daar is de kaasboer weerquote:Op donderdag 8 oktober 2009 19:02 schreef Casparovvv het volgende:
[..]
Als ik zo vrij mag zijn, het is een milde roodbacterie kaas, zacht van structuur, met een kruidige, bloemige smaak.
H. Sprey Kaascentrale in 't Hilvertshof (bij de achteringang van de HEMA)quote:Op donderdag 8 oktober 2009 16:50 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Wat is een goede kaaswinkel in Hilversum?
Erg lekker dus, en best goed te doen met een zachte single maltquote:Op donderdag 8 oktober 2009 19:02 schreef Casparovvv het volgende:
[..]
Als ik zo vrij mag zijn, het is een milde roodbacterie kaas, zacht van structuur, met een kruidige, bloemige smaak.
quote:Op donderdag 8 oktober 2009 19:26 schreef littledrummergirl het volgende:
[..]
daar is de kaasboer weer
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
quote:Op donderdag 8 oktober 2009 19:50 schreef Casparovvv het volgende:
[..]
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.wie moet ons dan over lekkere kaasjes vertellen?
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
Thee, een earl grey.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 10:10 schreef simmu het volgende:
vraagje; wat is lekker om erbij te drinken zonder alcohol?
We zijn hier vanmiddag geweest naar aanleiding van deze post en sorry dat ik ´t zeg. We hebben een paar stukken kaas gekocht en een aantal dingen geproefd. De kaas is helaas niet echt geweldig te noemen. de Stolkse Boerenkaas die ik hier gewoon op zaterdag op de markt bij de kaasboer koop is echt stukken beter..quote:Op woensdag 7 oktober 2009 22:40 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
Kaasboerderij Sol
Voorweg 28/A, 2391 AC, Hazerswoude
Op een weg op een gegeven moment het weiland inslaan (staat bord met 'kaasboerderij'). Dan over een trekkerweggetje een kilometer door de weilanden rijden en in het midden staat dan de boerderij. Geven graag info en rondleidingen, of partijtjes hihi
oh, da's ook jammerquote:Op vrijdag 9 oktober 2009 18:56 schreef kaasplankje het volgende:
[..]
We zijn hier vanmiddag geweest naar aanleiding van deze post en sorry dat ik ´t zeg. We hebben een paar stukken kaas gekocht en een aantal dingen geproefd. De kaas is helaas niet echt geweldig te noemen. de Stolkse Boerenkaas die ik hier gewoon op zaterdag op de markt bij de kaasboer koop is echt stukken beter..
Er zijn wel wat 'regels', maar die hebben allemaal uitzonderingen. Over het algemeen is de korst van harde kazen niet te eten, maar is de korst van de meeste rode kazen (inclusief port salut) wel te eten. Sterker nog, veel rode kazen smaken voor geen meter als je de korst niet eet. De meeste witte- en blauwe kazen hebben ook een eetbare korst, of helemaal geen korst. Zachte geitenkazen hebben vaak geen echte korst, maar hebben alleen een wat droger jasje wegens het rijpingsproces, dit is ook eetbaar. Halfharde kazen zijn een soort tussencategorie, waar het heel erg verschilt of de korst wel of niet te eten is. Check het gewoon even bij je kaasboer.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 21:11 schreef willempjewever het volgende:
Kan je nu van de port salut de buitenkant (oranje laagje) opeten? Ik haal dat er altijd af, maar zie collega's het gewoon naar binnen werken?
Dat vraag ik me trouwens wel vaker bij kaasjes af, is daar een bepaalde regel voor?
Dank je!quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 21:32 schreef Casparovvv het volgende:
Er zijn wel wat 'regels', maar die hebben allemaal uitzonderingen. Over het algemeen is de korst van harde kazen niet te eten, maar is de korst van de meeste rode kazen (inclusief port salut) wel te eten. Sterker nog, veel rode kazen smaken voor geen meter als je de korst niet eet. De meeste witte- en blauwe kazen hebben ook een eetbare korst, of helemaal geen korst. Zachte geitenkazen hebben vaak geen echte korst, maar hebben alleen een wat droger jasje wegens het rijpingsproces, dit is ook eetbaar. Halfharde kazen zijn een soort tussencategorie, waar het heel erg verschilt of de korst wel of niet te eten is. Check het gewoon even bij je kaasboer.
ja.. idd jammerquote:Op vrijdag 9 oktober 2009 18:56 schreef kaasplankje het volgende:
[..]
We zijn hier vanmiddag geweest naar aanleiding van deze post en sorry dat ik ´t zeg. We hebben een paar stukken kaas gekocht en een aantal dingen geproefd. De kaas is helaas niet echt geweldig te noemen. de Stolkse Boerenkaas die ik hier gewoon op zaterdag op de markt bij de kaasboer koop is echt stukken beter..
quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 21:32 schreef Casparovvv het volgende:
[..]
Er zijn wel wat 'regels', maar die hebben allemaal uitzonderingen. Over het algemeen is de korst van harde kazen niet te eten, maar is de korst van de meeste rode kazen (inclusief port salut) wel te eten. Sterker nog, veel rode kazen smaken voor geen meter als je de korst niet eet. De meeste witte- en blauwe kazen hebben ook een eetbare korst, of helemaal geen korst. Zachte geitenkazen hebben vaak geen echte korst, maar hebben alleen een wat droger jasje wegens het rijpingsproces, dit is ook eetbaar. Halfharde kazen zijn een soort tussencategorie, waar het heel erg verschilt of de korst wel of niet te eten is. Check het gewoon even bij je kaasboer.
Goede keuze, maar wel voor mensen met een stevige smaak! Ik lust dit iig wel.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 05:46 schreef Winner_Taco het volgende:
Taleggio , Roquefort , Munster , Camembert en Pont l’Eveque
Kazen met karakter dus !
quote:Op donderdag 8 oktober 2009 17:09 schreef Casparovvv het volgende:
Probeer ook eens een stukje (Stolwijker) boeren gatenkaas. Koop 'm alleen als er goed veel gaten in zitten want soms is de smaak zo vlak als wat, maar als het een goed exemplaar is proef je als het ware de stal.
Ah, nog een consument die door de goedkope massa-imitatie in de war is geraakt. Ik had het er misschien bij moeten zeggen, maar omdat er aan het produceren van port salut geen enkele eis wordt gesteld is iedere fabrikant vrij er zijn eigen draai aan te geven. Zodoende zijn er veel goedkope varianten waarvan de korst niet te eten is. Jammer. Gelukkig bestaat er zoiets als het AOC keurmerk, waarbij je er wel zeker van bent dat de kaas die je koopt aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 22:01 schreef Spanky78 het volgende:
De korst va port-salut is gewoon plastic: niet opeten. Voor de andere kazen met rode korst (schimmelkaas) geldt wel dat je het opeet net als bij brie.
[..]
Precies, dus tenzij je zeker weet dat de korst van de salut eetbaar is, doe je dit niet. Plastic voegt echt niets toe aan je diner. In de supermakrt ga je sowieso geen AOC port-salut tegenkomen, terwijl ze bij ons wel andere DOC/AOC rauwmelkse kazen verkopen.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 22:42 schreef Casparovvv het volgende:
[..]
Ah, nog een consument die door de goedkope massa-imitatie in de war is geraakt. Ik had het er misschien bij moeten zeggen, maar omdat er aan het produceren van port salut geen enkele eis wordt gesteld is iedere fabrikant vrij er zijn eigen draai aan te geven. Zodoende zijn er veel goedkope varianten waarvan de korst niet te eten is. Jammer. Gelukkig bestaat er zoiets als het AOC keurmerk, waarbij je er wel zeker van bent dat de kaas die je koopt aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet.
Port Salut bedoel je?quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 22:55 schreef Casparovvv het volgende:
Toch jammer dat een product dat al werd gegeten in de tijd dat er nog geen plastic bestond, nu verworden is tot een goedkoop supermarkt-kaasje.
Zoals met zovele producten is gebeurd. Overigens is dat niet altijd maar slecht, anders was het aanbod zo klein geweest en de prijs van ale die zaken een heel stuk hoger. Nu is er altijd nog een goedkoop alternatief.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 22:55 schreef Casparovvv het volgende:
Toch jammer dat een product dat al werd gegeten in de tijd dat er nog geen plastic bestond, nu verworden is tot een goedkoop supermarkt-kaasje.
Bij onze appie hebben ze goede DOC Camemberts, wel twee of 3 soorten. Ze vragen er trouwens achterlijk veel geld voor. Beste is om een weekje naar Normandie te gaan en er een goede fles Cider en calvados naast te zettenquote:Op vrijdag 9 oktober 2009 22:59 schreef Pietverdriet het volgende:
tja, probeer nog maar eens een goede camembert te vinden, die kan je ook met een lantaarntje zoeken.
ja.quote:
Rauwemelkse?quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 23:13 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Bij onze appie hebben ze goede DOC Camemberts, wel twee of 3 soorten. Ze vragen er trouwens achterlijk veel geld voor. Beste is om een weekje naar Normandie te gaan en er een goede fles Cider en calvados naast te zetten
AOC heeft niets met goede of slechte kaas te maken, slecht met de herkomst.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 22:42 schreef Casparovvv het volgende:
[..]Gelukkig bestaat er zoiets als het AOC keurmerk, waarbij je er wel zeker van bent dat de kaas die je koopt aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet.
En met het productieproces, wat het feitelijk een kwaliteitskeurmerk maakt.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 18:45 schreef NoCigar het volgende:
[..]
AOC heeft niets met goede of slechte kaas te maken, slecht met de herkomst.
En het voer dat het melkvee krijgt, het gebied waar ze grazen, manier van rijping, periode van rijping, etc. Het heeft wel degelijk met goede of slechte kaas te maken. Niet alle AOC kazen zijn (naar mijn bescheiden mening) even lekker, maar doorgaans kan wel gezegd worden dat een AOC kaas lekkerder is dan een niet-AOC alternatief.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 18:45 schreef NoCigar het volgende:
[..]
AOC heeft niets met goede of slechte kaas te maken, slecht met de herkomst.
Ja, maar AOC camembert wordt op een specifieke ambachtelijke wijze gemaakt. Dat is een dure manier, dus dan is het onzin om daar slechte kaasmakers met slechte ingredienten op te zetten. Natuurlijk zijn er verschillen, en hypothetisch zou het ook een slechte camembert kunnen zijn. Maar in de praktijk garandeert het AOC wel dat het een met aandacht en deskundigheid gemaakte kaas is. In Frankrijk gaat het ook vaak om kleine regio's wat betreft de kaas, terwijl in Italië elke boerenlul uit Parma 30 euro de kilo kan vragen voor een kaas die lang heeft gelegen, maar verder niet zoveel voorstelt. Goede Parmezaan, dat is pas moeilijk te krijgen.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 19:17 schreef NoCigar het volgende:
Er zijn genoeg slechte AOC produkten, en ook genoeg betere zaken zonder AOC keurmerk, dus het lijkt me nogal onverstandig om dat als uitgangspunt te nemen.
Wijn is wat dat betreft wel het duidelijkste voorbeeld. Niemand zal met droge ogen beweren dat wijn met een AOC keurmerk beter is.
Hoe komt die kaas zo koud dan?quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 20:15 schreef Spanky78 het volgende:
Overigens vind ik het zelf ook wel belangrijk om de kaas voor het serveren alvast even op temperatuur te laten komen. Dan komt de smaak vaak veel beter los.
De beste verlaat vaak de regio niet, muv het stuk dat nu in mijn koelkast ligt. Mijn kaasboer verkoopt ook prima zelfgeimporteerde Parmezaan trouwens. Zo moeilijk is het allemaal niet.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 21:11 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Goede Parmezaan, dat is pas moeilijk te krijgen.
[..]
De beste blijft of gaat het geld achterna, daarin verschilt kaas niet van andere zaken, dat geld zit niet bij kaasboeren in Nederland, maar bij restaurants en luxe winkels over de hele wereld waar bedragen in een hele andere categorie spelen. Het hoort ook in veel standaardrecepten, als je gaat uitrekenen hoeveel carpaccio's en ceasar salads er over de hele wereld worden gemaakt krijg je een beeld hoeveel er geproduceerd moet worden, en allemaal willen ze de 'echte'. Die echtheid is een formeel vereiste, en daar binnen kun je heel veel kazen produceren, alleen niet heel veel heel goede kazen.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 21:25 schreef NoCigar het volgende:
De beste verlaat vaak de regio niet, muv het stuk dat nu in mijn koelkast ligt.
De mijne heeft een redelijke liggen voor meer dan 40 euro de kilo. Dat kan best wel een keer, maar de verhoudingen met andere oude kazen is dan wel zoek. Dat is de keerzijde van DOC's.quote:Mijn kaasboer verkoopt ook prima zelfgeimporteerde Parmezaan trouwens. Zo moeilijk is het allemaal niet.
oh was dat met die appetijtelijke jongeman waarbij ik graag een stukje kaas koop?quote:Op zondag 11 oktober 2009 15:50 schreef Mirjam het volgende:
ik was gisteren in alphen aan den rijn op de markt, daar was een kaasboer met allemaal bijzondere kaasjes wel, veel boerenkazen met bijzondere smaken
zulke kaasboeren hebben wij hier niet
geen idee?quote:Op zondag 11 oktober 2009 16:04 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
oh was dat met die appetijtelijke jongeman waarbij ik graag een stukje kaas koop?
aah volgende keer even checken hoor.. hij is de moeite waardquote:
Als je geinteresseerd bent kan ik je de workshop kaas en wijn combineren bij het Librije Atelier heel erg aanraden. Erg leuk om te doen en heel leerzaam. De twee dingen die je dus beter niet drinkt bij de meeste kazen zijn rode wijn en port, in tegenstelling tot wat veel mensen denken (door de tannines van rode wijn en de hoeveelheid alcohol in port proef je de kaas niet goed meer). Verder gewoon lekker experimenteren, zou ik zeggen. Bij milde geit over het algemeen licht en fris (maar te zuur kan een wrange combi worden), bij zwaardere kazen wit met een zoetje, of bijv. een poiré bij blauwschimmel.quote:Op woensdag 7 oktober 2009 21:13 schreef ytram het volgende:
Ik ben hier ook wel benieuwd naar... ik vraag me ook af welke wijn (rode) wijn jullie hier het liefste bij drinken/serveren?
(verkapt terug vind plankje)
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |