abonnement Unibet Coolblue
pi_76591768
quote:
Op vrijdag 8 januari 2010 21:21 schreef Nieuwschierig het volgende:

[..]

Ik heb een tijdje op een ijsfabriek gewerkt en de bakken roomijs werden ingevroren in een koeltunnen waar het -45 was.
Als je daar in ging voor een storing of vastgelopen bakken dan voelde je meteen het vocht van je ogen bevriezen en ook het snot in de neus trouwens.
Paar jaar terug was het in het zuiden van Finland -35 en in het westen rond -42. Skien hield ik 1 uurtjes vol en toen moest ik weer aan de warme choco De temperatuur valt enigsinds mee, natuurlijk heb je 3 lage kleren aan en is er vaak weinig wind wanneer het zo koud is.
pi_76625243
quote:
Duitsers urenlang ingesneeuwd op A20


In het noordoosten van Duitsland heeft het verkeer veel last van het winterweer. Op de snelweg A20 zaten een paar honderd mensen urenlang vast in hun auto.

Door geschaarde vrachtwagens kwamen ze tussen Gützkow en Jarmen in een file terecht en raakten ingesneeuwd. Inmiddels zijn de automobilisten door hulpdiensten bevrijd, maar hun auto moesten ze laten staan.

Daardoor is de A20 vooropig afgesloten.

Bij Usedom ontspoorde een trein. Niemand raakte gewond.

Gisteren waren al 300 auto's betrokken bij ongelukken in West-Duitsland. Op vliegvelden in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn honderden vluchten geannuleerd.

nos
pi_76631494
quote:
Ook tijdens de afgelopen nacht vielen de bijzonder lage temperaturen in Ierland op. Shannon rapporteerde -10,8 en Claremorris -11,5º. De laagste temperatuur die ooit in Ierland is gemeten dateert uit 1881 (16 januari) en bedraagt -19,1º. Deze waarde werd geregistreerd in Collooney in County Sligo. Ook in Schotland heeft het de afgelopen nacht streng, lokaal zeer streng gevroren. Bijzonder lage temperaturen werden eveneens waargenomen in Spanje. In het noorden bleef Burgos op -15,0º steken en de hoogste temperatuur op het Iberisch schiereiland bedroeg zaterdag 12,7º in het Portugese Sagres in de Algarve. Hoe anders is de situatie op de Balkan en aan de Turkse Rivièra: in het Bulgaarse Lovetch werd het 20,4, in Antalya 21,8 en op Kreta meldde Heraklion 22,8º.

Dankzij de overvloedige regenval in het zuiden van Spanje staan de embalses (reservoirs) er aanzienlijk beter voor dan de laatste decennia. In de provincie Cordoba is de watercapaciteit van de reservoirs toegenomen naar 64 procent. Een jaar geleden was dat slechts 31 procent. Kortom: verregende overwinteraars in onder meer Torremolinos maar straks in het voorjaar wordt het doorgaans droge Andalucia een ware bloemenzee.

De wintersportgebieden in Midden-Europa hebben de afgelopen dagen goede zaken gedaan. Zo ligt er op de Brocken in de Harz nu 77 centimeter. Verder ook in de wintersportgebieden van de ‘nieuwe landen’, Polen, Tsjechië en Slowakije, flink wat sneeuw op de pistes. Het koudst was het vanochtend weer in het zuidelijk deel van Noorwegen. Op het 484 meter hoog gelegen meetpunt Tynset-Hansmoen in de provincie Hedmark, waar de barometer gisteravond op z’n handjes stond (1053 hPa), werd -37,1º gemeten. Ondertussen aanvoer van aanzienlijk minder koude lucht in het noorden van Scandinavië. In het doorgaans ijzige vriesoord Nikkaluokta in Zweden is het kwik opgelopen naar 3,9º.

weerman Jan Visser, Purmerend, 10 januari 2010, 12:30 uur. jan@buienradar.nl
  Moderator zondag 10 januari 2010 @ 16:26:26 #104
8781 crew  Frutsel
pi_76638443
quote:
Noorden Duitsland dorpen afgesloten, dijk op springen

In het noorden van Duitsland is een aantal plaatsen na sneeuwstormen van de buitenwereld afgesloten. De politie in Lübeck adviseert de bevolking niet de weg op te gaan als dat niet noodzakelijk is. Bij Dahmeshöved aan de Oostzee vrezen de autoriteiten voor een dijkdoorbraak. Vooral op Fehmarn is de situatie moeilijk, slechts de hoofdweg naar het veer kan open worden gehouden. Daarbij viel ook nog de stroom uit, dat duurde gelukkig slechts een uur.

Op de spoorbaan Stralsund-Pasewalk-Berlin bij Ducherow kwam een trein tot stilstand. De 14 passagiers moesten hun reis met alternatief vervoer voortzetten.
  zondag 10 januari 2010 @ 16:30:45 #105
52349 purplerose
Footsteps lead me to Eddie O+
pi_76638632
quote:
Op zondag 10 januari 2010 16:26 schreef Frutsel het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Kijk! Dat soort taferelen wil ik hier ook!
Uit een goeie worst hoort sap te komen! :7
Best place for a woman? Face down, ass up
In perfect love and perfect trust. An'ye harm none do what ye will
I Lipsmackers ftw baby! Yeahhh!
pi_76638655
quote:
Op zondag 10 januari 2010 16:26 schreef Frutsel het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Dat moeten we ook eens een keer in NL hebben
  zondag 10 januari 2010 @ 17:59:15 #107
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_76642397
Geweldig!!! Laat hier ook maar 1 meter sneeuw vallen
  Moderator zondag 10 januari 2010 @ 18:48:18 #108
8781 crew  Frutsel
pi_76644482
quote:
Winterweer legt Europees verkeer lam
Het winteroffensief zorgt voor heel wat verkeersellende in grote delen van Europa. In het noorden van Duitsland is het autoverkeer zo goed als verlamd door zware sneeuwval. In de luchthaven van Lyon in Frankrijk zitten duizend passagiers geblokkeerd, en ook in Genève in Zwitserland is de luchthaven gesloten. In Tsjechië vielen vier doden door het barre weer.

De Duitse automobilistenclub ADAC beschrijft de toestand in het noorden van het land als dramatisch. Op de autosnelweg A20 in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern zitten mensen geblokkeerd in hun ondergesneeuwde wagen. Het heeft gesneeuwd in heel Duitsland. In Leipzig ligt er een laag van 29 centimeter, in Berlijn 27 centimeter en in Hamburg 12 centimeter. Voor vandaag wordt nog meer verse sneeuw verwacht in het centrum en oosten van het land.

Zware hinder vliegverkeer
Ook het vliegverkeer blijft er zware hinder ondervinden. In Frankfurt, één van de grootste luchthavens van Europa, werden gisteren 255 vluchten geschrapt, vanochtend al 61. In de luchthaven van Lyon in Frankrijk zitten sinds gisterenavond een duizendtal passagiers geblokkeerd. Door de sneeuwval konden hun vluchten niet vertrekken. Een 800-tal passagiers bracht de nacht in de luchthaven door, op veldbedden van het Rode Kruis. Vandaag tegen de middag zouden de pistes weer open gaan. Ook het wegverkeer in Frankrijk ondervindt hinder. In de regio Parijs zorgde ijzel voor heel wat ongevallen.

De internationale luchthaven van Genève in Zwitserland werd vanochtend gesloten als gevolg van de zware sneeuwval. Duizenden passagiers zitten er geblokkeerd. De vluchten zouden evenwel rond de middag hervatten. Er liggen sneeuwhopen tot een meter hoog op de luchthaven, en die moeten worden geruimd.

Vier doden in Tsjechië
In Tsjechië is in sommige plaatsen in het oosten van het land de verkeersnoodtoestand uitgeroepen. Enkel de hoofdstraten worden er nog geruimd. Er ligt meer dan 30 centimeter sneeuw. Bestuurders wordt gevraagd enkel in noodgevallen nog de weg op te gaan. Bij ongevallen door gladde wegen vielen drie doden. Een oudere man overleed aan een hartaanval tijdens het sneeuwruimen.

Geen bussen in Friesland
In Nederland heeft vervoersbedrijf Connexxion besloten geen bussen meer te laten rijden in Friesland. In Friesland geldt net als in Groningen en Noord-Holland een weeralarm vanwege sneeuwjacht, waardoor sneeuwduinen ontstaan en het zicht slecht is. De dijk tussen Enkhuizen en Lelystad is afgesloten wegens sneeuwval.

Ijzel
In het midden en zuiden van Nederland zijn de wegen verraderlijk glad door ijzel, waarschuwden het KNMI en de VerkeersInformatieDienst. Het weeralarm dat het KNMI gisterenavond uitgaf voor de noordelijke provincies blijft voorlopig van kracht. Bij een krachtige tot harde wind, windkracht 6 of 7, is tijdens sneeuwval met minder dan 200 meter zicht sprake van sneeuwjacht.

Vesuvius onder de sneeuw
De inwoners van Napels in Italië werden vanochtend wakker met een voor hen ongewoon winters panorama: de 1.281 meter hoge Vesuvius is bijna volledig met sneeuw bedekt. De sneeuw bedekt niet alleen de top, maar ook een groot deel van de Vesuvius aan de Golf van Napels.
quote:
Daisy wrecks havoc over Europe
Berlin - Low-pressure system Daisy led to more deaths, travel chaos and power cuts on Sunday, as Europe remained in the grip of severe snowfall and icy temperatures. Over the weekend, at least 20 people died in Europe, as the snowfall continued in Germany and the rest of the continent.

Meteorologists predicted that Daisy would move south on Monday, heading towards the Mediterranean. In Germany, the snowstorms are expected to give way to a cold snap, turning the snow to firmer ice.

Most fatalities occurred on Europe's roads.

In the Netherlands, three men, aged 17-22, died when their car skidded on ice and hit a tree, it was reported Sunday.

The Czech Republic reported a total of three deaths caused by cars skidding in the icy and snowy conditions over the weekend, as well as a man who had a heart attack clearing snow.

There were two fatal road accidents in Germany, and four drivers were reported killed in traffic accidents in Belgium.

Over the weekend, more than 900 road accidents, and 100 injured people, were counted in the south-western German state of Baden-Wuerttemberg alone.

In Russia, five men died in an avalanche during a mountaineering expedition on Saturday. A Dutch man was also killed by an avalanche in the Italian alps.

Fatalities in Spain over the weekend included a man who slipped as he cleared snow, and an elderly woman who drowned when her village was flooded.

In total more than 100 people have died across Europe since the start of the cold snap before Christmas.

Travel chaos continued to affect roads, airports and train services across the continent.

In northern Germany, around 200 people were stuck overnight in their cars on the A20 motorway, buried in snowdrifts reaching up to the windows of some vehicles, after lorries had skidded and blocked the road.

Frankfurt airport cancelled an additional 85 flights on Sunday, bringing the weekend's total to more than 300. Overnight, 100 people slept in camp beds set up in the airport while hotel rooms were found for other delayed passengers.

In France, 800 people were stuck overnight at Lyon airport, including 500 Britons on their way to the Alps for skiing holidays.

Heavy snowfall continued to disrupt train services across Germany, Deutsche Bahn said. The north of the country was worst hit, and several routes were closed. In total, 44 people had to be rescued from carriages stuck in snow.

In the Netherlands 100,000 people were left for several hours without electricity around the cities of Haarlem and Leiden.

In southern Poland, more than 80,000 people were cut off after the snow damaged electricity cables and pylons, the Polish press agency PAP reported.

The heating and water supply also failed in some hospitals and social institutions, and train services were cancelled in the region.

Mecklenburg-Pomerania, in north-eastern Germany, cancelled school on Monday, while Flensburg at the northern tip of the country experienced heavy flooding.

In Britain, the "Big Freeze" continued to test people's patience in a country ill-equipped to deal with the exceptional amounts of snow and ice covering roads, train tracks and airport runways.

Italians woke up to an unusual sight in the city of Naples, where the 1,281-metre-high Mount Vesuvius was almost entirely covered in snow.

In Germany meanwhile, police were looking for a man who had given children a lift on their sledge - by attaching it to the back of his car. Other road users took photos as the sledge repeatedly slid into the oncoming traffic lane.

In Bavaria, police caught youths who had thrown snowballs at cars, breaking one driver's windscreen. Footsteps in the snow helped them catch another 20-year-old student performing the same prank from a motorway bridge.
pi_76649574
quote:
Op vrijdag 8 januari 2010 21:21 schreef Nieuwschierig het volgende:

[..]

Als je daar in ging voor een storing of vastgelopen bakken dan voelde je meteen het vocht van je ogen bevriezen en ook het snot in de neus trouwens.
Au?
Op zondag 23 maart 2008 02:16 schreef tyros-saver het volgende:
En PaasKonijn Ik heb het gemeld aan de Admin dat jij zei: Heb je typkanker.
  zondag 10 januari 2010 @ 21:35:39 #110
94782 Nieuwschierig
Pro bikini-lijn
pi_76654222
quote:
Op zondag 10 januari 2010 20:25 schreef Paaskonijn het volgende:

[..]

Au?
Nee, het zicht wordt alleen een beetje troebel tot je weer met je ogen knippert en het voelt hetzelfde als wanneer je 's morgens kotten in de ogen hebt.
Wie dit leest is gek
pi_76670435
Nog steeds problemen Europese wegen

In Duitsland en Groot-Brittannië zijn veel wegen nog steeds slecht begaanbaar door sneeuw en gladheid.

De Britse overheid doet er alles aan om wegen sneeuw- en ijsvrij te maken en scholen open te krijgen. Vorige week gingen veel scholen dicht omdat ze door het winterweer onbereikbaar waren.

Middelbare scholen in Groot-Brittannië beginnen vandaag met eindexamens. Scholieren die niet in staat zijn ze te maken, kunnen de examens waarschijnlijk pas in juni inhalen.

Volgens de BBC gaan in Schotland de meeste scholen vandaag weer open, al wordt er nog meer sneeuw verwacht.

Zoab
De situatie op de Duitse snelwegen is volgens de tv-zender ARD redelijk onder controle. In het midden, oosten en noorden van het land wordt vandaag weer sneeuw verwacht.

Veel dorpen zijn van de buitenwereld afgesloten. Op sommige plekken ligt tientallen centimeters sneeuw. Het begaanbaar maken van de wegen wordt gehinderd door een tekort aan strooizout.

Ook in veel Vlaamse gemeenten is het zout op. Snelwegen in België zijn glad door opgevroren sneeuw op het zoab.

Stroomstoring
In Polen zijn dit weekend 100.000 mensen zonder stroom komen te zitten door hevige sneeuwval. Door de sneeuw zijn masten beschadigd en hoogspanningskabels geknapt.

De overheid heeft mensen ook dringend opgeroepen de sneeuw van platte daken te verwijderen, omdat instortingsgevaar dreigt. Zaterdag moesten 100 klanten overijld een supermarkt verlaten omdat het dak het dreigde te begeven.

nos
pi_76679327
quote:
Op zondag 10 januari 2010 21:35 schreef Nieuwschierig het volgende:

[..]

Nee, het zicht wordt alleen een beetje troebel tot je weer met je ogen knippert en het voelt hetzelfde als wanneer je 's morgens kotten in de ogen hebt.
Oh.
Op zondag 23 maart 2008 02:16 schreef tyros-saver het volgende:
En PaasKonijn Ik heb het gemeld aan de Admin dat jij zei: Heb je typkanker.
pi_77092326
quote:
Winterkou vlakbij:

Polen afgelopen nacht -15 graden.
Echt winterweer zit vlakbij ons land. In Polen daalde het kwik afgelopen nacht tot -15 graden. Ook in Duitsland strenge vorst met een laagste temperatuur van -14 graden.

Finland: -30 graden.
Veel kouder is het nog in Finland weer het de afgelopen nacht 30 graden vroor.

Britse Eilanden: regen, komende dagen rustig en droog
Op de Britse Eilanden is de winter weer verdreven. Vandaag valt er regen bij 3 tot 5 graden en de komende dagen is het er rustig met regelmatig zon en in de nachten wat lichte vorst.

Noorden Spanje zondag sneeuw en ijzel
In Madrid werd het gisteren 17 graden. Landinwaarts vriest het in de nachten in Spanje soms licht. In het weekend volgt regen. Op zondag in het noorden sneeuw en ijzel.

Zuiden Italië regen en sneeuw
Italië heeft te maken met een depressie die vooral in het zuiden veel neerslag geeft. Dat is regen, soms ook sneeuw.
in het midden en noorden droger en meer zon.

Griekenland vrijdag een pak sneeuw
Griekenland krijgt later vandaag regen en het noorden en midden morgen een behoorlijk pak sneeuw. Ook in Turkije gaat de komende dagen sneeuw vallen. Grote delen van het (noord)westen zouden wel eens een flink pak te verwerken kunnen krijgen.

Kou Balkan verscherpt komende dagen
Winter is het ook op de Balkan. Daar de komende dagen een verscherping van kou met in de nachten strenge vorst. De lichte sneeuw die er nu soms valt maakt plaats voor flinke opklaringen.

Zondag sneeuw in Alpen
De Alpenlanden hebben de komende dagen droog weer en flink wat zon maar wel kans op mist. Zondag gaat het vanuit het noordwesten sneeuwen. ook in de Franse Alpen dan sneeuw.

Winter in Scandinavië
Winterweer ook in Scandinavië met zoals gezegd de laagste temperaturen in het oosten van Finland waar de temperatuur soms daalt naar waarden beneden de -25 graden. In Noorwegen en Zweden is de kou wat minder fel. In de zuidelijke delen soms wat sneeuw.

[url=http://www.pietsweer.nl/2010/jakoetsk-589-graden/]Bron{/url]
  vrijdag 22 januari 2010 @ 23:31:32 #114
213360 ChrisMoneymaker
heeft geen idee.
pi_77162935
Siberie: -58.9 graden
Nog veel kouder en zelfs extreem koud is het in Siberië waar de temperatuur in Jakoetsk (noordoosten Siberië) afgelopen nacht maar liefst 58,9 graden vroor. De laagste temperatuur tot nu toe daar dit jaar.


Niiiiiiiice... ik wil daar echt nog n keer naar toe. Lijkt me prachtig.
  Moderator zaterdag 23 januari 2010 @ 22:07:41 #115
8781 crew  Frutsel
pi_77190659
quote:
Zeker zeven doden door koudegolf in Zuidoost-Europa

In het zuidoosten van Europa is alsnog de winter ingetreden. De afgelopen dagen zijn in Roemenië en het uiterste westen van Turkije zeker zes mensen doodgevroren. Eén Bulgaar kreeg een hartaanval nadat een ambulance vast kwam te zitten in de sneeuw. Dat meldt de Nederlandse website Metronieuws.


Het weer in het gebied is plotseling omgeslagen. Rond de jaarwisseling, toen heel West-Europa onder een laag sneeuw lag, werden in Bulgarije temperaturen van ruim twintig graden gemeten. Momenteel zakt het kwik 's nachts tot meer dan twintig graden onder nul.

Delen van de Turkse miljoenenstad Istanboel hebben een tijd lang zonder stroom gezeten. Boomtakken waren bezweken onder het gewicht van sneeuw en hadden hoogspanningskabels meegenomen in hun val. Het slechte weer houdt vermoedelijk nog enkele dagen aan. De autoriteiten in Istanboel houden er rekening mee dat het sneeuwpak aangroeit tot 35 centimeter
pi_77220492
quote:
Duizenden Polen zitten zonder stroom


WARSCHAU - In het zuiden van Polen zitten zeker 11.500 mensen in de ijzige kou zonder stroom. Na de zware sneeuwval van de afgelopen weken zijn veel elektriciteitsmasten beschadigd en kabels zijn geknapt.
Dat hebben de autoriteiten zondag laten weten. In Polen zijn zondag temperaturen tot 17 graden onder nul gemeten.

Voor maandag verwachten meteorologen in het oosten van het land temperaturen tot 28 graden onder nul.


Vooral in de gemeente Olkusz tussen Krakow en Katowice zijn de problemen groot. Circa zesduizend mensen moeten het daar al dagenlang zonder elektriciteit stellen. Bovendien hebben ze geen water.

© ANP

nu.nl


[ Bericht 6% gewijzigd door #ANONIEM op 24-01-2010 19:42:01 ]
  zondag 24 januari 2010 @ 20:57:26 #117
33232 Againzender
Vriend van de show
pi_77224200
quote:
Op vrijdag 22 januari 2010 23:31 schreef ChrisMoneymaker het volgende:
Siberie: -58.9 graden
Nog veel kouder en zelfs extreem koud is het in Siberië waar de temperatuur in Jakoetsk (noordoosten Siberië) afgelopen nacht maar liefst 58,9 graden vroor. De laagste temperatuur tot nu toe daar dit jaar.


Niiiiiiiice... ik wil daar echt nog n keer naar toe. Lijkt me prachtig.
zo, dan helpt je antivries ook niet meer.....
[b]Op maandag 6 september 2010 00:28 schreef tong80 het volgende:[/b]
GVD Wat moet jij een trotse vader zijn :)
:P
pi_77266685
quote:
Vrieskou eist 22 doden in Polen en Roemenië

De ijzige kou maakt slachtoffers in Oost-Europa.
Elf Polen zijn voorbije nacht doodgevroren. In de omgeving van Przemysl in het zuidoosten van het land daalde het kwik tot 32 graden onder het vriespunt, in Suwalki in het noordoosten werd min 31 graden gemeten. In totaal zijn in het weekeinde 16 mensen aan de gevolgen van onderkoeling gestorven, aldus het crisiscentrum in Warschau.

Ondanks de ijzige koude zitten duizenden mensen al twee weken zonder stroom. Na de hevige sneeuwval van begin januari zijn vele elektriciteitspalen en kabels beschadigd. Maandagvoormiddag zaten nog steeds 8.000 gezinnen in het zuiden van het land zonder stroom.

Ook elf doden in Roemenië
Ook in Roemenië vielen de afgelopen 24 uur elf doden. De temperatuur was in het centrum tot 34 graden onder nul gedaald. De autoriteiten deelden mee dat de afgelopen vijf dagen al 22 vooral bejaarde mensen door de koudegolf zijn omgekomen. Tientallen daklozen werden naar ziekenhuizen overgebracht voor verzorging. Volgens de sociale diensten leven er ongeveer 15.000 daklozen in Roemenië, 5.000 onder hen in de hoofdstad Boekarest. De koude zal nog zeker tot woensdag duren. (belga/vsv)

hln
pi_77473128
Sneeuwval en verkeerschaos in Duitsland

Zware sneeuwval, koude temperaturen en gladde wegen hebben delen van Duitsland platgelegd. Alleen al in de westelijke deelstaat Nordrhein-Westfalen telde de politie tot zondagochtend ruim tweeduizend verkeersongevallen. Zeker drie mensen kwamen om in het verkeer, berichtten Duitse media.

Vooral het noorden van Duitsland is getroffen door de zware sneeuwval. In delen van de noordoostelijke deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren viel tot wel 40 centimeter sneeuw. Vele binnenvaartschepen zitten al enkele dagen vast in het ijs, onder meer op de rivier de Elbe. De autoriteiten adviseerden mensen niet de weg op te gaan als het niet nodig is.

Volgens Duitse media is de situatie zondag iets tot rust gekomen, maar de nationale weerdienst voorspelt voor dinsdag meer zware sneeuwval en temperaturen onder het vriespunt.

telegraaf
  Moderator maandag 1 februari 2010 @ 21:38:47 #120
8781 crew  Frutsel
pi_77530495
quote:
Oostzee vriest langzaam dicht
In Finland en Zweden zijn alle beschikbare ijsbrekers uitgerukt om vaarwateren in de noordelijke Oostzee open te houden. Dat melden de plaatselijke autoriteiten.

Zweden moest zelfs twee extra ijsbrekers charteren omdat het Kattegat, het water tussen het noordoosten van Denemarken en het zuidwesten van Zweden, ook dreigt dicht te vriezen. Dat komt zelden voor. Toch beklemtonen meteorologen dat de winter niet uitzonderlijk koud is.

"Gewone winter"
"Het is een gewone winter", aldus Patrick Eriksson van het Meteorologisch Instituut in Helsinki. "Door de laatste jaren van warme winters zijn mensen eraan gewend geraakt, dat je geen ijsbrekers nodig hebt", meende Eriksson. Maar dat is in een gewone winter, zoals deze, wel anders. Eriksson noemt de winter niet streng. Het meeste ijs, ook in een normale winter, is er op de Oostzee meestal tussen 20 februari en 15 maart.
pi_77740177
quote:
Het sneeuwdek in het noorden van Europa wordt alsmaar dikker en dikker. Ongeveer 50 procent van Finland is bedekt door een sneeuwtapijt van meer dan 50 centimeter. Op de luchthaven van Helsinki, Vantaa, bedraagt de sneeuwhoogte 58 centimeter. In Zweden ligt plaatselijk een meter sneeuw (Adak 102 cm) en ook landen als Polen en grote delen van Duitsland zijn zwaar besneeuwd. In Barth aan de Oostzee ligt 43 centimeter en vanuit het observatorium in Lindenberg wordt met 37 cm het dikste sneeuwdek sinds 1970 gerapporteerd. Verder opvallend veel sneeuw in het noorden van Italië: in Turijn lag zaterdagochtend 27 centimeter.

jan visser
pi_77742091
hmmm. over 2week zit ik in midden zweden met het halve gezin

sneeuw is niet erg, maar we kunnen ook overdrijven
pi_77772143
Winter slaat toe in Europa

De winter slaat de komende dagen toe in Europa. Vooral in het centrale deel wordt het zeer koud.

De komende nacht kan het in Duitsland al 10 tot 15 graden gaan vriezen, maar in Polen, Tsjechië en Oostenrijk zijn minima tegen de -20 graden aan mogelijk.
Dat komt omdat het in die gebieden gaat opklaren. De Alpen krijgen ook een flinke portie kou de komende dagen.
In de bekende ski gebieden Voralberg en Tirol kan de temperatuur de komende nachten uitkomen tussen de -30- en -40 graden! Wel is het droog.

Vanuit het noordoosten wint de koude lucht dus terrein. In Moskou vroor het de afgelopen nacht 17 graden, op andere plaatsen in Rusland 25 graden. In Polen daalde het kwik tot -15 graden en in Oslo tot -16 graden.
Dankzij krachtige hogedrukgebieden boven het noorden van Rusland en IJsland en een depressie boven Scandinavië komt de kou ook richting west Europa.

Later in de week zien we drukstijgingen boven Scandinavië en daar wordt het de komende tijd ook flink koud. In Noorwegen zijn kwikstanden beneden de -30 graden haalbaar.

Verder zien we een diepe depressie boven het zuidoosten van Europa. In de hogere luchtlagen wordt de echte kou richting ons land iets afgesnoerd, maar de wind blijft uit het oosten tot noordoosten waaien. vanaf het ijskoude continent. Het blijft dus winters, maar de depressie boven het zuidoosten van Europa krijgt wat meer invloed in de vorm van wolken en wat sneeuw. Daardoor wel enige tempering van vorst. Tijdens opklaringen blijft matige vorst mogelijk.

Ook Frankrijk en het noorden van Spanje krijgen een heus staartje mee van de winterinval. Daar gaandeweg de week ook lichte tot matige vorst in de nacht en ochtend. In het oosten en zuidoosten van Frankrijk volgt vanaf morgen zelfs af en toe sneeuw.

Italië krijgt de komende twee etmalen te maken met regen. In het zuiden is het 14 graden en van winterweer daar geen sprake. Hoewel het in de gebieden boven de 1500 meter wel kan gaan sneeuwen.
In Griekenland gaat het regen vanaf morgen en is het ook geen winterweer. In Athene werd het gisteren 14 graden.
Op de Balkan en dan vooral de noordelijke delen gaat het morgen later op de dag flink sneeuwen.

bron
pi_77809764
Zware sneeuwval verlamt Oost-Europa

Zware sneeuwval heeft maandag tot chaotische taferelen geleid in Bulgarije en Roemenië. Snelwegen werden afgesloten en tientallen treinen reden niet. Veel vluchten liepen vertraging op.

In de Roemeense hoofdstad Boekarest viel circa 40 centimeter sneeuw en de autoriteiten adviseerden inwoners niet de weg op te gaan. Het noorden en westen van Bulgarije werd bedekt met 60 centimeter verse sneeuw en in het gebied waait een stevige wind. In meer dan 160 plaatsen viel de elektriciteit uit. In drie districten geldt sinds maandag de noodtoestand.

Veel voertuigen zijn gestrand en trucks mogen bepaalde bergpassen niet meer passeren. De weersomstandigheden maken skiën moeilijk. De verse sneeuwlaag geldt als ,,ideaal voor lawines”, aldus de reddingsdiensten.

Volgens lokale meteorologen houdt de zware sneeuwval aan tot donderdag.

bron
pi_77810583
Denk ik net : " Ha! we gaan richting de dooi en de lente " begint het weer te sneeuwen en te vriezen! Het is dat ik nog niet weg kan anders was ik vandaag al naar een warm en zomers oord vertrokken want ik ben die kou eigenlijk nu wel zat!
75 topics = FIN
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')