Ben zaterdag geweest.quote:Op woensdag 18 november 2009 22:12 schreef alexis_ het volgende:
Ik ben mijn schema nog aan het vaststellen. Ik ga iig per dag minimaal vier films zien. Heb er zin in.
Weinig Fok'ers die naar IDFA gaan?
Apart. Voorstellingen van 34 minuten maken doorgaans deel uit van een screening met meerdere documentaires om toch tot een volwaardig geheel te komen.quote:Op maandag 23 november 2009 21:56 schreef huhggh het volgende:
Ben zaterdag geweest.
Was wel aardig.
Maar voor een voorstelling wel veel geld.
¤ 9 voor iets wat 34 min duurde.
Ooh, ik vond het al zo vreemd dat de meesten in de zaal bleven zitten nadat de docu waar ik voor kwam afgelopen wasquote:Op dinsdag 24 november 2009 16:19 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Apart. Voorstellingen van 34 minuten maken doorgaans deel uit van een screening met meerdere documentaires om toch tot een volwaardig geheel te komen.
Ja, observerende documentaire zonder echte verhaallijn.quote:Op dinsdag 24 november 2009 17:18 schreef Thomas B. het volgende:
Donderdag naar News. Iemand deze al gezien toevallig?
Het plot leek me wel interessant. Een post-moderne visie op hoe nieuws gepresenteerd wordt. Maar ik zag net de trailer en ik begrijp wel wat je bedoelt geloof ik. Als ie maar niet te saai is...quote:Op woensdag 25 november 2009 00:01 schreef alexis_ het volgende:
[..]
Ja, observerende documentaire zonder echte verhaallijn.
Voor de artistiekelingen. Leuk geprobeerd, maar snel vergeten.
Grappig. Ik stond dinsdagochtend bij de deur van Tuschinsky en heb diverse scholen naar hun zaal geleid. Was je daar ook bij? Of was jullie voorstelling in De Munt?quote:Op dinsdag 24 november 2009 17:20 schreef Dark_Angelus het volgende:
Vandaag even heen geweest met mijn kinderen, ben leerkracht dus vandaar. Twee docu's gezien.
Leuk om te horen. Hadden jullie nog een Q&A met één van de maaksters?quote:Een vogel op sterk water
Regie: Simonka de Jong. Nederland, 2008, 15 min.
Door de scheiding van haar ouders voelt de dertienjarige Marth zich vaak intens alleen. Bij haar chihuahua, katten en pony vindt ze troost. Daarnaast verzamelt ze dieren op sterk water. Als ze bevriend raakt met een groepje gothic jongeren, lijkt het beter met haar te gaan.
Een vader om nooit te vergeten
Regie: Charlotte Hoogakker. Nederland, 2008, 15 min.
Toen Nick bijna vijf jaar was, maakte zijn vader een einde aan zijn leven. Nick is nu dertien jaar. Als hij zijn ogen dicht doet kan hij zijn vader meestal wel voor de geest halen, maar het wordt steeds moeilijker, het beeld vervaagt. Nick is bang dat hij hem vergeet en probeert met foto's en homevideo's een blijvende herinnering aan zijn vader te scheppen.
Twee best sterke docu's die voor de kinderen zowel confronterend waren als veel herkenning. Goede mogelijkheid om daar nog eens over te praten met de kids.
Al de site van het IDFA geprobeerd?quote:Op woensdag 25 november 2009 13:49 schreef mevrouwdebok het volgende:
waar kan ik al die idfa docus online terugkijken ?
Onze voorstelling was in de munt! Zijn nog wel even voorbij Tuschinski gewandeldquote:Op donderdag 26 november 2009 19:02 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Grappig. Ik stond dinsdagochtend bij de deur van Tuschinsky en heb diverse scholen naar hun zaal geleid. Was je daar ook bij? Of was jullie voorstelling in De Munt?
[..]
Leuk om te horen. Hadden jullie nog een Q&A met één van de maaksters?
quote:Immigratiedienst geeft een onthullende kijk achter de schermen
Nederland heeft een grote humanitaire traditie. De wens om mensen in nood op te vangen is sterk aanwezig. Maar tussen werkelijkheid en goede voornemens gaapt een diepe kloof. NCRV Dokument Poortwachters registreert de morele en ethische vragen van de ‘beslissers’. Zijn asielzoekers die zich met de taxi laten afzetten bij de poort van het aanmeldcentrum daadwerkelijk op de vlucht, of zijn ze op zoek naar een beter bestaan?
In het afgelopen jaar vroegen ruim 15.000 mensen asiel aan in ons land. De Immigratie- en naturalisatiedienst IND, die moet onderzoeken of een asielzoeker in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning, ligt zwaar onder vuur. Politieke partijen ter linker en ter rechter vleugel pleitten voor een parlementaire enquête naar vermeende wantoestanden bij de dienst. Ook vanuit de samenleving groeit de weerstand. De binnenlandse veiligheidsdienst AIVD waarschuwde begin oktober voor toenemend geweld vanuit links radicale kring tegen medewerkers van de dienst.
Filmmaker René Roelofs, die zich met een lange reeks onthullende documentaires over overheidsdiensten een reputatie heeft verworven als chroniqueur van het Nederlandse ambtenarenapparaat, was nieuwsgierig geworden naar het gesloten bolwerk van de IND. Hij kreeg toestemming om vrijuit achter de schermen van de dienst te filmen. De documentaire Poortwachters toont de werkwijze van de IND binnen het aanmeldcentrum Ter Apel in Groningen waar in de zogenaamde 48-uurs procedure over het lot van vluchtelingen en hun families wordt beslist.
IND’ers staan voor de onmogelijke taak uit te maken of de vluchtverhalen waar zijn of niet. De dienst, die werkt met oude Russische stafkaarten om de verhalen van asielzoekers te checken, moet in 48 werkuren uitmaken of een aanvraag geloofwaardig is of niet. Het is een gecompliceerde zoektocht naar de waarheid, die wordt bemoeilijkt door de creativiteit van cliënten die alles in het werk stellen om tot Nederland te worden toegelaten. Zoals het afschuren van de toppen van hun vingers, zodat men onvindbaar is in de computers van de politie. Van de 15.000 aanvragers in 2008 konden slechts enkele honderden asielzoekers bewijzen dat zij daadwerkelijk in hun vaderland werden vervolgd en dus in aanmerking kwamen voor de begeerde A-status.
Filmmaker Roelofs volgt de IND ook op missie naar Al Tanf, op de grens van Syrië en Irak. In het kader van Europese afspraken om het asielbeleid een menselijk gezicht te geven, haalt de IND jaarlijks 500 mensen op uit vluchtelingenkampen. Ter Apel lijkt plotseling ver weg, als de ‘hoorders’ tijdens een woestijnstorm in het kamp geconfronteerd worden met door de UNHCR geselecteerde vluchtelingen die in de rij staan voor een verblijfstatus in Nederland. Ondanks twijfels aan de authenticiteit van de vluchtverhalen, worden de asielzoekers toegelaten tot Nederland.
Poortwachters, geproduceerd door Best Films, is geselecteerd voor het IDFA 2009 en dingt mee naar de prijs voor Best Dutch Documentary.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |