quote:
Op vrijdag 18 september 2009 20:21 schreef Enfermera het volgende:[..]
Ik durf dat nooit zo aan, heb het idee dat het te lang duurt / te ingewikkeld is
Maar hoe doe jij het dan? Wat voor basis dingen gebruik je er allemaal voor? (de kruiden die in dat deeg moeten kan ik idd wel bedenken

)
Bloem, lauw water, zakje gist, snuf zout en een scheut olijfolie. Voor een kostprijs van zo'n twintig cent heb je dan een heel lekkere bodem!!
Vandaag deed ik als volgt (voor 1 niet al te grote pizza):
Ingredienten- 200 gram bloem
- 125 ml lauwwarm water
- 1 tl gist
- 1 tl zout
- 1 tl honing
- 2 el olijfolie
Bereiding- Gist in een bakje mengen met een beetje van het lauwwarme water. Tien minuten laten staan tot je een modderig prutteltje hebt.
- In grote kom bloem mengen met zout (en eventueel gedroogde kruiden). Kuiltje in bloem maken, gistpapje, olijfolie en honing erdoor. Alles een beetje door elkaar banjeren met een houten lepel.
- Rest van het lauwe water erbij, blijven roeren tot de boel een beetje aan elkaar kleeft
- Beetje bloem op je handen doen, beetje bloem op je aanrecht doen, deeg erop kieperen en tien minuten lekker kneden. In eerste instantie is het een plakboel, maar het wordt vanzelf zijdezacht, glad en soepel deeg. Als je het gevoel hebt dat er een beetje water of een beetje bloem bij moet: gewoon doen.
- Na tien minuten kneden een bolletje van je deeg maken. Een ruime kom invetten met wat olijfolie, deegbal erin, er nog wat olie overheen wrijven en dan de kom afdekken met wat plasticfolie of een vochtige theedoek
- Deeg laten rijzen tot dubbele grootte (een uur tot anderhalf uur, ga ondertussen iets leuks doen, FOK!ken ofzo

).
- Als je deeg netjes gegroeid is: uit de kom halen, platslaan, beetje kneden en uitrekken/uitrollen/in de lucht slingeren tot de gewenste grootte.
- Er verder mee doen wat je met je voorverpakte deeg ook doet: beleggen en de oven in!
Klinkt misschien als een gedoe, maar het deeg zit in tien seconden in elkaar, en afgezien van tien minuutjes stevig kneden heb je er nauwelijks werk aan. Als je zo'n KitchenAid-achtig ding met deeghaken hebt, dan hoef je niet eens zelf te kneden, al vind ik dat zelf juist altijd het leukste.
Dit is overigens gewoon maar één recept voor deeg - ik heb er een heleboel, die eigenlijk allemaal wel prima lukken.

Ik kom ook wel eens pizzadeegrecepten tegen die je niet hoeft te laten rijzen, misschien handig als je haast hebt. Ik zal eens zoeken.