abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_74058654
Ik houd wel van pittig eten en zag dat op mijn werk er Madame Jeanette pepers besteld kunnen worden, leuk leuk.
Maar buiten dat die dingen gewoon HEET zijn wil ik er wel iets leuks mee doen. Ze zo opeten lijkt me geen plan, maar wat wel?

Ik denk nu aan het maken van een chili con carne, maar dosering etc...

Bruine bonen, uien, knoflook, paprika, tomatendrap, gehakt etc dat kan ik wel verzinnen, maar buiten dat dit vrij saai is, heb ik geen idee hoe heet de Madame Jeanette echt is.

De vraag is dus of iemand een gerecht weet (pittig/heet) waarin de Madame Jeanette verwerkt zit, maar ook een "dosering" is meegenomen
  zondag 25 oktober 2009 @ 21:43:43 #2
256575 Joe-Momma
same planet different world
pi_74059012
Ik kook meestal gewoon een hele (dichte) peper mee. gewoon voor de smaak en pas wel op dat ie niet open barst. Wanneer het gerecht klaar is kun je de peper verwijderen en een paar stukjes op je bord leggen.
  Redactie Games zondag 25 oktober 2009 @ 21:44:09 #3
52557 crew  Mr.Noodle
Offtopic in geleuter...
pi_74059039
In 1 hap opeten toch
How do you get precisely 4 Gallons of water with a 3 Gallon and 5 Gallon Can...
pi_74059079
Mijn moeder laat altijd een Madam Jeanet meesudderen met de kip van de Roti. Erg smakelijk maar je moet wel goed zoeken dat je hem eruit vist vóór je gaat eten
pi_74059171
quote:
Op zondag 25 oktober 2009 21:44 schreef Mr.Noodle het volgende:
In 1 hap opeten toch
Ik weet dat het wenselijk is om snel te slikken als je ivm een weddenschap oid een lepel sambal moet verorberen, maar het gaar hier om iets dat wel lekker is
pi_74060046
Volgens mij heb ik een mexicaans kookboekje waar wat recepten met de Madame Jeanette staan. Als je het leuk vind kan ik eens snuffelen en een en ander overtypen?
pi_74060338
quote:
Op zondag 25 oktober 2009 21:59 schreef Sunnythesun het volgende:
Volgens mij heb ik een mexicaans kookboekje waar wat recepten met de Madame Jeanette staan. Als je het leuk vind kan ik eens snuffelen en een en ander overtypen?
Als jij/u je niet bezwaard voelt zou dit geweldig zijn Ik wil wat proberen, maar niet iets dat enkel gemaakt wordt om de peper te proberen, iets eetbaars maken is toch wel een pré
  zondag 25 oktober 2009 @ 22:07:26 #8
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_74060494
Ik gebruik liever spaanse pepers die je makkelijker kunt doseren.
Snap echt de lol niet van madame jeanette als je er maar een stukje van kunt gebruiken of 'm alleen maar even mee mag laten sudderen. Of smaken ze wezenlijk anders dan lombok of rawit? Dat zal toch niet?
pi_74060661
quote:
Op zondag 25 oktober 2009 22:04 schreef sexymofo het volgende:

[..]

Als jij/u je niet bezwaard voelt zou dit geweldig zijn Ik wil wat proberen, maar niet iets dat enkel gemaakt wordt om de peper te proberen, iets eetbaars maken is toch wel een pré
Ik moet wel ff kijken of ze echt gebruikt worden eerst hoor, maar dacht het wel. Kom ik morgen ff op terug goed?

@ Robin: nou.. opzich waar, maar ik zou ze toch graag een keer in zo'n recept gebruiken om te kijken of het idd verschil maakt of niet. Maar er is hier in de omgeving niet aan te komen.. Groene peper is al lastig
pi_74060685
quote:
Op zondag 25 oktober 2009 22:07 schreef RobinOok het volgende:
Ik gebruik liever spaanse pepers die je makkelijker kunt doseren.
Snap echt de lol niet van madame jeanette als je er maar een stukje van kunt gebruiken of 'm alleen maar even mee mag laten sudderen. Of smaken ze wezenlijk anders dan lombok of rawit? Dat zal toch niet?
Ik heb geen idee, maar zag ze op de bestellijst staan en werd benieuwd
restecp voor je recepten etc. btw.
pi_74060988
Gewoon in een keer opeten het valt wel mee tis minder erg als je denkt (en je kan beter flink kauwen in een keer doorslikken is een slecht idee...). Of een hele peper door chili con carne is ook prima te doen en lekker
pi_74061662
Hoe groot moeten die dingen eigenlijk worden?
Ik heb er hier 1 in een pot staan
Thank Drunk I'm a Goddess!
  zondag 25 oktober 2009 @ 22:35:57 #13
256575 Joe-Momma
same planet different world
pi_74062035
quote:
Op zondag 25 oktober 2009 22:27 schreef prupke het volgende:
Hoe groot moeten die dingen eigenlijk worden?
Ik heb er hier 1 in een pot staan
4 a 5 cm ongv..

Wel in 1 keer in je mond en goed kauwen.. Min 25 keer.
pi_74062090
Roti he! Omnomnomnom, niet sudderen, gewoon snipperen.
I'll be walking home after drinking all my pennies. I'll keep passing the open windows. I'll dance, even if I have nowhere to do it but in my own living room.
~ How do I feel this good, sober?
~ For the night is dark and full of terrors
  zondag 25 oktober 2009 @ 22:42:06 #15
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_74062288
quote:
Op zondag 25 oktober 2009 22:10 schreef Sunnythesun het volgende:
maar ik zou ze toch graag een keer in zo'n recept gebruiken om te kijken of het idd verschil maakt of niet.
Ah, ja, dat kan ik eigenlijk nog wel begrijpen ook.
Ik maak ook wel eens dingen gewoon om het proberen. Niet omdat ik er nou zo'n trek of vertrouwen in heb.
En dat levert soms best nog verrassende resulaten op ook.
So go for it!!!


En Sexymofo, bedankt.
pi_74062323
quote:
Op zondag 25 oktober 2009 22:42 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ah, ja, dat kan ik eigenlijk nog wel begrijpen ook.
Ik maak ook wel eens dingen gewoon om het proberen. Niet omdat ik er nou zo'n trek of vertrouwen in heb.
En dat levert soms best nog verrassende resulaten op ook.
So go for it!!!
Hehe zou ik zeker doen.. mocht ik ze ooit ergens tegen komen dus
  zondag 25 oktober 2009 @ 22:50:07 #17
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_74062600
Dagje R'dam doen, hier word je ermee doodgegooid.
pi_74062776
quote:
Op zondag 25 oktober 2009 22:50 schreef RobinOok het volgende:
Dagje R'dam doen, hier word je ermee doodgegooid.
Beetje errug ver weg voor een pepurtjuh Maar wellicht als ik eindelijk een keer bij mijn stiefzus langs ga dat ik er een mee kan pikken
pi_74062854
quote:
Op zondag 25 oktober 2009 22:35 schreef Joe-Momma het volgende:

[..]

4 a 5 cm ongv..

Wel in 1 keer in je mond en goed kauwen.. Min 25 keer.
Ik kijk wel uit
Ze worden hier nog niet groter dan 1 cm ....
(en ze zijn oranje? )
Thank Drunk I'm a Goddess!
  zondag 25 oktober 2009 @ 23:07:04 #20
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_74063300
quote:
Op zondag 25 oktober 2009 22:07 schreef RobinOok het volgende:
Of smaken ze wezenlijk anders dan lombok of rawit? Dat zal toch niet?
Ja, echt 100% anders. Als je 'm geheel mee laat sudderen krijg je veel van de smaak en relatief weinig van de scherpte, dus dat is een insteek. Ik haal zelf meestal de pitjes eruit en snij 'm fijn voor een smaak/scherpte balans die ik prettig vind. Met pitjes (eigenlijk met zaadlijsten) is me te scherp.

Een madame jeanette of een adjuma heeft een hele rijke smaak die aan de geur van bloemen doet denken. Veel aroma en een beetje zoetig. Ik vind lomboks en rawits ook erg lekker, maar dan bij oosterse gerechten. Bij Surinaams of soms Mexicaans past het bloemige van een madame jeanette vaak beter.

Over recepten: je kan hier een prima Surinaams kookboek downloaden: http://bookboon.com/nl/st(...)naams-voor-beginners

Ik ben zelf groot fan van broodjes bakkeljauw, moksi alesi en Morjon sardines in tomatensaus met een uitje en een halve madame jeanette

Overigens kan je ze prima invriezen als je ze niet dagelijks gebruikt. Dat scheelt een maagzweer
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_74069210
Soms maak ik het helemaal fijn met een vijzel en dan doe ik het erbij wanneer ik kook (op het moment dat ik uien en knoflook aan het fruiten ben), soms een gehele peper meelaten sudderen en daarna zoek ik de peper om het bij mijn avondeten erbij te eten, soms in kleine stukjes snijden er ergens doorheen mengen (bijvoorbeeld als ik noodles eet).

Maar goed, ik ben ook Surinaams en heel klein beetje verslaafd aan peper
pi_74069620
quote:
Op zondag 25 oktober 2009 22:07 schreef RobinOok het volgende:
Ik gebruik liever spaanse pepers die je makkelijker kunt doseren.
Snap echt de lol niet van madame jeanette als je er maar een stukje van kunt gebruiken of 'm alleen maar even mee mag laten sudderen. Of smaken ze wezenlijk anders dan lombok of rawit? Dat zal toch niet?
Het heeft wel een hele lekkere, kenmerkende smaak.

Ik gooi alleen nooit meer 1 hele in 4 stukken in de tajine
pi_74071041
Normaal gebruik ik Scotch bonnet pepers, die ongeveer even scherp zijn:

Phall (Brits-Indisch gerecht)

675 g kipfilet

3 eetlepels ghee (geklaarde boter)

8 fijngehakte teentjes knoflook

1 fijngehakte grote ui

400 g tomaten uit blik

2 eetlepels tomatenpuree

een stuk gember (ongeveer 5 cm)

wat zout

12 fijngehakte Madame Jeanette pepers (voor de ongeoefende personen zou ik er wat minder gebruiken)

3 theelepels chilipoeder (of meer)

1 theelepel gemalen komijn

1 theelepel gemalen koriander

1 theelepel gedroogde fenegriek blaadjes

1 theelepel garam masala


Snijd het vlees in stukken en bak de ui, knoflook en gember tot het goudbruin is in de helft van de ghee.
Voeg de kruiden (chilipoeder, komijn, chilipoeder, fenegriek blaadjes en garam masala en zout) toe aan het ui/knoflook mengsel en voeg eventueel een beetje water toe als het aan begint te bakken.
Voeg daarna de tomaten, de puree en de pepers toe en laat dit tien minuten koken. Bak de kip ondertussen ongeveer 10 minuten in een andere pan in de overgebleven ghee.

Schep alles in een ovenschaal en (laat het eventueel een nacht marineren) zet de schaal in een voorverwarmde oven van 200°C. Na een minuut of 50 a 60 is het klaar.

Dit is een aanrader voor iemand die van heel erg pittig eten houd.
"Now that's no way for a kid to be wastin his time, readin' that long-haired gobbledegook"
Foghorn Leghorn
  maandag 26 oktober 2009 @ 11:07:37 #24
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_74071525
quote:
Op maandag 26 oktober 2009 10:51 schreef Limey het volgende:
Normaal gebruik ik Scotch bonnet pepers, die ongeveer even scherp zijn:

[snip]

12??? ik denk dat ik 't eerst even met 3 of 4 probeer Klink wel erg lekker en ik heb vrijwel alles in huis... binnenkort eens maken
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  maandag 26 oktober 2009 @ 11:11:52 #25
120774 Pundit_wannabe
Pretentious? Moi?
pi_74071666
quote:
Op zondag 25 oktober 2009 21:59 schreef Sunnythesun het volgende:
Volgens mij heb ik een mexicaans kookboekje waar wat recepten met de Madame Jeanette staan. Als je het leuk vind kan ik eens snuffelen en een en ander overtypen?
O, wat cool! Lijkt me geweldig om eens een gerecht met die pepers te maken!!
(Um ja, dit is dus gewoon een schaamteloze TVP. )
Exterminieren! Exterminieren! Halt! Sonst werden wir Sie exterminieren! Sie sind jetzt ein Gefangener der Daleks!
  maandag 26 oktober 2009 @ 11:15:06 #26
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_74071779
quote:
Op zondag 25 oktober 2009 21:59 schreef Sunnythesun het volgende:
Volgens mij heb ik een mexicaans kookboekje waar wat recepten met de Madame Jeanette staan. Als je het leuk vind kan ik eens snuffelen en een en ander overtypen?
Of maak een foto van de pagina en upload 't plaatje ergens, dat scheelt véél werk
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  maandag 26 oktober 2009 @ 11:17:52 #27
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_74071865
quote:
Op zondag 25 oktober 2009 21:43 schreef Joe-Momma het volgende:
Ik kook meestal gewoon een hele (dichte) peper mee. gewoon voor de smaak en pas wel op dat ie niet open barst. Wanneer het gerecht klaar is kun je de peper verwijderen en een paar stukjes op je bord leggen.
De enige manier om de Mme Jeannette toe te passen.

GEEN HAP VAN NEMEN!!!

V.
Ja inderdaad, V. ja.
pi_74071941
quote:
Op maandag 26 oktober 2009 11:07 schreef Flurry het volgende:

[..]

12??? ik denk dat ik 't eerst even met 3 of 4 probeer Klink wel erg lekker en ik heb vrijwel alles in huis... binnenkort eens maken
In sommige restaurants gooien ze er verschillende soorten pepers door, waaronder de Naga Jolokia .
Dit is dus nog een milde variant
"Now that's no way for a kid to be wastin his time, readin' that long-haired gobbledegook"
Foghorn Leghorn
  maandag 26 oktober 2009 @ 11:26:14 #29
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_74072116
quote:
Op maandag 26 oktober 2009 11:20 schreef Limey het volgende:

[..]

In sommige restaurants gooien ze er verschillende soorten pepers door, waaronder de Naga Jolokia .
Dit is dus nog een milde variant
Hoe leer je zoiets eten?
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_74072194
Qua pittigheid kan ik mee praten. Ik heb een zo een madame jeanette voor een weddenschap moeten eten. Voor 30euro moest ik er 1min op kauwen en dan doorslikken. Ik heb daarna nog 3 dagen last gehad van een brandende bek, brandende maag en het brande zelfs bij het schijten. Dus doseer die ondingen, anders word de smaak overheerst door de peper
Cause I'm a motherlover,
You're a motherlover.
We should fuck each others mothers
pi_74072333
quote:
Op maandag 26 oktober 2009 11:26 schreef Flurry het volgende:

[..]

Hoe leer je zoiets eten?
Meeste mensen zijn er mee opgegroeid.
pi_74072762
quote:
Op maandag 26 oktober 2009 11:26 schreef Flurry het volgende:

[..]

Hoe leer je zoiets eten?
quote:
Op maandag 26 oktober 2009 11:32 schreef Axia het volgende:

[..]

Meeste mensen zijn er mee opgegroeid.
Dat dus.


Waar ik vandaan kom (Birmingham), woont een vrij grote Indische/Pakistaanse gemeenschap. Ik ben er meer opgegroeid door bij vriendjes thuis regelmatig mee te eten en zoals men in Nederland Chinees gaat halen, haal je daar vaak wat bij Indische/Pakistaanse eetgelegenheden. Mijn vriendin (Nederlands) krijgt het niet weg. De tranen staan letterlijk in haar ogen als ze hap neemt.
"Now that's no way for a kid to be wastin his time, readin' that long-haired gobbledegook"
Foghorn Leghorn
  maandag 26 oktober 2009 @ 14:40:56 #33
74276 saaw
fight harder or walk away
pi_74077937
Surinamse pindasoep!
Maak een bouillon [1 liter] van kip [250 gram] met wat zwarte peperkorrels en ui. Laat 6 eetlepels pindakaas oplossen deze bouillon en breng het geheel al roerend aan de kook. Als het eenkeer kookt en de pindakaas is opgelost doe je er drie madame jeanette bij en laat je het nog een half uurtje door koken.

Wel voor het eten ze er weer uit halen en tijdens het koken goed in de gaten houden dat ze niet openbarsten!
an urge to help mankind overcomes me
pi_74078312
quote:
Op zondag 25 oktober 2009 22:10 schreef Sunnythesun het volgende:

[..]

Ik moet wel ff kijken of ze echt gebruikt worden eerst hoor, maar dacht het wel. Kom ik morgen ff op terug goed?
Ik zou toch zweren dat er ook recepten met mj in stonden.. niet dus Was misschien toch een ander boekje.. Er worden wel veel andere exotische pepers gebruikt die ik nergens kan krijgen helaas
  maandag 26 oktober 2009 @ 14:55:49 #35
259412 Seven.of.Nine
Seven volstaat. :*
pi_74078383
quote:
Op zondag 25 oktober 2009 21:44 schreef Khadgar het volgende:
Mijn moeder laat altijd een Madam Jeanet meesudderen met de kip van de Roti. Erg smakelijk maar je moet wel goed zoeken dat je hem eruit vist vóór je gaat eten
Inderdaad. Is mij eens overkomen dat de hele Madam Jeanette dus naar binnen ging. Uren last van gehad.
Resistance is futile
pi_74078436
quote:
Op maandag 26 oktober 2009 14:55 schreef Seven.of.Nine het volgende:

[..]

Inderdaad. Is mij eens overkomen dat de hele Madam Jeanette dus naar binnen ging. Uren last van gehad.
Ik hoorde laatst een tip voor als je peper makkelijk wilt terugvinden. De peper in een thee-ei (heten die dingen zo?) stoppen en dan laten dobberen.
pi_74078459
Hij is wel heet las ik:

100,000–350,000 op Scoville scale (http://en.wikipedia.org/wiki/Scoville_scale)
pi_74080821
quote:
Op maandag 26 oktober 2009 11:20 schreef Limey het volgende:

[..]

In sommige restaurants gooien ze er verschillende soorten pepers door, waaronder de Naga Jolokia .
Dit is dus nog een milde variant
Waar zitten zulke restaurants in nederland die dat doen? Ik ken ze in ieder geval helaas niet
pi_74081346
quote:
Op maandag 26 oktober 2009 14:57 schreef Axia het volgende:

[..]

Ik hoorde laatst een tip voor als je peper makkelijk wilt terugvinden. De peper in een thee-ei (heten die dingen zo?) stoppen en dan laten dobberen.
Fors thee-ei nodig, voor een madame jeanette
pi_74081431
quote:
Op maandag 26 oktober 2009 16:21 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Fors thee-ei nodig, voor een madame jeanette
Geen idee hoe die persoon het doet
Misschien proppen?

Edit: alhoewel, ik heb laatst een thee-ei (voor losse thee, niet voor peper ) bij de Xenos gekocht en was best groot. Was geen ijzeren maar eentje van hard-plastic. Daarin kan je makkelijk een madame jeanette erin proppen
  maandag 26 oktober 2009 @ 17:51:30 #41
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_74084499
quote:
Op maandag 26 oktober 2009 16:21 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Fors thee-ei nodig, voor een madame jeanette
of neem een adjuma, da's zo'n beetje hetzelfde, alleen kleiner
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  maandag 26 oktober 2009 @ 20:13:23 #42
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_74089612
quote:
Op maandag 26 oktober 2009 14:40 schreef saaw het volgende:
Surinamse pindasoep!
Maak een bouillon [1 liter] van kip [250 gram] met wat zwarte peperkorrels en ui. Laat 6 eetlepels pindakaas oplossen deze bouillon en breng het geheel al roerend aan de kook. Als het eenkeer kookt en de pindakaas is opgelost doe je er drie madame jeanette bij en laat je het nog een half uurtje door koken.

Wel voor het eten ze er weer uit halen en tijdens het koken goed in de gaten houden dat ze niet openbarsten!
Haha super trouwens dit recept... ik had zaterdag een curry gemaakt met kippenbouten en het vel en bot nog bewaard en heb ook nog een halve pot pindakaas staan waar ik niks mee doe, dus.... de bouillon staat vast op. Morgen even invriezen en dan in het weekend verder
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  maandag 26 oktober 2009 @ 20:36:20 #43
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_74090585
quote:
Op maandag 26 oktober 2009 11:26 schreef Flurry het volgende:

[..]

Hoe leer je zoiets eten?
Twee weken lang elke dag 1 rode peper opeten. Na die 2 weken doet het je niks meer. Zo snel raak je eraan gewend.
  maandag 26 oktober 2009 @ 21:05:20 #44
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_74091711
quote:
Op maandag 26 oktober 2009 20:36 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Twee weken lang elke dag 1 rode peper opeten. Na die 2 weken doet het je niks meer. Zo snel raak je eraan gewend.
Ik vraag me af waarom je dat zou willen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_74092374
quote:
Op maandag 26 oktober 2009 16:06 schreef loonytik het volgende:

[..]

Waar zitten zulke restaurants in nederland die dat doen? Ik ken ze in ieder geval helaas niet
Geen idee waar. Ik woon nog steeds een groot deel van het jaar in Engeland. Daar is het wel te krijgen, maar daar heb jij niets aan
"Now that's no way for a kid to be wastin his time, readin' that long-haired gobbledegook"
Foghorn Leghorn
  maandag 26 oktober 2009 @ 21:25:42 #46
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_74092470
OT
Foghorn Leghorn is natuurlijk geweldig!
"Eyes no chicken eyes is boy, thats a chicken over there in that doooogsuit"
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 26 oktober 2009 @ 21:45:09 #47
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_74093137
quote:
Op maandag 26 oktober 2009 20:36 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Twee weken lang elke dag 1 rode peper opeten. Na die 2 weken doet het je niks meer. Zo snel raak je eraan gewend.
ik durf niet
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  maandag 26 oktober 2009 @ 23:04:56 #48
74276 saaw
fight harder or walk away
pi_74096058
quote:
Op maandag 26 oktober 2009 20:13 schreef Flurry het volgende:

[..]

Haha super trouwens dit recept... ik had zaterdag een curry gemaakt met kippenbouten en het vel en bot nog bewaard en heb ook nog een halve pot pindakaas staan waar ik niks mee doe, dus.... de bouillon staat vast op. Morgen even invriezen en dan in het weekend verder
Groot succes vind ik het altijd
Zet wel een raam open tijdens het koken trouwens want anders sta je met traanoogjes.
an urge to help mankind overcomes me
  zondag 1 november 2009 @ 10:17:40 #49
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_74270932
quote:
Op maandag 26 oktober 2009 23:04 schreef saaw het volgende:

[..]

Groot succes vind ik het altijd
Zet wel een raam open tijdens het koken trouwens want anders sta je met traanoogjes.
Had iets te weinig pindakaas over (bleven vlokjes in de bouillon, geen egale massa), dus aangevuld met een half zakje pindasambal. Helemaal goed nu. Zacht zoetig, kruidig en prettig warm in de keel
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  zondag 1 november 2009 @ 11:54:08 #50
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_74272582
quote:
Op maandag 26 oktober 2009 21:05 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik vraag me af waarom je dat zou willen
Omdat je dan een nog groter bereik hebt van dingen die je kunt/wilt eten/bestellen en je niet zoveel lekkers hoeft te missen. Zelfde reden waarom zeikerds die geen olijven en geen franse kaas en geen koriander en geen zus en geen zo en geen dit en geen dat lusten of verdragen zich over hun miemels heen zouden moeten zetten. Als je het bij voorbaat al opgeeft wordt het nooit wat.
pi_74306735
ik maak er altijd sambal van waardoor je ieder gerecht makkelijk en goed gedoseerd op msaak kan brengen.

voor een lekkere sambal doe ik het zo

1 rode madame chenet
1 grote teen knoflook
1 tomaat
een sjalot
peper
zout
suiker


ok neem de tomaat, was af, doe aluminium folie er omheen en zet hem op een brandende gaspit, zodat de vlammen er omheen likken

wacht tot het papier zwart begint te worden, haal hem er af, haal de zwarte plekken van de tomaat en ontvel hem, doe hem in de blender.

Haal het steeltje van de madame chenet af en doe ook met pitjes en al in de blender

doe de gepelde teen knoflook erbij en de in 4 stukken gesneden sjalot.

pureer tot een gladde massa, doe peper, zout erbij en een schep suiker. dan roeren en in de koelkast zetten, door de suiker word het echt lekker dik en geeft nog een aparte smaak.
  maandag 2 november 2009 @ 10:42:47 #52
83951 rashudo
project 2501
pi_74308375
Ik gebruik zelf meestal een halve madame jeanette per 2 personen, zonder de zaadjes, maar dan is het al flink pittig, of ik gebruik de "teabag"-methode, waarbij je een heel pepertje mee laat koken met bijvoorbeeld soep en hem er daarna weer uitvist en bijvoorbeeld gebruikt om sambal van te maken.
Their eyes opaque.
  woensdag 4 november 2009 @ 15:19:50 #53
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_74386943
quote:
Op maandag 2 november 2009 09:30 schreef 14medusa het volgende:
ik maak er altijd sambal van waardoor je ieder gerecht makkelijk en goed gedoseerd op msaak kan brengen.

voor een lekkere sambal doe ik het zo

<snip>

Deze ga ik ook eens proberen... ik heb er al eerder sambal van gemaakt, maar dat recept bevatte voornamelijk 500g madame jeanette pepers en daar begon ik na 2 weken toch redelijk maagpijn van te krijgen
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  zaterdag 12 december 2009 @ 23:12:38 #54
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_75564137
quote:
Op maandag 26 oktober 2009 10:51 schreef Limey het volgende:
Normaal gebruik ik Scotch bonnet pepers, die ongeveer even scherp zijn:

Phall (Brits-Indisch gerecht)

<snip>
Vandaag gemaakt met de helft van de aanbevolen madame jeanette pepers. De boel staat nog in de marinade voor morgen, maar heb uiteraard al geproefd. De conclusie: ontzettend lekker, precies zoals in het restaurant, maar tering.... zelfs met de helft al ontzettend scherp
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')