Wij hebben die dingen ook en die schermpjes staan altijd uit.quote:Op zondag 1 november 2009 22:36 schreef Yalda25 het volgende:
Heeft iemand ervaring met blokverwarming en de doprimo radio meter? Is het echt waar dat je continue bij moet betalen aan stookkosten en dat je daar niks tegen kunt doen? En weet iemand hoe die dingen werken? Bij mij staan alle schermpjes uit en ik weet niet hoe je ze aanzet, of ze uberhaupt wel aanmoeten? En wat hoort die meter aan te geven? De temperatuur of geeft ie alleen een plus of minnetje aan van dat je verbruik omhoog of omlaag is gegaan?
Ik weet , die tekst is bijna 2 jaar oud, maar ik wil graag weten hoe je aan die info komt.quote:Op maandag 2 november 2009 07:48 schreef exlurker het volgende:
Kijk hier eens, er zijn meer fokkers die daar vragen over hebben
Wat is dit..?
De doprimo radio van ista Nederland registreert het warmteverbruik per radiator in collectief gestookte complexen. Hierdoor is het niet langer nodig dat de meteropnemer de woning of het wooncomplex bezoekt om de meterstanden af te lezen. Aan de hand van de meetresultaten wordt de warmtekostenverdeling vervaardigd en voor iedere bewoner een verbruiksafhankelijke afrekening. De doprimo radio heeft naast een zendfunctie ook een ontvangstfunctie (bi-directioneel meetsysteem). Hierdoor kunnen alle meetgegevens zeer snel verzameld en doorgestuurd worden naar de centrale dataverzamelaar. ista Nedeland leest alle gegevens van het gehele complex via gsm op kantoor uit.
Ook andere meetsystemen kunnen op het symphonic sensornet worden aangesloten en vanuit het kantoor van ista Nederland uitgelezen worden.
De doprimo radio is een elektronische tweepuntsmeter. Dit houdt in dat hij constant rekent met het verschil tussen de gemeten radiatortemperatuur en de ruimtetemperatuur. Het betekent dat de meter ook zeer geringe warmteafname nauwkeurig registreert. In zijn basisuitvoering is de gewenste datum van het einde van de afrekenperiode reeds geprogrammeerd. De stand van vorig jaar, het daaraan voorafgaande jaar en de laatste twaalf maandeindstanden blijven bewaard. Bovendien kan ista Nederland beschikken over recente dagstanden per meter, die met name bij bewonerswisselingen hun nut bewijzen. De doprimo radio springt aan het einde van het stookseizoen op 0 en begint opnieuw te tellen.
De doprimo radio laat zich eenvoudig en snel op alle in de markt gebruikelijke radiatoren monteren en wordt gevoed door een batterij die 10 jaar meegaat
Ook in Nederland hoor. Overal waar blokverwarming of flatverwarming of stadsverwarming is, zo'n beetje.quote:
Tja... bijna.. ik kan ook wel een radiator bijplaatsen. Alleen het bijvullen wordt wat lastiger (maar niet onmogelijk...)quote:Op zondag 4 september 2011 21:30 schreef junkiexp het volgende:
Het is eigenlijk een fraudegevoelig systeem, want ik heb hier 2 blindleidingen en daar kan ik binnen het uur een radiator aan monteren en jaren lang stoken zonder te betalen.
Ze komen hier niet in huis, de meters worden centraal uitgelezen.
Bijvullen gaat hier vanzelf, en ik heb een koopappartement en eigen hoofdafsluiters.quote:Op zondag 4 september 2011 21:33 schreef DJSmiley het volgende:
[..]
Tja... bijna.. ik kan ook wel een radiator bijplaatsen. Alleen het bijvullen wordt wat lastiger (maar niet onmogelijk...)
En bij appartementen heb je niets te willen soms...
Bij stadsverwarming zit de meter toch in de meterkast? Tenminste, zo ken ik dat...quote:Op zondag 4 september 2011 21:33 schreef erikkll het volgende:
[..]
Ook in Nederland hoor. Overal waar blokverwarming of flatverwarming of stadsverwarming is, zo'n beetje.
Bij de nieuwere systemen wel, bij de oudere systemen wordt er dmv een digitale meter (al dan niet radiografisch), of met een verdampmeter per radiator gemeten.quote:Op zondag 4 september 2011 21:59 schreef tomaat52 het volgende:
[..]
Bij stadsverwarming zit de meter toch in de meterkast? Tenminste, zo ken ik dat...
bedankt voor je reactie,quote:Op zondag 4 september 2011 21:24 schreef DJSmiley het volgende:
Ik heb die dingen ook hangen.
Meten idd het verschil in temperatuur ( ⌂T ) gedurende periode x. Ding heeft 2 meetpunten, 1 direct op de radiator via een aluminium profiel, en 1 'vrije-lucht'. Als dit verschil groter is dan 4 graden gaat ie 'lopen'. Als je de radiator dus een klein beetje open hebt staan, zal de ⌂T niet zo groot zijn. Dat dus een uurtje is relatief weinig steiging. Bij de radiator vol open, zal ie dus ook harder oplopen.
Vanaf 4.5K (4,35graden) verschil gaat ie meten
Uiteindelijk worden alle units bij elkaar opgeteld, en de kosten van de installatie, en dat wordt verdeeld over de huurders (Deels op woonoppervlakte, deels op verbruik).
Grootste nadeel van dit systeem vind ik de niet-motivatie tot besparen vanuit de verhuurder. Tot 2 jaar geleden hing hier een ketel uit het jaar kruik. Een zuinige ketel zal de wbv aan z'n reet roesten, want het verbruik wordt 1:1 door de bewoners afgetikt... en die zijn dus de dupe ervan.
Nu hangt er eindelijk een recente ketel, vorig jaar meer gestookt volgens de verbruiksspecificatie, maar minder gas gebruikt.. en dus geld terug.
Eraf halen hoort niet te kunnen in theorie, als dat wel kan is ie niet goed bevestigd. Bij mij zitten ze allemaal muurvast op de radiator. (Alleen die van de badkamer niet, hebben ze verwijderd bij renovatie en nooit meer teruggeplaatst)
Met knopje voorop kun je het verbruik uitlezen van deze periode en van de vorige periode. Staat ook in de documenten van Ista. (Ik heb die ooit een keer gedownload: http://www.djsmiley.com/doprimo.pdf )
In appartementen met stadverwarming en centrale stijgleidingen vaak niet. Ik heb bij mij in mijn appartement namelijk 6 stijgleidingen lopen. Dus op elke radiator hangt zo'n apparaat.quote:Op zondag 4 september 2011 21:59 schreef tomaat52 het volgende:
[..]
Bij stadsverwarming zit de meter toch in de meterkast? Tenminste, zo ken ik dat...
Als je mijn warmte rekening in de flat bekijkt wordt je ook niet vrolijk bij ons wordt het dan door een ander bedrijf bemeterd, maar die rekenen in het gehel complex een verlies van 35% wat over ieder gebruiker wordt verrekend. Hoe men aan die 35% gekomen is moet ik nog steeds eens achteraan (hebben andere bewoners ook al geprobeerd maar daar geeft men tot nu toe nog steeds geen eenduidige antwoorden voor) , maar die 35% is ongeveer 60% van mijn totale kosten per maand voor de verwarming.quote:Op dinsdag 6 september 2011 11:36 schreef Coolmint het volgende:
Ja dat zou je kunnen doen en hoe meer mensen in je flat dat gaan doen, hoe minder eenheden geregistreerd gaan worden en hoe minder nauwkeurig de afrekening wordt. Het gevolg is dan dat het maandelijks voorschot vermoedelijk omhoog gaat zodat je iedere maand meer geld kwijt bent in een potje waar je geen rente over vangt, maar hopelijk aan het eind van het jaar wat van terug krijgt.
Ikzelf betaal liever voor diensten en producten waar ik gebruik van maak. Ik zou het niet netjes vinden tegenover mijn buren dat ik de boel loop te besodemieteren en op hun kosten ga stoken. Wat je nog altijd wel kunt doen is zorgen dat je een graadje kouder stookt dan de buren: hun warmte komt dan een klein beetje door de muren en vloer naar jou toe. Dat heb je gratis dan. Stook je hoger dan je buren dan gaat jouw warmte naar hen.
Bij ons werden dezelfde verdeelsleutel gehanteerd toen ik in dit complex kwam wonen. Dit bevoordeelt enorm de oudjes in de flat die tegen de klippen op stoken. Vorig jaar heb ik dit aangekaart in de VvE-vergadering en is de verdeling 90-10 geworden. Er zijn hier geen gemeenschappelijke ruimtes die verwarmd worden en ketelonderhoud wordt betaald van de servicekosten.quote:Op dinsdag 6 september 2011 11:41 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Als je mijn warmte rekening in de flat bekijkt wordt je ook niet vrolijk bij ons wordt het dan door een ander bedrijf bemeterd, maar die rekenen in het gehel complex een verlies van 35% wat over ieder gebruiker wordt verrekend. Hoe men aan die 35% gekomen is moet ik nog steeds eens achteraan (hebben andere bewoners ook al geprobeerd maar daar geeft men tot nu toe nog steeds geen eenduidige antwoorden voor) , maar die 35% is ongeveer 60% van mijn totale kosten per maand voor de verwarming.
Helaas wordt het bij ons niet door de VVE verrekend maar door de partij die ook die meters geplaatst heeft (niet de firma die hier genoemd wordt) .quote:Op woensdag 7 september 2011 10:28 schreef Hi_flyer het volgende:
[..]
Bij ons werden dezelfde verdeelsleutel gehanteerd toen ik in dit complex kwam wonen. Dit bevoordeelt enorm de oudjes in de flat die tegen de klippen op stoken. Vorig jaar heb ik dit aangekaart in de VvE-vergadering en is de verdeling 90-10 geworden. Er zijn hier geen gemeenschappelijke ruimtes die verwarmd worden en ketelonderhoud wordt betaald van de servicekosten.
Dit grapje leverde mij mooi 150 euro op, terwijl anderen in de flat soms honderden euro's bij moesten betalen. De verbruiker betaalt nu
Aha, op die manier,quote:Op woensdag 7 september 2011 19:48 schreef Hi_flyer het volgende:
Geen verdeelsleutel betekent gewoon dat 100% van de stookkosten verdeeld wordt naar gelang het verbruik van de eigenaren. Als de verdeelsleutel 20-80 is, wordt dus eerst 20% van de stookkosten evenredig verdeeld over de eigenaren en de overige 80% naar rato.
Resultaat is dan dat als je tweemaal zoveel stookt als de buurman, je minder dan tweemaal zoveel betaalt als de buurman. Dit is natuurlijk onredelijk.
Die kastjes hebben dus wel degelijk nut, maar alleen voor die 80%.
Legitieme vragen , als ik antwoord heb van de firma krijg jij ze van mij.quote:Ik stel DEZE vragen: Hoeveel eenheden per minuut/ seconde / uur .
telt de meter bij per ....graden temperatuursverschil , wanneer hij telt.
en : Bij welke temperaturen en tempverschillen schakelt hij over
naar enkel telwerk,
en : Hoeveel eenheden telt hij bij per min. in enkel telwerk?
en : Hoe weet ik of hij op enkel telwerk gedraaid heeft?
Dit zijn dan ook compleet nutteloze vragen. Die apparaatjes zijn erg nauwkeurig, daar zal het ijkwezen ongetwijfeld bij betrokken zijn geweest. Als iedereen dezelfde meters heeft, boeit het totaal niet hoeveel eenheden er per uur of per graad temperatuurverschil bijkomen.quote:Op zondag 13 november 2011 18:26 schreef eigendeegcookie het volgende:
Ik stel DEZE vragen: Hoeveel eenheden per minuut/ seconde / uur .
telt de meter bij per ....graden temperatuursverschil , wanneer hij telt.
en : Bij welke temperaturen en tempverschillen schakelt hij over
naar enkel telwerk,
en : Hoeveel eenheden telt hij bij per min. in enkel telwerk?
en : Hoe weet ik of hij op enkel telwerk gedraaid heeft?
Heb die vraag al gesteld aan degene die dr alles van af zou weten. geen antwoord.quote:Op maandag 14 november 2011 08:40 schreef Coolmint het volgende:
Beste Eigendeegcookie,
Misschien moet je deze vraag stellen aan degene aan wie jij moet betalen? ISTA is slechts een bedrijf dat in opdracht van je VVE of je energiebedrijf de metingen uitvoert. Zij hebben er echt geen belang bij als het slechte spullen zouden zijn. In dat geval zouden hun klanten toch snel weglopen? Degene aan wie jij het geld betaalt is verantwoordelijk voor het uitleggen hoe dat bedrag tot stand komt. Daar heb je alle recht op. Als zij je doorsturen naar ISTA en die heeft niet de juiste antwoorden voor je dan moet je opnieuw terug naar degene die jou vraagt om te betalen. Vaak is het makkelijk om een klant door te sturen zodat ze er vanaf zijn, maar wettelijk werkt het natuurlijk zo niet.
Mocht je uiteindelijke de antwoorden op je vragen hebben gekregen zul je denk ik opnieuw moeten nadenken wat je daar aan hebt. De vertaalslag naar hoe je daarmee je stookgedrag moet beïnvloeden komt dan denk ik neer op de tips die ik je al heb gegeven. Handmatig zuinig stoken is dan erg lastig en een thermostaatknop zo ongeveer noodzakelijk. Ik hoor het graag als je meer info hebt gekregen en nog liever als het systeem echt anders werkt dan ik beschreef.
Tnxquote:Op maandag 14 november 2011 07:10 schreef Pugg het volgende:
[..]
Legitieme vragen , als ik antwoord heb van de firma krijg jij ze van mij.
(En ik ben serieus heb ze ook net gekregen)
Als je je eigen meters wilt ijken, zul je ze van de verwarming moeten halen, zorgen dat je een thermometer precies op het meetpunt zet dat normaal tegen de radiator zit, een andere thermometer aan de andere kant zetten (die de kamertemperatuur meet) en vervolgens zorgen dat je het meetpunt aan de radiatorkant een exact aantal graden in temperatuur kunt verhogen terwijl je bijv. de 'kamer-kant' op dezelfde temperatuur houdt. Daarna moet je die situatie een aantal uren zo houden en dan kijken hoeveel erbij geteld is. Hoe langer je dit doet, hoe beter omdat je dan meer eenheden hebt die je kunt delen op de tijd. Daarna doe je hetzelfde met een andere temperatuurinstelling en dan nog een totdat je een soort grafiek kunt maken met op de x-as het temperatuurverschil en op de y-as het aantal getelde eenheden per uur. Het verloop van die grafiek moet je dan vergelijken met de opgave van de fabrikant van die apparaatjes. Dus als je die opstelling kunt bouwen met een geijkte thermometer enz. dan kun je je eigen verbruiksmeter ijken.quote:Op maandag 14 november 2011 23:27 schreef eigendeegcookie het volgende:
Het is toch niet zo gek als ik mn eigen metertjes ook es wil ijken?
Ja, zo moeten we het dan maar aanpakken:quote:Op donderdag 17 november 2011 12:46 schreef papillion het volgende:
Het is de moeite waard om dit topic te lezen. We hebben sinds kort ook nieuwe kastjes van de ista en toevallig dit jaar een veel hoger verbruik dan vorig jaar, vandaar mijn interesse. (natuurlijk hoge prijs hoort bij de oude kastjes, geen wantrouw tegens de nieuwe kastjes). Na het lezen van het topic is in ieder geval het kwartje gevallen waarom het verbruik wel eens duidelijk hoger kan zijn. Naast het koudere weer zijn we het laatste jaar ook meer geneigd geweest even 'n verwarming vol open te knallen in plaats van het altijd wat warmer te houden.
Eens kijken of we dit jaar verschil kunnen waarnemen door wat meer geleidelijk te stoken.
Nope. Dit soort apparaten zijn niet geijkt.quote:Op maandag 14 november 2011 09:35 schreef Hi_flyer het volgende:
[..]
Dit zijn dan ook compleet nutteloze vragen. Die apparaatjes zijn erg nauwkeurig, daar zal het ijkwezen ongetwijfeld bij betrokken zijn geweest.
Ja klopt helemaal, maar buiten het eens aankaarten bij je VVE om de verdeelsleutel te herzien kun je niet altijd zomaar beslissen dat je een ander verwarmingssysteem zou willen. Als de meerderheid vindt dat het zo moet blijven moet je of zelf verhuizen of proberen voor jezelf je best te doen om met behoud van comfort zo zuinig mogelijk te stoken.quote:Op donderdag 17 november 2011 20:53 schreef Isegrim het volgende:
Even zonder het hele topic gelezen te hebben...
Je moet niet alleen kijken naar die metertjes, maar ook naar het complex waar je in woont, de toegepaste kostenverdeling en het systeem als geheel.
Daar zitten echt grote verschillen in. Denk aan dingen als:
- Welk percentage vaste kosten en welk percentage variabele kosten?
- Is er sprake van een plintleiding die warmte afgeeft?
- Zijn er in het complex veel mensen die niet of nauwelijks stoken (dit drijft de eenheidsprijs op)?
- Is de kostenverdeling eerlijk (krijgen appartementen met een ongunstige ligging een kortingsfactor?)?
En zo kan ik nog eventjes doorgaan. Er zijn heel veel variabelen die een rol spelen.
De prijs per eenheid kan enorm variëren. Gemiddeld schijnt die rond de 20 cent te liggen, maar ik beheer een stel complexen waar de prijs per eenheid 50-70 cent is! Heeft o.a. te maken met de ouderdom van het systeem en het feit dat daar veel mensen zijn die niet of nauwelijks stoken (of elektrisch stoken) en die daardoor feitelijk hun buren 'naaien'.
Ik ben persoonlijk absoluut geen fan van collectieve stookvoorzieningen. Levert altijd gezeik op.quote:Op donderdag 17 november 2011 20:57 schreef Coolmint het volgende:
[..]
Ja klopt helemaal, maar buiten het eens aankaarten bij je VVE om de verdeelsleutel te herzien kun je niet altijd zomaar beslissen dat je een ander verwarmingssysteem zou willen. Als de meerderheid vindt dat het zo moet blijven moet je of zelf verhuizen of proberen voor jezelf je best te doen om met behoud van comfort zo zuinig mogelijk te stoken.
Er is niks illegaals aan van andere bewoners om weinig te stoken natuurlijk maar voor jouw wel onvoordelig. Aan de andere kant: bij de wat oudere flats/systemen zijn de zuinig stokers vaak degenen die relatief veel betalen omdat de vaste lasten vaak hoog zijn. De verbruikskosten zijn vaak zo laag dat het zuinig stoken niet echt aanmoedigt.
Wat ik bedoel is dat je moet proberen de temperatuur van je radiator zo laag mogelijk te houden en toch je kamer op temperatuur te houden. Hete radiatoren zijn lekkerder omdat ze ook wat stralingswarmte afgeven, maar helaas staan radiatoren nooit in het midden van een kamer (zoals vroeger de potkachels), maar tegen een muur/raam etc. Hoe heter je radiator hoe meer je de muur opwarmt en dat is verlies. Je metertje telt het wel, maar je hebt er niks aan.quote:Op donderdag 17 november 2011 21:00 schreef Hi_flyer het volgende:
@ Coolmint. Je hebt er gelijk in dat het een comfortkwestie is en het prettiger is om een constante kamertemperatuur te hebben. Echter stel je dat het minder energie kost als je de radiator halfopen zet. Daar ben ik het niet mee eens onder de voorwaarde dat je natuurlijk niet naar 26 graden moet stoken.
De Lidl heeft in de laatste nieuwsbrief radiatorfolie in de aanbieding.quote:Op donderdag 17 november 2011 21:02 schreef Coolmint het volgende:
[..]
Wat ik bedoel is dat je moet proberen de temperatuur van je radiator zo laag mogelijk te houden en toch je kamer op temperatuur te houden. Hete radiatoren zijn lekkerder omdat ze ook wat stralingswarmte afgeven, maar helaas staan radiatoren nooit in het midden van een kamer (zoals vroeger de potkachels), maar tegen een muur/raam etc. Hoe heter je radiator hoe meer je de muur opwarmt en dat is verlies. Je metertje telt het wel, maar je hebt er niks aan.
Absoluut mee eens! Zijn talloze topics over intussen he?quote:Op donderdag 17 november 2011 21:01 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Ik ben persoonlijk absoluut geen fan van collectieve stookvoorzieningen. Levert altijd gezeik op.
Het enige wat je kunt doen als je er vanaf wilt is je radiatoren uitzetten (of hoofdafsluiter als je die hebt) en elektrisch of op petroleum gaan stoken. Dan betaal je alleen de vaste kosten. Maar dat is inderdaad erg onvoordelig voor je buren. Hoe meer mensen dat doen, hoe meer die per eenheid betalen. En dan kun je dus beter weer terug naar een systeem waarbij de kosten gewoon verdeeld worden op basis van vloeroppervlakte en zonder meters.
Of een tweepijpssysteem met een meter per appartement die het aantal GJ meet, dan heb je absolute bemetering. Relatieve bemetering, hoe goed je het ook inregelt, levert altijd gedoe op. Mensen begrijpen de afrekeningen niet, hebben het gevoel dat ze bedonderd worden, vertrouwen de meters niet etc. etc.
Daar heb je wel een punt. Lokaal verlies je erg veel. Morgen maar eens kijken naar die radiatorfolie, dat vind ik wel een goede.quote:Op donderdag 17 november 2011 21:02 schreef Coolmint het volgende:
[..]
Wat ik bedoel is dat je moet proberen de temperatuur van je radiator zo laag mogelijk te houden en toch je kamer op temperatuur te houden. Hete radiatoren zijn lekkerder omdat ze ook wat stralingswarmte afgeven, maar helaas staan radiatoren nooit in het midden van een kamer (zoals vroeger de potkachels), maar tegen een muur/raam etc. Hoe heter je radiator hoe meer je de muur opwarmt en dat is verlies. Je metertje telt het wel, maar je hebt er niks aan.
Ja, heb ook in eerdere topics meegepost omdat het onderdeel van mijn werk is.quote:Op donderdag 17 november 2011 21:04 schreef Coolmint het volgende:
[..]
Absoluut mee eens! Zijn talloze topics over intussen he?Maar goed, zie het maar eens te veranderen in een bestaande situatie...
Is er wel een organisatie die zich daarmee bezighoudt tijdens het ontwerpproces? Erg moeilijk is het eigenlijk ook niet omdat het een relatieve meting is.Twee thermokoppels, wat electronica, that's it.quote:Op donderdag 17 november 2011 20:56 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Nope. Dit soort apparaten zijn niet geijkt.
Dat zou je denken. Wij zitten zelf in een complex met stadsverwarming. Wij hebben de stadsverwarmingsknop laten verzegelen en stoken elektrisch. En we zijn goedkoper uit. Maar met stadsverwarming wordt je ook een poot uitgedraaid heb ik het idee.quote:Op donderdag 17 november 2011 21:04 schreef Hi_flyer het volgende:
Elektrisch 'stoken' lijkt me geen reële optie, dan ben je zeker het dubbele kwijt.
Afgezien van een absolute starttemperatuur (23 graden geloof ik) is het alleen van belang dat de beide thermosensors (of het thermokoppels zijn weet ik niet) gelijk zijn. In massaproductie is de kans daarop best groot. Een echte ijking is dan ook niet nodig denk ik.quote:Op donderdag 17 november 2011 21:07 schreef Hi_flyer het volgende:
[..]
Is er wel een organisatie die zich daarmee bezighoudt tijdens het ontwerpproces? Erg moeilijk is het eigenlijk ook niet omdat het een relatieve meting is.Twee thermokoppels, wat electronica, that's it.
Volgens mij niet.quote:Op donderdag 17 november 2011 21:07 schreef Hi_flyer het volgende:
[..]
Is er wel een organisatie die zich daarmee bezighoudt tijdens het ontwerpproces?
Dat is idd het belangrijkste, een kloppende verdeelsleutel zodat je geen scheefheid krijgt.quote:Erg moeilijk is het eigenlijk ook niet omdat het een relatieve meting is.Twee thermokoppels, wat electronica, that's it.
Een goede verdeelsleutel levert ook meer op dan heel precies op je stookbedrag te gaan letten.
Het enige van belang is de lineariteit, want iedereen gebruikt dezelfde meting. Thermokoppels kunnen trouwens niet, want een koude las is natuurlijk lastig dicht bij een verwarming, tenzij daar weer een temperatuursensor voor gebruikt is....quote:Op donderdag 17 november 2011 21:09 schreef Coolmint het volgende:
[..]
Afgezien van een absolute starttemperatuur (23 graden geloof ik) is het alleen van belang dat de beide thermosensors (of het thermokoppels zijn weet ik niet) gelijk zijn. In massaproductie is de kans daarop best groot. Een echte ijking is dan ook niet nodig denk ik.
Dat over dat thermokoppel mocht je zelf teruginkoppen, ik bracht het voorzichtig toch?quote:Op donderdag 17 november 2011 21:13 schreef Hi_flyer het volgende:
[..]
Het enige van belang is de lineariteit, want iedereen gebruikt dezelfde meting. Thermokoppels kunnen trouwens niet, want een koude las is natuurlijk lastig dicht bij een verwarming, tenzij daar weer een temperatuursensor voor gebruikt is....
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |