En hiermee ben je geslaagd voor je studie Filosofie.quote:Op dinsdag 11 augustus 2009 22:36 schreef Jobesp het volgende:
Ik heb een vraag die ik al een tijdje heb waar ik maar geen antwoord op kan vinden.
quote:Op dinsdag 11 augustus 2009 22:46 schreef spijkerbroek het volgende:
[..]
En hiermee ben je geslaagd voor je studie Filosofie.
Ga nu iets nuttigs studeren.
Wanneer ik je mening wil over het feit of filosofie nuttig is ja of nee dan hoor je het. Maar ik denk dat het gepaster is als ik zeg dat jij iets nuttigs moet gaan doen in plaats van trieste opmerkingen te plaatsen.quote:Op dinsdag 11 augustus 2009 22:46 schreef spijkerbroek het volgende:
[..]
En hiermee ben je geslaagd voor je studie Filosofie.
Ga nu iets nuttigs studeren.
Gezien de reactie van ArcticBlizzard was mijn reactie wél nuttig. Ik heb hem/haar een leuk moment gegeven.quote:Op dinsdag 11 augustus 2009 22:53 schreef Jobesp het volgende:
Wanneer ik je mening wil over het feit of filosofie nuttig is ja of nee dan hoor je het. Maar ik denk dat het gepaster is als ik zeg dat jij iets nuttigs moet gaan doen in plaats van trieste opmerkingen te plaatsen.
Ok, hij is leukquote:Op dinsdag 11 augustus 2009 22:46 schreef spijkerbroek het volgende:
[..]
En hiermee ben je geslaagd voor je studie Filosofie.
Ga nu iets nuttigs studeren.
http://www.uvt.nl/bachelorkiezers/opleidingen/fl/info.htmlquote:Het nummer van de onderwijsservicebalie van de faculteit is (013) 466 26 14. Vraag naar de studieadviseur. Daar kun je je vragen kwijt, of je maakt een afspraak.
Aangezien ik nu in Spanje zit heb ik nog niet de mogelijkheid gehad om te bellen in verband met communicatieproblemen hier. Ik heb echter wel een mail gestuurd maar daar heb ik helaas nog geen antwoord op ontvangen.quote:Op dinsdag 11 augustus 2009 22:57 schreef spijkerbroek het volgende:
[..]
Gezien de reactie van ArcticBlizzard was mijn reactie wél nuttig. Ik heb hem/haar een leuk moment gegeven.
Maar ja, over of iets nuttig is of niet kun je uren filosoferen (pun intended).
Om je toch nog even tegemoet te komen:
Wat heeft het opleidingsinstituut gezegd op je vraag welke propedeuse je nodig hebt? Je hebt hen uiteraard gebeld, toch?
Tja, ik kan me niet echt voorstellen dat engels een probleem zou worden. Ook wiskunde is niet zo'n groot probleem aangezien ik met E&M wiskunde B heb gedaan.quote:Op dinsdag 11 augustus 2009 23:03 schreef oompaloompa het volgende:
Omdat filosofie zo breed is hoef je volgens mij geen specifieke propedeuse te hebben, maar ik zou altijd voor de zekerheid eventjes naar de studentenbalie bellen.
De grootste problemen die je zult hebben door een vwo diploma te missen zullen waarschijnlijk engels zijn, en eventueel wiskunde als je totaal geen wiskunde hebt gedaan aangezien je volgens mij best een aantal logica vakken krijgt op het WO.
psychologie vereist dan wel wiskunde toch? Als je dat van te voren weet kun je je er veel beter voor voorbereidenquote:Op dinsdag 11 augustus 2009 23:17 schreef RRGJL het volgende:
Volgens mij kun je bij filosofie gewoon terecht met elke propedeuse, net zoals dat bij bijvoorbeeld psychologie het geval is.
Ik loop er morgenmiddag wel even langs, moet toch mijn inschrijving nog even regelen. Nog andere vragen die je hebt?quote:Op dinsdag 11 augustus 2009 23:32 schreef Jobesp het volgende:
Ik zat ook misschien aan HBO opleiding toegepaste psychologie te doen om daar mijn p te halen en door te stromen naar de universiteit.
@Oompaloompa, heb ze een mailtje gestuurd, bellen gaat echt niet werken vanaf hier. Heb geen idee hoelang het duurt voordat ze terugmailen. Als je even langs de balie zou willen lopen om even te vragen welke propedeuse je nodig hebt voor de opleiding Filosofie zou dat heel erg fijn zijn en dan is, hoop ik mijn vraag meteen beantwoord!Lukt dat niet is het uiteraard ook geen probleem.
Ja en nee. Het wordt aangeraden om een wiskunde cursusje te volgen als je de benodigde wiskunde in je vooropleiding niet hebt gehad. Dat ga ik zelf dus ook maar doen, gewoon voor de zekerheidquote:Op dinsdag 11 augustus 2009 23:26 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
psychologie vereist dan wel wiskunde toch? Als je dat van te voren weet kun je je er veel beter voor voorbereiden
Bij ons moet je verplicht een wiskundetoets doen & halen in je eerste jaar, anders mag je niet verderquote:Op dinsdag 11 augustus 2009 23:44 schreef RRGJL het volgende:
[..]
Ja en nee. Het wordt aangeraden om een wiskunde cursusje te volgen als je de benodigde wiskunde in je vooropleiding niet hebt gehad. Dat ga ik zelf dus ook maar doen, gewoon voor de zekerheid
Als je eenmaal in je eerste jaar zit, ja dat zou kunnen. Ik heb het over überhaupt toegelaten worden tot de studiequote:Op dinsdag 11 augustus 2009 23:48 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Bij ons moet je verplicht een wiskundetoets doen & halen in je eerste jaar, anders mag je niet verder
Wie tot tien kan tellen, kan de hele wereld bellen!quote:Op dinsdag 11 augustus 2009 23:02 schreef Jobesp het volgende:
Aangezien ik nu in Spanje zit heb ik nog niet de mogelijkheid gehad om te bellen in verband met communicatieproblemen hier.
Hmm ik heb het een beetje onhandig gepost denk ik.quote:Op woensdag 12 augustus 2009 00:20 schreef RRGJL het volgende:
[..]
Als je eenmaal in je eerste jaar zit, ja dat zou kunnen. Ik heb het over überhaupt toegelaten worden tot de studie
Ah ok. Van die methode had ik nog nooit gehoord. Waar is dat dan precies?quote:Op woensdag 12 augustus 2009 11:18 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Hmm ik heb het een beetje onhandig gepost denk ik.
Bij ons zit het zo dat je, als je geen wiskunde hebt gehad, officieel een toets moet halen. Om studenten tegemoet te komen mag je heel je eerste jaar over de toets doen. Dus je wordt een dsoort van voorlopig aangenomen.
Of je dit nu kan zien als een toelatingseis of niet is m.i. semantiek. WHet is sowieso fijn om dit van te voren te weten, want dan kun je er alvast op voorbereiden als je, net als ts, een jaar HBO gaat doen.
Mja goed, er wordt op de websites meestal toch wel aangegeven wat er mbt voorkennis van je verwacht wordtquote:Op woensdag 12 augustus 2009 12:02 schreef oompaloompa het volgende:
Tilburg, daarom kan ik ook voor TS langs de sudentenbalieMoet alleen op de postbode wachten die niet opschiet.
Ik weet ook niet helemaal hoe de wiskundetoets bij ons werkt, hb hem zelf niet hoeven doen maar wel mensen in mijn omgeving. Sowieso is een bepaalde kennis van wskunde wel erg fijn bij psychologie, mensen onderschatten vaak de hoeveelheid statistiek die ze gaan krijgen. (nu heeft Tilburg ook wel de meeste statistiek van alle psy opleidingen volgens mij).
Landcodes tel je niet mee.quote:Op woensdag 12 augustus 2009 08:15 schreef spijkerbroek het volgende:
[..]
Wie tot tien kan tellen, kan de hele wereld bellen!
(nooit gedacht dat ik die spreuk nog eens zou gebruiken!)
Gisteren was er niemand voor me. Hoop alleen dat hij ook smiddags open is,want de post laat een beetje op zich wachtenquote:Op woensdag 12 augustus 2009 12:24 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Landcodes tel je niet mee.
Wiskunde heb je niet nodig bij filosofie in Tilburg. Er zijn maar twee vakken logica, en die kun je prima zonder wiskundige voorkennis volgen.
Staat er deze dagen bij de onderwijsbalie geen enorme rij?
Hey, ik ben net voor je bij de balie geweest. Deze lieve mevrouw vertelde mij dat het totaal niet uitmaakt welke propedeuse je hebt. Dit omdat het ook niet uitmaakt welk vakkenpakket VWO je hebt gehad, je moet slechts kunnen laten zien dat je het denkniveau aankunt. Wel vroeg ze mij (vanuit het niets) of je wiskunde hebt gehad op de havo.quote:Op woensdag 12 augustus 2009 13:43 schreef Jobesp het volgende:
Vandaag een mail gehad van de UVT, zouden het doorsturen naar de faculteit Geesteswetenschappen.. Nu maar op het reactie wachten.
@Oompaloompa, wat doe jij voor studie bij de UVT als ik vragen mag?
De keer dat ik zo'n college logica volgde, nam de docent 45 min om het verhaal van Achilles en de schildpad uit te leggen. Ik zou me echt niet drukmaken om de wiskunde.quote:Op woensdag 12 augustus 2009 12:28 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Ik denk dat de nood van wiskunde ook erg afhangt van de uiteindelijke richting die je op wil gaan met filosfie. Maar jezelf een beetje voorbereiden kan nooit kwaad
quote:Op dinsdag 11 augustus 2009 22:46 schreef spijkerbroek het volgende:
[..]
En hiermee ben je geslaagd voor je studie Filosofie.
Ga nu iets nuttigs studeren.
quote:Sowieso haalt maar 25% van de mensen die van de HAVO met een HBO-P op de universiteit instromen het einde van de studie. Dat is niet voor niets.
Mee eens en eigenlijk weinig aan toe te voegenquote:Op woensdag 12 augustus 2009 12:02 schreef Alcatraz het volgende:
Filosofie is eigenlijk een opleiding lezen & schrijven voor gevorderden. Je Nederlands moet goed zijn, je Engels en in latere jaren moet je ook wel dingen (primaire literatuur) in het Duits lezen. Latijn en Grieks kunnen goed helpen bij het snel leren begrijpen van termen.
Als je echt een symbolisch zwaar onderlegde, metafoor-spuwende, guru wilt worden zou ik er voor gaan. Maar let op dat je niet wordt beoordeeld op je interessante ideeën en je je ook moet gaan verdiepen in richtingen die je niet interessant vindt. Als je geïnteresseerd bent in filosofie vanwege de inhoud (wat iedereen zou moeten zijn) dan zou ik dit op andere manieren proberen te bereiken. Vergeet ook niet dat elke andere studie vanuit filosofisch opzicht - inhoudelijk - net zo interessant kan zijn, omdat in de kleine dingen de grote thema's gereflecteerd worden.
http://mystudy.uvt.nl/it10.owp?taal=n&pfac=FGW&variantcode=7A200&ajaar=2008&minorcode=quote:Op woensdag 12 augustus 2009 18:15 schreef Jobesp het volgende:
Is er misschien iemand die mij kan informeren over de daadwerkelijke inhoud, de gang van zaken binnen de studie etc.? Kortom studeert er iemand Filosofie?
Dat ook ja. Daarnaast moet je bij jezelf te rade gaan in hoeverre jij vindt dat je je hebt ingezet om die P te bemachtigen. Als je daar weinig moeite voor hebt gedaan of in prestaties boven de rest van je klas uit stak dan weet je dat je een aardige kans maakt op de universiteit (zolang je je wel maar realiseert dat de inzet sowieso omhoog moet als je je P hebt gehaald zonder daar echt noemenswaardige moeite in te steken).quote:Op woensdag 12 augustus 2009 16:46 schreef GR het volgende:
[..]
Die afvallers zijn vaak studenten die, ondanks dat ze met een zes gemiddeld zijn geslaagd voor de propedeuse, opzoek zijn naar 'meer uitdaging' (vanuit eigen ervaring). Erg jammer voor het algemene imago van de hbo'er op de uni.
Mijn heldquote:Op dinsdag 11 augustus 2009 22:46 schreef spijkerbroek het volgende:
[..]
En hiermee ben je geslaagd voor je studie Filosofie.
Ga nu iets nuttigs studeren.
Weet je zeker dat je die grap wel snapte? Je haalt namelijk geneeskunde en filosfie door de war...quote:Op woensdag 12 augustus 2009 19:11 schreef iBolt het volgende:
[..]
Mijn held![]()
!
ontopic: Sorry maar wat heb je bij filosofie in godsnaam aan Wiskunde? Ik bedoel je gaat toch niet even de spanning over de weerstand uitrekenen dus waarom wiskunde? Ga je even checken wat de kans is dat je patiënt zelfmoord pleegt?
Dat is niet wat ik heb gelezen. Een bron, alsjeblieft? Niet dat ik je per definitie niet geloof, maar ik heb gehoord dat de uitval van HBO'ers twee keer zo groot is dan de uitval van ex-VWO'ers. Dat is natuurlijk alsnog significant, maar het lijkt er op dat veel huidige WO'ers dat graag enorm overdrijven.quote:Op woensdag 12 augustus 2009 15:48 schreef Malebolgia het volgende:
Wat belangrijk is, is om in te schatten bij jezelf of je dat leuk vind, maar ook kunt.
Sowieso haalt maar 25% van de mensen die van de HAVO met een HBO-P op de universiteit instromen het einde van de studie. Dat is niet voor niets.
Kan je zo even geen link geven, sorry. Maar vergeet niet dat ik onderscheid maak tussen mensen met een HBO bachelor die naar WO gaan, en mensen die met alleen een HBO propedeuse naar WO gaan. Ik heb het dus over die laatste club. Overigens ben ik zelf een ex-VWO-er die met een HBO-P naar WO is gegaan, dus je insinuatie dat ik het graag enorm zou willen overdrijven gaat hier niet op.quote:Op vrijdag 14 augustus 2009 17:08 schreef Pavlovje het volgende:
[..]
Dat is niet wat ik heb gelezen. Een bron, alsjeblieft? Niet dat ik je per definitie niet geloof, maar ik heb gehoord dat de uitval van HBO'ers twee keer zo groot is dan de uitval van ex-VWO'ers. Dat is natuurlijk alsnog significant, maar het lijkt er op dat veel huidige WO'ers dat graag enorm overdrijven.
Ik heb zo geen bronnen, maar uit ervaring (neem het dus maar met een korrel zout) kan ik vertellen dat bij psychologie de mensen die de meeste problemen hebben met het begrijpen bij sommige vakken, vnmlk statistiek, mensen van het hbo zijn. Het lijkt voor hun gemiddeld gewoon iets moeilijker te zijn de stof te bevatte. Aan de andere kant is het me ook opgevallen dat juist die hbo-ers (zou ook leeftijd kunnen zijn, ze zijn gemiddeld wat ouder) er wel het hardste voor werken en enorm veel motivatie en doorzettingsvermogen hebben.quote:Op vrijdag 14 augustus 2009 17:08 schreef Pavlovje het volgende:
[..]
Dat is niet wat ik heb gelezen. Een bron, alsjeblieft? Niet dat ik je per definitie niet geloof, maar ik heb gehoord dat de uitval van HBO'ers twee keer zo groot is dan de uitval van ex-VWO'ers. Dat is natuurlijk alsnog significant, maar het lijkt er op dat veel huidige WO'ers dat graag enorm overdrijven.
Hmm dat is een goede vraag, dat zou ik echt zo niet wetenquote:Op vrijdag 14 augustus 2009 18:32 schreef GR het volgende:
Zijn dat hbo-p'ers of afgestudeerde hbo'ers die nog een (al dan niet verkort) wo-bachelor doen? ben ik eigenlijk wel benieuwd naar.
Nee zeker niet, maar op het HBO lijkt er iig voor psy niet veel wiskunde te zijn, dus die mensen zijn er al een tijd uit, daarnaast hebben ze op de havo minder of geen wiskunde gehad, daarnaast zou er een intelligentiefactor kunnen zijn, maar zelfs als je heel intelligentie wegcijfert zijn er nog genoeg oorzaken aan te wijzen waarom het moeilijker is imo.quote:Op vrijdag 14 augustus 2009 19:02 schreef RRGJL het volgende:
Laten we ook niet vergeten dat slecht zijn in statistiek niet per se iets over intelligentie zegt. Hooguit over een deel ervan.
want?quote:
Wat vond jij zo onnuttig aan filosofie dan?quote:Op zaterdag 15 augustus 2009 11:50 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik heb filosofie gestudeerd, en mijn mening is: Je kan beter wat nuttigs gaan studeren.
Er zijn genoeg filosofen die een goed carriere hebben gemaakt / grote wetenschappers zijn geworden. Je moet er alleen zelf hard voor werken om dit te bereiken terwijl je bij bv. bedrijfseconomie al een makkelijk carrierepaadje kunt volgen als je geen extra energie er in wilt stoppen.quote:Op zaterdag 15 augustus 2009 11:50 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik heb filosofie gestudeerd, en mijn mening is: Je kan beter wat nuttigs gaan studeren.
Ik heb ook nogal carriere gemaakt, maar dat is niet het punt, dat lag aan mij, niet aan de opleiding (eerlijk, ondanks de opleiding is het toch gelukt, maar heb 2 studies gedaan).quote:Op zaterdag 15 augustus 2009 11:57 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Er zijn genoeg filosofen die een goed carriere hebben gemaakt / grote wetenschappers zijn geworden. Je moet er alleen zelf hard voor werken om dit te bereiken terwijl je bij bv. bedrijfseconomie al een makkelijk carrierepaadje kunt volgen als je geen extra energie er in wilt stoppen.
Maar waarom dan. Je hebt kritiek zonder argumenten. Daar kan niemand wat mee.quote:Op zaterdag 15 augustus 2009 12:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik heb ook nogal carriere gemaakt, maar dat is niet het punt, dat lag aan mij, niet aan de opleiding (eerlijk, ondanks de opleiding is het toch gelukt, maar heb 2 studies gedaan).
Ik raad mensen zeker niet aan filosofie te gaan studeren en al helemaal niet als enige studie.
Zou je deze mening nader uit kunnen leggen? Dat is ook mede waarom ik dit topic heb aangemaakt namelijk...quote:Op zaterdag 15 augustus 2009 11:50 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik heb filosofie gestudeerd, en mijn mening is: Je kan beter wat nuttigs gaan studeren.
Ik denk dat hij doelt op het niet-praktische karakter van de studie. En dat zou een terechte constatering zijn: in de filosofische vakken die ik heb gevolgd, waren er regelmatig discussies tussen studenten over onderwerpen als 'bestaat het niets?', kwamen de meest onwaarschijnlijke gedachte-experimenten aan bod, en werden teksten van Kant en Hegel tot op de vierkante millimeter gelezen en geïnterpreteerd. Zaken die de gemiddelde persoon totaal niet interesseren, laat staan dat ze van enig belang zijn in een toekomstige baan.quote:Op zaterdag 15 augustus 2009 23:51 schreef Jobesp het volgende:
[..]
Zou je deze mening nader uit kunnen leggen? Dat is ook mede waarom ik dit topic heb aangemaakt namelijk...
quote:Op zondag 16 augustus 2009 01:23 schreef Horloge het volgende:
[..]
Ik denk dat hij doelt op het niet-praktische karakter van de studie. En dat zou een terechte constatering zijn: in de filosofische vakken die ik heb gevolgd, waren er regelmatig discussies tussen studenten over onderwerpen als 'bestaat het niets?', kwamen de meest onwaarschijnlijke gedachte-experimenten aan bod, en werden teksten van Kant en Hegel tot op de vierkante millimeter gelezen en geïnterpreteerd. Zaken die de gemiddelde persoon totaal niet interesseren, laat staan dat ze van enig belang zijn in een toekomstige baan.
Aan de andere kant, al klinkt het clichématig, de studie pretendeert ook niet om op te leiden tot een beroep, maar er wordt een bepaalde kritische denkwijze aangeleerd. Een denkwijze die in verschillende beroepen (journalist, beleidsadviseur) van nut kan zijn. Je kunt je daarnaast ook specialiseren in meer praktische onderwerpen als toegepaste/bedrijfs ethiek.
Als je de filosofie an sich interessant vindt, en niet een specifieke baan ambieert die een bepaalde opleiding vereist (zoals dokter), zou ik je adviseren om gewoon voor filosofie te gaan.
Bij studies is het niet zo belangrijk wanneer je wat doet. Uiteindelijk moet je gewoon 180 studiepunten halen voor je bachelordiploma. Ze verspreiden dit over 3 jaar, dus 60 ects per jaar, maar niets houdt je tegen een aantal vakken eerder of later te doen.quote:Op maandag 17 augustus 2009 15:05 schreef Jobesp het volgende:
Je moet met IBMS het 3e jaar voor een bepaalde periode naar het buitenland.. Hoe is dit op te lossen bij de andere studie?
De hogeschool voor geesteswetenschappen komt niet voor in het bestand van de NVAO. Misschien kun een beetje toelichting ervoor geven?quote:Op vrijdag 13 augustus 2010 14:25 schreef HGU het volgende:
In september 2011 start de Hogeschool Geesteswetenschapen Utrecht (HGU) de eerste Hbo-opleiding filosofie in Nederland! Het is dus niet langer nodig om een vwo-diploma te halen of een Hbo-propedeuse voor je aan een opleiding filosofie kunt beginnen!
Ga voor meer info naar de website: http://www.hgu.nl/opleiding/filosofie/
Is een onderdeel van de hu lijkt me. Er staat op de site vermeld dat de colleges aangeboden worden op de faculteit maatschappij en recht.quote:Op vrijdag 13 augustus 2010 15:43 schreef ikke043 het volgende:
[..]
De hogeschool voor geesteswetenschappen komt niet voor in het bestand van de NVAO. Misschien kun een beetje toelichting ervoor geven?
Leuke, edoch incorrecte, aannames.quote:Op maandag 16 augustus 2010 16:18 schreef BensSpirit het volgende:
Verder vind ik het jammer dat <knip> nodig zullen hebben!
quote:Op dinsdag 11 augustus 2009 23:24 schreef Leonidas82 het volgende:
Geschiedenis sluit goed aan op Filosofie![]()
Ik zou dus overwegen om een jaartje HBO geschiedenis te studeren, je P te halen en dan door naar de uni. Houd er wel rekening meer dat Filosofie een behoorlijke pittige studie is, daarnaast zijn de mogelijke beroepsrichtingen beperkt. De meeste afgestudeerde filosofen worden docent, onderzoeker, schrijver of beleidsmedewerker.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |