Vervolg op:
Gigantische bearmarktrally op komstDit topic laat zien waarom we:
1) deflatie krijgen
2) centrale banken en overheden het uiteindelijke alleen maar uitstellen en tevens falen
3) veel meer economische krimp krijgen
4) waarom de huidige 70%+ rally toch een bear market rally blijkt te zijn (rally in een neergaande markt)
Geldgroei VS (M3) bron:
http://www.shadowstats.com/alternate_data/money-supply-charts
Geldhoeveelheid VS (M3)
Geldgroei Eurozone (M3)Voor het verdere verhaal waarom we eerst deflatie en verdere economische krimp krijgen, zie mijn column:
Don't be economic girlie men! En nu de aandelenmarkten. De AEX en de Amerikaanse S&P 500 lieten enorme rally's zien die we mogelijk pas weer op de ultieme bodem zullen meemaken.
Ondanks het vele "recessie is over"-nieuws lieten aandelenmarkten eigenlijk niet veel spannends zien. Juist toen het nieuws slecht was, waren de grootste resultaten te behalen. Met andere woorden: het heeft weinig nut om aandelen te kopen als recessie al over blijkt te zijn.
Sinds de S&P 500 de 1080 heeft bereikt, en de AEX rond die tijd de 328, zijn er uiterst beperkte winsten geweest, ondanks het zwaar positieve sentiment.
S&P 500 afgelopen 5 maandenDit laat zien dat we waarschijnlijk dicht bij de top zitten van deze bear market rally. De lage volumes laten erg weinig buying pressure zien; ook al zijn er bijna elke handelsdag nieuwe highs op vooral Wall Street. Goede, beter dan verwachte resultaten, zoals onlangs van Intel, worden niet meer met enorme koerswinsten onthaald.
VIX afgelopen 2 jaarEen ander ding om voor te passen is de gelijkenis tussen de laatste leg up van de 1929-1930-rally die volgde na de eerste beurscrash van 1929:
S&P 500 afgelopen 5 maanden
Dow Jones juli 1929 - juni 1930Dit wil uiteraard niet zeggen dat we direct volgende week gaan dalen, omdat timing altijd uiterst moeilijk is. De S&P 500 en de AEX kunnen ook eerst naar de 1260 en 380 gaan. Echter: het risico van het bezitten van aandelen is op dit moment extreem groot. Wanneer de volgende ronde van
deleveraging aanbreekt kunnen beurzen opnieuw fors onderuit gaan.
Hierbij zijn externe factoren nog niet eens meegerekend, zoals geopolitieke onrust, nieuwe terroristische aanslagen en andere mogelijke events die de komende jaren de kop op kunnen steken.
Disclaimer: de topicstarter kan er ook finaal naast zitten en is daarom niet verantwoordelijk voor eventuele verliezen of misgelopen winsten

.
[ Bericht 1% gewijzigd door pberends op 16-01-2010 10:01:19 ]