quote:On April 7, 2005, Pfizer withdrew Bextra from the U.S. market on recommendation by the FDA, citing an increased risk of heart attack and stroke and also the risk of a serious, sometimes fatal, skin reaction.
bronquote:In het Westfriesgasthuis in Hoorn is een baby vlak na de bevalling overleden na een serie fouten van het dienstdoende medisch personeel. Dat heeft een woordvoerster van het ziekenhuis gisteren bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in het Noordhollands Dagblad.
De ouders van de gestorven baby Biendiya Ramgoelam deden na de bevalling in mei aangifte tegen de gynaecoloog die de geboorte leidde. Na de gebeurtenissen stelde het ziekenhuis een onderzoek in dat werd geleid door een gynaecoloog uit het UMC Utrecht. Hieruit bleek dat het ziekenhuis schuldig is aan de dood van het kindje.
Volgens de woordvoerster is de Inspectie voor de Gezondheidszorg inmiddels ook een onderzoek naar de bevalling gestart. Volgens haar betreurt het ziekenhuis de gebeurtenissen. "Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Het ziekenhuis heeft de nodige maatregelen genomen", aldus de woordvoerster.
De zegsvrouw bevestigde ook dat de gynaecoloog nog gewoon aan het werk is. De verloskundige die bij de bevalling betrokken was heeft zich na de bevalling ziek gemeld en is nog steeds thuis, zo meldde de woordvoerster.
bronquote:Verzekerden bij Achmea worden door de apothekers-brancheorganisatie KNMP gewaarschuwd voor contante betalingen bij de apothekers als zij medicijnen kopen.
Die waarschuwing geeft de apothekersclub vandaag in een advertentie in De Telegraaf. Achmea-verzekerden zouden "mogelijkerwijs" hun medicijnen contant moeten afrekenen omdat de verzekeraar volgens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) de samenwerkingscontracten met de apothekers per 31 december van dit jaar heeft opgezegd.
Achmea vindt dat de KNMP onrust zaait over de hoofden van cliënten. "Dat is erg jammer", reageert een woordvoerster van Achmea.
Misschien een beetje dom, maar wat betekent fundamenteel onderzoek?quote:Op zondag 11 oktober 2009 20:29 schreef ATuin-hek het volgende:
Ik ben trouwens nieuwsgierig hoe de mensen denken over fundamenteel onderzoekBinnen een medische context natuurlijk
Dat idee idd. Onderzoek dat meer gericht is op "hoe zou dat werken?" dan "hoe bedenken we een behandeling voor kwaal X".quote:Op zondag 11 oktober 2009 20:34 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Misschien een beetje dom, maar wat betekent fundamenteel onderzoek?
Bedoel je onderzoek naar processen i.p.v. pragmatisch naar oplossingen?
quote:DEN HAAG - Patiënten die willen weten of een arts zijn werk niet meer mag doen, kunnen dat vanaf dinsdag nagaan op internet.
© Gezondheidsnet
Op de website www.ribiz.nl staan namen van specialisten, huisartsen en verpleegkundigen die na een uitspraak van een tuchtrechter zijn geschorst of uit hun beroep gezet.
Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid dinsdag laten weten. Binnenkort zijn de gegevens over gestrafte zorgverleners ook te zien op www.kiesbeter.nl, een website waarop patiënten kunnen bekijken waar ze het best voor een bepaalde ingreep terecht kunnen.
Minister Ab Klink (Volksgezondheid) had de zwarte lijst van artsen op internet al aangekondigd omdat patiënten er tot nu toe maar moeilijk achter konden komen of een arts zijn beroep wel mag uitoefenen.
Actueel
Op de lijst staan alleen zorgverleners tegen wie op het moment van raadpleging maatregelen van kracht zijn. Patiënten komen niets te weten over oude vonnissen tegen een arts.
Schorsingen
Op dit moment staan er bijna vijftig artsen, tandartsen, verpleegkundigen en psychotherapeuten op de lijst die hun beroep nooit meer mogen uitoefenen. Schorsingen vermeldt de zwarte lijst nog niet.
Wat dat betreft is denk ik het placebo effect het grootste raadsel waarmee de hedendaagse wetenschap worstelt.quote:Op maandag 12 oktober 2009 08:48 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Dat idee idd. Onderzoek dat meer gericht is op "hoe zou dat werken?" dan "hoe bedenken we een behandeling voor kwaal X".
http://player.omroep.nl/?aflID=10071552quote:Gesprek. met de Vlaamse hoogleraar psychologie Paul Verhaeghe over zijn boek Het einde van de psychotherapie waarin hij zich afvraagt hoe het komt dat we tegenwoordig alles met medicijnen denken te kunnen oplossen, of: hoe psychisch lijden kassa werd. Een analyse van een zorgwekkende ontwikkeling die zegt dat alle psychisch lijden uitsluitend genetisch en neurologisch verklaard kan worden. Presentatie: Wim Brands.
Ik moet het nog kijken, maar in theorie heeft de man gelijk met zijn stelling, weet niet of dat in zirgelijke mate gebeurt alleen.quote:Op zondag 25 oktober 2009 18:03 schreef Terecht het volgende:
[..]
http://player.omroep.nl/?aflID=10071552
Wat meer achtergronden:
http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/42455020/
Zoals ik het heb begrepen is de boodschap van Verhaeghe dat wat in zijn ogen eigenlijk sociaal normafwijkend gedrag is tegenwoordig steeds meer als een bepaalde psychiatrische stoornis wordt getypeerd en dat vervolgens de symptomen van die zogenaamde stoornis bestreden worden dmv een pilletje. De farmaceutische industrie springt hier natuurlijk op in en verdient daar gigantisch aan. Verhaeghe stelt dat we ipv het zoeken naar neurologische oorzaken voor allerlei gewaande stoornissen ons juist moeten afvragen of er niet sociale en maatschappelijke oorzaken aan ten grondslag liggen.
Heb er zelf niet zo'n kijk op, wat vinden jullie?
Wat Verhaeghe ook zei is dat men in de jaren 70, de hoogtijdagen de psychotherapie, zelfs daadwerkelijk psychiatrische afwijkingen beschouwde als een effect van de samenleving. Vandaag de dag lijkt die opvatting 180 graden gedraaid, en is men doorgeslagen naar het idee dat sociaal grensoverschrijdend gedrag een psychiatrische stoornis is die farmacologisch behandeld moet worden. Die opvatting heeft volgens hem 3 winstfactoren:quote:Op zondag 25 oktober 2009 18:36 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Ik moet het nog kijken, maar in theorie heeft de man gelijk met zijn stelling, weet niet of dat in zirgelijke mate gebeurt alleen.
Uiteindelijk is een psychische stoornis pas echt een "ziekte" als het je tegenwerkt in de context waarin je je beweegt. Wij hebben schizofrenen, bij afrikaanse stammen hebben ze sjamanen. Anorexia zou je kunnen onderdrukken met medicijnen, maar je kunt ook kijken naar de mate waarin de samenleving mensen aanzet tot dat soort gedrag. Het blijft een grijs gebied i.m.o. waar aandacht aan beiden moet kunnen worden gegeven. Beide manieren werken. Ik ben tegen extreme medicatie, maar ook tegen extreme anti-medicatie.
Vaak is het moeilijk om te bewijzen dat alternatieve dingen niet werken. Dan zou er degelijk onderzoek naar gedaan moeten worden.quote:Op maandag 26 oktober 2009 12:29 schreef Dragorius het volgende:
Als ze ook al die alternatieve bullshit die niet werkt aanpakken dan hoor je mij niet zeuren
Het is makkelijk om de dsm te verwerpen, maar geen dsm betekent een influx aan kwakzalverij in de psychologie (bv, freud) Het is een beetje een catch-22. Sowieso zou naar mijn mening als aller eerste de overheid zich meer moeten verdiepen in psy. & soc. onderzoek, sommige beslissingen die de overheid neemt staan namellijk 180 graden t.o.v. de kennis die al aanwezig is.quote:Op zondag 25 oktober 2009 21:08 schreef Terecht het volgende:
[..]
Wat Verhaeghe ook zei is dat men in de jaren 70, de hoogtijdagen de psychotherapie, zelfs daadwerkelijk psychiatrische afwijkingen beschouwde als een effect van de samenleving. Vandaag de dag lijkt die opvatting 180 graden gedraaid, en is men doorgeslagen naar het idee dat sociaal grensoverschrijdend gedrag een psychiatrische stoornis is die farmacologisch behandeld moet worden. Die opvatting heeft volgens hem 3 winstfactoren:
- er is een duidelijke oorzaak aan te wijzen
- jezelf, je omgeving en de maatschappij hebben geen schuld aan je psychologische problemen
- er is een gemakkelijke remedie, namelijk een pilletje
Verhaeghe stelt dat het DSM handboek voor een aanzienlijk deel debet is aan deze trend.
Nogal late reactie, maar kun je wat voorbeelden geven?quote:Op maandag 26 oktober 2009 15:30 schreef Terecht het volgende:
Dat is ook ongeveer Verhaeghe's mening, zo is hij fel gekant tegen de dbc.
Iets anders; ik las vandaag in de academische boekengids een aantal recensies over boeken over de psychiatrie, en daaruit kwam op mij een verre van rooskleurig beeld van geschiedenis van de psychiatrie naar voren. Je zou geneigd zijn te zeggen dat het een diep verdorven vakgebied is.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |