Inderdaad. Zo'n dwaas brengt het niveau van de discussie alleen maar omlaag.quote:Op dinsdag 8 december 2009 23:40 schreef Hexagon het volgende:
Richard de Mos is zo´n uberkneus dat daar gene kruid tegen gewassen is
Ik vind het knap van Diederik dat hij het probeert
Oh? Hoe is De Mos hierbij gekomen? Door de rumoer rondom de emails van wetenschappers die 'hackers' hebben gevonden?quote:Op dinsdag 8 december 2009 23:25 schreef thloreg het volgende:dat al die wetenschappelijke rapporten waar hij met regel
maat mee koketteerde onbetrouwbaar zijn.
De heer de Mos behoort tot Neerlands intellectuele elite. Zie hem hier de Tweede Kamer pwnen.quote:Op dinsdag 8 december 2009 23:40 schreef Hexagon het volgende:
Richard de Mos is zo´n uberkneus dat daar gene kruid tegen gewassen is
Ik vind het knap van Diederik dat hij het probeert
quote:Op woensdag 9 december 2009 08:29 schreef du_ke het volgende:
Nou poeh he van de Mos zullen Samsom en de rest van de kamer onder de indruk zijn geraakt. Het is een beetje als een discussie aangaan met een illegale Moldavische straatkrantverkoper. Je zit op een compleet ander niveau.
Je kan het ook positief interpreteren: zijn achterban kan zich op deze wijze op zijn minst goed met hem identificeren.quote:Op woensdag 9 december 2009 08:09 schreef attila_de_hun het volgende:
Man man man, als dit het niveau van de PVV is. Ingebrachte feiten negeren, als een debiel constant hetzelfde (foute punt) er doorheen drammen etc. En als klapper jezelf ultiem voor schandaal zetten door zure regen erbij te halen (ontkennen dat zure regen heeft bestaan is echt erg " onverstandig"(ik zal me maar mild uitdrukken) aangezien bibliotheken vol zijn geschreven met wetenschappelijke literatuur die de oorzaken en gevolgen bestuderen). Uiterst tragisch deze vertoning...
Nee, die PVV-er werd zwaar, zeer zwaar, onderuit geschoffeld.
Dat blijkt ook wel weer. De TS is vol lof over iemand die gewoon volkomen afgeserveerd werd door een beheerst en fatsoenlijk blijvende Samsom, terwijl duidelijk is uit de rest van de reacties, dat Samsom gewoon op alle punten beter was. Ach ja, liefde maakt blind...quote:Op woensdag 9 december 2009 08:31 schreef Reya het volgende:
[..]
Je kan het ook positief interpreteren: zijn achterban kan zich op deze wijze op zijn minst goed met hem identificeren.
Het zijn inderdaad elke keer dezelfde keer op keer weerlegde argumenten die in dergelijke discussies naar voren komen. Hoe vaak dat zure regen bestaat niet verhaal hier op FOK wel niet voorbij is gekomen...quote:Op woensdag 9 december 2009 08:09 schreef attila_de_hun het volgende:
Man man man, als dit het niveau van de PVV is. Ingebrachte feiten negeren, als een debiel constant hetzelfde (foute punt) er doorheen drammen etc. En als klapper jezelf ultiem voor schandaal zetten door zure regen erbij te halen (ontkennen dat zure regen heeft bestaan is echt erg " onverstandig"(ik zal me maar mild uitdrukken) aangezien bibliotheken vol zijn geschreven met wetenschappelijke literatuur die de oorzaken en gevolgen bestuderen). Uiterst tragisch deze vertoning...
Nee, die PVV-er werd zwaar, zeer zwaar, onderuit geschoffeld.
Er 'bleek' juist helemaal niets. Mos kon met geen enkel feit aankomen, zei eerst dat hij alles had gelezen, liet toen blijken dat hij alleen een samenvattinkje had gezien. Samson wist de 'fraude' terug te brengen tot een enkele email die volgens hem niet helemaal klopte maar ook geen leugen was. Daarop kwam geen enkel weerwoord.quote:Op dinsdag 8 december 2009 23:25 schreef thloreg het volgende:
[ afbeelding ]
In discussie met De Mos van de PVV waar dus andermaal duidelijk wordt dat Diederik Samsom
met een mond vol tanden staat als blijkt dat al die wetenschappelijke rapporten waar hij met regel
maat mee koketteerde onbetrouwbaar zijn. Zijn verweer? " Ik maak mij zorgen over de volgende
generaties en wil dat zij ook beschermd kunnen leven en dan mag de huidige burger best financieel
voor worden aangesproken "
Dat is dus het meest ernstigste. Men kijkt niet naar argumenten maar naar datgene wat men wil horen. Niveau doet er verder niet toe (wat de starter van dit topic aantoont). Feiten en opgedane kennis zijn irrelevant. te triest voor woorden...quote:Op woensdag 9 december 2009 08:34 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
Dat blijkt ook wel weer. De TS is vol lof over iemand die gewoon volkomen afgeserveerd werd door een beheerst en fatsoenlijk blijvende Samsom, terwijl duidelijk is uit de rest van de reacties, dat Samsom gewoon op alle punten beter was. Ach ja, liefde maakt blind...
quote:Op woensdag 9 december 2009 08:39 schreef MaGNeT het volgende:
De Mos had echt niets in te brengen, behalve wat borrelpraat uit z'n lokale kroeg.
Sinds hij niet meer met Hero de kroeg in mag, is ook die borrelpraat naar een nog lager niveau gezakt.
Laat mij erbuiten lul, ik heb het nooit over de linkse elite gehad.quote:Op woensdag 9 december 2009 09:11 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Het wachten is op de gewone PVV-adepten als Dr. Nikita, JohnDope e.d. die hier beginnen over 'Linkse elite' en zo, natuurlijk.
De laatste tijd doen zij ook heel erg hun best om niet al te 'elitair links' over te komen.....quote:Op woensdag 9 december 2009 16:35 schreef Iblis het volgende:
Je bedoelt dat de keiharde leugens van de De Mos dat er sedert 1998 afkoeling plaatsvindt het toonbeeld van objectiviteit zijn? Samsom wist een paar keer heel goed waar hij het over had, zoals dat sommige mails betrekking hadden op boomringen, en niet op temperatuur. De Mos wauwelde gewoon na wat hij op een blog had gelezen zonder even te checken. En dan herhaalde hij nogmaals dat sinds 1998 een daling ingezet is.
Iets waar totaal geen bewijs voor is. Op z’n best kun je er geen uitspraak over doen (op z’n best voor De Mos).
Elke claim die De Mos deed bleek onjuist. Dat hij niet door Pauw en Witteman genadeloos werd afgemaakt was best aardig van ze.
Het is de vraag of dat lukt. De geschiedenis zit vol met succesvolle demagogen en bepaalde bevolkingsgroepen trappen er toch steeds weer in. Momenteel is dat het domrechtse PVV-voetvolk. Tegen debiliteit bij het volk kan geen Kamervoorzitter op.quote:Op woensdag 9 december 2009 16:45 schreef Zolcon het volgende:
Het is wel ernstig dat mensen die gewoon permanent leugens verkondigen niet eens tegengehouden worden. Politici zijn toch mensen die veel gezag hebben, ze moeten dan ook hun feiten controleren om niet met foute gegevens te werken. De PVV is al vanaf het begin bezig met het verkeerd inlichten van de bevolking.
Wie roept ze op het matje? en wiens taak is dat? Verbeet misschien?
De wetenschappers doen ‘tricks’, maar als je even Googlet, dan zie je dat dat geen ongebruikelijk jargon is.quote:Op woensdag 9 december 2009 17:13 schreef waht het volgende:
Het is terug te zien op de website van Pauw en Witteman.
-De Mos vergelijkt bepaalde wetenschappers met Barbapappa die ook aan 'truukjes' doet.
Dat is inderdaad een ‘Barbertje moet hangen argument’. Cees B. zal met die redenatie eigenlijk ook wel schuldig zijn. Bovendien is het geen opstappen, maar legt hij hangende het onderzoek zijn functie neer.quote:-De Mos komt met het argument dat de directeur opgestapt is omdat er niks aan de hand is.
Ja, hij verwijst naar ‘the petition project’, een project dat in 1998 begonnen is om handtekeningen onder wetenschappers (of het nu historici, juristen, taalkundigen, fysici of klimaatspecialisten zijn, maakt niet uit) te verzamelen. Opvallend is dat de tekst b.v. over ‘catastrophic heating’ praat, wat nogal gezocht is. De National Academy of Sciences van de VS heeft zich stevig uitgesproken hiertegen.quote:-De Mos komt met 31.000 (later 31.500) wetenschappers die het niet eens zijn met het verhaal van Samson. Dit aantal is blijkbaar 10x zoveel als van de IPCC.
Dat betekent dat De Mos niet oplet, want in Afrika en Azië is het b.v. nog een probleem, maar ook is verzuring in Nederland van b.v. het grondwater nog duidelijk aanwezig.quote:-De Mos zegt dat we nu niks meer horen over zure regen, vroeger wel.
En dat wordt dus door geen enkele wetenschappelijk orgaan ondersteund.quote:-De Mos meent dat de mens geen invloed heeft op het klimaat, wel op het milieu.
Dat ligt niet alleen aan de ontvanger van de boodschap. Blijkbaar is de verzender ook niet altijd helemaal duidelijk. En laten we wel wezen, als de verzender een belangenclub is, of een overheid, tja, dan is het ook niet altijd even betrouwbaar, om het voorzichtig te omschrijven. Veel mensen zijn slim genoeg om dat door te hebben, maar uiteraard niet slim genoeg om de stapels met papers door te lezen.quote:Op woensdag 9 december 2009 17:13 schreef Pool het volgende:
[..]
Het is de vraag of dat lukt. De geschiedenis zit vol met succesvolle demagogen en bepaalde bevolkingsgroepen trappen er toch steeds weer in. Momenteel is dat het domrechtse PVV-voetvolk. Tegen debiliteit bij het volk kan geen Kamervoorzitter op.
Het volk proberen te informeren lukt ook niet, want die types hebben hun mening al klaar, en elk voorlichtingsfoldertje wordt al op de vorm afgeserveerd, dus daarin bewijs vermelden helpt ook niet.
Nou, dat ‘creatief’ is dus alleen gebaseerd op één formulering in een privé-mail onder wetenschappers. Daaruit concludeert men ‘oh, het zal wel creatief zijn’. Daar valt natuurlijk niet tegen op te boksen met logica, als mensen dat accepteren.quote:Op woensdag 9 december 2009 17:32 schreef justanick het volgende:
Als dan blijkt dat er een paar wetenschappers creatief met data om zijn gesprongen kun je er natuurlijk op wachten dat je dit soort dingen zult zien gebeuren, ongeacht of de achterliggende redenen om creatief met de data om te gaan te verantwoorden zijn of niet.
Rustig, niet gelijk stoom uit je oren laten komen. Ik stel immers dat er valide redenen kunnen zijn om 'creatief' met data om te gaan. Als je heel strikt bent kun je immers gaan mekkeren over het schrappen van outliers (overigens is het nog maar de vraag of 1998 statistisch gezien als outlier kan worden gekwalificeerd, maar dat terzijde), terwijl het wel een geaccepteerde praktijk is - en ook absoluut een te verantwoorden praktijk, afhankelijk van de situatie (nettere oplossing in het geval van '98 zou overigens een dummy kunnen zijn). Net zoals je andere dingen kunt doen met datasets.quote:Op woensdag 9 december 2009 17:37 schreef Iblis het volgende:
[..]
Nou, dat ‘creatief’ is dus alleen gebaseerd op één formulering in een privé-mail onder wetenschappers. Daaruit concludeert men ‘oh, het zal wel creatief zijn’. Daar valt natuurlijk niet tegen op te boksen met logica, als mensen dat accepteren.
De enige die overigens creatief omsprong met data was De Mos door 1998 (zeer warm jaar vanwege El Niño) als referentiejaar te kiezen en op basis daarvan te claimen dat afkoeling opgehouden is. Een ‘outlier’ als basis kiezen is statistisch natuurlijk niet echt te verantwoorden, maar daarnaast, als hij daadwerkelijk een trend uitgezet had, dan had hij geen daling gevonden. (En overigens sowieso een periode van 10 jaar kiezen tamelijk creatief als het om klimaat gaat en je wat wilt aantonen.)
En dat kan hem best verweten worden. Meer dan wetenschappers die over die mail 11 jaar geleden al hebben gepubliceerd.
Maar er is toch geen rekening mee te houden dat privé-mails waarvan nooit je bedoeling was dat ze openbaar werden opeens als referentiepunt genomen worden? Dat is het bizarre. Hier wordt iets zo geweldig uit z’n context getrokken, daar is geen kruid tegen gewassen.quote:Op woensdag 9 december 2009 17:52 schreef justanick het volgende:
Wat ik echter probeer duidelijk te maken is dat er maar weinigen zijn die bijvoorbeeld ervaring hebben met statistische analyses. Die zullen dus denken: "Oh, ze hebben wat veranderd, ze belazeren de boel dus!!!". Daar zul je toch rekening mee moeten houden. Nog even afgezien van het feit dat je wel degelijk gefundeerde kritiek kunt uiten over de betrokken heerschappen. Hun plannen om gerespecteerde journals onder druk te zetten zijn bijvoorbeeld op geen enkele wijze goed te praten.
Klopt, maar in dit geval is dat De Mos (of eigenlijk, degene van wie De Mos het blog leest). Die cherry-pickt de startdatum om zijn claim te kunnen maken. Hij doet daarmee precies wat hij ‘de wetenschappers’ verwijt. Hij neemt een het warmste jaar sinds tijden als startpunt. En dat vind ik het vreemde. Aan de hand van privé-data beticht hij mensen (onterecht) van iets wat hij vervolgens en plein public zelf nog even over doet: data manipuleren.quote:Tot slot nog even de opmerking dat statistiek ook niet heilig is. Diegene die de analyses uitvoert heeft vaak meer invloed op de uitkomsten dan veel mensen denken. Het al dan niet verwijderen van een outlier, of het al dan niet toevoegen van een nieuwe variabele kunnen de resultaten volledig op z'n kop zetten.
Alhoewel ik je punt begrijp - en veel zaken ook uit hun context worden gerukt - zou ik wel graag een verdraaid goede verklaring willen zien van de heerschappen omtrent hun uitspraken over het onder druk zetten van journals en het buiten de discussie houden van papers die hun niet geheel bevielen. De vraag is of ze dit daadwerkelijk gedaan hebben. Zo ja, lijkt het mij einde carriere; zo nee, een goede uitleg graag.quote:Op woensdag 9 december 2009 18:04 schreef Iblis het volgende:
[..]
Maar er is toch geen rekening mee te houden dat privé-mails waarvan nooit je bedoeling was dat ze openbaar werden opeens als referentiepunt genomen worden? Dat is het bizarre. Hier wordt iets zo geweldig uit z’n context getrokken, daar is geen kruid tegen gewassen.
De tactiek is nuet 'malicieus', maar vaak gewoon domquote:Klopt, maar in dit geval is dat De Mos (of eigenlijk, degene van wie De Mos het blog leest). Die cherry-pickt de startdatum om zijn claim te kunnen maken. Hij doet daarmee precies wat hij ‘de wetenschappers’ verwijt. Hij neemt een het warmste jaar sinds tijden als startpunt. En dat vind ik het vreemde. Aan de hand van privé-data beticht hij mensen (onterecht) van iets wat hij vervolgens en plein public zelf nog even over doet: data manipuleren.
En dan snap ik wel dat die statistiek lastig genoeg is, maar de hele tactiek is gewoon malicieus.
Ik vind Samsoms aanpak juist prijzenswaardig. Zelf had ik me absoluut niet kunnen inhouden tegenover iemand die me ongefundeerd voor leugenaar en meeloper uitmaakte.quote:Op woensdag 9 december 2009 18:29 schreef B-612 het volgende:
Het is de aloude 'handicap', als je het al zo mag noemen, van politiek links: vasthouden aan de ethische debatregels, terwijl de rechtse tegenstander punten weet te scoren bij de massa door zich ongestraft schuldig te maken aan moddergooien ("Samsom liegt") en tal van andere drogredenenen. I.p.v. Samsom had je tegenover De Mos dus eigenlijk een persoon als Midas Dekkers moeten plaatsen, omdat deze niet zal schromen om deze zielepiet, waar nodig, voor schut te zetten tegenover het publiek (een kolfje naar Dekkers hand). Dat is helaas de enige manier om rechts populisme te temmen. Samsom is daar duidelijk te braaf voor, overigens met alle respect voor zijn degelijkheid in de discussie.
De aanhangers van MMGW daarentegen... ;-)quote:Op woensdag 9 december 2009 18:38 schreef LinkseFrieseVegetarier het volgende:
[..]
Ik vind Samsoms aanpak juist prijzenswaardig. Zelf had ik me absoluut niet kunnen inhouden tegenover iemand die me ongefundeerd voor leugenaar en meeloper uitmaakte.
Bovendien moet je nu als PVV'er een knappe jongen zijn om te kunnen zeggen dat "links" weer eens aan het demoniseren was en niet in discussie wilde gaan, want Samsom heeft geen onvertogen woord gezegd en heeft De Mos louter met argumenten bestreden.
Ik weet niet precies welke mail je op doelt, er is er eentje over Assessment Report 4 (van het IPCC), waarin Jones zegt ‘dat artikel zou er echt niet in moeten, want het is een slecht artikel en wordt weerlegd door deze studie – zelfs als we daarvoor de definitie van peer-reviewed literature moten veranderen’.quote:Op woensdag 9 december 2009 18:23 schreef justanick het volgende:
Alhoewel ik je punt begrijp - en veel zaken ook uit hun context worden gerukt - zou ik wel graag een verdraaid goede verklaring willen zien van de heerschappen omtrent hun uitspraken over het onder druk zetten van journals en het buiten de discussie houden van papers die hun niet geheel bevielen. De vraag is of ze dit daadwerkelijk gedaan hebben. Zo ja, lijkt het mij einde carriere; zo nee, een goede uitleg graag.
Nee, klopt ook. Maar De Mos kan die claim dus gewoon niet hard maken. In deze post geef ik een voorbeeld van de data van 98 t/m 2008 en simpele lineaire regressie en die regressie komt met een positieve rc uit. Zegt natuurlijk ook niet veel, maar zegt wel dat wat De Mos zegt gewoon echt nergens op slaat.quote:Maar vergeet ook niet dat statistische methoden decennia nodig hebben om een trendbreuk te kunnen spotten; het werkt dus ook echt twee kanten op. Als je (statistisch gezien) global warming aan wilt tonen, heb je echt vele decennia aan data nodig en een verdraaid goed model om uit te komen op een situatie waarbij de trendlijn positief (en significant op .01) is. Met de extra uitdaging dat de trendlijn niet lineair loopt en je diverse andere factoren (CO2 met lag, Methaan met lag, andere broeikasgassen met lag, zonne-activiteit, enzovoorts) allemaal in je model op moet nemen EN rekening moet houden met multicollineariteit. Dat betekent dus ook dat een eventuele trendbreuk die zeg een paar jaar geleden is ontstaan door een factor die we nu nog niet begrijpen, niet zomaar aangetoond kan worden. En we eigenlijk ook niet genoeg data hebben...
Maar daar gaat het niet om. Jij en ik kunnen zijn aanpak prijzenswaardig vinden, maar dat is niet van belang aangezien wij daar al van overtuigd waren. Het ging er hier om dat Samsom de medestanders van De Mos (lees: kiezers die de PvdA hard nodig heeft) naar zich toe zou trekken en daarvoor moet je dus niet alleen gedegen zijn, maar ook wat venijniger uit de hoek kunnen komen. Het enige moment waar hem dit leek te lukken is toen hij De Mos confronteerde met de vraag: "En onze kinderen dan?". Helaas was de discussie toen al bijna afgelopen.quote:Op woensdag 9 december 2009 18:38 schreef LinkseFrieseVegetarier het volgende:
[..]
Ik vind Samsoms aanpak juist prijzenswaardig. Zelf had ik me absoluut niet kunnen inhouden tegenover iemand die me ongefundeerd voor leugenaar en meeloper uitmaakte.
Bovendien moet je nu als PVV'er een knappe jongen zijn om te kunnen zeggen dat "links" weer eens aan het demoniseren was en niet in discussie wilde gaan, want Samsom heeft geen onvertogen woord gezegd en heeft De Mos louter met argumenten bestreden.
Hoezo kiezers van de PVV die de PvdA hard nodig heeft?quote:Op woensdag 9 december 2009 19:05 schreef B-612 het volgende:
[..]
Maar daar gaat het niet om. Jij en ik kunnen zijn aanpak prijzenswaardig vinden, maar dat is niet van belang aangezien wij daar al van overtuigd waren. Het ging er hier om dat Samsom de medestanders van De Mos (lees: kiezers die de PvdA hard nodig heeft) naar zich toe zou trekken en daarvoor moet je dus niet alleen gedegen zijn, maar ook wat venijniger uit de hoek kunnen komen.
Aanhangers is een wat vreemde term in deze. Of gebruik je dat ook voor mensen die de evolutietheorie steunen of die niet geloven dat roken gezond is?quote:Op woensdag 9 december 2009 19:00 schreef huhggh het volgende:
[..]
De aanhangers van MMGW daarentegen... ;-)
Wel goedkoop en raar om ook de evolutietheorie erbij te slepen.quote:Op woensdag 9 december 2009 19:30 schreef du_ke het volgende:
[..]
Aanhangers is een wat vreemde term in deze. Of gebruik je dat ook voor mensen die de evolutietheorie steunen of die niet geloven dat roken gezond is?
Ik ben een aanhanger van de zwaartekracht-theorie.quote:Op woensdag 9 december 2009 19:00 schreef huhggh het volgende:
[..]
De aanhangers van MMGW daarentegen... ;-)
Ik snap hem niet..?quote:Op woensdag 9 december 2009 19:23 schreef huhggh het volgende:
[..]
Hoezo kiezers van de PVV die de PvdA hard nodig heeft?
Wie ben jij om te zeggen dat de PvdA meer kiezers nodig heeft?
Valt reuze mee hoor. Zeker in de VS is het aardig te vergelijken. Het wetenschappelijke bewijs en de consensus zijn overduidelijk maar politiek en bij bepaalde groepen ligt het nog heel moeilijk. Zo gaat het ook bij de discussies over de klimaatverandering. En zo ging het ook bij kanker door roken of asbest.quote:Op woensdag 9 december 2009 19:40 schreef huhggh het volgende:
[..]
Wel goedkoop en raar om ook de evolutietheorie erbij te slepen.
Dat zijn toch echt andere zaken.
Mwah dat valt eigenlijk wel mee. Dat is vooral in de media omdat altijd weer en wederhoor gezocht wordt. In de betrokken wetenschappelijke vakgebieden is de onenigheid over de belangrijkste theorieën niet groter dan die over de evolutietheorie, zure regen of de schadelijkheid van roken.quote:En aanhanger is geheel gepast.
Je ziet ook hier duidelijk de 2 verschillende kampen.
Neuh want men wil is een aarde die ook voor onze (verre) nazaten nog prettig te bewonen is. En beter onderwijs, dat kan ook geen kwaad.quote:Waarbij de aanhangers uiteindelijk via politiek beleid meer controle willen over het dagelijks leven van burgers.
[/quote]Dan zal eerst de politiek mee moeten willen want voor hen zijn dit stuk voor stuk impopulaire maatregelen. Het is niet voor niets dat de populisten zich profileren als de grootste 'sceptici'. Daarom is de politiek ook veel minder in haar oordeel en voorstellen dan de wetenschappelijke wereld.quote:Zie onder andere ook die vliegtaks en verpakkingstaks. Dat is waar men zoal naartoe wilt, extra taxatie en beperkingen.
De vorm is zeker van belang, maar dat zegt ook wel wat over de personen die na dit optreden nog steeds geloven in De Mos. Bovendien is de PvdA-visie anders dan de PVV-visie. Samson kan net als een willekeurige PVV-faler ook met allerlei populistische leuzen gaan smijten, maar zal de PvdA daar echt baat bij hebben?quote:Op woensdag 9 december 2009 18:29 schreef B-612 het volgende:
Het is de aloude 'handicap', als je het al zo mag noemen, van politiek links: vasthouden aan de ethische debatregels, terwijl de rechtse tegenstander punten weet te scoren bij de massa door zich ongestraft schuldig te maken aan moddergooien ("Samsom liegt") en tal van andere drogredenenen. I.p.v. Samsom had je tegenover De Mos dus eigenlijk een persoon als Midas Dekkers moeten plaatsen, omdat deze niet zal schromen om deze zielepiet, waar nodig, voor schut te zetten tegenover het publiek (een kolfje naar Dekkers hand). Dat is helaas de enige manier om rechts populisme te temmen. Samsom is daar duidelijk te braaf voor, overigens met alle respect voor zijn degelijkheid in de discussie.
Dat geldt ook - of beter gezegd: zeker - voor de evolutietheorie, die bestreden wordt door creationisten.quote:Op woensdag 9 december 2009 19:40 schreef huhggh het volgende:
[..]
Wel goedkoop en raar om ook de evolutietheorie erbij te slepen.
Dat zijn toch echt andere zaken.
En aanhanger is geheel gepast.
Je ziet ook hier duidelijk de 2 verschillende kampen.
Zure regen bestaat dan misschien wel, zure regen is in de volksmond de aanduiding voor das grosse Waldsterben. En dat bestaat echt niet. Linkse idioten die gepwned worden door Richard de Mos, hoe sneu moet je dan wel niet zijnquote:Op woensdag 9 december 2009 08:09 schreef attila_de_hun het volgende:
Man man man, als dit het niveau van de PVV is. Ingebrachte feiten negeren, als een debiel constant hetzelfde (foute punt) er doorheen drammen etc. En als klapper jezelf ultiem voor schandaal zetten door zure regen erbij te halen (ontkennen dat zure regen heeft bestaan is echt erg " onverstandig"(ik zal me maar mild uitdrukken) aangezien bibliotheken vol zijn geschreven met wetenschappelijke literatuur die de oorzaken en gevolgen bestuderen). Uiterst tragisch deze vertoning...
Nee, die PVV-er werd zwaar, zeer zwaar, onderuit geschoffeld.
Zure regen is in de volksmond zure regen die schade (heeft) veroorzaakt aan gebouwen en inderdaad, ook aan bomen.quote:Op woensdag 9 december 2009 20:40 schreef Sachertorte het volgende:
[..]
Zure regen bestaat dan misschien wel, zure regen is in de volksmond de aanduiding voor das grosse Waldsterben. En dat bestaat echt niet. Linkse idioten die gepwned worden door Richard de Mos, hoe sneu moet je dan wel niet zijn. Het zal wel met het links zijn te maken hebben, je bent een geboren verliezer of niet.
Ik denk niet dat jij de jaren tachtig bewust hebt meegemaakt.quote:Op woensdag 9 december 2009 20:41 schreef Bowlingbal het volgende:
[..]
Zure regen is in de volksmond zure regen die schade (heeft) veroorzaakt aan gebouwen en inderdaad, ook aan bomen.
En wat door krachtig optreden daadwerkelijk voor een groot deel is opgelost in het rijke westen.quote:Op woensdag 9 december 2009 20:41 schreef Bowlingbal het volgende:
[..]
Zure regen is in de volksmond zure regen die schade (heeft) veroorzaakt aan gebouwen en inderdaad, ook aan bomen.
dit is wel heel triestquote:Op woensdag 9 december 2009 01:13 schreef Bowlingbal het volgende:
[..]
De heer de Mos behoort tot Neerlands intellectuele elite. Zie hem hier de Tweede Kamer pwnen.
Hoho dat is hooguit jouw interpretatie. Verder heeft iedereen met meer dan 2 hersencellen door dat De Mos zowel inhoudelijk als debattechnisch niets in te brengen heeft tegen Samsom.quote:
Ach ook dat mag nauwelijks een openbaring genoemd worden.quote:Op woensdag 9 december 2009 21:02 schreef Iblis het volgende:
Het is nochtans opvallen welke luiden van mening zijn dat Samsom ‘gepwnd’ is en welke menen dat het omgekeerde het geval is.
Ik heb niet eens gekekenquote:Op woensdag 9 december 2009 21:00 schreef du_ke het volgende:
[..]
Hoho dat is hooguit jouw interpretatie. Verder heeft iedereen met meer dan 2 hersencellen door dat De Mos zowel inhoudelijk als debattechnisch niets in te brengen heeft tegen Samsom.
Hoe en waar maak je dat precies op uit mijn woorden? Want dan heb ik mijn woorden misschien verkeerd gekozen want het komt niet in de buurt van de waarheid.quote:Op woensdag 9 december 2009 21:13 schreef Sachertorte het volgende:
[..]
Ik heb niet eens gekeken. Maar uit jouw (toch zeer betrouwbare) woorden maak ik op dat Samsom ondanks zijn superieure intellect (
) verloren heeft van De Mos, op het punt van de zure regen. Voorwaar een reuze prestatie, waarmee ik Samsom van harte feliciteer. Nu ja, hij verloor ook al van Hamer (
![]()
![]()
), dus het is voor hem vertrouwd terrein.
Wat een geluk, voor bovenstaande uitspraak hieronder een praktijkvoorbeeld:quote:Op woensdag 9 december 2009 20:20 schreef waht het volgende:
Wat vaker blijkt is dat de gemiddelde stemmer gewoon te dom is om onzin te identificeren.
quote:Op woensdag 9 december 2009 20:40 schreef Sachertorte het volgende:
[..]
Zure regen bestaat dan misschien wel, zure regen is in de volksmond de aanduiding voor das grosse Waldsterben. En dat bestaat echt niet. Linkse idioten die gepwned worden door Richard de Mos, hoe sneu moet je dan wel niet zijn. Het zal wel met het links zijn te maken hebben, je bent een geboren verliezer of niet.
Jij hebt beaamd dat De Mos heeft geroeptoeterd dat zure regen niet bestaat. Dat is misschien een beetje dom, maar het is wel zo ongelooflijk dom (of ongelooflijk slinks) om te doen alsof door heldhaftig ingrijpen van de overheid dat voorkomen is waar iedereen in de jaren tachtig agv de zure regen bang voor was (nl het Waldsterben), wat Samsom dus doet.quote:Op woensdag 9 december 2009 21:18 schreef du_ke het volgende:
[..]
Hoe en waar maak je dat precies op uit mijn woorden? Want dan heb ik mijn woorden misschien verkeerd gekozen want het komt niet in de buurt van de waarheid.
Nee hoor, ik hoef geen discussie tussen De Mos en Samsom te zien om te weten dat Samsom een linkse nitwit is. Je bent uberhaupt al een idioot als je met De Mos in discussie gaat, en als die je dan ook nog pwnedquote:
Oordelen dat iemand gpwnd is zonder het programma te hebben gezien is natuurlijk niet serieus te nemen.quote:Op woensdag 9 december 2009 21:25 schreef Sachertorte het volgende:
[..]
Nee hoor, ik hoef geen discussie tussen De Mos en Samsom te zien om te weten dat Samsom een linkse nitwit is. Je bent uberhaupt al een idioot als je met De Mos in discussie gaat, en als die je dan ook nog pwned
quote:Op woensdag 9 december 2009 18:28 schreef LinkseFrieseVegetarier het volgende:
De Mos ging trouwens meteen al voor paal toen hij eerst stellig beweerde alle 4000 mails gelezen te hebben en even later toegaf "de hoofdlijnen" te hebben bekeken.
Maar De Mos is toch ook links?quote:Op woensdag 9 december 2009 21:25 schreef Sachertorte het volgende:
[..]
Nee hoor, ik hoef geen discussie tussen De Mos en Samsom te zien om te weten dat Samsom een linkse nitwit is. Je bent uberhaupt al een idioot als je met De Mos in discussie gaat, en als die je dan ook nog pwned
Zeker, maar het is altijd mooi als er strijd is binnen het linkse kamp, dat moedig ik van harte aan.quote:
Wie er tegenwoordig eigenlijk nog rechts? Naast jouzelf dan hè.quote:Op woensdag 9 december 2009 21:44 schreef Sachertorte het volgende:
[..]
Zeker, maar het is altijd mooi als er strijd is binnen het linkse kamp, dat moedig ik van harte aan.
In de Nederlandse politiek? Daar is zo goed als iedereen links, zelfs (helaas) de VVD.quote:Op woensdag 9 december 2009 21:49 schreef Pool het volgende:
[..]
Wie er tegenwoordig eigenlijk nog rechts? Naast jouzelf dan hè.
Nee hoor, als jij op de snelweg op de linkerstrook zit te tutten haal ik je gewoon rechts in. Veel mensen kennen blijkbaar hun plek niet: zoveel mogelijk rechts houden.quote:Op woensdag 9 december 2009 22:49 schreef Bowlingbal het volgende:
Maar linkse mensen halen de mensen die rechts zijn toch altijd in? Tenminste, op de snelweg wel.
quote:Op woensdag 9 december 2009 23:31 schreef justanick het volgende:
[..]
Nee hoor, als jij op de snelweg op de linkerstrook zit te tutten haal ik je gewoon rechts in. Veel mensen kennen blijkbaar hun plek niet: zoveel mogelijk rechts houden.
quote:Op woensdag 9 december 2009 23:31 schreef justanick het volgende:
[..]
Nee hoor, als jij op de snelweg op de linkerstrook zit te tutten haal ik je gewoon rechts in. Veel mensen kennen blijkbaar hun plek niet: zoveel mogelijk rechts houden.
Wordt toch nog een leuk topic met deze garpjes.quote:Op woensdag 9 december 2009 23:31 schreef justanick het volgende:
[..]
Nee hoor, als jij op de snelweg op de linkerstrook zit te tutten haal ik je gewoon rechts in. Veel mensen kennen blijkbaar hun plek niet: zoveel mogelijk rechts houden.
Dat er achter eerdere opwarmingen andere mechanismenhebben gezeten sluit absoluut niet uit dat CO2-uitstoot door mensen van nu wel de drijvende kracht achter de opwarming is. De mechanismen die er voor zijn gegeven zijn sluitend en valide.quote:Op donderdag 10 december 2009 14:02 schreef isogram het volgende:
Ik vind de vergelijking "evolutietheorie" en "klimaatverandering" redelijk bizar. Tegenstanders van de evolutietheorie Zo zijn er tal van aanwijzingen waaruit blijkt dat onze planeet al veel eerder met opwarming te maken heeft gehad; ook toen er geen CO2-uitstoot was. Verder is uit de gehackte mails nog eens duidelijk naar voren gekomen hoe wetenschappers stelselmatig onderzoeksresultaten een bepaalde kant op duwen, met allerlei "tricks" of methodes om bepaalde data zo te negeren of te interpreteren dat het in hun straatje past.
Dat is het punt van vergelijking niet, het gaat er niet om dat het vanwege een geloof is, het is dat men ervoor kiest selectief wetenschappelijke resultaten te negeren.quote:Op donderdag 10 december 2009 14:02 schreef isogram het volgende:
Ik vind de vergelijking "evolutietheorie" en "klimaatverandering" redelijk bizar. Tegenstanders van de evolutietheorie weigeren om deze aan te nemen vanwege hun geloof. Ze hebben een rotsvast geloof in één of andere hogere macht, die doorgaans met de woorden "God" of "Allah" wordt aangeduid.
Kun je die specifieke mails m.b.t. de data eens citeren? Het is overigens aardig eens deze artikelen te bekijken, of deze, voordat je al te hard over het gebruik van het woord ‘trick’ valt. Creationisten vallen vaak over het woord ‘theorie’, omdat ze niet snappen hoe wetenschappers dat gebruiken.quote:Wie niet gelooft in klimaatverandering, is gewoon sceptisch. En de argumenten om sceptisch te zijn, zijn ook nog eens beter dan de argumenten van gelovigen tegen de evolutietheorie. Zo zijn er tal van aanwijzingen waaruit blijkt dat onze planeet al veel eerder met opwarming te maken heeft gehad; ook toen er geen CO2-uitstoot was. Verder is uit de gehackte mails nog eens duidelijk naar voren gekomen hoe wetenschappers stelselmatig onderzoeksresultaten een bepaalde kant op duwen, met allerlei "tricks" of methodes om bepaalde data zo te negeren of te interpreteren dat het in hun straatje past.
En hoe is Al Gore precies een wetenschapper? Natuurlijk staan er in middelbare-schoolboeken soms ook fouten, soms worden zelfs de afbeeldingen van Ernst Haeckel gebruikt. Waarvan allang bekend is dat ze overdreven zijn. Daar kun je wetenschappers natuurlijk wel op af kraken, maar het is niet alsof die dat ook stellen. Sterker nog, daar is in de CRU-hack een heel mooie mail van naar voren gekomen waarin een onderzoeker (een verfoeide data-vervalsende wetenschapper dus) een activiste kapittelt:quote:Ik ben en blijf scepticus, neem de bangmakerij van types als Al Gore met een flinke korrel zout en pleit vooral voor praktische, inventieve oplossingen. Ik ben voor duurzame energie en voor slimme oplossingen. Ik ben tegen het beknotten van vrijheden en tegen het (financieel) kromliggen.
quote:This is a complex issue, and your misrepresentation of it does you a dis-service. To someone like me, who knows the science, it is apparent that you are presenting a personal view, not an informed, balanced scientific assessment.
[…]
When scientists color the science with their own PERSONAL views or make categorical statements without presenting the evidence for such statements, they have a clear responsibility to state that that is what they are doing. You have failed to do so. Indeed, what you are doing is, in my view, a form of dishonesty more subtle but no less egregious than the statements made by the greenhouse skeptics, Michaels, Singer et al. I find this extremely disturbing.
Juist omdat er eerdere opwarmingen van de aarde zijn geweest, kun je onmogelijk met 100 procent zekerheid zeggen dat de huidige opwarming puur is te wijten aan CO2-uitstoot.quote:Op donderdag 10 december 2009 14:14 schreef attila_de_hun het volgende:
Dat er achter eerdere opwarmingen andere mechanismenhebben gezeten sluit absoluut niet uit dat CO2-uitstoot door mensen van nu wel de drijvende kracht achter de opwarming is. De mechanismen die er voor zijn gegeven zijn sluitend en valide.
Er is je al tal van keren uitgelegd dat:quote:Op donderdag 10 december 2009 14:02 schreef isogram het volgende:
En de argumenten om sceptisch te zijn, zijn ook nog eens beter dan de argumenten van gelovigen tegen de evolutietheorie. Zo zijn er tal van aanwijzingen waaruit blijkt dat onze planeet al veel eerder met opwarming te maken heeft gehad; ook toen er geen CO2-uitstoot was. Verder is uit de gehackte mails nog eens duidelijk naar voren gekomen hoe wetenschappers stelselmatig onderzoeksresultaten een bepaalde kant op duwen, met allerlei "tricks" of methodes om bepaalde data zo te negeren of te interpreteren dat het in hun straatje past.
Overigens legde Samsom dat ook uit in de P&W-aflevering.quote:The "trick" is the technique of plotting recent instrumental data along with the reconstructed data. This places recent global warming trends in the context of temperature changes over longer time scales.
Als het negeren van wetenschappelijke resultaten alleen iets is dat sceptici deden, zou ik nog met je kunnen meegaan, maar de kern van de hele discussie is juist dat ook wetenschappers die pro-klimaatverandering zijn, bepaalde (wetenschappelijk verkregen) data negeren, omdat die niet in hun straatje past. Het negeren van data gebeurt dus van beide kanten. Je krijgt dan een soort tunnelvisie, zoals je die ook wel tegenkomt bij rechercheurs die een moordzaak moeten oplossen. Juist daarom heb ik een broertje-dood aan wat "concensus" is gaan heten. Als iedereen elkaar napraat en als bepaalde data stelselmatig wordt genegeerd, kan ik die "consensus" niet verwonderlijk vinden.quote:Op donderdag 10 december 2009 14:17 schreef Iblis het volgende:
Dat is het punt van vergelijking niet, het gaat er niet om dat het vanwege een geloof is, het is dat men ervoor kiest selectief wetenschappelijke resultaten te negeren.
Men hecht opeens aan wetenschappelijke consensus hoegenaamd geen waarde ("er zijn ook wetenschappers die anders zeggen!"), men ziet kritiek op nevenzaken als indicatie van een geheel falende theorie beschouwt, men beschouwt één onvolkomenheid als bewijs dat de gehele theorie niet kan deugen neemt.
Dit is weer dezelfde valkuil. Er zijn van allerlei mails gelekt en meteen sluiten de rijen. Het heeft weinig zin om urenlang te discussiëren met mensen die menen dat er geen enkel bewijs of indicatie is dat instanties als het CRU bepaalde data manipuleren. Ik heb complete websites vol met quotes uit de gelekte mails gelezen en als je na het lezen daarvan nog steeds volhoudt dat hier niks aan de hand is, dan is dat nogal vooringenomen.quote:Op donderdag 10 december 2009 14:17 schreef Iblis het volgende:
En zelfs al zou men bij de CRU data hebben gewijzigd – waar overigens nog geen centje bewijs voor is – dan nog kom je weer met die meerdere bewijslijnen. Een vervalst fossiel is voor creationisten ook graag een reden om de evolutietheorie als weerlegd te beschouwen. De evolutietheorie stort niet in met één fossiel.
Ik snap niet wat je precies met die e-mail wilt aantonen. Dat de wetenschapper zich wel eens professioneel gedraagt? Verder is Al Gore een belangrijke opiniemaker; een vooraanstaand politicus die door veel mensen serieus wordt genomen en wordt geloofd.quote:Op donderdag 10 december 2009 14:17 schreef Iblis het volgende:
En hoe is Al Gore precies een wetenschapper? Natuurlijk staan er in middelbare-schoolboeken soms ook fouten, soms worden zelfs de afbeeldingen van Ernst Haeckel gebruikt. Waarvan allang bekend is dat ze overdreven zijn. Daar kun je wetenschappers natuurlijk wel op af kraken, maar het is niet alsof die dat ook stellen. Sterker nog, daar is in de CRU-hack een heel mooie mail van naar voren gekomen waarin een onderzoeker (een verfoeide data-vervalsende wetenschapper dus) een activiste kapittelt:
De wetenschappers negeren niets, zoals je kunt lezen in dit door jou genegeerde stuk van Iblis' post:quote:Op donderdag 10 december 2009 14:42 schreef isogram het volgende:
Als het negeren van wetenschappelijke resultaten alleen iets is dat sceptici deden, zou ik nog met je kunnen meegaan, maar de kern van de hele discussie is juist dat ook wetenschappers die pro-klimaatverandering zijn, bepaalde (wetenschappelijk verkregen) data negeren, omdat die niet in hun straatje past.
quote:Op donderdag 10 december 2009 14:17 schreef Iblis het volgende:
Het is overigens aardig eens deze artikelen te bekijken, of deze, voordat je al te hard over het gebruik van het woord ‘trick’ valt.
Maar, wijs nou eens alsjeblieft aan welke data genegeerd is, en uit welke e-mail dat blijkt. In NWS vraag ik al 4 topics lang met voorbeelden te komen van papers die niet gepubliceerd zijn en data die genegeerd is.quote:Op donderdag 10 december 2009 14:42 schreef isogram het volgende:
Als het negeren van wetenschappelijke resultaten alleen iets is dat sceptici deden, zou ik nog met je kunnen meegaan, maar de kern van de hele discussie is juist dat ook wetenschappers die pro-klimaatverandering zijn, bepaalde (wetenschappelijk verkregen) data negeren, omdat die niet in hun straatje past. Het negeren van data gebeurt dus van beide kanten. Je krijgt dan een soort tunnelvisie, zoals je die ook wel tegenkomt bij rechercheurs die een moordzaak moeten oplossen. Juist daarom heb ik een broertje-dood aan wat "concensus" is gaan heten. Als iedereen elkaar napraat en als bepaalde data stelselmatig wordt genegeerd, kan ik die "consensus" niet verwonderlijk vinden.
Ik heb die quotes ook gelezen, en ik heb zelfs artikelen nagezocht waar de quotes over gingen, en eigenlijk bleek het dan al lang en breed in het artikel te staan. Maar ik heb niet alle duizenden mails gelezen, dus misschien heb ik wat gemist. Zou je daarom eens een paar specifieke citaten kunnen aanhalen?quote:Dit is weer dezelfde valkuil. Er zijn van allerlei mails gelekt en meteen sluiten de rijen. Het heeft weinig zin om urenlang te discussiëren met mensen die menen dat er geen enkel bewijs of indicatie is dat instanties als het CRU bepaalde data manipuleren. Ik heb complete websites vol met quotes uit de gelekte mails gelezen en als je na het lezen daarvan nog steeds volhoudt dat hier niks aan de hand is, dan is dat nogal vooringenomen.
Ah, ja, maar welke data zijn nu genegeerd? Want als je creationisten mag geloven zijn er ook hele musea vol botten vervalst, worden skeletten aan de hand van één tand nagemaakt, enzovoort. Die verhalen ken ik ook. Het bewijs daarvoor niet.quote:De vergelijking met de evolutietheorie gaat andermaal mank, want één fossiel is een uiterst klein onderdeel van de totale theorie. Het klimaatonderzoek spitst zich heel specifiek toe op klimaatveranderingen in de afgelopen decennia, cq. eeuwen. Als je dan met grafiekjes gaat rommelen of bepaalde data negeert, beïnvloedt dat heel direct het hoofdthema.
Omdat jij in jouw kritiek weinig onderscheid tussen wetenschappelijke resultaten en politiek activisme lijkt te maken. En dat je allerhande citaten ziet, en gelamenteer hoort over hoe ‘we’ bang gemaakt worden en hoe ‘ze’ data negeren, maar dat ‘ze’ juist degenen die ‘ons’ bang maken ook net zo hard aanvallen, dat zie je maar op een paar plekken.quote:Ik snap niet wat je precies met die e-mail wilt aantonen. Dat de wetenschapper zich wel eens professioneel gedraagt? Verder is Al Gore een belangrijke opiniemaker; een vooraanstaand politicus die door veel mensen serieus wordt genomen en wordt geloofd.
Ik weet niet precies welke data genegeerd is en hoe data tot stand is gekomen. Ik heb die onderzoeken niet uitgevoerd en was er niet bij. We zien alleen het staartje van de discussie, waarbij steeds opvalt hoe van alle kanten wordt geprobeerd om data passend te maken, zodat het goed in het plaatje past.quote:Op donderdag 10 december 2009 15:00 schreef Iblis het volgende:
Maar, wijs nou eens alsjeblieft aan welke data genegeerd is, en uit welke e-mail dat blijkt. In NWS vraag ik al 4 topics lang met voorbeelden te komen van papers die niet gepubliceerd zijn en data die genegeerd is. Tot nu toe blijft het alleen bij roepers, maar niet bij mensen die met voorbeelden komen. Ik hoop dat jij nu wel met een voorbeeld kunt komen en niet alleen een roeper bent.
Ik heb die quotes ook gelezen, en ik heb zelfs artikelen nagezocht waar de quotes over gingen, en eigenlijk bleek het dan al lang en breed in het artikel te staan. Maar ik heb niet alle duizenden mails gelezen, dus misschien heb ik wat gemist. Zou je daarom eens een paar specifieke citaten kunnen aanhalen?
... en zo houden ze dus hun "consensus" in stand. En ik heb het woordje "indicate" bewust even cursief gezet.quote:Dr. Jones and his global warming alarmist colleagues have a fundamental problem: The planet hasn't warmed since 1998, and -- according to satellite measurements -- has cooled significantly in the last two years. The emails indicate how they dealt with it. Blogger Ed Morrissey (Hot Air) summarizes:
"Prominent environmental scientists organize a boycott of scientific journals if those journals publish scholarly material from global warming dissidents.
"The scientists then orchestrate attacks on the dissidents because of their lack of scholarly material published in scientific journals.
"The scientists block from the UN's report on global warming evidence that is harmful to the anthroprogenic global warming consensus.
"The scientists, when faced with a Freedom of Information Act request for their correspondence and data, delete the correspondence and data lest it be used against them.
"The scientists fabricate data when their data fails to prove the earth is warming."
Bron: http://www.prisonplanet.c(...)90307warminghoax.htmquote:From the 1940's until the 1980's, the Earth experienced a significant cooling period, despite the fact that industrial production and release of CO2 vastly accelerated during this time. This led to political and media scaremongering about global cooling, the threat that the earth was in the midst of a new ice age. The documentary featured telling clips from alarmist documentaries at the time that implored us to try and reverse the trend of worldwide temparature decrease or face meterological apocalypse.
De vraag is in hoeverre de nu bekende "wetenschappelijke resultaten" werkelijk wetenschappelijke resultaten zijn of dat ze in hoge mate zijn beïnvloed door een tunnelvisie; al dan niet willens of wetens toegepast. Uit de e-mails hebben we in elk geval kunnen afleiden dat klimaatsceptici simpelweg werden ontslagen als ze iets te kritisch waren. Dus, tja... misschien word je als wetenschapper dan vanzelf wel minder kritisch en ga je met de wind mee praten.quote:Op donderdag 10 december 2009 15:00 schreef Iblis het volgende:
Omdat jij in jouw kritiek weinig onderscheid tussen wetenschappelijke resultaten en politiek activisme lijkt te maken. En dat je allerhande citaten ziet, en gelamenteer hoort over hoe ‘we’ bang gemaakt worden en hoe ‘ze’ data negeren, maar dat ‘ze’ juist degenen die ‘ons’ bang maken ook net zo hard aanvallen, dat zie je maar op een paar plekken.
Ja. Uit de tweede hand posten. Eigenlijk valt me dit een beetje van je tegen. De FOI-request was hypothetisch. Het was ‘als ik met zo’n request te maken krijg, dan’. Niet dat dat die opmerking goedpraat, maar vooruit.quote:Op donderdag 10 december 2009 15:51 schreef isogram het volgende:
Een fragment:
[..]
... en zo houden ze dus hun "consensus" in stand. En ik heb het woordje "indicate" bewust even cursief gezet.
Dat is gewoon onzin, er is niets geblokkeerd. Daar heb ik het nota bene in deze thread zelf al over gehad! Zie deze post.quote:"The scientists block from the UN's report on global warming evidence that is harmful to the anthroprogenic global warming consensus.
Weet je hoe peerreview gaat? Het doel van de reviewer is om gaten te schieten in het onderzoek als hij/zij vindt dat het onderzoek niet klopt. Dus als het niet scholarly is, dan betekent dat, dat peerreview werkt.quote:"The scientists then orchestrate attacks on the dissidents because of their lack of scholarly material published in scientific journals.
En doe je ook aan wetenschappelijke artikelen of niet? Ik bedoel, serieus, Alex Jones’ site. Gelukkig voor je hebben Lambiekje en Slackster die al eerder gevonden en heb ik m’n respsons dus al klaar, maar wat moet ik met iemand die niet snapt hoe het werkt en daar een stukje overschrijft? Net was je nog ontstemd over de vergelijking met evolutietheorie, maar dit is serieus hoe creationisten schrijven. Bedenk een eigen idee over hoe een wetenschap werkt en schiet dat af. (En ja, ik wil nog wel verder uitweiden over die ice-cores, maar dat zal ik dan doen nadat jij met oorspronkelijke mails komt en publicaties die onderdrukt zijn, en niet met insinuaties uit de 3e hand komt.)quote:Ook leuk om te lezen: http://axisofright.com/2009/01/05/climate-change-hoax/ (vooral het grijze kader)
Zeker ook lezenswaardig: http://www.infowars.com/climate-change-hoax-of-the-century/
Ah, nog zo’n mooie, ja, er was in de jaren 70 oproer in de media over de mogelijkheid dat de aarde zou afkoelen en er een ijstijd kwam. Er is echter nooit een wetenschappelijke consensus geweest, noch is er een zelfs maar een meerderheid van wetenschappers geweest of gepubliceerde artikelen die met overtuiging sprak daarover. Dat sommigen het geopperd hebben wil niet zeggen dat het dus ook zo was.quote:
Welke e-mails? Je hebt nog geen mail geciteerd namelijk. Heb je geen zin om het zelf op te zoeken? Je linkt vanaf uiterst tendentieuze sites, Infowars, Prisonplanet, maar de bron verifiëren, daar heb je geen zin in? Weet je welke mensen ook zo redeneren? Je kunt het zelf wel invullen denk ik.quote:De vraag is in hoeverre de nu bekende "wetenschappelijke resultaten" werkelijk wetenschappelijke resultaten zijn of dat ze in hoge mate zijn beïnvloed door een tunnelvisie; al dan niet willens of wetens toegepast. Uit de e-mails hebben we in elk geval kunnen afleiden dat klimaatsceptici simpelweg werden ontslagen als ze iets te kritisch waren. Dus, tja... misschien word je als wetenschapper dan vanzelf wel minder kritisch en ga je met de wind mee praten.
Want dit heb ik ook tig keer voorbij zien komen. Maar nog geen enkele keer heeft iemand me daar bewijs voor laten zien. Roepen en roepen, maar aantonen, ho maar. In deze post (ook al eerder aangehaald deze thread) ga ik er nader op in, hier onder reproductie ervan (merk op dat het eigenlijk niet zinnig is om over 10-jarige trends te praten in klimaatonderzoek, maar omdat men dit claimt ga ik erin mee). Misschien zit wel helemaal verkeerd. Behandel ik de data fout. Maar goed, de data zijn er, jij kunt ermee aan de slag, de software is gratis, kortom, niets houdt jou tegen om het eens zelf te verifiëren voordat je anderen nabauwt – daarbij, de meest geciteerde mail met de regel ‘to hide the decline’ (die over boomringen gaat) stamt uit 1999 dus is sowieso niet echt van toepassing op de temperatuursdaling van 1998 t/m 2008. Maar goed, hier de oude post:quote:Dr. Jones and his global warming alarmist colleagues have a fundamental problem: The planet hasn't warmed since 1998, and -- according to satellite measurements -- has cooled significantly in the last two years. The emails indicate how they dealt with it. Blogger Ed Morrissey (Hot Air) summarizes:
quote:Om nog even terug te komen op de puntenwolk en grafiek-ellende. Ik heb dan maar de daad bij het woord gevoegd en de data opgepakt. De CRU-data lijkt niet beschikbaar op het moment omdat de webserver het heel druk heeft daar, maar de data van NASA wel. Ik heb dus deze file gepakt, die heb je nodig, en dan deze code (55 regels, in spoiler):SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Als je een recente sagemath hebt, dan moet het zo draaien, anders heb je numpy en scipy nodig en ik vermoed Python 2.6. In ieder geval, alles daargelaten, het werkt zo:
1
2
3
4$ sage -min linreg.py 1970 2008
regressie: a=0.01910 b=-0.05978, std err=0.00055, p value=0.00000, ms error=0.17632, tot=0.27843, R^2=0.36672
$ sage -min linreg.py 1998 2008
regressie: a=0.01186 b=0.54113, std err=0.00847, p value=0.01047, ms error=0.16657, tot=0.17084, R^2=0.02498
R2 wordt zo als hier verteld berekend:
Zeg dat yi de gemeten waarde (dus temperatuurafwijking) is, en fi de waarde die uit de regressie volgt, dan:
Met:
en:
Voor de regressie wordt het beginjaar op 0 gezet. R2 is dus voor Lyrebird.Verder produceert het ook grafiekjes. Die worden weggeschreven naar grafiek.png. Niet zulke hippe, maar het idee is er:
(Zie hierboven dus voor a/b, afwijkingen, enz.) Ik weet niet wat de fout is die met de datapunten geassocieerd wordt. Dit lijkt tamelijk aan te sluiten bij deze blog die stelt dat er ook als je 1998 als beginjaar neemt geen neerwaartse trend gevonden kan worden.
[edit]
Oh, de titel van de grafieken is wat slecht gekozen, het is de temperatuurafwijking t.o.v. de baseline van de data, wat de gemiddelde temperatuur over de periode 1951-1980 is.
[ Bericht 0% gewijzigd door Iblis op 10-12-2009 16:39:39 ]Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
Het ontbreekt mij aan tijd, ook de komende dagen, om alle e-mails uitvoerig door te spitten. Ik weet alleen wel dat er hele websites zijn volgepend waar alle dubieuze opmerkingen op een rij staan. Ik heb twee van zulke sites gelezen en ik kom tot het oordeel dat er echt wel het nodige wordt gerommeld. Verder neem ik Gore ook niet serieus; hij is alleen WEL relevant, gezien zijn invloed als vooraanstaand politicus.quote:Op donderdag 10 december 2009 16:29 schreef Iblis het volgende:
Maar nogmaals, kun je de oorspronkelijke mails zoeken? Want hier is in ieder geval in twee zaken uit z’n verband gerukt. Ten tweede, kritiek op Al Gore, allemaal prima, en de dag dat ik Al Gore als bronvermelding aanvoer mag je me daar op afrekenen. Doe ik niet. Heb ik nooit gedaan, heeft geen enkele wetenschapper ooit gedaan, kortom, wat is precies de relevantie. Het is makkelijk om je pijlen op die man te richten, en hij heeft zeker zijn verantwoordelijkheid maar maakt ook zijn eigen keuzes.
Vreemde manier van redeneren heb je. Een journalist die bepaalde misstanden aan de kaak stelt die hij ontdekt, moet over even veel wetenschappelijke bagage beschikken als degene die aan de schandpaal wordt genageld?quote:Op donderdag 10 december 2009 16:29 schreef Iblis het volgende:
En doe je ook aan wetenschappelijke artikelen of niet? Ik bedoel, serieus, Alex Jones’ site. Gelukkig voor je hebben Lambiekje en Slackster die al eerder gevonden en heb ik m’n respsons dus al klaar, maar wat moet ik met iemand die niet snapt hoe het werkt en daar een stukje overschrijft? Net was je nog ontstemd over de vergelijking met evolutietheorie, maar dit is serieus hoe creationisten schrijven. Bedenk een eigen idee over hoe een wetenschap werkt en schiet dat af.
Jammer dat je alleen inzoomt op de kennelijk heilige wetenschappelijke consensus. Consensus kan door veranderingen ook weer aan verandering onderhevig raken. Het zegt wel iets, maar echt niet alles. Ik vond die angst voor afkoeling vooral zo typisch. Toen heerste angst over afkoeling, nu over opwarming. Bij een klein beetje schommeling raken mensen al in paniek. Ik kijk meer naar die grote lijn die ik waarneem.quote:Ah, nog zo’n mooie, ja, er was in de jaren 70 oproer in de media over de mogelijkheid dat de aarde zou afkoelen en er een ijstijd kwam. Er is echter nooit een wetenschappelijke consensus geweest, noch is er een zelfs maar een meerderheid van wetenschappers geweest of gepubliceerde artikelen die met overtuiging sprak daarover. Dat sommigen het geopperd hebben wil niet zeggen dat het dus ook zo was.
Ik heb nergens gezegd dat het niet KAN kloppen dat CO2 zorgt voor opwarming. Ik zeg dat het niet is aangetoond, waarbij het gegeven dat er al eeuwenlang opwarmingen zijn, ook toen er geen CO2-uitstoot was, erg relevant is. Verder is nog maar de vraag hoe groot eigenlijk het menselijk aandeel in CO2-uitstoot is. En of methaan niet een veel grotere invloed heeft.quote:Op donderdag 10 december 2009 16:29 schreef Iblis het volgende:
Maar goed, als we dan naar die afkoeling kijken, dan is dat feit op zichzelf niet onverenigbaar met opwarming. Verre van zelfs. Sommige aerosols kunnen namelijk een dimmend effect hebben, ook zijn zonnecycli een factor. Zeggen dat het niet kan kloppen dat CO2 voor opwarming zorgt is het gewoon niet helemaal snappen. Geen wetenschapper stelt dat CO2 de enige factor is.
Ik heb gewoon een paar willekeurige links van Google geplukt; meer niet. En daar rollen al best veel kanttekeningen uit voort. Ik kwam ook een site tegen als "realclimate.org" - die is NIET tendentieus, wil je zeggen? En wat vind je van Realclearpolitics? Valt die ook onder tendentieus?quote:Op donderdag 10 december 2009 16:29 schreef Iblis het volgende:
Welke e-mails? Je hebt nog geen mail geciteerd namelijk. Heb je geen zin om het zelf op te zoeken? Je linkt vanaf uiterst tendentieuze sites, Infowars, Prisonplanet, maar de bron verifiëren, daar heb je geen zin in? Weet je welke mensen ook zo redeneren? Je kunt het zelf wel invullen denk ik. Er is nog geen letter inhoudelijke kritiek geweest van jouw kant, en dat valt me echt tegen.
Vreemd verwijt. Ik haal citaten van sceptici aan, jij sluit je aan bij de "consensus" onder wetenschappers. Ik heb geen kennis van software om met dit soort data aan de slag te gaan, dus ik vorm mezelf een beeld door over het onderwerp te lezen. Jij hebt kennelijk meer kaas gegeten van het bewerken van dergelijke data. Toch kijk ik nu al vreemd aan tegen de twee grafieken die je post. Bij de één staat 1998 op 0,4 en 2008 op bijna 0,7. In de ander staat 1998 op ruim 0,55 en 2008 op pakweg 0,65. Bij de één is de stijging bijna 0,3 in tien jaar, bij de ander ongeveer 0,1.quote:Op donderdag 10 december 2009 16:29 schreef Iblis het volgende:
Want dit heb ik ook tig keer voorbij zien komen. Maar nog geen enkele keer heeft iemand me daar bewijs voor laten zien. Roepen en roepen, maar aantonen, ho maar. In deze post (ook al eerder aangehaald deze thread) ga ik er nader op in, hier onder reproductie ervan (merk op dat het eigenlijk niet zinnig is om over 10-jarige trends te praten in klimaatonderzoek, maar omdat men dit claimt ga ik erin mee). Misschien zit wel helemaal verkeerd. Behandel ik de data fout. Maar goed, de data zijn er, jij kunt ermee aan de slag, de software is gratis, kortom, niets houdt jou tegen om het eens zelf te verifiëren voordat je anderen nabauwt.
Klopt, en die opmerkingen, voor zover ik ze heb kunnen nagaan, op artikelen heb kunnen terugvoeren (soms is trouwens alleen al aan de datum van de mail te zien dat het niet kan gaan wat de suggestie is, zoals ‘to hide the decline’), bleken allemaal, stuk voor stuk, uit hun context gehaald of een aanpassing te beschrijven die beargumenteerd was gepubliceerd.quote:Op donderdag 10 december 2009 17:34 schreef isogram het volgende:
Het ontbreekt mij aan tijd, ook de komende dagen, om alle e-mails uitvoerig door te spitten. Ik weet alleen wel dat er hele websites zijn volgepend waar alle dubieuze opmerkingen op een rij staan. Ik heb twee van zulke sites gelezen en ik kom tot het oordeel dat er echt wel het nodige wordt gerommeld. Verder neem ik Gore ook niet serieus; hij is alleen WEL relevant, gezien zijn invloed als vooraanstaand politicus.
Nee, maar hij moet zoveel kennis bezitten dat wat hij zegt geen onzin is. Je laat Henk van der Meijden niet over de Large Hadron Collider schrijven omdat hij er de ballen verstand van heeft. Een journalist hoeft het niet allemaal te snappen, maar hij moet het goed genoeg snappen geen onzin te beschrijven.quote:Vreemde manier van redeneren heb je. Een journalist die bepaalde misstanden aan de kaak stelt die hij ontdekt, moet over even veel wetenschappelijke bagage beschikken als degene die aan de schandpaal wordt genageld?
Oh ja, de grote lijn die je verder niet onderbouwt, niet staaft, uit je duim zuigt en waar je vervolgens wel de wetenschap op afrekent. Want dat is wat jij doet. Jij trekt wetenschappelijke theorieën in twijfel omdat de media foutief bericht hebben. Dat slaat toch als een tang op een varken? Ik kan Jezus ook wel aanrekenen dat Christenen de Bijbel hebben gebruikt om mensen te doden, maar volgens mij ligt die verantwoording vooral bij de personen die dat doen.quote:Jammer dat je alleen inzoomt op de kennelijk heilige wetenschappelijke consensus. Consensus kan door veranderingen ook weer aan verandering onderhevig raken. Het zegt wel iets, maar echt niet alles. Ik vond die angst voor afkoeling vooral zo typisch. Toen heerste angst over afkoeling, nu over opwarming. Bij een klein beetje schommeling raken mensen al in paniek. Ik kijk meer naar die grote lijn die ik waarneem.
Wat versta jij onder niet aangetoond? Onderzoek naar de absorptie van CO2? Of is het gebrek aan onderzoek naar stralingsverandering door broeikasgassen? Of de neerwaartse straling? Is het dat CO2 niveau nog niet bepaald is, of dat er maar een bron zou zijn? Dat tegenwoordig niet meer gemeten zou worden? Dat het menselijk aandeel niet bepaald is? Of dat isotopen-analyse dat nog niet heeft bevestigt? Dat heat content van oceanen niet bekend is? Dat we meer satellietmetingen nodig hebben? Dat de hockeystick alleen met stalagmieten, gletsjers en boorgaten gebaseerd is?. Naast natuurlijk nog boomringen, enz.quote:Ik heb nergens gezegd dat het niet KAN kloppen dat CO2 zorgt voor opwarming. Ik zeg dat het niet is aangetoond, waarbij het gegeven dat er al eeuwenlang opwarmingen zijn, ook toen er geen CO2-uitstoot was, erg relevant is. Verder is nog maar de vraag hoe groot eigenlijk het menselijk aandeel in CO2-uitstoot is. En of methaan niet een veel grotere invloed heeft.
Die zijn ook tendentieus, maar linken hun bronnen tenminste die je kunt verifiëren.quote:Ik heb gewoon een paar willekeurige links van Google geplukt; meer niet. En daar rollen al best veel kanttekeningen uit voort. Ik kwam ook een site tegen als "realclimate.org" - die is NIET tendentieus, wil je zeggen? En wat vind je van Realclearpolitics? Valt die ook onder tendentieus?
Omdat bronnenonderzoek de basis is van een goed beeld krijgen.quote:Ik snap niet waarom je zo graag wilt dat ik hier afzonderlijke e-mails ga plaatsen. Hele websites staan vol met citaten uit die e-mails. Je kunt je zelf een beeld vormen. Ik kijk naar het totaalplaatje en de mate waarin dat wordt weerlegd. Ik zie bij het pro-kamp vooral een neiging om snel de rijen te sluiten en critici voor gek te verklaren. Er zit zelfs ergens een PDF tussen de gehackte bestanden waarin heel fraai de mediastrategie uit de doeken wordt gedaan.
Dat hangt van verschillende baselines af denk ik, maar je moet iets nauwkeuriger zijn met wat je bedoelt.quote:Vreemd verwijt. Ik haal citaten van sceptici aan, jij sluit je aan bij de "consensus" onder wetenschappers. Ik heb geen kennis van software om met dit soort data aan de slag te gaan, dus ik vorm mezelf een beeld door over het onderwerp te lezen. Jij hebt kennelijk meer kaas gegeten van het bewerken van dergelijke data. Toch kijk ik nu al vreemd aan tegen de twee grafieken die je post. Bij de één staat 1998 op 0,4 en 2008 op bijna 0,7. In de ander staat 1998 op ruim 0,55 en 2008 op pakweg 0,65. Bij de één is de stijging bijna 0,3 in tien jaar, bij de ander ongeveer 0,1.
Het gaat niet om de geloofscomponent (al is die heel toevallig wel heel nadrukkelijk aanwezig bij zowel de 'klimaatsceptici' als de 'evolutiesceptici' in beide gevallen is christelijk conservatief rechts de grote gangmaker) maar om de gedeelde afkeer tegen de wetenschap. Met hoeveel en hoe sterke argumenten de wetenschappelijke wereld ook aankomt het is nooit afdoende om de 'sceptici' tevreden te stellen en te overtuigen.quote:Op donderdag 10 december 2009 14:02 schreef isogram het volgende:
Ik vind de vergelijking "evolutietheorie" en "klimaatverandering" redelijk bizar. Tegenstanders van de evolutietheorie weigeren om deze aan te nemen vanwege hun geloof. Ze hebben een rotsvast geloof in één of andere hogere macht, die doorgaans met de woorden "God" of "Allah" wordt aangeduid.
Als cijfers en trends overduidelijk zijn, zijn "aanpassingen" niet nodig. Als ik tijd heb, zal ik nog wel een link posten naar een pagina met een waslijst aan quotes uit de mails. Dan kun je daarop reageren. Het staat je natuurlijk ook vrij om zelf een lijst met quotes te posten die volgens jou te erg uit hun context zijn gehaald.quote:Op donderdag 10 december 2009 17:56 schreef Iblis het volgende:
Klopt, en die opmerkingen, voor zover ik ze heb kunnen nagaan, op artikelen heb kunnen terugvoeren (soms is trouwens alleen al aan de datum van de mail te zien dat het niet kan gaan wat de suggestie is, zoals ‘to hide the decline’), bleken allemaal, stuk voor stuk, uit hun context gehaald of een aanpassing te beschrijven die beargumenteerd was gepubliceerd.
Desondanks werd mij ook wel duidelijk hoe suggestief die berichtgeving kon zijn. Hoe, door te ‘quoteminen’ (ook een favoriete techniek van creationisten) zonder context een heel sterke suggestie gewekt kan worden.
Sorry, maar je post toch echt ZELF een grafiek waarin staat dat er eind jaren '60, begin jaren '70 diverse wetenschappelijke publicaties waren over "afkoeling" van de aarde. In welk licht moeten we die wetenschap van toen nu zien? Nee, er was geen "consensus", maar het waren wel wetenschappelijke publicaties.quote:Op donderdag 10 december 2009 17:56 schreef Iblis het volgende:
Oh ja, de grote lijn die je verder niet onderbouwt, niet staaft, uit je duim zuigt en waar je vervolgens wel de wetenschap op afrekent. Want dat is wat jij doet. Jij trekt wetenschappelijke theorieën in twijfel omdat de media foutief bericht hebben. Dat slaat toch als een tang op een varken?
Mijn punt is dat ik niet weet hoe veel waarde ik werkelijk moet hechten aan al die bevindingen en publicaties. Of het allemaal waarheidsgetrouwe, realistische onderzoeken zijn, of dat er van allerlei kanten "aanpassingen" zijn gedaan om maar mooi aan te sluiten bij de "consensus" die er heerst. Als er werkelijk zoveel belang werd gehecht aan waarheidsvinding werden iets te kritische of sceptische wetenschappers niet ontslagen bij dergelijke instituten.quote:Op donderdag 10 december 2009 17:56 schreef Iblis het volgende:
Wat versta jij onder niet aangetoond? Onderzoek naar de absorptie van CO2? Of is het gebrek aan onderzoek naar stralingsverandering door broeikasgassen? Of de neerwaartse straling? Is het dat CO2 niveau nog niet bepaald is, of dat er maar een bron zou zijn? Dat tegenwoordig niet meer gemeten zou worden? Dat het menselijk aandeel niet bepaald is? Of dat isotopen-analyse dat nog niet heeft bevestigt? Dat heat content van oceanen niet bekend is? Dat we meer satellietmetingen nodig hebben? Dat de hockeystick alleen met stalagmieten, gletsjers en boorgaten gebaseerd is?. Naast natuurlijk nog boomringen, enz.
Waar ligt je probleem? Is het punt duidelijk?
Ik kan niet nauwkeuriger zijn dan ik was. Je kunt toch zelf je eigen grafieken wel uitlezen. Kijk in de bovenste grafiek waar de lijn loopt bij 1998 en bij 2008, vergelijk dat met de onderste.quote:Op donderdag 10 december 2009 17:56 schreef Iblis het volgende:
Dat hangt van verschillende baselines af denk ik, maar je moet iets nauwkeuriger zijn met wat je bedoelt.
Maar kortom, je hebt geen zin mails te zoeken, je praat na wat je hebt gehoord, en wenst niet inhoudelijk in te gaan op onjuiste feiten of waar berekeningen niet kloppen of de wetenschap het mis heeft, maar dat allemaal legt je geen strobreed in de weg om toch lekker kritiek te uiten.
Lasteren en kwaadspreken en chicaneren zonder bronvermelding is onderwijl al ‘kritisch’? Dat is een jammerlijke verlaging van standaarden.quote:Op donderdag 10 december 2009 20:08 schreef huhggh het volgende:
Wow, Iblis duld ook geen enkel tegengeluid. De geprikkeldheid waarmee gereageerd wordt.
Zit zo'n iemand de hele dag door te F5'en om op dit soort kritische geluiden te reageren?
Nee, er was geen consensus, het was geen meerderheidsopinie, het was een mediastandpunt waar wetenschappers nu op afgerekend worden. Er waren papers die argumenteerden voor een mogelijke afkoeling. En dat was, gezien de stand van wetenschap, toen niet bizar. Anderen stelden dat hun dat niet waarschijnlijk leek. Zo werkt wetenschap, zo werkt men naar een consensus toe. Nu heb je ook nog discussie, maar niet over de hoofdvraag, wel over deelvragen.quote:Op donderdag 10 december 2009 19:16 schreef isogram het volgende:
Sorry, maar je post toch echt ZELF een grafiek waarin staat dat er eind jaren '60, begin jaren '70 diverse wetenschappelijke publicaties waren over "afkoeling" van de aarde. In welk licht moeten we die wetenschap van toen nu zien? Nee, er was geen "consensus", maar het waren wel wetenschappelijke publicaties.
En wie is er ontslagen? Mooie aantijging natuurlijk, maar wederom geen bron. En van die onderzoeken, nou, prima, maar dat betekent in feite dat je het gehele academische systeem van peer review niet vertrouwt. Dat je net zo hard vraagtekens bij veel natuurkunde, scheikunde, biologie en weet ik veel wat kan zetten. Want ja, Natuurkundigen krijgen ook geld voor een LHC. Misschien komt er wel een deeltje, misschien niet. En volgens mij ben jij niet onverdeeld tegen wetenschap. En daarvan denk ik: waarom is dit opeens een samenzwering waar wetenschappers mondiaal aan meedoen, waar ze alle bomen van het noordelijk halfrond voor gerekruteerd hebben, waar de oceanen aan meewerken en waar vogels zich naar gedragen. Dat is het formaat van de samenzwering.quote:Mijn punt is dat ik niet weet hoe veel waarde ik werkelijk moet hechten aan al die bevindingen en publicaties. Of het allemaal waarheidsgetrouwe, realistische onderzoeken zijn, of dat er van allerlei kanten "aanpassingen" zijn gedaan om maar mooi aan te sluiten bij de "consensus" die er heerst. Als er werkelijk zoveel belang werd gehecht aan waarheidsvinding werden iets te kritische of sceptische wetenschappers niet ontslagen bij dergelijke instituten.
Dat is omdat ze gebaseerd zijn op een andere dataset. Als je je data verandert, verandert ook de trendlijn, dat zie je ook aan de waarden van de inset en de richtingscoëfficiënt. Ik bedoel, dat is juist het punt, dat door je datum tactisch te kiezen je de gevonden trend kunt beïnvloeden en dat daarom zo’n 10-jaar grafiek niet zoveel zegt (en die van 1970 ook niet per se).quote:Ik kan niet nauwkeuriger zijn dan ik was. Je kunt toch zelf je eigen grafieken wel uitlezen. Kijk in de bovenste grafiek waar de lijn loopt bij 1998 en bij 2008, vergelijk dat met de onderste.
Ja, wat je dus doet is naar aanleiding van 1 onderzoeksinstituut alle wetenschappers, ook die daar niet werken als verdacht beschouwen. Dat slaat toch echt werkelijk nergens op? Er is een hele verzameling aan gegevens van onderzoeken van mondiale, onafhankelijke, elkaar beconcurrerende wetenschappers, en die neuzen staan na veel onderzoek en ruzie en strijd één kant op. Maar, omdat er van 1 instituut naar jouw mening iets niet klopt, klopt er überhaupt niets meer.quote:Het ontbreekt me vooral aan tijd. Ga zo weer de deur uit. Ik vind je verwijten vreemd, want je verwijt me dat ik mensen napraat, terwijl je zelf met je waslijst aan "wetenschappelijke publicaties" feitelijk precies hetzelfde doet. En de crux van het hele verhaal is nou net dat we vraagtekens kunnen zetten bij de onafhankelijkheid van dezelfde wetenschappers en hun "consensus" die natuurlijk wel mooi voor brood op de plank zorgt.
Je begrijpt overduidelijk het concept consensus niet. Consensus is iets wat achteraf ontstaat als het merendeel van de onderzoeken in dezelfde richting wijst. Aanpassen van resultaten om aan te sluiten bij de consensus is in strijd met de definitie van consensus, het is een innerlijke tegenspraak. Zoiets als het schrijven van een boek op basis van diens samenvatting. Het boek moet eerst geschreven zijn (onderzoeken moeten eerst man-made global warming hebben aangetoond) voordat je er een samenvatting over kunt schrijven (voordat je kunt vaststellen dat de consensus is dat mmgw bestaat).quote:Op donderdag 10 december 2009 19:16 schreef isogram het volgende:
Mijn punt is dat ik niet weet hoe veel waarde ik werkelijk moet hechten aan al die bevindingen en publicaties. Of het allemaal waarheidsgetrouwe, realistische onderzoeken zijn, of dat er van allerlei kanten "aanpassingen" zijn gedaan om maar mooi aan te sluiten bij de "consensus" die er heerst. Als er werkelijk zoveel belang werd gehecht aan waarheidsvinding werden iets te kritische of sceptische wetenschappers niet ontslagen bij dergelijke instituten.
Met andere woorden: 30-40 jaar geleden waren wetenschappers niet capabel om iets te zeggen over het klimaat in hun eigen tijd, terwijl wetenschappers van nu wél capabel worden geacht om allerlei modellen te tonen die tot wel 3000-4000 jaar terug in de tijd gaan.quote:Op donderdag 10 december 2009 20:46 schreef Iblis het volgende:
Nee, er was geen consensus, het was geen meerderheidsopinie, het was een mediastandpunt waar wetenschappers nu op afgerekend worden. Er waren papers die argumenteerden voor een mogelijke afkoeling. En dat was, gezien de stand van wetenschap, toen niet bizar. Anderen stelden dat hun dat niet waarschijnlijk leek. Zo werkt wetenschap, zo werkt men naar een consensus toe. Nu heb je ook nog discussie, maar niet over de hoofdvraag, wel over deelvragen.
Komt gewoon voor in de gehackte mails, waarvan je zegt dat je ze hebt gelezen. Zoek een site op waar een samenvatting wordt gegeven en je komt dit vast ergens tegen.quote:Op donderdag 10 december 2009 20:46 schreef Iblis het volgende:
En wie is er ontslagen? Mooie aantijging natuurlijk, maar wederom geen bron.
Aha... dus als je data verandert, verandert ook de trendlijn. En als je data tactisch kiest, kun je de gevonden trend beïnvloeden. Interessant. Zeker als dat nou eens precies is wat die wetenschappers doen...quote:Op donderdag 10 december 2009 20:46 schreef Iblis het volgende:
Dat is omdat ze gebaseerd zijn op een andere dataset. Als je je data verandert, verandert ook de trendlijn, dat zie je ook aan de waarden van de inset en de richtingscoëfficiënt. Ik bedoel, dat is juist het punt, dat door je datum tactisch te kiezen je de gevonden trend kunt beïnvloeden en dat daarom zo’n 10-jaar grafiek niet zoveel zegt (en die van 1970 ook niet per se).
Maar uit de getallen die ik geef kun je afleiden dat voor de grafiek van 1998 t/m 2008 voor 1998 uit de trend +0,54 volgt en voor 2008 +0,66 en voor 1970 t/m 2008 heb je voor 1998 +0,54 en +0,67, dat laatste maakt niet zoveel uit; 1998 wel, maar de exercitie is juist om aan te tonen dat de claim dat er sedert 1998 een afkoeling is ingezet (een citaat dat jij gaf) niet hard te maken is. Maar aangezien jij anders stelde, ben ik benieuwd naar wat ik fout doe, óf dat jij een betere bron heb.
Ik heb nergens gezegd dat er niks kan kloppen. Ik zal zelfs niet ontkennen dat er een opwarming gaande is. Ik ben alleen nogal sceptisch over de ernst ervan en de link die wordt gelegd met menselijk handelen. Verder denk ik dat er soortgelijke mails boven water zouden komen wanneer je bij andere instituten zou hacken. Waarom is er trouwens zo veel "ruzie en strijd" geweest over iets dat volgens jou zo overduidelijk is? Al die geweldige wetenschappers hadden het dan toch allang veel eerder met elkaar eens moeten zijn?quote:Op donderdag 10 december 2009 20:46 schreef Iblis het volgende:
Ja, wat je dus doet is naar aanleiding van 1 onderzoeksinstituut alle wetenschappers, ook die daar niet werken als verdacht beschouwen. Dat slaat toch echt werkelijk nergens op? Er is een hele verzameling aan gegevens van onderzoeken van mondiale, onafhankelijke, elkaar beconcurrerende wetenschappers, en die neuzen staan na veel onderzoek en ruzie en strijd één kant op. Maar, omdat er van 1 instituut naar jouw mening iets niet klopt, klopt er überhaupt niets meer.
Ik heb te weinig tijd om allerlei bronnen bij elkaar te zoeken en ik heb er ook geen zin in. Het is fijn dat jij jouw bronnen als superieur beschouwt, maar het probleem is nu juist de betrouwbaarheid van al die wetenschappelijke onderzoeken door de jaren heen. Ik heb sterk de indruk dat er sprake is van een soort tunnelvisie, waarbij resultaten (met data kun je veel doen, heb je net uitlegd) een bepaalde kant op worden geduwd.quote:Op donderdag 10 december 2009 20:46 schreef Iblis het volgende:
En dan is er nog een (m.i. belangrijk punt), de bronnen die ik geef zijn wederom voorzien van bronnen en referenties en verwijzingen. Jij geeft alleen bronnen die citeren zonder bronvermelding (en b.v. Alex Jones staat niet als klimaatwetenschapper bekend). Die niet te checken zijn, die niet verifiëren zijn, die direct doodlopen, je loopt tegen hun mening aan, en dat stopt het. En dat kopieer jij vrolijk. Geen kanttekening, nee, hops, hier is het, daar moet je het maar mee doen. En als er dan iemand om een betere bron vraagt, dan ontbreekt het aan tijd.
En ik snap nog steeds het verschil tussen die twee grafieken niet; zelfs niet hoe je ze uitleest, want de getallen die jij opnoemt, komen niet overeen met wat ik 'optisch' uitlees.quote:Op donderdag 10 december 2009 20:46 schreef Iblis het volgende:
En het gaat me er niet om dat je hier nu van alles van af moet weten, maar ik snap niet hoe je zo stellig kunt zijn, twijfels hebt over van alles, meent te kunnen evalueren dat het allemaal niet klopt, terwijl je al moeite hebt om te begrijpen waarom twee lineaire regressies op een verschillende dataset niet gelijk uitkomen. En ook dat laatste is geen schande, want ook dat is niets waarvan ik nu vind dat iedereen het maar moet kunnen. Maar het zou aardig zijn dat als je kritiek levert op grafieken, je dat in ieder geval zou kunnen.
Waar lees je iets over capabiliteit?quote:Op vrijdag 11 december 2009 17:13 schreef isogram het volgende:
[..]
Met andere woorden: 30-40 jaar geleden waren wetenschappers niet capabel om iets te zeggen over het klimaat in hun eigen tijd, terwijl wetenschappers van nu wél capabel worden geacht om allerlei modellen te tonen die tot wel 3000-4000 jaar terug in de tijd gaan.
Mis: jij doet een bewering, de bewijslast ligt bij jou. Jíj bent degene die de betreffende mail moet opzoeken als je zoiets wilt beweren.quote:Komt gewoon voor in de gehackte mails, waarvan je zegt dat je ze hebt gelezen. Zoek een site op waar een samenvatting wordt gegeven en je komt dit vast ergens tegen.
Zoals de sceptici tactisch grafieken hebben beïnvloed om een zogenaamde daling in de temperatuur weer te geven, bedoel je?quote:Aha... dus als je data verandert, verandert ook de trendlijn. En als je data tactisch kiest, kun je de gevonden trend beïnvloeden. Interessant. Zeker als dat nou eens precies is wat die wetenschappers doen...
Als het zo overduidelijk is dat de aarde rond is, waarom hebben al die geweldige wetenschappers dan jaren beweerd dat hij plat is?quote:Waarom is er trouwens zo veel "ruzie en strijd" geweest over iets dat volgens jou zo overduidelijk is? Al die geweldige wetenschappers hadden het dan toch allang veel eerder met elkaar eens moeten zijn?
Je doet echter geen moeite om ook maar een grammetje bewijs aan te dragen voor die vermeende manipulatie van onderzoeksresultaten.quote:Ik heb te weinig tijd om allerlei bronnen bij elkaar te zoeken en ik heb er ook geen zin in. Het is fijn dat jij jouw bronnen als superieur beschouwt, maar het probleem is nu juist de betrouwbaarheid van al die wetenschappelijke onderzoeken door de jaren heen. Ik heb sterk de indruk dat er sprake is van een soort tunnelvisie, waarbij resultaten (met data kun je veel doen, heb je net uitlegd) een bepaalde kant op worden geduwd.
Zo veel?quote:Waarom is er trouwens zo veel "ruzie en strijd" geweest over iets dat volgens jou zo overduidelijk is? Al die geweldige wetenschappers hadden het dan toch allang veel eerder met elkaar eens moeten zijn?
Ach ja over basale concepten in de biologie wordt ook heel heftig gediscussieerd, alleen niet in wetenschappelijke kringen.quote:Op vrijdag 11 december 2009 17:47 schreef du_ke het volgende:
[..]
Zo veel?
Valt reuze mee hoor. Het gaat vooral om wat achterhoedegevechten. De strijd, als die er al was, is al lang en breed gestreden.
Ik snap niet helemaal hoe je het dat eruit haalt, maar los daarvan, wat dan nog? 40 jaar geleden paste een computer met de capaciteit waar jij nu je berichten op typt nog niet in een zeecontainer.quote:Op vrijdag 11 december 2009 17:13 schreef isogram het volgende:
Met andere woorden: 30-40 jaar geleden waren wetenschappers niet capabel om iets te zeggen over het klimaat in hun eigen tijd, terwijl wetenschappers van nu wél capabel worden geacht om allerlei modellen te tonen die tot wel 3000-4000 jaar terug in de tijd gaan.
Apart, want mij is het nog niet gelukt.quote:Komt gewoon voor in de gehackte mails, waarvan je zegt dat je ze hebt gelezen. Zoek een site op waar een samenvatting wordt gegeven en je komt dit vast ergens tegen.
Nee, de skeptici doen dat met name.quote:Aha... dus als je data verandert, verandert ook de trendlijn. En als je data tactisch kiest, kun je de gevonden trend beïnvloeden. Interessant. Zeker als dat nou eens precies is wat die wetenschappers doen...
Ik geloof niet dat je het idee hebt hoe wetenschap werkt wat dat betreft. Dezelfde strijd kun je vinden over natuurkundige theorieën die nu ‘evident’ zijn, omdat de goede experimenten en doorslaggevende resultaten zijn gevonden. Dat de zon om de aarde draaide leek lange tijd plausibel. En dat was niet omdat men het omgekeerde niet had overwogen, maar ook omdat men geen antwoord op vragen had waarom je geen parallax waarnam, je niet continu wind had op aarde als de aarde bewoog, enz.quote:Ik heb nergens gezegd dat er niks kan kloppen. Ik zal zelfs niet ontkennen dat er een opwarming gaande is. Ik ben alleen nogal sceptisch over de ernst ervan en de link die wordt gelegd met menselijk handelen. Verder denk ik dat er soortgelijke mails boven water zouden komen wanneer je bij andere instituten zou hacken. Waarom is er trouwens zo veel "ruzie en strijd" geweest over iets dat volgens jou zo overduidelijk is? Al die geweldige wetenschappers hadden het dan toch allang veel eerder met elkaar eens moeten zijn?
Nee, ik beschouw ze niet als superieur per definitie. Ik vraag alleen waar die het fout hebben.quote:Ik heb te weinig tijd om allerlei bronnen bij elkaar te zoeken en ik heb er ook geen zin in. Het is fijn dat jij jouw bronnen als superieur beschouwt, maar het probleem is nu juist de betrouwbaarheid van al die wetenschappelijke onderzoeken door de jaren heen. Ik heb sterk de indruk dat er sprake is van een soort tunnelvisie, waarbij resultaten (met data kun je veel doen, heb je net uitlegd) een bepaalde kant op worden geduwd.
Ik snap echt niet wat jij dan uitleest. Ik spreek over de trendlijn… Kun je er anders niet inpainten wat je bedoelt?quote:En ik snap nog steeds het verschil tussen die twee grafieken niet; zelfs niet hoe je ze uitleest, want de getallen die jij opnoemt, komen niet overeen met wat ik 'optisch' uitlees.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |