quote:
Op donderdag 31 december 2009 15:31 schreef r_one het volgende:[..]
Ik zeg nergens dat het
MIJ een rotzorg is hoor. Integendeel
Je begrijpt de strekking van mijn post niet. Bottom line: met de term "garantie" word je het bos ingestuurd. Je hebt geen (fabrieks)garantie meer, wel recht op kosteloos herstel of vervanging. Het is helemaal niet zo belangrijk of je 1 of 2 jaar garantie hebt, een laptop hoort het na 1.5 jaar nog probleemloos te doen. Na 3 jaar ook nog. Zo niet, is het een zgn. non-conform product (het product voldoet niet aan de verwachtingen die je eraan mag stellen) en dáár kun je je op beroepen bij bol.com
Ik ben het grotendeels met je eens, op 1 ding na: het woordje "kostenloos", met name als je dat bedoelt in combinatie met vervanging. Na anderhalf jaar heb je, tenzij je ergens een bewijs hebt van officiële garantie (van fabriek of verkoper) inclusief dat kostenloze herstel of die kostenloze vervanging gedurende meer dan de eerdergenoemde 1 jaar, niet zomaar meer recht op kostenloos herstel, laat staan gratis vervanging.
Je hebt het product tenslotte al anderhalf jaar gebruikt, en als de gemiddelde redelijke levensduur van een laptop 3 jaar is, dan zou je na anderhalf jaar dus de helft van de kosten zelf moeten bijdragen (anderhalf is de helft van drie). Dát is de strekking van die wet. Die wet is ingesteld omdat veel mensen het bos in werden gestuurd direct na het verlopen van de fabrieks-/verkopersgarantie, en dat is dus niet redelijk. Je mag inderdaad redelijkerwijs bepaalde verwachtingen hebben bij een product over hoe lang je er gebruik van moet kunnen maken. Maar die wet zegt dus niet dat je het gedurende die gehele redelijkerwijs te verwachten levensduur gratis gerepareerd - laat staan vervangen - krijgt. Da's alles wat ik wilde zeggen.