abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_74572730
Lieve Culletjes..

Even over roomboter. (Roomboter, een jammerlijk pleonasme: echte boter is altijd roomboter, margarine en halvarine zijn natuurlijk überhaupt geen boter.)

Er gaat bij mij wekelijks wel een pakje boter doorheen, omdat ik nou eenmaal geen margarine of halvarine in mijn keuken toesta, maar ik weet dat het nóg beter zou kunnen als ik af zou stappen van de standaard supermarktroomboter.

Ik lees voortdurend lyrische verhalen over geniale Franse roomboters, of van mensen die het geluk hebben in de buurt van een boerderij te wonen, waardoor ze boerenboter vers uit de koe op de boterham kunnen smeren.

Mijn vraag is dan ook: waar halen jullie je roomboter? Ik ben op zoek naar tips. Fijne merken, winkels, etcetera.
Let me see you stripped down to the bone
pi_74572782
Poeh. Volgens mij heb ik het wel eens gezien bij een kaasboer op de markt. Dus probeer het eens bij je lokale kaasboer? Als hij het niet standaard heeft kan ie het ws. wel voor je bestellen.
Life is too short not to have fun
  dinsdag 10 november 2009 @ 14:27:29 #3
158344 RoodWitBlauw
rasechte hollander
pi_74572835
Ik vond persoonlijk de grasroomboter van de AH wel lekker.

Maar anders moet je naar de markt gaan, of een speciaalzaak ( goede kaasboer oid)
“YOU’RE FUCKING OUT, I’M FUCKING IN”
pi_74572885
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 14:25 schreef vaagsel het volgende:
Poeh. Volgens mij heb ik het wel eens gezien bij een kaasboer op de markt. Dus probeer het eens bij je lokale kaasboer? Als hij het niet standaard heeft kan ie het ws. wel voor je bestellen.
Dat had ik er misschien even bij moeten zeggen: kaasboer heb ik al geprobeerd. Die heeft het niet en bestelt het ook niet: teveel gedoe, en te kleine marge. Is -ie vrij standvastig in, vrees ik, want ik voer al twee jaar een vruchteloze cheddar-lobby.
Verder wel zo'n Landwinkel in de buurt, maar die hebben vooral groenten en fruit, en verder alleen onsmakelijke, voorverpakte EKO-boter. Idem op de boerenmarkt in Dordrecht.

Ik wil adresjes. Merknamen. Kook-snobs hier melden!

[ Bericht 3% gewijzigd door minilot op 10-11-2009 15:00:04 ]
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 10 november 2009 @ 15:21:02 #5
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_74574626
Naar wat ik zo lees is in Nederland een versneld proces van boter maken toegestaan dat in de meeste andere landen verboden is - ze hechten daar meer waarde aan voedsel, blijkbaar

Boter uit Frankrijk of Belgie zou dus al een hele verbetering kunnen zijn boven standaard supermarktboter.
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_74574916
Bij de sligro haal ik wel eens Franse boter met wat grotere zout kristallen er door. Via google even het merk gevonden "Isigny ste mere - Beurre d'Isigny". Gebruik het overigens alleen bij brood en niet om te bakken.
pi_74574959
ff op Piet wachten
Ik weet het ook niet
pi_74574962
Waar wil je het voor gebruiken?
pi_74575107
Ik heb van een vriendin cacaoboterpoeder gekregen om in te bakken.
Heel verrassend!
De smaak van je produkt blijft erg goed zo niet beter.
Schijnt in opkomst te zijn in sjieke horeca tenten.
Zal eens een linkje zoeken.
pi_74575179
Hier kijk!!
http://www.callebaut.com/benl/203
Ik was blij verrast!
Deze nog handiger http://www.mycryo.com/callebaut/nl/about.html

[ Bericht 34% gewijzigd door kabouter.muts op 10-11-2009 15:41:56 ]
  dinsdag 10 november 2009 @ 15:51:17 #11
158344 RoodWitBlauw
rasechte hollander
pi_74575773
Klinkt interessant dat cacaoboter.

Wat moet dat kosten?
“YOU’RE FUCKING OUT, I’M FUCKING IN”
  dinsdag 10 november 2009 @ 15:53:15 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_74575866
Lot, is erg lastig want de EU schrijft voor hoe boter te zijn heeft. Fransen hebben daar dan weer schijt aan en maken nog wel andere boters, maar daar is in NL weer lastig aan te komen. Wat je zou kunnen doen in zelf maken of naar een zuivelboerderij bij je in de buurt gaan en daar vragen.
Persoonlijk heb ik het overginds niet zo op de kazige boters uit frankrijk.
Neem room en doe die in een jampot met wat (echte) karnemelk. Laat een paar uur staan bij kamertemperatuur. Nu gaan schudden als een gek tot de room tot boter is geslagen. Boter en de echte zelfgemaakte karnemelk scheiden en de boter samenpersen, Zout erdoor mengen, liefst grof zeezout.
Deze boter bederft sneller dan gekochte boter omdat het vocht wat er nog inzit niet zo gelijkmatig verdeeld is als bij gekochte boter. Het zout helpt tegen het bederf.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_74577937
Er zijn ook apparaatjes voor dat boterkarnen:


En voor het doorkneden met zout gebruikt men twee houten plankjes (gelijke grootte), die met een touwtje aan elkaar vastzitten zodat ze langs één zijde scharnieren.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_74578384
mini-lot als je in dordrecht woont maak dan eens van je zaterdagboodschappen een uitje en doe ze in belgië, doen wij ook regelmatig. en dan kan je eens kijken wat ze daar hebben en verschillende merken kopen om te proberen. en mocht je daar iets naar je smaak vinden dan kan ik je altijd zeggen wanneer ik weer in belgië ben en een voorraadje voor je inslaan.
pi_74578499
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 15:29 schreef n0a het volgende:
Bij de sligro haal ik wel eens Franse boter met wat grotere zout kristallen er door. Via google even het merk gevonden "Isigny ste mere - Beurre d'Isigny". Gebruik het overigens alleen bij brood en niet om te bakken.
Dat is fijne boter ja, ook niet al te duur. Wel te koop in grote supermarkten of delicatessenwinkels. Mijn favoriet zijn die rolletjes met zeezout, maar er zijn ook diverse andere soorten in rechthoekige verpakkingen te koop.
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
pi_74578901
Ha, dank allemaal! Piet, zelf boter maken van room doe ik zeker wel eens, en dat is inderdaad lekker.. Maar ik ben vooral nieuwsgierig naar de lyrische verhalen die ik soms lees over bijvoorbeeld Franse boters, of verse boerenboters, en ik was wel benieuwd naar jullie ideetjes.

Die boter van de Sligro, die naam onthou ik even. Ik heb daar geen pasje van, maar ik heb sinds kort een pasje van de Hanos weten te bemachtigen, dus ik kan allicht eens kijken of ik die boter daar ook tegenkom.
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 15:30 schreef ..-._---_-.- het volgende:
Waar wil je het voor gebruiken?
Nou, voor alles. Maar ik ben vooral benieuwd naar superultraverrukkelijke roomboter voor op brood, en misschien af en toe eens een beurre blancje. Ik denk zo dat supermarktroomboter wel prima is om in te bakken of voor in taartbodems.
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 17:07 schreef SeaOfLove het volgende:
Als je in dordrecht woont maak dan eens van je zaterdagboodschappen een uitje en doe ze in belgië, doen wij ook regelmatig. en dan kan je eens kijken wat ze daar hebben en verschillende merken kopen om te proberen.
Daar had ik al aan gedacht ja, maar mijn ervaring in grote Belgische supermarkten is, dat ik daar een triljoen boters zie staan en niet weet welke nou bijzonder is. Misschien gewoon maar een keertje voor de duursten gaan.
Let me see you stripped down to the bone
pi_74579169
Mijn lokale XL-AH heeft wel een aantal speciale roomboters. Ik heb de merken niet paraat, sorry. Ik denk dat de Isigny ste mere - Beurre d'Isigny er wel tussen zit.

Ik ben zelf het meest fan van de gewone Normandische demi-sel. Geen poespas, wel goddelijk lekker.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_74579275
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 17:26 schreef minilot het volgende:
Nou, voor alles. Maar ik ben vooral benieuwd naar superultraverrukkelijke roomboter voor op brood, en misschien af en toe eens een beurre blancje. Ik denk zo dat supermarktroomboter wel prima is om in te bakken of voor in taartbodems.
[..]
Ok, ik werd getriggered door je opmerking dat margarines bij jou de keuken niet inkomen. Ik hoor dat vaker en soms is goede boter inderdaad niet echt te vervangen, maar er zijn voldoende gerechten/bereidingswijzen waar een goede margarine (dus niet die light-troep) een prima vervanger is.
pi_74579278
gewoon doen, het is niet zo dat t je een fortuin zal kosten zal ik vriendin die in t westland woont of zij een boter-kaas-eierenboerderij weet daar,is vooral tuinders daar natuurlijk maar je weet nooit. leuk btw had er eik nooit bij stil gestaan dat er ook wat anders is dan de standaard supermarkt boter
  dinsdag 10 november 2009 @ 17:41:53 #20
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_74579290
Heb vorig jaar in Düsseldorf (Oberkassel) bij Schiffchen gegeten, was echt geweldig, ze hadden daar een boter bij het brood (bij iedere gang kreeg je de keus uit 5 soorten brood) die helemaal geweldig was, iedere hap die je nam smaakte die anders.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_74579594
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 17:41 schreef ..-._---_-.- het volgende:
Ik hoor dat vaker en soms is goede boter inderdaad niet echt te vervangen, maar er zijn voldoende gerechten/bereidingswijzen waar een goede margarine (dus niet die light-troep) een prima vervanger is.
Ik zou niet weten waar ik een vervanger voor nodig heb. Los van mijn aversie tegen onnodige vervangers vind ik dat margarine naar afgedankte petroleumstelletjes smaakt.
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 17:41 schreef SeaOfLove het volgende:
zal ik vriendin die in t westland woont of zij een boter-kaas-eierenboerderij weet daar,is vooral tuinders daar natuurlijk maar je weet nooit.
Dank je wel! Ook mijn ervaring hier: appeltjes en bospenen te over, maar zuivel: ho maar. Of ik kijk niet goed.

En Piet, hou op! Duitsland!
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 10 november 2009 @ 17:59:13 #22
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_74579697
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 17:41 schreef ..-._---_-.- het volgende:

maar er zijn voldoende gerechten/bereidingswijzen waar een goede margarine (dus niet die light-troep) een prima vervanger is.
Nope, dat ben ik niet met je eens
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_74579925
kan die van de lidl ook erg aanbevelen, niet duur en een echt lekkere smaak
pi_74580155
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 18:10 schreef mevrouwdebok het volgende:
kan die van de lidl ook erg aanbevelen, niet duur en een echt lekkere smaak
Die heb ik ook vaak, ja - prima te pruimen!
Maar dit was niet helemaal bedoeld als noem-hier-je-favo-cheapass-supermarktboter-topic!
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 10 november 2009 @ 18:25:44 #25
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_74580329
Anders ff je klompen uut ut vet haaln en met je peerd noar de boer.
http://www.boerenkaas.nl/templates/dispatcher.asp?page_id=1702

Of gewoon naar de winkel in je mantelpakkie:
http://www.boerenkaas.nl/nl/1643-speciaalzaken.html
How do we turn this world-class fuck-up into a world-class learning experience?
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')