abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_73665173
quote:
Op dinsdag 13 oktober 2009 22:44 schreef Winner_Taco het volgende:

[..]

Munster is toch Ierse kaas? Naar de gelijknamige provincie
Munster is frans.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_73665295
quote:
Op dinsdag 13 oktober 2009 22:46 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Munster is frans.
Cashel Blue ?
When I die, I want to go peacefully like my Grandfather did, in his sleep -- not screaming, like the passengers in his car.
pi_73665599
quote:
Op dinsdag 13 oktober 2009 22:16 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Dan zijn dat slechte kaasboeren. Een vakman neemt daar tijd voor omdat hij het belang van klantenbinding begrijpt en omdat hij het leuk vindt om mensen kennis te laten maken met voor hen nieuwe kazen. Een kaasboer die daar geen tijd voor wil vrijmaken moet stoppen met zijn zaak en bij de AH kaas gaan snijden.
Dat zijn zaken die ik stuk voor stuk inderdaad belangrijk vind, en waar ik graag tijd voor vrij maak. Het is echter niet reëel als er op vrijdag of zaterdag van 's morgens 8 tot 's middags 5 constant 20 man in de zaak staat. Dan gaat het allemaal iets sneller.
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
pi_73665906
quote:
Op dinsdag 13 oktober 2009 22:55 schreef Casparovvv het volgende:

[..]

Dat zijn zaken die ik stuk voor stuk inderdaad belangrijk vind, en waar ik graag tijd voor vrij maak. Het is echter niet reëel als er op vrijdag of zaterdag van 's morgens 8 tot 's middags 5 constant 20 man in de zaak staat. Dan gaat het allemaal iets sneller.
Uiteraard snap ik dat daar in het weekend minder tijd voor is.

Jij weet ook niet toevallig het antwoord op mijn kaasquiz? Anders zie ik mij genoodzaakt om vrijdag weer naar die geitenboerderij te gaan om weer met de bananen-etende-waakkoe-die-denkt-dat-hij-een-hond-is te knuffelen en nog meer kaas te kopen daar. En ik had dit weekend al ruzie over de geuren die uit de koelkast kwamen.
There is no love sincerer than the love of food.
  dinsdag 13 oktober 2009 @ 23:03:41 #125
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73666000
quote:
Op dinsdag 13 oktober 2009 23:01 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Uiteraard snap ik dat daar in het weekend minder tijd voor is.

Jij weet ook niet toevallig het antwoord op mijn kaasquiz? Anders zie ik mij genoodzaakt om vrijdag weer naar die geitenboerderij te gaan om weer met de bananen-etende-waakkoe-die-denkt-dat-hij-een-hond-is te knuffelen en nog meer kaas te kopen daar. En ik had dit weekend al ruzie over de geuren die uit de koelkast kwamen.
Geloof dat we allebei de verkeerde vent hebben
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_73666933
quote:
Op dinsdag 13 oktober 2009 22:38 schreef MinderMutsig het volgende:
Oh vraagje voor de kaaskenners: ik heb afgelopen weekend bij een lokale geitenkaasboerderij een stuk Ierse stinkkaas gekocht die zij zelf meegenomen had uit Ierland en die qua smaak heel erg leek op munster. Goddelijk!
Ik ben alleen de naam vergeten. Iemand enig idee wat het geweest kan zijn?

-edit- het was iets met een E volgens mij.
Even opgezocht maar niets met een e gevonden in mijn kaas-bibliotheek. Gubbeen missschien?
anonieme razernist
pi_73670537
voor wie een kaasplankje wil of dit nu bij ontbijt, een dinner of borrel is, gelden de volgende vuistregels (haha vuist / kaas .... ahum okee).

1) maak een duidelijke thema naar soort, rijpheid, land of bereidingswijze en breng daar 3 soorten op je plank in verschillende klasses. lees jezelf in over dat thema op internet of laat je voorlichten door de kaasboer. serveer er dan ook de juiste wijn, sherry of port bij, bijhorende achtergrond muziekje .... , drank sterker dan 20% alc is vaak een probleem omdat je dan ook grote smaak verschillen, maar een single zachte malt wiskey voor de heren moet kunnen. thee (heet water wel afkoelen naar 70% graden dan de theebladeren erin, ander krijg je bittere nasmaken) of druiven of bessensap of kamertemp. kan ook als non.alc.

2) neem een mix tussen wat jij lekker vind en wat je gasten lusten, zo leer je van elkaar, en weet je zeker dat het een succes word. een dag later neem je dan de restjes en mix dat samen tot een romige smeerkaas met een schuitje witte wijn en boter (beetje pepper zout suiker en knof/peter). (blijft dan meestal nog 1 of 2 week houdbaar in de koeling). je koopt dan nooit meer nepkaas uit het kuipje.

3) serveer nooit meer dan 3 soorten, meer dan dat en je gaat al snel geen verschil meer proeven of ruiken. gewicht is variabel, maar 3x een vuistgrote aan volume per 4 personen voldoet vaak en serveer altijd op kamertemp. zowel de kaas als drank. de vetten lossen dan sneller op wat je smaakbeleving tengoede komt. terecht dat veel mensen kieskeurig zijn wat beteft kazen, verkeerd bewaren is de grootste boosdoener en je proeft je halve koelkast mee of het is ronduit ranzig geworden.

4) gebruik geen droog brood of toast tenzij je wat te verbergen hebt, serveer liefst waterhoudende vruchten nutraal van smaak, dienend als de brug tussen drank & kaas, dus een fiszure appelpartjes met ontpitte druiven bij wijn, tomaatpartjes of komkommerplakjes voor sherry en witteport (en noten en rozijnen bij de borrel), vooral bij 4 of 5 gangen dinner is brood vrij snel zwaar op de maag, maar zoiezo hebben de meeste mensen savonds al gegeten dus is het totale overkill om er brood bij te gooien (doe dat alleen als je puur smeerkazen gebruikt ).

5) pasop met smeerkazen en jonge kazen, en die gemaakt van rauwe melk, heel veel mensen zijn lactose intolerant (zonder het vaak zelf te weten), met andere woorden, het lichaam is dan (doordat het enzym lactase in onvoldoende mate of helemaal niet aanwezig is) niet in staat lacose om te zetten in energie, gevolg je gast gaat naar huis met last van overmatige gas- en zuurproductie, een opgeblazen gevoel, winderigheid of zelfs diarree. bij oude kazen hebben de bacterie de lactose al omgezet in suikers, dus iedereen kan daarvan vrolijk mee eten.
  woensdag 14 oktober 2009 @ 07:33:50 #128
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73670900
De hoeveelheid lactose die nog overblijft na het kaasmaken is echt miniem
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_73671089
Ik zou sowieso alleen maar rauwmelkse kazen serveren.
anonieme razernist
pi_73671161
Die zijn helaas niet altijd even goed te vinden en even betaalbaar .
Als het niet wil branden moet je beter stoken.
pi_73672718
Dan kun je beter minder kaas eten en sparen voor goede dan meer slechte. En dat denk ik trouwens bij het meeste eten zonder dat ik erin slaag me daar altijd aan te houden..
anonieme razernist
pi_73682642
quote:
Op woensdag 14 oktober 2009 09:41 schreef NoCigar het volgende:
Dan kun je beter minder kaas eten en sparen voor goede dan meer slechte. En dat denk ik trouwens bij het meeste eten zonder dat ik erin slaag me daar altijd aan te houden..
Er zijn best goede gepasteuriseerde kazen hoor, met name geitenkazen, maar ook witte, blauwe en rode. De vraag neemt de laatste tijd enorm toe.
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
  woensdag 14 oktober 2009 @ 15:23:21 #133
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73682907
Roodbacterie is nu de trend?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_73683734
quote:
Op dinsdag 13 oktober 2009 23:01 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Uiteraard snap ik dat daar in het weekend minder tijd voor is.

Jij weet ook niet toevallig het antwoord op mijn kaasquiz? Anders zie ik mij genoodzaakt om vrijdag weer naar die geitenboerderij te gaan om weer met de bananen-etende-waakkoe-die-denkt-dat-hij-een-hond-is te knuffelen en nog meer kaas te kopen daar. En ik had dit weekend al ruzie over de geuren die uit de koelkast kwamen.
Ik zou het niet weten. Ken sowieso niet zoveel Ierse kazen. Zou natuurlijk kunnen dat ze die kaas bij een lokaal boertje hebben opgepikt die het alleen daar verkoopt ofzo. Zo'n boer hebben wij ook op 't dorp.
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
pi_73684160
quote:
Op woensdag 14 oktober 2009 03:02 schreef bbstreams het volgende:
voor wie een kaasplankje wil of dit nu bij ontbijt, een dinner of borrel is, gelden de volgende vuistregels (haha vuist / kaas .... ahum okee).

1) maak een duidelijke thema naar soort, rijpheid, land of bereidingswijze en breng daar 3 soorten op je plank in verschillende klasses. lees jezelf in over dat thema op internet of laat je voorlichten door de kaasboer. serveer er dan ook de juiste wijn, sherry of port bij, bijhorende achtergrond muziekje .... , drank sterker dan 20% alc is vaak een probleem omdat je dan ook grote smaak verschillen, maar een single zachte malt wiskey voor de heren moet kunnen. thee (heet water wel afkoelen naar 70% graden dan de theebladeren erin, ander krijg je bittere nasmaken) of druiven of bessensap of kamertemp. kan ook als non.alc.

2) neem een mix tussen wat jij lekker vind en wat je gasten lusten, zo leer je van elkaar, en weet je zeker dat het een succes word. een dag later neem je dan de restjes en mix dat samen tot een romige smeerkaas met een schuitje witte wijn en boter (beetje pepper zout suiker en knof/peter). (blijft dan meestal nog 1 of 2 week houdbaar in de koeling). je koopt dan nooit meer nepkaas uit het kuipje.

3) serveer nooit meer dan 3 soorten, meer dan dat en je gaat al snel geen verschil meer proeven of ruiken. gewicht is variabel, maar 3x een vuistgrote aan volume per 4 personen voldoet vaak en serveer altijd op kamertemp. zowel de kaas als drank. de vetten lossen dan sneller op wat je smaakbeleving tengoede komt. terecht dat veel mensen kieskeurig zijn wat beteft kazen, verkeerd bewaren is de grootste boosdoener en je proeft je halve koelkast mee of het is ronduit ranzig geworden.

4) gebruik geen droog brood of toast tenzij je wat te verbergen hebt, serveer liefst waterhoudende vruchten nutraal van smaak, dienend als de brug tussen drank & kaas, dus een fiszure appelpartjes met ontpitte druiven bij wijn, tomaatpartjes of komkommerplakjes voor sherry en witteport (en noten en rozijnen bij de borrel), vooral bij 4 of 5 gangen dinner is brood vrij snel zwaar op de maag, maar zoiezo hebben de meeste mensen savonds al gegeten dus is het totale overkill om er brood bij te gooien (doe dat alleen als je puur smeerkazen gebruikt ).

5) pasop met smeerkazen en jonge kazen, en die gemaakt van rauwe melk, heel veel mensen zijn lactose intolerant (zonder het vaak zelf te weten), met andere woorden, het lichaam is dan (doordat het enzym lactase in onvoldoende mate of helemaal niet aanwezig is) niet in staat lacose om te zetten in energie, gevolg je gast gaat naar huis met last van overmatige gas- en zuurproductie, een opgeblazen gevoel, winderigheid of zelfs diarree. bij oude kazen hebben de bacterie de lactose al omgezet in suikers, dus iedereen kan daarvan vrolijk mee eten.
Voor zo'n kaasplankje bedank ik.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_73686105
denken jullie er ook aan dat als je een zwangere onder de gasten hebt deze geen ongepasteuriseerde kazen mag hebben?
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
pi_73686417
quote:
Op woensdag 14 oktober 2009 15:46 schreef Casparovvv het volgende:

[..]

Ik zou het niet weten. Ken sowieso niet zoveel Ierse kazen. Zou natuurlijk kunnen dat ze die kaas bij een lokaal boertje hebben opgepikt die het alleen daar verkoopt ofzo. Zo'n boer hebben wij ook op 't dorp.
Dat zou natuurlijk kunnen. Goede reden wel om vrijdag nog een stuk te gaan halen want in dat geval is de voorraad natuurlijk beperkt.
quote:
Op woensdag 14 oktober 2009 16:52 schreef simmu het volgende:
denken jullie er ook aan dat als je een zwangere onder de gasten hebt deze geen ongepasteuriseerde kazen mag hebben?
Nee, daar moet ze zelf maar aan denken.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_73686662
quote:
Op woensdag 14 oktober 2009 17:02 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Dat zou natuurlijk kunnen. Goede reden wel om vrijdag nog een stuk te gaan halen want in dat geval is de voorraad natuurlijk beperkt.
[..]

Nee, daar moet ze zelf maar aan denken.
klinkt lekker gastvrij dan! ik bedoelde in referentie aan die joekelpost hierboven he, waarin iemand aanbeval *alle* kazen ongepateuriseerd te doen. leuk dan als je daar als gast bij mag gaan zitten kijken
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
  woensdag 14 oktober 2009 @ 17:18:53 #139
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_73686853
Misschien komt het wat lullig over, maar ik heb al zo vaak meegemaakt dat een zwanegre vrouw helemaal geen kaas hoeft, ook al is het gepasturiseerd. Dus let ik er niet meer op en maak liever iets anders voor ze.
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
pi_73687280
Die krijgt een lekker schaaltje pinda's.
anonieme razernist
pi_73687301
Tip 5: Zorg altijd voor een pot zure bommen bij je kaasplankje.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_73689079
quote:
Op woensdag 14 oktober 2009 17:11 schreef simmu het volgende:

[..]

klinkt lekker gastvrij dan!
Tja als een zwangere ongepasteuriseerde kaas wil eten moet ze dat lekker zelf weten. Ik ga het ze niet verbieden in ieder geval en ik zie ook geen reden om mezelf en de rest van de gasten goede kazen te onthouden omdat er wellicht een zwangere is die zichzelf niet in bedwang kan houden.
quote:
ik bedoelde in referentie aan die joekelpost hierboven he, waarin iemand aanbeval *alle* kazen ongepateuriseerd te doen. leuk dan als je daar als gast bij mag gaan zitten kijken
Dat kan dat je dat bedoelde, dan had je misschien wat duidelijker moeten zijn want je vroeg het in het algemeen en ik geef dus vanuit mijn positie antwoord en niet vanuit het theoretische geval dat ik exclusief ongepasteuriseerde kaas zou willen kopen.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_73690187
nja, ik denk gewoon dat het vrij sneu is dat als je iemand uitnodigt om lekker te komen eten, het dan allemaal dingen zijn die die persoon niet mag. het is overigens niet alleen voor zwangeren riscant om te eten hoor. oude mensen, of mensen met kwaadaardige ziektes zoals kanker en leverziekten, mensen met diabetes en mensen zonder milten gebruikers van medicijnen die de weerstand beïnvloeden, zoals cortico-steroïden en gebruikers van maagzuurremmende middelen. het is toch ook de taak van de gastheer/vrouw om daar een beetje rekening mee te houden?

da's zo'n beetje hetzelfde trouwens als een vegetarier uit te nodigen en die dan vlees voor te zetten onder het motto: "daar had je dan zelf aan moeten denken, wij eten nu eenmaal vlees"
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
pi_73691169
http://en.wikipedia.org/wiki/Casu_marzu

Hier word je toch niet goed van
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oHg5SJYRHA0&feature=related[/youtube]
pi_73691465
quote:
Op woensdag 14 oktober 2009 19:15 schreef simmu het volgende:
nja, ik denk gewoon dat het vrij sneu is dat als je iemand uitnodigt om lekker te komen eten, het dan allemaal dingen zijn die die persoon niet mag. het is overigens niet alleen voor zwangeren riscant om te eten hoor. oude mensen, of mensen met kwaadaardige ziektes zoals kanker en leverziekten, mensen met diabetes en mensen zonder milten gebruikers van medicijnen die de weerstand beïnvloeden, zoals cortico-steroïden en gebruikers van maagzuurremmende middelen. het is toch ook de taak van de gastheer/vrouw om daar een beetje rekening mee te houden?

da's zo'n beetje hetzelfde trouwens als een vegetarier uit te nodigen en die dan vlees voor te zetten onder het motto: "daar had je dan zelf aan moeten denken, wij eten nu eenmaal vlees"
Nee het is hetzelfde als een vegetarier uitnodigen en dan naast alle hapjes die hij zonder problemen kan eten óók hapjes met vlees op tafel zetten voor de andere gasten. Niet iedereen hoeft zijn eetgewoonten aan te passen aan een persoon in het gezelschap.
Dat is net zo idioot als eisen dat er geen alcohol geschonken wordt omdat 1 persoon dit niet mag hebben. Mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid.

Overigens valt het met die risico's reuze mee maar dat is een andere discussie.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_73692240
quote:
Op woensdag 14 oktober 2009 19:53 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Nee het is hetzelfde als een vegetarier uitnodigen en dan naast alle hapjes die hij zonder problemen kan eten óók hapjes met vlees op tafel zetten voor de andere gasten. Niet iedereen hoeft zijn eetgewoonten aan te passen aan een persoon in het gezelschap.
Dat is net zo idioot als eisen dat er geen alcohol geschonken wordt omdat 1 persoon dit niet mag hebben. Mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid.

Overigens valt het met die risico's reuze mee maar dat is een andere discussie.

laat maar, volgens mij heb jij het over iets anders dan ik.
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
  woensdag 14 oktober 2009 @ 20:25:40 #147
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73692554
quote:
Op woensdag 14 oktober 2009 19:44 schreef Grimmjoww het volgende:
http://en.wikipedia.org/wiki/Casu_marzu

Hier word je toch niet goed van
Wind je niet op, geloof niet dat je de kans hebt dit ooit in je leven tegen te komen als je er niet zeer specifiek naar op zoek gaat. Zelfs dan is het nog lastig.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_73692666
quote:
Op woensdag 14 oktober 2009 20:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wind je niet op, geloof niet dat je de kans hebt dit ooit in je leven tegen te komen als je er niet zeer specifiek naar op zoek gaat. Zelfs dan is het nog lastig.
Maar het blijft echt misselijkmakend
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oHg5SJYRHA0&feature=related[/youtube]
  woensdag 14 oktober 2009 @ 20:29:02 #149
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73692682
Zwangere vrouwen kunnen me wat, tering wat een dictatuur, de vriendin van een vriend was zwanger en we gingen met zijn allen eten, ze was er zelfs tegen dat we in een restaurant gingen eten waar ze steak serveerden. Niet alleen dat ZIJ het niet wilde eten, nee, ze wilde zelfs niet dat wij dat daar aten en zij wat anders, want je weet maar nooit.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 14 oktober 2009 @ 20:29:22 #150
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_73692694
Lijkt me dat iuemand die regelmatig een beetje 'gevaarlijke' producten als rauwemelkise kaas eet...gezonder bezig is omdat je dan een betere weerstand opbouwd? Ons lichaam is geen kasplantje, mensen behandelen het alleen maar zo. denk ik wel eens.
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
  woensdag 14 oktober 2009 @ 20:30:44 #151
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73692733
quote:
Op woensdag 14 oktober 2009 20:28 schreef Grimmjoww het volgende:

[..]

Maar het blijft echt misselijkmakend
Kom op zeg, jij zoekt het op om dan er over te gaan gillen, je doet me denken aan een Gristelijke collega van me, die iedere tietenshow kijkt om dan te lopen roepen dat het schandalig is dat het op TV is.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_73692975
quote:
Op woensdag 14 oktober 2009 20:30 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kom op zeg, jij zoekt het op om dan er over te gaan gillen, je doet me denken aan een Gristelijke collega van me, die iedere tietenshow kijkt om dan te lopen roepen dat het schandalig is dat het op TV is.
Ik zocht het niet op kwam er met een linkje van een andere kaassoort...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oHg5SJYRHA0&feature=related[/youtube]
pi_73693409
Franse mensen eten al hun leven lang rauwmelkse kazen, en ze zeggen: er is nog nooit iemand aan doodgegaan.....
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  woensdag 14 oktober 2009 @ 20:52:54 #154
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73693592
quote:
Op woensdag 14 oktober 2009 20:47 schreef krakkemieke het volgende:
Franse mensen eten al hun leven lang rauwmelkse kazen, en ze zeggen: er is nog nooit iemand aan doodgegaan.....
In Nederland waar er een enorm belang is van de kaasindustrie die bulk kaas maakt hebben die een stevige lobby. Het laatse waar die op zitten te wachten is een kleine nederlandse kaasboerderij waar een keer een verkeerde bacterie wordt gevonden. Dan schrijft de boulevard pers de Nederlandse kaas export weer een deuk aan.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_73693795
quote:
Op woensdag 14 oktober 2009 20:52 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

In Nederland waar er een enorm belang is van de kaasindustrie die bulk kaas maakt hebben die een stevige lobby. Het laatse waar die op zitten te wachten is een kleine nederlandse kaasboerderij waar een keer een verkeerde bacterie wordt gevonden. Dan schrijft de boulevard pers de Nederlandse kaas export weer een deuk aan.
Volgens mij was het een europese regel.....
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_73693875
En dan denk ik, zoals velen met mij: ik maak zelf wel uit of ik een risicogroep ben en of ik dat eet!
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  woensdag 14 oktober 2009 @ 21:02:18 #157
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73693943
quote:
Op woensdag 14 oktober 2009 20:58 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Volgens mij was het een europese regel.....
klopt, maar in Frankrijk of italie wordt die heeeeel anders gezien als in NL
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_73694145
Het werd igg niet anders gezien door de wijnboeren wiens ouders altijd kaas gemaakt hadden. Omdat die idiote regels in het verlengde liggen van andere idiote regels.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_73700039
quote:
Op woensdag 14 oktober 2009 21:00 schreef krakkemieke het volgende:
En dan denk ik, zoals velen met mij: ik maak zelf wel uit of ik een risicogroep ben en of ik dat eet!
Totdat er een paar aan komen te overlijden / dan wel flink ziek worden.

Dan staan bepaalde trieste kneusjes die de Warenwet niet kennen weer vooraan in de rij bij Hart v Nederland om te janken dat ze het onbegrijpelijk vinden dat zoiets zomaar kan in Holland
When I die, I want to go peacefully like my Grandfather did, in his sleep -- not screaming, like the passengers in his car.
pi_73701921
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 21:22 schreef willempjewever het volgende:

[..]

Jammer dat Hazerswoude niet in de buurt van Friesland ligt, moet hier toch eens op ontdekkingstocht gaan naar een goede kaasboer die zelf kazen maakt. Kaas uit de supermarkt is prima op brood of voor de standaard feestjes, maar echte lekkere kaas haal je bij een kaasboer of kaasspeciaalzaak (die helaas altijd veel te veel geld rekenen, ik ben toch snel 50 euro kwijt voor 1 plankje, maar ik koop ook teveel altijd )
Bij ons komt er nog een kaasboer langs de deur die van boeren in de buurt goeie kaas koopt.
Ik zal nooit van m'n leven fabriekskaas kunnen eten, ben gewoon te verwend.
The above is of no importance.
pi_73702682
Het gekke is dat rauwe zuivel juist beter door het lichaam opneembaar is omdat er botervet en de nodige enzymen inzitten die na onze baby jaren flink vannemen van nature. Het lichaam heeft echter wel tijd nodig het tot zich te nemen en dat gaat niet 123 binnen 24uur, ook verdwijnen die hulptroepen weer na loop van tijd als je geen vervente rauwe zuivelaar bent. geen snelle oplossing dus voor de lactose-intolerant.

meeste dodelijke gevallen en ziektes ontstaan m.i altijd door kruisbesmetting, je (of die van de boer) handjes niet goed wassen, dezelfde snijmesje gebruiken voor verschillende kaassoorten , kaassoorten bij elkaar bewaren in 1 gesloten doos, je mooi geblokte houten plank gebruiken waar je kort geleden nog rauw vlees op had liggen, dat soort dingen.

de betere boerenkaas boven de fabriekskazen, voor wie het hebben kan, is nog altijd ronduit het beste, geen geknoei met toevoegingen, simpele bereiding via houten vaten en linnendoeken, het geeft toch de beste smaak. .... kaas met schep kaviaar yum .... ehm okee dit onderwerp is kaas voor beginners

[ Bericht 4% gewijzigd door bbstreams op 15-10-2009 02:02:15 ]
pi_73702800
Terug naar het topic!
Wat is nou een goed kaasplankje?

Etiquette:
Het eerste kaasplankje wat ik gegeten heb, was in Frankrijk. Dan komt er iemand langs met een kar(!) aan kazen en kaasjes. En dan mag je uitkiezen... Heerlijk, dacht ik!
Ik wist niet hoeveel je mag kiezen..het liefst koos ik van alles 1 plakje.
Dus ik in mijn beste Frans vragen wat de etiquette is...nou dat viel tegen.. Drie stukjes kaas mag je kiezen.

Maar ja, ik ben een Nederlanders. En 3 stukjes kaas, is idioot weinig. Dus ik wijs toch 5 stukjes aan.
Mevrouw was daar niet van gecharmeerd, en dat heb ik gemerkt ook. Maar ik heb wel 5 stukjes gekregen(!).
Wat zijn nou drie lullige stukjes kaas voor een Hollandse meid?
"People that use Fiat currency as a store of value.
There is a name for it:
We call them Poor"
pi_73703049
quote:
Op donderdag 15 oktober 2009 01:50 schreef capricia het volgende:
Terug naar het topic!
Wat is nou een goed kaasplankje?
....
Wat zijn nou drie lullige stukjes kaas voor een Hollandse meid?
als je na 3 kazen nog verschillen kan proeven heb je een goede smaak.

voor beginners, iets van jong naar oud maar relatief neutraal, naar mate je aan kaas gewend raakt laat je gewoon voorlichten en verrassen door wat de kaasboer vers binnen heeft gekregen. ikzelf vind de oranje engelse cheddar lekker omdat het pittig en notig is, en ik wil ook wat te doen hebben, dus met Girolle een scraapkaasje (Tête de Moine ) of anders zelf schaven aan tafel.
pi_73703057
quote:
Op donderdag 15 oktober 2009 02:38 schreef bbstreams het volgende:

[..]

als je na 3 kazen nog verschillen kan proeven heb je een goede smaak.
[..]
Ah, wat een onzin! (misschien omdat we kaaskoppen zijn?)

Jij proeft na een stukje brie, een jonge en een oude kaas echt nog wel verschil tussen een komijn en een geitenkaas of een old amsterdam hoor!
"People that use Fiat currency as a store of value.
There is a name for it:
We call them Poor"
pi_73703099
als je ze me blind voorzet kun je mij zo de old amsterdamer verkopen voor de oude kaas van daarvoor zeker na de komijn en geit.
pi_73703121
quote:
Op donderdag 15 oktober 2009 02:51 schreef bbstreams het volgende:
als je ze me blind voorzet kun je mij zo de old amsterdamer verkopen voor de oude kaas van daarvoor zeker na de komijn en geit.
echt niet. Old Amsterdam heeft een heel andere structuur dan oude kaas! Oude kaas is droger.
Dat weet jij ook wel!
"People that use Fiat currency as a store of value.
There is a name for it:
We call them Poor"
pi_73703208
ech wel, er lopen genoeg oude kazen rond met ongeveer dezelfde structuur ik blijf het een bende vinden als mij meer dan 3 word aangeboden.
pi_73715330
Vind drie smaken ook niet veel. Mij is eens verteld dat bij wijn amateurs maximaal 8 wijnen na elkaar kunnen proeven voor ze de smaken niet meer uit elkaar kunnen houden. Ik kan me niet voorstellen dat het bij kaas al na 3 stukjes is.
Sanity is (not) statistical
pi_73715909
quote:
Op donderdag 15 oktober 2009 01:39 schreef bbstreams het volgende:
.... ehm okee dit onderwerp is kaas voor beginners
Vandaar de driestukjesregel ook?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  donderdag 15 oktober 2009 @ 15:29:51 #170
97643 misteriks
finest in cool since 1977
pi_73716146






zelf hou ik het meeste van halfharde kazen met 'n scherpe smaak

http://www.kazenvanbijons.be/BENL/site/cheese-overview.aspx?K=3&I=1

kazen van bij ons (en 'n beetje ook van jullie )
misteriks' contribution is sponsored by Great Attitude Inc.
  donderdag 15 oktober 2009 @ 15:37:46 #171
97643 misteriks
finest in cool since 1977
pi_73716456
quote:
Op donderdag 15 oktober 2009 01:50 schreef capricia het volgende:
Terug naar het topic!
Wat is nou een goed kaasplankje?

Etiquette:
Het eerste kaasplankje wat ik gegeten heb, was in Frankrijk. Dan komt er iemand langs met een kar(!) aan kazen en kaasjes. En dan mag je uitkiezen... Heerlijk, dacht ik!
Ik wist niet hoeveel je mag kiezen..het liefst koos ik van alles 1 plakje.
Dus ik in mijn beste Frans vragen wat de etiquette is...nou dat viel tegen.. Drie stukjes kaas mag je kiezen.

Maar ja, ik ben een Nederlanders. En 3 stukjes kaas, is idioot weinig. Dus ik wijs toch 5 stukjes aan.
Mevrouw was daar niet van gecharmeerd, en dat heb ik gemerkt ook. Maar ik heb wel 5 stukjes gekregen(!).
Wat zijn nou drie lullige stukjes kaas voor een Hollandse meid?
tja, gaat het over 'n kaasplankje als tussengerecht, of als volwaardig dinner?
als tussengerecht is het idd zo dat je geacht wordt er 'n paar te proeven, als zoethoudertje.

Als ik voor vrienden 'n kaas- en wijnavond organiseer zorg ik voor minstens een 10 tal verschillende kazen, liefst uiteenlopende van smaak en structuur alsook voor met zorg uitgekozen bijpassende wijnen. Belangrijk dat kaas en wijnen matchen (vraag om advies bij kaas/wijnkenners) , want je kan je smaakfestijn ferm verpesten als deze niet optimaal matchen.
misteriks' contribution is sponsored by Great Attitude Inc.
pi_73716486
quote:
Op donderdag 15 oktober 2009 15:37 schreef misteriks het volgende:

[..]

tja, gaat het over 'n kaasplankje als tussengerecht, of als volwaardig dinner?
als tussengerecht is het idd zo dat je geacht wordt er 'n paar te proeven, als zoethoudertje.

Als ik voor vrienden 'n kaas- en wijnavond organiseer zorg ik voor minstens een 10 tal verschillende kazen, liefst uiteenlopende van smaak en structuur alsook voor met zorg uitgekozen bijpassende wijnen. Belangrijk dat kaas en wijnen matchen (vraag om advies bij kaas/wijnkenners) , want je kan je smaakfestijn ferm verpesten als deze niet optimaal matchen.
Was desert.
Max. 3 stukjes in Frankrijk dus...
"People that use Fiat currency as a store of value.
There is a name for it:
We call them Poor"
pi_75523118
Nou, dit weekend ga ik dan toch eens een kaasplankje bij het etentje serveren

Ik zag dat ze bij onze winkel in elk geval rauwmelkse boerenkaas hebben, van jong belegen tot oud, port salut, gruyere en nog een heel aantal andere soorten. Ook wel geitenkaas, maar zowel hard als zacht, maakt dat uit voor de smaak?

Ik wilde er wat stukjes brood en stroop bij doen.

Tips of toevoegingen?
pi_75523924
quote:
Op vrijdag 11 december 2009 17:02 schreef LieLie het volgende:
Nou, dit weekend ga ik dan toch eens een kaasplankje bij het etentje serveren

Ik zag dat ze bij onze winkel in elk geval rauwmelkse boerenkaas hebben, van jong belegen tot oud, port salut, gruyere en nog een heel aantal andere soorten. Ook wel geitenkaas, maar zowel hard als zacht, maakt dat uit voor de smaak?
Ja, het is niet het enige wat uitmaakt voor de smaak, maar je hebt van die kleine harde boomstammetjes, en die zijn heel erg pittig, dat trekt niet iedereen. Sowieso moet je daar geen groot brok van in je mond steken, ook niet als je liefhebber bent. Dunne plakjes snijden.

Maar die zijn dan gewoon ouder, de jongere varianten ervan, die ook niet elk wat wils zijn maar niet zo heel pittig, dat zijn meestal dikke boomstammen. Het formaat bepaalt ook hoe het rijpt.
quote:
Ik wilde er wat stukjes brood en stroop bij doen.
Stroop?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_75524119
quote:
Op vrijdag 11 december 2009 17:30 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Ja, het is niet het enige wat uitmaakt voor de smaak, maar je hebt van die kleine harde boomstammetjes, en die zijn heel erg pittig, dat trekt niet iedereen. Sowieso moet je daar geen groot brok van in je mond steken, ook niet als je liefhebber bent. Dunne plakjes snijden.

Maar die zijn dan gewoon ouder, de jongere varianten ervan, die ook niet elk wat wils zijn maar niet zo heel pittig, dat zijn meestal dikke boomstammen. Het formaat bepaalt ook hoe het rijpt.
[..]

Stroop?
Ja, appelstroop toch?
pi_75524228
Stroop zou sowieso niet in me opkomen, maar goede kaas heeft niks nodig, ook geen mosterd of wat dan ook.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_75524360
ik vind een vijgen port dipje bij een zachte kaas vaak wel lekker
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
pi_75525438
quote:
Op vrijdag 11 december 2009 17:42 schreef Weltschmerz het volgende:
Stroop zou sowieso niet in me opkomen, maar goede kaas heeft niks nodig, ook geen mosterd of wat dan ook.
Ohké, ik lees het wel veel als ik zoek..
pi_75526131
Bij Herve kaas bv wordt traditioneel Luikse stroop geserveerd, dus vreemd is het niet.
anonieme razernist
pi_75530099
Heerlijk, goede kaasjes met stroop!
Al hou ik toch meer van vijgencompote, manchego met vijg is m'n lievelings!
Work hard, play harder.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')