Denk ook dat dat is wat de prof van SE bedoelt met "hoe weet je nu of dat wat toen gebeurde nu ook weer gebeurt."quote:Op zondag 15 november 2009 03:20 schreef dvr het volgende:
[..]
Niet echt, want dat is een koopkrachtvergelijking, maar bedankt voor de suggestie.
Wat ik bedoel is dat het eigenlijk raar is, dat men in de gebruikelijke modellen beursdata doorzoekt in de hoop een patroon te vinden dat voorspellende kracht kan hebben voor diezelfde data, maar dan x-jaar later.
Je doet dan alsof de beurs een soort gesloten systeem is waarbinnen interne factoren de richting bepalen, wat natuurlijk onzin is.
De hoofdreden waarom je dit soort modellen weinig tegenkomt in het publieke domein is (denk ik) omdat ze te complex zijn voor het grote publiek. Zo'n beetje alles wat je in het publieke domein vindt dient om het publiek aan te zetten tot handelen (=provisies) of zich te laten abonneren op nieuwsbrieven e.d. Maar mensen zijn lui en dom en zullen daarom altijd een strategie prefereren die bestaat uit een paar lijntjes trekken in een grafiek of een ander eenvoudig te begrijpen concept. Een complex model gaat dus nooit populair worden.quote:Op zondag 15 november 2009 03:20 schreef dvr het volgende:
[..]
Niet echt, want dat is een koopkrachtvergelijking, maar bedankt voor de suggestie.
Wat ik bedoel is dat het eigenlijk raar is, dat men in de gebruikelijke modellen beursdata doorzoekt in de hoop een patroon te vinden dat voorspellende kracht kan hebben voor diezelfde data, maar dan x-jaar later.
Je doet dan alsof de beurs een soort gesloten systeem is waarbinnen interne factoren de richting bepalen, wat natuurlijk onzin is. Wat aan de performance van bedrijven -en dus hun aandelen en dividend- feitelijk ten grondslag ligt is gewoon de stand en de ontwikkeling van de economie. Je kunt daar allerhande relevante indicatoren uitpakken die van invloed kunnen zijn op het presteren van bedrijven. Bijvoorbeeld de olieprijs, de werkgelegenheid, de mate waarin de markt vrij is van staatsbemoeienis, het conjunctuurmoment, de inflatie, de arbeidsparticipatie en arbeisproductiviteit, het rentepeil, enzovoort. Niet alle bedrijfstakken reageren op die factoren hetzelfde, en oude bedrijven zijn misschien trager en evenwichtiger dan nieuwe. Aan de hand van historische gegevens kun je zien hoe de aandelenkoersen en dividenden van verschillende soorten bedrijven zich ontwikkelden in relatie tot al die factoren. Met een goede weging en correlering zou je daar een model op kunnen baseren dat aan de hand van de huidige stand en tendens van die factoren de beweging van de aandelen kan voorspellen. Zo van: "de rente en werkloosheid zijn hoog en stijgende, het BNP dalende, de olieprijs is 5% onder zijn 5-jaars gemiddelde en dalende.. in 80% van de gevallen betekent dit, dat de koersen van oliebedrijven nog drie jaar zullen dalen. Kortom, verkoop je aandelen Shell en BP".
Dit is een bestaande discipline in de financiele modelling scene en staat bekend als het Multi Factor Model en dan specifiek de macroeconomische variant.quote:Op zondag 15 november 2009 03:20 schreef dvr het volgende:
Met een goede weging en correlering zou je daar een model op kunnen baseren dat aan de hand van de huidige stand en tendens van die factoren de beweging van de aandelen kan voorspellen.
boeiequote:Op zondag 15 november 2009 23:05 schreef pberends het volgende:
Even spammen: Don't be economic girlie men! - Waarom een deflationaire crash onvermijdelijk lijkt
By the way, Eric Mecking voorspelde die deflatie al ruim voor de kredietcrisis: Deflatie in aantocht.quote:Op zondag 15 november 2009 23:05 schreef pberends het volgende:
...Waarom een deflationaire crash onvermijdelijk lijkt
Leuke serie, thnx.quote:Op zaterdag 14 november 2009 10:42 schreef Westlander het volgende:
Iemand die ook Wall street Warriors kijkt ? Moet zeggen dat het best een leuke serie is.
Als de toko verkocht wordt, heeft het geen enkele zin om meer te betalen dan wat Canon jou gaat betalen. Als de toko niet verkocht wordt, moet je gokken op een stijging van het aandeel.quote:Op maandag 16 november 2009 08:24 schreef Crazy Harry het volgende:
Als ze niet snel hun laatkoers veranderen gaan er een aantal mensen flink balen met de verkoop van Oce aandelen. laatprijs van rond de ¤5...
Ik probeer te bedenken wat je nou kan doen om van zo een situatie te profiteren.
Mij lijkt dat hoogste bod als eerste uitgevoerd wordt, dus heeft het zin om boven het bod van 8,450 te gaan?
Of is bestens is dit geval wel goed, en wordt dat nog eerder uitgevoerd dan het hoogste bod?
Iemand die daar iets over kan zeggen?
Het bod van Canon is ¤8,60quote:Op maandag 16 november 2009 08:36 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Als de toko verkocht wordt, heeft het geen enkele zin om meer te betalen dan wat Canon jou gaat betalen. Als de toko niet verkocht wordt, moet je gokken op een stijging van het aandeel.
Lijkt me niet slim dus.
quote:Canon doet overnamebod op Limburgse Océ
16 november 2009, 9:45 uur | FD.nl
Canon heeft een een overnamebod uitgebracht op de Nederlandse printerfabrikant Océ. Het bestuur en de commissarissen scharen zich achter het bod van de Japanse concurrent.
Dit maakten de bedrijven maandagochtend bekend in een gezamenlijk persbericht.
De Japanse producent van onder meer digitale camera's en kopieermachines biedt 8,60 euro per aandeel Océ. Een premie van 70% op de slotkoers van afgelopen vrijdag van euro 5,07. Met de fusie mikken de twee partijen er op om de grootste printerproducent in de wereld te worden.
Het overnamebod komt neer op een waarde van ongeveer euro 730 mln en heeft de goedkeuring van het bestuur en de commissarissen van Océ. Inclusief schulden waardeert het bod de printerfabrikant op euro 1,5 mrd.
Een groep aandeelhouders heeft ook al aangegeven het bod te steunen. Het gaat om Bestinver dat een belang heeft van 9,5%. Ook de houders van de zogeheten preferente aandelen, goed voor 19% van Océ, zijn bereid hun stukken te verkopen aan Canon.
Merk Océ blijft, maar niet op de beurs
Oce zal als Canon-divisie na de overname een onafhankelijke onderdeel blijven met het hoofdkantoor in Venlo. Ook de merknaam Océ blijft voortbestaan.
In een telefonische toelichting gaf voorzitter Rokus van Iperen aan dat hij verwacht dat Océ in de zomer van 2010 van de beurs is verdwenen. De overname moet nog goedgekeurd worden door de Europese mededingingsautoriteiten. Van Iperen hoopt dat hier voor het einde van het jaar een beslissing over is genomen. Vervolgens kunnen aandeelhouders hun stukken aanbieden.
De bedrijven zeiden geen nadelige gevolgen voor het personeel van Océ te verwachten. Het bedrijf heeft ongeveer 22.000 mensen in dienst. 'Dit is een overname gebaseerd op strategische overwegingen, niet gericht op kostenbesparingen'', aldus Van Iperen. De bedrijven waren sinds maart 2009 met elkaar in gesprek.
Reacties
Océ wordt volgens Fortis Bank Nederland analist Niels de Zwart voor een 'behoorlijk hoge premie' overgenomen. De analist verwacht dan ook niet dat het bod van euro 8,60 per aandeel wordt overtroffen.
Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer ziet 'alle seinen op groen staan voor een mooie eindejaarsrally van een overwegend positief beursjaar.' Er zit na het bekend worden van Canon's plannen Oce over te nemen 'fantasie in de markt'.
'De premie van 70% betekent dat er een verborgen waarde in het bedrijf zit', aldus Koenders. 'En zo zijn er meer bedrijven, zoals Aalberts, Ordina, USG en ook Aegon. Amsterdam staat wat dat betreft weer in de spotlight.'
Dan is het toch alleen maar een goede zaak, aangezien Canon de 'dominante' is zeg maarquote:Op maandag 16 november 2009 09:09 schreef Lyrebird het volgende:
Slechte zaak, die overname. Ik word nu door Canon gesponsord, en heb weinig goede ervaringen met Oce. Nog een tijdje in de researchafdeling van die toko gewerkt, maar dat was 3x niks.
Heb zelf ook bij R&D gewerkt, als controller. Mooi bedrijf, maar gewoon te klein om nog jaren te overleven.quote:Op maandag 16 november 2009 09:09 schreef Lyrebird het volgende:
Slechte zaak, die overname. Ik word nu door Canon gesponsord, en heb weinig goede ervaringen met Oce. Nog een tijdje in de researchafdeling van die toko gewerkt, maar dat was 3x niks.
Als Oce nog winst kon maken. Maar ik zie dat een beetje somber in. Maar wie weet, misschien keren ze het tij nog met een stel Japanners in de organisatie.quote:Op maandag 16 november 2009 09:13 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Dan is het toch alleen maar een goede zaak, aangezien Canon de 'dominante' is zeg maar
Hadden we maar voorkennis gehad..quote:Op maandag 16 november 2009 09:32 schreef RvLaak het volgende:
mijn hemel... Océ + (iets minder dan) 70%
Of de aandelen vorig jaar december gekochtquote:Op maandag 16 november 2009 09:40 schreef capricia het volgende:
[..]
Hadden we maar voorkennis gehad..
Ik heb ze gehadquote:Op maandag 16 november 2009 09:43 schreef Lemans24 het volgende:
Er waren toch wat mensen hier met aandelen Océ?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |