Ja, het is idd ergerquote:Op woensdag 29 juli 2009 10:17 schreef RockabeIIa het volgende:
Vlindur, wat heftig... Het is dus niet iets met de resus-factor maar iets compleet anders?
Als ik dat zo lees is het vooral vervelend als jij een keer in het ziekenhuis komt te liggen met te weinig bloed, maar kan het niet zoveel kwaad voor jullie beiden in de zwangerschap?quote:Op woensdag 29 juli 2009 10:20 schreef Vlindur het volgende:
[..]
Ja, het is idd ergerHier staat wel een beetje hoe het zit. Echt jovel is het allemaal niet. Maar aangezien we eigenlijk nog niet veel weten probeer ik me geen zorgen te maken.. (voor zover dat lukt natuurlijk)
Ik hou jullie op de hoogte iig!
Helaasch... Vannacht had Sasha me even heel hard nodig. Huilen, niet willen slapen in zijn eigen bedje, drama, gedoe en heel veel verdriet. Hij keek me zo verdrietig aan, en toen werd ik ineens zo labielig over dat hij vandaag of morgen van de ene op de andere dag ineens niet meer ons kleine ventje is, maar zomaar ineens grote broer en dat hij nog van niks weet en toen vond ik dus dat hij maar gewoon uit zijn bedje mocht en lekker bij mij op schoot mocht hangen. En toen heb ik even lekker zitten snotteren met hem in mijn armen.quote:Op woensdag 29 juli 2009 10:15 schreef RockabeIIa het volgende:
Het zou toch wat zijn als ze BE gewoon effe BEvallen is vannacht
quote:Als u rhesus-antistoffen hebt
Zoals vermeld, krijgen ongeveer 200 rhesus-negatieve zwangeren per jaar te maken met rhesus-antistoffen. Deze antistoffen kunnen tijdens de zwangerschap via de placenta bij het kind terechtkomen. Bij een rhesus-negatief kind zijn er geen gevolgen.
Is uw kind rhesus-positief, dan is het mogelijk dat de antistoffen langzaam bloed van uw kind afbreken. Het kind maakt dan als reactie extra bloed aan, onder meer in de lever. Als meer afbraak dan aanmaak van bloed plaatsvindt, ontstaat bloedarmoede. Bij ernstige bloedarmoede heeft het hart moeite met het rondpompen van het bloed, waardoor zich vocht ophoopt in de buik en rond de longen van het kind. Of uw kind bloedarmoede krijgt, hoe ernstig dat is en wanneer dat gebeurt, is moeilijk te voorspellen. Bij een eerste kind is de bloedarmoede veelal niet ernstig, maar bij volgende zwangerschappen groeit de kans op ernstige bloedarmoede en daarmee ook op ernstig ziek zijn van uw kind.
Hebt u rhesus-antistoffen, dan gebeurt vaak ook bloedonderzoek van de vader van het kind om te beoordelen of uw kind rhesus-negatief zal zijn, of een kans heeft rhesus-positief te zijn. In deze laatste situatie adviseert de gynaecoloog soms vroeg in de zwangerschap vruchtwateronderzoek om te bepalen of uw kind rhesus-positief of rhesus-negatief is.
Hoe de zorg voor uw zwangerschap er verder uitziet, hangt van veel factoren af. Is het uw eerste of een volgende zwangerschap? Zijn de antistoffen al in het begin van de zwangerschap aanwezig of pas rond 30 weken? Hoe actief zijn de aanwezige antistoffen?
Om de activiteit van de antistoffen te onderzoeken, en daarmee de kans dat zij bloedarmoede veroorzaken, is bloedonderzoek bij u noodzakelijk. Dit bloedonderzoek, een ADCC-test, voorspelt hoe groot de kans is dat de antistoffen het bloed van uw kind afbreken.
Geeft deze test tegen het einde van een eerste zwangerschap een kleine kans op bloedafbraak aan, dan is regelmatige herhaling van de ADCC-test vaak voldoende. Bij een lage uitslag van deze test tot aan het einde van de zwangerschap is de kans op bloedarmoede van het kind zeer klein.
Toont de ADCC-test in het begin van een zwangerschap al een grote kans op bloedarmoede aan, dan is meer onderzoek noodzakelijk. Echoscopisch onderzoek van de grootte van de lever en de milt en de doorstroming van bloedvaten van het kind geeft dan een indruk van de ernst van de bloedarmoede. Ook vruchtwateronderzoek kan hierover informatie geven.
Bij verdenking op zeer ernstige bloedarmoede zijn maatregelen noodzakelijk om te voorkomen dat de gezondheid van het kind verslechtert. Soms betekent dit – als de zwangerschap ver genoeg gevorderd is – het advies om de zwangerschap te beëindigen door de bevalling in te leiden of een keizersnede te doen. Bijna altijd is dan observatie van uw kind op de couveuse-afdeling noodzakelijk, terwijl er ook een grote kans is dat uw kind nieuw bloed nodig heeft (wisseltransfusie).
Als de zwangerschap nog niet genoeg gevorderd is, is het soms noodzakelijk uw kind nog in de baarmoeder via de navelstreng een of meer bloedtransfusies te geven. In deze situatie van een grote hoeveelheid antistoffen vroeg in de zwangerschap met grote kans op ernstige bloedarmoede, wordt u meestal verwezen naar het Leids Universitair Medisch Centrum, waar op dit gebied deskundige gynaecologen en kinderartsen u verdere informatie geven.
Dat weet ik nog niet. Die moet ik nu ophalen denk ik.quote:Op woensdag 29 juli 2009 10:39 schreef RockabeIIa het volgende:
Vlindur, wat staat er precies op de kaart van de gyn of VK?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |