dat heb ik vorig jaar nog tijdens een college geneeskunde gehad, heb alleen het antwoord niet direct voor je, dat zal ik straks ff moeten opzoeken voor je.quote:Op vrijdag 27 november 2009 11:15 schreef kfemc het volgende:
Ik heb de volgende vraag:
Na een actiepotentiaal treedt een hyperpolarizatie op. Ik vroeg mij af hoe het membraan weer tot op de rust potentiaal wordt gebracht. Ik vond op de site van harvard dat dit gerealiseerd werd door de natrium kalium pomp:
http://outreach.mcb.harvard.edu/animations...onpotential.swf
Echter dit is m.i. tegen alle logische fysische principes in. Immers K en Na zijn beide postief geladen (1+). Aangezien er netto per pompactie dus positieve lading naar buiten wordt gepompt (3 Na+ uit en 2 K+ in), zou dit moeten betekenen dat het membraan verder hyperpolariseert.
Mijn vraag is dus, welk mechanisme zorgt voor het herstel tot rust potentiaal na hyperpolarizatie.
Maar daar staat wederom dat de NA-K-pump zorgt voor het herstel na de hyperpolarizatie, maar dat is zoals TS al aangaf niet logisch.quote:Op vrijdag 27 november 2009 22:38 schreef Bensel het volgende:
Heb net gekeken in een microbiologie boek (brock biology of micro-organisms), kon het niet vinden (kan er wat mee te maken heb dat alleen de index al 10 pagina's aan priegel letters groot is). Ik kijk morgen nog wel even in Biology van Campbell, iets algemener, alhoewel minder diep
Hmm.. ik denk dat je het beste kan zoeken op 'afterhyperpolarisation' na wat internet gezoek
edit nummer 2
hier staat het volgens mij uitgelegd: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/biology/actpot.html
Ik denk dat je het antwoord moet zoeken in de volgende dingen:quote:Op zaterdag 28 november 2009 12:14 schreef dof het volgende:
[..]
Maar daar staat wederom dat de NA-K-pump zorgt voor het herstel na de hyperpolarizatie, maar dat is zoals TS al aangaf niet logisch.
vertel nou eens hoe het hier is afgelopen...quote:Op zaterdag 28 november 2009 12:14 schreef dof het volgende:
[..]
Maar daar staat wederom dat de NA-K-pump zorgt voor het herstel na de hyperpolarizatie, maar dat is zoals TS al aangaf niet logisch.
Dit is wat ik mij toen nog van m'n colleges kon herrinneren. Ik kan het anders wel even controleren in alberts et al. Essential cell biologyquote:Ion-kanalen staan niet altijd open. Ze kunnen open of dicht. Hiermee kan een celmembraan selectief permeabel zijn voor bepaalde ionen. Zo zijn de kanalen die kalium doorlaten, in rust, open. Hierdoor kan K+ de cel uit. En Na+ kanalen zijn dicht waardoor het niet terug lekt.
De Na+/K+pomp wisselt steeds Na+ van het cytoplasma uit voor K+ dat van buiten komt. Hierdoor wordt het intracellulair kalium verhoogd. Maar doordat de kalium kanalen altijd open staan zal de ingepompte kalium ook weer "vanzelf" door diffusie uit de cel "lekken". Wat er eigenlijk gebeurd is dat een positief ion ingeruild wordt voor een positief ion wat door een hoog concentratie verschil meteen weer uit de cel ontsnapt. De cel raakt hierdoor dus een beetje negatiever. (raakt een + ion kwijt)
Nu is het zo dat de diffusie van K+ op begeven moment in evenwicht komt met de hoeveelheid K+ die de cel weer verlaat. Dit komt omdat de elektrostatisch kracht nu precies het concentratie verschil tegenwerkt. De cel heeft nu haar rust potentiaal bereikt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |