Voor mij is het niet zo van belang of het veranderende klimaat anthropogeen is of niet. Het is wel van belang om je voor te bereiden op een klimaatverandering, want dat dat gaat gebeuren is evident (gezien de historie van de aarde, en het feit dat we nu in een interglaciaal zitten, het is nu nog steeds een ijstijd, er zijn namelijk poolkappen)quote:Op dinsdag 8 december 2009 14:13 schreef Iblis het volgende:
[..]
Niet een gevolg dat onvermijdelijk is. De keuzes die gemaakt worden zijn keuzes. Je kunt je inderdaad afvragen of het zinnig is om emissiehandel in te voeren, of Nederland niet eerder z’n geld moet zetten op het redden van z’n eigen hachje, rekening houdende met opwarming, zolang grootverbruikers doorgaan. Of dat het juist radicaler moet.
Er zijn tal van mogelijkheden. Ook als je erkent dat opwarming aan de gang gaat kun je natuurlijk – met dat in het achterhoofd – zeggen: we accepteren dat en kijken wat voor mogelijkheden dat biedt.
nee, dat bedoelde ik niet. maar eerder in de topic aangegeven dat er rede is om aan te nemen dat het huidige milieu systeem iets geheel anders is dan we vanouds gewent waren..quote:Op dinsdag 8 december 2009 00:33 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
En hoe weet jij of dat zo betrouwbaar is? Op dezelfde manier dat je politici gelooft als ze zeggen dat de privatisering van het openbaar vervoer, de energievoorzieneing en de ziektenkosten de beste manier is om het goedkoper en beter te maken?
Politici praten alleen voor zichzelf.
Ik denk dus dat de politiek, zelfs als voor 100% zeker is dat het onze schuld is, niet capabel is om dit af te wenden. Neem als voorbeeld roken, in de jaren 70 werd vastgesteld dat het kanker veroorzaakt. Echter een totaalverbod is er niet gekomen, in plaats daarvan is men al weer generaties aan het doormodderen en miljarde n aan het spenderen, terwijl duidelijk is dat het een lange en eigenlijk onbegaanbare route is.quote:Op dinsdag 8 december 2009 14:51 schreef Iblis het volgende:
Ik denk dat het voor een deel wel belangrijk is om te weten dat het klimaat antropogeen is. Want dat betekent dat er wel iets te sturen valt. Als uit dit onderzoek zou komen ‘we hebben er niets mee van doen, we kunnen op onze kop gaan staan, maar de zon doet wat ze wil’ of iets dergelijks, dan zou het duidelijk zijn: we moeten ons voorbereiden.
Maar nu blijkt dat een deel van de variatie wél aan mensen is toe te schrijven en dat we daar in principe (dus) ook wat aan kunnen doen. En dat is m.i. niet per se een verkeerd gegeven en als betekent dat ingrijpen voedselzekerheid kan veiligstellen en minder mensen tot verhuizen noopt, dan zou je dat ook moeten overwegen.
En in die zin acht ik kennis over het klimaat en de menselijke invloed en beïnvloedbaarheid überhaupt niet zinloos. En natuurlijk is stabiel houden dan nog een tweede. En is dit ook geen panacee, en is CO2 ook niet onze enige zorg (maar misschien wel één van de directere).
Mee eens. Ik ben ook voor adaptie.quote:Op dinsdag 8 december 2009 15:31 schreef KritischeMassa het volgende:
Stel nu eens dat het geen CO2 is maar een meteoriet die aan komt en met 100% zekerheid over 100 jaar inslaat, dan zou dit debateren en polderen clownesk lijken, en dat is het in mijn ogen ook.
Ik denk dat het veel belangrijker is om eensgezind de gevolgen proberen in te dammen, wat de oorzaak ook moge zijn van het veranderende klimaat en hoe het klimaat ook mag veranderen (kouder of warmer).
Als ik op mijn eigen gevoel en waarneming af ga , dan is er wel degelijk iets aan de hand.quote:Op dinsdag 8 december 2009 10:14 schreef isogram het volgende:
Opwarming van de aarde? - Er zijn vast schommelingen, op dit moment stijgt de temperatuur. Maar of de huidige stijging uniek is en alleen door mensen wordt veroorzaakt, is te betwijfelen. Deze 'klimaathoax' heeft duidelijk gemaakt dat onderzoeksresultaten aan alle kanten worden gemanipuleerd, onder meer door informatie te negeren die niet in het plaatje past.
Dit vind ik altijd zo'n ongelooflijke klets, kijk eens om je heen en beweer dan nog eens dat de mens geen invloed op de planeet heeftquote:Op dinsdag 8 december 2009 14:27 schreef KritischeMassa het volgende:
[..]
Het zal in de toekomst warmer worden en het zal in de toekomst kouder worden, dat is voor mij gewoon een gegeven. De wens om het klimaat stabiel te houden is nobel maar onhoudbaar, het klimaat zal veranderen, en daar helpen wij niet aan, daar zijn we te klein en onbetekenend voor, op geologische schaal zijn we een hooguit een hikje...
Nou zijn gevoel en eigen waarneming natuurlijk niet bepaald betrouwbare graadmeters in wetenschappelijk opzicht. Maar goed, de beschikbare data onderstrepen het in dit geval wel. Hoe graag veel mensen in het ook anders zouden willen.quote:Op dinsdag 8 december 2009 16:15 schreef Deprater het volgende:
[..]
Als ik op mijn eigen gevoel en waarneming af ga , dan is er wel degelijk iets aan de hand.
ik doelde op geologisch tijdschalen, hier en nu zijn we veelbetekenend... maar wat is 2000 jaar beschaving nu op 500.000 - 5.000.000 jaar, de tijd die de moeder-aller-uitstervingsgolven nodig had om te voltrekken (de Perm/Trias extinction event bronquote:Op dinsdag 8 december 2009 16:24 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Dit vind ik altijd zo'n ongelooflijke klets, kijk eens om je heen en beweer dan nog eens dat de mens geen invloed op de planeet heeft.
We verbouwen complete continenten, 's nachts is het alleen nog in de meest afgelegen gebieden totaal donker maar nog steeds houden mensen vol dat wij te klein en te onbetekenend zijn? Sorry maar dat gaat er bij mij niet in.
http://www.nytimes.com/2009/12/09/science/earth/09climate.html?_r=1&hpquote:Despite recent fluctuations in global temperature year to year, which fueled claims of global cooling, a sustained global warming trend shows no signs of ending, according to new analysis by the World Meteorological Organization made public on Tuesday.
The decade of the 2000s is very likely the warmest decade in the modern record, dating back 150 years, according to a provisional summary of climate conditions near the end of 2009, the organization said.
The period from 2000 through 2009 has been “warmer than the 1990s, which were warmer than the 1980s and so on,” said Michel Jarraud, the secretary general of the international weather agency, speaking at a news conference at the climate talks in Copenhagen.
(...)
Mr. Jarraud also said that 2009, with some uncertainty because several weeks remain, appears to be the fifth warmest year on record.
quote:Op dinsdag 8 december 2009 19:22 schreef Monidique het volgende:
Over die, uhm, afkoelende aarde:
[..]
http://www.nytimes.com/2009/12/09/science/earth/09climate.html?_r=1&hp
[ afbeelding ]
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8400905.stm
(Beetje wazige grafiek, overigens, maar voldoende illustrerend)
quote:di 08 dec 2009, 19:23
Afgelopen decennium warmste ooit
KOPENHAGEN/GENEVE - De jaren van 2000 tot en met 2009 vormen het warmste decennium ooit gemeten. Die voorspelling heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), de VN-tak die zich bezighoudt met klimaat en weer, dinsdag bekendgemaakt op de klimaattop in het Deense Kopenhagen.
Voor het onderzoek heeft de WMO het gemiddelde uitgerekend van de temperaturen die zijn gemeten bij weerstations in alle 189 lidstaten. Over de afgelopen tien jaar komt de gemiddelde temperatuur uit op ongeveer 14,4 graden Celsius. Daarmee zou dit decennium het record verbreken van de jaren 1990-99, toen het gemiddeld 14,23 graden was. Sinds de jaren zestig is de temperatuur op aarde met ongeveer een halve graad gestegen, blijkt uit de WMO-cijfers.
Volgens bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit stijgen de temperaturen in Nederland nog sneller: „In de jaren zestig was het hier 9,08 graden, dit decennium is dat 10,7 graden geworden.
Het Nederlandse klimaat nu is dat van Lyon dertig jaar geleden.”
Van de FP:quote:Op dinsdag 8 december 2009 @ 19:41 schreef teknomist het volgende:
Zoals Midas Dekker dat gisteren bij P&W zei: we kunnen nog eens het weer niet voor de komende paar dagen goed voorspellen, laat op zeer lange termijn.
Misschien moet iemand tenknomist eens uitleggen dat 'weer' niet gelijk is aan 'klimaat'quote:Op dinsdag 8 december 2009 19:52 schreef Monidique het volgende:
[..]
Van de FP:
Ik vind Midas Dekkers altijd een fijne vent, dus ik hoop toch niet dat hij daadwerkelijk met dergelijke onwetenschappelijke kroegenpraterige Elsevier-onzin kwam. Dat zou wel afbreuk doen aan mijn waardering voor hem.
Zitten er ook nog wetenschappers of alleen politici?quote:Op dinsdag 8 december 2009 23:15 schreef Iblis het volgende:
Nu bij P&W ook Climategate. Samson kent z’n feiten vrij goed moet ik zeggen. En die PVV’er…
Ik wou het net posten.quote:Op dinsdag 8 december 2009 23:15 schreef Iblis het volgende:
Nu bij P&W ook Climategate. Samson kent z’n feiten vrij goed moet ik zeggen. En die PVV’er…
Ja, nu moet je niet in details verzanden hè!quote:Op dinsdag 8 december 2009 23:21 schreef LinkseFrieseVegetarier het volgende:
[..]
Ik wou het net posten.
Samsom: juist een partij als de PVV zou toch af moeten willen van die afhankelijkheid van olie uit het Midden-Oosten?
PVV'er: ja, de PVV pleit al jaren voor kernergie.
Samsom: nou ik heb in Nederland gezocht moet ik u zeggen, maar ik heb geen uranium gevonden, daarvoor moeten we naar Kazachstan, ...
Alleen politici, op zich jammer. Maar Samson was op de hoogte m.b.t. tot het feit dat ‘to hide the decline’ op boomringen sloeg. Niet onaardig. En die PVV die bauwde na wat hij op blogs had gehoord.quote:Op dinsdag 8 december 2009 23:20 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Zitten er ook nog wetenschappers of alleen politici?
Goedkope domme opmerkingquote:Op dinsdag 8 december 2009 23:21 schreef LinkseFrieseVegetarier het volgende:
[..]
Ik wou het net posten.
Samsom: juist een partij als de PVV zou toch af moeten willen van die afhankelijkheid van olie uit het Midden-Oosten?
PVV'er: ja, de PVV pleit al jaren voor kernergie.
Samsom: nou ik heb in Nederland gezocht moet ik u zeggen, maar ik heb geen uranium gevonden, daarvoor moeten we naar Kazachstan, ...
Kernergie waar uranium nodig voor is uit veelal verre gebieden is idd dom ja, op den duur is kernenergie overigens peperduur.quote:
Op kernenergie ingaan deed ie niet.quote:Op dinsdag 8 december 2009 23:26 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Kernergie waar uranium nodig voor is uit veelal verre gebieden is idd dom ja, op den duur is kernenergie overigens peperduur.
Als het om zelfvoorzienendheid in energievoorziening gaat, dan is uranium natuurlijk geen sterke keus voor een land als Nederland. Je kunt je afvragen of het echt wel zo’n streven moet zijn, maar het was het echt een stom argument.quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |