Bonzai. | vrijdag 29 mei 2009 @ 02:11 |
![]() Bij de Zweden maken ze een gerecht dat verwant is aan de rakfisk, en dat surströmming heet. In dit geval gaat het om rotte haring (surströmming betekent gewoon “zure haring”). Net als de forel bij rakfisk, ligt de haring voor de surströmming een paar maanden in vaten met pekel, maar anders dan bij rakfisk staat de vis bij kamertemperatuur te rotten. Na die paar maanden is de haring gereed voor consumptie en vreemd genoeg wordt de meest surströmming daarna ingeblikt. Inblikken is van huis uit een methode om bederf te voorkomen, maar in dit geval is het product al verrot voordat het het blikje ingaat. En eenmaal in het blik gaat de rotting vrolijk verder. Na ongeveer een jaar (!) is er door het bederf zoveel gas gevormd, dat de deksel van het blikje een beetje bol gaat staan – en dan is het ogenblik gekomen om de blikopener ter hand te nemen. In alle toelichtingen – ook die van de liefhebbers – wordt er voor gewaarschuwd dat je een blikje surströmming nooit binnenshuis moet openen omdat de desbetreffende woning dan gedurende enige dagen niet meer betreden kan worden vanwege de hardnekkige stank die er hangt. De blikjes mogen alleen in de buitenlucht geopend worden, en dan nog het liefst onder een natte doek of zelfs onder water in een emmer, omdat door de druk in het blikje de bruine vloeistof waarin de haring zich bevindt, nog wel eens flink in het rond wil spatten. Bovendien kun je op deze manier de vrij komende gassen nog enigszins wegvangen. bron Samenvatting: rotte vis uit Zweden Er zouden geen woorden zijn om de stank te beschrijven ![]() Stel Duitsers die het uitproberen: En nog wat "dapperen" Iemand ervaring mee? | |
Byte_Me | vrijdag 29 mei 2009 @ 03:32 |
lol, bijna iedereen moet ervan kotsen. ik zou het stiekem wel eens willen proberen, ik ruik toch niks ![]() | |
UIO_AMS | vrijdag 29 mei 2009 @ 08:58 |
Op mijn rondreis door Zweden heb ik mij eraan gewaagd. Onbeschrijflijk hoe goor. | |
duzz | vrijdag 29 mei 2009 @ 09:56 |
haha leuk, heb er vorige maand een presentatie over gegeven op school (ging over gefermenteerde voedingsmiddelen). Het is bij veel luchtvaartmaatschappijen ook verboden om die blikjes mee te nemen in het vliegtuig, wegens verandering van luchtdruk kunnen de blikjes open ploffen en dan zit je de rest van je vlucht dus in een ongelooflijke stank ![]() | |
RobinOok | vrijdag 29 mei 2009 @ 11:46 |
Ik snap alleen niet dat als je dit normaal eet in een soort aardappel salade waarom mensen het dan puur uit blik gaan zitten eten. Dan wil je ook dat het smerig is en geef je het geen enkele kans. Ik ken ook zulke filmpjes van mensen die 1000-jarige eieren eten, terwijl die echt niet zo erg zijn als al dat gekokhals zou doen vermoeden. Of ansjovisjes uit blik, dat is voor mensen die het niet kennen ook erg smerig. Maar los ze op in olie, gooi het over de pasta en ze vinden het wel lekker. | |
Pietverdriet | vrijdag 29 mei 2009 @ 12:00 |
quote:Concur Je gaat ook geen peper of zout puur eten, azijn drinken, gist eten, trassie zo eten, etc etc Dat het zogenaamd verrot is draagt bij aan de vooroordelen, maar mensen vergeten dat kaas rotte melk is, vaak nog verschimmeld ook. Bier en brood zijn verrotte granen, Wijn rotte druiven, salami is verzuurd en beschimmeld vlees. | |
Bonzai. | vrijdag 29 mei 2009 @ 13:38 |
quote:Nja, die Duitser in dat filmpje heeft dat visje ook eerst gewassen voor hij eraan begon. Toen hij 1 zo'n 'haring' opensneed, stond iedereen te kokhalzen, terwijl het maar een cm dik is. Ik denk dat je wel meer rotte kaas nodig hebt om zo'n effect te bereiken (al heb ik gehoord dat er in Italië een soort rotte kaas met dode vliegen in bestaat, iemand een idee?) ![]() Oh ja, heb ook effe die 'century eggs' gecheckt op youtube, ziet er inderdaad goor uit, maar de reacties zijn toch een pak milder... [ Bericht 0% gewijzigd door Bonzai. op 29-05-2009 13:54:03 ] | |
RobinOok | vrijdag 29 mei 2009 @ 13:49 |
Die kaas komt van Sardinie en is met maden. 't Heet casu marzu. Volgens mij valt die nog reuze mee, qua smaak en geur en is het alleen het idee van die maden. En geloof best dat het heel erg stinkt, dat surströmming, maar ik zou liever zien dat iemand het eet zoals het bedoeld is. Ah, kijk, zoals hier: Geen kokhalzen, maar smerig vinden ze het wel. ![]() [ Bericht 47% gewijzigd door RobinOok op 29-05-2009 13:56:11 ] | |
Bonzai. | vrijdag 29 mei 2009 @ 13:56 |
quote: gadver ![]() Is blijkbaar verboden ![]() | |
Weltschmerz | vrijdag 29 mei 2009 @ 15:19 |
Die kaas wil ik nog wel een keer eten, maar met kaas ben ik dan ook niet zo'n watje. Rotting klinkt meteen zo negatief, vies en lekker liggen nou eenmaal dicht bij mekaar. Gaat het over je eigen grens, dan is het goor, blijft het er net onder, is het juist daardoor vaak erg lekker. Soms heb je het ook in één maaltijd, zit je vol dan gaat ineens een sterke smaak je tegen staan die je vlak daarvoor nog lekker vond. | |
duzz | maandag 1 juni 2009 @ 12:37 |
Het valt te betwijfelen of die haring wel echt rot is, want daar zijn dan ook weer tegenstrijdige berichten over omdat de vis "wel zijn vorm behoudt en aan de graat blijft zitten" | |
sexymofo | zaterdag 6 juni 2009 @ 18:12 |
Nog een leuke maaltijd: http://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%9Eorramatur | |
Bonzai. | zaterdag 6 juni 2009 @ 18:39 |
quote: ![]() Ziet eruit als rugbyballen in rioolwater ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 6 juni 2009 @ 18:41 |
quote:niet echt wat je noemt een verfijnde keuken.. | |
RobinOok | zaterdag 6 juni 2009 @ 22:56 |
Eigenlijk past mijn ervaring met "stinky tofu" hier ook wel in dit topic. Ik was dus nog niet zo lang in China en ging er uit eten met Chinese collega's. Ik was de enige westerling. Er kwamen kippenklauwtjes op tafel, lekker om op te knauwen, eendenhoofdjes, lekker om uit te zuigen, reepjes varkensoor en ik weet niet hoeveel andere gerechten waarvan ik meteen al zag dat ik daar niet aan hoefde te beginnen. Normaal is er altijd wel wat dat ik lust, maar nu niet. Later leerde ik, "hoe chiquer en exclusiever, hoe minder eetbaar voor een simpele westerling". Hoe dan ook, op enig moment kwam er een schaaltje "stinky tofu" op tafel. Speciale, gefermenteerde tofu. En ja, fermenteren is een ander woord voor rotten. Dat zag eruit als gewone blokjes gefrituurde tahoe, zoals we die hier in de indonesische keuken wel kennen. Zonder saus of wat dan ook, maar goed, mijn collega's verzekerden me dat het een delicatesse was, zoiets als onze franse kaasjes. En er is eigenlijk geen franse kaas die ik niet lust, dus hoppa, aangezien dit het eerste eten was dat me eetbaar leek stak ik zo een stukje in mijn mond..... Heb nog nooit zo'n spijt gehad... Oh mijn god, het was echt zooo ongelofelijk smerig. Het smaakte naar kots en stront tegelijk. Serieus, geen grapje, geen overdrijving! Mijn collega's vonden het erg grappig en moedigden me aan om het dan maar uit te spugen, maar dat gaat ook weer helemaal tegen mijn principes in en ik was ook bang dat ik van die aanblik spontaan over mijn nek zou gaan, dus niet aanstellen, gewoon even wegslikken, maar jeeeeeeeeezus, wat was dat erg!!!! De tranen stonden echt in mijn ogen van pure ellende. Ik had nog nooit zoiets smerigs gegeten. Nog wekenlang werd ik spontaan misselijk als ik eraan terug dacht. Onbeschrijfelijk hoe smerig dat dat was. Dus ik leef op zich wel mee met die mensen hierboven op de filmpjes.... | |
Fogel | zaterdag 6 juni 2009 @ 23:00 |
quote:Een ex-collega die in Stockholm gewoond heeft, had zelfs een clausule in zijn huurcontract dat hij geen surströmming mocht openen in zijn huurapartement! | |
Rica | zondag 7 juni 2009 @ 00:12 |
Je kunt het beter niet binnenshuis openen idd. Daarom is de zomer het ideale seizoen om surströmming te proberen. Niet met een blik in de kou en dan zo uit blik eten maar op een zomeravond in de tuin of op je terrasje met toast, uitjes, crème fraîche, krieltjes etc. Je moet je alleen over de geur heen kunnen zetten. Het stinkt naar rotte eieren en erge dingen. Als je op de geur blijft focussen hoef je er niet aan te beginnen. Gewoon een keer diep inademen, tegen jezelf zeggen "ja het stinkt" en klaar. Dan pas kun je proeven hoe het nu echt smaakt en waarom het met recht een delicatesse wordt genoemd. ![]() Via deze site uit Duitsland kun je het bestellen en hoef je er niet eens de deur voor uit: Schweden Markt Wie durft? ![]() | |
duzz | zondag 7 juni 2009 @ 12:45 |
quote:Nee dus. Het is het omzetten van voedsel met behulp van schimmels, bacteriën, enzymen, etc. Als fermenteren gelijk staat aan rotten, dan zouden brie, wijn, haring, yoghurt, zwarte thee, zuurkool, sojasaus, zuurdesembrood, groentesap, camembert, roquefort, tempeh, olijven, goudse kaas, emmenthaler, quorn, azijn en salami dus allemaal per definitie rot zijn ![]() | |
Catbert | maandag 22 juni 2009 @ 12:55 |
quote:Dat ze stonden te 'kokhalzen' zegt niks natuurlijk. Beetje overdreven. | |
Catbert | maandag 22 juni 2009 @ 13:03 |
quote:Komt ook nog eens bij dat eigenlijk al het vlees dat we eten "bestorven" is. Tijdje laten hangen dus omdat het dan malser is. | |
HAL9000S | zondag 11 december 2011 @ 23:12 |
Schop! M'n broertje heeft op mijn verzoek een blik meegenomen voor me uit Zweden en ik ga het bereiden op oudejaarsavond. Ik denk dat ik voor de aardappelen/uiten/etc. variant ga onder het genot van een goed glas jenever. Updates zullen volgen tegen die tijd! | |
Pietverdriet | zondag 11 december 2011 @ 23:19 |
Raad je dringend aan het buiten open te maken, de lucht krijg je je huis niet meer uit. | |
UIO_AMS | zondag 11 december 2011 @ 23:19 |
Niet. Binnen. Openen. | |
Fogel | zondag 11 december 2011 @ 23:21 |
Dat, zie mijn twee jaar oude post over het huurcontract.... | |
HAL9000S | zondag 11 december 2011 @ 23:22 |
Yup. Dat was het eerste wat de (duidelijk geshockeerde) Zweden riepen toen m'n broertje aangaf dat hij op zoek was naar een blik. En daarna vroegen ze zich af wat we er in hemelsnaam mee moesten ![]() Ben er op gekomen door een aflevering van bizarre foods btw: | |
HAL9000S | zondag 11 december 2011 @ 23:24 |
?? | |
UIO_AMS | zondag 11 december 2011 @ 23:24 |
Om de ergste stank te voorkomen moet je het buiten in een emmer met water openen. | |
UIO_AMS | zondag 11 december 2011 @ 23:26 |
Als ik nu ook de posts van 2 jaar terug had gelezen, had ik gezien dat mijn voorgaande posts overbodig waren. | |
HAL9000S | zondag 11 december 2011 @ 23:27 |
Heb je het 'puur' gegeten UIO_AMS? Of verwerkt in een salade oid? | |
UIO_AMS | zondag 11 december 2011 @ 23:30 |
Gegeten is een groot woord. Kreeg het niet weg. En puur. | |
Pietverdriet | zondag 11 december 2011 @ 23:37 |
Serveer het met een Duriansalade | |
Fogel | zondag 11 december 2011 @ 23:38 |
| |
Pietverdriet | zondag 11 december 2011 @ 23:40 |
Het openen in een emmer water is geen slecht idee, ik heb wel eens een blikje tomatenpuree gehad waar de puree uitspoot bij het inklikken van de opener, moet je niet aan denken dat dit met deze vis gebeurd, alsof je een spuitend stinkdier in je handen hebt, | |
HAL9000S | zondag 11 december 2011 @ 23:44 |
Ik ga hem ook zeker openen in een emmer water... wil dat spul niet in m'n kleren krijgen ![]() ![]() ![]() | |
golfer | maandag 12 december 2011 @ 00:29 |
Een mooie Aquavit erbij is pas lekker:![]() | |
Vandaag... | maandag 12 december 2011 @ 13:17 |
Zo moet je het dus blijkbaar bereiden en dan is het volgens Jamie Oliver "delicious" ![]() | |
r2d22 | maandag 12 december 2011 @ 14:34 |
Onder water openen is een beetje onzin, Gewoon buiten en uitkijken dat het vocht een kant opspuit waar niemand staat. Gemorst vocht wegspoelen ander ruik je het dagen. afval ed goed verpakken voordat je het in een container gooit. Smaak is goor, daarom hoef je het niet te eten. Wel leuke ervaring. Zonde van die lekkere jenever die proef je niet meer. [ Bericht 9% gewijzigd door r2d22 op 12-12-2011 14:42:17 ] | |
HAL9000S | maandag 12 december 2011 @ 14:59 |
Ik heb meer verhalen gelezen van mensen die het wel lekker vinden, ik ga er ook niet vanuit dat het goor is eigenlijk. Ik heb een blauw blik kallax, je hebt ook een rode variant. Is er iemand hier die het verschil weet? | |
Byte_Me | maandag 12 december 2011 @ 15:22 |
wanneer gaat ie open? ben wel benieuwd ![]() en ga je hem verwerken in een gerecht of puur opeten? | |
HAL9000S | maandag 12 december 2011 @ 15:27 |
Ik ga 'm met oudejaar pas openmaken, wsl op dat Zweedse platbrood met aardappelen, rode uien, crème fraîche etc. | |
DrukVout | dinsdag 27 december 2011 @ 13:06 |
En nog steeds de plannen?? Ben benieuwd! | |
HAL9000S | dinsdag 27 december 2011 @ 13:52 |
Jazeker, nog steeds. Ik zal pics maken en ze hier posten. | |
Tezz | dinsdag 27 december 2011 @ 16:57 |
Oh, dit wil ik volgen! Ben benieuwd naar echte ervaringen hiermee.... | |
leeell | dinsdag 27 december 2011 @ 18:14 |
toch even volgen, pics zijn gewenscht | |
3Dino | woensdag 28 december 2011 @ 21:04 |
Idd interessant, getver rotte vis, maar interessant ![]() | |
Phaelanx_NL | donderdag 29 december 2011 @ 01:13 |
Ik at laatst ook een lekkere boterham met oude kaas, en als je objectief oordeelt stinkt dat ook aardig. Toch is het lekker. | |
HAL9000S | zaterdag 31 december 2011 @ 16:02 |
Zo, ik ben er klaar voor.![]() DSC04744 by Cali030, on Flickr | |
Pietverdriet | zaterdag 31 december 2011 @ 16:04 |
Rvs schaal van de xenos? | |
HAL9000S | zaterdag 31 december 2011 @ 16:50 |
De stank is extreem. Echt extreem. Zelden zoiets vunzigs geroken en de afkeer om het te eten is dan ook extreem groot. Hieronder de samenvatting: Eerst het blik open maken, handschoenen aangetrokken en een oud shirt. Zodra het spul eruit spoot kwam de stank me tegemoet en het was erg. ![]() DSC04746 by Cali030, on Flickr Uit laten lekken en het blik kan open. ![]() DSC04750 by Cali030, on Flickr ![]() DSC04751 by Cali030, on Flickr Visjes eruit, ingewanden zater er nog in. ![]() DSC04753 by Cali030, on Flickr ![]() DSC04754 by Cali030, on Flickr dus maar schoonmaken en de bruikbare stukjes zo goed mogelijk eraf halen ![]() DSC04756 by Cali030, on Flickr en dit hebben we er uiteindelijk van gemaakt. Wat Zweeds brood gehaald, crème fraîche, geprakte krieltjes, rode ui, zelf wat rode bieten toegevoegd, dat leek ons wel lekker en daar weer zo'n lap brood overheen. ![]() DSC04759 by Cali030, on Flickr Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik het nog niet heb durven proeven door de afgrijselijke stank die vrij kwam. Het is nu mooi ingepakt en ligt in de schuur totdat de gasten vanavond zullen arriveren. Ben benieuwd. | |
Mirjam | zaterdag 31 december 2011 @ 16:52 |
![]() | |
Tezz | zaterdag 31 december 2011 @ 16:53 |
Respect! ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 31 december 2011 @ 16:53 |
Sterkte ermee! | |
leeell | zaterdag 31 december 2011 @ 16:53 |
nice ![]() | |
HAL9000S | zaterdag 31 december 2011 @ 16:57 |
Thanks. Ik heb ook absoluut geen zin om het te eten maar ik ga het wel doen ![]() | |
Arizona | zaterdag 31 december 2011 @ 17:00 |
Volgwaardig topic ![]() Ik krijg alleen al van het lezen van dit topic een wee gevoel in mijn maag ![]() | |
HAL9000S | zaterdag 31 december 2011 @ 17:03 |
Wacht maar totdat je zo'n blik open trekt en de stank ruikt ![]() ![]() | |
Macka66 | zaterdag 31 december 2011 @ 17:04 |
HAL, het ergste heb je al achter de rug lijkt me ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 31 december 2011 @ 17:04 |
Ergens moet ik aan Asterix denken, dat Album waar de stamhoofden strijden en de Druide een menhir op zijn hoofd krijgt, en dan de meest vreselijke toverdranken staat te maken, en aan het Album waar de ziener komt en een vreselijke stank voorspellen wil om de dorpelingen te verdrijven, en de Druide die dan een stankketel maakt. | |
HAL9000S | zaterdag 31 december 2011 @ 17:34 |
Ik denk dat de Druide zelfs "Also, also, also" zou zeggen als hij Surströmming zou ruiken ![]() | |
Sunnythesun | zaterdag 31 december 2011 @ 17:38 |
![]() ![]() gewoon alleen al omdat je het probeert ![]() | |
golfer | zaterdag 31 december 2011 @ 18:50 |
![]() Dapper hoor. Ben heel benieuwd hoe het smaken gaat. | |
RobinOok | zaterdag 31 december 2011 @ 19:12 |
Waar woon je? ![]() Ik wil wel proeven! Al hou ik eigenlijk niet van bietjes. ![]() | |
Arizona | zaterdag 31 december 2011 @ 19:14 |
Goed excuus ![]() | |
HAL9000S | zaterdag 31 december 2011 @ 19:16 |
Haha, Utrecht centrum.... je bent welkom. ![]() | |
RobinOok | zaterdag 31 december 2011 @ 19:23 |
Jammer, dat gaat niet lukken. ![]() *pfjieuw* | |
Cat-astrophe | zondag 1 januari 2012 @ 12:02 |
Enenenenen? Is er gegeten? ![]() | |
Pietverdriet | zondag 1 januari 2012 @ 12:05 |
Hoe dronken moet je zijn om dit te eten? | |
Weltschmerz | zondag 1 januari 2012 @ 12:15 |
Bah, bietjes. | |
Arizona | zondag 1 januari 2012 @ 16:31 |
Hal is wel angstvallig stil... hij heeft het toch wel overleefd? ![]() Of zou hij nu in het ziekenhuis liggen met een leeggepompte maag? | |
HAL9000S | zondag 1 januari 2012 @ 18:58 |
Haha, nee we hebben het overleefd. Ik heb uiteindelijk een stuk of 10 personen zo gek gekregen om een stuk te proeven en de meningen liepen uiteen van 'het is niet vies ofzo' tot 'gadverdamme wat smerig'. Ikzelf vond het ook echt niet te vreten, ik proefde gelijk die rotte geur die vrijkwam bij het schoonmaken van de vis en daar werd ik niet echt vrolijk van ![]() Mijn broertje had gisteren ook nog een extra blik meegenomen in de hoop iemand zo gek te krijgen het blik binnen te openen nadat wat alcoholische versnaperingen maar dat ging uiteraard niet door ![]() | |
HAL9000S | zondag 1 januari 2012 @ 19:20 |
Geloof me, die bietjes zijn the least of your worries. | |
RobinOok | zondag 1 januari 2012 @ 21:34 |
Ik denk ook dat het "makkelijker" is als je ze niet zelf uit blik hebt moeten halen. Denk ik echt. Ik heb wel eens met varkensvlees dat 't berengeur heeft. Vooral bij bereiding is dat. Daarna, als het klaar is is het al stukken minder, maar die eerste berengeur zit dan nog in je neus of zo.En dan komt het gewoon niet meer goed. Nou ja, buiten dat het gewoon evengoed nogal meurt natuurlijk ja. En de kans groot is dat het te smerig is om te eten. Maar zelf voorbereiden en klaar maken zal niet helpen. | |
grrrbeer | zondag 1 januari 2012 @ 21:39 |
Maar wat is nou precies de lol van dit hele product? Hoe komt men er op? | |
HAL9000S | zondag 1 januari 2012 @ 22:23 |
Yup. Precies zo ervaarde ik het inderdaad. Die ranzige geur kwam gewoon helemaal terug toen ik de haring proefde. | |
2cv | zondag 1 januari 2012 @ 22:27 |
Niet. Ik was zo nuchter als een priester op zondag toen ik het gehad heb. En ik hoop het dit jaar weer eens te eten. | |
Cat-astrophe | zondag 1 januari 2012 @ 22:31 |
Indien na de mis was je dus dronken. ![]() Respect dat je het evengoed geprobeerd hebt. ![]() | |
2cv | zondag 1 januari 2012 @ 22:32 |
Voor de mis uiteraard. | |
Cat-astrophe | zondag 1 januari 2012 @ 22:33 |
Vroeg- of hoogmis? ![]() | |
2cv | zondag 1 januari 2012 @ 22:34 |
Ik was broodnuchter. 0,0 alcohol op. | |
cinnamon_M | maandag 2 januari 2012 @ 11:47 |
Edit: niet goed gelezen, de laatste 2 pagina's over het hoofd gezien ![]() Tof dat je het geprobeerd hebt, maar ik kan me helemaal voorstellen dat die ranzige geur weer bovenkomt als je het proeft ![]() [ Bericht 85% gewijzigd door cinnamon_M op 02-01-2012 11:58:08 ] | |
Fogel | maandag 2 januari 2012 @ 11:49 |
Waarom? Vond je het zo lekker dan? | |
Weltschmerz | maandag 2 januari 2012 @ 11:57 |
Ik geef me zelf een hoge kans om bij de groep 'het is niet vies of zo' te horen. Ik hou wel van een beetje fermentatie. Bij dat soort dingen heb je ook een geur die zich over langere tijd opbouwt in de verpakking. Maar daarvoor hoeft het product in een uur niet veel geur te produceren. Ik koop ook wel eens kaas die in een apart zakje dichtgeknoopt bewaar, en dan lucht ik hem even buiten of in de vensterbank voor het serveren. De dosis maakt het gif. Rotting en bederf zijn maar relatief. Gecontroleerd bederf is geen bederf. Van kaas en worst tot trassi en gravad laks en IJslandse pishaai. | |
2cv | maandag 2 januari 2012 @ 19:21 |
Ja, smaakte best OK. En de reactie van je omgeving op de geur is ook tof ![]() | |
Fogel | maandag 2 januari 2012 @ 19:28 |
Begrijp ik het goed dat de reactie meer meeweegt dan de smaak? ![]() | |
2cv | maandag 2 januari 2012 @ 19:51 |
Nope, het smaakte bijzonder genoeg om het eens te herhalen. | |
HAL9000S | zaterdag 4 februari 2012 @ 01:08 |
Ik heb nog een blikje over, PM maar als je interesse hebt. | |
golfer | zaterdag 4 februari 2012 @ 01:23 |
Nee, dank je. ![]() | |
foxbow | zaterdag 4 februari 2012 @ 10:08 |
mijn opa uit Finland vindt het heerlijk. Hij moet het alleen wel buiten opeten. | |
Isegrim | zaterdag 4 februari 2012 @ 23:41 |
Misschien kunnen we met dat ene blikje een Surströmming-meet organiseren? ![]() ![]() | |
golfer | zaterdag 4 februari 2012 @ 23:42 |
Knijpers en gasmaskers verplicht? ![]() | |
Isegrim | zaterdag 4 februari 2012 @ 23:49 |
Ja, en dan een heel park afzetten ofzo om voorbijgangers te behoeden voor dit alles. ![]() Maar ik denk dat RobinOok gelijk heeft. Iemand anders moet het openmaken, ver buiten jouw bereik, en dan moet je het proeven. ![]() Vrijwilligers? ![]() | |
Pietverdriet | zondag 5 februari 2012 @ 09:38 |
Hoe vonden trouwens het bezoek de Surströmming? | |
z80 | zondag 5 februari 2012 @ 13:47 |
voor het proeven? ja. voor het open maken nee. | |
Isegrim | zondag 5 februari 2012 @ 14:52 |
Ik wil het ook best proeven, maar niet openmaken. ![]() | |
cinnamon_M | zondag 5 februari 2012 @ 15:27 |
Openmaken met een gasmasker op? ![]() | |
Fokker101 | vrijdag 5 september 2014 @ 23:20 |
Waar kan je dit kopen? | |
#ANONIEM | vrijdag 5 september 2014 @ 23:41 |
Elke supermarkt in Zweden ![]() | |
Fokker101 | zaterdag 6 september 2014 @ 00:10 |
![]() | |
golfer | zaterdag 6 september 2014 @ 01:29 |
Niet. | |
#ANONIEM | zaterdag 6 september 2014 @ 11:08 |
Ohja, wat je ook doet: draag handschoenen en maak het buiten open ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 6 september 2014 @ 12:47 |
Liefst in een emmer water | |
Fokker101 | zaterdag 6 september 2014 @ 16:04 |
Ja, verstandig. Maar kan je het ook in Nederland kopen? | |
#ANONIEM | zaterdag 6 september 2014 @ 16:06 |
http://schweden-markt.de/Fisch/Surstroemming/Surstroemming.html Behalve googelen weet ik het niet. Kom naar de volgende ABO Spelletjesmeet, dan neem ik hem mee. | |
Fokker101 | zaterdag 6 september 2014 @ 16:08 |
Of wil je hem verzenden? ![]() | |
#ANONIEM | zaterdag 6 september 2014 @ 16:08 |
Heb hem zelf nodig ![]() Combineer het anders met een reisje naar Stockholm ![]() | |
Fokker101 | zaterdag 6 september 2014 @ 16:12 |
Eigenlijk ben ik het niet van plan om op te eten. Maar om pranks mee uit te halen. | |
#ANONIEM | zaterdag 6 september 2014 @ 16:17 |
Ah ![]() Waar woon je ergens? | |
Fokker101 | zaterdag 6 september 2014 @ 16:18 |
Drenthe ergens | |
#ANONIEM | zaterdag 6 september 2014 @ 16:19 |
Eeh. Vraag anders aan Zweden-gangers in TRV of KAA of ze iets op willen sturen als ze thuiskomen ofzo? | |
Fokker101 | zaterdag 6 september 2014 @ 16:27 |
Mm, oke. | |
Eris | dinsdag 9 september 2014 @ 21:04 |
Had het even gezegd had ik een paar blikjes mee kunnen nemen. Nu kom ik er de eerst komende tijd niet. | |
Fokker101 | zondag 14 september 2014 @ 00:32 |
Pech heb ik. | |
Pietverdriet | zondag 14 september 2014 @ 09:13 |
Ga je vrienden mee maken | |
Fokker101 | zondag 14 september 2014 @ 13:22 |
Ja, eigenlijk wel ja. |