vraag, aangezien je het in een eerder topic over had, waar de inflatie vandaan moet komen. Het scenario wat je immers schets (ben het er mee eens) leid uiteindelijk tot een grote saneringsronde(n) en dat brengt deflatie met zich mee.
We hebben het hier al eerder over gehad. Het opkopen van staatsschuld door de FED, met versgeperst geld, is juist wat de rente nu nog laag houdt. Uit de laatste Treasury International Capital data, over oktober, bleek dat het buitenland gestopt is Amerikaanse staatsschuld op te kopen (morgen komen er nieuwe gegevens uit, we zullen zien of die tendens veranderd is). De overheid kan dan twee dingen doen: de rente verhogen om het buitenland weer tot kopen aan te zetten (maar daarmee ook hun financieringslasten sterk verhogen), of de FED verzoeken de geldpers weer aan te zwengelen en die obligaties tegen lage rente op te kopen (en daarmee de dollar verzwakken). Bernanke heeft weliswaar aangekondigd dat de rente dit jaar weleens wat zou kunnen aantrekken, maar ik denk dat ze het voorlopig niet zullen aandurven, en dat de FED dus nog wel even doorgaat met geldscheppen.quote:Op maandag 18 januari 2010 17:03 schreef piepeloi55 het volgende:
De FED kan hier niet eeuwig mee doorgaan zonder dat het invloed heeft op diezelfde rente. Dit in combinatie met de berg aan obligaties die op de markt komt zal de (reele) rente (en vooral de lange rente) in de toekomst gaan stijgen. De kans is dus reeel dat de FED zich in de toekomst zal terugtrekken, omdat het beleid averechts zal werken. Ook overheden zullen vroeg of laat moeten stoppen met stimuleren, omdat ze moeite gaan krijgen met de financiering van hun schuld. Er vanuitgaan dat de FED door zal gaan met het monetariseren van schuldpapier ten tijden dat de positieve gevolgen omslaan in negatieve gevolgen (en daarmee kapitaalvernietiging van het land) getuigt van naiviteit in mijn ogen.
Ik zie het wel vaker dat men onderscheid maakt tussen geldinflatie en prijsinflatie. Dat is pertinente onzin. Er is in/deflatie en er zijn nominale en reële prijsveranderingen, prijs in/deflatie bestaat niet. In/deflatie is een zuiver monetair fenomeen en betreft de het toe/afnemen van de geldhoeveelheid. Van nominale prijsveranderingen spreken we als de reële prijzen gelijk blijven maar de nominale prijzen veranderen. Van reële prijsveranderingen spreken we als de prijs van goed A uitgedrukt in goed B veranderd.quote:Op maandag 18 januari 2010 20:53 schreef dvr het volgende:
Laten we voor de duidelijkheid onderscheid maken tussen geldinflatie en prijsinflatie. Er zijn zowel in de geldhoeveelheid als in de prijzen nu tegengestelde krachten aan het werk.
Als ik het goed begrijp: nominale prijsverandering betekent een ander getal op het prijskaartje omdat het geld minder waard is en reële prijsveranderingen betekent dat het mij als consument echt meer geld kost?quote:Op maandag 18 januari 2010 21:44 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Ik zie het wel vaker dat men onderscheid maakt tussen geldinflatie en prijsinflatie. Dat is pertinente onzin. Er is in/deflatie en er zijn nominale en reële prijsveranderingen, prijs in/deflatie bestaat niet. In/deflatie is een zuiver monetair fenomeen en betreft de het toe/afnemen van de geldhoeveelheid. Van nominale prijsveranderingen spreken we als de reële prijzen gelijk blijven maar de nominale prijzen veranderen. Van reële prijsveranderingen spreken we als de prijs van goed A uitgedrukt in goed B veranderd.
Juist, dat kan dus bijvoorbeeld ook komen door veranderingen in de nominale wisselkoers. Denk aan Chavez die de afgelopen week de Venezolaanse munt devalueerde, via monetaire instrumenten tracht hij een andere nominale wisselkoers te bewerkstelligen.quote:Op maandag 18 januari 2010 21:51 schreef caroline88 het volgende:
Als ik het goed begrijp: nominale prijsverandering betekent een ander getal op het prijskaartje omdat het geld minder waard is
Een reële prijsstijging is als de prijs van 1 koe van 5 varkens naar 7 varkens stijgt. Dat kan dus bijvoorbeeld ontstaan door een verandering van preferenties in de markt van koeien, men heeft liever koeien dan varkens (omdat biefstuk ineens in de mode is om maar wat te noemen). Maar ook bijvoorbeeld doordat er een virus komt waardoor veel koeien sterven. Geld is een lastig fenomeen omdat er zowel nominale als reële prijsveranderingen zijn, hoe het daar precies naar door werkt daar durf ik niet direct iets over te zeggen. Er is niet voor niets een speciale tak voor binnen de economische wetenschap, monetaire economie.quote:reële prijsveranderingen betekent dat het mij als consument echt meer geld kost?
Tx. Ik bedoelde eigenlijk iets als intrinsieke waarde van mijn geld, hoeveel ik moet opofferen om een goed of dienst te verkrijgen (wat bij nominale prijsstijging dus niet verandert). Heb nog nooit met varkens betaaldquote:Op maandag 18 januari 2010 21:57 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Juist, dat kan dus bijvoorbeeld ook komen door veranderingen in de nominale wisselkoers. Denk aan Chavez die de afgelopen week de Venezolaanse munt devalueerde, via monetaire instrumenten tracht hij een andere nominale wisselkoers te bewerkstelligen.![]()
[..]
Een reële prijsstijging is als de prijs van 1 koe van 5 varkens naar 7 varkens stijgt. Dat kan dus bijvoorbeeld ontstaan door een verandering van preferenties in de markt van koeien, men heeft liever koeien dan varkens (omdat biefstuk ineens in de mode is om maar wat te noemen). Maar ook bijvoorbeeld doordat er een virus komt waardoor veel koeien sterven. Geld is een lastig fenomeen omdat er zowel nominale als reële prijsveranderingen zijn, hoe het daar precies naar door werkt daar durf ik niet direct iets over te zeggen.
Intrinsieke waarde van geld is dat wat het geld zelf waard is, dus het papier en de inkt. Of het goud wat in de munt verwerkt zit. Bij digitaal geld is de intrinsieke waarde zelfs nul of negatief denk ik. Maar als je geld dus in dat opzicht bekijkt is er geen verschil met het betalen in varkens of betalen naar de intrinsieke waarde van het geld, in beide gevallen ruil je goed A voor goed B tegen prijs waarvan goed A in goed B wordt uitgedrukt (of andersom). Het lastige is echter dat geld meer waard blijkt te zijn dan alleen de intrinsieke waarde, daarom haalde ik die varkens aan omdat dat makkelijker te begrijpen is.quote:Op maandag 18 januari 2010 22:02 schreef caroline88 het volgende:
Ik bedoelde eigenlijk iets als intrinsieke waarde van mijn geld, hoeveel ik moet opofferen om een goed of dienst te verkrijgen (wat bij nominale prijsstijging dus niet verandert). Heb nog nooit met varkens betaald
Definities, definities... bij intrinsieke waarde dacht ik helemaal niet aan het fysieke spul, of zelfs het girale. Stel ik heb een vast maandinkomen, dan heb ik ook een vast netto maandinkomen. Moet ik daarvan 2%, 10% of 20% opofferen om jouw aanbod te verkrijgen? Als ik van 10 naar 20% moet doet dat dubbel pijn. Relatief natuurlijk. Hangt ervanaf wat ik ervoor terugkrijg hahaha.quote:Op maandag 18 januari 2010 22:16 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Intrinsieke waarde van geld is dat wat het geld zelf waard is, dus het papier en de inkt. Of het goud wat in de munt verwerkt zit. Bij digitaal geld is de intrinsieke waarde zelfs nul of negatief denk ik. Maar als je geld dus in dat opzicht bekijkt is er geen verschil met het betalen in varkens of betalen naar de intrinsieke waarde van het geld, in beide gevallen ruil je goed A voor goed B tegen prijs waarvan goed A in goed B wordt uitgedrukt (of andersom). Het lastige is echter dat geld meer waard blijkt te zijn dan alleen de intrinsieke waarde, daarom haalde ik die varkens aan omdat dat makkelijker te begrijpen is.
Integendeel, het is erg zinvol omdat het twee verschillende dingen zijn die mensen voortdurend door elkaar halen.quote:Op maandag 18 januari 2010 21:44 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ik zie het wel vaker dat men onderscheid maakt tussen geldinflatie en prijsinflatie. Dat is pertinente onzin.
Exact. Maar 90% van de bevolking denkt dat inflatie prijsstijging betekent. Vandaar dat ik onderscheid maak tussen monetaire (geld-)inflatie en prijsinflatie, overigens precies zoals 25 jaar geleden mijn economieleraar al deed, en zoals bijvoorbeeld heden ten dage Wikipedia doet. Sterker, Wikipedia en diverse andere bronnen melden dat inflatie tegenwoordig in de eerste plaats prijsinflatie betekent; waarmee je taalkundig protest m.i. wel afdoende als archaïsch en overbodig, zoniet onjuist, gekenschetst is.quote:In/deflatie is een zuiver monetair fenomeen en betreft de het toe/afnemen van de geldhoeveelheid.
Oke, dan verstaan we elkaar wel goed. Mijn prof monetaire economie begint helemaal te schuimbekken als je het over prijsinflatie hebt. Dat straalt af op zijn studenten.quote:Op dinsdag 19 januari 2010 00:00 schreef dvr het volgende:
Exact. Maar 90% van de bevolking denkt dat inflatie prijsstijging betekent. Vandaar dat ik onderscheid maak tussen monetaire (geld-)inflatie en prijsinflatie, overigens precies zoals 25 jaar geleden mijn economieleraar al deed, en zoals bijvoorbeeld heden ten dage Wikipedia doet. Sterker, Wikipedia en diverse andere bronnen melden dat inflatie tegenwoordig in de eerste plaats prijsinflatie betekent; waarmee je taalkundig protest m.i. wel afdoende als archaïsch en overbodig, zoniet onjuist, gekenschetst is.
Multiculturele samenleving? Reken dan maar in schapen af...of in kilo's shoarmaquote:Op maandag 18 januari 2010 22:57 schreef caroline88 het volgende:
[..]We gaan gewoon outside the box en rekenen voortaan af in .... appels? Is gelijk beter hanteerbaar in onze multiculturele samenleving.
Haha, zoiets vermoedde ik al, ik weet hoe gevoelig dat ligt bij monetair economen. Maar zijn strijd is al verloren vrees ik.quote:Op dinsdag 19 januari 2010 00:31 schreef Bolkesteijn het volgende:
Oke, dan verstaan we elkaar wel goed. Mijn prof monetaire economie begint helemaal te schuimbekken als je het over prijsinflatie hebt. Dat straalt af op zijn studenten.
De omloopsnelheid moet daarin ook meegenomen worden. Als al het spaargeld op zijn gat ligt omdat iedereen aankopen uitstelt, zoals nu, zou de ECB probleemloos meer geld in omloop kunnen brengen zonder dat het (nu) inflatie oplevert.quote:Op dinsdag 19 januari 2010 00:11 schreef LXIV het volgende:
De groei van de geldhoeveelheid moet gelijk zijn aan de groei van de economie. Dan klopt het precies.
Dat zou onder een goudstandaard inderdaad goed kunnen, alhoewel er natuurlijk ook aanvoer van goud uit het buitenland op gang komt als het hier beduidend meer koopkracht heeft dan daar.quote:Eigenlijk is deflatie heel lang de norm geweest.
we gaan hier niet in op dagtotdagdingetjes, daar is de beursvloer voor. de 'discussie' hier gaat over de (middel-) lange termijn toch?quote:Op dinsdag 19 januari 2010 10:56 schreef jaco het volgende:
Als ik even mag terug komen op het OT dat Pberends postte toen de AEX op 340 stond.
Sindsdien is de AEX alleen maar gedaald en staat op dit moment ook weer op - 0,70 %. Zou Pberends opnieuw zijn voorspelling correct getimed hebben ? Het wordt heel spannend wat de S&P 500 later vandaag gaat doen....
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |