quote:za 08 aug 2009, 05:30 | 20 reacties | lees voor
Boeren moeten minder rijden
Van onze parlementaire redactie
DEN HAAG - Minister Verburg (Landbouw) heeft 3 miljoen euro uitgetrokken om boeren en tuinders aan te sporen met briljante plannen te komen om minder kilometers te maken.
Zij wil van agrarisch ondernemers horen hoe zij denken het aantal vervoerskilometers terug te dringen en groene energiebronnen beter te benutten. Volgens de minister leidt slimmer vervoer van voedsel, veevoer, bloemen en planten tot minder kosten voor ondernemers en tot minder milieubelasting.
Bijkomend voordeel van het beter benutten van biomassa is dat ons land daardoor minder afhankelijk wordt van olie en gas, dat op een gegeven moment op raakt.
Ze moeten wel power hebben he 12 uur langquote:Op zaterdag 8 augustus 2009 10:46 schreef Sjonnjoop het volgende:het wachten is op de eerste electrische tractor
Hoezo, wachten?quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 10:46 schreef Sjonnjoop het volgende:het wachten is op de eerste electrische tractor
Mooi dikke subsidie erop en het miljeuk is weer geredquote:Op zaterdag 8 augustus 2009 11:13 schreef LinkseFrieseVegetarier het volgende:
[..]
Hoezo, wachten?
[ afbeelding ]
World's first hydrogen fuel cell tractor debuts in Italy
Volgens mij snap jij het bericht niet helemaal. Nou is begrip ook niet waar je krant op uit is, maar toch.quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 10:42 schreef henkway het volgende:
Verburg is weer eens de weg kwijt, de meeste boeren rijden s'ochtends om een uur of zeven het land op, om met koffietijd naar voren te komen en de post te lezen.
De rest wandelt s'ochtends naar de varkensstal
Het zijn de koeien zelf die steeds naar de melkmachine moeten lopen
Ik bedoel dat boeren niet veel kilometers maken, en hoogstens met de auto naar de buurman rijdenquote:Op zaterdag 8 augustus 2009 11:18 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Volgens mij snap jij het bericht niet helemaal. Nou is begrip ook niet waar je krant op uit is, maar toch.
Dus de wegtransporteurs beslissen zelf dat ze 500 km van de ene naar de ander boer rijden? Een hele wagen vol met veevoer, en dan maar kijken of er een eind verderop een boer is te vinden die het wil afnemen?quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 11:25 schreef henkway het volgende:
Ik bedoel dat boeren niet veel kilometers maken, en hoogstens met de auto naar de buurman rijden
De toeleverenciers wel, maar dat is een andere sector, namelijk wegtransport
Wie aan de trekkertrek komt, komt aan mijquote:Op zaterdag 8 augustus 2009 11:04 schreef henkway het volgende:
Of wil ze de trekkertrek afschaffen, dan is ze gelijk klaar als minister
maar niet door de boeren , dat is allemaal verkocht af land.quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 11:33 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Dus de wegtransporteurs beslissen zelf dat ze 500 km van de ene naar de ander boer rijden? Een hele wagen vol met veevoer, en dan maar kijken of er een eind verderop een boer is te vinden die het wil afnemen?
Het probleem is dat er ontzettend veel met landbouwgoederen wordt gesleept, door de boeren, zonder dat daar nou een echt goede reden voor is.
het gaat over boeren en tuindersquote:Op zaterdag 8 augustus 2009 13:42 schreef Peter het volgende:
Het bericht gaat over tuinders (zonder vee dus), en jij hebt het over koeien en varkens.....?
quote:heeft 3 miljoen euro uitgetrokken om boeren en tuinders aan te sporen
Het veevoer komt vaak honderden kilometers weg. Het gaat natuurlijk gewoon om de kilometers die het boerenbedrijf laat maken, niet om wat de boer zelf rijdt.quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 13:38 schreef henkway het volgende:
[..]
maar niet door de boeren , dat is allemaal verkocht af land.
De koper komt het halen., ik weet dat want ik heb vroeger heel veel gewassen zelf gehaald, boomsgewas in de fruitteelt
Ook suikerbieten, voermais en aardappels worden gehaald
voor hooi is het soms niet anders want huurland ligt vaak een stukje rijden
JA het gaat erom welke handelaar de voermais het goedkoopst levert, en die moet het (laten) brengen, daar kan de boer niets in zeggenquote:Op zaterdag 8 augustus 2009 14:24 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Het veevoer komt vaak honderden kilometers weg. Het gaat natuurlijk gewoon om de kilometers die het boerenbedrijf laat maken, niet om wat de boer zelf rijdt.
Maar die hoeven niet in eigen land te zijn, zolang het elders fors goedkoper isquote:Op zaterdag 8 augustus 2009 15:20 schreef JohnDope het volgende:
De boeren zijn de primaire levensbehoefte van een natie.
Rode diesel wordt ook in wegvervoer gebruikt in koelmotoren, aggregaten etc. Dus niet alleen voor de landbouw maar voor de hele transportsector zou dat een strop zijn.quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 10:49 schreef henkway het volgende:
[..]
Ze moeten wel power hebben he 12 uur lang
Overigens als het haar ernst is dan moet ze gewoon de rode dieselolie afschaffen, ook een verkapte subsidie voor de landbouw, die maatregel zou flink geld opleveren.
Maar de overheid vind regels afschaffen niet leuk, dat staat zo passief, het is wel de bedoeling dat je geld uitdeelt he?
[ afbeelding ]
De rode diesel is bedoeld als extra ondersteuning van de landbouwsector, dat een enkeling daarvan meeprofiteert is nooit de bedoeling geweest, maar was helaas niet te voorkomen.quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 17:43 schreef Barcaconia het volgende:
[..]
Rode diesel wordt ook in wegvervoer gebruikt in koelmotoren, aggregaten etc. Dus niet alleen voor de landbouw maar voor de hele transportsector zou dat een strop zijn.
quote:Afschaffing specifieke accijnsregelingen
Op 1 juli 2008 zijn twee specifieke accijnsregelingen voor rode diesel afgeschaft. Dit houdt in dat voor bepaalde hulpapparatuur en voertuigen voortaan het tarief van blanke diesel moet worden betaald. Het gaat hier bij hulpapparatuur bijvoorbeeld om pompen en compressoren voor het laden en lossen van vloeibare stoffen, betonpompmixers en kraakpers- en draaitrommelinstallaties van huisvuilwagens. Bij voertuigen gaat het bijvoorbeeld om brandweerauto’s, wegmarkeringsvoertuigen, voertuigen voor het reinigen van huisvuilcontainers, kolkenzuigers, hoogwerkers en tunnelwaswagens.
Ok, heb je gelijk in. Maar dat wil niet zeggen dat het geen strop is voor die sectoren zoals voedsel en bloemenindustrie die rode diesel voor koelinstallaties gebruiken (wat nu nog steeds mag).quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 17:45 schreef henkway het volgende:
[..]
De rode diesel is bedoeld als extra ondersteuning van de landbouwsector, dat een enkeling daarvan meeprofiteert is nooit de bedoeling geweest, maar was helaas niet te voorkomen.
Want daar is wat op gevonden, dat de gezonde economie hiervan meesnoept , neee dat mag niet
[..]
Ik denk niet, echt niet, dat het nog mag.quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 18:07 schreef Barcaconia het volgende:
[..]
Ok, heb je gelijk in. Maar dat wil niet zeggen dat het geen strop is voor die sectoren zoals voedsel en bloemenindustrie die rode diesel voor koelinstallaties gebruiken (wat nu nog steeds mag).
Koelinstallaties vallen naar mijn mening onder hulpapparatuur, maar ik zou me er verder niet in verdiepen als ik jou wasquote:Op zaterdag 8 augustus 2009 18:49 schreef Barcaconia het volgende:
Voor zover ik weet en op internet kan vinden geldt per 1 juli 2008 dat voertuigen die incidenteel als werktuig op de weg komen (asfaltmachines etc) of hulpmachines die buiten het voertuig waar ze op gemonteerd werk moeten verrichten (reinigingsinstallaties etc) gèèn rode diesel meer mogen gebruiken. Machines die bedoeld zijn om het voertuig zelf mogen dat wel gebruiken (koelmotoren dan dus).
Maargoed, ik weet het niet 100% zeker dus je kunt een bron zoeken om me ongelijk te gevenIk tank elke zaterdag nog gewoon rode diesel in mijn koelmotor.
Nog een geïnteresseerde om de rode dieselolie maatregel te schrappen, vanwege het gebruik van zwavel, daarnaast levert deze maatregel geld op ipv geld kostquote:Voorstel Natuur en Milieu
Natuur en Milieu stelt voor de accijns van de rode diesel met ¤ 0,16 te verhogen naar het
niveau van de blanke diesel. Hierdoor wordt de vervuilende rode diesel uitgefaseerd,
omdat blanke diesel daardoor goedkoper wordt.
Het milieueffect van de maatregel is groot. Als de hoeveelheid zwavel van gemiddeld
1000 ppm naar gemiddeld 50 ppm wordt verlaagd, dan betekent dat een reductie van
tussen 0,1 en 0,2 kton fijnstof (vergelijkbaar met het stimuleren van roetfilters bij
nieuwe bestelauto’s en taxi’s) en 1,5 kton SO2-reductie.
Roetfilters kunnen niet worden toegepast in werktuigen die deze vervuilende rode diesel gebruiken.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |