Een warme luchtmassa tot bijna 6 kilometer hoogte wordt met een zuidelijke tot zuidwestelijke stroming naar Nederland getransporteerd. Tot ongeveer 2500 meter is de lucht relatief droog.
![]()
De onstabiliteitsparameter CAPE gaf voor Trappes om 02:00 vannacht maar liefst 2283 Joule aan.
Een sterk koufront dat behoort bij een lagedrukgebied met kern vlak ten zuiden van IJsland nadert in rap tempo vanuit het westen Nederland. Tegen de avond bereikt dit front de westkust. Vlak na middernacht zal het Nederland in het oosten alweer hebben verlaten.
Voor dit front uit is een sterke zuidwestelijke jet (windveld) aanwezig op hoogte. Zo waait het tussen 5000 en 6000 meter ongeveer 150 km/u.
![]()
De zwaarste buien in Nederland worden verwacht in de middag en vroege avond voor het front uit. De zojuist genoemde jet, maar ook gedwongen convectie (stijgende lucht) door windconvergentie (wind die vlak boven het oppervlak naar elkaar toe waait; b.v. ten westen van de locatie zuidwest en ten oosten van de locatie zuidoost) gaan in de namiddag zorgen voor initiatie van de buien voor het koufront uit.
Supercell onweersbuienEen combinatie van voldoende energie (1000-2000 CAPE aanwezig) en 15-20 m/s windshear (verandering van windvector) in de onderste 3 kilometer van de atmosfeer zijn voldoende voor kans op zogenaamde Supercell onweersbuien.
Een Supercell is een onweerbui waarvan de 'updraft' (het gedeelte waarin de lucht stijgt) roteert. Deze buien zijn zeer goed in staat grote hagelstenen en zeer zware windstoten te produceren.
Hier komt bij dat het feit dat de onderste ruim 2 kilometer van de atmosfeer droog is en er op 1500 meter hoogte ook al gauw 50 km/u wind staat. Deze twee factoren vergroten de kans op zeer zware windstoten nog eens.
![]()
Als in de avond het koufront over het land trekt neemt de kans op zwaar weer af, maar zware windstoten zijn op het koufront ook nog mogelijk.