abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_72707646


Momenteel zit ik in het vierde (en hopelijk laatste ) jaar van mijn studie HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool van Utrecht. Hierna wil ik graag doorstuderen en wil graag de Master Orthopedagogiek gaan doen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet ik (logisch) eerst een toelatingsexamen en een hieropvolgend pre-master traject doen. Nu valt het me op dat er nogal verschil zit in deze toelatingseisen en trajecten. Zo is het pre-master traject in Utrecht een jaar (60 ECTS) en die in Nijmegen is twee jaar(120 ECTS). In Utrecht heb je een assessment als toelating tot het pre-master traject en in Nijmegen een heuse Engels/Nederlands/Statistiek-toets. Zijn er hier meer mensen die na het HBO een dergelijk traject hebben gevolgd en wat zijn jullie ervaringen daarmee? Wat is jullie zowel positief als negatief opgevallen?


Samenvatting :

Ervaringen gevraagd m.b.t. de verschillende trajecten Pre-master/Master Orthopedagogiek na afgeronde HBO opleiding

Alvast bedankt
pi_72727398
Aangezien niemand reageert; ik heb geen kennis op dit vlak, maar mij lijkt het gewoon de verstandigste keuze om het tweejarig traject te doorlopen. Ik kan me niet voorstellen dat er een groot inhoudelijk verschil zit tussen de premaster trajecten. HBO naar master schijnt een grote stap te zijn, dus wat meer tijd is dan altijd verstandig / prettig.
pi_72749827
ik zou een schakelprogramma voor psychologie in groningen doen en daarna de master..
ik heb SPH gedaan..ik kan je zeggen..het valt NIET mee...de statistiek is vooral erg erg pittig...
zonder basiskennis eigenlijk niet te doen..
maar als dit echt is wat je wilt, natuurlijk niet opgeven!
pi_72772403
quote:
Op maandag 14 september 2009 23:11 schreef mimi285 het volgende:
ik zou een schakelprogramma voor psychologie in groningen doen en daarna de master..
ik heb SPH gedaan..ik kan je zeggen..het valt NIET mee...de statistiek is vooral erg erg pittig...
zonder basiskennis eigenlijk niet te doen..
maar als dit echt is wat je wilt, natuurlijk niet opgeven!
je zou doen? Kan ik daaruit lezen dat je het niet hebt gedaan? En kwam dat omdat het te moeilijk was of had dat een andere reden? Bedankt voor je reactie in ieder geval
pi_72775071
quote:
Op dinsdag 15 september 2009 17:39 schreef Trusten het volgende:

[..]

je zou doen? Kan ik daaruit lezen dat je het niet hebt gedaan? En kwam dat omdat het te moeilijk was of had dat een andere reden? Bedankt voor je reactie in ieder geval
hey... ehm nou een combinatie van.. ik heb geen statistiekachtergrond en probeerde alles van het eerste jaar in te halen in 1 zomer...aangezien ik het eerste jaar oversla met een schakelprogramma.. met als resultaat dat ik al oververmoeid aan de studie ging... en ik weet niet of ik uberhaupt wel psycholoog wil worden..heb me behoorlijk laten beinvloeden door mensen uit mijn omgeving...dus ik neem eerst rust en ga rustig nadenken.
maar dat neemt niet weg dat het een zeer pittig programma is. als je er 100% achter staat, je wilt het beroep echt heel graag uitoefenen en je kan het financieel redden, dan moet je het zeker doen!
pi_72775969
quote:
Op dinsdag 15 september 2009 18:56 schreef mimi285 het volgende:
als je er 100% achter staat, je wilt het beroep echt heel graag uitoefenen en je kan het financieel redden, dan moet je het zeker doen!
Het is meer dat ik niet 100% achter m'n huidige studie/toekomstig beroep sta en orthopedagogiek me leuker lijkt. Maar ik heb niet voor niks Wiskunde laten vallen op de Havo (een 6 op m'n diploma voor Wiskunde A1). Heb nu een voorbereiden boekje besteld dus ga maar even kijken of het überhaupt haalbaar is...
pi_72817563
Ik heb vorig jaar het pre master traject in Utrecht gedaan en in 1 keer gehaald. Dus het is zeker wel te doen. Het begin is inderdaad lastig, mijn eerse paper was een 3.5 waard Maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt van het wetenschappelijk schrijven is het goed te doen. Ze doen natuurlijk niet voor niets een assessment, ze kijken wel goed of je het wel of niet kan.
Statistiek is inderdaad een pittig vak.. maar ook de meeste wiskunde-m00bs hebben die toets gewoon gehaald. Het is veel informatie die je nog niet eerder kende.. maar door te oefenen gaat het op een gegeven moment wel 'indalen'.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik aan het begin van het jaar (zeker na die 3,5) écht niet dacht dat ik het kon, maar het is me toch gelukt. Dat is wel een goede boost voor m'n zelfvertrouwen geweest. Ik ben nu net twee weken aan de master begonnen en het stagelopen is écht heel leuk. Dus als ik jou was zou ik het gewoon proberen.. Ik ging zelf ook verder studeren onder het motto 'niet geschoten is altijd mis', maar het is echt best wel goed te doen! En de vakken die je krijgt (buiten statistiek om haha) zijn heel leuk en interesant.
Als je nog vragen hebt, laat maar weten
Maria’s a lot like Monica [Seles]. She’ll give you a smile, but then she’ll kill you
pi_73014985
Ik ben ook op zoek naar ervaringen/informatie over de masteropleiding orthopedagogiek. Ik zit momenteel in het vierde jaar van hbo pedagogiek en ben nog niet klaar om te gaan werken Ook zoek ik meer diepgang en theoretische kennis, aangezien ik die heeel erg mis op mijn huidige opleiding. Ik zie idd wel een beetje op tegen statistiek. Heb wel wiskunde a1 behaald met een 7 op vwo-niveau.
Ik weet dat pedagogiek mijn ding is, dus vandaar de overweging of ik aan de U.U dat pre-mastertraject + master zou gaan doen.
Ook weet ik zoiezo niet echt wat de mogelijkheden zijn voor een voltijdstudie na een hbo pedagogiek studie. Als iemand tips/ervaringen heeft hierover, dan zijn die zeker welkom
pi_73018760
^Na hbo pedagogiek is de premaster orthopedagogiek zeker de meest logische keuze. En ook de enige opleiding die je verkort kan doen. Psychologie bijvoorbeeld moet je vanaf het begin gaan volgen.
En met die 7 voor wiskunde ga je statistiek echt wel halen hoor!
Aangezien je zelf al merkt dat de theoretische verdieping niet echt geweldig is op het hbo denk ik dat het zeker een goed idee is om verder te gaan. In utrecht is die er wel namelijk (vast ook op andere uni's maar utrecht ken ik natuurlijk als enige)
Maria’s a lot like Monica [Seles]. She’ll give you a smile, but then she’ll kill you
pi_73262593
Ik zit nu in het 4e jaar SPH en ben ook naar een vervolgstudie aan het zoeken. Heb al een functie op het oog (behandelcoordinator in gehandicaptenzorg) die me erg leuk lijkt, ik heb daar voor GZ-specialisatie nodig.
Kan iemand mij vertellen of ik dat ook kan na deze premaster + master Orthopedagogiek deze specialisatie kan doen. En mij ook kan specialiseren in de groep volwassenen gehandicapten met deze studie?
Psychologie moet ik immers weer bij jaar 1 starten, dat is dan nog een lange weg te gaan.
pi_73282278
GZ psycholoog is een zeldzame opleiding.. per opleidingsplek kunnen zomaar 100 sollicitatiebrieven worden gestuurd. Hij kan wel na de master orthopedagogiek gedaan worden... maar je moet geluk hebben wil je toegelaten worden tot de GZ opleiding.
Had het er toevallig vandaag nog over met een collega, die daarvoor ook aan het solliciteren was. Zij gaf aan dat ze vaak de mensen zoeken met de meeste werkervaring. Dus je kan de GZ opleiding sowieso niet meteen na de master othopedagogiek doen.
Maria’s a lot like Monica [Seles]. She’ll give you a smile, but then she’ll kill you
  vrijdag 2 oktober 2009 @ 01:03:55 #12
117804 Miriampje
Little gurlie
pi_73294710
Bedankt voor je reactie, ik ben inderdaad op de hoogte dat een GZ-Specialisatie niet makkelijk haalbaar is. Kun je mij misschien ook vertellen of ik mij met Orthopedagogiek ook kan "specialiseren" in verstandelijk beperkte volwassenen?
pi_73310892
Uhmm in het master jaar kies je voor een werkveld, wat voor jou dan gehandicaptenzorg zou zijn. Maar dat is niet alleen maar op de volwassenen gericht.. dat is ook op kinderen. Verder weet ik dat je een post academische opleiding hebt gespecialiseert in ernstig meervoudig beperkten.. maar of er ook een post academische opleiding is speciaal gericht op volwassenen weet ik niet precies.
Maria’s a lot like Monica [Seles]. She’ll give you a smile, but then she’ll kill you
  zaterdag 3 oktober 2009 @ 19:30:33 #14
164459 Klooney
Too good to be true
pi_73341397
Ik heb na mijn HBO opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening ook de pre-master en master Orthopedagogiek gedaan (nu net een paar maanden afgestudeerd ). Ik heb in mijn master gekozen voor de richting 'jeugdzorg'.

Ik vond de overgang van HBO naar Universiteit goed te doen. Ik had op de Havo maar minimaal wiskunde gehad (wiskunde A1) maar ik kon de statistiekvakken goed volgen. Het klinkt echt enger en heftiger dan het is, dat is tenminste mijn ervaring! Ik weet wel dat er de afgelopen jaren flink is gesleuteld aan de pre-master. Ik volgde in Utrecht nog een 90 ECTS programma, inmiddels is dat ingekort naar 60. Vooral statistiek is behoorlijk ingeperkt. Wel fijn dat je minder statistiek vakken hebt, maar wel lastiger om je scriptie te schrijven.

Over de toelating tot de premaster kan ik je niks vertellen, die was er nog niet toen ik begon (2005). Ik mocht met mijn HBO diploma zonder toelating gewoon aan de pre-master beginnen.

De Master is een heel pittig jaar. Je loopt 2 a 3 dagen stage (10 maanden lang) en schrijft tegelijkertijd je scriptie. Tevens volg je nog vakken 1 dag in de week. Ik heb mijn Master zelf in 2 jaar gedaan (1e jaar scriptie en aantal vakken en 2e jaar jaar stage en nog wat kleine vakken).
pi_73507236
Ik ben er nu serieus over na aan het denken om de Pre-Master en Master in Utrecht te gaan volgen. Zie wel erg op tegen die toelatingstest en ben benieuwd hoe mijn statistiek zal zijn.
pi_73808315
Ik zit erover te denken om deze studie te gaan doen in Utrecht. Maar vraag me af of het haalbaar is. Ik heb thuis 2 kleine kinderen (2 en 4 jaar).
Ik werk 7 jaar in het basisonderwijs (Pabo is dus mijn vooropleiding). Sinds 1 jaar werk ik 1 dag per week in een praktijk van een orthopedagoog, geef behandeling aan dyslectische kinderen.
Ik ben me aan het orienteren op wat haalbaar is. Ik las dat als ik voor mijn 30ste start ik dan nog recht heb op lening bij de IB groep. Ook recht op een OV. Dat heeft natuurlijk zo zijn voordelen. Is het nog haalbaar om naast deze studie wat uurtjes te werken? Of is dat wel heel erg veel gevraagd van mezelf? (heb natuurlijk ook mijn gezin).
Kortom: wie heeft wat antwoorden voor mij??
pi_73816611
Bij mij in de klas vorig jaar zat ook een vrouw van in de dertig met kinderen en zij heeft het ook gehaald, dus in dat opzicht moet het te doen zijn. Maar je zal er dan misschien andere dingen voor moeten opgeven (zij vertelde dat ze vaak savonds als de kinderen op bed lagen, aan het lezen was etc).
Tijdens de pre master kan je zeker blijven werken.. De weken voor een tentamen wat minder, maar verder kan er zeker 1 dag naast, soms ook 2.
Maria’s a lot like Monica [Seles]. She’ll give you a smile, but then she’ll kill you
pi_73967690
Bedankt voor je reactie!
Hoe lang zijn je collegedagen eigenlijk? Het lijkt me ook best heftig voor mijn kids om hele lange dagen op het kdv te zitten. Ik heb ook nog wat reistijd naar Utecht. Dus dat zijn wel dingen die ik mee moet nemen in mijn overwegingen.
pi_73992003
Uhmm meestal heb je 1 volle college dag.. en één of twee halve dagen erbij Dus dat is opzich wel goed te doen.
Maria’s a lot like Monica [Seles]. She’ll give you a smile, but then she’ll kill you
pi_74144528
Hallo Allemaal,

Ik ben er ook over aan het nadenken om een pre master orthopedagogiek te gaan doen. Nu vroeg ik mij af hoe het werkt met de toelatingstoets. Ik hoorde dat dit een engelse tekst is waarover je een nederlands artikel moet schrijven? Kan iemand mij hier meer over vertellen??
pi_74144631
quote:
Op woensdag 28 oktober 2009 12:03 schreef Marleen8 het volgende:
Ik hoorde dat dit een engelse tekst is waarover je een nederlands artikel moet schrijven? Kan iemand mij hier meer over vertellen??
Ligt dr maar aan waar je het doet. In Utrecht is het volgens mij wel zoiets. In Nijmegen krijg je een Wiskunde/Nederlands/Engels toets
pi_74150375
Op internet is een proeftoets te vinden van de toelatingstoets van Utrecht
pi_76178755
Ik schop hem toch maar even omhoog.
Vraag me af of er al mensen zijn die zich willen gaan aanmelden voor de Pre-master toets. Je moet je namelijk uiterlijk 15 april 2010 aanmelden.
Ik wil eerst nog gaan rondkijken op de universiteit en als dat goed voelt wil ik me opgeven voor de toets.
pi_76193865
quote:
Op dinsdag 29 december 2009 13:43 schreef Miriampje het volgende:
Ik schop hem toch maar even omhoog.
Vraag me af of er al mensen zijn die zich willen gaan aanmelden voor de Pre-master toets. Je moet je namelijk uiterlijk 15 april 2010 aanmelden.
Ik wil eerst nog gaan rondkijken op de universiteit en als dat goed voelt wil ik me opgeven voor de toets.
Bij mij hangt het er vanaf wat die regel over tweede studies gaat worden...als ik 9000 euro moet gaan betalen schrijf ik me nergens voor in
pi_76198250
Ja, wanneer is dat gezeur eigenlijk duidelijk? Dat zal voor veel mensen belangrijk zijn in hun keuze.
pi_76198482
quote:
Op dinsdag 29 december 2009 21:59 schreef Miriampje het volgende:
Ja, wanneer is dat gezeur eigenlijk duidelijk? Dat zal voor veel mensen belangrijk zijn in hun keuze.
Geen idee, ze hebben weer een nieuwe regel er bij. Als je al begint met je volgende studie voor je vorige is afgerond dan hoef je geen instellingsgeld te betalen maar ja dat kan met deze pre-master al niet...
pi_76732975
ik heb dit forum gevonden en ik heb ook nog wel wat vragen. Ik wil zelf namelijk ook orthopedagogiek gaan studeren. Ik heb zelf HBO-pedagogiek gedaan en wil nu het pre-mastertraject en de master zelf in leiden, utrecht of amsterdam (VU) gan volgen.
Is er iemand die mij redenen kan geven om juist voor 1 van deze 3 universiteiten te kiezen of juist niet voor 1 van deze drie te kiezen?
Daarnaast een vraagje of veel lessen verplicht zijn? Ik werk namelijk 28 uur en zal dus maar 1 dag naar 'school' kunnen reizen (woon in Limburg meer is dus niet te doen). Ik wil dus veel met zelfstudie halen maar ik vraag me af of dat realistisch is...

En maar goed dat ik hier lees over die regel over tweede studies... daar was ik niet van op de hoogte. Maar weet iemand of het ook geldt als je eerst een HBO studie hebt gedaan en daarna een universitaire master wilt doen?
pi_76734199
quote:
Op dinsdag 12 januari 2010 19:22 schreef Bloempje9 het volgende:
En maar goed dat ik hier lees over die regel over tweede studies... daar was ik niet van op de hoogte. Maar weet iemand of het ook geldt als je eerst een HBO studie hebt gedaan en daarna een universitaire master wilt doen?
Ja dat geld voor mij namelijk ook. Omdat je een pre-master gaat doen ben je officieel een bachelor aan de uni (je bent namleijk nog geen master) en sta je tijdens dat jaar als je tweede bachelor ingeschreven
pi_76734937
En net als je denkt dat je de enige bent met dit probleem..

Ik heb ook eenn hoop research gedaan naar deze studie, maar inderdaad ook combineren met werken. Bij de Leidse Univ vonden ze dit geen goed plan. Je zit namelijk vast aan een rooster wat elk blok wisselt van uren en dagen. Je moet dus flexibele werkdagen hebben. Ik werk 4 dagen in het onderwijs dus dat werkte niet. Ik ben nu utrecht en amsterdam onder de loep aa n het nemen. Misschien weet iemand hier meer over? Combineren met werken mogelijk?

BTW was ik het niet helemaal eens met de toelatingseisen voor het schakeltraject. PABO, SPH no problemo en je mag zo beginnen. Maar met ALO en 4 jaar werkervaring mag je niet beginnen. Terwijl als je niveaus zou gaan vergelijken... Ach, ik ben het er gewoon niet mee eens. Ik ga blij starten met schakeljaar pedagogiek bij fontys, dan maar hopen dat ik daar wel toegelaten wordt.
  donderdag 25 maart 2010 @ 13:39:39 #30
117804 Miriampje
Little gurlie
pi_79568251
Even herinnering voor degene die ook willen aanmelden voor de pre-master bij Universiteit Utrecht. Dit moet je vóór 15 april doen! De toelatingstoets is op 14 juni.
Heb mezelf nog niet aangemeld.. probeer deze belangrijke stap toch steeds uit te stellen. Terwijl ik geen andere opleiding heb gevonden die ik wil gaan doen, dus volgende week maar eens aanmelden.
pi_79626271
dit wil ik graag even meelezen
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
pi_79626381
quote:
Op donderdag 25 maart 2010 13:39 schreef Miriampje het volgende:
Heb mezelf nog niet aangemeld.. probeer deze belangrijke stap toch steeds uit te stellen. Terwijl ik geen andere opleiding heb gevonden die ik wil gaan doen, dus volgende week maar eens aanmelden.
Same here

En nog een nieuwtje, bij de UU is voor het jaar 2010 is het instellingscollegegeld gelijk gesteld aan het wettelijk collegegeld dus dat probleem is er ook niet meer

[ Bericht 9% gewijzigd door Trusten op 26-03-2010 21:40:59 ]
pi_79798495
Kwam dit forum tegen op google en moet toch even mijn vraag hier plaatsen.

Ik lees dat er meer mensen zijn die twijfelen over de premaster orthopedagogiek, ben ik gelukkig niet de enige. Mijn vraag is aan iedereen gesteld, maar met name aan Klooney en Sharapova, omdat jullie het hele traject al hebben doorlopen, zou ik graag jullie ervaring willen weten

Ik heb mijn SPH-diploma gehaald, werk nu 2 jaar binnen de jeugdhulpverlening en wil eigenlijk een stapje verder. Ik wil echter niet stoppen met werken, A vind ik het nog te leuk en B heb ik net een huis gekocht dus kan ik niet volledig stoppen. Ik moet van mijn baas minimaal 28 uur blijven werken, maar heb wel de flexibiliteit om in de avonden en de weekenden te werken. Kan iemand mij vertellen of dit haalbaar is of niet??

Ik heb mijn laatste jaar SPH voltijd gecombineerd met 30 uur werken, dus ik weet wel dat het voor mezelf haalbaar is. Ik moet alleen weten hoeveel verplichte college's/contacturen je hebt op de uni per week.

Ik hoor graag van iemand iets terug, ook omdat ik eigenlijk deze week de knoop moet doorhakken en als de sodemieter me moet inschrijven voor het assesment
  woensdag 31 maart 2010 @ 21:11:56 #34
117804 Miriampje
Little gurlie
pi_79805072
Nu heb ik weer de twijfel in mijn bol tussen Universiteit Utrecht of Radboud Universiteit Nijmegen.
Pre-master traject in Utrecht is wel één jaar en dat in Nijmegen is twee jaar. Maar Nijmegen staat net iets beter aangeschreven op www.kiesjestudie.nl
Eigenlijk is dit alleen maar een afleiding zoeken omdat ik het eng vind om naar de universiteit te gaan en ik me binnenkort toch echt moet inschrijven. Maar waar??
pi_79805510
Nijmegen is ook het verschil dat je na het pre-master traject een bachelor diploma krijgt, het is als het ware de bacheloropleiding in verkorte vorm.
  woensdag 31 maart 2010 @ 21:21:24 #36
117804 Miriampje
Little gurlie
pi_79805569
Ow dat had ik nog niet door, vind ik wel een belangrijk voordeel.
pi_79805783
quote:
Op woensdag 31 maart 2010 21:21 schreef Miriampje het volgende:
Ow dat had ik nog niet door, vind ik wel een belangrijk voordeel.
Ik ook maar ik ga die toelatingstoets niet halen met o.a. statistiek er in
  woensdag 31 maart 2010 @ 21:30:43 #38
117804 Miriampje
Little gurlie
pi_79806088
Dus jij gaat ivm met de toelatingstoets naar UU? Of weet je het nog niet zeker?
Ik vond 2 jaar pre+master eigenlijk al lang.. maar Nijmegen is dus 3 jaar. Maar vandaag voelt Nijmegen opeens erg goed, weet niet precies waar dat door komt.
quote:
Op woensdag 31 maart 2010 18:44 schreef Sab_jeugdzorg het volgende:
[knip]

Ik heb mijn laatste jaar SPH voltijd gecombineerd met 30 uur werken, dus ik weet wel dat het voor mezelf haalbaar is. Ik moet alleen weten hoeveel verplichte college's/contacturen je hebt op de uni per week.

Ik hoor graag van iemand iets terug, ook omdat ik eigenlijk deze week de knoop moet doorhakken en als de sodemieter me moet inschrijven voor het assesment
Wat ik over de master had gelezen is dat er zo'n 7 contacturen zijn en 30 studieuren. Maar of de pre-master zwaarder is weet ik niet? Dat kunnen inderdaad de ervaringsdeskundigen beter beantwoorden.
pi_79806287
quote:
Op woensdag 31 maart 2010 21:30 schreef Miriampje het volgende:
Dus jij gaat ivm met de toelatingstoets naar UU? Of weet je het nog niet zeker?
Ik moet me nog inschrijven maar ga in ieder geval de toelatingstoets proberen denk ik ja. Ik twijfel nog steeds maar goed, dat zal wel zo blijven denk ik. Ik heb zoiets van ik kan altijd nog stoppen (als ik al word toegelaten)

Als ik het helemaal voor het kiezen had dan zou ik naar Nijmegen gaan maar de combi van dat ik uit huis zou moeten (mn studiefinanciering is op) + jaar langer + toelatingstoets met statistiek heeft me doen besluiten dat niet te doen...
  woensdag 31 maart 2010 @ 21:39:05 #40
117804 Miriampje
Little gurlie
pi_79806491
Wat maakt voor jou Nijmegen beter?
pi_79806634
quote:
Op woensdag 31 maart 2010 21:39 schreef Miriampje het volgende:
Wat maakt voor jou Nijmegen beter?
Ik denk dat je meer kennis hebt doordat je in principe ook de basisopleiding doet, al is het dan verkort + het staat beter aangeschreven
  woensdag 31 maart 2010 @ 22:00:11 #42
117804 Miriampje
Little gurlie
pi_79807546
quote:
Een veel gestelde vraag door HBO-instromers is: kan er naast het onderwijsprogramma worden gewerkt. Dat kan alleen als er sprake is van een flexibele werksituatie. Als er op vaste dagen gewerkt wordt, mist de student onderdelen en loopt studievertraging op. Het betreft immers een voltijdse opleiding waarin op alle dagen onderwijs gegeven kan worden. In de loop van een studiejaar komen ook alle dagen aan de beurt. De dagen en tijdstippen wisselen echter per periode (van 3 maanden). De studiebelasting is begroot op 40 uur per week en het aantal con-tacturen beslaat ongeveer 16 uur per week.
Bron

Dit is van toepassing op Vrijstellingsprogramma van Radboud Universiteit
pi_79978249
Iemand enig idee hoe wel/niet belangrijk die motivatiebrief is?
pi_81713657
Ja kickje, nog meer mensen die op 14 juni de toelatingstoets in Utrecht gaan doen?
  vrijdag 21 mei 2010 @ 12:33:10 #45
117804 Miriampje
Little gurlie
pi_81714463
Nee, ik doe mee aan de toelatingstoets op 11 juni in Nijmegen.
pi_81714561
Daar wens ik je natuurlijk ook succes mee
  vrijdag 21 mei 2010 @ 12:37:03 #47
117804 Miriampje
Little gurlie
pi_81714589
Ik zie er reuze tegenop.. jij ook?
Jij natuurlijk ook veel succes
pi_81714711
quote:
Op vrijdag 21 mei 2010 12:37 schreef Miriampje het volgende:
Ik zie er reuze tegenop.. jij ook?
Jij natuurlijk ook veel succes
Mwa, redelijk. Komt vooral omdat ik nog steeds niet helemaal zeker ben dat ik het wil doen. En dus zoiets heb van, als ik het niet haal dan heeft het zo moeten zijn en dan ga ik wel wat anders doen. Dan wil ik naar het buitenland en dat lijkt me ook wel leuk
  donderdag 10 juni 2010 @ 20:19:50 #49
117804 Miriampje
Little gurlie
pi_82634714
Ik heb morgen mijn toelatingstoets en zie er erg tegenop.
En jij Trusten ga je nog wel gewoon naar de toets komende maandag?
pi_82636301
quote:
Op donderdag 10 juni 2010 20:19 schreef Miriampje het volgende:
En jij Trusten ga je nog wel gewoon naar de toets komende maandag?
Jep maar ben nog volop aan het afstuderen, heb dinsdag de presentatie van mijn afstudeeronderzoek dus erg super voorbereid ga ik hem niet maken vrees ik...
  vrijdag 11 juni 2010 @ 21:04:01 #51
117804 Miriampje
Little gurlie
pi_82684001
Ik heb vandaag mijn Wiskunde toets enorm verpest... combinatie van slechte voorbereiding en met mijn hoofd ergens anders, inderdaad ook het afstuderen. Dus het zal geen verkortprogramma worden op de RU, eens goed nadenken wat dan wel.

Succes!
pi_82687295
Wat jammer Miriampje, kan het niet alsnog meevallen?
  zaterdag 12 juni 2010 @ 17:31:09 #53
117804 Miriampje
Little gurlie
pi_82712450
Nou.. bij 17 punten was het voldoende. Ik kan je vertellen dat ik niet eens 17 vragen heb ingevuld.. dus onmogelijk aan genoeg punten kan komen Dat kon ik dan weer wel berekenen.
pi_82741801
Hee Trusten

Ik doe mrogen ook het toelatingsexamen in utrecht..

Pff vind maar wát spannend hoor! Heb me wel wat voorbereid, maar weet eigenlijk nu niet meer zo goed wat ik nog meer kan doen..

Heb jij nog tips?

Oh en trouwens, staat er op de uitnodiging/brief die je thuis hebt gekregen, dat je die brief moet meenemen? Die van mij ligt nl thuis en in principe kom ik daar niet meer voor t examen..
Als ik m mee zou moeten nemen, dan moet ik wel eerst naar huis..

Hoop dat je kan reageren Ben nl erg nieuwsgierig naar hoe anderen het doen!
pi_82742549
@ strevertje, heb je gemaild naar aanleiding van je pb
pi_83483355
Toegelaten

Iemand hier verder nog uitslag gehad?
pi_86543418
Het schooljaar is weer begonnen. Ben benieuwd wie er dit jaar zijn begonnen aan Pre-master Orthopedagogiek.
Ik ben door het niet behalen van mijn toelatingstoets niet gestart en eerlijk gezegd ook wel blij mee. Zag het niet zo zitten om nog enkele jaren full-time te studeren. Maar vind het ook wel jammer omdat ik nu moet bedenken wat ik wel wil.
pi_86557135
quote:
Op woensdag 31 maart 2010 21:20 schreef Trusten het volgende:
Nijmegen is ook het verschil dat je na het pre-master traject een bachelor diploma krijgt, het is als het ware de bacheloropleiding in verkorte vorm.
Oh wauw naar deze informatie ben ik al een tijdje op zoek, dat is wel ideaal!
Ik studeer nu Toegepaste Psychologie met volgend jaar specialisatie Orthopedagogiek, en wil dan ook een master doen aan een uni.
Krijg je in Utrecht dan helemaal geen bachelor diploma?
pi_86559727
Volgens mij krijg je een certificaat dat je de pre-master hebt voldaan.
pi_86560839
Dan klinkt dat aan de Radboud toch wat interessanter!
pi_86567247
quote:
Op zaterdag 18 september 2010 01:01 schreef _Loki het volgende:
Dan klinkt dat aan de Radboud toch wat interessanter!
Ja maar je bent ook wel fulltime een jaar langer bezig ;)

Maar goed, ik ben sinds twee weken bezig en Utrecht en moet zeggen dat het heel erg wennen is. Vergeleken met het HBO echt veeéeel lezen en vrijwel alles in het Engels. Maar de stof is wel interessant :s) dus ik ben erg benieuwd hoe het jaar verder zal verlopen...
pi_86576133
Hoihoi,

Ik ben nieuw op dit forum en heb met veel interesse jullie berichten gelezen over
de opleiding orthopedagogiek! Wil volgend studiejaar zelf heel graag beginnen
aan het vrijstellingenprogramma PWO in Nijmegen! Ben me nu een beetje
aan het orienteren op de toets die ik dan moet maken...
Kan iemand mij vertellen hoe je deze het beste kunt voorbereiden? Hebben jullie
dat bijvoorbeeld alleen met de voorbeelden op internet gedaan, of hebben jullie
daar ook een boek voor aangeschaft?
En klopt het dat alleen dit soort opgaven er in voorkomen? ( zie : http://www.ru.nl/publish/pages/552223/oefenopgaven_wvs.pdf ) of gaat 't nog veel verder dan dat (bv. goniometrie)?

Hoop dat één van jullie me verder kan helpen!?
Groetjes!
pi_88889707
En hoe is het de mensen in dit topic vergaan?

Mijn broer zit eraan te denken om een premaster Orthopedagogiek te gaan doen nadat hij al een aantal jaren in het onderwijs werkt, bij de VU of de UU. VU duurt officieel half jaar langer, maar dan heb je direct aan NVO/GZopleiding toegangeisen voldaan en veel studenten schijnen het ook in hun masterjaar te doen.

Hij is trouwens 33, dus krijgt geen stufi meer, maar als hij daarnaast minimaal een dag per week op zijn school blijft werken, krijgt hij wel een lerarenbeurs twv het collegegeld, deel boeken en reiskosten en extra vrije dagen om te studeren wat ik begreep.

Maar hij was nog op zoek naar meer info erover...
pi_95035985
Is er iemand die er ook over nadenkt om per september 2011 of september 2012 te beginnen met de premaster Orthopedagogiek?

Het valt me op dat de premaster bij verschillende universiteiten verschillend zijn qua duur en qua kosten. Vooral de kosten begrijp ik niet echt.

Ik hoor het graag als iemand ook bezig is om dit allemaal uit te zoeken, wellicht kunnen we elkaar helpen/aanvullen enz.
pi_95879678
Hoi, ik ben ook bezig met het uitzoeken!

Ik ga misschien de premaster in september 2011 beginnen! Ik heb me in ieder geval ingeschreven voor de toelatingstoets en heb vanochtend een van de oefentoetsen gemaakt. Ik vind het best lastig om je goed voor te kunnen bereiden en ik heb ook geen idee hoeveel tijd je voor de toets krijgt.

Ik heb voor Utrecht gekozen, (terwijl ik in Nijmegen woon en veel liever hier zou blijven) omdat het toch een vol jaar scheelt. (en je dus nog een jaar studiekosten hebt en nauwelijks kunt werken, en ik heb al 5 jaar gestudeerd..). Daarnaast heb ik het idee dat er in Utrecht wat meer nadruk ligt op de praktijk dan in Nijmegen en aangezien ik zelf niet zo'n enorme 'onderzoeker' ben, spreekt me dat ook zeker aan.
De kosten in Utrecht zijn dit jaar voor de pre-master hetzelfde als voor een 'gewoon' studiejaar, dus dat is prima.

Alleen ben ik er nog niet helemaal uit of ik nog mag lenen/ov krijg. Ik dacht eerst van wel ('gedurende 7 jaar heb je er recht op binnen een periode van 10 jaar..), maar nu zag ik ergens een klein regeltje 'dit geldt niet voor een pre-master traject' :S Weet iemand hier wat meer over?

Ik weet zelf nog steeds niet helemaal wat ik wil worden, maar ik ben 2 jaar geleden afgestudeerd als dramatherapeut en het is gewoon zo moeilijk om daar een volledige baan in te vinden! Heb veel verschillende dingen gedaan, maar wil uiteindelijk toch het liefst 1 baan. Ik denk dat je met orthopedagogiek toch veel meer kennis hebt en je meer kansen hebt.

Belle87, ga je ook de toets doen in Utrecht of ben je er nog niet uit?

En als er nog mensen zijn die nu met de pre-master bezig zijn...Ik ben heel benieuwd naar recente ervaringen!! :)
pi_95887860
Ik ben de partner van iemand die de premaster orthopedagogiek in Utrecht doet. Het is juist een erg theoretische opleiding, persoonlijk vind ik ze soms erg mierenneukerig qua beoordelingen ed. Maar op zich goed te doen. Het werkelijke onderzoek wat je moet doen valt mee, maar de stof heeft wel een onderzoeksinvalshoek ipv een parktische behandelingsinvalshoek. Mijn vriend heeft er 2 dagen in zijn normale baan naast gewerkt en is een erg langzame lezer.

Hoeveel tijd je voor de toets krijgt kan ik nakijken in de mails die daarover verstuurd zijn......... ah, dat was 3,5 uur. Ik weet echter niet meer uit mijn hoofd hoe dat met verschillende onderdelen zat enzo.

Vergis je niet dat een baan als orthopedagoog ook niet voor het oprapen ligt. Veel orthopedagogen vinden geen baan in hun vakgebied en ook niet op WO-master niveau. je mag blij zijn de eerste jaren met een hbo-functie, er zijn ook mensen die op mbo-niveau werken.

[ Bericht 12% gewijzigd door Appelblauwzeegroen op 23-04-2011 14:53:08 ]
pi_108026772
Is er hier ook iemand die de studie in Amsterdam doet? ik zit me een beetje te orienteren op waar ik heen kan, maar lees hier niet veel ervaringen over a'dam :)
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
pi_108039024
Ik ga in september in Utrechr ad premaster beginnen!! Erg veel in in
  maandag 12 maart 2012 @ 22:08:13 #69
129638 Lov1
Bring it on :)
pi_109030984
Ik lees hier ook even mee! Ben me nu nog aan het oriënteren, er zitten toch wel wezenlijke verschillen tussen de verschillende pre-masters qua tijdsduur en drukte.. Ook omdat ik er graag naast zou willen blijven werken, ga ik dit topic ook maar eens goed doorspitten 8-)
Music gives soul to the universe, wings to the mind and life to everything
  maandag 9 juli 2012 @ 16:31:39 #70
379547 Proph
Stewed, Screwed and Tattooed
pi_113972477
Volgens mij wel zinvol om dit topic omhoog te schoppen!

Ik ben net klaar met mijn deeltijd opleiding SPH en ook ik ben mij aan het oriënteren op een vervolgstudie. Ik heb mijn zinnen gezet op Orthopedagogiek. Ik heb ondertussen contact gehad met alle universiteiten die deze studie momenteel aan bieden. Ik wil mijn ervaring met jullie delen en heb daarna ook nog een aantal vragen aan jullie!

Ik ben erachter gekomen dat sowieso universiteit van Groningen, Utrecht en Amsterdam het pre-mastertraject aanbieden mbv betaling per ECTS. Dit komt neer dat een schooljaar, mits je geen vertraging hebt, 2000 tot 3000 euro per jaar kost. Toch lijkt dit een beter systeem dan wanneer het premastertraject als een bachelor staat aangeschreven. Hierop is namelijk de langstudeer boete en het hogere instellingstarief van toepassing als je al een bachelor hebt gevolgd en de 5 jaar bent gepasseerd, zoals ik. Er is echter weer een uitzondering mbt het hogere instellingstarief als het opleidingen betreft in de gezondheidszorg zoals deze. Voor een duidelijker antwoord zou ik dan ook je eigen situatie bekijken via DUO.nl of via mailen met de decaan.

Voor alle opleidingen hebben de mensen van een HBO instituut een extra wiskunde certificaat nodig. Minimaal wiskunde A op HAVO niveau. Heb je dit als vooropleiding: lucky you. Ik heb een lange weg afgelegd via de MAVO/ MBO en heb dus twee weken geleden een wiskunde pakket van Wiskunde B op VWO binnen gekregen. Ben ik het aankomend jaar weer mee zoet.

Universiteit v. Amsterdam benoemt al vele deeltijd studeerders te hebben. Hierbij wordt de tijd voor pre-master als de master verdubbeld. Studieduur is dan 4 jaar. Wel opgemerkt dat er dan geen verlenging mogelijk is omdat na 2 jaar je te maken krijgt met de langstudeerboete voor masters en je het derde jaar het hogere instellingstarief bent verschuldigd (prijzig dus!)
Universiteit v. Groningen benoemt ook deeltijders tegemoet te komen.
Universiteit Nijmegen benoemt dat het praktisch onmogelijk is om de studie naast een fulltime of intensieve parttime baan te vervullen. Universiteit v. Utrecht benoemt dat het theoretisch mogelijk is maar er veel afvallers onder vallen.

Tegenwoordig maken zowel overheid als ook de universiteiten/ faculteiten het je niet makkelijker. Deeltijd universiteit wordt slecht gefaciliteerd en bekostigd. Ik heb mijn zinnen erop gezet, dus ik ga door met mijn wiskunde en hopelijk kan ik 2013 starten met een pre-mastertraject. Ik hoop echter dat de topic starter en andere deelgenoten van dit topic iets kunnen onthullen van hun bevindingen:
Is het mee of juist tegengevallen?
Is er iemand al geslaagd of misschien toch uitgevallen?
Enige info opgedaan op je uni die hier ook handig is om te weten?
  maandag 9 juli 2012 @ 17:05:07 #71
164101 Thormodo
Nu inclusief tweede aap!
pi_113974045
quote:
0s.gif Op maandag 9 juli 2012 16:31 schreef Proph het volgende:
Toch lijkt dit een beter systeem dan wanneer het premastertraject als een bachelor staat aangeschreven. Hierop is namelijk de langstudeer boete en het hogere instellingstarief van toepassing als je al een bachelor hebt gevolgd en de 5 jaar bent gepasseerd, zoals ik. Er is echter weer een uitzondering mbt het hogere instellingstarief als het opleidingen betreft in de gezondheidszorg zoals deze. Voor een duidelijker antwoord zou ik dan ook je eigen situatie bekijken via DUO.nl of via mailen met de decaan.
Als je je hbo bachelor hebt afgerond betaal je geen langstudeerboete, want je betaalt dan instellingsgeld. Echter is het instellingsgeld gelijk aan het wettelijk collegegeld voor alle pre-masters.
Dus de enige reden dat je meer dan ~1800 euro per jaar zou betalen is als je de pre-master als onderdeel van je bachelor wilt doen, terwijl je al 5 jaar studie erop hebt zitten (dan betaal je de langstudeerboete).

[ Bericht 0% gewijzigd door Thormodo op 09-07-2012 17:14:41 ]
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')