Nou ik heb er sinds 3 jaar last van maar ook in rust en tijden van spanning en stress. Bij sporten voornamelijk wanneer ik ophoud met sporten en m'n lichaam weer tot rust komt. Mijn grootvader had het ook die is ouder dan 80 geworden en mijn moedertje heeft het ook, extrasystolen dus, haha. Maar goed ik ga daar wel goed mee om. Maar als ik jou stukje lees dan staat het dus niet in direct verband met elkaar. Alleen door de ziekte die beide problemen eigenlijk veroorzaakt. Het gaat btw niet om mij, alhoewel dat verwarrend is met hierboven, ik word nooit duizelig tijdens sporten maar het is voor m'n broertje die hetzelfde heeft.quote:Op donderdag 17 december 2009 12:45 schreef DDM het volgende:
Hartoverslagen tijdens inspanning is sowieso een veeg teken ongeacht het aanwezig zijn van een verdikte hartspier (vooral als er andere symptomen als duizeligheid enflauwvallen optreedt). Maar er is wel degelijk een verband ja. Een verdikte hartspier kan een uiting zijn van een ziekte en die zelfde ziekte kan derhalve dus ook ritmestoornissen veroorzaken. Ook kan een verdikte hartspier het gevolg zijn van een sporthart. Maar ook dan horen die hartoverslagen er niet te zijn. Mocht je hier last van hebben of je kent iemand die dat heeft dan raad ik je aan om zelf of diegene contact te laten opnemen met de huisarts.
Ik heb ook last van extrasystolen. De cardioloog zag dit op een 48 uurs holter toen ik 16 jaar was. Ik had er toen zelf helemaal nog geen last van (wist niet dat ik het had). Ik ben nu 24 en nu voel ik het zeer regelmatig. Naar mijn idee niet zozeer omdat ik het nu weet, maar ik voél ze echt. Ik merk het na het eten van bepaalde dingen (zoals Doritos chips of chocolade) of in tijden van veel stress. Een enkele keer een hele hevige, wat het gevoel geeft dat je adem voor 2 seconden benomen wordt.quote:Op vrijdag 18 december 2009 11:49 schreef DeParo het volgende:
[..]
Nou ik heb er sinds 3 jaar last van maar ook in rust en tijden van spanning en stress. Bij sporten voornamelijk wanneer ik ophoud met sporten en m'n lichaam weer tot rust komt. Mijn grootvader had het ook die is ouder dan 80 geworden en mijn moedertje heeft het ook, extrasystolen dus, haha. Maar goed ik ga daar wel goed mee om. Maar als ik jou stukje lees dan staat het dus niet in direct verband met elkaar. Alleen door de ziekte die beide problemen eigenlijk veroorzaakt. Het gaat btw niet om mij, alhoewel dat verwarrend is met hierboven, ik word nooit duizelig tijdens sporten maar het is voor m'n broertje die hetzelfde heeft.
Precies bij bukken heb ik het ook. Wat ik verder weet is dat als het erfelijk is, en je hebt het gewoon, dan is het gewoon compleet onschuldig. Alleen bij mensen die het alleen bij inspanning hebben die zouden zich eens moeten laten onderzoeken, of die er echt last van hebben, maar goed daar hoor ik gelukkig niet bij. Ik was laatst ziek en dan is het wel lastig want dan voel je je sowieso beroerd. Maja mijn broertje wordt vaak er duizelig bij dus misschien staat dat verder lost van extrasystolen maar goed we gaan naar de dokter.quote:Op vrijdag 18 december 2009 12:57 schreef Starr_003 het volgende:
[..]
Ik heb ook last van extrasystolen. De cardioloog zag dit op een 48 uurs holter toen ik 16 jaar was. Ik had er toen zelf helemaal nog geen last van (wist niet dat ik het had). Ik ben nu 24 en nu voel ik het zeer regelmatig. Naar mijn idee niet zozeer omdat ik het nu weet, maar ik voél ze echt. Ik merk het na het eten van bepaalde dingen (zoals Doritos chips of chocolade) of in tijden van veel stress. Een enkele keer een hele hevige, wat het gevoel geeft dat je adem voor 2 seconden benomen wordt.
Ik heb het inderdaad ook weleens na het sporten wanneer je weer tot rust komt en opvallend vaak wanneer ik vanuit staande houding ineens buk (bijv bij het uitdrogen van de douche) Voor zover ik weet is het totaal onschuldig. Ik doe aan hardlopen, maar heb nog nooit laten nakijken of ik een verdikte hartspier oid zou hebben? Ik heb idd weleens gehoord dat extrasystolen tijdens inspanning reden is voor verder onderzoek. Ik heb het weleens gehad tijdens de warming-up, verder niet. Mijn moeder heeft ook sinds hele jonge leeftijd extrasystolen en is verder kerngezond. Ik zal het wel van haar gekregen hebben haha.
Kun je ook extrasystolen in rust krijgen als gevolg van een geleidingsstoornis?quote:Op vrijdag 18 december 2009 14:52 schreef DDM het volgende:
Ten alle tijden moet de sinusknoop tijdens inspanning zijn eigen frequentie behouden en kan dus in normale omstandigheden nooit overruled worden door een ander gedeelte van het hart. Als dit wel gebeurt dan is de kans groot dat er sprake is van een geleidingstoornis en/of een onderliggende hartziekte.,
Voor mezelf maak ik me niet zo druk want ik heb al ooit een 24-uur holter gehad en 2x zo'n ECG. Toen kwamen die extrasystolen ook al aan het licht maar de cardioloog had gezegd dat het ok was. M'n huisarts zei dat overslagen tijdens inspanning volstrekt normaal waren in ons geval omdat we het sowieso al geregeld hebben. Maar goed ik heb het inderdaad vooral in de cooling down zoals jij zegt. Misschien dat ik wel ooit een Fietstest wil doen (als je dat aanraadt) maar daar ben ik niet zo mee bezig.quote:Op vrijdag 18 december 2009 14:52 schreef DDM het volgende:
Beetje verwarrend allemaal DeParo![]()
Maar even op nieuw dan:
Extrasystolen in rust zijn onschuldig, tenzij er sprake is van een hartziekte.
Extrasystolen tijdens inspanning, en daar bedoel ik dus sporten mee, zijn wel een reden voor verder onderzoek. Vooral als deze gepaard gaan met andere klachten als licht in het hoofd en/of duizeligheid. Ook zonder het aanwezig zijn van extrasystolen zijn deze klachten reden tot onderzoek.
Nu even terug te komen over de onschuldige variant: deze extrasystolen treden vaak op in rust, als je op de bank zit of in bed ligt. Vooral dat laatste is zeer specifiek, vooral als je op je linkerzij ligt. Ook kan je de onschuldige variant krijgen door stress en het gebruik van bepaalde (voedings)middelen. Denk aan nicotine, koffie en thee.
Nu zeg jij dat je extrasystolen krijgt bij de "cooling down". Op zich wordt de hartslag dan lager en kan het voorkomen dat er extrasystolen optreden. Maar het kan nooit kwaad om een ECG/ holter te laten maken. Want jij zit net tussen inspanning en rust in. Dus een beetje een randgeval.
En voor de eventuele interesse. De reden dat extrasystolen optreden tijdens rust komt door het volgende:
Je hartslag voor geregeld vanuit een centrum genaamd de sinusknoop. Dit ritme ligt normaal rond de 70 slagen per minuut. Nu bestaat het hele hart uit allemaal electrische cellen. Al deze cellen zijn autonoom, dat wil zeggen dat ze zonder verdere prikkels van buitenaf zelf signalen kunnen doorgeven. Een enkele keer gebeurt het dat een cel, een groepje cellen of een stukje van het geleidingsysteem in de kamers zo maar uit het niets signalen doorgeven zodat het hart zich samentrekt. Dit voel je dan achteraf als een extrasystole. Dus af en toe bepalen de kamers hun eigen ritme en luisteren niet naar de sinusknoop. Dit komt omdat het hart in rust is en het makkelijk is om tussen al die "langzame" contracties" een eigen contractie (samentrekking) te veroorzaken.
Dit verklaart ook meteen waarom het frappant is als ze tijdens inspanning optreden. Want dan gaat het hart zo snel (en dat zie je ook mooi op een ECG, want dan staan de hartcontracties zo dicht op elkaar op het papier) dat er helemaal geen ruimte is om de kamers hun eigen contractie te geven. Ten alle tijden moet de sinusknoop tijdens inspanning zijn eigen frequentie behouden en kan dus in normale omstandigheden nooit overruled worden door een ander gedeelte van het hart. Als dit wel gebeurt dan is de kans groot dat er sprake is van een geleidingstoornis en/of een onderliggende hartziekte.,
Denk dat je een rechterbundeltakblok bedoelt. Op zich geeft dit geen extrasystolen.quote:Op vrijdag 18 december 2009 15:08 schreef Starr_003 het volgende:
[..]
Kun je ook extrasystolen in rust krijgen als gevolg van een geleidingsstoornis?
Bij mij kwam er nml ook uit het onderzoek dat ik een geleidingsstoornis heb (rechts in het hart). Geen idee wat dat verder inhoudt..?
Ik wist nog niet dat je al onderzoeken achter de rug had. Een holter is een goed diagnosticum. Die heb je al gehad, maar dan is het de vraag of die extrasystolen die jij omschrijft na inspanning zijn geregistreerd. Zo ja dan zou ik het zo laten en zijn deze toentertijd bekeken (je hebt namelijk verschillende extrasystolen en dat patroon kan je aflezen, goed vs niet goed). Zo nee, dan is een nieuwe holter de meest logische stap. En zorg er dan voor dat je de extrasystolen uitlokt. Dus ga veel aan inspanning doen. Aan een ECG heb je nu niet zo veel aangezien deze in rust wordt gemaakt.quote:Op vrijdag 18 december 2009 15:56 schreef DeParo het volgende:
Hm inderdaad wel vreemd. Ben wel geschrokken dat hartoverslagen tijdens inspanning niet normaal zouden zijn. Maar goed volgende week gaan we langs bij de huisarts. Aangezien jij er verstand van hebt, moeten we dan vragen voor een echo en een inspanningsproef, 24-uurs en ecg hebben we gehad.
Okequote:Op vrijdag 18 december 2009 16:06 schreef DDM het volgende:
Denk dat je een rechterbundeltakblok bedoelt. Op zich geeft dit geen extrasystolen.
[..]
Alles was ok en bij mijn broertje ook de inspanningsecg liet geen afwijkingen zien dus ik kon alles aan. Gelukkig maar.quote:Op dinsdag 22 december 2009 17:24 schreef DDM het volgende:
Helemaal mee eens.
Een inspannings-ECG duurt een bepaald aantal minuten. Mochten de extrasystolen niet optreden, vraag dan even of je nog even door mag gaan. Ook door het feit dat jij ze vooral hebt bij "cooling down". Dus wees een beetje assertief en vraag of je nog een tijdje door kunt gaan. Just in case!!
Succes verderKoppel je het terug?
Of waren deze onderzoeken dus voldoende om te stellen dat ook deze overslag direct na elkaar niet ernstig zijn. Ik kan moeilijk vragen bekijk het eens want de laatste keer dat ik zoiets had was een maand geleden en toen ook maar 5 sec 4x verspreid over 2 weken.quote:Op woensdag 30 december 2009 15:01 schreef DeParo het volgende:
[..]
Alles was ok en bij mijn broertje ook de inspanningsecg liet geen afwijkingen zien dus ik kon alles aan. Gelukkig maar.
Maar ik was een ding vergeten te vragen aan de specialist daar. Soms heb ik last van dat ik een paar overslagen, meestal 5-6, vlak na elkaar heb. Dat voelt heel vervelend alsof je hart zeg maar compleet uit z'n ritme valt gedurende 5 secondes. Mijn moeder heeft er wel eens 10 maar die zegt dat het geen kwaad kan.
Echter ben ik een beetje rond gaan kijken en vragen, iets wat ik misschien beter niet had kunnen doen, en nu vind ik bv dat 3 of meer extrasystolen achter elkaar heel gevaarlijk kan zijn. Is dat ook zo????
Bij dat 24-uurs ding hadden ze wel enkelvoudige extrasystolen geregistreerd. Daaruit werd dus geconcludeerd dat het niks ernstigs was. Tijdens de inspannings-ECG had ik geen overslag maar toen ging ik door, tijdens de cooling down door, en ik voelde me zekerder dus op dat moment hoefde die cardioloog me niet eens iets te vertellen toen wist ik al dat het gewoon goed zat en daar was ik blij om.quote:Op woensdag 30 december 2009 19:18 schreef DDM het volgende:
3 Extrasystolen of meer achter elkaar is per definitie een ventriculaire tachycardie en dat is een een serieuze ritmestoornis. Dit moet middels een ECG geobserveerd worden. Ik weet niet of de extrasystolen op het papier aanwezig waren. Heb je tijdens die test last gekregen van extrasystolen?
Vaak is het wel zo dat het heel lastig is om te voelen of het echt daadwerkelijk 3 of meer achter elkaar zijn en niet een extrasystole-normale slag-extrasystole-normale slag etc. Want dit laatste kan dan geen kwaad. Daarnaast ben je natuurlijk wel al bij een cardioloog geweest. Deze doet wat algemeen onderzoek en eigenlijk kan je bepaalde hartafwijkingen met een ECG wel uitsluiten, ondanks het niet aanwezig zijn van jouw klachtbeschrijving van 3 of meer achter elkaar. Dus maak je geen zorgen. En anders kan je altijd nog een vervolgafspraak maken.
Als eerste, bij serieuze vragen hierover lijkt mij de beste keus om dit met je huisarts danwel cardioloog te bespreken, eventueel doorverwijzing naar sportarts als je de combinatie met sporten wilt weten.quote:Op donderdag 17 december 2009 11:56 schreef DeParo het volgende:
Ik had een vraagje. Staan hartoverslagen tijdens sport en een verdikte hartspier met elkaar in verband, of is het puur toeval wanneer deze beide aanwezig zijn
Heb je ook gelijk in en respect voor je verhaal. Lijkt me ook niet makkelijk hoor en gelukkig heb ik dan alleen wat onschuldige overslagen hm.quote:Op donderdag 31 december 2009 00:43 schreef Ted038 het volgende:
[..]
Als eerste, bij serieuze vragen hierover lijkt mij de beste keus om dit met je huisarts danwel cardioloog te bespreken, eventueel doorverwijzing naar sportarts als je de combinatie met sporten wilt weten.
Wellicht zijn er ook specifieke medische fora, al dan niet voorzien van experts die je beter kunnen antwoorden.
Begrijp echter ook dat fok een stuk laagdrempeliger is, en begrijp dan ook je vraag hier.
In rust heb ik het dus ook soms , inderdaad in perioden van stress en/of weinig slaap, daarnaast geen cafeine, theine, chocolade en chinees eten (of stiekem er bewust voor kiezen en niet klagen als ik er last van krijg).
Vanwege voorhistorie (meerdere ablaties; zie hieronder) ben ik gevoelsmatig extra gevoelig voor extra slagen, voel ze goed en gelijk en schiet vaak gelijk even in de stress uit angst voor een serieuzer probleem.
Uit meerdere gesprekken met sportarts en cardiologen weet dat wat ik nu soms heb in principe geen kwaad kan, maar dat is uiteraard persoonlijk advies.
Cardiologen zie ik niet meer, wel eens in de 2 / 3 jaar een checkup bij sportarts, waar ik dit puntje altijd even extra meld, echter geen idee of ze dan EXTRA letten op verdikte hartspier .... (ga er vanuit dat ze er standaard opletten)
Zelf jaren terug een ablatie gehad, meerdere zelfs, ( psychisch erg zwaar om te merken dat een eerdere operatie niet geholpen heeft en je nog een keer moet), voordat alle extra slagen weg waren en bleven.
Ik had ze juist bij inspanning en de rust die daarna volgde, was gelijk een verdubbeling in hartslag, tijdens wielrennen ging dan gelijk mijn polar hartslagmeter overstuur, terwijl die toch tot 240 bpm kon meten,.
Tijdens ablatie werd ik flink ingespoten met adrealine en dat soort stofjes,om hart zelfde belasting mee te laten maken alswaaronder ik ze tijdens fietsen kreeg, al met al lang je gewoon hele dag ( a 7 uur) flink te trillen, en je bent dus geheel bij en maakt alles mee.
Dat was in dezelfde periode dat ook Barbara de Loor dezelfde klachten had en dezelfde behandeling onderging, heb daar toen als puber veel steun aan gehad, zaten uiteraard risico's aan die ingreep, veiliger keus was de pacemaker, maar als het misging zou ik zowieso een pacemaker krijgen. Of ik moest het sporten opgeven en de rest van mijn leven aan de medicijnen, vond ik toen geen keuze, en nu nog steeds niet.
Als je een rits testen hebt gehad, waarvan een echo zeker een van de belangrijkste is, zou ik me niet druk maken. Wat ik al eerder aangaf: overslagen zijn normaal, tenzij ze optreden bij inspanning of je hebt er 3 of meer na elkaar. Dan is er reden tot onderzoek, aangezien er dan een kans is dat er wel degelijk iets aan de hand is met je hart. Mochten deze testen niets laten zien dan zou ik me niet meer ongerust maken.quote:Op zondag 3 januari 2010 17:56 schreef FaraoDe84e het volgende:
Ey, dat heb ik ook, ik dacht dat gewoon onschadelijk was een paar achter elkaar en dat dat erbij hoorde. Ik heb 2 jaar geleden een holtertest van 24 uur gehad en daar kwamen onschadelijke overslagen uit ofzo volgens mij. Afgelopen zomer kreeg ik opeens hele ritsen achter elkaar maar dat hield wel op. Ze duurden ook ongeveer 5 secondes. Ik heb een fietstest gedaan daar kwam niets uit en een echo gehad (raad ik je aan). Het antwoord van DDM die er meer verstand van lijkt te hebben stelt me niet echt gerust. Zijn die ritsen extrasystolen ook gevaarlijk wanneer je hart uit al deze tests gezond is gebleken.
Ik heb gereageerd via je PMquote:Op zondag 3 januari 2010 18:09 schreef DeParo het volgende:
Als ik internet op raadpleeg dan varieert het van een hartstilstand tot niet-schadelijk. Niet erg goed voor je gemoedrust. Maar goed ik heb maar besloten in medische gevallen nooit meer internet te raadplegen, tenminste, niet langer dan 5 minuten. Misschien dat DDM of iemand anders het antwoord weet maar ik maak voor volgende week nog ff een afspraak met m'n huisarts en eis een gesprek met een cardioloog.
Goed zoquote:Op maandag 1 maart 2010 17:29 schreef DeParo het volgende:
Zal even nog de resultaten van het ziekenhuis hier posten.
Bloedonderzoek: Goed
Fietstest : Goed
Echo : Goed
Kastje : Goed
ECG : Goed
Paar overslagen werden gemeten en rond die overslagen ging de hartslag omhoog dat was het enige opvallende. Ik weet niet wat dat precies inhield maar het schijnt geen kwaad te kunnen ofzo en ook niet iets waar tegen ze iets kunnen doen ofzo volgde het niet helemaal maar verder positief.
Ja kwam beetje door mensen op de achtergrond die zaten te praten.quote:Op maandag 1 maart 2010 20:59 schreef DDM het volgende:
[..]
Goed zo![]()
Dat dikgedrukte stukje vind ik dan wel weer jammer. Dan wordt toch de essentie van het consult gemist. Ondanks het feit dat alle uitslagen goed zijn is het natuurlijk wel belangrijk om te weten wat het nou daadwerkelijk inhoudt. Enerzijds kan dat aan jou liggen, je bent opgelucht en mist daardoor gedeelten van het gesprek, anderzijds kan de arts het te moeilijk verwoord hebben zodat jij er niets van snapt. Een combinatie van beide is natuurlijk ook mogelijk.
Bij mij is het gekomen door de hartoverslagen zelf. Ik merkte het 3 jaar geleden ongeveer en ik raakte er gestresst van het was midden in een drukke periode. Even later flipte ik in combinatie met hyperventilatie hem helemaal uit op het station dacht dat ik gek werd. Toen heb ik er toch een tijdje mee rondgelopen. Maar het enige wat ik overgehouden heb aan internet lezen is dat er mensen waren die zeiden dat ze er al 10 jaar mee rondliepen. Nou dat wilde ik absoluut niet zat net in m'n studie etc dus dacht fock it.quote:Op maandag 1 maart 2010 22:44 schreef PIETR het volgende:
Heb chronische hyperventilatie en heb daardoor ook 'last' van overslagen. Heb mezelf, toen ik het voor het eerst had, goed binnestebuiten laten keren en toen is er niets gevonden. Daar moet je het dan mee doen. Geloof me, het internet raadplegen is echt het slechtste wat je kunt doen. Altijd lees je wel ergens een ernstig geval van een persoon die dezelfde klachten heeft als dat jij zelf hebt. Hierdoor schiet je dan weer in de stress, met als gevolg dat je weer hartsoverslagen krijgt.
Het beste wat je kunt doen is je goed laten onderzoeken en als dan blijkt dat de overslagen onschuldig zijn er zo min mogelijk aandacht aan besteden. Probeer het ook niet te voorkomen door geen koffie meer te drinken oid, want dan blijf je er toch onbewust mee bezig.
Beta-blokker? Overleg met je huisarts.quote:Op donderdag 10 juni 2010 17:39 schreef Vulcano68 het volgende:
Ik heb er ook zo'n jaar last van. Als ik me heb ingespannen tot zwetens toe begint het tijdens het tot rust komen. Meestal zo'n tien minuten. Maar helaas heb ik het steeds vaker en heftiger. Een kleine inspanning wordt meteen afgestraft met soms wel 3 hele dagen hartoverslagen. Duidelijk voelbaar en te veel achter elkaar. Overigens ben ik niet bang om dood te gaan of zo of ernstige hartklachten. Dat speelt bij mij geen rol.
Sterker nog, als ik het zat wordt op een gegeven moment, ram ik me keihard op de borst. Niet dat het helpt, maar ik ben het dan wel echt zat. Wat moet je anders doen? Op dagen dat ik het niet heb, ben ik weer bang dat als ik te veel beweeg het weer krijg. Het enige waar ik bang voor ben is dat het steeds vaker en heftiger gaat worden. Dan heb ik geen kwaliteit van leven meer. Dat vind ik enger dan de dood. Ook heb ik veel last van brandend maagzuur. Meestal gaat het daarmee gepaard. Als ik er last van heb en een sigaret opsteek, voel ik het ineens qua intensiteit toenemen. Roken verergert het dus. Waarom? Zuurstofgebrek? Want als ik bemerk dat ik bijna niet ademhaal gaat het ook harder tekeer. En als ik diep ademhaal en even vasthou, dan gaat het even goed zelfs. Tips?
Vraag bij je huisarts een verwijzing naar een cardioloog. Ik heb zelf al sinds de pubertijd last van overslagen en weet dat dit geen kwaad kan. Enkele jaren geleden kreeg ik er oppeens veel meer last van, meerdere overslagen per minuut. Mijn huisarts vond dat te veel en heeft me doorverwezen. Ik heb een echo en een holteronderzoek gehad. Er kwam niks uit, maar ik was wel goed onderzocht en vond het erg gerustellend dat er niks aan de hand was. Cardioloog raadde me wel aan om te stoppen met roken, en dat heb ik ook gedaan. Bij mij is het zo dat ik er meer last van krijg als ik gespannen (stress) ben. Als je aan niks anders meer kan denken, blijf je er last van houden. Dat is niet nodig. Een goed onderzoek kan dan behoorlijk gerustellend werkenquote:Op vrijdag 18 juni 2010 22:04 schreef Vulcano68 het volgende:
Afgelopen vrijdag de ergometrie (fietstest), daar was dus niets aan de hand, maar er was wel sprake van enkele overslagen. Ik heb er nog steeds last van en kan het niet langer meer uitstaan. Het is er te vaak, te lang en te hevig. Wat is het nou en wat kan men/ik er aan doen. Het gaat echt niet goed zo met me. Huisarts vertelt steeds hetzelfde, namelijk dat het geen kwaad kan. Hij bedoelt uiteraard dat ik er niet dood van zal gaan. Maar daar gaat het bij mij huist niet om. Ik wil mijn vertrouwde leventje terug zonder die storende overslagen. Anders ben ik ergens anders heel bang voor, dat ik totaal ga flippen en doorsla. Alle tips zijn welkom. Desnoods zelfdokteren. Het maakt mij niets meer uit, als het maar werkt. Alvast bedankt allemaal.
Het probleem ligt waarschijnlijk bij mijn nogal broodnuchtere huisarts, die het waarschijnlijk niet belangrijk genoeg vind zolang het maar niet levensbedreigend is. Sommige mensen op diverse fora klagen dat ze zo bang zijn als ze een paar overslagen per dag hebben. Jeetje, dan zou ik wel in kunnen pakken met mijn zes tot tien overslagen per minuut! En daar ligt hem nou net het probleem. Op de dagen dat ik het niet heb ben ik altijd extra voorzichtig met bewegen en het doen van inspanningen en dat terwijl ik @#$% nog maar 41 ben! Het valt me namelijk op dat ik er altijd last van krijg na het warm krijgen na inspanning. Ik volg je tip op en dwing mijn huisarts mij door te verwijzen naar een echte cardioloog.quote:Op vrijdag 18 juni 2010 22:15 schreef Jurk het volgende:
[..]
Vraag bij je huisarts een verwijzing naar een cardioloog. Ik heb zelf al sinds de pubertijd last van overslagen en weet dat dit geen kwaad kan. Enkele jaren geleden kreeg ik er oppeens veel meer last van, meerdere overslagen per minuut. Mijn huisarts vond dat te veel en heeft me doorverwezen. Ik heb een echo en een holteronderzoek gehad. Er kwam niks uit, maar ik was wel goed onderzocht en vond het erg gerustellend dat er niks aan de hand was. Cardioloog raadde me wel aan om te stoppen met roken, en dat heb ik ook gedaan. Bij mij is het zo dat ik er meer last van krijg als ik gespannen (stress) ben. Als je aan niks anders meer kan denken, blijf je er last van houden. Dat is niet nodig. Een goed onderzoek kan dan behoorlijk gerustellend werkenMijn huisarts vond veel overslagen wel zorgwekkend en ik ben blij dat hij me doorstuurde.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |