abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_74572730
Lieve Culletjes..

Even over roomboter. (Roomboter, een jammerlijk pleonasme: echte boter is altijd roomboter, margarine en halvarine zijn natuurlijk überhaupt geen boter.)

Er gaat bij mij wekelijks wel een pakje boter doorheen, omdat ik nou eenmaal geen margarine of halvarine in mijn keuken toesta, maar ik weet dat het nóg beter zou kunnen als ik af zou stappen van de standaard supermarktroomboter.

Ik lees voortdurend lyrische verhalen over geniale Franse roomboters, of van mensen die het geluk hebben in de buurt van een boerderij te wonen, waardoor ze boerenboter vers uit de koe op de boterham kunnen smeren.

Mijn vraag is dan ook: waar halen jullie je roomboter? Ik ben op zoek naar tips. Fijne merken, winkels, etcetera.
Let me see you stripped down to the bone
pi_74572782
Poeh. Volgens mij heb ik het wel eens gezien bij een kaasboer op de markt. Dus probeer het eens bij je lokale kaasboer? Als hij het niet standaard heeft kan ie het ws. wel voor je bestellen.
Life is too short not to have fun
  dinsdag 10 november 2009 @ 14:27:29 #3
158344 RoodWitBlauw
rasechte hollander
pi_74572835
Ik vond persoonlijk de grasroomboter van de AH wel lekker.

Maar anders moet je naar de markt gaan, of een speciaalzaak ( goede kaasboer oid)
“YOU’RE FUCKING OUT, I’M FUCKING IN”
pi_74572885
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 14:25 schreef vaagsel het volgende:
Poeh. Volgens mij heb ik het wel eens gezien bij een kaasboer op de markt. Dus probeer het eens bij je lokale kaasboer? Als hij het niet standaard heeft kan ie het ws. wel voor je bestellen.
Dat had ik er misschien even bij moeten zeggen: kaasboer heb ik al geprobeerd. Die heeft het niet en bestelt het ook niet: teveel gedoe, en te kleine marge. Is -ie vrij standvastig in, vrees ik, want ik voer al twee jaar een vruchteloze cheddar-lobby.
Verder wel zo'n Landwinkel in de buurt, maar die hebben vooral groenten en fruit, en verder alleen onsmakelijke, voorverpakte EKO-boter. Idem op de boerenmarkt in Dordrecht.

Ik wil adresjes. Merknamen. Kook-snobs hier melden!

[ Bericht 3% gewijzigd door minilot op 10-11-2009 15:00:04 ]
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 10 november 2009 @ 15:21:02 #5
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_74574626
Naar wat ik zo lees is in Nederland een versneld proces van boter maken toegestaan dat in de meeste andere landen verboden is - ze hechten daar meer waarde aan voedsel, blijkbaar

Boter uit Frankrijk of Belgie zou dus al een hele verbetering kunnen zijn boven standaard supermarktboter.
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_74574916
Bij de sligro haal ik wel eens Franse boter met wat grotere zout kristallen er door. Via google even het merk gevonden "Isigny ste mere - Beurre d'Isigny". Gebruik het overigens alleen bij brood en niet om te bakken.
pi_74574959
ff op Piet wachten
Ik weet het ook niet
pi_74574962
Waar wil je het voor gebruiken?
pi_74575107
Ik heb van een vriendin cacaoboterpoeder gekregen om in te bakken.
Heel verrassend!
De smaak van je produkt blijft erg goed zo niet beter.
Schijnt in opkomst te zijn in sjieke horeca tenten.
Zal eens een linkje zoeken.
pi_74575179
Hier kijk!!
http://www.callebaut.com/benl/203
Ik was blij verrast!
Deze nog handiger http://www.mycryo.com/callebaut/nl/about.html

[ Bericht 34% gewijzigd door kabouter.muts op 10-11-2009 15:41:56 ]
  dinsdag 10 november 2009 @ 15:51:17 #11
158344 RoodWitBlauw
rasechte hollander
pi_74575773
Klinkt interessant dat cacaoboter.

Wat moet dat kosten?
“YOU’RE FUCKING OUT, I’M FUCKING IN”
  dinsdag 10 november 2009 @ 15:53:15 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_74575866
Lot, is erg lastig want de EU schrijft voor hoe boter te zijn heeft. Fransen hebben daar dan weer schijt aan en maken nog wel andere boters, maar daar is in NL weer lastig aan te komen. Wat je zou kunnen doen in zelf maken of naar een zuivelboerderij bij je in de buurt gaan en daar vragen.
Persoonlijk heb ik het overginds niet zo op de kazige boters uit frankrijk.
Neem room en doe die in een jampot met wat (echte) karnemelk. Laat een paar uur staan bij kamertemperatuur. Nu gaan schudden als een gek tot de room tot boter is geslagen. Boter en de echte zelfgemaakte karnemelk scheiden en de boter samenpersen, Zout erdoor mengen, liefst grof zeezout.
Deze boter bederft sneller dan gekochte boter omdat het vocht wat er nog inzit niet zo gelijkmatig verdeeld is als bij gekochte boter. Het zout helpt tegen het bederf.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_74577937
Er zijn ook apparaatjes voor dat boterkarnen:


En voor het doorkneden met zout gebruikt men twee houten plankjes (gelijke grootte), die met een touwtje aan elkaar vastzitten zodat ze langs één zijde scharnieren.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_74578384
mini-lot als je in dordrecht woont maak dan eens van je zaterdagboodschappen een uitje en doe ze in belgië, doen wij ook regelmatig. en dan kan je eens kijken wat ze daar hebben en verschillende merken kopen om te proberen. en mocht je daar iets naar je smaak vinden dan kan ik je altijd zeggen wanneer ik weer in belgië ben en een voorraadje voor je inslaan.
pi_74578499
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 15:29 schreef n0a het volgende:
Bij de sligro haal ik wel eens Franse boter met wat grotere zout kristallen er door. Via google even het merk gevonden "Isigny ste mere - Beurre d'Isigny". Gebruik het overigens alleen bij brood en niet om te bakken.
Dat is fijne boter ja, ook niet al te duur. Wel te koop in grote supermarkten of delicatessenwinkels. Mijn favoriet zijn die rolletjes met zeezout, maar er zijn ook diverse andere soorten in rechthoekige verpakkingen te koop.
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
pi_74578901
Ha, dank allemaal! Piet, zelf boter maken van room doe ik zeker wel eens, en dat is inderdaad lekker.. Maar ik ben vooral nieuwsgierig naar de lyrische verhalen die ik soms lees over bijvoorbeeld Franse boters, of verse boerenboters, en ik was wel benieuwd naar jullie ideetjes.

Die boter van de Sligro, die naam onthou ik even. Ik heb daar geen pasje van, maar ik heb sinds kort een pasje van de Hanos weten te bemachtigen, dus ik kan allicht eens kijken of ik die boter daar ook tegenkom.
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 15:30 schreef ..-._---_-.- het volgende:
Waar wil je het voor gebruiken?
Nou, voor alles. Maar ik ben vooral benieuwd naar superultraverrukkelijke roomboter voor op brood, en misschien af en toe eens een beurre blancje. Ik denk zo dat supermarktroomboter wel prima is om in te bakken of voor in taartbodems.
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 17:07 schreef SeaOfLove het volgende:
Als je in dordrecht woont maak dan eens van je zaterdagboodschappen een uitje en doe ze in belgië, doen wij ook regelmatig. en dan kan je eens kijken wat ze daar hebben en verschillende merken kopen om te proberen.
Daar had ik al aan gedacht ja, maar mijn ervaring in grote Belgische supermarkten is, dat ik daar een triljoen boters zie staan en niet weet welke nou bijzonder is. Misschien gewoon maar een keertje voor de duursten gaan.
Let me see you stripped down to the bone
pi_74579169
Mijn lokale XL-AH heeft wel een aantal speciale roomboters. Ik heb de merken niet paraat, sorry. Ik denk dat de Isigny ste mere - Beurre d'Isigny er wel tussen zit.

Ik ben zelf het meest fan van de gewone Normandische demi-sel. Geen poespas, wel goddelijk lekker.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_74579275
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 17:26 schreef minilot het volgende:
Nou, voor alles. Maar ik ben vooral benieuwd naar superultraverrukkelijke roomboter voor op brood, en misschien af en toe eens een beurre blancje. Ik denk zo dat supermarktroomboter wel prima is om in te bakken of voor in taartbodems.
[..]
Ok, ik werd getriggered door je opmerking dat margarines bij jou de keuken niet inkomen. Ik hoor dat vaker en soms is goede boter inderdaad niet echt te vervangen, maar er zijn voldoende gerechten/bereidingswijzen waar een goede margarine (dus niet die light-troep) een prima vervanger is.
pi_74579278
gewoon doen, het is niet zo dat t je een fortuin zal kosten zal ik vriendin die in t westland woont of zij een boter-kaas-eierenboerderij weet daar,is vooral tuinders daar natuurlijk maar je weet nooit. leuk btw had er eik nooit bij stil gestaan dat er ook wat anders is dan de standaard supermarkt boter
  dinsdag 10 november 2009 @ 17:41:53 #20
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_74579290
Heb vorig jaar in Düsseldorf (Oberkassel) bij Schiffchen gegeten, was echt geweldig, ze hadden daar een boter bij het brood (bij iedere gang kreeg je de keus uit 5 soorten brood) die helemaal geweldig was, iedere hap die je nam smaakte die anders.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_74579594
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 17:41 schreef ..-._---_-.- het volgende:
Ik hoor dat vaker en soms is goede boter inderdaad niet echt te vervangen, maar er zijn voldoende gerechten/bereidingswijzen waar een goede margarine (dus niet die light-troep) een prima vervanger is.
Ik zou niet weten waar ik een vervanger voor nodig heb. Los van mijn aversie tegen onnodige vervangers vind ik dat margarine naar afgedankte petroleumstelletjes smaakt.
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 17:41 schreef SeaOfLove het volgende:
zal ik vriendin die in t westland woont of zij een boter-kaas-eierenboerderij weet daar,is vooral tuinders daar natuurlijk maar je weet nooit.
Dank je wel! Ook mijn ervaring hier: appeltjes en bospenen te over, maar zuivel: ho maar. Of ik kijk niet goed.

En Piet, hou op! Duitsland!
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 10 november 2009 @ 17:59:13 #22
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_74579697
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 17:41 schreef ..-._---_-.- het volgende:

maar er zijn voldoende gerechten/bereidingswijzen waar een goede margarine (dus niet die light-troep) een prima vervanger is.
Nope, dat ben ik niet met je eens
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_74579925
kan die van de lidl ook erg aanbevelen, niet duur en een echt lekkere smaak
pi_74580155
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 18:10 schreef mevrouwdebok het volgende:
kan die van de lidl ook erg aanbevelen, niet duur en een echt lekkere smaak
Die heb ik ook vaak, ja - prima te pruimen!
Maar dit was niet helemaal bedoeld als noem-hier-je-favo-cheapass-supermarktboter-topic!
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 10 november 2009 @ 18:25:44 #25
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_74580329
Anders ff je klompen uut ut vet haaln en met je peerd noar de boer.
http://www.boerenkaas.nl/templates/dispatcher.asp?page_id=1702

Of gewoon naar de winkel in je mantelpakkie:
http://www.boerenkaas.nl/nl/1643-speciaalzaken.html
How do we turn this world-class fuck-up into a world-class learning experience?
pi_74580431
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 18:10 schreef mevrouwdebok het volgende:
kan die van de lidl ook erg aanbevelen, niet duur en een echt lekkere smaak
naar dat soort boter is ze juist niet op zoek lijkt me. lot,heb vriendin net ff sms gestuurd.
pi_74580478
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 14:28 schreef minilot het volgende:


Ik wil adresjes. Merknamen. Kook-snobs hier melden!
237km van Dordrecht, maar de winkel (en lokatie) zijn de moeite waard. Met glans de leukste snobwinkel die ik ken:


De Brot&butter-vestiging van de Manufactum
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  dinsdag 10 november 2009 @ 18:35:50 #28
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_74580589
Manufactum, ging daar in Düsseldorf regelmatig ontbijten.
Goddelijk lekker brood ook
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_74595399
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 18:25 schreef Hyperdude het volgende:
Anders ff je klompen uut ut vet haaln en met je peerd noar de boer.
http://www.boerenkaas.nl/templates/dispatcher.asp?page_id=1702
Ha, kijk!
Ik ga deze zaterdag maar eens proberen. Boerenroomboter! Berg brood erbij en blind proeven. Kijken of het veel uitmaakt.
quote:
Klinkt dát even goed! We moeten in januari tóch Duitsland in, en dan kunnen we best een stukje om.
Let me see you stripped down to the bone
pi_74596409
lolz als ik uit mijn raam kijk dan zie ik in de verte schipluiden laat even weten hoe t daar was,ben benieuwd.
pi_74596581
Deze zoektocht wil ik graag volgen, margarine
Ik neem van de week in ieder geval de Beurre d'Isigny mee bij de XL.
pi_74606628
quote:
Op woensdag 11 november 2009 09:21 schreef minilot het volgende:
Ha, kijk!
Ik ga deze zaterdag maar eens proberen. Boerenroomboter! Berg brood erbij en blind proeven. Kijken of het veel uitmaakt.
Van die Normandische gezouten boter zie ik nog wel eens op de markt liggen, maar rauwmelkse boter heb ik volgens mij nog nooit gehad. In Frankrijk wel hele lekkere boter gehad, maar niet rauwmelks schat ik.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_74609835
Ik heb altijd ruitjes roomboter

En het is nog goed te doen ook
pi_74610316
Ik lees even mee.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_74610358
quote:
Op woensdag 11 november 2009 17:23 schreef _Loki het volgende:
Ik heb altijd ruitjes roomboter
[ afbeelding ]
En het is nog goed te doen ook
Bestaat dat nog?
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
pi_74610413
Ja, dat bestaat nog. Ik koop het ook altijd, omdat het de goedkoopste roomboter is die ze hebben.
"You wanna be bald? Do what I did: wait a while. In the meantime, there is no excuse for running around looking like a freshly circumcised dick."
pi_74610708
TerugVindPakjeroomboter
Is dat zo?
pi_74614742
Ik heb maar even het stukje uit de Trouw opgezocht, over Nederlandse roomboter in vergelijking met Belgische.
quote:
Zo staat er op een Bauernmarkt in de Duitse Harz een biologische kaasboer die ook boter heeft. Sauerrahmbutter, staat er op, een woord dat mijn woordenboek niet kent maar toch iets als ’boter van zure room’ moet betekenen. Dat is gek. Alle boter wordt toch van zure melk gemaakt? Dat wil zeggen: de botermaker ent eerst de melk met melkzuurbacterieën en karnt dan tot de boter boven komt drijven. Zo ging het vroeger, in elk geval. Hoe zit het dan met dat zuur?

Het karnen van gezuurde melk is een oud procedé, dat al jarenlang niet meer in Nederland wordt toegepast. (Commentaar sigme: in de supermarktboters welteverstaan) Tegenwoordig wordt de room van de melk gecentrifugeerd, en dan versneden met zuursel om de houdbaarheid van de boter te verhogen en de smaak te verbeteren.
Hele artikel: http://www.trouw.nl/ontsp(...)en_zoete_boter_.html

Met leerzaam commentaar eronder:
quote:
Er wordt in Nederland nog wel degelijk roomboter gemaakt door licht aangezuurde melk te karnen. Hierbij ontstaat niet alleen heerlijke roomboter, maar ook echte, 'gekarnde' karnemelk. Dit gebeurt echter niet meer in de Nl. zuivelindustrie, maar uitsluitend nog op de zuivelboerderij. Er is een keurmerk dat echte boerenroomboter herkenbaar maakt voor de consument: het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel. Dat keurmerk is er ook voor overige zuivelproducten van de boerderij, zoals bijvoorbeeld de echte boerenkarnemelk en heerlijke boerenyoghurt. Een overzicht van de bereiders die met het keurmerk werken is te vinden op www.boerderijzuivel.nl.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_74617862
quote:
Op woensdag 11 november 2009 17:44 schreef Casparovvv het volgende:

[..]

Bestaat dat nog?
Uiteraard, maar omdat het zo goedkoop is proppen ze het altijd helemaal in de hoek van de koeling. De dure merken liggen in het zicht.
  vrijdag 13 november 2009 @ 10:49:44 #41
129025 Delicieux
Délicieux A Paris
pi_74659433
Hmmm, margarine komt er bij mij ook niet in.
De supermarktboter koop ik om te koken, bakken, sauzen etc.
En verder ben ik in de gelukkige omstandigheid tegenover een Franse kaasboer te wonen die 5 verschillende soorten verse boter verkoopt. De verse boter heeft een veel rijkere smaak dan die die in de supermarkt ligt. Ik verdenk de supermarktboter ervan al een jaar in de vriezer gelegen te hebben.

Trouwens, over boter en andere vetten gesproken: er is een boek van een engelse schrijfster waarvan me de naam even ontschoten is. De titel is "Fat, an appreciation of a misunderstood ingredient". Een erg mooi boek over boter, maar ook over het gebruik van reuzel en andere dierlijke vetten als smaakmaker in gerechten. Een aanrader, zo vlak voor de feestdagen!
Je venais, je voyais, je devenais fonctionnaire......
pi_74661030
Bij de Dekamarkt (een supermarktketen in vnl. Noord-Holland) is de Vechtenaer roomboter in de aanbieding. Dat is een nieuw biologisch merk, qua smaak een stapje beter dan de doorsnee fabrieksboter. Maar voor ouderwetse kwaliteit moet je eens de roomboter van Demeter proberen, die je bij natuurvoedingswinkels kunt krijgen. Die komt m.i. nog het dichtst in de buurt van de boter die we vroeger bij de boerderij haalden.
  vrijdag 13 november 2009 @ 16:00:04 #43
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_74669149
quote:
Op vrijdag 13 november 2009 11:41 schreef dvr het volgende:
Bij de Dekamarkt (een supermarktketen in vnl. Noord-Holland) is de Vechtenaer roomboter in de aanbieding. Dat is een nieuw biologisch merk, qua smaak een stapje beter dan de doorsnee fabrieksboter. Maar voor ouderwetse kwaliteit moet je eens de roomboter van Demeter proberen, die je bij natuurvoedingswinkels kunt krijgen. Die komt m.i. nog het dichtst in de buurt van de boter die we vroeger bij de boerderij haalden.
Heb regelmating Demeter boter van de esotherische supermarkt om de hoek, maar eerlijk gezegd vind ik dat gewoon fabrieksboter van antroposofische koeien
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_74669667
quote:
Op vrijdag 13 november 2009 16:00 schreef Pietverdriet het volgende:

Heb regelmating Demeter boter van de esotherische supermarkt om de hoek, maar eerlijk gezegd vind ik dat gewoon fabrieksboter van antroposofische koeien
Onbegrijpelijk, mijn ervaring is heel anders.. het heeft een veel vollere smaak dan fabrieksspul. Misschien komt het omdat ze drie verschillende soorten hebben en je moet misschien de grasboter hebben voor de volste smaak. Hoe dan ook wordt Demeter nog ouderwets gekarnd en verzuurd, en daar moet toch het verschil in zitten.

Zie trouwens hier voor een leuk en informatief artikeltje waarin een paar ouderwetse botermakers van bij mij uit de buurt hun licht laten schijnen over fabrieksboter.
pi_74673155
Ha boter, lekker.

Wij halen altijd 5 liter melk bij de boer, 1 liter drinken we meteen op.
Bij de andere 4 liter melk doen we een glas karnemelk en daarna 48 uur op een warme plek afgesloten laten staan.
Je hebt dan een soort dikke yoghurt. Dit 1,5 uur schudden en je hebt daarna 300 gram echte boter en 4 liter boerenland karnemelk
pi_74699881
Toch maar eens opzoek gaan naar goede boter. Ik vind de boter van de supermarkt meer naar zalf dan naar echte boter smaken.
pi_74702695
ben je nog geweest lot? wij wilden vanmiddag gaan maar t was al 10 over half 4 en om 4 uur sluiten ze. misschien volgende week.
pi_74709344
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 15:53 schreef Pietverdriet het volgende:
Lot, is erg lastig want de EU schrijft voor hoe boter te zijn heeft. Fransen hebben daar dan weer schijt aan en maken nog wel andere boters, maar daar is in NL weer lastig aan te komen. Wat je zou kunnen doen in zelf maken of naar een zuivelboerderij bij je in de buurt gaan en daar vragen.
Persoonlijk heb ik het overginds niet zo op de kazige boters uit frankrijk.
Neem room en doe die in een jampot met wat (echte) karnemelk. Laat een paar uur staan bij kamertemperatuur. Nu gaan schudden als een gek tot de room tot boter is geslagen. Boter en de echte zelfgemaakte karnemelk scheiden en de boter samenpersen, Zout erdoor mengen, liefst grof zeezout.
Deze boter bederft sneller dan gekochte boter omdat het vocht wat er nog inzit niet zo gelijkmatig verdeeld is als bij gekochte boter. Het zout helpt tegen het bederf.
Staat dat ergens vermeld? (zo ja waar , want daar ben ik zeer benieuwd naar )
linkje?
Thank Drunk I'm a Goddess!
  zaterdag 14 november 2009 @ 23:45:55 #49
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_74709569
quote:
Op zaterdag 14 november 2009 23:37 schreef prupke het volgende:

[..]

Staat dat ergens vermeld? (zo ja waar , want daar ben ik zeer benieuwd naar )
linkje?
is dit wat je zoekt?
http://normen.nen.nl/nen/?ics=67.100.20
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_74712043
De boerenboter (en ook de melk, karnemelk en yoghurt trouwens) van Zuivelboerderij Buys zijn echt goddelijk Wel een eindje weg, in Oostzaan, maar wellicht een keer een reisje waard. Deze boters en melk gebruik ik op mn werk (Vlaamsch Broodhuys) en ik vind 't (zeker samen met 'ons' brood) echt ZO lekker
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')