abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  vrijdag 25 september 2009 @ 20:02:29 #1
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_73108945
registreer om deze reclame te verbergen
o_tm_tbanner-02.png
Welkom op het forum ‘Wetenschap en Technologie’ van FOK! Dit forum biedt een plek om te discussiëren over wetenschappelijke onderwerpen, wetenschappelijke problemen, technologische projecten en grootse uitvindingen. Of het nu om geneeskunde of astronomie, wiskunde of psychologie, een tunnel onder Atlantische oceaan door of de techniek achter gloeilampen gaat, je kunt hier terecht! Een beetje speculatief is niet erg, maar we richten ons wel op de gangbare wetenschap.

o_tm_tbanner-03.png

Een forum met de naam ‘Wetenschap & Technologie’ is vrij breed, vandaar dat we hier wat specifieker toelichten wat voor soort onderwerpen hier aan bod kunnen komen. Let wel, deze lijst is niet uitputtend, dus als het hier niet tussen staat betekent dit natuurlijk niet dat het per se niet thuishoort in W&T, alhoewel er ook wel wat voorbeelden zijn wat er niet thuishoort.

Welke onderwerpen zijn welkom?

In principe ten eerste alles met een wetenschappelijke insteek, zoals natuurkunde, scheikunde, wiskunde, astronomie, en wat dies meer zij aan disciplines. Of het hier nu gaat om je favoriete wiskundige bewijs, je leukste natuurkundige experiment, of om een uitleg over de relativiteitstheorie, het kan in dit forum.

Als het om biologie of psychologie gaat, dan hangt het er een beetje vanaf. We hebben natuurlijk ook het Flora & Fauna-forum, waar je prima terecht kunt als het over specifieke planten of (huis)dieren gaat. Gaat het echter om de evolutietheorie, dan is dit forum geschikter. Zo is er ook Relaties & Psychologie, heb je een praktische vraag omdat je bijvoorbeeld een psycholoog zoekt, dan is dat forum geschikter, wil je het bijvoorbeeld graag hebben over psychometrie, over onderzoek op neurologisch en psychologisch gebied, dan is dit forum het beste. Dit geldt ook een beetje voor geneeskunde, een onderwerp als ‘bloed geven’ wordt in Lifestyle besproken, maar in deze topic kun je terecht over algemenere geneeskundige onderwerpen, zoals nieuwe operatie- of scantechnieken, de ontwikkeling van medicatie, en zo voort.

In het bijzonder speelt dit ook voor technologie, als je een computerprobleem hebt, dan is Digital Corner een beter forum, en in Planes, traines & Automobiles weet men veel over treinen en auto's. Als laatste willen we nog even School & Studie noemen waar terecht kunt met huiswerkvragen. Gaat het echter om een groot bouwkundig project, zoals de kanaaltunnel, of een hypothetische brug tussen Rusland en de VS, of heb je een lastig natuurkundig probleem, dan ben je hier welkom.

Bovenstaande is een flink verhaal, maar hopelijk heb je nu een goed idee waar dit forum zich op richt. Weet je het toch niet helemaal zeker, laat het je er dan niet van weerhouden om toch te posten, in het ergste geval wordt je topic namelijk verplaatst. Van enkele onderwerpen kan echter al van te voren gezegd worden dat ze verplaatst zullen worden.

Welke onderwerpen komen elders beter tot hun recht?

• Astrologie, het paranormale, zaken die zich niet wetenschappelijk laten verklaren, komen beter tot hun recht in The Truth is in Here.
• Samenzweringen zijn het domein van Brave New World.
• Creationisme kan waarschijnlijk beter in Filosofie & Levensbeschouwing.

Deze onderwerpen worden door de huidige wetenschap als onwetenschappelijk gezien, en daarom vallen ze een beetje buiten dit forum. Voor sommige wetenschapsgebieden hebben we echter ook aparte fora:

Cultuur & Historie voor geschiedenis en antropologie;
Theater, Taal & Kunst voor taal- en literatuurwetenschap;
Weer, Klimaat en Natuurrampen voor meteorologie en geologie.

o_tm_tbanner-04.png

Om voor iedereen een aangename sfeer te creëren in dit forum is er wel een aantal gedragsregels waar je je aan dient te houden. Allereerst hebben we de algemene policy. Een aantal regels daaruit verdienen herhaling:

• Open geen enquêtes zonder toestemming (voor toestemming kun je mailen naar [email protected]).
• Plaats geen links naar sites met jouw referer-ID erin, om geld te verdienen.
• Plaats geen illegaal materiaal of links ernaar, zoals films of MP3’s, en verder zitten we ook niet op porno te wachten of persoonlijke gegevens van mensen.

Daarnaast is er nog een aantal regels specifiek voor dit forum:

• Houd rekening met kennisverschillen.
• Onderbouw je stuk waar nodig met bronnen.
• Heb je een fout gevonden in een bekende theorie, kaap daar niet elke topic voor.

Houd rekening met kennisverschillen

Voor dit punt geldt: FOK! is een algemeen forum, qua leeftijden, qua opleidingsniveau, qua beroep. Als twee mensen die natuurkunde hebben gestudeerd, of twee mensen die veel van evolutietheorie afweten diepgaand gaan discussiëren kan het voor buitenstaanders al snel te ingewikkeld worden, of misschien beantwoordt iemand een vraag wel op een manier die je niet snapt. Vraag in zo'n geval vriendelijk om uitleg en wees je ervan bewust dat het soms gewoon weg niet eenvoudig uit te leggen is als je bijvoorbeeld de medische kennis of de wiskundige kennis niet hebt.

Aan de andere kant betekent dit ook dat je soms een beetje rekening moet houden met je gesprekspartner. Als je alleen zin hebt om te etaleren hoe geweldig slim jij bent en hoeveel kennis van zaken je hebt maar eigenlijk geen zin hebt om het uit te leggen, dan doe je er misschien beter aan helemaal niets te posten.

Onderbouw je stuk waar nodig met bronnen

In het kort geldt: Wie beweert, die bewijst. Als je tekst overneemt van een nieuwsbericht is het sowieso fatsoenlijk (en beleid) om een bron te vermelden, maar ook als je iets beweert dat misschien niet duidelijk is, of omstreden kan een bron helpen. Zowel als onderbouwing van jouw standpunt, als voor de lezer die er meer over wil weten. Dit is een wetenschappelijk forum, dus gerenommeerde kranten, bladen, tijdschriften en academische bronnen hebben de voorkeur. Een YouTube-video van iemand die een perpetuum mobile heeft uitgevonden zal niet veel mensen overtuigen.

Heb je een fout gevonden in een bekende theorie, kaap daar niet elke topic voor

Wetenschap is continu onder hevig aan verandering. Newtons theorie is door die van Einstein opgevolgd, maar het kan natuurlijk altijd dat Einstein het ergens fout heeft. De evolutietheorie is inmiddels al heel goed onderbouwd, maar het kan nog steeds dat deze niet geheel accuraat is. Als je denkt dat jij een eigen theorie hebt, die iets beter verklaart, dan is dat potentieel interessant, maar bedenk dan ook dat de meeste van deze alternatieve verklaringen fout zijn. Open er gerust een topic over, waarin je de theorie uiteenzet, bereid je voor op flinke kritiek (zo gaat dat in de wetenschap) en bedenk dan of je inderdaad gelijk hebt.

Je krijgt gelijk door je theorie te onderbouwen, niet door er zoveel mogelijk topics over te openen, noch door ze telkens naar voren te schuiven in andere topics die er niet over gaan. Doe je dat toch, dan kun je maatregelen verwachten.

o_tm_tbanner-05.png

Reageer ter zake

Het is niet erg dat een topic, nadat de initiële vraag beantwoord is, of het initiële punt gemaakt is, langzaam van onderwerp verandert, maar probeer een topic niet te kapen. Een discussie over evolutietheorie is bijvoorbeeld geen plaats om over creationisme te beginnen.

Probeer je posts te structuren

De onderwerpen die aan bod komen zijn niet altijd te vangen in één alinea, noch is er altijd adequaat op te reageren met een paar woorden. Als je post langer wordt, gebruik dan alinea's, geef citaten bijvoorbeeld duidelijk aan en voorzie ze van een bron. Niemand heeft zin om een lange post zonder witregels en structuur te lezen.

Type- en spelfouten

Iedereen maakt typefouten en spelfouten, sommige mensen zijn dyslectisch, en voor anderen is Nederlands een tweede taal. Houd daar rekening mee als je een bericht leest, mensen verbeteren wekt meestal alleen irritatie op en komt de discussie niet ten goede. Anderzijds willen we wel aanraden je bericht even nog door te lezen voordat je op ‘Invoeren’ drukt. Al te veel spelfouten maakt dat het moeilijker lezen wordt, waardoor er minder mensen op reageren. Vermijd daarom ook SMS- of MSN-taal en afkortingen die niet iedereen begrijpt.

Post geen linkdumps en open geen topics met slechts één enkel linkje

Als je een YouTube-video hebt die een belangrijk punt maakt, en waar je graag een topic over wilt openen, zorg dan óók voor een stuk tekst. Als je eerst dertig minuten een film moet kijken, voordat je in een topic kunt reageren loopt de animo hard terug. Breng de hoofdpunten van de film onder in woorden, zodat mensen kunnen inschatten of de film de moeite waard is. Bedenk ook dat je een film niet makkelijk in stukjes kunt knippen zoals een post, dus dat reageren lastig is. Topics die alleen uit een linkdump bestaan, en posts die alleen een video bevatten zonder toelichting zijn niet gewenst.

Ga niet zelf zitten modereren of terug-flamen

Gaat iemand over de schreef door te schelden, scheld dan niet terug, maar druk op de topic-report knop: 515aja.png. Dat werkt wel zo gemakkelijk, en dan kunnen de mods ingrijpen.

Lees de topic door voor je reageert

200 posts kunnen veel zijn om door te lezen. Maar mensen die wel de hele thread gevolgd hebben en telkens weer dezelfde opmerking terug zien komen hadden liever een nieuwe bijdrage gehad. Bij topicsreeksen is het ondoenlijk om alles door te lezen, maar bij een topic zelf wordt het zeer op prijs gesteld.

o_tm_tbanner-06.png

De huidige moderators zijn NanKing en Lyrebird. Zij houden specifiek op W&T in de gaten of iedereen zich aan bovenstaande regels houdt, en zij kunnen dan ook posts die hieraan niet voldoen verwijderen, of bewerken. Op bepaalde vormen van ongewenst gedrag wordt streng gemodereerd.

Ben je het niet eens met de moderaties, of wil je iets onder de aandacht brengen van de moderators dan kun je dat in de feedback-topic doen. Deze vind je bovenaan in het forum, bij de sticky topics. Als het over een specifieke topic gaat kun je ook op de reportknop drukken: 515aja.png, of je kunt de moderators een privébericht sturen:

o_tm_tbanner-07.png

We willen je ook nog even wijzen op de vaste topicreeksen, die bevinden zich helemaal aan de onderkant van het forum, de zogenaamde centrale topics, op het moment zijn er:

• Centraal Exo-Planeten Topic;
• MARS - De Missies! Deel 7;
• [Centraal] Evolutie in het nieuws;
• [Centraal] Evolutie discussie & vragentopic.

Heb je een simpele vraag, een kort nieuwsberichtje waar misschien geen hele topic uitkomt, of een relevant filmpje of plaatje, dan kun je ze in die topics kwijt.

o_tm_tbanner-08.png

We hopen dat iedereen hier met plezier discussieert, het is een discussieforum, er zijn alleen deelnemers, geen winnaars. Als je goede ideeën hebt voor een topicreeks, schroom dan niet om de moderators in te lichten!

Veel plezier!

Verantwoording
Gebruikt lettertype: Gentium

Illustratie per banner:
• Gestileerde DNA-helix, gebaseerd op DNA icon;
• Gestileerde Lithiumatoom volgens het Rutherfordmodel;
• De Ψ, met een voorbeeld van reïficatie (Gestaltpsychologie);
• De Koch-sneeuwvlok;
• Esculaap, gebaseerd op Esculaap4;
• De grote beer, gebaseerd op Ursa major icon 2;
• Drie tandwielen, gebaseerd op Cog scripted svg blue.

Alle banners zijn herbruikbaar onder een Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0-licentie.


[ Bericht 0% gewijzigd door Tagliano op 20-01-2019 20:48:13 ]
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')