Reality TV are no Reality Big Brother and golden cage
Jezelf zijn is een vak 2 sep 21:25 - 22:13 Nederland 3 & Z@pp
Realityshows zijn wereldwijd niet meer van het scherm weg te denken. De New York School for Reality TV speelt daar handig op in.
Schuilt er diep binnenin jou een heel beroemd persoon, hunkerend om naar buiten te komen? In de vs hebben ze daar iets op gevonden. Bij de New York School for Reality TV leer je de fijne kneepjes van het vak van 'reality tv-ster'. Hoe je in een reality show terecht komt, hoe je je eigen stijl cultiveert, hoe je auditie doet.
Oprichter van de school is Robert Galinsky. 'Reality tv ís niet echt,' zegt hij in de documentaire die Wim Schepens over het instituut maakte. Je kunt ervoor worden opgeleid, net als voor elk ander beroep, bedoelt Galinksy. Je kunt léren hoe je jezelf moet zijn. De belangrijkste ingrediënten voor reality-succes: zelfvertrouwen en authenticiteit. Wordt je gevraagd naar wat jou speciaal maakt, kom dan niet aanzetten met algemeenheden als 'Ik ben interessant' of 'Ik ben heel spontaan'. Dat willen de castingbureaus niet horen.
Galinsky: 'Tijdens een auditie heb je dertig seconden om jezelf te presenteren. Zet dus een krachtige persoonlijkheid neer en claim as much power as possible!'
Zijn studenten nemen zijn adviezen ter harte. Zoals Serina, die graag wil meedoen aan Dancing with the Stars. 'Ik doe alles om in het middelpunt van de aandacht te staan,' zegt ze. 'Ik ben luidruchtig, ik praat veel, ik laat mijn borsten zien. En ik hou van dansen.' Maria's doel is deelname aan America's Next Top Model. De kans dat dat lukt is net zo gering als haar lengte, maar dat tempert haar ambitie niet. Ze hoeft niet 'superduper famous' te worden, maar wel graag de nieuwe Kate Moss. Met haar opleiding tot grafisch ontwerper is Maria alvast gestopt.
Veteraan
In ruil voor het opgeven van hun privacy hopen de reality-studenten op filmdeals, rode lopers, bewonderende blikken, zichtbaarheid. Ik ben op televisie, dus ik besta. Dat geldt zeker ook voor Sergio, een zachtaardige jongen uit de criminele drugsbuurt Newark, die al talloze malen in elkaar is geslagen. Om zichzelf aan de uitzichtloosheid te ontrukken, mikt hij op deelname aan Big Brother. 'Ik wil iedereen laten zien dat ik wél iemand ben.
Ik wil de wereld versteld doen staan,' zegt hij. Sergio oogt zo timide dat je vreest voor het welslagen van zijn missie. Maar dat is een misvatting, meent Galinsky. Volgens hem heeft reality-tv de televisie gedemocratiseerd. Er zijn inmiddels zoveel verschillende programma's, dat er voor elk type mens wel een plekje is. Voor de travestiet, de paaldanseres, het meisje met het maatje meer, de hooligan en de nerd. Jason Prager, een reality-veteraan uit Beauty & the Geek, die een praatje houdt voor Galinsky's studenten, beaamt dat. 'Vroeger had ik geen vrienden en vonden de meisje me lelijk. Maar door de show is mijn leven veranderd.'
Intussen gaan de lessen door. 'Redigeer jezelf tijdens je presentatie, laat alle overbodigheden weg. Je hebt geen tijd te verliezen,' instrueert Galinsky. 'Práát tegen Big Brother. Manipuleer de producer. Denk altijd hardop, dan blijven de camera's je volgen. En censureer jezelf niet, maar shockeer niet om het shockeren.'
De leerlingen doen hun uiterste best de aanwijzingen op te volgen. Voldoen ze niet aan de eisen van echtheid, dan sabelt de reality-goeroe ze genadeloos neer. Maar dat is allemaal voor hun eigen bestwil. De reality-business is nu eenmaal hard, en daar kun je maar beter op voorbereid zijn.
15 minutes of fame
Communicatiewetenschapper Maarten Reesink is gespecialiseerd in reality-tv: 'Een slim concept, zo'n school voor reality-sterren. De Amerikaanse droom in de media: van nobody tot tv-miljonair. In Nederland zijn we daar te nuchter voor, denk ik. Voor Pop-stars hebben zich wel weer meer dan zesduizend mensen opgegeven, maar die gaan toch vooral voor de gezelligheid, samen met een vriendin, bij wijze van dagje uit. Serieus geld in een opleiding steken, dat gaat te ver.
Toch zijn we ook niet meer zo naïef dat we denken dat je succes kunt hebben door alleen jezelf te zijn. Door de wildgroei aan realityshows liggen de 15 minutes of fame binnen handbereik, maar je moet er wel wat voor doen. Je moet een rol spelen, een type verzinnen dat bij je past. 'Terror Jaap' uit De gouden kooi heeft die kunst vervolmaakt. Die vertolkte een personage dat door zijn eigen kots rolde en hield dat stelselmatig vol. Bij de eerste Big Brother zag je het ook. De personen waren gecast alsof het om een soapserie ging: vader Willem, moeder Karin, rare oom Ruud, vervelende neef Bart. Vooral Bart zette zijn personage overtuigend neer, alsof hij lessen had gevolgd aan die School for Reality TV. Mijn tip voor mensen die willen meedoen aan een realityshow: bedenk een rol die aantrekkelijk is voor de kijker, die dicht bij je ligt en die je consequent kunt spelen.'
Pam van der Veen
TV Lab/Docs op 3: School voor Reality-tv
Woensdag, 2 sep Ned 3, 21.25-22.13 uur
[ Bericht 16% gewijzigd door radio3fmfan op 02-09-2009 18:17:15 ]