quote:Filmselectie IDFA 2009
De officiële filmselectie voor IDFA's 22e festivaleditie is bekend! Bekijk de filmlijst van dit jaar online.
18 oktober: IDFA Preview in de Openbare Bibliotheek
Op 18 oktober presenteert IDFA een voorvertoning van de documentaire Sergio in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Sergio is een indringend portret van de in 2003 in Bagdad vermoorde VN-topman Sergio Vieira de Mello (55). Lees meer.
The Best of IDFAOp zondag 29 november worden de vijf grote prijswinnaars van het festival vertoond in één doorlopend programma. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de slotceremonie op vrijdag 27 november. Woensdag 21 oktober start de online kaartverkoop.
Bestel nu het programma magazine van IDFA 2009
IDFA brengt jaarlijks een gratis programma magazine uit met festivalinformatie, het van dag tot dag schema, filmbeschrijvingen en achtergrondartikelen. Het programma magazine ligt vanaf 7 november in Pathé Tuschinski, Pathé de Munt en de AUB Ticketshop in Amsterdam. Woont u buiten Amsterdam en wilt u het programma magazine op 7 november thuis ontvangen? Vul dan voor 28 oktober uw gegevens in via MyIDFA.
IDFA-filmprogramma's in Tolhuistuin en NAi tijdens Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam
Van 27 september tot en met 8 november organiseert de Dienst Ruimtelijke Ordening (DRO) van Amsterdam een tentoonstelling over de toekomst van de stad: Vrijstaat Amsterdam. Onderdeel van de Vrijstaat is een documentaireprogramma samengesteld door IDFA - en een uitgebreid verhalen- en debatprogramma in de avonden. Bekijk het filmprogramma van IDFA in de Tolhuistuin.
Ook wordt van 30 oktober tot en met 16 december iedere woensdag en zondag een documentaire vertoond in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. IDFA in het NAi maakt deel uit van het Open City Event Program dat gedurende twaalf weken achtereen door de IABR en het NAi wordt georganiseerd. Tijdens de biënnale staat wekelijks een ander subthema centraal, waaronder ‘community’ en ‘maakbaarheid’, waar de documentaires bij aansluiten. Bekijk het filmprogramma van IDFA in het NAi.
IDFA 2009: 19/29 november | Programma, kaartverkoop, etc.
De 22e editie van het grootste documentaire festival ter wereld staat al weer bijna voor de deur. Tien dagen lang de allernieuwste internationale documentaires, dagelijkse talkshows en feesten in het bruisende festivalcentrum Escape. Het programma wordt vrijdag 6 november op onze website bekend gemaakt. Maandag 9 november start de online kaartverkoop en vrijdag 13 november kunt u voor kaarten terecht bij de kassa op het Rembrandtplein. Houd voor actuele informatie over het programma, kaartverkoop en locaties onze website in de gaten.
Mij nietquote:Op donderdag 5 november 2009 15:41 schreef UIO_AMS het volgende:
Vanavond de eerste vrijwilligersbijeenkomst van dit IDFA. Kom ik nog andere FOK!kers tegen?
Al op de site gekeken ?quote:Op donderdag 12 november 2009 15:59 schreef ShadyLane het volgende:
Ik ga volgend weekend 1 dag en heb de keuze van de films geheel overgelaten aan een kenner die met ons meegaat. Tips zijn edoch welkom. Ik hou van veel aziatische films, verder Herzog, Angelopoulos, Tarantino, Nolan. Als iemand me op basis daarvan iets kan aanraden hoor ik het graag.
Verder wens ik iedereen bijzonder veel plezier.
Check. Half tien melden. Op m'n vrije zaterdagochtend.quote:Op vrijdag 13 november 2009 01:21 schreef alexis_ het volgende:
Zaterdag de calamiteitenoefening ! (zaalwacht)
zal wel net zo weinig als voorgaande jaren zijn.quote:Op woensdag 18 november 2009 22:12 schreef alexis_ het volgende:
Ik ben mijn schema nog aan het vaststellen. Ik ga iig per dag minimaal vier films zien. Heb er zin in.
Weinig Fok'ers die naar IDFA gaan?
Ben zaterdag geweest.quote:Op woensdag 18 november 2009 22:12 schreef alexis_ het volgende:
Ik ben mijn schema nog aan het vaststellen. Ik ga iig per dag minimaal vier films zien. Heb er zin in.
Weinig Fok'ers die naar IDFA gaan?
Apart. Voorstellingen van 34 minuten maken doorgaans deel uit van een screening met meerdere documentaires om toch tot een volwaardig geheel te komen.quote:Op maandag 23 november 2009 21:56 schreef huhggh het volgende:
Ben zaterdag geweest.
Was wel aardig.
Maar voor een voorstelling wel veel geld.
¤ 9 voor iets wat 34 min duurde.
Ooh, ik vond het al zo vreemd dat de meesten in de zaal bleven zitten nadat de docu waar ik voor kwam afgelopen wasquote:Op dinsdag 24 november 2009 16:19 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Apart. Voorstellingen van 34 minuten maken doorgaans deel uit van een screening met meerdere documentaires om toch tot een volwaardig geheel te komen.
Ja, observerende documentaire zonder echte verhaallijn.quote:Op dinsdag 24 november 2009 17:18 schreef Thomas B. het volgende:
Donderdag naar News. Iemand deze al gezien toevallig?
Het plot leek me wel interessant. Een post-moderne visie op hoe nieuws gepresenteerd wordt. Maar ik zag net de trailer en ik begrijp wel wat je bedoelt geloof ik. Als ie maar niet te saai is...quote:Op woensdag 25 november 2009 00:01 schreef alexis_ het volgende:
[..]
Ja, observerende documentaire zonder echte verhaallijn.
Voor de artistiekelingen. Leuk geprobeerd, maar snel vergeten.
Grappig. Ik stond dinsdagochtend bij de deur van Tuschinsky en heb diverse scholen naar hun zaal geleid. Was je daar ook bij? Of was jullie voorstelling in De Munt?quote:Op dinsdag 24 november 2009 17:20 schreef Dark_Angelus het volgende:
Vandaag even heen geweest met mijn kinderen, ben leerkracht dus vandaar. Twee docu's gezien.
Leuk om te horen. Hadden jullie nog een Q&A met één van de maaksters?quote:Een vogel op sterk water
Regie: Simonka de Jong. Nederland, 2008, 15 min.
Door de scheiding van haar ouders voelt de dertienjarige Marth zich vaak intens alleen. Bij haar chihuahua, katten en pony vindt ze troost. Daarnaast verzamelt ze dieren op sterk water. Als ze bevriend raakt met een groepje gothic jongeren, lijkt het beter met haar te gaan.
Een vader om nooit te vergeten
Regie: Charlotte Hoogakker. Nederland, 2008, 15 min.
Toen Nick bijna vijf jaar was, maakte zijn vader een einde aan zijn leven. Nick is nu dertien jaar. Als hij zijn ogen dicht doet kan hij zijn vader meestal wel voor de geest halen, maar het wordt steeds moeilijker, het beeld vervaagt. Nick is bang dat hij hem vergeet en probeert met foto's en homevideo's een blijvende herinnering aan zijn vader te scheppen.
Twee best sterke docu's die voor de kinderen zowel confronterend waren als veel herkenning. Goede mogelijkheid om daar nog eens over te praten met de kids.
Al de site van het IDFA geprobeerd?quote:Op woensdag 25 november 2009 13:49 schreef mevrouwdebok het volgende:
waar kan ik al die idfa docus online terugkijken ?
Onze voorstelling was in de munt! Zijn nog wel even voorbij Tuschinski gewandeldquote:Op donderdag 26 november 2009 19:02 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Grappig. Ik stond dinsdagochtend bij de deur van Tuschinsky en heb diverse scholen naar hun zaal geleid. Was je daar ook bij? Of was jullie voorstelling in De Munt?
[..]
Leuk om te horen. Hadden jullie nog een Q&A met één van de maaksters?
quote:Immigratiedienst geeft een onthullende kijk achter de schermen
Nederland heeft een grote humanitaire traditie. De wens om mensen in nood op te vangen is sterk aanwezig. Maar tussen werkelijkheid en goede voornemens gaapt een diepe kloof. NCRV Dokument Poortwachters registreert de morele en ethische vragen van de ‘beslissers’. Zijn asielzoekers die zich met de taxi laten afzetten bij de poort van het aanmeldcentrum daadwerkelijk op de vlucht, of zijn ze op zoek naar een beter bestaan?
In het afgelopen jaar vroegen ruim 15.000 mensen asiel aan in ons land. De Immigratie- en naturalisatiedienst IND, die moet onderzoeken of een asielzoeker in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning, ligt zwaar onder vuur. Politieke partijen ter linker en ter rechter vleugel pleitten voor een parlementaire enquête naar vermeende wantoestanden bij de dienst. Ook vanuit de samenleving groeit de weerstand. De binnenlandse veiligheidsdienst AIVD waarschuwde begin oktober voor toenemend geweld vanuit links radicale kring tegen medewerkers van de dienst.
Filmmaker René Roelofs, die zich met een lange reeks onthullende documentaires over overheidsdiensten een reputatie heeft verworven als chroniqueur van het Nederlandse ambtenarenapparaat, was nieuwsgierig geworden naar het gesloten bolwerk van de IND. Hij kreeg toestemming om vrijuit achter de schermen van de dienst te filmen. De documentaire Poortwachters toont de werkwijze van de IND binnen het aanmeldcentrum Ter Apel in Groningen waar in de zogenaamde 48-uurs procedure over het lot van vluchtelingen en hun families wordt beslist.
IND’ers staan voor de onmogelijke taak uit te maken of de vluchtverhalen waar zijn of niet. De dienst, die werkt met oude Russische stafkaarten om de verhalen van asielzoekers te checken, moet in 48 werkuren uitmaken of een aanvraag geloofwaardig is of niet. Het is een gecompliceerde zoektocht naar de waarheid, die wordt bemoeilijkt door de creativiteit van cliënten die alles in het werk stellen om tot Nederland te worden toegelaten. Zoals het afschuren van de toppen van hun vingers, zodat men onvindbaar is in de computers van de politie. Van de 15.000 aanvragers in 2008 konden slechts enkele honderden asielzoekers bewijzen dat zij daadwerkelijk in hun vaderland werden vervolgd en dus in aanmerking kwamen voor de begeerde A-status.
Filmmaker Roelofs volgt de IND ook op missie naar Al Tanf, op de grens van Syrië en Irak. In het kader van Europese afspraken om het asielbeleid een menselijk gezicht te geven, haalt de IND jaarlijks 500 mensen op uit vluchtelingenkampen. Ter Apel lijkt plotseling ver weg, als de ‘hoorders’ tijdens een woestijnstorm in het kamp geconfronteerd worden met door de UNHCR geselecteerde vluchtelingen die in de rij staan voor een verblijfstatus in Nederland. Ondanks twijfels aan de authenticiteit van de vluchtverhalen, worden de asielzoekers toegelaten tot Nederland.
Poortwachters, geproduceerd door Best Films, is geselecteerd voor het IDFA 2009 en dingt mee naar de prijs voor Best Dutch Documentary.
Ik vond het ook zo raar dat ze haar op die gronden hebben toegelaten. Ik ga de film morgen nog een keer kijken. Kreeg er een heel raar gevoel bij.quote:Op dinsdag 1 december 2009 00:40 schreef golfer het volgende:
Het bij voorbaat aanwezige cynisme en de drang tot afwijzen sprak boekdelen.
Halverwege een 'verhoor' , tijdens een pauze, al een andere beslissende collega inlichten en alvast de papieren tot afwijzing laten klaarmaken.
3e graads verhoor methodes van die vent in Syrië, die terwijl hij in een superdeluxe hotel zat, in een verhoorkamertje een vrouw het vuur aan de schenen legt over de 12 apostelen. Walgelijk.
En dan ondanks alle bedenkingen die iedereen had over haar een ambtenaar van de IND namens de Staatssecreatris haar toelaten. Ja...ze is christen. Dat is blijkbaar belangrijk genoeg voor deze regering als criterium.
De ellende van de Somaliërs werd verder alleen maar gebagatelliseerd.
Dat avondeten is al jaren zo. Alleen na een middagdienst krijg je iets. Bij onze zaalwachtdiensten tenminste. Geen idee hoe dat bij de andere functies werkt. En ik ken geen zaalwacht die in de queue voorrang verleent aan bepaalde passen. Gewoon wie het eerste komt, wie het eerste maalt. Nooit problemen mee gehad.quote:Op maandag 30 november 2009 17:54 schreef alexis_ het volgende:
Geen apart eindfeest, alleen avondeten als je overdag werkt (vorig jaar kreeg ik ook voor een avonddienst avondeten???) ,
en op een gegeven moment (ik denk dinsdag of woensdag) mocht je als vrijwilliger niet meer als eerste queuen. (gasten, pers en staff eerst. vrijwilligers als laatst.) Hierdoor heb ik voor een paar films maar geschooierd om overgebleven kaarten en er ook een gekocht. -_-
Geen onkostenvergoeding dus? Ik heb geen onkosten gehad, maar ik woon dan ook op 5 minuten fietsen en bellen doe ik sowieso nooit voor het IDFA.quote:Ik heb mij echt uit de naat zitten werken. Afgelopen nacht 12 uur geslapen. Zo moe.
Heb ook nog kosten moeten maken met mijn mobiel omdat er regelmatig met de coordinators en andere staff gebeld moest worden. Als je dan vervolgens leest dat het festival financieel weer een dik succes was....
Het voelt een beetje dubbel!
Al je eigen onkosten (reis, eten, mobiel, etc) kun je trouwens wel bij de belastingdienst als gift opgeven. Schijn je 1/3 terug te kunnen krijgen. (http://www.vrijwilligersw(...)ijwilligersrecht.pdf pagina 13)
Goh,wat toevallig dat uitgerekend deze docu wel al integraal online te zien is...quote:Op dinsdag 1 december 2009 10:07 schreef alexis_ het volgende:
Staat inmiddels online
http://cgi.omroep.nl/lega(...)2360/bb.20091130.asf
Je hebt niet gezien en doorgekregen dat de queue borden dinsdag / woensdag zijn vervangen door Guest pass holders only en dat meedere malen uitdrukkelijk is gezegd dat alle vrijwilligers pas als laatste naar binnen mochten? Vaag.quote:En ik ken geen zaalwacht die in de queue voorrang verleent aan bepaalde passen. Gewoon wie het eerste komt, wie het eerste maalt. Nooit problemen mee gehad.
Nope.quote:Geen onkostenvergoeding
Jawel, maar geen zaalwacht die zich daar iets van aantrekt.quote:Op dinsdag 1 december 2009 14:23 schreef alexis_ het volgende:
Je hebt niet gezien en doorgekregen dat de queue borden dinsdag / woensdag zijn vervangen door Guest pass holders only en dat meedere malen uitdrukkelijk is gezegd dat alle vrijwilligers pas als laatste naar binnen mochten? Vaag.
Ah oké, wellicht ligt het aan de werktijden van zaalwachten. Als je om 19 uur moet beginnen, kun je thuis iets zelf eten. Dat was tenminste altijd de reden dat je bij een avonddienst niets kreeg.quote:Nope.
En vorig jaar kreeg ik in een andere functie inderdaad wel eten bij middagdienst. Terwijl ik Zaalwacht nog drukker vond.
Echt? Waarom moest je bellen dan? Film starten via de interne telefoon van de zaal naar de operateur en meer kan ik niet bedenken. Q&A en zo moeten zich gewoon bij de zaalwacht melden en als ze er niet zijn even de locatiemanager aanspreken.quote:En over dat bellen. Werd ook nadrukkelijk gezegd om het met je eigen foon te doen.
Daar zit ik ook aan te denken. Maar meer omdat het dit jaar erg druk was met werk en studie.quote:Anyway. Volgend jaar lekker als bezoeker denk ik. :-)
Was in de Munt wel anders. Zaalwachten trokken zich er daar wel wat van aan. Waarschijnlijk ook door de locatiemanagers die er bovenop zaten.quote:Jawel, maar geen zaalwacht die zich daar iets van aantrekt.
In de Munt was er niet overal een interne foon. Verder was het bij een probleem vaak lastig een locatiemanager te bereiken met zo'n enorme horde mensen voor de deur.quote:Echt? Waarom moest je bellen dan? Film starten via de interne telefoon van de zaal naar de operateur en meer kan ik niet bedenken.
Mijn werktijden waren bij de andere functies hetzelfde. Maar als ik het allemaal al zo lees denk ik dat ik dit jaar gewoon minder relaxte coordinators had die erg strict waren. Pech.quote:Ah oké, wellicht ligt het aan de werktijden van zaalwachten.
Hij gaat langs 24 steden. Programma staat hier!quote:Last Train Home (winnaar VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary)
Iron Crows (winnaar NPS IDFA Award for Mid-Length Documentary)
Colony (winnaar IDFA Award for Best First Appearance)
Six Weeks (winnaar IDFA Award for Best Short Documentary)
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |