De criminalisering van de coffeeshop is begonnenquote:MIDDELBURG -
Coffeeshop Checkpoint in Terneuzen was volgens het OM te groot geworden om nog onder het gedoogbeleid te vallen.
Een joint roken (ANP)
De 58-jarige eigenaar van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen, de bedrijfsleider, een personeelslid en een flink aantal wietleveranciers en thuiskwekers staan vandaag voor de rechtbank van Middelburg terecht op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Het is voor het eerst dat het Openbaar Ministerie een coffeeshop vanwege de grootschalige in- en verkoop van wiet vervolgt als misdaadbende.
Maximale handelsvoorraad
De rechtszaak, waarvoor acht zittingsdagen zijn uitgetrokken, kan verstrekkende gevolgen hebben voor andere grote coffeeshops in Nederland. De crux is de maximale handelsvoorraad van 500 gram cannabis die een coffeeshop volgens de gedoogregels op de plank mag hebben liggen. Coffeeshops met veel klanten, die ieder maximaal 5 gram mogen kopen, kunnen praktisch niet aan dat criterium voldoen.
Checkpoint was tot aan zijn sluiting in mei 2008 de grootste coffeeshop van Nederland. De moderne zaak op de Scheldeboulevard trok dagelijks twee- tot drieduizend klanten uit met name België en Frankrijk. Ze moesten nummertjes trekken en werden bediend aan vijf balies. De wachttijd bedroeg soms wel een paar uur.
Drugstoeristen
Door de massale toestroom van drugstoeristen verkocht de Terneuzense coffeeshop naar schatting minstens 10 kilo wiet en hasj per dag. Bij die omzet valt de maximaal toegestane handelsvoorraad in het niet. Justitie zegt het onderzoek naar Checkpoint te zijn begonnen vanwege ‘aanwijzingen dat de maximaal toegestane handelsvoorraad stelselmatig werd overtreden’. Bij een eerste inval medio 2007 werden tientallen kilo’s cannabis in en rond de coffeeshop in beslag genomen.
‘Toen ze twee dagen later weer opengingen, bleken ze net zo makkelijk weer twee- tot drieduizend klanten per dag te kunnen bedienen’, aldus een woordvoerder van het OM. ‘Toen zijn we eens gaan onderzoeken: hoe is dat allemaal georganiseerd?’
Inval
Bij een tweede inval in mei 2008 werd wederom een grote hoeveelheid softdrugs in beslag genomen. Volgens het OM werd bij beide invallen in totaal ruim 200 kilo softdrugs in de coffeeshop en naburige panden aangetroffen. De zaak-Checkpoint leidde tot een landelijke discussie over te groot gegroeide coffeeshops die vooral buitenlandse drugstoeristen bedienen. Het kabinet wil nu terug naar het oorspronkelijke idee van kleine coffeeshops voor lokale blowers.
In totaal zijn zestien personen en de coffeeshop zelf gedaagd. De advocaten zien de rechtszaak als ‘een proefproces’, waarin het OM wil kijken hoever het kan gaan met de aanpak van te grote coffeeshops. Volgens het OM is ‘het bijzondere van de zaak dat zo’n groot onderzoek is gedaan naar de achterkant van een coffeeshop’.
Waarom?quote:Op dinsdag 3 november 2009 09:28 schreef eriksd het volgende:
Mooi zo. Er moet paal en perk gesteld worden aan dat drugstoerisme.
Waarom niet.quote:
Vind ik prima hoor. Maar hou dan ook gewoon op met het gezeik over cannabis.quote:Op dinsdag 3 november 2009 09:28 schreef eriksd het volgende:
Mooi zo. Er moet paal en perk gesteld worden aan dat drugstoerisme.
Omdat het verbieden van drugs geen problemen oplost, maar wel veel criminaliteit en corruptie oplevert? Maar daar heb jij voordeel bij misschien?quote:
Heb je de reportages gezien wat er is gebeurd nadat die coffeeshop gesloten werd?quote:Op dinsdag 3 november 2009 09:28 schreef eriksd het volgende:
Mooi zo. Er moet paal en perk gesteld worden aan dat drugstoerisme.
Terneuzen wilde dus dat minstens één coffeeshop weer zou opengaan. Ik geloof dat er op Netwerk destijds ook een rapportage was, de politie had haar handen vol aan de drugsrunners, overlast en gevaar nam toe, er werd weer gedeald uit huizen en panden, enz.quote:Vage types zijn terug in Terneuzen
REPORTAGE, Van onze verslaggever Peter de Graaf
Gepubliceerd op 03 november 2008 02:45, bijgewerkt op 23:50
TERNEUZEN - Sinds het sluiten van de twee coffeeshops zijn drugstoeristen weer aangewezen op drugsrunners en straatdealers.
Het is zaterdagavond een komen en gaan van Belgische en Franse auto’s op het parkeerterrein tussen de coffeeshops Checkpoint en Miami, pal aan de Westerschelde. ‘Ja, Miami is open’, gebaart een jongen uit Brussel. Tien seconden later is hij weer buiten. ‘Ze verkopen geen drugs’, zegt hij vertwijfeld tegen zijn maat.
Wat nu? ‘We rijden door naar Bergen op Zoom’, vertelt hij. Want ze zijn niet voor niks uit Brussel naar Nederland gereden.
‘Merde! C’est fermé’, klinkt het verderop. Drie Fransen lopen terug naar hun Peugeot 205, met departementsnummer 59 op de kentekenplaat. Er rijden veel 59’ers in Terneuzen – auto’s uit Lille en omgeving. De jonge Fransen overleggen. ‘We halen het wel elders’, vertellen ze. Waar? ‘Ach, misschien wel ergens op straat’, antwoorden ze. En weg scheuren ze.
De binnenstad van Terneuzen, pal onder de Scheldeboulevard, bestaat uit enkele smalle straatjes en pleintjes. Gaandeweg de avond zie je meer vage types rondscharrelen. Sinds beide coffeeshops zijn gesloten, tiert de illegale handel welig. Het aantal klachten bij het meldpunt drugsoverlast is de afgelopen maand geëxplodeerd.
Toen Checkpoint in mei dichtging, bleef het nog relatief rustig op straat. Maar toen eind mei ook Miami na een inval sloot, bloeide de straathandel op. Belgische en Franse drugstoeristen blijven toch komen, hoewel minder massaal dan toen beide coffeeshops open waren. En die gestage stroom buitenlandse, dolende drugsklanten betekent kassa voor drugsrunners en -dealers. Opeens waren ze er, afkomstig uit Rotterdam, Den Haag of Roosendaal.
‘Ze springen bijna voor je auto’, zegt de jonge binnenstadsbewoner Jelle. ‘Of ik drugs wilde kopen.’ Hans Vlottes, voorzitter van de wijkraad binnenstad: ‘Ze weten precies wie ze moeten hebben. Ze hebben mensenkennis. Ze weten donders goed wie op zoek is naar drugs.’
Nou zijn veel klanten ook voor een leek van verre te herkennen. Jonge Fransen komen niet voor de kerken en musea naar Terneuzen. Ze rijden in een ruk door naar de twee tegenover elkaar gelegen coffeeshops in het centrum van Terneuzen, ook al heeft de gemeente onlangs de bewegwijzering (blauwe bordjes met ‘coffeeshops’ en een pijl rechtdoor) weggehaald.
Soms proberen drugsrunners ze al op de toegangsweg van Zelzate naar Terneuzen op te pikken om ze naar de illegale adressen te leiden.
Soms wordt er direct op straat gehandeld. Maar meestal worden klanten gestuurd of begeleid naar rustiger plekken of woningen. ‘Het waaiert zelfs uit naar de vinexwijk en het platteland’, weet Vlottes. De politie houdt verscherpte controles, maar daar is zaterdagavond weinig van te merken. De afgelopen weken zijn wel enkele illegale handelaren opgepakt.
De overlast bestaat vooral uit gescharrel op straat. Jochies die opeens opduiken en ‘psst, hasjiesj’ sissen. Vlottes: ‘Dit is een dorp van niks, een paar straten, niet meer. Al dat gedoe op straat vergroot het gevoel van onveiligheid.’
Het is een sfeer die Terneuzenaren doet terugdenken aan de jaren negentig, toen de gemeente nog het nulbeleid (geen coffeeshops) aanhing. ‘De binnenstad telde wel tachtig tot negentig drugspanden’, aldus Vlottes. ‘En dat in een gebied van vierhonderd bij vierhonderd meter. Veel panden waaruit verkocht werd – soft én hard drugs – waren in het bezit van huisjesmelkers.’ Bewoner Jelle: ‘Mij werd als jongetje altijd op het hart gedrukt niet door de binnenstad te lopen. Het was daar niet pluis.’
Om die illegale handel tegen te gaan, besloot de gemeente het gedoogbeleid te omarmen. En dat had effect. Met de komst van Checkpoint en Miami viel de illegale handel praktisch stil. En nu beide coffeeshops tijdelijk gesloten zijn, bloeit de illegaliteit weer op. Daarom willen het gemeentebestuur en de wijkraad binnenstad dolgraag dat minstens één coffeeshop snel weer opengaat.
Maar de eigenaar van Miami draalt. Hij schijnt meer zekerheden te willen om te voorkomen dat hij zijn vergunning bij een tweede inval kwijtraakt.
Bron: Volkskran.
Ja, want als je het verbied dan bestaat het niet. Verdomme de kortzichtigheid van de gemiddelde Indonesier.quote:Op dinsdag 3 november 2009 09:28 schreef eriksd het volgende:
Mooi zo. Er moet paal en perk gesteld worden aan dat drugstoerisme.
Precies! Drugs legaliseren!quote:Op dinsdag 3 november 2009 09:55 schreef Hardrebel het volgende:
Het probleem is dat de toeleveranciers illegaal wiet kweken.
Indd. Ik denk dat de prijs dan ook flink omlaag gaat trouwens.quote:Op dinsdag 3 november 2009 10:02 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Precies! Drugs legaliseren!
Twee harddrugs zijn al legaal, en andere ‘harddrugs’ komen bij wetenschappelijke rapporten die het RIVM opstelt ten behoeve van een rationele evaluatie van het drugsbeleid lager uit qua persoonlijk en maatschappelijk gevaar dan softdrugs en enkele legale drugs.quote:Op dinsdag 3 november 2009 10:06 schreef Hardrebel het volgende:
*Softdrugs legaliseren, niet harddrugs omdat die te schadelijk zijn.
Hallo straatdealers en ander volk wat je niet wilt hebben.quote:
Het onderscheid tussen soft- en harddrugs is net zo fictief als het verschil tussen micro- en macro-evolutie. Het is bedacht door (anti-drugs) gelovigen die hun religie aan anderen willen opdringen. Het verklaard ook niet waarom paddo's verboden moesten worden.quote:Op dinsdag 3 november 2009 10:06 schreef Hardrebel het volgende:
[..]
Indd. Ik denk dat de prijs dan ook flink omlaag gaat trouwens.
*Softdrugs legaliseren, niet harddrugs omdat die te schadelijk zijn.
Wil je alles wat minder schadelijk is dan alcohol dan ook legaliseren?quote:Op dinsdag 3 november 2009 10:06 schreef Hardrebel het volgende:
[..]
Indd. Ik denk dat de prijs dan ook flink omlaag gaat trouwens.
*Softdrugs legaliseren, niet harddrugs omdat die te schadelijk zijn.
Dat denkt de "overheid" helemaal niet. De overheid bedient belanghebbenden waaronder zichzelf.quote:Op dinsdag 3 november 2009 10:15 schreef ethiraseth het volgende:
Echt, de straatdealers lachen zich helemaal kapot om hetgeen de overheid doet. Die zien de dollartekens al in de oren staan. En de overheid maar denken dat ze het probleem aanpakken.
Niet alleen dat, maar ik denk dat we internationaal gezien aardige financiële schade oplopen zodra we harddrugs gaan legaliseren.quote:Op dinsdag 3 november 2009 10:10 schreef Iblis het volgende:
[..]
Niet dat er wat met die rapporten gedaan wordt, want het zou deze regering niet zijn als ze m.b.t. drugs geen principiële koers zouden voeren, ten koste van alles en iedereen.
Alcohol is van oudsher een traditie. Als alcohol nu uitgevonden zou worden dan zou het in hetzelfde rijtje als harddrugs komen te vallen. Ik denk dat ze niets liever zouden willen, maar dat nu (nog) niet kunnen. Ze zijn dit kunstje al met roken aan het flikken, maar aan alcohol komen ze nog niet. Misschien over 20 jaar ofzo, als we niets meer mogen en dat een laatste horde is naar de (utopische) ultieme maatschappelijke gezondheid.quote:Op dinsdag 3 november 2009 10:18 schreef Bowlingbal het volgende:
[..]
Wil je alles wat minder schadelijk is dan alcohol dan ook legaliseren?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |